DE JÓNGE MODE PAASCHMAALTIJD Drie zusjes IJdelheid, llw naam is HET OOG WIL OOK WAT Lekkere „hapjes Zaterdag 27 Maart 1937. Vierde blad maar vooral van u zelf af, van uw figuur, van den indruk dien u maakt en wilt ma ken, van de mogelijkheden, waarover uw uiterlijke verschijning beschikt. Niets is gevaarlijker voor een vrouw dan een slavin der mode te worden en zonder op- of omzien te aanvaarden wat Mevrouw Mode aan nieuws op de markt brengt. De verstandige vrouw vraagt zich altijd in de alleréérste plaats af: Maar staat het mij? Dit geldt voor het gehéél van een toilet en ook voor alle onderdeelen. Als uw bee- nen niet meer de jonge lijn vertoonen, die zij zouden behooren te hebben, en die lijn ook niet kunnen herkrijgen, heeft het geen zin dat u in de korte rok uw heil zoekt. Dan vindt u uw jeugdlijn niet daar, maar elders. Met leeftijd heeft dat weinig te ma ken. Een vrouw van vijf en dertig kan zon der bezwaar voor het kortste sportiefste rokje in aanmerking komen, terwijl een andere, die tien jaar jonger is, beter doet het in een andere richting te zoeken. De mode van dit jaar biedt daartoe volop gelegenheid, want er is sinds verleden jaar veel veranderd. Het vrouwelijke element in de voor vrouwen bestemde costuums is op nieuw een groote plaats ingeruimd. De cou turiers, die met een zekere hardnekkigheid poogden ons in mislukte mannen te veran deren, zijn op de dwalingen huns weegs te ruggekeerd. Geen op overdreven wijze opge vulde schouders meer, die ons de vierkante allure van dochters van Hercules verschaf ten. Als wij al spieren hebben dan behoeven wij dat niet meer aan alle voorbijgangers te toonen. De manteltjes van de tailleurs kun nen niet langer met een „colbert" verwis- seld worden en de jasjes met lange panden, die altijd een beetje aan Carnavalcostuums deden denken, zijn al hopeloos verouderd. Des te beter! Daarentegen viert de bolero hoogtij. En ook het zeer korte jasje, dat nog niet tot de heupen komt, heel sterk getailleerd is en van den hals tot het middel met een lange rij knoopjes te sluiten is. In de meeste Parijsche collecties met name in die van de talentvolle Madeleine Vionnet worden de natuurlijke vormen van de vrouw eerder onderstreept dan ver donkeremaand. Er is een algemeene terug- Zwarte namiddagjapon van crêpe, afgezet met goudborduursel. Dé strik en de ceintuur zijn van blauwe zijde. Ontwerp: Lucien Lelong, Parijs Gedeponeerd model P.A.I.S. (Reproductie verboden.) De verstandige vrouw vraagt zich altijd in de allereerste plaats af; „Staat het mij?" Wat is een jonge mode? Is het een mode, die in het bijzonder geschikt is voor de jonge vrouw of wel is het een mode, die de .vrouw van rijperen leeftijd verjongt? Als de mode deze lente op het predicaat „jong" recht heeft en jong is zij in hooge mate dan ontleent zij, dunkt mij, haar aanspra ken toch voornamelijk aan de omstandig heid, dat zij jong aandoet en jong maakt. Hoe slaagt zij daarin? Op de eenvoudigste wijze en met de meest simpele en klassie ke middelen. In de eerste plaats door de .verkorting van de rok. En vervolgens door de vereenvoudiging van zekere lijnen, een .vereenvoudiging, die ook aan wat zware fi guren een jeugdige en sportieve, om niet te zeggen slanke, allure geeft. Iedere modeshow geeft de opmerkzame be zoekster gelegenheid het jongmakend effect van de kortere rok te toetsen. Tijdens een modeshow toch ziet men dezelfde jonge vrouw in een zeer kort tijdsverloop in ver schillende costuums en nooit is de kans dus 6chooner om de verdiensten van de kleede- ren-op-zich-zelf aan een onderzoek te onder werpen. Welnu, stel u voor dat een bepaald pas- meisje zich eerst in een rijk avondtoilet heeft laten zien: de wijde gedrapeerde rok daalt tot over de enkels, een corsage van goudlamé omvat de buste en plooit zich op kunstige wijze om de heupen, een avond cape van grijze zijde daalt zwaar over den rug. De ouderdom van de draagster? Mins tens vijf en twintig!, zijt ge geneigd te schatten. En dan nog voelt ge grooten lust er bij te voegen: Maar het zou me vol strekt niet verwonderen als ze dertig was. Maar een half uur later trekken de sport- costuums en de eenvoudige wandeltoilet ten voorbij. Hetzelfde pasmeisje, dat zoo straks met zooveel ernst en gratie haar pomptucus avondkleed droeg, is nu een kortgerokt deerntje, dat in haar kwieke jurkje van gebloemd mousseline alle sta tigheid verloren heeft. En mét haar statig heid... haar leeftijd. Vijf en twintig, mis schien dertig? Och kom, het is de vraag of ze achttien is! In werkelijkheid is ze vermoedelijk twee en twintig, maar de kleeren gaven haar eenigc jaren meer of minder. De lange rok vooral vergroot onfeilbaar-zeker het aantal lentes van een vrouw en de korte vermin dert het Als u 't betwijfelen mocht trekt uw twaalfjarig zusje dan maar eens een lange rok aan; u zult zien dat ze op staan- den voet., tenminste als ze goed uit de kluiten gewassen is, bijna een volwassen vrouw wordt Nu is het zaak niet te overdrijven en de grens der mogelijkheden niet uit het oog te verliezen. Het is niet mogelijk achttien te blijven, ook niet naar het uiterlijk, en zelfs niet wanneer u denken mocht dat het voldoende is ieder jaar uw rok met een centimeter te verkorten. Er komt met vol strekte zekerheid een oogenblik waarop de methode geen resultaat meer heeft en dan begint niet een periode van tweede jeugd, maar een van droevige mislukkingen. En ten slotte wordt de kortgerokte dame van rijpen leeftijd een belachelijke karikatuur. Men moet van de mode, ook van een jongmakende mode, niet het onmogelijke vergen. Als u haar meer zoudt vragen dan zij geven kan wordt zij u op staanden voet ontrouw en zet u in het zonnetje. Dit jaar kunt u uw rok zonder bezwaar verkorten, maar hoevéél centimeters u kunt laten vallen hangt niet alleen van de mode, keer tot de buste die zich niet alleen in bij komstige garneersels uit, maar die in de coupe der blouses op de meest duidelijke wijze tot uitdrukking komt. De zomerblouses zijn bijna alle mouwloos, maar de armen worden in vele gevallen toch niet geheel onbedekt gelaten; de mouwen worden gevormd door een dubbel volant van geplisseerde kant. Zoo worden uiterst gra cieuze effecten bereikt. Het zomerbont schijnt een periode van vergetelheid tegemoet te gaan. De geheele modewereld schijnt zich op een drogen warmen zomer voor te bereiden, want alle toiletten zijn op goed weer berekend en de garneeringen bestaan uit veelkleurige fran jes en bloemen in alle afmetingen en kleu ren versieringen, die 'op regendagen niet aljeen niet tot haar recht kunnen komen, maar die ook volstrekt geen regen verdra gen. Wat de kleuren betreft is het „ton sur ton", een tijdlang uitdrukking van den hoogsten chic, verlaten. Men kan nu zonder eenig bezwaar tot contrastcerende kleuren zijn toevlucht nemen. Bij een korenbloem blauwe rok laat zich bij voorbeeld een cho colakleurig manteltje dragen. Maar, na tuurlijk het contrast moet harmonieus zijn. Is het dat, dan is iedere fantasie geoor loofd. De natuurlijke smaak, die tot een goe de keus leidt, speelt hier een groote rol. GERTRUDE. EEN AARDIG TRIO Daar de japonnetjes op 'f oogenblik tame lijk eenvoudig zijn, wordt aan het bijbehoo- rende garnituur de volle aandacht besteed. Men behoeft hiervoor slechts naar de beide ceintuurs te kijken, terwijl de handschoenen, die uit rood en violet wildleer bestaan, ook een bijzondere charme hebben. De verschillende „automatieks", expres buffetten en lunchrooms hebben het publiek den laatsten tijd duidelijk ingeprent, dat „het oog ook wat wil", m.a.w., dat de aan trekkelijkheid van een gerecht niet enkel den smaak betreft, maar zeker óók het uiterlijk. Zoo kunnen zeer eenvoudige, dagelijks ge bruikte levensmiddelen restjes zelfs! een goed effect maken op een feestelijk ge dekte tafel: ze helpen door hun frissche kleuren en hun smaakvolle rangschikking mee om van den maaltijd het stempel van het alledaagsche weg te nemen. Speciaal op feestdagen zal de huisvrouw- voor zulke „hapjes" voelen, vooral als ze met zeer geringe kosten kunnen worden bereid en als ze aan benoodigdheden niet veel anders vragen dan een paar eieren, het altijd wel aanwezige brood, wat aardappe len en „iets groens" (tuinkers, veldsla, ge snipperd lof of iets dergelijks). Laten wij U eens een paar van de aardige schoteltjes beschrijven, die op zoo'n manier tot stand kunnen komen. VEELKLEURIGE „HAPJES/* Eenige koude gekookte aardappelen (groot formaat), 1 koude gekookte biet (niet te dik), een paar hardgekookte eieren, een paar augurken, wat veldsla of wat sterkers, een paar lepels mayon- naise, wat azijn. Maggi's Aroma, olie, peper en zout, wat fijngehakte peter selie. Snijd de koude aardappelen en de biet in niet te dunne plakken, zóó, dat de bie tenschijfjes iets kleiner zijn dan de aard appelplakjes en zo dus bij het op elkaar stapelen trapsgewijs komen te liggen. Laat de beide soorten ieder afzonderlijk een uurtje „marineeren" in wat door elkaar geroerde olie, azijn, Maggi's Aroma, peper en zout. Snijd intusschen ook de eieren en de groote augurken in plakjes (niet te dun), maak de sla schoon en sla ze goed droog. Maak nu trapsgewijs tocloopende stapel tjes van een aardappelplakje, een bieten schijfje, een plakje augurk en een plakje ei met in 't midden van l^et dooiergcdeelte een klein nopje fijngehakte peterselie. Maak de sla (of de sterkers) aan met wat olie, wat azijn (of citroensap), wat Maggi's Aroma; spreid ze uit op een vlak ken schotel en schik er de veelkleurige sta peltjes regelmatig op. Leg (wat niet strikt noodig is) op de sla hier en daar een thee lepel mayonnaise, maak op het uiterste randje sla een omlijsting van vierde- of achtstepartjes hardgekookt ei. (Wie voor het gerecht wat meer geld beschikbaar heeft, kan de bietenplakjes ver vangen door tomaat: in dat geval wordt het grootere tomatenplakje als onderste laagje gebruikt, terwijl het aardappelschijfje daar dan op komt te liggen). ROEREI-BROODJES. Reken per persoon: 2 eieren, 2 eetlepels melk of water, Yt afgestreken eetlepel boter, 1 theelepel Maggi's Aroma, wat peper en zout, 2 geroosterde sneetjes brood (bij voorkeur wat den vorm betreft casinobrood). Begin met de sneetjes brood aan weers kanten mooi goudbruin te roosteren. Klop de eieren, voeg er Maggi's Aroma, de peper en het zout bij en giet het mengsel, bij de gesmolten boter in een kleine koeken pan of een dieper pannetje. Blijf op een zacht vuur voortdurend roeren/tot de eieren een goed gebonden maar vooral niet droge massa vormen. Spreid de roereieren uit over de sneetjes geroosterd brood, schik ze op een schotel en leg er hier en daar hoef jes frissche peterselie tusschen. Breng in dit gerecht desverkiezende va riatie aan, door de geklopte eieren te ver mengen met. 1 eetlepel geraspte oude kaas. 1 eetlepel fijngehakte ham of 1 eetlepel door elkaar gehakte groene kruiden (peterselie, kervel, selderij, sterkers). VOGELNESTJES (4 personen). 200 G. (2 ons) vleeschresten, 1 eetlepel gehakte peterselie, 1 fijngehakt uitje, 1 theelepel Maggi's Aroma, 1 flink sneetje oud brood zonder korst, wat peper, zout, nootmuskaat, 1 a 2 eetlepels melk of overgebleven jus, 5 eieren, ongeveer 50 G. (Yz ons) boter. Hak of maal het vleesch fijn, en maak er met het in de melk of de jus fijngewreven brood, de kruiden, wat zout en één rauw ci op de gewone wijze gehakt van. Laat de boter in de koekenpan smelten, vorm daarin het vleesch tot 4 ringen, zet de pan weer op het vuur en breek zoodra de boter weer heet. is, in eiken ring een ei. Zet de pan op een zachter vuur en leg er een deksel op (of zet de pan in den oven); laat de eieren stollen en breng dan voor zichtig de „nestjes" over op een schotel. Leg tusschen de nestjes plukjes sterkers en schik langs den rand van den schotel achtste partjes citroen (zonder pitten), ge schikt om te worden uitgeknepen. Als de dagen lidhter worden, bemerkt moeder pas, hoe de schooljurkèn van haar dochtertje gesleten zijn. En zij zal allicht nog tot een nieuwe overgangsjurk voor elk van haar meisjes beslissen. Zij doet dan het verstandigst, een dunne wollen stof te kie zen, waar zij ook op koele zomeravonden nog plezier van kan hebben. Het jongste kind is in rood-en-wit geruite mouseline gestoken. Het middelste zusje draagt een lichte jurk van soepele wollen stof, met wit kraagje en manchetten en don kerblauwe knoopen gegarneerd. De oudste is in deftig tabaksbruin gekleed, met don kerbruine ceintuur en grappig driekant goudkleurig halsdoekje. Dit laatste toiletje kan ook door grooteren gedragen worden. Met een gerust hart kan Mama nu haar drietal weer naar school sturen. Ze zien er keurig uit. SCHOOLKLEEDING

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1937 | | pagina 12