Voor den Zaterdagavond
'etenf
Tob nooit hoekje
Het jonge kind verovert
zich een plaats in
het leven.
Geestelijke en lichamelijke
ontwikkeling.
Spel der fantasie.
door
G. C. MEYER—SCHWENCKE.
Over zuigelingen en hun verzorging wor
den boekdeelen vol geschreven en tallooze
raadgevingen ten beste gegeven.
Het oudere kind, laten we zeggen van twee
tot vijf jaar is in dit opzicht ietwat stiefmoe
derlijk bedeeld en toch vereischt ook deze
leeftijd van de moeders dikwijls veel zorgen
de liefde. Dan toch openbaren zich de ver
schillende teekenen, dat het kind niet alleen
een lichamelijke ontwikkeling doormaakt,
doch ook geestelijk groeit en zich een plaats
in de wereld wil veroveren. Vanzelfsprekend
heeft de moeder oog voor het lichamelijk wel
zijn en hierdoor wordt wel eens te veel het
zwaartepunt gelegd op de voeding. Angstig
vraagt de jonge moeder, vooral bij haar eerste
kindje, zich af, wat hij wel en wat hij niet
mag eten en hoeveel. Wij willen echter in dit
opzicht een waarschuwend woord laten hooren
en deze questie toch vooral niet te zwaarwich
tig opnemen. Meestal beslist het kind zelf
wel, wanneer hij genoeg heeft en kan op den
leeftijd van iy2 en 2 jaar gerust alles mede
eten, wat de pot schaft. Groenten en aard
appelen worden fijn gemaakt evenals som
mige compote, die wellicht te groote stukken
geeft (als tutti frutti e.d.).
Evenals voor volwassenen is een gemengde
voeding (echter zonder vleesch en weinig
eieren) het beste, waarbij zooveel mogelijk
afwisseling wordt aangebracht. De spijzen
moeten met zorg bereid worden, zoodat alle
waardevolle bestanddeelen en vitaminen be
houden blijven, terwijl dagelijks een schoteltje
vol geraspte rauwe worteltjes of zachte knol
len gegeven wordt.
Reeds bij het eten van het kind begint een
deel der opvoeding. Op rustige wijze en met
zachten drang moet het kind worden bijge
bracht, dat het evenals de ouders alles moet
eten, uitgezonderd wellicht enkele spijzen,
waarvoor kinderen over het algemeen tegen
zin hebben (Brusselsch lof tuinboonen e.d.).
Het middagmaal moet niet dag aan dag
nieuwe scenes en een bron van ellende geven,
terwijl de aandacht van het kind niet van zijn
eten moet worden afgeleid door alle mogelijke
verhalen en spelletjes om het zoodoende toch
maar naar binnen te krijgen. Snoepen tusschen
de maaltijden is verkeerd en bederft de eetlust.
Evenals de maaltijden op tijd gegeven wor
den, moet ook groote regelmaat bestaan bij
het uur van naar bed gaan, terwijl kinderen
minstens tot het eind van hun vierde levens
jaar 's middags een uur naar bed moeten.
Het behoeft verder geen betoog, dat frissche
lucht en zon even onontbeerlijk zijn als een
doelmatige voeding en kleeding.
Naarmate het kind meer blijken begint te
geven zich tot een zelfstandige persoonlijkheid
te willen ontplooien, moet de opvoeding ook
in andere banen geleid worden en vooral ook
de geestelijke factoren niet uit het oog ver
loren worden. Bij deze moeilijke taak mag
men zich noch door blinde liefde, noch door
starre dwang laten leiden, doch moet het ge
zonde verstand den doorslag geven. Wy
kunnen van het jonge menschenkind geen af
gietsel vormen, zooals wij zulks wenschen,
alleen zullen wij bij zyn geestelyke en lichame-
lyke ontwikkeling leiding kunnen geven. De
taak, die ons daarnevens rest, is om het kind
in te stellen op aanpassing aan de gezins
gemeenschap, opdat het hem later niet zoo
zwaar zal vallen, zich ook buiten deze kring
en tenslotte in het volle leven te voegen naar
den wil van anderen. Reeds vroeg moet het
kind leeren aanvoelen, dat niet alles zich om
zijn persoontje concentreert en dat zyn haan
volstrekt niet altyd koning kraait. In dit op
zicht is de opvoeding van kinderen, die meer
dere zusjes en broertjes hebben minder ge
compliceerd, omdat er dan geen sprake kan
zijn, dat aan ieder kind apart buitengewone
aandacht wordt besteed. Trouwens, kinderen
voeden elkander dikwijls op, door de harde
waarheden, die ze uitwisselen. Het voorbeeld
der ouders moet steeds zóó zyn, dat er op
voedende kracht van uit gaat.
Het zieleleven van het kind is zóó rtjk, dat
wij het niet behoeven op te voeren en hem
afleiding kunnen geven door allerlei eenvoudig,
weinig gecompliceerd speelgoed. De fantasie
van het kind ontwaakt reeds vroeg en daarom
zijn ballen, blokken- en stapeldoozen, aardige
dieren, poppen e.d. het meest geschikt. Speel
goed behoeft allerminst kostbaar te zyn, doch
moet spreken tot het kind.
Met het tweede jaar komen ook allerlei
aardige gekleurde prentenboeken in aanmer
king en iets later nog worden versregeltjes
door de kleintjes opgezegd btf het zien der
plaatjes. Langzaamaan ontwikkelt zich de
geest van het kind meer en meer, hetgeen
zich uit door zijn belangstelling in alles wat
hem omringt en niet minder in de vragen,
die hy stelt. Het steeds herhaalde „waarom"?
moet door de moeder in overeenstemming met
de werkelijkheid beantwoord worden.
Van het derde tot het vijfde jaar zal de
moeder tevens kunnen opmerken, dat het kind
zich een nieuwe rol toebedeelt. Oe eene dag is
de jongen vader, dan weer conducteur,
groenteman, of wat ook by hem opkomt, ter
wijl meisjes veelal moeder imiteeren en de
zieke pop verzorgen of winkeltje spelen.
Het mag inderdaad gelukkig geacht wor
den, dat het kind in zyn drang naar zelfstan
digheid steeds weer de samenhang en de
kennismaking met het werkelijke leven zoekt.
Moeders behoeven niet bang te zijn, dat het
kind in zijn fantasieën verliest, ze voelen de
harde werkelijkheid van het leven vroeg ge
noeg aan.
Wanneer men de kinderen steeds gadeslaat
en hen ongemerkt in goede banen leidt, dan
behoeft men niet bevreesd te zyn, wanneer de
tijd aan breekt, dat de schooldeuren zich voor
hen openen. Alles regelt zich vanzelf en ook
aan deze geheel andere levenswijze past het
kind zich zonder moeite aan om tenslotte
voorbereid te worden om in de groote gemen-
schap opgenomen te worden en zijn plaats op
waardige wijze te kunnen vervullen.
Ik kan niet inslapen
Niet te kunnen inslapen en zich uren lang
van de eene op de andere omleggen is iets,
waarover allen, die aan slapeloosheid lijden,
mede kunnen praten. Verschillende preparaten
staan de lijders aan dit euvel ten dienste, doch
deze nemen de oorzaak niet weg, hetgeen als
het beste middel beschouwd kan worden.
In zeer vele gevallen is slapeloosheid te
wyten aan nervositeit en nu eens tracht men
door lezen den slaap te vinden, dan weer
wordt het licht aan- en uitgetrokktn, een
slokje water gedronken, en tenslotte komt het
slaapmiddel aan de beurt.
Al deze menschen laten zich beheerschen
door hun zenuwen, zyn geen meester over hun
wil, hierin ligt het groote geheim.
De vrouw des huizes vindt het aangenaam
om voordat zij naar bed gaat .nog een uurtje
te lezen met het resultaat, dat zij het ge-
lezene vóór zfl gaat slapen verwerken moet
en de slaap uitblijft. Anderen moeten 's avonds
noodgedwongen nog naai- of verstelwerk af
maken en haasten zich om klaar te komen.
Door de opwinding gaat hun bloed sneller
stroomen, het gevoel van moeheid verdwijnt
door het drinken van een kop thee of koffie,
en even later blijft de slaap uit. Is het te
verwonderen, dat lichaam en geest niet de
vereischte rust krijgen?
Velen eten nog iets, alvorens naar bed te
gaan en hierdoor heeft de maag weer werk
te verrichten, hetgeen eveneens het inslapen
verhindert.
Opwindende conversatie prikkelt de zenu
wen, die juist zooveel rust behoeven, evenals
het doen op den laten avond van allerlei spe
len, die aandacht en concentratie vragen.
Wij zouden nog een lange reeks van alle
mogelijke dingen kunnen opnoemen, die
eenigszins nerveus aangelegde menschen niet
doen inslapen en ten lange leste aan een moei-
lyk te overwinen slapeloosheid doen lijden.
Alles wijst erpp, dat wij ons maar al te gaarne
laten overheerschen inplaats den wil te ster
ken en afstand te doen van datgene, wat ten
slotte de gezondheid geheel en al ondermijnt.
In de eerste plaats moet de gedachte: „ik
kan toch niet slapen", plaats maken voor: „ik
wil slapen". Verder is een wandeling, desnoods
van twintig minuten, dikwyls reeds voldoende,
om de gedachten af te leiden. Diepe adem
halingen voor het open venster vullen de lon
gen met zuivere lucht en ten slotte moet men
naar bed gaan, voor men zich overmoe ge
voelt. Is men over zijn moeheid heen, dan is
het inslapen eveneens moeilijk.
Volgt men al deze dingen op, dan zal men
inderdaad ten slotte de slapeloosheid hebben
overwonnen en worden de zenuwen niet over
belast. Werklust en werkkracht worden dan
tevens in groote mate opgevoerd.
VERWIJDEREN VAN KETELSTEEN.
Ketel vullen met water, een half pond soda
en twee aan plakken gesneden aardappelen en
alles te samen een half uur laten koken; leeg-
gieten en enkele malen naspoelen. Alleen ge
schikt voor email, aangezien soda alluminium
aantast.
Deze laatste kook men uit met water een
handvol zout en 3 dl azijn ongeveer 10 minu
ten door laten koken, daarna enkele malen
naspoelen.
Waarom knoop je je handschoenen
aan elkaar?
't Zijn geen handschoenen, 't Is m'n
niéuwe badpak.
Vermindering van
zoutgebruik gewenschtl
Ir er wel iets, dat wy in het dagelyksch
leven zoo slecht kunnen missen als zout?
Ieder kent het sprookje van Grimm ongetwij
feld, waarbij een koningsdochter tot haar va
der zegt: „Ich liebe dich wie Salz".
De koninklijke vader gevoelde zich dermate
beleedigd, dat zijn dochter in ongenade viel
en van het hof verbannen werd. Zy trachtte
op een goeden dag, vermomd en wel een
plaats te krygen by het keukenpersoneel en
was behulpzaam by de bereiding van de lie
velingssoep van den koning, en om dezen den
dieperen beteekenis te doen begrijpen van het
geen zij tegen hem gezegd had, deed zy er
geen zout in.
Inderdaad, is het waar, dat zout een bijzon
dere taak heeft te vervullen by de voeding,
doch even waar is het, dat men over het al
gemeen veel meer gebruikt dan gewenscht is
voor het organisme en met véél minder vol
staan kan worden. De moderne voedingsspe
cialisten yveren zeer voor een zoutarme voe
ding en meer en meer wordt dit principe door
de medici by hun patiënten toegepast, zelfs
in vele gevallen het zoutlooze dieet.
Men moet begrypen, dat het lichaam over
vloedige hoeveelheden zout tevens weer uit
moet scheiden, hetgeen een onnatuurlijke en
schadehjke belasting voor de nieren betee-
kent.
De beteekenis van kookzout ligt hierin, dat
de inwendige druk van de lichaamsvloeistof
fen op normale hoogte wordt gehouden en
door de slijmvliezen van den maag het voor
de spysvertering noodige zoutzuur uit de
chloor van het kookzout gevormd wordt. Het
zoutzuur gaat echter niet verloren, doch
wordt in de darmen weer in zout omgezet
en door het lichaam opgenomen. Aangezien
het verlies aan zout uiterst gering is, door
de stofwisseling hebben wy ook slechts heel
weinig toevoer van zout noodig en in de na-
tuuriyke voedingsmiddelen is voldoende zout
aanwezig om in de behoefte van het orga
nisme te voorzien.
Aangezien het zouten van spyzen een ge
woonte is geworden en wy ons met den
smaak vertrouwd hebben .gemaakt, komen on
gezouten spyzen ons smakeloos voor. Het zui
vere kookzout is geen voedings- doch een ge
notmiddel en zooals het dergelijke dingen
gaat, leiden ze spoedig tot misbruik.
Iedere huisvrouw, die zéér matig zout bij
de bereiding harer spyzen gebruikt, weet wel
bij ondervinding, hoe vaak het gebeurt, dat
hare gasten deze soms met meerdere lepel
tjes nazouten.
Alles wat men meer gebruikt dan vijf tot
zeven gram per persoon per dag is verkeerd
en leidt practisch genomen tot zelfvergifti
ging.
Inderdaad zyn er menschen, die 10, 20 en
meer grammen zout gebruiken, een hoeveel
heid, die inderdaad ten lange leste zeer
slecht inwerkt op de verschillende organen en
wel in het bijzonder op de nieren.
Hoe zwaar valt het voor deze menschen,
wanneer zy zich om een of andere reden door
den medicus een zoutloos dieet voorge
schreven zien! Voor hen is deze verandering
heel wat moeilyker door te voeren dan voor
anderen/ die reeds een zoutarme voeding
hadden. Deze laatste behoeft trouwens vol
strekt niet smakeloos te zyn, wanneer men
b.v. gehakte peterselie of andere kruiden toe
voegt, uitjes, citroensap, paprika, kerry, e.d.
Zondag.
Groentensoep
Kip met kerry en ryst
Appelmoes met room
Maandag.
Tomatensoep met groene krujden
Rosbeef
Roode kool
Aardappelen
Dinsdag.
Koud vleesch
Spruitjes
Aardappelen
Crème. Bruxelloise
Woensdag.
Pikante rystrand met lever
Gestoofde peertjes
Donderdag.
Gestoofd vleesch met mosterdsaus
Groene kool
Aardappelen
Citroenvla
Vrfldag.
Zoute visch
Worteltjes
Aardappelen
Griesmeel met abrikozen
Zaterdag.
Stamppot
Snyboonen en witte boonen
en aardappelen
Rookworst
Watergruwel
Kip met kerry en rijst.
1 kip, 60 gram boter, 40 gram bloem, 1
uitje, 1 eetlepel kerry, L. water, 1 dL. room,
sap van citroen, zout naar smaak.
We beginnen met de kip in stukken te
snyden en te zouten, daarna de boter in de
braadpan smelten en hierin het fijn gesnip
perde uitje gaar smoren met de kerry. Is het
uitje gaar, doch vooral niet donker gekleurd,
dan worden de stukken kip licht bruin ge
braden en het water bijgevoegd. Na ongeveer
een uur of zoo noodig langer, wordt het
vleesch uit de pan genomen en op een schotel
gestapeld. Deze moet echter warm worden
gehouden op een pan met heet water of in
den oven.
We zeven de bouillon, roeren er de aange
mengde bloem door en laten dit sausje 10
minuten doorkoken, room en citroensap bij
voegen en daarna over de kip gieten.
We presenteeren hierbij een schaaltje ryst
in water of in water met bouillon-blokjes ge
kookt.
Tomatensoep met noene kruiden.
1 kalfspoot of wat ka&sbeentjes, 1% L.
water, 1 dubbel busje tomatenpuree, sap van
y2 citroen, laurierblad, peterselie (eenige
takjes), 1 uitje, 2 kruidnagels, een wortel,
peper, zout, 50 gram boter, 50 gram bloem,
1 eetlepel gehakte kervel en 1 eetlepel gehakte
peterselie.
Het kalfspootje( of beentjes) wordt opgezet
met ruim 1% L. water, laurierblad, kruid
nagelen, peterselie, uitje, worteltje en zout en
dit laten we tezamen trekken gedurende min
stens een uur, vooral niet hard koken, doch
is de bouillon aan de kook gebracht, dan
blyft ze daarna slechts om het kookpunt.
Boter en bloem worden verwarmd en by ge
deelten by de gezeefde bouillon roerende toe
gevoegd, daarna vermengen we de vloeistof
met de tomatenpuree en het citroensap, laten
de soep nog een minuut of vyftien doorkoken
en doen er even voor het opdoen de gehakte
peterselie en kervel door. Naar verkiezing
kunnen" we er een schaaltje met in boter ge
bakken brooddobbelsteentjes bygeven.
Crème Bruxelloise.
1% ons bitterkoekjes, 2 eieren, L. melk,
1 pakje vanillesuiker,, 30 gram maizena, 75
gramsuiker, 50 gram rose en witte schuimpjes,
een flinke lepel abrikozen of andere jam.
De bitterkoekjes worden met jam bestre
ken en in een glazen vlaschotel gelegd. De
melk wordt aan de kook gebracht met sui
ker en vanilli-suiker en de eieren met de mai
zena tot een papje geroerd, waarbij lepel voor
lepel een deel van de heete melk gevoegd
wordt en daarna komt alles terug in de pan;
de vla moeten wij dan onder goed roeren nog
evèn laten doorkoken, waarna deze wat moet
bekoelen; daarna wordt de vla over de bitter
koekjes gegoten. Is alles koud geworden, dan
wordt de oppervlakte afwisselend met rose
en witte schuimpjes gegarneerd.
We kunnen deze schuimpjes ook zelf maken
door 4 of 5 eiwitten met 3 lepels poedersuiker
en een pakje vanillesuiker zeer styf te klop
pen; van de helft leggen we kleine hoopjes
op een stuk papier en de andere helft kleu
ren wij met een paar druppels plantenrood
rose en komt eveneens in kleine hoopjes op
het papier en daarna in een zeer lauwen oven;
zyn de schuimpjes droog, wat wel eenigen tijd
duurt, dan worden zy voorzichtig van het pa
pier afgehaald en op de vla gelegd. Handige
kooksters kunnen het eiwit in torentjes op
het papier spuiten met de garneerspuit.
Gestoofd vleesch met mosterdsaus.
5 ft 6 ons runderstaartstuk, 1 1 water, 1
wortel, 1 laurierblad, 1 kruidnagel, 1 uitje,
eenige takjes peterselie.
Voor de saus 1 bouillon, 75 gram boter,
50 gr. bloem, 2 lepels mosterd.
We zetten het gewasschen vleesch op met
1 liter kokend water, zout en de kruiden en
zorgen dat het vleesch in een goed gesloten
pan zachtjes blijft koken gedurende 2 uur.
We halen het vleesch uit de bouillon en zeven
de laatste, terwyl de hoeveelheid vocht pl.m.
1 moet zijn. We maken nu de saus en smel
ten de boter, die wy met de bloem vermengen
en hier bij kleine hoeveelheden tegelijk de
bouillon bijvoegen, waarna wy de saus onge
veer 5 min. laten doorkoken, daarna de pan
van het vuur nemen en de mosterd erdoor
roeren. Het vleesch wordt aan niet té dunne
plakken gesneden, op een verwarmde schotel
gelegd en bedekt met een gedeelte van de
saus, de rest kan apart in een sauskom worden
gepresenteerd.
Practische wenken.
Een stukje zeil of linoleum, dat met kleine
nageltjes of plaksel op de keukentafel wordt
bevestigd, zal in de practyk uiterst practisch
blijken te zijn. Overdag kan men de tafel
zonder kleedje gebruiken, terwyi het zeil veel
duurzamer zal blijken te zyn dan gewoon
zeildoek. Indien mogeiyk, wordt een stuk ge
kocht, dat in tint overeenkomt met de kleur
der keuken.
Indien men enkele druppels petroleum toe
voegt aan poetspommande, zal de glans na
het poetsen veel duurzamer zyn.
Wat is hypnose en hoe werkt deze?
Velen hebben eén niet onverdeeld gunstig
oordeel over hypnose, en dat ten onrechte.
Wanneer men alles, waarvan in slechte
handen misbruik gemaakt kan worden, on
voorwaardelijk wil veroordeelen, zouden er
heel wat zieken sterven, die nu volledig her
stellen. Want de medicyn die, juist gedoseerd
door een kundig arts, het leven kan redden,
kan doodelijk worden in handen van een on
kundige en gewetenlooze.
Wij zullen nu nagaan, dat degene die ge
hypnotiseerd wordt, in slaap wordt gebracht.
Wanneer iemand gedurende een behandeling,
die wy liever suggestie dan hypnose willen
noemen, het bewustzijn verliest, is het juister
om te zeggen dat zyn tweede ik nu geheel de
leiding heeft, dan om te zeggen dat hg slaapt.
Wy bezitten allen een tweede ik, dat zetelt
in heV onderbewustzijn, en juist dat onderbe
wustzyn is volledig in actie, wanneer iemand
gedurende een suggestieve behandeling het
bewustzyn verliest. Daarom is het minder juist
om te spreken van slapen, waar het begrip
„slaap" in tegenstryd is met elke actie.
Om dit onderwerp goed te begrijpen kunnen
wij het beste het menschelyk wezen beschou
wen als eenelectrische centrale, waar den ge-
heelen dag stroom wordt opgewekt om
's nachts voor een verblindende verlichting te
kunnen zorgen.
Aan iemand, die 's nachts voorbijkomt, zou
het toeschijnen, dat die verlichting op groote
actie wees, terwijl integendeel op dat oogen-
blik geen actie meer plaats vindt, maar de
verlichting louter het gevolg is van vooraf
gaande actie.
Welnu, het onderbewustzyn is, dat deel van
ons, dat de „electrische stroom" doet ontstaan,
die onze persoonlijkheid voedt.
En gedurende onzen slaap, terwyl wy schijn
baar geheel neerliggen, heeft in werkelykheid
een van de voornaamste levensfuncties plaats,
n.1. het verzamelen van energie voor het leven
van den volgenden dag.
Het onderbewustzijn is de bron van onze
geheele persoonlykheid, de oorzaak en de be
werker van alles wat wij zijn en doen
Daarom moeten wy ons tot het onderbe
wustzijn wenden by behandeling van-nerveuze
stoornissen. Want alleen via het onderbewust
zijn kan het iemand duidelijk gemaakt worden
dat h ij z e 1 f de bewerker is van hetgeen hem
hindert, en, wat het voornaamste is, dat hij
het in zijn macht heeft om op te houden met
het veroorzaken van deze hinderiyke stoor
nissen.
Wij hebben al eens aangetoond, dat de ver
beelding sterker is dan de wil, vandaar dat
wy wel over een smalle plank kunnen loopen,
wanneer deze in onze kamer plat op den vloer
ligt, maar dat wy het vermoedelijk niet zullen
klaarspelen, als deze zelfde plank dienst doet
als brug over een diepe sloot. Dat komt, om
dat in het laatste geval onze verbeelding ons
te levendig de onaangenaamheden afschildert,
die aan een eventueelen val in de sloot ver
bonden zijn, en onze verbeelding wint het van
onzen w i 1 om over de plank te loopen. De
w 11 zetelt in het bewustzijn, en de verbeel
ding in het onderbewustzijn. Wie zijn wil
ten goede wil leiden, moet zich tot de ver
beelding wenden via het onderbewustzijn.
Dit kunnen wy zelf doen, door korte, in be
vestigenden zin geformuleerde suggesties tot
het onderbewustzijn te richten, op een rustig
oogenblik dat niets van buitenaf ons storen
kan.
Gaat gemakkelijk zitten of liggen, haalt een
paar malen diep adem, ontspant al uw spieren
en brengt dan hetgeen waarnaar u streeft
onder woorden, b.v. „ik gevoel mij gezond en
rustig. Morgen zal myn werk mij vlot en ge
makkelijk afgaan".
Dat is suggestie, en, omdat u zelf datgene
bent die het gewenschte doel onder woorden
brengt, is het auto-suggestie.
Zou een ander u het gewenschte suggeree-
ren, dan noemt men dit veelal hypnose.
Even onschadelijk als doeltreffend, want de
suggestie verlevendigt slechts neigingen, die
in het onderbewustzyn van den gesuggereer-
den persoon alt ij d aanwezig waren,
maar die door omstandigheden tydelijk ver
wrongen of verdrongen zijn.
De taak van den hypnotiseur is, om dep
onevenwichtigen mensch langs den kortsten
weg (via het onderbewustzyn) weer in zyn
evenwicht te brengen. En tenzij men alle me
dische hulp wil weigeren, omdat er ook ge
wetenlooze artsen bestaan, behoeft men gee
nerlei angst te hebben voor een hypnotische of
suggestieve behandeling door een daartoe be
voegden persoon»
Dr. DE COCK.
Het doel voorby geschoten.
Patroon (tot bediende)jy wordt ook nooit
een goede verkooper. Hoe komt het, dat je
nu weer niet dit tygervel verkocht hebt
Bediende: Die meneer zei, dat het niet echt
was.
Patroon: En neb je hem dan niet bewezen
dat het wel echt is?
Bediende: Ik heb hem zelfs nog gezegd, dat
ik het dier zélf geschoten heb!
Hy: Als ik verkouden ben, kan ik volstrekt
niet denken.
zy: O, dan ïydt u zeker aan chronische ver
koudheid.
nul. Wartme-vacantie!