#7X\ODL
3
ZELF GEMAAKTE LIMONADE.
Hoe kunnen we overmatia drinken ver
mijden? Leer uw dorst beheerschen.
Dorst is erger dan honger, dat is alge
meen bekend en we ziin niet zoo getraind
als de bewoners van sommige tronische
landen, die hun linnen even met citroen
san vochtig maken en dan geen last van
dorst meer hebben. W ij hebben nu een
maal de gewoonte aangenomen om veel te
drinken, vooral als we 't warm hebben en
het maagliiden van de Amerikanen komt
louter en alleen daardoor, dat ze zich
niet weten te beheerschen en veel te veel
van iisgekoelde dranken houden.
In den namiddag en 's avonds kunnen
we natuurlijk gerust iets koels drinken,
maar met mate. Selterwater met vruch
tensap is een goede combinatie, maar
vooral niet te veel suiker erbij.
Aalbessen worden zonder water opgezet
en even week gekookt, uitgeperst en ver
mengd met 6elterwater.
Kersen en andere vruchten die dit noo-
dig hebben worden vooraf gesuikerd,
eerst suiker bii de v r u c h ten of de
vruchtensap en dan eerst het men es el
maken. Op een tochtje is een van de
meest verfrisschcnde dranken die men
kan meenemen koude koffie; aan te beve
len is natuurlijk de coffeïne-vriic koffie
Hag. want op warme dagen moeten we
heel voorzichtig zijn met alles wat ook
maar eenigszins prikkelt. Alcohol en cof-
feïne ziin dus verbannen.
Wil men melk in de koffie doen, dan
moet die eerst apart gekookt ziin: suiker
is- niet aan te raden: een zoele drank
lescht de dorst niet.
Ijskoffie is heerlijk, we maken gewone
koffie, natuurlijk weer coffeïne-vriie en
zetten die op een koele plaats, of beter
in de ijskast. Vervolgens doen we in een
glas een lepel vanille-iis en vullen verder
met koffie.
Bii dergelijke koude dranken ls een
rietje aan te bevelen.
Selterwater met een scheut vermouth
ls ook echt. iets voor den zomer, vooral
voor hen die geestelijken arbeid te ver
richten hebben.
Nu nog een goede raad: geef aan iemand
die erge dorst heeft, altijd een groot glas,
het doet. er niet toe of er wat minder in is,
een klein glas maakt alleen de dorst
grooterl
Is er in het groote glas evenveel als in
*t kleinere, toch zal 't meer lijken!
Kinderen moeten hun dorst leeren be
heerschen. maar dat geldt natuurlijk nèt
zoo goed voor volwassenen.
EENVOUDIG, PRACTISCH SCHORT.
1710.
Voor verschillende
huishoudelijke werkjes
behoeven wij geen over
all aan te doen, doch
kunnen volstaan met
een klein schort.
Toch bedekt dit mo
del de rok grootendeels
1 en ook het bovenstuk
van de japon en is
daarbij aan de hand
van de maten zoo
uiterst gemakkelijk
zelf te maken.
Het kan gemaakt
worden van geruit ka
toen, doch eveneens
van effen Zephir en
als garneering worden
er dan aan het boven
gedeelte en de zak een
paar uit een stukje
cretonne geknipte bloe
men op gefestonneerd.
Het schort kan ook
gemaakt worden van
een geruit tafelkleedje 90 bij 90 c.M., dat
voor een luttel bedrag te krijgen is. De
lap wofdt op de tafel gelegd en aan de bo
venzijde worden twee hoeken uitgeknipt,
die 25 c.M. lang en breed zijn, het midden
stuk, dat overblijft en waaraan banden ge
zet worden is 40 c.M. breed en 25 c.M. hoog.
De zak is 25 bij 25 en de bovenkant 37V£
c.M. en wordt van de uitgeknipte vierkant
jes gemaakt. Voor het opstikken wordt de
zak gezoomd en eventueel de bloem er op
gewerkt. De omtrek kan met een smal
zoompje worden afgewerkt of afgebreid.
In het laatste geval wordt, het materiaal,
dat voor het afbiezen gebruikt wordt, ook
aan het .voorstukje en als sluiting gebruikt.
1710
EEN PRACTISCH HULPMIDDEL.
In deze rubriek kunnen wij uiteraard
slechts een zeer beperkt aantal modellen
geven. Lezeressen van deze pagina, die een
ruimer keuze willen maken en in deze ru
briek nu juist niet het model vinden wat
zij zoogaarne zouden willen maken, zullen
'.eker slagen, indien zij „Het Practisch Mo-
ieblad" van deze maand aanvragen, waar-
n tal van fraaie modellen zijn afgebeeld.
Oit blad schaft altijd raad, U kunt er ze
ker van zijn, dat er ook voor U iets in
staat, dat U voordeel zal opleveren.
Het gratis knippatroon voor de abonné's,
de naai- en knipcursus, de vele goede raad
gevingen, enz.
Lezeressen, die er belang in stellen wordt
Taarne een exemplaar van het zoo juist
erschenen nummer geheel kosteloos toe
ezonden, indien een postzegel van tien
int voor verzending wordt ingezonden aan
e moderedactrice van dit blad, Muzen-
traat 5b. den Haag. U kunt het ook over-
chrijven op postrekening 191919, t.n.v. de
(nippatronendienst.
Indien U het heden aanvraagt hebt U
het overmorgen reeds in Uw bezit!
Zelden Heeft de mode
ons zooveel modellen
van hoeden gebracht,
als wij thans niet al
leen in de etalages der
groote magazijnen en
salons van modisten,
doch tevens op mooi
gekapte dameshoofden
zien dragen.
We moeten inderdaad
erkennen, dat er aller
liefste modellen zijn,
die door vorm en mate
riaal charme aan de
draagsters verleenen.
Speciale modellen zijn
ontworpen voor ver
schillende doeleinden,
voor sport, en voor de
reis, voor 's morgens en
och, laten wij lie
ver niet voortgaan met
een opsomming van al
le mogelijke modellen
te geven, doch volstaan
met de mededeeling,
dat ook 's zomers reeds
vilten hoeden worden
gedragen, en wel aller
aardigste coquette mo
dellen, die tevens zeer
practisch zijn op regen
achtige dagen.
's Middags worden bij gekleede japonnen
en visitetoilet groote soepele stroohoeden
gedragen, nu eens met een enkele band en
platte strik van gelakte zijde, dan weer
met een rand levendig gekleurde bloemen.
Groote witte stroohoeden zien wij met aar
dige veldbouquetten, waarvan de frissche
roode klapxx>zen de diepblauwe korenbloe
men, de oranje geel korenaren en de helder
witte margrieten zoo'n aardig, echt zo-
mersch geheel vormen. Bij het avondtoilet
staan de groot gerande hoeden met platte
bol buitengewoon chique, vooral voor slan
ke figuren en doen door hun golvende lijn
aan de flatteuse Bergères van vroeger den
ken, die niet alleen een krans van bloe
men om den bol hadden, doch ook een vlot
te strik van bandfluweel met lange, afhan
gende einden, die coquet heen en weer wap
perden en den schalkschen naam droegen
van „Suivez-moi".
MODEGRILLEN.
ROKKEN.
1722. Deze rok is buitengewoon geschikt
om onder een gekleede blouse of 's avonds
onder een tuniek gedragen te worden. In
dat geval nemen we als materiaal satijn of
fluweel.
Voor maat 44 is ongeveer noodig 1.75 M.
zijde van 100 c.M. breed.
Kan de stof van beide zijden gebruikt
worden, glanzend en dof, dan nemen we
b.v. voor de smalle voor- en achterbaan den
glanzenden kant en de andere gedeelten
dof.
1723. Een meer sportieve rok. Benoodigd
materiaal ongeveer 0.90 c.M. stof van 1.40
M. breed. We zouden U willen aanraden
een aardig vischgraat-patroontje te nemen
of anders iets dergelijks.
Deze rok heeft een gladde achterbaan en
sluit met knoopen, de plooi is tot op de
helft ingestikt.
1724. Voor dit model werd grijze genopte
stof gekozen. We hebben noodig voor maat
44 ongeveer 1.85 M. stof van 100 cM. breed.
De achterbaan van deze rok is glad, ter
wijl de korte voorbanen aan een gekruist
stuk zijn gezet en van een stolpplooi voor
zien. Sluiting op de linkerheup in de zij
naad.
GERECHTEN VOOR WARME DAGEN.
Citroenkoekje.
SA L. water en L. bessenwijn worden
met suiker naar smaak aan de kook ge
bracht; vier eierdooiers en de geraspte sap
en schil, van twee citroenen worden zeer
schuimig geklopt en bij de warme vloei
stof (druppelsgewijze) gevoegd, daarna op
kookpunt brengen, vermengen met eenige
lepels maizena, daarna van het vuur klop
pen tot de massa afgekoeld is.
Koud presenteeren met biscuits.
Bananenschoteltje.
Bananen worden geschild en aan plakjes
gesneden met citroensap bedruppeld en in
een glazen schaal gedaan, hierop komt een
laag plat gedrukte aardbeien, dik be
strooid met fijne suiker en naar verkie>
zing geklopte room.
Presenteeren met biscuits.
SCHOONHEIDSHOEKJE.
„Keukenrestjes" als schoonheidsmiddelen.
Hoe vreemd ons opschrift wellicht moge
klinken, toch meenen wij het in vollen
ernst, dat verschillende schijnbaar onnut
te restjes nog als schoonheidsmiddel ge
bruikt kunnen worden.
Geen resten van tomaten, geen komkom
mer- of citroensap, noch karnemelk weg
gooien als je belieft! Vrouwen denken veel
al, dat ze groote bedragen aan cosmetische
doeleinden moeten besteden, doch deze be
hoeven haar niets te kosten.
's Avonds na een lichte gelaatsmassage
laat men het invetten een enkele maal ge-
heel na en bestrijkt het gelaat gelijkmatig
met een plak tomaat; het vocht laat men
opdrogen en 's nachts inwerken op de huid,
volgende morgen met koud water was-
schen. Deze behandeling is uitstekend in
dien men groote poriën heeft.
Komkommersap is uitstekend voor de
veelal zachte huid van blondines. Men
snijdt de komkommers aan blokjes (zonder
het zaad) en smoort ze met een weinig wa
ter gaar, dat afgegoten en in een fleschje
bewaard wordt. De overblijvende moes
wordt fijngewreven en met zuiver vet ver
mengd, of laten koelen en in een leeg crê-
mepotje bewaren. Men verkrijgt op deze
manier een uitstekend gezichtswater en
niet minder goede, zuivere crème.
Het vocht van rauwe geraspte aardappe
len doet het vervelende glimmen van neus
en gelaat veel verminderen, terwijl zuivere
olijfolie de groei van oogharen en wenk
brauwen bevordert. Men strijkt eerst tegen
de haren in en daarna met de richting van
de haren mede.
Karnemelk, die men een half uur op de
huid laat indrogen en daarna met koud
water afsponst, doet wonderen.
Al deze kleine schoonheidsmiddeltjes lig
gen onder ieders bereik, vereischen niet
veel tijd en kunnen door ieder toegepast
worden met goede resultaten.
Indien men overmoe is, moet men niet
dadelijk na thuiskomst aan tafel gaan,
doch eerst een minuut of tien gaan liggen,
liefst in een donkere kamer.
PYAMA VOOR JONGE MEISJES.
1700.
Gebloemd creton
ne of crêpe is
aardig voor deze
vlotte pyame, die
heel eenvoudig te
maken is.
Het jakje heeft
een split met op
gestikt belegstuk
en knoopsluiting,
platte kraag en
aangeknipte mou
wen, terwijl de
broek er over ge
dragen wordt. De
ze heeft aan de
achterzijde een
recht heupstuk en
aan de voorzijde
een met een scher
pe punt in het
midden. De om
trek van mouwen,
kraag, beleg heup
stuk en pijpen
wordt met effen
materiaal afge
biesd. Patronen
verkrijgbaar voor
meisjes van 15
tot 17 jaar.
ZOUT ARME VOEDING.
Tegenwoordig wordt meer en meer een
zout-arme voeding voorgeschreven en toe
gepast en geraakt het geheel zout-looze di
eet iets meer op den achtergrond. Niet al
leen op medisch voorschrift wordt het zout
verbruik in groote mate verminderd, doch
de aanhangers van de moderne voedings
leer zullen eveneens zoo weinig mogelijk
zout gebruiken. Aan de veranderde smaak
gewent men zich spoedig en tevens zijn èr
tal van gezonde keukenkruiden, die de spij
zen desgewenscht pikanter maken. Sommi
ge kruiden zullen zeer fijngehakt door de
spijzen gemengd, terwijl enkele andere als
thijmvenlcel en Hummel in den vijzel fijn
gestampt worden; men gebruike van sterk
aromatische kruiden echter slechts gerin
ge hoeveelheden.
Zeer smakelijk is selderiezout, als toe
voeging aan diverse gerechten, terwijl van
vele de smaak verhoogd wordt door toma
ten, kaas, champignons,«citroensap en an
dere smaakjes.
Even voor het opdienen kan men de
smaak van soep varieeren door er gehakte
peterselie, kervel, geraspte mierikswortel,
radijs of fijn gesneden bieslook bij te voe
gen, echter nimmer mede laten koken.
Bii macaroni, spaghetti, riist is tomaten
saus met geraspte kaas buitengewoon sma
kelijk.
Bij gekookte aardappelen en enkele kool
soorten is kummel aan te bevelen, een
smaak, waaraan velen zich wellicht even
moeten gewennen; doch men kan het als
overgang gebruiken, indien men vooraf rij
kelijk zout gewend is geweest. Aardappel
puree smaakt ook heel goed met nootmus
kaat, terwijl rijst als voorgerecht met rijke
lijk gefruite uien wordt opgediend en al
dan niet bestrooid met Parmezaansche
kaas.
Soep en sausen worden veelal vermengd
met een weinig maggi's aroma, dat ieder
echter het best naar eigen smaak kan ne
men. Nimmer moet men het met soep of
saus laten meekoken.
Vleesch, dat slechts in geringe hoeveel
heid gebruikt zal worden, wordt eveneens
met zeer weinig zout klaar gemaakt, doch
de smaak wordt veel pikanter, indien men
eenige tomaten of uien medebakt, hetgeen
tevens zeer gezond is.
DE PRACTISCHE HUISVROUW.
HANDWERKEN IN
DEN ZOMER.
Moeilijke handwerken,
welke veel geduld en
inspanning vereischen,
zullen wij bij voorkeur
niet doen op heete zo
merdagen.
Er zijn echter nog zoo
heel veel kleine, dingen,
die wij zoo nu en dan
in een vrij half uurtje
even ter hand nemen
en ongemerkt doen wij
nog heel wat af als wij
moeten wachten op de
thuiskomst van huis-
genooten met het eten,
of op welke wijze wij
tijd trachten te vinden
ef vrij te maken.
Een lichte cape in
een of ander eenvoudig
patroon gehaakt of ge
breid, bewijst onschat
bare diensten op kille
avonden, terwijl een ge
haakte hoed of muts
zeer practisch is voor
op reis of bij regenweer
Kussens in vakken verdeeld, driehoe
ken, halve cirkels of welke vormen ook,
worden van harmonieerende tinten ge
haakt of gebreid. Restjes wol, zijde of frot-
té kunnen hier uitstekend voor opgebruikt
worden.
Tasschen en shawls van effen of ge
kleurd linnen worden versierd met kleine
bloemen motieven, ringen en moezen in
afstekende kleuren, terwijl lapjes linnen
to't aardige kleedjes worden verwerkt door
het uithalen van draden en maken van
franje langs den omtrek.
H. Müllri*
Kleine handwerkles kunnen meegeno
men worden in de handtasch en op bezoek
of als men buiten is, voor den dag gehaald
worden om nu en dan weer een stukje te
vorderen.
We kunnen een overgroote variatie bren
gen in handwerken, die ons huis versieren
of wel aan onze kleeding een geheel ander
aanzien geven en, dat alles is mogelijk zon
der groote kosten, maar met een weinig
fantasie en smaak en een paar ijverige
handen
DUITSCHE VROUWEN ALS COM
PONISTEN.
Alhoewel vele vrouwen zicH op het ge
bied der kunst zeer verdienstelijk en zelfs
naam hebben gemaakt, is het percentage
van haar, die muziekstukken hebben ge
componeerd, zeer gering. Men heeft vastge
steld, dat van 1200 opgevoerde stukken e?
slechts 22 door vrouwen waren gecompo
neerd.
Hertogin Anna Amalia van Saxen Wei-
mar heeft vele gedachten van Goethe op
muziek gezet, terwijl zij onder den schuil
naam Amalia Heiter ook opera's heeft ge
maakt. Ook Corona Schröter, een begaafde
tooneelspeelster, zangeres en fluitvirtuose
heeft verschillende gedichten van Goethe
op muziek gebracht. Helene von Szyma-
nowska, een vriendin van Gocthé was zèec
bekend door hare composities en FeliX
Mendelssohn's zuster Fanny heeft naam
gemaakt door de verzen en pianostukken,
die zij componeerde.
KI ara Schumann, de vrouw van den com
ponist van dien naam en tevens een goede
vriendin van Johannis Brahms, was niet
alleen een beroemde pianiste in haar tijd,
doch tevens een componiste van beteeke-
nis, die zelfs pianoconcerten met orkestbe
geleiding hééft gecomponeerd en uitvoerde.
Therese Carenno heeft haar vaderland,
Venezuela, een nationale hymne geschon
ken en de violiste Ilse FrommMichaelis
is door hare scheppingen op muzikaal ge
bied zeer bekend.
MEISJESSCHORTJE (1718).
De lichte zomer
jurkjes zijn, voor
al als de klein
tjes buiten spe
len, gauw vuil,
daarom is een
schortje b.v. van
geruit katoen ge
maakt, zeer prac
tisch. Het is zoo
gekleed, dat het
in warme zomer
dagen zelfs over
het onderjurkje
gedragen kan
worden. Het bo-
stukje is glad,
sluit van achte
ren met knoopen
en knoopsgaten
en heeft een rui
me ingehaalde
strook, om het
middel een ceintuur met strik aan de voor
zijde.
Patronen voor meisje van 4 en 8 jaar.
1718
UITSTEKENDE KNIPPATRONEN.
Patronen met zeer goeden pasvorm van
de modellen in deze rubriek zijn verkrijg
baar bij de moderedactrice v. d. blad, Mu«
zenstraat 5 b, Den Haag. (Girorek. 191919,
t.n.v. de Knippatronendienst).
Een zeer groot aantal modellen zijn af
gebeeld in het zomernummer van „Hef
Practisch Modeblad", dat gaarne na inzen
ding van 10 ct. porto kosteloos aan lezeres
sen wordt toegezonden. Patroonaanvragen
met de vermelding „spoed" kunnen thans
binnen 3 dagen worden afgehandeld.
SMAKELIJKE SLASAUSJES.
Op twee eetlepels slaolie neemt men 1'
eetlepel citroensap en selderiezout, klopt
dit goed dooreen, voegt er een gehakt uitje
en kervel bij en mengt er de sla doorheen.
Een andere fijne saus maakt men van 1
geklopt ei, dat vermengd wordt met een
mespunt selderiezout en citroensap naar
smaak, twee eetlepels slaolie, mespunt
mosterdpoeder en fijngehakte groene krui
den.
KEUKENWENKEN.
Koude vischgeredhten vallen 'szomers zeer
in den smaak en deze zullen met een of
andere sla opgediend, meermalen vleesch
vervangen. Men moet visch echter steeds
weer anders weten te bereiden, want an
ders beloopt men de kans, dat het eten
ervan verveelt, althans als men zich nu
niet bepaald onder de vischliefhebbers mag
rekenen.
Met eiersaus. Men doet een stuk boter in
een pannetje en plaatst dit in een pan
met kokend water. Is de boter week ge
worden, dan voegt men er twee hardge
kookte (gezeefde) eierdooiers en éen rauwe
dooier bij en blijft roeren tot de massa dik
en gebonden is, druppelt er olie en azijn
bij, peper en zout naar smaak en ook eeni
ge fijngehakte kappertjes. De koude ge
kookte visch wordt met deze saus overgo
ten en opgediend als ook de saus geheel en
al koud is.
Gebraden koude visch. Men wascht en
zout de schoongemaakte visch, laat het
laatste er in trekken, maakt een mengsel
van fijn gehakte uien, peterselie, thijm,
citroensap en rasp en voegt hierbij gesmol
ten boter, waarna het binnenste van de
visch hiermede gevuld wordt, deze wordt
met sterk garen omwonden en aan beide
zijden in boter bruin gebraden, koud laten
worden, draad verwijderen en daarna op
dienen omgeven met toefjes krulpeterselie
en schijfjes citroen.