Wat de pot schaft Parijs BLONDINES UIT DE MODE Insteken, draadje omslaan VOOR- EN BIJGERECHTEN Voor knuiselaarsiers Siaiie Charme Slankheid Zaterdag 10 April 1937 Vierde blad Het aantal der Parijsche blondines is, naar de Fransche coiffeurs zeggen, sedert eind 1936 met 30 gedaald. Waaraan deze da ling is toe te schrijven, is niet vast te stel len; de mode heeft immers luimen! Wie be wijzen wil, dat de smaak der heeren van invloed is op den ontrohw aan het blond slaat de plank mis, want de mannen heb ben hierover niets te vertellen! Kastanjebruin en donkerrood zijn op het oogcnblik de geliefde kleuren en de kappers hebben de handen vol, om den haardos dei- platinablonden in deze tinten te verven. Zij hebben er echter plezier in, want de „ge- platineerde" dameskopjes verloren hun glans, kregen zelfs op den duur een groe nigen gloed Ook leverde de „nagroei" van origineel- kleurig haar op de „verlichte" hoofden, veel last; de afstekende pieken moesten gedurig in den bleek. Nu de warme bruine haartinten opgang maken, veroorloofde een kapper zich zelfs, te zeggen, dat platina-blond, mits niet dooi de natuur aan de vrouwen geschonken, een harden trok aan haar uiterlijk geeft, en bovendien hoogst ón-natuurlijk en oud aan doet Hij heeft deze wijsheid, bij den storm loop op zijn salon om de blondeerbehande- ling, tot nog toe maar voor zich gehouden... De ware meening over de kastanjebruine en roode pruiken, zal ons dus eerst na den zegetocht van deze mode bekend worden! Een geïmproviseerde toilettafel Niet iedere jongedame is zoo gelukkig een zit- en een slaapkamer te hebben. Velen moeten zich met een zit-slaapkamer tevre den stellen. Een van de onaangenaamste dingen, welke hieraan verbonden zijn, is het ontbreken van een toilettafel. Dit kan echter gemakkelijk verholpen worden. Misschien bezit een der familieleden nog een oude naaitafel en als men deze een beetje handig inricht, krijgt men een prac- tische toilettafel. De spiegel maakt men aan de onderzijde var^ het deksel vast. In de verschillende vakjes van de tafel worden crèmekleurige stukjes linoleum gelegd, die men er gemakkelijk weer uit kan nemen. Dit met 't oog op 't schoonmaken. Deze vak jes zijn als 't ware geschapen voor het op bergen van de vele toilet-artikelen, die iede re moderne vrouw toch tegenwoordig in haar bezit heeft. Een groot voordeel is, dat men de tafel verplaatsen kan, voor het raam is b.v. de beste plaats als men zich eens extra „mooi maken" wil. „TILBURY". Mantelpakje van rood en grijs Schotsch. De blouse Is van wit piqué. De hoed is een ontwerp van Madame Suzy. Model: Lucien Lelong, Parijs. Gedeponeerd model P.A.I.S. (Reproductie verboden). Vleeschpastei- of schelp. Een lekker pasteitje als voorgerecht bij het diner of lunch-ondcrdeel, wordt nog te veel als délicatesse beschouwd, in dien zin, dat men de bereiding duur en tijdroovend vindt. Inderdaad is b.v. een. kalfsvleesch-pastei niet goedkoop, doch lijd-roof kan geen bezwaar meer zijn voor haar, die op onderstaande wijze te werk gaat. Noodig zijn een pond kalfsvleesch, 2 varkenslapjes, 2 groote eetlepels meel, Vz Liter melk, 1 ei, 1 ui en wat peper en zout. Beide soorten vleesch worden driemaal in de vleoschinachine gemalen. Daarna mengt men meel, eieren, fijngesneden ui, peper en zout met. de meolmassa samen. Aan het geheel voegt men geleidelijk de melk toe. Deze vulling wordt óf in schelpen in den oven gaargekoopt óf afzonderlijk in een pan netje. In het laatste geval deponeert men de vulling in pastei-hulzen, welke bij den ban ketbakker los verkrijgbaar zijn. VOOR KAASLIEFHEBBERS. Ditmaal willen we een kaasgerecht bespre ken, dat door alle kaasliefhebbers en dat zijn er vele bijzonder gewaardeerd zal worden. De bereiding ervan is niet moeilijk en kost niet veel tijd. maar vraagt wel eenige toewijding van de huisvrouw. Om te beginnen hebben we jonge kaas noo dig, die echter ook weer niet al te jong en te zacht moet zijn, willen de kaaslapjes goed uitvallen. Dan vraagt het paneerpapje onze aandacht. Dit moet de dikte hebben van beignet-beslag; als we er een lepel ingedoopt, hebben, moet dus het papje den bollen kant hiervan met een dun laagje bedekken. Het derde punt van belang is de tempera tuur van de boter, waarin wc bakken; deze moet zóó hoog zijn, dat de boter goed bruin is, natuurlijk zonder te verbranden. Do hooge temperatuur van de ruime hoeveelheid boter maakt de gewenschte vlugge bereiding mo gelijk. De toebereide kaaslapjes moeten tenslotte zoo warm mogelijk worden opgedaan; hier- Geen ouderwetsche bezigheid „Barman, een goede, droge Martini". „In ordeAls 't u belieft." De jonge dame op den hoogen barkruk naast me verwijdert met den langen nagel van de pink van haar linkerhand een mi nuscuul stukje „kool", dat via haar lange zwarte wimpers naar een ooghoek ver dwaald is, voelt voorzichtig of de haarlok op haar voorhoofd nog den waren vraag- teeken-vorm vertoont, schudt haar dikken rood-gouden haardos Venetiaansch blond, laatste nuance en wendt zich, na haat- Martini ten halve geledigd te hebben, tot haar metgezel: ,,'n Aardige das draag j'e daar. Archie." „Aardig? Mijn... das? O! Ja. Je weet, zelf gebreid." „Heb je die zelf gebreid? Kun Je dan breien? Kan een man breien?" „Bij ons, in Engeland, kunnen veel man nen breien. De Hertog van Windsor, you know, onze vorige Koning, breit zelf. Das sen, jumpers „Jullie hebt zeker niet veel beters te doen. Breien! Wat een bezigheid! Goed voor oude vrouwen. Nu, zal ik je wat vertellen? Ik kan niet breien en ik wil het niet kun nen ook! Ik ken amusanter bezigheden." Archie lacht en mompelt iets over mo derne meisjes, maar hij schijnt haar toch maar half te bewonderen. Vermoedelijk stamt hij uit een braaf-burgerlijke familie, een van die families, die de kracht en de ruggegraat van een volk zijn. Zeker heeft hij zijn moeder vaak zien breien en waar schijnlijk verstaan al zijn zusters de kunst van het insteken... draadje omslaan... Zou hij er anders ooit toe gekomen zijn zelf een das te breien, een das, die rood-wit-blauw een echte kroningsdas! werkelijk heel aardig is Neen, hij bewondert maar matig dit mo- derne-mondaine Fransche meisje, dat drie cocktails per half uur drinkt zonder dat het bloed in haar wangen ook maar wat donkerder brandt dat zich zeker eens per week bij Madame Arya, de Hindoesche, of bij Mademoiselle Osiris, de Egyptische, uit koffiedik, uit de handpalmlijnen of uit de sterren de toekomst voorspellen laat, dat ongetwijfeld in de voering van haar rok een gelukbrengende amulet draagt, dat met in spanning van alle krachten op een befaam de filmster tracht te lijken men moet wel op iets of iemand trachten te lijken als men zelf niets is! dat van „hot jazz" evenveel als van „dry drinks" houdt, dat, ofschoon paarden haar koud laten, toch niet verzuimen zal zich op de rennen van Long- champs te laten zien als er maar even ge legenheid toe bestaat, dat in haar lijfblad alléén de feuilleton leest, maar die dan ook nooit zal overslaan, en dat er verder niet tegenop ziet den lof van haar eigen zotheid te zingen door aan wie 't maar hooren wil te verkondigen dat zij niet breien kan. Breien kunnen is zeker niet bijzonder ver dienstelijk, maar het niet te kunnen kan moeilijk als een deugd gelden. Als ik een man was zou ik mij wachten voor de vrouw, die niet breien kan. Zij moet iets missen, al lijkt zij een godin. Ergens in haar opvoe ding of, erger nog, in haar karakter, moet een gevaarlijke nuance zijn. Het is goed en gelukkig als een vrouw skiën kan, golf spelen, bridgen, dansen, maar het is veel beter en gelukkiger nog als zij een huis en een tafel netjes en gezellig weet aan te kleeden en te dekken en als onder de ca- dcaux, waarop zij prijs stelt, een handwerk mandje behoort. Zijn de tijden zóó veranderd dat breien- kunnen in onze dagen overbodig is? Is breien werkelijk alléén een bezigheid voor de vrouw op leeftijd? In geenen deele! Breien is meer dan óóit „in de mode" en de malle would-be-moderne kinderen, die voor een paar breinaalden de neusjes op trekken, begrijpen zelf niet hoe ouder wet s c h ze zijn. Wat wordt er niet gebreid! En hoe een ingewikkelde kunst is die van het breien geworden! Steken en kleuren hebben zich op duizend wijzen gevarieerd. Doffe wollen draden en glanzende zijden, linnen en „co- ton perlé", „chenille" en Schotsch mengen zich tot de meest mooie en harmonieuze combinaties. Om een jersey van dit jaar van een van het vorige te onderscheiden is een enkele blik op de kleur voldoende. Op dit oogenblik zijn het alle roze tinten vooral een nuance die Australisch roze ge noemd wordt en alle lichtpaarse blau we cegeuyeuri die zich in de gunst der breisters verheugen. En daarenboven is er mosterdgeel, abrikoos, kuikendonsgeel, mos groen, hagedisgrijs en warmbruin: topaas, amber en thee. Een gebreid mantelpakje is voor een voorjaar, dat zich niet zomers wil voor doen, een onwaardeerbaar bezit. Het kan in twee kleuren, volgens klassieke lijnen en met een eenvoudige steek, gebreid worden; zwart en groen gaan voortreffelijk samen. De gebreide japonnetjes hebben voor het meerendeel teere romantische tinten: pastel blauw en latyrus-roze. De kragen worden vervangen door koorden, de zakken zijn gewafeld, of indien glad, versierd met ornamenten in den vorm van blik semschichten, Gricksche randen, arabesken of Chineesche karakters. Een brcede cein tuur van gekleurd glanzend lak, gesloten met een sierlijke houten gesp kan gedragen worden in geval de jurk voldoende ruim onj de heupen is. Zulk een ceintuur is overbo dig als het kleedingstuk sterk getailleerd De gebreide mantels geven den Indruk van „tweed" te zijn. Voor mantels laat zich voortreffelijk wol gebruiken, waarvan de nogal dikke draad relief bezit. Het eenige onderdeel van het vrouwelijk toilet, dat voor het oogenblik niet wordt gebreid, is de hoed. De hoed is van stroo. En hoe verscheiden vormen het hoofddek sel dit voorjaar ook vertoonen mag, in den grond der zaak is er slechts één model, dat in duizend varianten op de markt is. De modistes zijn uitgegaan van een grondvorm, die een slechts enkele centimeters hooge bol heeft en smalle randen bezit. De hoed wordt in hellende richting op het hoofd geplaatst en wel zóó, dat het deel dat op het achterhoofd rust, zich een of twee cen timeters hooger bevindt dan het hoedgedeel- te, dat het voorhoofd beschaduwt. De gar neering bevindt zich daarentegen aan de onderzijde van de helling en bestaat meestal uit op min of meer kunstige wijze saamge- vlochten lint. Do voiles hangen geheel los van het gelaat en bedekken voor zoover er van bedekken gesproken worden kan alleen de bovenhelft van het gezicht. Voor het overige kunt u desnoods alles breien. Al uw fantasie, al uw goeden smaak kunt u aan een gebreid kleedingstuk geven en de duidelijke strakke jonge lijnen, die de lentemode vraagt, komen in gebreide klecding zeker goed tot haar recht. En dat een gebreid pakje even sjiek kan zijn als het prarlisch is en goedkoop wel, dat behoef ik niet te gaan bewijzen. Iedere vrouw is daarvan zonder meer overtuigd. GERTRUDE. van hangt de goede smaak voor een groot deel af. We kunen ze op tafel brengen met groen ten en aardappelen; willen we deze laatste gekookt opdienen, dan kunen we een bruine boterjus maken. De aardappelen kunen even wel ook gebakken worden. Vormen de kaaslapjes het voorgerecht (met geroosterd brood of kleine beschuitjes) dan is de helft van de, in onderstaand recept ge noemde, ingrediënten voldoende. Kaaslapjes (voor i personen). 500 gram (1 pond) jonge kaas; 1 kopje bloem en 1 kopje water; paneer meel; 100 gram (1 ons) boter. Snijd de kaas in plakken van 3/4 tot 1 c.M. dikte. Meng de bloem met het water tot een papje; wentel de plakken kaas hier door heen en daarna door paneermeel. Bak de gepaneerde plakken in goede warme boter aan beide kanten vlug bruin en doe zo op een warmen schotel. Dien ze zoo vlug mo gelijk op. VISCHSCHOTELTJE (van rest]es)v (Recept van Martine WittopKoning.)1 Leg iri een vuurvast schoteltje een laag zorgvuldig ontgrate gekookte visch, strooi er wat peper en zout over en desverkiezende een ietsje fijngeraspte ui. Bedek de visch met een laagje geraspt oud brood en strooi daar over wat geraspte kaas. Ga zoo voort met laagsgewijs het. schoteltje te vullen, tot. het wordt afgesloten met een laatste strooiscltje van kaas. Giet er dan zooveel melk over, dat het gerecht voldoende vochtig is, leg boven op eenige klontjes boter en zet het schotel tje in een matig warmen oven, tot het door en door heet is en van hoven een goudbruin korstje heeft gekregen (ongeveer uur). Garenklosjes aan den degen! Het is niet altijd gemakkelijk, orde te houden in de chaos van kluwens en klos jes, welke al spoedig in onze naaidoozen en -mandjes ontstaat. Een handige methode om garenklossen „onschadelijk" te maken, is een aantal ach ter elkaar op een brejnaald te rijgen. Hef einde van de pen wordt van een kurk voor zien. De meubelborsteL Teneinde bij het bewerken van onze meu bels met den borstel, beschadigingen van het hout, door het harde heft van den borstel, te voorkomen, beplakt men den bovenkant van den schuier met een lapje fluweel, als op bovenstaand plaatje aange geven. Waar haarspelden nog goed voor zijn. Wie met een restant nuttelooze haarspel den zit, uit vroeger dagen bewaard, kan met deze instrumenten zelf kleerenhangers maken. Een latje, een haarspeld en de pas gestreken jurk kan aan den galg!

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1937 | | pagina 13