VROUW, AVODL Kleine geschenken on derhouden de vriend schap. De meeste vrouwen zitten niet graag stil zonder een of ander handwerk ter hand te nemen en dan zijn er voor verloren halfuur tjes zoo heel veel klei ne dingen, die men kan maken. Men be hoeft nooit bang te zijn, dat men hiermede blijft zitten, indien men een en ander in voor raad maakt, want altijd doen zich gelegenheden voor, om aan familie of kennissen cadeautjes te geven. Verjaardagen, Sinterklaas en Kerst mis vinden altijd dank bare afnemers. We noemen slechts enkele dingen, die en passant gemaakt- kun nen worden als batis ten zakdoekjes met om gehaakte kantjes, klei ne kleedjes over kan nen, bekers en kopjes, om de randen tegen vliegen te beveiligen. Aardige taschjes, welke gemaakt worden van restjes zijde, in verschillende kleuren en in spiraalvor mige toeren vasten. Afgewerkt met kleine picots. De beide cirkels worden met zijde gevoerd en voor de helft tegen elkander genaaid. Zij zijn bijzonder geschikt voor avondtaschjes. Ceintuurs gehaakt van effen of gekleurd DAMESJAPON. 1705. Hoewel het model uiterst eenvoudig is te noemen, is het bijzonder aar dig, vooral als de japon gemaakt wordt van creton ne en afgebiesd met effen randen. De gladde boven- mouwtjes zijn aangeknipt, ter wijl het lijfje geen kraag, doch slechts revers heeft en een slui ting met drie knoopen. De rok heeft een gedeel telijk opgestikte plooi, die op onge veer 30 c.M. van den onderkant af uitspringt. Een paar opgestikte zakken sluiten met een knoop. Patronen ver krijgbaar in de maten 42 tot en met 48. HET PRACTISCHE HUIS. 1705 SLAKKEN ALS... LEKKERNIJ. Heel merkwaardig is het feit, dat slak ken door de meeste Romaansche volken als een bijzonder fijne lekkernij worden be schouwd. In Duitschland worden de wijn bergslakken in millioenen stuks geteeld en toch staan velen hier, heel begrijpelijk, min of meer afwerend tegenover. In Zuid- Duitschland, in den Pfalz zijn vele slak- kenkweekerijen en is de uitvoer naar Frankrijk en België zeer groot. Wellicht zal men zijn afkeer moeten overwinnen om deze delicatesse naar waar de te schatten, want immers worden door velen groote hoeveelheden mosselen, kreef ten, krabben e.a. schaaldieren verorberd. Waarom dan geen slakken? Op de mosselkweekerijen worden de slak ken systematisch geteeld om de beste exemplaren te verkrijgen en hun gewicht bedraagt van 25 tot 30 gram. De grootste worden regelmatig tusschen het hooge gras uitgezocht, verzameld en in kisten verzonden. In goede „slakken"jaren voert één kweeker soms 300.000 Kg. uit, terwijl 1G a 17 mooie, dikke exemplaren in één half Kg. gaan. „Hoe bereidt men slakken?" hooren wij belangstellende lezeressen vragen. Wij zouden hierop willen antwoorden: „in eigen vocht". De slakkenhuizen worden afgeborsteld, met boter bestreken en in een pan gaargesmoord. Vóór het opdienen, wordt in de opening van het huisje een weinig peterselie gestrooid en de slakken op een schaal gestapeld. Het vocht kan 'n weinig gebonden worden, terwijl men er tevens citroensap bij voegt en apart op dient. De slakken worden met een speci aal vorkje uit de huisjes gehaald. In België en Frankrijk worden zij weer anders bereid. Men overgiet ze met ko kend water, haalt ze uit de huisjes, kookt ze en geeft ze met pikante saus. Zigeuners houden zeer van deze lekker nij, doch omhullen de huisjes één voor één met klei en roosteren ze daarna op een open vuur, waarna de klei bij het gebrui ken voorzichtig wordt losgeklopt. In Nederland worden in Zeeland slakken gekweekt, de z.g. alikruikjes, die eveneens veel aftrek vinden. Fijnproevers beweren, dat de smaak van slakken die van oesters nabij komt. Toch gclooven wij, dat velen er slechts met een „slakkengangetje" toe zullen overgaan de ze delicatesse te proeven en —te waardee- renl raffia, theemutsen, boodschappentasschen, theestellen bestaande uit een deksel en vingerdoekjes, autopoppen gemaakt van houten kralen en wol, vinger kommen kleedjes en nog veel meer Alles op zichzelf zijn het niet alleen aar dige geschenken, doch tevens zoo weinig kostbaar, omdat ze meestal gemaakt wor den van stofresten. O, DIE MOTTEN. Welk een bron van ellende zijn motten toch voor de huisvrouw. Een gevoel van angst overvalt haar, indien er nu eens hier, dan daar motten vliegen, die welis waar nu onschadelijk zijn, doch haar eitjes waaruit straks de niets ontziende larven te voorschijn zullen komen, reeds op een of ander wollen kleedingstuk hebben gedepo neerd. Men vraagt zich af hoe toch wol en bont tegen dit mottengebroed te kunnen be schermen. Alle middeltjes worden aange wend en volkomen afdoende helpt nage noeg niets, want op de meest geraffineer de wijze worden de beste plaatsjes door de motten vrouwtjes uitgezocht. Het herhaaldelijk nazien van alle klee- dingstukken niet alleen, doch afborstelen en luchten is noodzakelijk en ook van de kamers en kasten. Donkere kasten en kamers zijn de meest geliefde verblijfplaatsen voor motten, daar zij licht, lucht en zon schuwen. Alle kleedingstukken moeten in deze maanden herhaalde malen in de zon ge hangen en uitgeschud worden, daarna worden de kasten grondig schoongemaakt en vooral ook de naden bespoten met een der vele in den handel zijnde vloeistoffen, alsmede kleeren vóór zij worden opgebor gen. Bedden, dekens en matrassen worden op dezelfde wijze behandeld, terwijl het wollen ondergoed en de lappendoos ook regelmatig nagezien moeten worden. REINIGEN VAN KAMMEN. Het vlugste middel om kammen te reini gen is om ze een benzinebad te geven of ze met een propje watten gedrenkt in ben zine schoon te maken. Men moet dit liefst buiten doen, aangezien het gevaar, aan benzine verbonden, inderdaad groot is. In dien de opstijgende dampen geen uitweg vinden naar buiten of in aanraking komen met vuur, dan is brandgevaar niet uitge sloten. Zelfs een brandend theelichtje kan brand veroorzaken. Beter is de kammen in een lauw zeep- sopje te leggen, waaraan men een weinig ammoniak heeft toegevoegd en ze daarna met een voor dit doel bestemd borsteltje te borstelen, naspoelen en laten drogen. MODESTOFFEN VOOR DE HERFST. Zooals men reeds uit de kringen der tex tiel en confectie industrie verneemt, zal de groote mode voor de herfstweefsels bestaan uit een crépe-achtig materiaal, dat men Cloqué noemt. Tafzijde satijn en gemeng de weefsels zullen veel gedragen worden, zoowel in groote als kleine motieven, stree- pen en diagonalen. De veelzijdigheid in de fabricatie maakt het mogelijk een groote keuze aan de markt te brengen. De crêpe stoffen hebben hun ontstaan grootendeels te danken aan de steeds voortschrijdende techniek, die het mogelijk maakt de kunst zijden draden, welke bij het weven ver werkt worden, voortdurend van meer su perieure kwaliteiten te maken. Het groote voordeel aan deze weefsels verbonden is, dat zij niet kreukelen, al thans niet in de betere kwaliteiten. Het groote nadeel van fluweel, waarvoor even eens kunstzijde verwerkt wordt, was tot dusverre het pletten, hetgeen thans vrij wel opgeheven wordt. WAT ZAL DE HERFSTMODE BRENGEN? Complets van warme weefsels met drie kwart lange mantels, sportieve zoowel als gekleede modellen en veel geruite sport- vesten en vestblouses. Als modekleuren worden genoemd wijn rood, tabaksbruin en kobaldblauw, terwijl zwart-wit zich handhaaft. De hoeden zullen hoogere bollen krij gen, terwijl allerlei aardige vlotte mutsen zoowel van vilt als fluweel gedragen zul len worden. Fluweel zal hoogtij vieren en niet alleen voor japonnen, doch ook als garneering verwerkt, worden op mantels, complets, aan handschoenen e.o. Garnituren worden gedragen van geste ven piqué en batist, waardoor zij stijf uit staan. Ruches en volants worden om dun leton gewerkt en in stijve vormen uitge bogen, waardoor veel middeleeuwsche mo dellen gecopieerd kunnen worden. Als versiering worden buitengewoon veel metalen knoopen, clips en gespen aan gebracht, terwijl men •verschillende stoffen ziet, met metalen draden doorweven. Avondjaponnen worden zoo mogelijk nog wijder gedragen en de rokzoomen met bloe- menranken, ruches e.d. bewerkt. „Antiek" zal modern worden en een speurtocht in koffers of kleerkisten zal me nig oud model japon naar voren brengen, waarvan stof of kant gebruikt kan worden om een modern geheel te tooveren, terwijl de bezitsters van oude sieraden zich ge lukkig mogen achten, want al het oude wordt nieuw. PRACTISCHE WENKEN. Menige huisvrouw zit vaak met de han den in het haar, als de huisgenooten niet op tijd thuis zijn voor het middagmaal en weet niet, op welke wijze zij het eten niet alleen warm, doch ook smakelijk moet houden. Groente geeft niet zooveel bezwaar, want op een zeer lage pit en een asbest plaatje onder de pan, heeft men niet de minste last van aanbranden en indien men op de deksel een schoon ser vet warm maakt en dit op de aardappels legt, blijven deze warm en droog. Bouillon wordt zelfs op heete dagen niet zuur, indien men een voorraad voor meer dere keeren wil bewaren, indien men ze dagelijks even opkookt. UITSTEKENDE KNIPPATRONEN. X Patronen met zeer goeden pasvorm van de modelen in deze rubriek zijn verkrijg baar bij de moderedactrice v. d. blad, Mu- zenstraat 5 b, Den Haag. (Girorek. 191919. t.n.v. den Knippatronendienst). Een zeer groot aantal modellen zijn af gebeeld in het zomernummer van „Het Practisch Modeblad", dat gaarne na inzen ding van 10 ct porte kosteloos aan lezeres sen wordt toegezonden. Patroonaanvragen met de vermelding „spoed" kunnen thans binnen 3 dagen worden afgehandeld. MET EEN LEEGE MAAG OP REIS. Er zijn menschen voor wie het reizen nu bepaald geen onverdeeld genoegen is, doch met allerlei onaangename bijkomstig heden gepaard gaat. Nauwelijks zitten zij in den trein of reeds beginnen zij zich min der prettig te gevoelen, worden onpasse lijk, zien alles om zich heen schemeren en verlangen naar het einde der treinreis. Vele menschen voeren deze verschijnselen terug op de kleine ruimte der coupe en op cle atmosfeer, die er heerscht, doch er zijn ook menschen, die het zelfde gevoel onder vinden in auto's, trams en andere vervoer middelen. De oorzaak dezer verschijnselen is echter niet van buiten af te zoeken, doch een gevolg van organische storingen. Veelal lijden deze menschen aan midden oor-storingen of hebben zwakke oogen of hebben een gevoelige maag- en darmstel sel. Naarmate men nerveuser is, zullen de minder sterke lichaamsdeelen, sterker op invloeden van buitenaf reageeren. Hoeve- len begeven zich niet op reis, na weinig of niets gegeten te hebben, met een leege maag. Het behoeft deze menschen aller minst te verwonderen als zich minder prettige verschijnselen voordoen, wanneer de trein in beweging is enzij alles aan hun oog voorbij zien snellen, temeer nog als hun hoofd of oogen ook reeds spoedig ver moeid zijn. Wij moeten alle reizigers dan ook met klem aanraden vóór hun vertrek flink, doch niet overmatig zwaar te ontbij ten en hierdoor zullen vele bezwaren, wor den opgeheven. „Ik kan niet" bestaat een voudig niet en moet vervangen worden door „ik wil". VOOR IEDERE GAST SLECHTS TWEE GLAZEN. De echtgenoote van President Roosevelt heeft officieel bekend laten maken, dat er in het vervolg bij recepties in het Witte Huis wijn geschonken zal worden, onder voorwaarde, dat geen der gasten meer dan twee glazen hiervan zal drinken, terwijl al léén wijn uit Amerikaansche kelders wordt aangeboden. Lach wedstrijd. Men weet tegenwoordig bijna niet meer welke wedstrijd het meest zal trekken. In Parijs werd kortgeleden een wedstrijd uit geschreven met als prijs een bedrag van 2000 frs. en een badreis voor den man en de vrouw, die de mooiste en welluidendste lach hadden. De gelukkige winners waren een jonge bloemenverkoopster en een schoorsteenveger, wier lachen eenvoudig aanstekelijk werkte op het publiek. PRACTISCHE KLEEDING VOOR HUIS en TUIN. Wanneer wij in- of buitenshuis bezig zijn met allerlei werkjes is het noodig, dat wij practisch gekleed zijn, doch zóó, dat hetgeen wij dragen, toch goed kleedt. De tijden van bonten en blauw katoenen schorten zijn voorbij, en tallooze aardige weefsels, vroolijke streepen, fleurige bloe men, groote en kleine moezen, hebben de plaats der eerst genoemde ingenomen. De moderne huisvrouw heeft ook ten opzichte van de huiskleeding hare smaak veran derd en stelt andere eischen. Het eerste model, dat wij hier weerge ven is van indanthren geverfde streepstof gemaakt, leent zich voor slanke figuren en is eenvoudig te maken. Afb. 2 geeft een wit model overall aan, dat bijzonder ge schikt is voor babies. Een cretonne overall vervangt de japon en kan natuurlijk ook van ander gebloemd materiaal gemaakt worden. Een donker linnen schort is prac tisch om over de japon te dragen bij al lerlei tuinwerk, terwijl het toch in een warme tint gekozen kan worden. Het mid delste schort is uitstekend geschikt voor gezette figuren, terwijl het laatste model van een moesje wordt gewerkt met een garneering in donkerder tint. Practisch is het om ter bescherming van het haar een doek om het hoofd te dragen van hetzelf de materiaal als het schort. Het materiaal, waarvan overalls ge maakt worden, moet zóó gekozen worden, dat het zich leent om als japon-schort ge dragen te worden. HET PRACTISCHE HUIS. i Kleine hulpmiddelen in huis. Menigmaal Heeft de huisvrouw 'n beschen» ming noodig voor hare vingers bij het verricht ten van een of andeis huiswerk. Een stuk gasslang bewijst in dergelijke gevallen goede diensten, terwijl een stukje zeil doek met punaises op deuren bevestigd kan worden op diè plaat sen, waar de verf dik wijls vuil wordt dooï vingerafdrukken. Het schoonhouden wordt zeer vergemakkelijkt en de verf lijdt niet door voortdurend af nemen. Kleine stukjes sponai worden niet wegge gooid, doch bewaard' om heerenpakken te reinigen. Men doopt ze in een weinig lauwe spiritus en verwijdert alle stof en, vuil op gemakkelijke wijze. Wollen kleedingstukken worden afge* borsteld met water en ammoniak, terwij j alle zeepresten opgesmolten worden in 'n' leeg conservenblik en als smeerzeep ge» bruikt worden. MEISJESJURKJE MET BROEKJE. 171& Een kort bo* venpasje, dat aan de voorzijde sluit wordt op het ruime hangertje gestikt, waarin een breede zoom met de hand, wordt ingewerkt# De sluiting is in drie schulpen' geknipt, waarin kleine knoopsga ten worden go- maakt. Om den hals wordt een bies opgestikt- welke naar het model is geknipt en evenals de mouwafwerking van wit pi qué is gemaakt. Een broekje van hetzelfde materiaal wordt onder het jurkje gedragen en om het middel en de pijpjes met een smal elastiek afgewerkt. Men kiest voor dit geheel liefst eenf crêpe stof, die na het wasschen slechts opr gerekt behoeft te worden of een andenj goed waschbaar, kleurecht bedrukt of el> fen weefsel. Patronen voor meisjes van 2 en 6 jaar. SCHOONHEIDSHOEKJE. „Keukenrestjes als schoonheidsmiddelen. Hoe vreemd ons opschrift wellicht mogö klinken, toch meenen wij het in vollen ernst, dat verschillende schijnbaar onnutte restjes nog als schoonheidsmiddel gebruikt kunnen worden. Geen resten van tomaten, geen komkom mer- of citroensap, noch karnemelk weg gooien alsjeblieft! Vrouwen denken veelal, dat ze groote bedragen aan cosmetische doeleinden moeten besteden, doch deze behoeven haar niets te kosten. 's Avonds, na een lichte gelaatsmassage laat men het invetten een enkele maal ge heel na en bestrijkt het gelaat gelijkmatig met een plak tomaat; het vocht laat men opdrogen en 's nachts inwerken op de huid, volgenden morgen met koud water wasschen. Deze behandeling is uitstekend, indien men groote poriën heeft. Komkommersap is uitstekend voor 'de veelal zachte huid van blondines. Men snijdt de komkommers aan blokjes (zon der het zaad) en smoort ze met een weinig water gaar, dat afgegoten en in een flesch- je bewaard wordt. De overblijvende moes wordt fijngewreven en met zuiver vet ver mengd, af laten koelen en in een leeg crê- mepotje bewaren. Men verkrijgt op dezö manier een uitstekend gezichtswater en niet minder goede, zuivere crème. Het vocht van rauwe geraspte aardappe len doet het vervelende glimmen van neus en gelaat veel verminderen, terwijl zuivere olijfolie de groei van oogharen en wenk brauwen bevordert. Men strijkt eerst tegen de haren in en daarna met de richting van de haren mede. Karnemelk, die men een Half uur op de huid laat indrogen en daarna met koud water afsponst, doet wonderen. Al deze kleine schoonheidsmiddeltjes lig gen onder ieders bereik, vereischen niet veel tijd en kunnen door ieder toegepast worden met goede resultaten. Als U een omelette wilt bakken, klop dan een lepel water in het eiwit mede; de omelette wordt veel luchtiger. Vleesch kan men het best' opwarmen, indien men het in beboterd perkamentpa pier wikkelt en daarna in de oven lang zaam verwarmt. Jus moet nimmer vlug opkoken, doch eveneens langzaam verwar men. Men houdt mosterd langer versch, in dien men een weinig verdunde azijn of wat olie en zout er door mengt.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1935 | | pagina 8