VROUW,
AVODL
Kleine geschenken on
derhouden de vriend
schap.
De meeste vrouwen
zitten niet graag stil
zonder een of ander
handwerk ter hand te
nemen en dan zijn er
voor verloren halfuur
tjes zoo heel veel klei
ne dingen, die men
kan maken. Men be
hoeft nooit bang te
zijn, dat men hiermede
blijft zitten, indien men
een en ander in voor
raad maakt, want altijd
doen zich gelegenheden
voor, om aan familie of
kennissen cadeautjes te
geven. Verjaardagen,
Sinterklaas en Kerst
mis vinden altijd dank
bare afnemers.
We noemen slechts
enkele dingen, die en
passant gemaakt- kun
nen worden als batis
ten zakdoekjes met om
gehaakte kantjes, klei
ne kleedjes over kan
nen, bekers en kopjes,
om de randen tegen
vliegen te beveiligen. Aardige taschjes,
welke gemaakt worden van restjes zijde,
in verschillende kleuren en in spiraalvor
mige toeren vasten. Afgewerkt met kleine
picots. De beide cirkels worden met zijde
gevoerd en voor de helft tegen elkander
genaaid. Zij zijn bijzonder geschikt voor
avondtaschjes.
Ceintuurs gehaakt van effen of gekleurd
DAMESJAPON.
1705.
Hoewel het model
uiterst eenvoudig
is te noemen, is
het bijzonder aar
dig, vooral als de
japon gemaakt
wordt van creton
ne en afgebiesd
met effen randen.
De gladde boven-
mouwtjes zijn
aangeknipt, ter
wijl het lijfje geen
kraag, doch
slechts revers
heeft en een slui
ting met drie
knoopen. De rok
heeft een gedeel
telijk opgestikte
plooi, die op onge
veer 30 c.M. van
den onderkant af
uitspringt. Een
paar opgestikte
zakken sluiten
met een knoop.
Patronen ver
krijgbaar in de
maten 42 tot en
met 48.
HET PRACTISCHE HUIS.
1705
SLAKKEN ALS... LEKKERNIJ.
Heel merkwaardig is het feit, dat slak
ken door de meeste Romaansche volken
als een bijzonder fijne lekkernij worden be
schouwd. In Duitschland worden de wijn
bergslakken in millioenen stuks geteeld
en toch staan velen hier, heel begrijpelijk,
min of meer afwerend tegenover. In Zuid-
Duitschland, in den Pfalz zijn vele slak-
kenkweekerijen en is de uitvoer naar
Frankrijk en België zeer groot.
Wellicht zal men zijn afkeer moeten
overwinnen om deze delicatesse naar waar
de te schatten, want immers worden door
velen groote hoeveelheden mosselen, kreef
ten, krabben e.a. schaaldieren verorberd.
Waarom dan geen slakken?
Op de mosselkweekerijen worden de slak
ken systematisch geteeld om de beste
exemplaren te verkrijgen en hun gewicht
bedraagt van 25 tot 30 gram. De grootste
worden regelmatig tusschen het hooge
gras uitgezocht, verzameld en in kisten
verzonden. In goede „slakken"jaren voert
één kweeker soms 300.000 Kg. uit, terwijl
1G a 17 mooie, dikke exemplaren in één
half Kg. gaan.
„Hoe bereidt men slakken?" hooren wij
belangstellende lezeressen vragen.
Wij zouden hierop willen antwoorden:
„in eigen vocht". De slakkenhuizen worden
afgeborsteld, met boter bestreken en in een
pan gaargesmoord. Vóór het opdienen,
wordt in de opening van het huisje een
weinig peterselie gestrooid en de slakken
op een schaal gestapeld. Het vocht kan 'n
weinig gebonden worden, terwijl men er
tevens citroensap bij voegt en apart op
dient. De slakken worden met een speci
aal vorkje uit de huisjes gehaald.
In België en Frankrijk worden zij weer
anders bereid. Men overgiet ze met ko
kend water, haalt ze uit de huisjes, kookt
ze en geeft ze met pikante saus.
Zigeuners houden zeer van deze lekker
nij, doch omhullen de huisjes één voor één
met klei en roosteren ze daarna op een
open vuur, waarna de klei bij het gebrui
ken voorzichtig wordt losgeklopt.
In Nederland worden in Zeeland slakken
gekweekt, de z.g. alikruikjes, die eveneens
veel aftrek vinden.
Fijnproevers beweren, dat de smaak van
slakken die van oesters nabij komt. Toch
gclooven wij, dat velen er slechts met een
„slakkengangetje" toe zullen overgaan de
ze delicatesse te proeven en —te waardee-
renl
raffia, theemutsen, boodschappentasschen,
theestellen bestaande uit een deksel en
vingerdoekjes, autopoppen gemaakt van
houten kralen en wol, vinger kommen
kleedjes en nog veel meer
Alles op zichzelf zijn het niet alleen aar
dige geschenken, doch tevens zoo weinig
kostbaar, omdat ze meestal gemaakt wor
den van stofresten.
O, DIE MOTTEN.
Welk een bron van ellende zijn motten
toch voor de huisvrouw. Een gevoel van
angst overvalt haar, indien er nu eens
hier, dan daar motten vliegen, die welis
waar nu onschadelijk zijn, doch haar eitjes
waaruit straks de niets ontziende larven
te voorschijn zullen komen, reeds op een of
ander wollen kleedingstuk hebben gedepo
neerd.
Men vraagt zich af hoe toch wol en bont
tegen dit mottengebroed te kunnen be
schermen. Alle middeltjes worden aange
wend en volkomen afdoende helpt nage
noeg niets, want op de meest geraffineer
de wijze worden de beste plaatsjes door de
motten vrouwtjes uitgezocht.
Het herhaaldelijk nazien van alle klee-
dingstukken niet alleen, doch afborstelen
en luchten is noodzakelijk en ook van de
kamers en kasten.
Donkere kasten en kamers zijn de meest
geliefde verblijfplaatsen voor motten, daar
zij licht, lucht en zon schuwen.
Alle kleedingstukken moeten in deze
maanden herhaalde malen in de zon ge
hangen en uitgeschud worden, daarna
worden de kasten grondig schoongemaakt
en vooral ook de naden bespoten met een
der vele in den handel zijnde vloeistoffen,
alsmede kleeren vóór zij worden opgebor
gen. Bedden, dekens en matrassen worden
op dezelfde wijze behandeld, terwijl het
wollen ondergoed en de lappendoos ook
regelmatig nagezien moeten worden.
REINIGEN VAN KAMMEN.
Het vlugste middel om kammen te reini
gen is om ze een benzinebad te geven of
ze met een propje watten gedrenkt in ben
zine schoon te maken. Men moet dit liefst
buiten doen, aangezien het gevaar, aan
benzine verbonden, inderdaad groot is. In
dien de opstijgende dampen geen uitweg
vinden naar buiten of in aanraking komen
met vuur, dan is brandgevaar niet uitge
sloten. Zelfs een brandend theelichtje kan
brand veroorzaken.
Beter is de kammen in een lauw zeep-
sopje te leggen, waaraan men een weinig
ammoniak heeft toegevoegd en ze daarna
met een voor dit doel bestemd borsteltje te
borstelen, naspoelen en laten drogen.
MODESTOFFEN VOOR DE HERFST.
Zooals men reeds uit de kringen der tex
tiel en confectie industrie verneemt, zal de
groote mode voor de herfstweefsels bestaan
uit een crépe-achtig materiaal, dat men
Cloqué noemt. Tafzijde satijn en gemeng
de weefsels zullen veel gedragen worden,
zoowel in groote als kleine motieven, stree-
pen en diagonalen. De veelzijdigheid in de
fabricatie maakt het mogelijk een groote
keuze aan de markt te brengen. De crêpe
stoffen hebben hun ontstaan grootendeels
te danken aan de steeds voortschrijdende
techniek, die het mogelijk maakt de kunst
zijden draden, welke bij het weven ver
werkt worden, voortdurend van meer su
perieure kwaliteiten te maken.
Het groote voordeel aan deze weefsels
verbonden is, dat zij niet kreukelen, al
thans niet in de betere kwaliteiten. Het
groote nadeel van fluweel, waarvoor even
eens kunstzijde verwerkt wordt, was tot
dusverre het pletten, hetgeen thans vrij
wel opgeheven wordt.
WAT ZAL DE HERFSTMODE
BRENGEN?
Complets van warme weefsels met drie
kwart lange mantels, sportieve zoowel als
gekleede modellen en veel geruite sport-
vesten en vestblouses.
Als modekleuren worden genoemd wijn
rood, tabaksbruin en kobaldblauw, terwijl
zwart-wit zich handhaaft.
De hoeden zullen hoogere bollen krij
gen, terwijl allerlei aardige vlotte mutsen
zoowel van vilt als fluweel gedragen zul
len worden.
Fluweel zal hoogtij vieren en niet alleen
voor japonnen, doch ook als garneering
verwerkt, worden op mantels, complets,
aan handschoenen e.o.
Garnituren worden gedragen van geste
ven piqué en batist, waardoor zij stijf uit
staan. Ruches en volants worden om dun
leton gewerkt en in stijve vormen uitge
bogen, waardoor veel middeleeuwsche mo
dellen gecopieerd kunnen worden.
Als versiering worden buitengewoon
veel metalen knoopen, clips en gespen aan
gebracht, terwijl men •verschillende stoffen
ziet, met metalen draden doorweven.
Avondjaponnen worden zoo mogelijk nog
wijder gedragen en de rokzoomen met bloe-
menranken, ruches e.d. bewerkt.
„Antiek" zal modern worden en een
speurtocht in koffers of kleerkisten zal me
nig oud model japon naar voren brengen,
waarvan stof of kant gebruikt kan worden
om een modern geheel te tooveren, terwijl
de bezitsters van oude sieraden zich ge
lukkig mogen achten, want al het oude
wordt nieuw.
PRACTISCHE WENKEN.
Menige huisvrouw zit vaak met de han
den in het haar, als de huisgenooten niet
op tijd thuis zijn voor het middagmaal en
weet niet, op welke wijze zij het eten
niet alleen warm, doch ook smakelijk
moet houden. Groente geeft niet zooveel
bezwaar, want op een zeer lage pit en een
asbest plaatje onder de pan, heeft men
niet de minste last van aanbranden en
indien men op de deksel een schoon ser
vet warm maakt en dit op de aardappels
legt, blijven deze warm en droog.
Bouillon wordt zelfs op heete dagen niet
zuur, indien men een voorraad voor meer
dere keeren wil bewaren, indien men ze
dagelijks even opkookt.
UITSTEKENDE KNIPPATRONEN.
X
Patronen met zeer goeden pasvorm van
de modelen in deze rubriek zijn verkrijg
baar bij de moderedactrice v. d. blad, Mu-
zenstraat 5 b, Den Haag. (Girorek. 191919.
t.n.v. den Knippatronendienst).
Een zeer groot aantal modellen zijn af
gebeeld in het zomernummer van „Het
Practisch Modeblad", dat gaarne na inzen
ding van 10 ct porte kosteloos aan lezeres
sen wordt toegezonden. Patroonaanvragen
met de vermelding „spoed" kunnen thans
binnen 3 dagen worden afgehandeld.
MET EEN LEEGE MAAG OP REIS.
Er zijn menschen voor wie het reizen
nu bepaald geen onverdeeld genoegen is,
doch met allerlei onaangename bijkomstig
heden gepaard gaat. Nauwelijks zitten zij
in den trein of reeds beginnen zij zich min
der prettig te gevoelen, worden onpasse
lijk, zien alles om zich heen schemeren en
verlangen naar het einde der treinreis.
Vele menschen voeren deze verschijnselen
terug op de kleine ruimte der coupe en op
cle atmosfeer, die er heerscht, doch er zijn
ook menschen, die het zelfde gevoel onder
vinden in auto's, trams en andere vervoer
middelen. De oorzaak dezer verschijnselen
is echter niet van buiten af te zoeken,
doch een gevolg van organische storingen.
Veelal lijden deze menschen aan midden
oor-storingen of hebben zwakke oogen of
hebben een gevoelige maag- en darmstel
sel. Naarmate men nerveuser is, zullen de
minder sterke lichaamsdeelen, sterker op
invloeden van buitenaf reageeren. Hoeve-
len begeven zich niet op reis, na weinig
of niets gegeten te hebben, met een leege
maag. Het behoeft deze menschen aller
minst te verwonderen als zich minder
prettige verschijnselen voordoen, wanneer
de trein in beweging is enzij alles aan hun
oog voorbij zien snellen, temeer nog als
hun hoofd of oogen ook reeds spoedig ver
moeid zijn. Wij moeten alle reizigers dan
ook met klem aanraden vóór hun vertrek
flink, doch niet overmatig zwaar te ontbij
ten en hierdoor zullen vele bezwaren, wor
den opgeheven. „Ik kan niet" bestaat een
voudig niet en moet vervangen worden
door „ik wil".
VOOR IEDERE GAST SLECHTS TWEE
GLAZEN.
De echtgenoote van President Roosevelt
heeft officieel bekend laten maken, dat er
in het vervolg bij recepties in het Witte
Huis wijn geschonken zal worden, onder
voorwaarde, dat geen der gasten meer dan
twee glazen hiervan zal drinken, terwijl al
léén wijn uit Amerikaansche kelders wordt
aangeboden.
Lach wedstrijd.
Men weet tegenwoordig bijna niet meer
welke wedstrijd het meest zal trekken. In
Parijs werd kortgeleden een wedstrijd uit
geschreven met als prijs een bedrag van
2000 frs. en een badreis voor den man en
de vrouw, die de mooiste en welluidendste
lach hadden. De gelukkige winners waren
een jonge bloemenverkoopster en een
schoorsteenveger, wier lachen eenvoudig
aanstekelijk werkte op het publiek.
PRACTISCHE KLEEDING VOOR HUIS en TUIN.
Wanneer wij in- of buitenshuis bezig
zijn met allerlei werkjes is het noodig, dat
wij practisch gekleed zijn, doch zóó, dat
hetgeen wij dragen, toch goed kleedt.
De tijden van bonten en blauw katoenen
schorten zijn voorbij, en tallooze aardige
weefsels, vroolijke streepen, fleurige bloe
men, groote en kleine moezen, hebben de
plaats der eerst genoemde ingenomen. De
moderne huisvrouw heeft ook ten opzichte
van de huiskleeding hare smaak veran
derd en stelt andere eischen.
Het eerste model, dat wij hier weerge
ven is van indanthren geverfde streepstof
gemaakt, leent zich voor slanke figuren
en is eenvoudig te maken. Afb. 2 geeft een
wit model overall aan, dat bijzonder ge
schikt is voor babies. Een cretonne overall
vervangt de japon en kan natuurlijk ook
van ander gebloemd materiaal gemaakt
worden. Een donker linnen schort is prac
tisch om over de japon te dragen bij al
lerlei tuinwerk, terwijl het toch in een
warme tint gekozen kan worden. Het mid
delste schort is uitstekend geschikt voor
gezette figuren, terwijl het laatste model
van een moesje wordt gewerkt met een
garneering in donkerder tint. Practisch is
het om ter bescherming van het haar een
doek om het hoofd te dragen van hetzelf
de materiaal als het schort.
Het materiaal, waarvan overalls ge
maakt worden, moet zóó gekozen worden,
dat het zich leent om als japon-schort ge
dragen te worden.
HET PRACTISCHE
HUIS.
i
Kleine hulpmiddelen
in huis.
Menigmaal Heeft de
huisvrouw 'n beschen»
ming noodig voor hare
vingers bij het verricht
ten van een of andeis
huiswerk.
Een stuk gasslang
bewijst in dergelijke
gevallen goede diensten,
terwijl een stukje zeil
doek met punaises op
deuren bevestigd kan
worden op diè plaat
sen, waar de verf dik
wijls vuil wordt dooï
vingerafdrukken. Het
schoonhouden wordt
zeer vergemakkelijkt
en de verf lijdt niet
door voortdurend af
nemen.
Kleine stukjes sponai
worden niet wegge
gooid, doch bewaard'
om heerenpakken te
reinigen. Men doopt ze in een weinig
lauwe spiritus en verwijdert alle stof en,
vuil op gemakkelijke wijze.
Wollen kleedingstukken worden afge*
borsteld met water en ammoniak, terwij j
alle zeepresten opgesmolten worden in 'n'
leeg conservenblik en als smeerzeep ge»
bruikt worden.
MEISJESJURKJE MET BROEKJE.
171&
Een kort bo*
venpasje, dat aan
de voorzijde sluit
wordt op het
ruime hangertje
gestikt, waarin
een breede zoom
met de hand,
wordt ingewerkt#
De sluiting is
in drie schulpen'
geknipt, waarin
kleine knoopsga
ten worden go-
maakt. Om den
hals wordt een
bies opgestikt-
welke naar het
model is geknipt
en evenals de mouwafwerking van wit pi
qué is gemaakt. Een broekje van hetzelfde
materiaal wordt onder het jurkje gedragen
en om het middel en de pijpjes met een
smal elastiek afgewerkt.
Men kiest voor dit geheel liefst eenf
crêpe stof, die na het wasschen slechts opr
gerekt behoeft te worden of een andenj
goed waschbaar, kleurecht bedrukt of el>
fen weefsel.
Patronen voor meisjes van 2 en 6 jaar.
SCHOONHEIDSHOEKJE.
„Keukenrestjes als schoonheidsmiddelen.
Hoe vreemd ons opschrift wellicht mogö
klinken, toch meenen wij het in vollen
ernst, dat verschillende schijnbaar onnutte
restjes nog als schoonheidsmiddel gebruikt
kunnen worden.
Geen resten van tomaten, geen komkom
mer- of citroensap, noch karnemelk weg
gooien alsjeblieft! Vrouwen denken veelal,
dat ze groote bedragen aan cosmetische
doeleinden moeten besteden, doch deze
behoeven haar niets te kosten.
's Avonds, na een lichte gelaatsmassage
laat men het invetten een enkele maal ge
heel na en bestrijkt het gelaat gelijkmatig
met een plak tomaat; het vocht laat men
opdrogen en 's nachts inwerken op de
huid, volgenden morgen met koud water
wasschen. Deze behandeling is uitstekend,
indien men groote poriën heeft.
Komkommersap is uitstekend voor 'de
veelal zachte huid van blondines. Men
snijdt de komkommers aan blokjes (zon
der het zaad) en smoort ze met een weinig
water gaar, dat afgegoten en in een flesch-
je bewaard wordt. De overblijvende moes
wordt fijngewreven en met zuiver vet ver
mengd, af laten koelen en in een leeg crê-
mepotje bewaren. Men verkrijgt op dezö
manier een uitstekend gezichtswater en
niet minder goede, zuivere crème.
Het vocht van rauwe geraspte aardappe
len doet het vervelende glimmen van neus
en gelaat veel verminderen, terwijl zuivere
olijfolie de groei van oogharen en wenk
brauwen bevordert. Men strijkt eerst tegen
de haren in en daarna met de richting
van de haren mede.
Karnemelk, die men een Half uur op de
huid laat indrogen en daarna met koud
water afsponst, doet wonderen.
Al deze kleine schoonheidsmiddeltjes lig
gen onder ieders bereik, vereischen niet
veel tijd en kunnen door ieder toegepast
worden met goede resultaten.
Als U een omelette wilt bakken, klop
dan een lepel water in het eiwit mede; de
omelette wordt veel luchtiger.
Vleesch kan men het best' opwarmen,
indien men het in beboterd perkamentpa
pier wikkelt en daarna in de oven lang
zaam verwarmt. Jus moet nimmer vlug
opkoken, doch eveneens langzaam verwar
men.
Men houdt mosterd langer versch, in
dien men een weinig verdunde azijn of
wat olie en zout er door mengt.