ft
SPORTIEVE BLOUSES.
ZILVER EN GOUD.
wouw,
SPORTIEVE VESTEN EN
BLOUSES.
In het voorjaar, wanneer 't
eigenlijk nog te koud Is, om
alleen katoenen- of andere
dunne blouses te dragen,
komt een vest van een ste
vige, warme stof, ons heel
goed van pas.
Onze afbeelding toont twee
vesten: het bovenste, met de
aardige, driehoekige zakjes,
r~ gemaakt van een kleurige
wollen ruit; het andere ma
ken we van een donkere, ste
vige stof, of, wat nog aardi
ger staat, van fluweel. De
sluiting bestaat uit een rij
■witte knoopen.
De aardige blouse links is
gemaakt van een soepele wol
len stof en is gegarneerd
met moderne, vierkante knoo
pen.
De andere blouse, met lan
ge raglanmouwen, heeft een
heel aparte garncering van
stiksels. Als materiaal gebrui
ken we crêpe de chine of een
andere soepele zijden stof.
HET KAPSEL VRAAGT KRULLEN.
DE NATUURLIJKE KLEUR IN EERE
HERSTELD!
Den laatsten tijd reeds is er een ten-
'cnz om het haar te laten groeien, want
ij de meer gekleede avondtoiletten wer-
!cn enkele krullen achter in den hals ver-
ei scht, teneinde het geheel meer „af" te
maken.
De niet-uitgaande vrouwen behoefden
zich niet zoozeer om de lengte van het
haar te bekommeren en lieten zich op
vastgestelde tijden behoorlijk kortwieken.
Hoe absoluut anders is het thans, nu de
mode verlangt, dat het haar lang genoeg
is om krullen, knotjes of een rol in den
hals te dragen. Hoe kan het eigenlijk ook
anders, als wij alle hoeden, die gedragen
zullen worden, eens de revue laten passee-
ren. De modellen bedekken óf slechts den
schedel óf laten een helft van het hoofd,
doch zeker een deel van het achterhoofd
onbedekt. Denkt zich zoo'n hyper mo
derne hoed eens op een Eton kapsel, of
wel in glad haar. Er bekruipt ons een ge
voel, alsof we kippenvel krijgen bij het
denken aan een dergelijke onmogelijke
combinatie. Slechts dan zullen haar en
hoed een harmonisch geheel geven als met
de noodige zorg en met de onvermijdelijke
hulpmiddelen ons haar in lokken gelegd
is. De electrische bewerking van het haar,
waardoor kunstmatige golven verkregen
worden, is van niet geringe beteekenis
voor velen, zelfs voor het overgroote deel
der dames onmisbaar geworden.
De krullen mogen echter geenszins een
breed geheel vormen, moeten den vorm
van het hoofd klein houden en worden er
daarom vlak tegenaan gelegd.
In Engeland heeft men dit kapsel naar
de Hertogin van Kent „Prinses Marina"
genoemd en vooral daar heeft het grooten
opgang gemaakt.
Vrijwel terzelfder tijd met de intrede, als
wij het zoo mogen noemen, van dit kapsel,
heeft het sterk gebleekte en gekleurde
haar afgedaan. Theeblond, platina en an
dere, onnatuurlijk gekleurde kapsels be-
hooren tot het verleden en, we mogen wel
zeggen, gelukkig! Niets toch is onnatuurlij
ker dan het haar een „onechte" kleur te
geven niet alleen, doch maar al te vaak
vergeten de arme slachtoffers, dat de nieu
we kleur absoluut niet bij oogen, teint en
persoonlijkheid past. Heel eigenaardig is
trouwens het verschijnsel, dat de kleuren
der japonnen enz., die zij bij het veran
derde haar dragen, meestal niet in over
eenstemming hiermede zijn. Wij kunnen
het dan ook niet anders dan toejuichen,
dat ook bij de kleur van het haar thans
geldt: Terug tot de natuurlijke kleur!
KEUKEN-WENKEN.
HET GEBRUIK VAN GROENE KRUIDEN
IN DE KEUKEN.
De moderne voedingsspecialisten drin
gen steeds aan op het gebruik van zeer
weinig zout bij de bereiding van spijzen.
Men kan ze toch een pikante smaak ge
ven, al vermindert men geleidelijk de toe
voeging van veel zout. en wel door het
gebruiken van verschillende groene krui
den, die tevens aanvullend werken bij
onze voeding.
Dil b.v. mag niet ontbreken bij de be
reiding van kron- of komkommersla, even
min bij het maken van kruidenazijn.
Marjolein wordt bij boonenpuree, doch
ook bij aardappel- en erwtensoep gevoegd.
Zoowel versche of gedroogde lavendel
blaadjes kan evenals kewel de smaak van
soep veel pittiger maken.
Peterselie, dragon en kervel worden bij
-oenen en slaatjes gebruikt evenals bij
kruidenboter, die een pikante boterham-
xelegging geeft.
Pepermunt wordt vooral in Duitschland
doch ook hier te lande, als thee getrok
ken, terwijl men het in Engeland veelal
bij de bereiding van sausjes gebruikt
Venkel wordt evenals thee getrok
ken, ook als medicijn gebruikt, „venkel
water", en toegepast bij buikpijn.
Boonenkruid is onmisbaar bij de berei
ding van groote boonen, geeft er een bui
tengewoon fijn aroma aan.
Bieslook wordt bij verschillende slaatjes
gebruikt en bij soep, mag echter nimmer
meegekookt worden, evenals peterselie
en kervel.
Jonge brandnetels worden in April even
als spinazie toebereid en moeten niet al
leen smakelijk, doch tevens zeer gezond
zijn.
Aangeslagen koper maakt men met een
doekje met petroleum schoon, daarna met
koperpoets en ten slotte met fijn krijt
nawrijven.
Lakschoenen vereischen meerdere zorg,
dan gewoon leder; zij moeten óf op een
spanner óf opgevuld met lappen of zacht
papier worden weggezet: nadat zij met
een laagje vaseline zijn ingewreven, dat
eerst wordt uitgewreven, wanneer men
de schoenen weer aantrekt.
Van dunne plaatjes van deze metalen
worden aardige sieraden gesneden. Met
behulp van scherpe, puntige mesjes kun
nen de meest fantastische figuren worden
gemaakt.
Kettingen, hangers, broches, enz.
De afb. 1 geeft twee alleraardigste sierspel
den, terwijl 2 'n paar fijnbewerkte knoopen
(4), een speld (3) en eenige zeer mooie
hangers weergeeft (1 en 2). Het geheel
wordt omlijst door een eenvoudige, maar
smaakvolle ketting.
Krenten en Sultane-rozijnen maakt men
het best schoon, wanneer men ze met
meel bestrooit en tusschen beide vlakke
handen wrijft, daarna met lauw water na
spoelen en laten drogen.
Wanneer men olie gebruikt om eep iri
ander te bakken, dan wordt deze lichter
verteerbaar, indien men er eerst een
paar plakken ui of aardappel in laat
bruin worden, daarna worden deze uit
geschept.
Appelmoes kan men het zuinigst ma
ken van ongeschilde appelen, die vooraf
goed gewasschen en daarna in vieren ge
sneden zijn, alleen het klokhuis wordt
uitgesneden. Opzetten met weinig water
en tot moes laten koken, daarna door een
paardeharen zeef wrijven, vermengen met
lichte basterdsuiker, daar deze het snelst
oplost, eventueel kaneel naar smaak.
Roode wijnvlekken op witte of ivoor
kleurige zijde. Men spant de plekken,
waar zich de vlekken bevinden over een
theeschoteltje en giet er met een dun
straaltje warm water op, daarna met ver
dunde ammoniak nawrijven en op den
verkeerden kant strijken.
Vuile speelkaarten neemt men af met
een in petroleum gedrenkt doekje, na
wrijven met talkpoeder.
tonne of land'huisstof in kleuren, die bij
de verf passen. Zonder vermeerdering van
kosten kunnen wij onze keukens zoo ge
zellig maken, als wij zorgen dat de kleuren
in onderlinge overeenstemming zijn. Het
tafelkleedje, en de rand langs de plank
worden van het zelfde weefsel gemaakt als
de gordijnen, hetgeen veel gezelliger staat,
dan wanneer wij een toevallig bijeenge
zocht geheel van verschillende dingen
hebben. Waarom zouden wij onze keuken
niet even gezellig maken als de woonka
mer? Huisvrouwen brengen zoo'n groot
deel van den dag in de keuken doorl
UITSTEKENDE KNIPPATRONEN.
Patronen met zeer goeden pasvorm van
de model en in deze rubriek zijn verkrijg
baar bij de moderedactrice v. d. blad, Mu-
zenstraat 5 b, Den Haag. (Girorek. 191919,
t.n.v. den Knippatronendienst).
Een zeer groot aantal modellen zijn af
gebeeld in het voorjaarsnummer van „Het
Practisch Modeblad", dat gaarne na inzen
ding van 12 ct. porto kosteloos aan lezeres
sen wordt toegezonden. Patroonaanvragcn
met de vermelding „spoed" kunnen thans
binnen 3 dagen worden afgehandeld.
RECEPTEN.
Tomaten-spiegeleieren. Men stooft in een
pan plakjes tomaten in boter, en bakt
daarop de spiegeleieren.
Spiegeleieren in een groene krans. In
ronde eivormpjes bakt men spiegeleieren
en omgeeft de dooier en dén buitenrand
van het ei met fijngehakte peterselie, bies
look en andere groene kruiden.
Vliegenzwammen! Men kookt de eieren
hard, pelt ze, en zet ze rechtop in een on
diepe schaal, die met mayonnaise gevuld
is. Op ieder ei zet men een kapje, gemaakt
van een halve tomaat, die er met behulp
van een paar druppels mayonnaise uitziet
als een vliegenzwam. Om de schotel heen
legt men een groene rand van slablaadjes.
Gevulde eieren. Hardgekookte eieren
worden in de lengte gehalveerd; daarna
worden de dooiers eruit genomen. Ze wor
den met boter en tomatenpuree, fijnge
hakte ui en peterselie met een lepel ge
roerd, tot ze fijn en schuimig zijn. Daarna
worden de ei-helften er mee gevuld. Ze
worden opgediend op gx*oene slablaadjes.
Spinazie-eiertaart. Men klopt wit en geel
samen en bakt dunne koeken. Men legt
nu zoo'n eierkoek op een ronde schotel, be
strijkt hem met smakelijk toebereide spi
nazie, dan weer een eierkoek, weer spina
zie, enz., tot we de hoogte van een taart
hebben. De bovenste laag is een eierkoek.
Men dient het gerecht als taart op en
geeft er tomatensaus bij.
Niet alleen gekleede blou
ses en japonnen, maar ook
de sportblouses worden ver
sierd met borduurwerk. Al
leen op de sportieve model
len borduren we geen bloe
men; het kraagje, de man
chetten, en vaak ook de cein
tuur krijgen stiksels of door
geregen draden van kleurige
indanthren zijde.
Onze afbeelding toont 4
sportieve blouses, waarvan
de rechtsche van blauw lin
nen, aan de hals, de mouw
tjes en de taille met zijde in
een contrasteerende kleur
doorgestikt is.
Ook het modelletje in het
midden onderaan is van lin
nen. Door de kraag en de
manchetjes zijn draden van
een afstekende kleur gere
gen. Ook staat het heel mooi,
indien men het kraagje en
de manchetten maakt van
wildleder.
Bijzonder aardig is de
streep verwerkt van de wasch
zijden blouse midden boven.
De sluiting bestaat uit 3 groo
te knoopen.
Links een iets eleganter
model van matzijde, met 'n
heel aparte garneering van
gevoerde kunstzijde.
GEKLEEDE BLOUSES.
Met niet al tc veel moeite
kunnen we zelf onze blouses
maken; wat borduren, wat
naaien en wat inhalen, en
we hebben de mooiste blouse
te voorschijn getooverd.
Onze afbeelding toont drie
heel elegante modellen.
Links boven zien we een
blouse van roomkleurige zij
de of marocain. De breede
jabot en de aan de elleboog
wijd uitloopende, mouwen
zijn versierd met smockwerk.
De afbeelding toont ons, hóe
we smockwerk maken. Eerst
rijgen we met groote steken
dwarsdraden door de stof en
hechten daarna de daardoor
gevormde plooitjes stevig aan
elkaar.
Rechts een linnen of zijden
blouse met raglan mouwen,
die geborduurd is met zijde
in bonte kleuren. Ieder bloem
pje wordt van gaatjesbor
duurwerk, de blaadjes in
steel- en spansteek gemaakt
De pas, die tot aan de taille
doorloopt, is versierd met 'n
clip.
Een elegante namiddagblou
se is in 't midden afgebeeld.
VOORJAARSWERK VOOR DE HUIS
VROUW.
NIEUWE GORDIJNEN!
Wanneer de koude wind zich niet meer
zoo deed gevoelen, dan zou niet zoo vaak
de gedachte bij ons opkomen: „Heeft de
lente haar komst nog lang uitgesteld?"
Maar, gelukkig hebben wij veel zonnige
dagen, en als wij dan met onze huiselijke
dingen bezig zijn, dan gevoelen wij hoe
veel kracht zij reeds krijgt en tevens, dat
wij overdag in gunstig gelegen kamers
aanmerkelijk minder behoeven te stoken.
Het voorjaar brengt allerlei noodzake
lijk werk voor de huisvróuw met zich me
de, zelfs al behoort de ouderwetsche groo
te schoonmaak tot het verleden.
Met opgewektheid worden deze voor
jaarswerkzaamheden verricht, want wij
gaan den zomer tegemoet, de dagen gaan
lengen en licht, lucht en zon treden steeds
meer onze woningen binnen. Hoe geheel
anders zijn de voorbereidingen, die in ver
band met de komende herfst, met zijn
reeds koudere én kortere dagen, getroffen
worden. De stemming is niet zóó blijmoe
dig en hoopvol omdat zooveel sombere en
donkere dagen ons wellicht wachten. De
ramen worden voorzien van tochtlatten of
dubbele vensters, tochtdekens, ja, welke
voorzorgen worden eral niet meer geno
men. De gezellige zomerrgarderobe wordt
in kisten, koffers of kasten weggeborgen
en in de plaats hiervan de dikkere klee
ding en bont te voorschijn gehaald en op
een zonnigen dag buiten gelucht.
Hoe heerlijk de voorjaarszon is en hoe
zeer wij haar op prijs stellen, is zij toch
zeer meedoogenloos, waar het geldt het
aanzien onzer kamers. We Avorden er op
een gegeven oogenblik opmerkzaam op
gemaakt, dat onze glasgordijnen er meer
dan vuil uitzien. Vervelend, want ze zijn
oud en dun en kunnen hoogstwaarschijn
lijk niet meer gewasschen worden. Onze
WE MAKEN ZELF ONZE
trotsch wil nu eenmaal, dat niet alleen
onze meubels er goedverzorgd uitzien,
maar ook onze vensters.
Misschien kunnen wij de oude gordij
nen nog wasschen, door ze iil de lengte
en in de breedte eenige malen op te vou
wen en de verschillende lagen daarna
met een groote steek vast te hechten, we
leggen ze plat in een teil met zeepsop,
drukken er voorzichtig op, vernieuwen 't
sop eenige malen, spoelen op dezelfde
wijze in lauw water, door ze uit tc druk
ken en daarna voorzichtig uit te knijpen
om het overtollige vocht te verwijderen,
gordijnen ophangen en strijken. Op deze
wijze behandeld, kunnen zij wellicht nog
een jaar mede.
Gelukkig zijn de prijzen voor glasgor
dijnen zeer naai* beneden gegaan en kun
nen wij al voor een betrekkelijk zeer laag
bedrag vernieuwen, doch stellen wij prijs
op goede kwaliteit, die tevens duurzamer
en mooier zal blijken te zijn, dan moeten
wij iets meer uitleggen. Wij vinden een
enorme sorteering in gordijnstoffen, doch
zullen in onze woon- en slaapkamers bij
voorkeur eenvoudige weefsels kiezen, zon
der kanten of tusschenzetsels, omdat, zij
hierdoor niet alleen duurder in aanschaf
fing worden, doch tevens veel meer werk
vereischen bij het opmaken. Voile en
marcTuisette zijn gemakkelijk zelf te was
schen en te strijken, hoewel er de noodige
zorg aan besteed moet worden, om ze
inderdaad weer keurig te laten hangen.
Het meest practische is om de ruimte te
verdeèlen en deze met klemmetjes bijeen
te houden, welke evenals gordijnringen
aan het koperen of bronzen roetje komen
te hangen. We hebben bij het afnemen
niets anders te doen, dan liet klemmetje
even te openen en de gordijnen lang
werpige, rechte lappen, worden gemakke
lijk gewasschen en gestreken. Geen afne
men en opnieuw aanzetten van gordijn
ringen meer!
Als afwerking gebruiken wij voor deze
eenvoudige gordijnen een smal galonne
tje of kantje, hetgeen keurig staat.
Onze keukengordijnen staan hot aar
digst van gemoesde of geruite dunne stof,
die eveneens gemakkelijk gewasschen en
gestreken kan worden. Waschbare afsluit
gordijnen zijn trouwens ook het meest
practisch, b.v. een Brabantsch ruitje, cre-
WAT ER BIJ HOORT.
Onderaan een garnituur: kraagje, cein
tuur en tasch van dezelfde stof of van be
werkt leer.
Soms vragen we ons wel eens af: wat
zullen we mórgen dragen? Het lijkt bijna
onmogelijk, dat er nóg meer nieuws komt!
Tegenwoordig wéten we 't wel: bij onze
mantel hóóren een scarf, tasch, hoed, hand
schoenen en schoenen! We zoeken alles
zorgvuldig uit, maar als we het héél mooi
wenschen, nemen we hoed, scarf en hand
schoenen zelfs van één en dezelfde stof,
zooals we dit op de afbeelding bovenaan
zien.