#7X\ODL 3 ZELF GEMAAKTE LIMONADE. Hoe kunnen we overmatia drinken ver mijden? Leer uw dorst beheerschen. Dorst is erger dan honger, dat is alge meen bekend en we ziin niet zoo getraind als de bewoners van sommige tronische landen, die hun linnen even met citroen san vochtig maken en dan geen last van dorst meer hebben. W ij hebben nu een maal de gewoonte aangenomen om veel te drinken, vooral als we 't warm hebben en het maagliiden van de Amerikanen komt louter en alleen daardoor, dat ze zich niet weten te beheerschen en veel te veel van iisgekoelde dranken houden. In den namiddag en 's avonds kunnen we natuurlijk gerust iets koels drinken, maar met mate. Selterwater met vruch tensap is een goede combinatie, maar vooral niet te veel suiker erbij. Aalbessen worden zonder water opgezet en even week gekookt, uitgeperst en ver mengd met 6elterwater. Kersen en andere vruchten die dit noo- dig hebben worden vooraf gesuikerd, eerst suiker bii de v r u c h ten of de vruchtensap en dan eerst het men es el maken. Op een tochtje is een van de meest verfrisschcnde dranken die men kan meenemen koude koffie; aan te beve len is natuurlijk de coffeïne-vriic koffie Hag. want op warme dagen moeten we heel voorzichtig zijn met alles wat ook maar eenigszins prikkelt. Alcohol en cof- feïne ziin dus verbannen. Wil men melk in de koffie doen, dan moet die eerst apart gekookt ziin: suiker is- niet aan te raden: een zoele drank lescht de dorst niet. Ijskoffie is heerlijk, we maken gewone koffie, natuurlijk weer coffeïne-vriie en zetten die op een koele plaats, of beter in de ijskast. Vervolgens doen we in een glas een lepel vanille-iis en vullen verder met koffie. Bii dergelijke koude dranken ls een rietje aan te bevelen. Selterwater met een scheut vermouth ls ook echt. iets voor den zomer, vooral voor hen die geestelijken arbeid te ver richten hebben. Nu nog een goede raad: geef aan iemand die erge dorst heeft, altijd een groot glas, het doet. er niet toe of er wat minder in is, een klein glas maakt alleen de dorst grooterl Is er in het groote glas evenveel als in *t kleinere, toch zal 't meer lijken! Kinderen moeten hun dorst leeren be heerschen. maar dat geldt natuurlijk nèt zoo goed voor volwassenen. EENVOUDIG, PRACTISCH SCHORT. 1710. Voor verschillende huishoudelijke werkjes behoeven wij geen over all aan te doen, doch kunnen volstaan met een klein schort. Toch bedekt dit mo del de rok grootendeels 1 en ook het bovenstuk van de japon en is daarbij aan de hand van de maten zoo uiterst gemakkelijk zelf te maken. Het kan gemaakt worden van geruit ka toen, doch eveneens van effen Zephir en als garneering worden er dan aan het boven gedeelte en de zak een paar uit een stukje cretonne geknipte bloe men op gefestonneerd. Het schort kan ook gemaakt worden van een geruit tafelkleedje 90 bij 90 c.M., dat voor een luttel bedrag te krijgen is. De lap wofdt op de tafel gelegd en aan de bo venzijde worden twee hoeken uitgeknipt, die 25 c.M. lang en breed zijn, het midden stuk, dat overblijft en waaraan banden ge zet worden is 40 c.M. breed en 25 c.M. hoog. De zak is 25 bij 25 en de bovenkant 37V£ c.M. en wordt van de uitgeknipte vierkant jes gemaakt. Voor het opstikken wordt de zak gezoomd en eventueel de bloem er op gewerkt. De omtrek kan met een smal zoompje worden afgewerkt of afgebreid. In het laatste geval wordt, het materiaal, dat voor het afbiezen gebruikt wordt, ook aan het .voorstukje en als sluiting gebruikt. 1710 EEN PRACTISCH HULPMIDDEL. In deze rubriek kunnen wij uiteraard slechts een zeer beperkt aantal modellen geven. Lezeressen van deze pagina, die een ruimer keuze willen maken en in deze ru briek nu juist niet het model vinden wat zij zoogaarne zouden willen maken, zullen '.eker slagen, indien zij „Het Practisch Mo- ieblad" van deze maand aanvragen, waar- n tal van fraaie modellen zijn afgebeeld. Oit blad schaft altijd raad, U kunt er ze ker van zijn, dat er ook voor U iets in staat, dat U voordeel zal opleveren. Het gratis knippatroon voor de abonné's, de naai- en knipcursus, de vele goede raad gevingen, enz. Lezeressen, die er belang in stellen wordt Taarne een exemplaar van het zoo juist erschenen nummer geheel kosteloos toe ezonden, indien een postzegel van tien int voor verzending wordt ingezonden aan e moderedactrice van dit blad, Muzen- traat 5b. den Haag. U kunt het ook over- chrijven op postrekening 191919, t.n.v. de (nippatronendienst. Indien U het heden aanvraagt hebt U het overmorgen reeds in Uw bezit! Zelden Heeft de mode ons zooveel modellen van hoeden gebracht, als wij thans niet al leen in de etalages der groote magazijnen en salons van modisten, doch tevens op mooi gekapte dameshoofden zien dragen. We moeten inderdaad erkennen, dat er aller liefste modellen zijn, die door vorm en mate riaal charme aan de draagsters verleenen. Speciale modellen zijn ontworpen voor ver schillende doeleinden, voor sport, en voor de reis, voor 's morgens en och, laten wij lie ver niet voortgaan met een opsomming van al le mogelijke modellen te geven, doch volstaan met de mededeeling, dat ook 's zomers reeds vilten hoeden worden gedragen, en wel aller aardigste coquette mo dellen, die tevens zeer practisch zijn op regen achtige dagen. 's Middags worden bij gekleede japonnen en visitetoilet groote soepele stroohoeden gedragen, nu eens met een enkele band en platte strik van gelakte zijde, dan weer met een rand levendig gekleurde bloemen. Groote witte stroohoeden zien wij met aar dige veldbouquetten, waarvan de frissche roode klapxx>zen de diepblauwe korenbloe men, de oranje geel korenaren en de helder witte margrieten zoo'n aardig, echt zo- mersch geheel vormen. Bij het avondtoilet staan de groot gerande hoeden met platte bol buitengewoon chique, vooral voor slan ke figuren en doen door hun golvende lijn aan de flatteuse Bergères van vroeger den ken, die niet alleen een krans van bloe men om den bol hadden, doch ook een vlot te strik van bandfluweel met lange, afhan gende einden, die coquet heen en weer wap perden en den schalkschen naam droegen van „Suivez-moi". MODEGRILLEN. ROKKEN. 1722. Deze rok is buitengewoon geschikt om onder een gekleede blouse of 's avonds onder een tuniek gedragen te worden. In dat geval nemen we als materiaal satijn of fluweel. Voor maat 44 is ongeveer noodig 1.75 M. zijde van 100 c.M. breed. Kan de stof van beide zijden gebruikt worden, glanzend en dof, dan nemen we b.v. voor de smalle voor- en achterbaan den glanzenden kant en de andere gedeelten dof. 1723. Een meer sportieve rok. Benoodigd materiaal ongeveer 0.90 c.M. stof van 1.40 M. breed. We zouden U willen aanraden een aardig vischgraat-patroontje te nemen of anders iets dergelijks. Deze rok heeft een gladde achterbaan en sluit met knoopen, de plooi is tot op de helft ingestikt. 1724. Voor dit model werd grijze genopte stof gekozen. We hebben noodig voor maat 44 ongeveer 1.85 M. stof van 100 cM. breed. De achterbaan van deze rok is glad, ter wijl de korte voorbanen aan een gekruist stuk zijn gezet en van een stolpplooi voor zien. Sluiting op de linkerheup in de zij naad. GERECHTEN VOOR WARME DAGEN. Citroenkoekje. SA L. water en L. bessenwijn worden met suiker naar smaak aan de kook ge bracht; vier eierdooiers en de geraspte sap en schil, van twee citroenen worden zeer schuimig geklopt en bij de warme vloei stof (druppelsgewijze) gevoegd, daarna op kookpunt brengen, vermengen met eenige lepels maizena, daarna van het vuur klop pen tot de massa afgekoeld is. Koud presenteeren met biscuits. Bananenschoteltje. Bananen worden geschild en aan plakjes gesneden met citroensap bedruppeld en in een glazen schaal gedaan, hierop komt een laag plat gedrukte aardbeien, dik be strooid met fijne suiker en naar verkie> zing geklopte room. Presenteeren met biscuits. SCHOONHEIDSHOEKJE. „Keukenrestjes" als schoonheidsmiddelen. Hoe vreemd ons opschrift wellicht moge klinken, toch meenen wij het in vollen ernst, dat verschillende schijnbaar onnut te restjes nog als schoonheidsmiddel ge bruikt kunnen worden. Geen resten van tomaten, geen komkom mer- of citroensap, noch karnemelk weg gooien als je belieft! Vrouwen denken veel al, dat ze groote bedragen aan cosmetische doeleinden moeten besteden, doch deze be hoeven haar niets te kosten. 's Avonds na een lichte gelaatsmassage laat men het invetten een enkele maal ge- heel na en bestrijkt het gelaat gelijkmatig met een plak tomaat; het vocht laat men opdrogen en 's nachts inwerken op de huid, volgende morgen met koud water was- schen. Deze behandeling is uitstekend in dien men groote poriën heeft. Komkommersap is uitstekend voor de veelal zachte huid van blondines. Men snijdt de komkommers aan blokjes (zonder het zaad) en smoort ze met een weinig wa ter gaar, dat afgegoten en in een fleschje bewaard wordt. De overblijvende moes wordt fijngewreven en met zuiver vet ver mengd, of laten koelen en in een leeg crê- mepotje bewaren. Men verkrijgt op deze manier een uitstekend gezichtswater en niet minder goede, zuivere crème. Het vocht van rauwe geraspte aardappe len doet het vervelende glimmen van neus en gelaat veel verminderen, terwijl zuivere olijfolie de groei van oogharen en wenk brauwen bevordert. Men strijkt eerst tegen de haren in en daarna met de richting van de haren mede. Karnemelk, die men een half uur op de huid laat indrogen en daarna met koud water afsponst, doet wonderen. Al deze kleine schoonheidsmiddeltjes lig gen onder ieders bereik, vereischen niet veel tijd en kunnen door ieder toegepast worden met goede resultaten. Indien men overmoe is, moet men niet dadelijk na thuiskomst aan tafel gaan, doch eerst een minuut of tien gaan liggen, liefst in een donkere kamer. PYAMA VOOR JONGE MEISJES. 1700. Gebloemd creton ne of crêpe is aardig voor deze vlotte pyame, die heel eenvoudig te maken is. Het jakje heeft een split met op gestikt belegstuk en knoopsluiting, platte kraag en aangeknipte mou wen, terwijl de broek er over ge dragen wordt. De ze heeft aan de achterzijde een recht heupstuk en aan de voorzijde een met een scher pe punt in het midden. De om trek van mouwen, kraag, beleg heup stuk en pijpen wordt met effen materiaal afge biesd. Patronen verkrijgbaar voor meisjes van 15 tot 17 jaar. ZOUT ARME VOEDING. Tegenwoordig wordt meer en meer een zout-arme voeding voorgeschreven en toe gepast en geraakt het geheel zout-looze di eet iets meer op den achtergrond. Niet al leen op medisch voorschrift wordt het zout verbruik in groote mate verminderd, doch de aanhangers van de moderne voedings leer zullen eveneens zoo weinig mogelijk zout gebruiken. Aan de veranderde smaak gewent men zich spoedig en tevens zijn èr tal van gezonde keukenkruiden, die de spij zen desgewenscht pikanter maken. Sommi ge kruiden zullen zeer fijngehakt door de spijzen gemengd, terwijl enkele andere als thijmvenlcel en Hummel in den vijzel fijn gestampt worden; men gebruike van sterk aromatische kruiden echter slechts gerin ge hoeveelheden. Zeer smakelijk is selderiezout, als toe voeging aan diverse gerechten, terwijl van vele de smaak verhoogd wordt door toma ten, kaas, champignons,«citroensap en an dere smaakjes. Even voor het opdienen kan men de smaak van soep varieeren door er gehakte peterselie, kervel, geraspte mierikswortel, radijs of fijn gesneden bieslook bij te voe gen, echter nimmer mede laten koken. Bii macaroni, spaghetti, riist is tomaten saus met geraspte kaas buitengewoon sma kelijk. Bij gekookte aardappelen en enkele kool soorten is kummel aan te bevelen, een smaak, waaraan velen zich wellicht even moeten gewennen; doch men kan het als overgang gebruiken, indien men vooraf rij kelijk zout gewend is geweest. Aardappel puree smaakt ook heel goed met nootmus kaat, terwijl rijst als voorgerecht met rijke lijk gefruite uien wordt opgediend en al dan niet bestrooid met Parmezaansche kaas. Soep en sausen worden veelal vermengd met een weinig maggi's aroma, dat ieder echter het best naar eigen smaak kan ne men. Nimmer moet men het met soep of saus laten meekoken. Vleesch, dat slechts in geringe hoeveel heid gebruikt zal worden, wordt eveneens met zeer weinig zout klaar gemaakt, doch de smaak wordt veel pikanter, indien men eenige tomaten of uien medebakt, hetgeen tevens zeer gezond is. DE PRACTISCHE HUISVROUW. HANDWERKEN IN DEN ZOMER. Moeilijke handwerken, welke veel geduld en inspanning vereischen, zullen wij bij voorkeur niet doen op heete zo merdagen. Er zijn echter nog zoo heel veel kleine, dingen, die wij zoo nu en dan in een vrij half uurtje even ter hand nemen en ongemerkt doen wij nog heel wat af als wij moeten wachten op de thuiskomst van huis- genooten met het eten, of op welke wijze wij tijd trachten te vinden ef vrij te maken. Een lichte cape in een of ander eenvoudig patroon gehaakt of ge breid, bewijst onschat bare diensten op kille avonden, terwijl een ge haakte hoed of muts zeer practisch is voor op reis of bij regenweer Kussens in vakken verdeeld, driehoe ken, halve cirkels of welke vormen ook, worden van harmonieerende tinten ge haakt of gebreid. Restjes wol, zijde of frot- té kunnen hier uitstekend voor opgebruikt worden. Tasschen en shawls van effen of ge kleurd linnen worden versierd met kleine bloemen motieven, ringen en moezen in afstekende kleuren, terwijl lapjes linnen to't aardige kleedjes worden verwerkt door het uithalen van draden en maken van franje langs den omtrek. H. Müllri* Kleine handwerkles kunnen meegeno men worden in de handtasch en op bezoek of als men buiten is, voor den dag gehaald worden om nu en dan weer een stukje te vorderen. We kunnen een overgroote variatie bren gen in handwerken, die ons huis versieren of wel aan onze kleeding een geheel ander aanzien geven en, dat alles is mogelijk zon der groote kosten, maar met een weinig fantasie en smaak en een paar ijverige handen DUITSCHE VROUWEN ALS COM PONISTEN. Alhoewel vele vrouwen zicH op het ge bied der kunst zeer verdienstelijk en zelfs naam hebben gemaakt, is het percentage van haar, die muziekstukken hebben ge componeerd, zeer gering. Men heeft vastge steld, dat van 1200 opgevoerde stukken e? slechts 22 door vrouwen waren gecompo neerd. Hertogin Anna Amalia van Saxen Wei- mar heeft vele gedachten van Goethe op muziek gezet, terwijl zij onder den schuil naam Amalia Heiter ook opera's heeft ge maakt. Ook Corona Schröter, een begaafde tooneelspeelster, zangeres en fluitvirtuose heeft verschillende gedichten van Goethe op muziek gebracht. Helene von Szyma- nowska, een vriendin van Gocthé was zèec bekend door hare composities en FeliX Mendelssohn's zuster Fanny heeft naam gemaakt door de verzen en pianostukken, die zij componeerde. KI ara Schumann, de vrouw van den com ponist van dien naam en tevens een goede vriendin van Johannis Brahms, was niet alleen een beroemde pianiste in haar tijd, doch tevens een componiste van beteeke- nis, die zelfs pianoconcerten met orkestbe geleiding hééft gecomponeerd en uitvoerde. Therese Carenno heeft haar vaderland, Venezuela, een nationale hymne geschon ken en de violiste Ilse FrommMichaelis is door hare scheppingen op muzikaal ge bied zeer bekend. MEISJESSCHORTJE (1718). De lichte zomer jurkjes zijn, voor al als de klein tjes buiten spe len, gauw vuil, daarom is een schortje b.v. van geruit katoen ge maakt, zeer prac tisch. Het is zoo gekleed, dat het in warme zomer dagen zelfs over het onderjurkje gedragen kan worden. Het bo- stukje is glad, sluit van achte ren met knoopen en knoopsgaten en heeft een rui me ingehaalde strook, om het middel een ceintuur met strik aan de voor zijde. Patronen voor meisje van 4 en 8 jaar. 1718 UITSTEKENDE KNIPPATRONEN. Patronen met zeer goeden pasvorm van de modellen in deze rubriek zijn verkrijg baar bij de moderedactrice v. d. blad, Mu« zenstraat 5 b, Den Haag. (Girorek. 191919, t.n.v. de Knippatronendienst). Een zeer groot aantal modellen zijn af gebeeld in het zomernummer van „Hef Practisch Modeblad", dat gaarne na inzen ding van 10 ct. porto kosteloos aan lezeres sen wordt toegezonden. Patroonaanvragen met de vermelding „spoed" kunnen thans binnen 3 dagen worden afgehandeld. SMAKELIJKE SLASAUSJES. Op twee eetlepels slaolie neemt men 1' eetlepel citroensap en selderiezout, klopt dit goed dooreen, voegt er een gehakt uitje en kervel bij en mengt er de sla doorheen. Een andere fijne saus maakt men van 1 geklopt ei, dat vermengd wordt met een mespunt selderiezout en citroensap naar smaak, twee eetlepels slaolie, mespunt mosterdpoeder en fijngehakte groene krui den. KEUKENWENKEN. Koude vischgeredhten vallen 'szomers zeer in den smaak en deze zullen met een of andere sla opgediend, meermalen vleesch vervangen. Men moet visch echter steeds weer anders weten te bereiden, want an ders beloopt men de kans, dat het eten ervan verveelt, althans als men zich nu niet bepaald onder de vischliefhebbers mag rekenen. Met eiersaus. Men doet een stuk boter in een pannetje en plaatst dit in een pan met kokend water. Is de boter week ge worden, dan voegt men er twee hardge kookte (gezeefde) eierdooiers en éen rauwe dooier bij en blijft roeren tot de massa dik en gebonden is, druppelt er olie en azijn bij, peper en zout naar smaak en ook eeni ge fijngehakte kappertjes. De koude ge kookte visch wordt met deze saus overgo ten en opgediend als ook de saus geheel en al koud is. Gebraden koude visch. Men wascht en zout de schoongemaakte visch, laat het laatste er in trekken, maakt een mengsel van fijn gehakte uien, peterselie, thijm, citroensap en rasp en voegt hierbij gesmol ten boter, waarna het binnenste van de visch hiermede gevuld wordt, deze wordt met sterk garen omwonden en aan beide zijden in boter bruin gebraden, koud laten worden, draad verwijderen en daarna op dienen omgeven met toefjes krulpeterselie en schijfjes citroen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1935 | | pagina 8