ft SPORTIEVE BLOUSES. ZILVER EN GOUD. wouw, SPORTIEVE VESTEN EN BLOUSES. In het voorjaar, wanneer 't eigenlijk nog te koud Is, om alleen katoenen- of andere dunne blouses te dragen, komt een vest van een ste vige, warme stof, ons heel goed van pas. Onze afbeelding toont twee vesten: het bovenste, met de aardige, driehoekige zakjes, r~ gemaakt van een kleurige wollen ruit; het andere ma ken we van een donkere, ste vige stof, of, wat nog aardi ger staat, van fluweel. De sluiting bestaat uit een rij ■witte knoopen. De aardige blouse links is gemaakt van een soepele wol len stof en is gegarneerd met moderne, vierkante knoo pen. De andere blouse, met lan ge raglanmouwen, heeft een heel aparte garncering van stiksels. Als materiaal gebrui ken we crêpe de chine of een andere soepele zijden stof. HET KAPSEL VRAAGT KRULLEN. DE NATUURLIJKE KLEUR IN EERE HERSTELD! Den laatsten tijd reeds is er een ten- 'cnz om het haar te laten groeien, want ij de meer gekleede avondtoiletten wer- !cn enkele krullen achter in den hals ver- ei scht, teneinde het geheel meer „af" te maken. De niet-uitgaande vrouwen behoefden zich niet zoozeer om de lengte van het haar te bekommeren en lieten zich op vastgestelde tijden behoorlijk kortwieken. Hoe absoluut anders is het thans, nu de mode verlangt, dat het haar lang genoeg is om krullen, knotjes of een rol in den hals te dragen. Hoe kan het eigenlijk ook anders, als wij alle hoeden, die gedragen zullen worden, eens de revue laten passee- ren. De modellen bedekken óf slechts den schedel óf laten een helft van het hoofd, doch zeker een deel van het achterhoofd onbedekt. Denkt zich zoo'n hyper mo derne hoed eens op een Eton kapsel, of wel in glad haar. Er bekruipt ons een ge voel, alsof we kippenvel krijgen bij het denken aan een dergelijke onmogelijke combinatie. Slechts dan zullen haar en hoed een harmonisch geheel geven als met de noodige zorg en met de onvermijdelijke hulpmiddelen ons haar in lokken gelegd is. De electrische bewerking van het haar, waardoor kunstmatige golven verkregen worden, is van niet geringe beteekenis voor velen, zelfs voor het overgroote deel der dames onmisbaar geworden. De krullen mogen echter geenszins een breed geheel vormen, moeten den vorm van het hoofd klein houden en worden er daarom vlak tegenaan gelegd. In Engeland heeft men dit kapsel naar de Hertogin van Kent „Prinses Marina" genoemd en vooral daar heeft het grooten opgang gemaakt. Vrijwel terzelfder tijd met de intrede, als wij het zoo mogen noemen, van dit kapsel, heeft het sterk gebleekte en gekleurde haar afgedaan. Theeblond, platina en an dere, onnatuurlijk gekleurde kapsels be- hooren tot het verleden en, we mogen wel zeggen, gelukkig! Niets toch is onnatuurlij ker dan het haar een „onechte" kleur te geven niet alleen, doch maar al te vaak vergeten de arme slachtoffers, dat de nieu we kleur absoluut niet bij oogen, teint en persoonlijkheid past. Heel eigenaardig is trouwens het verschijnsel, dat de kleuren der japonnen enz., die zij bij het veran derde haar dragen, meestal niet in over eenstemming hiermede zijn. Wij kunnen het dan ook niet anders dan toejuichen, dat ook bij de kleur van het haar thans geldt: Terug tot de natuurlijke kleur! KEUKEN-WENKEN. HET GEBRUIK VAN GROENE KRUIDEN IN DE KEUKEN. De moderne voedingsspecialisten drin gen steeds aan op het gebruik van zeer weinig zout bij de bereiding van spijzen. Men kan ze toch een pikante smaak ge ven, al vermindert men geleidelijk de toe voeging van veel zout. en wel door het gebruiken van verschillende groene krui den, die tevens aanvullend werken bij onze voeding. Dil b.v. mag niet ontbreken bij de be reiding van kron- of komkommersla, even min bij het maken van kruidenazijn. Marjolein wordt bij boonenpuree, doch ook bij aardappel- en erwtensoep gevoegd. Zoowel versche of gedroogde lavendel blaadjes kan evenals kewel de smaak van soep veel pittiger maken. Peterselie, dragon en kervel worden bij -oenen en slaatjes gebruikt evenals bij kruidenboter, die een pikante boterham- xelegging geeft. Pepermunt wordt vooral in Duitschland doch ook hier te lande, als thee getrok ken, terwijl men het in Engeland veelal bij de bereiding van sausjes gebruikt Venkel wordt evenals thee getrok ken, ook als medicijn gebruikt, „venkel water", en toegepast bij buikpijn. Boonenkruid is onmisbaar bij de berei ding van groote boonen, geeft er een bui tengewoon fijn aroma aan. Bieslook wordt bij verschillende slaatjes gebruikt en bij soep, mag echter nimmer meegekookt worden, evenals peterselie en kervel. Jonge brandnetels worden in April even als spinazie toebereid en moeten niet al leen smakelijk, doch tevens zeer gezond zijn. Aangeslagen koper maakt men met een doekje met petroleum schoon, daarna met koperpoets en ten slotte met fijn krijt nawrijven. Lakschoenen vereischen meerdere zorg, dan gewoon leder; zij moeten óf op een spanner óf opgevuld met lappen of zacht papier worden weggezet: nadat zij met een laagje vaseline zijn ingewreven, dat eerst wordt uitgewreven, wanneer men de schoenen weer aantrekt. Van dunne plaatjes van deze metalen worden aardige sieraden gesneden. Met behulp van scherpe, puntige mesjes kun nen de meest fantastische figuren worden gemaakt. Kettingen, hangers, broches, enz. De afb. 1 geeft twee alleraardigste sierspel den, terwijl 2 'n paar fijnbewerkte knoopen (4), een speld (3) en eenige zeer mooie hangers weergeeft (1 en 2). Het geheel wordt omlijst door een eenvoudige, maar smaakvolle ketting. Krenten en Sultane-rozijnen maakt men het best schoon, wanneer men ze met meel bestrooit en tusschen beide vlakke handen wrijft, daarna met lauw water na spoelen en laten drogen. Wanneer men olie gebruikt om eep iri ander te bakken, dan wordt deze lichter verteerbaar, indien men er eerst een paar plakken ui of aardappel in laat bruin worden, daarna worden deze uit geschept. Appelmoes kan men het zuinigst ma ken van ongeschilde appelen, die vooraf goed gewasschen en daarna in vieren ge sneden zijn, alleen het klokhuis wordt uitgesneden. Opzetten met weinig water en tot moes laten koken, daarna door een paardeharen zeef wrijven, vermengen met lichte basterdsuiker, daar deze het snelst oplost, eventueel kaneel naar smaak. Roode wijnvlekken op witte of ivoor kleurige zijde. Men spant de plekken, waar zich de vlekken bevinden over een theeschoteltje en giet er met een dun straaltje warm water op, daarna met ver dunde ammoniak nawrijven en op den verkeerden kant strijken. Vuile speelkaarten neemt men af met een in petroleum gedrenkt doekje, na wrijven met talkpoeder. tonne of land'huisstof in kleuren, die bij de verf passen. Zonder vermeerdering van kosten kunnen wij onze keukens zoo ge zellig maken, als wij zorgen dat de kleuren in onderlinge overeenstemming zijn. Het tafelkleedje, en de rand langs de plank worden van het zelfde weefsel gemaakt als de gordijnen, hetgeen veel gezelliger staat, dan wanneer wij een toevallig bijeenge zocht geheel van verschillende dingen hebben. Waarom zouden wij onze keuken niet even gezellig maken als de woonka mer? Huisvrouwen brengen zoo'n groot deel van den dag in de keuken doorl UITSTEKENDE KNIPPATRONEN. Patronen met zeer goeden pasvorm van de model en in deze rubriek zijn verkrijg baar bij de moderedactrice v. d. blad, Mu- zenstraat 5 b, Den Haag. (Girorek. 191919, t.n.v. den Knippatronendienst). Een zeer groot aantal modellen zijn af gebeeld in het voorjaarsnummer van „Het Practisch Modeblad", dat gaarne na inzen ding van 12 ct. porto kosteloos aan lezeres sen wordt toegezonden. Patroonaanvragcn met de vermelding „spoed" kunnen thans binnen 3 dagen worden afgehandeld. RECEPTEN. Tomaten-spiegeleieren. Men stooft in een pan plakjes tomaten in boter, en bakt daarop de spiegeleieren. Spiegeleieren in een groene krans. In ronde eivormpjes bakt men spiegeleieren en omgeeft de dooier en dén buitenrand van het ei met fijngehakte peterselie, bies look en andere groene kruiden. Vliegenzwammen! Men kookt de eieren hard, pelt ze, en zet ze rechtop in een on diepe schaal, die met mayonnaise gevuld is. Op ieder ei zet men een kapje, gemaakt van een halve tomaat, die er met behulp van een paar druppels mayonnaise uitziet als een vliegenzwam. Om de schotel heen legt men een groene rand van slablaadjes. Gevulde eieren. Hardgekookte eieren worden in de lengte gehalveerd; daarna worden de dooiers eruit genomen. Ze wor den met boter en tomatenpuree, fijnge hakte ui en peterselie met een lepel ge roerd, tot ze fijn en schuimig zijn. Daarna worden de ei-helften er mee gevuld. Ze worden opgediend op gx*oene slablaadjes. Spinazie-eiertaart. Men klopt wit en geel samen en bakt dunne koeken. Men legt nu zoo'n eierkoek op een ronde schotel, be strijkt hem met smakelijk toebereide spi nazie, dan weer een eierkoek, weer spina zie, enz., tot we de hoogte van een taart hebben. De bovenste laag is een eierkoek. Men dient het gerecht als taart op en geeft er tomatensaus bij. Niet alleen gekleede blou ses en japonnen, maar ook de sportblouses worden ver sierd met borduurwerk. Al leen op de sportieve model len borduren we geen bloe men; het kraagje, de man chetten, en vaak ook de cein tuur krijgen stiksels of door geregen draden van kleurige indanthren zijde. Onze afbeelding toont 4 sportieve blouses, waarvan de rechtsche van blauw lin nen, aan de hals, de mouw tjes en de taille met zijde in een contrasteerende kleur doorgestikt is. Ook het modelletje in het midden onderaan is van lin nen. Door de kraag en de manchetjes zijn draden van een afstekende kleur gere gen. Ook staat het heel mooi, indien men het kraagje en de manchetten maakt van wildleder. Bijzonder aardig is de streep verwerkt van de wasch zijden blouse midden boven. De sluiting bestaat uit 3 groo te knoopen. Links een iets eleganter model van matzijde, met 'n heel aparte garneering van gevoerde kunstzijde. GEKLEEDE BLOUSES. Met niet al tc veel moeite kunnen we zelf onze blouses maken; wat borduren, wat naaien en wat inhalen, en we hebben de mooiste blouse te voorschijn getooverd. Onze afbeelding toont drie heel elegante modellen. Links boven zien we een blouse van roomkleurige zij de of marocain. De breede jabot en de aan de elleboog wijd uitloopende, mouwen zijn versierd met smockwerk. De afbeelding toont ons, hóe we smockwerk maken. Eerst rijgen we met groote steken dwarsdraden door de stof en hechten daarna de daardoor gevormde plooitjes stevig aan elkaar. Rechts een linnen of zijden blouse met raglan mouwen, die geborduurd is met zijde in bonte kleuren. Ieder bloem pje wordt van gaatjesbor duurwerk, de blaadjes in steel- en spansteek gemaakt De pas, die tot aan de taille doorloopt, is versierd met 'n clip. Een elegante namiddagblou se is in 't midden afgebeeld. VOORJAARSWERK VOOR DE HUIS VROUW. NIEUWE GORDIJNEN! Wanneer de koude wind zich niet meer zoo deed gevoelen, dan zou niet zoo vaak de gedachte bij ons opkomen: „Heeft de lente haar komst nog lang uitgesteld?" Maar, gelukkig hebben wij veel zonnige dagen, en als wij dan met onze huiselijke dingen bezig zijn, dan gevoelen wij hoe veel kracht zij reeds krijgt en tevens, dat wij overdag in gunstig gelegen kamers aanmerkelijk minder behoeven te stoken. Het voorjaar brengt allerlei noodzake lijk werk voor de huisvróuw met zich me de, zelfs al behoort de ouderwetsche groo te schoonmaak tot het verleden. Met opgewektheid worden deze voor jaarswerkzaamheden verricht, want wij gaan den zomer tegemoet, de dagen gaan lengen en licht, lucht en zon treden steeds meer onze woningen binnen. Hoe geheel anders zijn de voorbereidingen, die in ver band met de komende herfst, met zijn reeds koudere én kortere dagen, getroffen worden. De stemming is niet zóó blijmoe dig en hoopvol omdat zooveel sombere en donkere dagen ons wellicht wachten. De ramen worden voorzien van tochtlatten of dubbele vensters, tochtdekens, ja, welke voorzorgen worden eral niet meer geno men. De gezellige zomerrgarderobe wordt in kisten, koffers of kasten weggeborgen en in de plaats hiervan de dikkere klee ding en bont te voorschijn gehaald en op een zonnigen dag buiten gelucht. Hoe heerlijk de voorjaarszon is en hoe zeer wij haar op prijs stellen, is zij toch zeer meedoogenloos, waar het geldt het aanzien onzer kamers. We Avorden er op een gegeven oogenblik opmerkzaam op gemaakt, dat onze glasgordijnen er meer dan vuil uitzien. Vervelend, want ze zijn oud en dun en kunnen hoogstwaarschijn lijk niet meer gewasschen worden. Onze WE MAKEN ZELF ONZE trotsch wil nu eenmaal, dat niet alleen onze meubels er goedverzorgd uitzien, maar ook onze vensters. Misschien kunnen wij de oude gordij nen nog wasschen, door ze iil de lengte en in de breedte eenige malen op te vou wen en de verschillende lagen daarna met een groote steek vast te hechten, we leggen ze plat in een teil met zeepsop, drukken er voorzichtig op, vernieuwen 't sop eenige malen, spoelen op dezelfde wijze in lauw water, door ze uit tc druk ken en daarna voorzichtig uit te knijpen om het overtollige vocht te verwijderen, gordijnen ophangen en strijken. Op deze wijze behandeld, kunnen zij wellicht nog een jaar mede. Gelukkig zijn de prijzen voor glasgor dijnen zeer naai* beneden gegaan en kun nen wij al voor een betrekkelijk zeer laag bedrag vernieuwen, doch stellen wij prijs op goede kwaliteit, die tevens duurzamer en mooier zal blijken te zijn, dan moeten wij iets meer uitleggen. Wij vinden een enorme sorteering in gordijnstoffen, doch zullen in onze woon- en slaapkamers bij voorkeur eenvoudige weefsels kiezen, zon der kanten of tusschenzetsels, omdat, zij hierdoor niet alleen duurder in aanschaf fing worden, doch tevens veel meer werk vereischen bij het opmaken. Voile en marcTuisette zijn gemakkelijk zelf te was schen en te strijken, hoewel er de noodige zorg aan besteed moet worden, om ze inderdaad weer keurig te laten hangen. Het meest practische is om de ruimte te verdeèlen en deze met klemmetjes bijeen te houden, welke evenals gordijnringen aan het koperen of bronzen roetje komen te hangen. We hebben bij het afnemen niets anders te doen, dan liet klemmetje even te openen en de gordijnen lang werpige, rechte lappen, worden gemakke lijk gewasschen en gestreken. Geen afne men en opnieuw aanzetten van gordijn ringen meer! Als afwerking gebruiken wij voor deze eenvoudige gordijnen een smal galonne tje of kantje, hetgeen keurig staat. Onze keukengordijnen staan hot aar digst van gemoesde of geruite dunne stof, die eveneens gemakkelijk gewasschen en gestreken kan worden. Waschbare afsluit gordijnen zijn trouwens ook het meest practisch, b.v. een Brabantsch ruitje, cre- WAT ER BIJ HOORT. Onderaan een garnituur: kraagje, cein tuur en tasch van dezelfde stof of van be werkt leer. Soms vragen we ons wel eens af: wat zullen we mórgen dragen? Het lijkt bijna onmogelijk, dat er nóg meer nieuws komt! Tegenwoordig wéten we 't wel: bij onze mantel hóóren een scarf, tasch, hoed, hand schoenen en schoenen! We zoeken alles zorgvuldig uit, maar als we het héél mooi wenschen, nemen we hoed, scarf en hand schoenen zelfs van één en dezelfde stof, zooals we dit op de afbeelding bovenaan zien.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1935 | | pagina 8