Wat de pot schaft
Parijs
BLONDINES
UIT DE MODE
Insteken, draadje omslaan
VOOR- EN
BIJGERECHTEN
Voor knuiselaarsiers
Siaiie
Charme
Slankheid
Zaterdag 10 April 1937
Vierde blad
Het aantal der Parijsche blondines is, naar
de Fransche coiffeurs zeggen, sedert eind
1936 met 30 gedaald. Waaraan deze da
ling is toe te schrijven, is niet vast te stel
len; de mode heeft immers luimen! Wie be
wijzen wil, dat de smaak der heeren van
invloed is op den ontrohw aan het blond
slaat de plank mis, want de mannen heb
ben hierover niets te vertellen!
Kastanjebruin en donkerrood zijn op het
oogcnblik de geliefde kleuren en de kappers
hebben de handen vol, om den haardos dei-
platinablonden in deze tinten te verven. Zij
hebben er echter plezier in, want de „ge-
platineerde" dameskopjes verloren hun
glans, kregen zelfs op den duur een groe
nigen gloed
Ook leverde de „nagroei" van origineel-
kleurig haar op de „verlichte" hoofden, veel
last; de afstekende pieken moesten gedurig
in den bleek.
Nu de warme bruine haartinten opgang
maken, veroorloofde een kapper zich zelfs,
te zeggen, dat platina-blond, mits niet dooi
de natuur aan de vrouwen geschonken, een
harden trok aan haar uiterlijk geeft, en
bovendien hoogst ón-natuurlijk en oud aan
doet Hij heeft deze wijsheid, bij den storm
loop op zijn salon om de blondeerbehande-
ling, tot nog toe maar voor zich gehouden...
De ware meening over de kastanjebruine
en roode pruiken, zal ons dus eerst na den
zegetocht van deze mode bekend worden!
Een geïmproviseerde
toilettafel
Niet iedere jongedame is zoo gelukkig een
zit- en een slaapkamer te hebben. Velen
moeten zich met een zit-slaapkamer tevre
den stellen. Een van de onaangenaamste
dingen, welke hieraan verbonden zijn, is
het ontbreken van een toilettafel. Dit kan
echter gemakkelijk verholpen worden.
Misschien bezit een der familieleden nog
een oude naaitafel en als men deze een
beetje handig inricht, krijgt men een prac-
tische toilettafel. De spiegel maakt men aan
de onderzijde var^ het deksel vast. In de
verschillende vakjes van de tafel worden
crèmekleurige stukjes linoleum gelegd, die
men er gemakkelijk weer uit kan nemen.
Dit met 't oog op 't schoonmaken. Deze vak
jes zijn als 't ware geschapen voor het op
bergen van de vele toilet-artikelen, die iede
re moderne vrouw toch tegenwoordig in
haar bezit heeft. Een groot voordeel is, dat
men de tafel verplaatsen kan, voor het
raam is b.v. de beste plaats als men zich
eens extra „mooi maken" wil.
„TILBURY".
Mantelpakje van rood en grijs Schotsch. De
blouse Is van wit piqué. De hoed is een
ontwerp van Madame Suzy.
Model: Lucien Lelong, Parijs.
Gedeponeerd model P.A.I.S.
(Reproductie verboden).
Vleeschpastei- of schelp.
Een lekker pasteitje als voorgerecht bij het
diner of lunch-ondcrdeel, wordt nog te veel
als délicatesse beschouwd, in dien zin, dat
men de bereiding duur en tijdroovend vindt.
Inderdaad is b.v. een. kalfsvleesch-pastei niet
goedkoop, doch lijd-roof kan geen bezwaar
meer zijn voor haar, die op onderstaande
wijze te werk gaat.
Noodig zijn een pond kalfsvleesch, 2
varkenslapjes, 2 groote eetlepels meel, Vz
Liter melk, 1 ei, 1 ui en wat peper en zout.
Beide soorten vleesch worden driemaal in
de vleoschinachine gemalen. Daarna mengt
men meel, eieren, fijngesneden ui, peper en
zout met. de meolmassa samen.
Aan het geheel voegt men geleidelijk de
melk toe.
Deze vulling wordt óf in schelpen in den
oven gaargekoopt óf afzonderlijk in een pan
netje. In het laatste geval deponeert men de
vulling in pastei-hulzen, welke bij den ban
ketbakker los verkrijgbaar zijn.
VOOR KAASLIEFHEBBERS.
Ditmaal willen we een kaasgerecht bespre
ken, dat door alle kaasliefhebbers en dat
zijn er vele bijzonder gewaardeerd zal
worden. De bereiding ervan is niet moeilijk
en kost niet veel tijd. maar vraagt wel eenige
toewijding van de huisvrouw.
Om te beginnen hebben we jonge kaas noo
dig, die echter ook weer niet al te jong en
te zacht moet zijn, willen de kaaslapjes goed
uitvallen.
Dan vraagt het paneerpapje onze aandacht.
Dit moet de dikte hebben van beignet-beslag;
als we er een lepel ingedoopt, hebben, moet
dus het papje den bollen kant hiervan met
een dun laagje bedekken.
Het derde punt van belang is de tempera
tuur van de boter, waarin wc bakken; deze
moet zóó hoog zijn, dat de boter goed bruin
is, natuurlijk zonder te verbranden. Do hooge
temperatuur van de ruime hoeveelheid boter
maakt de gewenschte vlugge bereiding mo
gelijk.
De toebereide kaaslapjes moeten tenslotte
zoo warm mogelijk worden opgedaan; hier-
Geen ouderwetsche
bezigheid
„Barman, een goede, droge Martini".
„In ordeAls 't u belieft."
De jonge dame op den hoogen barkruk
naast me verwijdert met den langen nagel
van de pink van haar linkerhand een mi
nuscuul stukje „kool", dat via haar lange
zwarte wimpers naar een ooghoek ver
dwaald is, voelt voorzichtig of de haarlok
op haar voorhoofd nog den waren vraag-
teeken-vorm vertoont, schudt haar dikken
rood-gouden haardos Venetiaansch blond,
laatste nuance en wendt zich, na haat-
Martini ten halve geledigd te hebben, tot
haar metgezel:
,,'n Aardige das draag j'e daar. Archie."
„Aardig? Mijn... das? O! Ja. Je weet, zelf
gebreid."
„Heb je die zelf gebreid? Kun Je dan
breien? Kan een man breien?"
„Bij ons, in Engeland, kunnen veel man
nen breien. De Hertog van Windsor, you
know, onze vorige Koning, breit zelf. Das
sen, jumpers
„Jullie hebt zeker niet veel beters te
doen. Breien! Wat een bezigheid! Goed voor
oude vrouwen. Nu, zal ik je wat vertellen?
Ik kan niet breien en ik wil het niet kun
nen ook! Ik ken amusanter bezigheden."
Archie lacht en mompelt iets over mo
derne meisjes, maar hij schijnt haar toch
maar half te bewonderen. Vermoedelijk
stamt hij uit een braaf-burgerlijke familie,
een van die families, die de kracht en de
ruggegraat van een volk zijn. Zeker heeft
hij zijn moeder vaak zien breien en waar
schijnlijk verstaan al zijn zusters de kunst
van het insteken... draadje omslaan... Zou
hij er anders ooit toe gekomen zijn zelf een
das te breien, een das, die rood-wit-blauw
een echte kroningsdas! werkelijk heel
aardig is
Neen, hij bewondert maar matig dit mo-
derne-mondaine Fransche meisje, dat drie
cocktails per half uur drinkt zonder dat
het bloed in haar wangen ook maar wat
donkerder brandt dat zich zeker eens per
week bij Madame Arya, de Hindoesche, of
bij Mademoiselle Osiris, de Egyptische, uit
koffiedik, uit de handpalmlijnen of uit de
sterren de toekomst voorspellen laat, dat
ongetwijfeld in de voering van haar rok een
gelukbrengende amulet draagt, dat met in
spanning van alle krachten op een befaam
de filmster tracht te lijken men moet
wel op iets of iemand trachten te lijken als
men zelf niets is! dat van „hot jazz"
evenveel als van „dry drinks" houdt, dat,
ofschoon paarden haar koud laten, toch niet
verzuimen zal zich op de rennen van Long-
champs te laten zien als er maar even ge
legenheid toe bestaat, dat in haar lijfblad
alléén de feuilleton leest, maar die dan ook
nooit zal overslaan, en dat er verder niet
tegenop ziet den lof van haar eigen zotheid
te zingen door aan wie 't maar hooren wil
te verkondigen dat zij niet breien kan.
Breien kunnen is zeker niet bijzonder ver
dienstelijk, maar het niet te kunnen kan
moeilijk als een deugd gelden. Als ik een
man was zou ik mij wachten voor de vrouw,
die niet breien kan. Zij moet iets missen, al
lijkt zij een godin. Ergens in haar opvoe
ding of, erger nog, in haar karakter, moet
een gevaarlijke nuance zijn. Het is goed
en gelukkig als een vrouw skiën kan, golf
spelen, bridgen, dansen, maar het is veel
beter en gelukkiger nog als zij een huis en
een tafel netjes en gezellig weet aan te
kleeden en te dekken en als onder de ca-
dcaux, waarop zij prijs stelt, een handwerk
mandje behoort.
Zijn de tijden zóó veranderd dat breien-
kunnen in onze dagen overbodig is? Is
breien werkelijk alléén een bezigheid voor
de vrouw op leeftijd? In geenen deele!
Breien is meer dan óóit „in de mode" en
de malle would-be-moderne kinderen, die
voor een paar breinaalden de neusjes op
trekken, begrijpen zelf niet hoe ouder
wet s c h ze zijn.
Wat wordt er niet gebreid! En hoe een
ingewikkelde kunst is die van het breien
geworden! Steken en kleuren hebben zich op
duizend wijzen gevarieerd. Doffe wollen
draden en glanzende zijden, linnen en „co-
ton perlé", „chenille" en Schotsch mengen
zich tot de meest mooie en harmonieuze
combinaties. Om een jersey van dit jaar
van een van het vorige te onderscheiden is
een enkele blik op de kleur voldoende. Op
dit oogenblik zijn het alle roze tinten
vooral een nuance die Australisch roze ge
noemd wordt en alle lichtpaarse blau
we cegeuyeuri die zich in de gunst der
breisters verheugen. En daarenboven is er
mosterdgeel, abrikoos, kuikendonsgeel, mos
groen, hagedisgrijs en warmbruin: topaas,
amber en thee.
Een gebreid mantelpakje is voor een
voorjaar, dat zich niet zomers wil voor
doen, een onwaardeerbaar bezit. Het kan
in twee kleuren, volgens klassieke lijnen en
met een eenvoudige steek, gebreid worden;
zwart en groen gaan voortreffelijk samen.
De gebreide japonnetjes hebben voor het
meerendeel teere romantische tinten: pastel
blauw en latyrus-roze. De kragen worden
vervangen door koorden, de zakken zijn
gewafeld, of indien glad, versierd met
ornamenten in den vorm van blik
semschichten, Gricksche randen, arabesken
of Chineesche karakters. Een brcede cein
tuur van gekleurd glanzend lak, gesloten
met een sierlijke houten gesp kan gedragen
worden in geval de jurk voldoende ruim onj
de heupen is. Zulk een ceintuur is overbo
dig als het kleedingstuk sterk getailleerd
De gebreide mantels geven den Indruk
van „tweed" te zijn. Voor mantels laat zich
voortreffelijk wol gebruiken, waarvan de
nogal dikke draad relief bezit.
Het eenige onderdeel van het vrouwelijk
toilet, dat voor het oogenblik niet wordt
gebreid, is de hoed. De hoed is van stroo.
En hoe verscheiden vormen het hoofddek
sel dit voorjaar ook vertoonen mag, in den
grond der zaak is er slechts één model, dat
in duizend varianten op de markt is. De
modistes zijn uitgegaan van een grondvorm,
die een slechts enkele centimeters hooge
bol heeft en smalle randen bezit. De hoed
wordt in hellende richting op het hoofd
geplaatst en wel zóó, dat het deel dat op
het achterhoofd rust, zich een of twee cen
timeters hooger bevindt dan het hoedgedeel-
te, dat het voorhoofd beschaduwt. De gar
neering bevindt zich daarentegen aan de
onderzijde van de helling en bestaat meestal
uit op min of meer kunstige wijze saamge-
vlochten lint. Do voiles hangen geheel los
van het gelaat en bedekken voor zoover
er van bedekken gesproken worden kan
alleen de bovenhelft van het gezicht.
Voor het overige kunt u desnoods alles
breien. Al uw fantasie, al uw goeden smaak
kunt u aan een gebreid kleedingstuk geven
en de duidelijke strakke jonge lijnen, die
de lentemode vraagt, komen in gebreide
klecding zeker goed tot haar recht. En dat
een gebreid pakje even sjiek kan zijn als
het prarlisch is en goedkoop wel, dat
behoef ik niet te gaan bewijzen. Iedere
vrouw is daarvan zonder meer overtuigd.
GERTRUDE.
van hangt de goede smaak voor een groot
deel af.
We kunen ze op tafel brengen met groen
ten en aardappelen; willen we deze laatste
gekookt opdienen, dan kunen we een bruine
boterjus maken. De aardappelen kunen even
wel ook gebakken worden.
Vormen de kaaslapjes het voorgerecht (met
geroosterd brood of kleine beschuitjes) dan is
de helft van de, in onderstaand recept ge
noemde, ingrediënten voldoende.
Kaaslapjes (voor i personen).
500 gram (1 pond) jonge kaas;
1 kopje bloem en 1 kopje water; paneer
meel;
100 gram (1 ons) boter.
Snijd de kaas in plakken van 3/4 tot 1 c.M.
dikte. Meng de bloem met het water tot een
papje; wentel de plakken kaas hier door
heen en daarna door paneermeel. Bak de
gepaneerde plakken in goede warme boter
aan beide kanten vlug bruin en doe zo op
een warmen schotel. Dien ze zoo vlug mo
gelijk op.
VISCHSCHOTELTJE (van rest]es)v
(Recept van Martine WittopKoning.)1
Leg iri een vuurvast schoteltje een laag
zorgvuldig ontgrate gekookte visch, strooi er
wat peper en zout over en desverkiezende
een ietsje fijngeraspte ui. Bedek de visch met
een laagje geraspt oud brood en strooi daar
over wat geraspte kaas. Ga zoo voort met
laagsgewijs het. schoteltje te vullen, tot. het
wordt afgesloten met een laatste strooiscltje
van kaas. Giet er dan zooveel melk over, dat
het gerecht voldoende vochtig is, leg boven
op eenige klontjes boter en zet het schotel
tje in een matig warmen oven, tot het door
en door heet is en van hoven een goudbruin
korstje heeft gekregen (ongeveer uur).
Garenklosjes aan den degen!
Het is niet altijd gemakkelijk, orde te
houden in de chaos van kluwens en klos
jes, welke al spoedig in onze naaidoozen
en -mandjes ontstaat.
Een handige methode om garenklossen
„onschadelijk" te maken, is een aantal ach
ter elkaar op een brejnaald te rijgen. Hef
einde van de pen wordt van een kurk voor
zien.
De meubelborsteL
Teneinde bij het bewerken van onze meu
bels met den borstel, beschadigingen van
het hout, door het harde heft van den
borstel, te voorkomen, beplakt men den
bovenkant van den schuier met een lapje
fluweel, als op bovenstaand plaatje aange
geven.
Waar haarspelden nog goed
voor zijn.
Wie met een restant nuttelooze haarspel
den zit, uit vroeger dagen bewaard, kan
met deze instrumenten zelf kleerenhangers
maken. Een latje, een haarspeld en de
pas gestreken jurk kan aan den galg!