Gezelligheid in huis met de Kerstdagen J
Zie ik er niet
chic uii?
De disch versierd, de
kaarsen ontstoken!
Moderne SCHOENEN
tasschen
Kersimetw
SNEEUW- EN IJSCOSTUMES
VOOR DE KLEINTJES
zakelijk blijven
De tailleur nog steeds
in de mode!
RADOX
EN
Verbeteren planten de
kamerlucht
HET LANG VERWACHTE OOGENBLIK
Vrijdag 24 December 1937
Vierde blad
Zwart velourstransparent tailleur de soir
met blouse van zilver lamé. Bijzondere aan-
dacht vraagt de mooie silhouette van dit
ensemble. Het streng getailleerde jasje
sluit met één knoop op taillehoogte en
heeft afkleedende revers. De uitsnijding
tot de taille in v^stvorm geeft de lamé
blouse te zien.
Elegant van lijn is de zesbaansrok, die
eerst voorbij de knieën wijder wordt en
gracieus klokkend tot den grond reikt.
EEN VETTE,ONZUIVERE HUID
kunt U gemakkelijk verbeteren door het gebruik
van Radox. telkens wanneer ge Uw gezicht wascht.
Bij apothekers en erkende drogisten a f0.90
per pak en f0 15 per klein pakje.
door onze Kook- en Huishoudspecialiste.)
Eén van de dingen, waardoor de
huisvrouw de feestelijke stemming in
de Kerstdagen kan verhoogen, is een
eenvoudige tafelversiering, die niet
veel geld hoeft te kosten.
Met een paar dubbeltjes materiaal en wat
handigheid komt men al een heel eind.
Vóór alles zou ik u aan willen raden, houd
het zoo eenvoudig mogelijk en probeer de
versiering in één stijl te houden.
Hoe u een tafel al heel feestelijk kunt
maken met een papieren kerstloopcr en aar
dige bijbehoorende servetjes, die men tegen
woordig in eiken boekhandel voor een paar
dubbeltjes kan krijgen en met als verlich
ting kaarsen, welke men in met een appel
boor uitgeholden en met rood crêpcpapier
beklceden halven aardappel plaatst, zult u
allen wel eens gezien hebben. Denkt u er
vooral aan, een kartonnetje onder het voch
tige snij-vlak van den aardappel aan te
brengen.
Verbazend feestelijk staat het ook het witte
tafelkleed door middel van roode linten, b.v.
geknipt van rood crêpepapier, maar zeker
niet, breeder dan 1 y% cm. in vierkanten te
verdeelen. De linten worden dan aan den
onderkant van het tafelblad vastgezet met
punaises. Draait men ze een paar slagen,
dan staat het nóg aardiger. Op de kruis
punten kan men dan een takje hulst of
dennegroen leggen of een uitgeknipt kleedje
van crêpepapicr, met daarop wat verzilver
de hazelnoten.
Een Kerstmannetje op tafel.
Weet u, hoe u een leuken Kerstman kunt
maken voor midden op tafel? Neem een kar
tonnen rol en omkleed deze met een wit
papieren servetje. Nu wordt eerst de mantel
gemaakt. Hiervoor neemt men een stuk
rood crêpepapier, zoo hoog als de rol en
3 X zoo lang. Beplak de randen van het
crêpepapier aan de beide korte zijden en
aan den langen kant met een cm. breed
reepje ongezuiverde watten (per vel te ver
krijgen) met de wollige kant naar buiten.
Rimpel den vrijen kant van het papier in
met een draad en bevestig don „mantel"
aan den bovenkant van de rol. Plak daarna
ook hier om heen een reepje „hermelijn".
Vorm het hoofd, door een prop watten ge
deeltelijk in den koker te duwen. Naai er
oogen, neus en ,mond in piet ,z\y^rt cn rood
garen. Maak de' muts, door een halve cirkel
van rood crêpepapier te knippen, waarvan
de straal gelijk is aan de hoogte van de
muts. Vouw en plak de muts dicht, zóó dat
deze juist op het hoofd van den Kerstman
past. Werk den zoom en den dichtgcplakten
naad met hermelijn af en geef den Kerst
man ook een lange baard en een snor van
watten. Natuurlijk komt het Kerstmannetje
juist uit de sneeuw en u plakt verspreid over
mantel en muts heel kleine plukjes watten.
Daar deze Kerstman met flikken gevuld kan
worden, is het speciaal voor kinderen een
waar feest, als ze er 's morgens één bij hun
bord vinden. Envoor u is het een feest
er een te maken!
Een origineele verlichting.
Een aardige verlichting, die het vooral
De'vorm der tasschen wij
zigt zich telkenmale en we
vinden een schier oneindige
keuze van kleur en materiaal.
Nieuw en heel mooi, doch ook
kostbaar .is het struisvogel-
leer. Antilope wordt eveneens
veel verwerkt, terwijl men
ook vele leersoorten ziet, die
crêpe-achtig bewerkt zijn.
Vele dames blijven de voor
keur geven aan tasschen met
een ring of handvat, die het
mogelijk maakt ze aan den
arm te dragen, zooals b.v. de
beide bovenste modellen.
Voor 's middags is de derde
tasch meer geschikt. Men ziet
hoe de versiering, die op de
tasschen is toegepast zich
herhaalt op de schoenen De
hakken worden weer aan
merkelijk hooger dan de laat
ste seizoens het geval is ge
weest. De sportieve modellen
houden de half- of driekwart-
hooge blokhakken, die het
loopen meer mogelijk maken,
dan de overdreven smalle en
hooge hakken.
tusschen dennegroen goed doet kan men
maken, door het volgende omhulsel om een
nachtlichtje heen aan te brengen. Knip een
stuk boterhammenpapier van 25 bij 10 cm.
en een stuk rood vliegerpapier van 24 bij
15 cm. Vouw het laatste overlangs dubbel
en knip het zoo, vanuit de middenvouw tot
op y2 cm. vanaf den kant in, op regelmatige
afstanden van y> cm. Vouw het dan weer
uit. Plak de lange kanten van boterhammen-
papier en vliegerpapier op elkaar, buig het
geheel dan rond cn plak deze ronding dicht
met behulp van de overstekende cm. boter
ham men pa plr. U zult eens zien, wat een
aardig lantaarntje u dan krijgt met het
vroolijke roode licht cn de grillige schadu
wen.
Zijn de wanden van de huiskamer niet
feestelijk genoeg? U kunt ze, behalve met
wat dennegroen cn hulst ook opsieren met
wat „klokkenpapicr", ook al gemaakt van
rood crêpepapier. Neem een reep ter breedte
van 15 cm. cn vouw deze om cn om op tot
een vierkant. Knip er nu aan de eene kant
het profiel van een halve kerstklok uit
Vouw het open en u hebt een rand gekregen,
die zeker zal voldoen als wandversiering. Het
lijkt heel eenvoudig, maar ik zou u toch
aanraden om het eerst eens met kranten
papier te probeeren. Ik hoop, dat ik u weer
wat nieuwe ideeën aan de hand gedaan heb
en dat u veel plezier van uw geknutsel
moogt beleven.
Den eersten Kerstdag eten we:
kalkoen,
abricozcncompöte,
aardappelen,
Charlotte Russe.
En den tweeden dag:
soep van kalkoen,
Brussclsch lof met eieren en ge
welde boter,
vruchten of Kerstbrood.
Inplaats van kalkoen kan men natuurlijk
ook haas of konijn nemen doch juist, om
dat kalkoen nogal vet is, kan men daarvan
heel goed eerst wat soep trekken, voordat
men hem braadt, terwijl men, als men de
soep pas den 2en dag gebruikt, daarin ook
nog wat resten van de kalkoen af kan laten
trekken.
De kalkoen wordt in zijn geheel aan alle
kanten mooi bruin gebraden in boter, nadat
het dier geplukt, afgewasschen, van binnen
en van buiten gedroogd en gezouten is. Het
braden kan heel geschikt gebeuren in een
braadslee in de oven, doch dan moet het
vleesch wel geregeld met de boter bedropen
worden, om uitdrogen te voorkomen. Is de
kalkoen bruin, dan voegt men water bij de
jus en laat deze nog 22y% uur zachtjes
stoven.
Vulling.
Trekt men van ïe voren geen soep, dan
is het aan te raden een vulling, bijv. van
fijngekruimeld oud brood met wat peper,
zout en fijngesneden peterselie gemengd, in
De meening, dat planten de lucht in een
kamer zuiveren, omdat ze koolzuur opne
men en zuurstof uitademen, is algemeen
verbreid. Als men echter de zaak goed
bekijkt, moet men vaststellen, dat dit niet
waar is, en dit is gemakkelijk met cijfers
aan te toonen, als wij ons even bezighou
den met het ademhalingsproces van de
planten.
Alleen de groene deelen van de plant,
dus de bladeren, nemen koolzuur op en
staan zuurstof af en deze ademhaling heeft
slechts plaats in het licht, dus overdag.
Maar zoowel in de bladeren als in alle an
dere deelen van de plant heeft ook een
ademhaling plaats, waarbij zuurstof wprdt
opgenomen en koolzuur afgestaan. AH op
de groene bladeren geen licht valt. dus ge
durende den heelen nacht, nemen zij zuur
stof op en geven koolzuur af, dus halen
juist adem als de menschen. Hoeveel kool
zuur kan een plant nu opnemen? Eén vier
kante meter groene bladeren neemt in een
uur ongeveer twee liter koolzuur op, dus
bij tien uur licht twintig liter. De mensch
ademt echter in tien uur 237 liter koolzuur
uit. De plant kan dus ongeveer 1/12 van het
uitgeademde koolzuur van een mensch op
nemen. Dan moet men echter nog :n aan
merking nemen, dat men wel eenige groote
bladplanten noodig zou hebben, om een
vierkante bladoppervlakte in een kamer te
hebben. Ook is er bij deze berekening nog
geen acht op geslagen, dat de planten ook
koolzuur uitademen en dat de zuivering
van koolzuur in een kamer dus feitelijk
nog aanmerkelijk geringer is. Als een vier
kante meter bladeren in 10 uur 20 liter
koolzuur opneemt, staat zij daarvoor on
geveer 141/2 liter zuurstof af. Als wij aan
nemen dat" de kamer waarin de planten
staan 4:4:3 meter is. dus een inhoud heeft
van 48 kub. meter, dan bevat deze ruimte
10.000 liter zuurstof Hierbij vallen de
Ht/, liter, welke de plant levert, geheel
in het niet, en dat des te meer, daar de
plant zelf ook nog zuurstof opneemt, al is
de hoeveelheid hiervan ook geringer dan
die van de uitgeademde zuurstof. Als wij
dus de lucht in onze kamers op deze wijze
zouden willen verbeteren, dan zouden wij
van onze huizen ware plantenkassen moe
ten maken.
De kaarsjes van den Kerstboom worden eindelijk ontstoken. Broer en zus
mogen zélf het gewichtige werkje verrichten!
de kalkoen te naaien, welke vulling het vet
opneemt, zoodat de kalkoen zelf minder
zwaar wordt. De vulling kan ook nog ge
nuttigd worden.
Bij wild of gevogelte is altijd héél sma
kelijk een zure compote b.v. abricozcncom
pöte, waarvan de bereiding bekend is.
Charlotte Rasse.
Voor een Charlotte Russe voor 4 personen
heeft men noodig: 2y2 dL. slagroom, 8 gr.,
gelatine 3 blaadjes), y2 dL. inaresquin of
koffie-extract, 40 gr. suiker, 25 gr. gcconfijte
vruchtjes, 70 gr. boudoirbiscuits.
Als vorm gebruikt men een appelstroop-
blik. De biscuits worden naast elkaar tegen
den wand hiervan geplaatst, terwijl er soms
daarvoor een stukje van de onderkant af
gesneden wordt. De bodem van de bus wordt
eerst even vochtig gemaakt. Zet nu de gela
tine in de weck in ruim koud water. Voor
een witte of door koffiestroop bruingekleur-
de pudding neemt, men witte gelatine cn
voor rose pudding bijv. 2 blaajcs wit en één
blaadje rood. Sla nu de slagroom stijf. Voeg
daaraan dan eerst de suiker en dan de ma-
resquin of koffie-extract toe en dan de gela
tine, die men in zoo min mogelijk heet wa
ter oplost. Daarbij mag men ze wel even
op het vuur zetten maar ze mag vooral niet
koken, omdat ze dan de bindkracht verliest.
Heeft men de aldus opgeloste gelatine onder
goed roeren toegevoegd, dan late men de
massa nog even bekoelen, voor men ze in
den vorm giet. Is de pudding koud en stijf,
dan wordt ze versierd met wat gcconfijte
vruchten en een rood lint er om heen.
Den volgenden dag kan men vóóraf ge
noemde soep gebruiken, die men verder ge
heel als kippensoep kan bereiden. Heel sma
kelijk is het, behalve stukjes fijngesneden
vleesch ook wat balletjes kalfsgehakt toe te
voegen,
Een mooie schoteL
Om van Brusselsch lof met eieren en boter
een mooicn schotel te maken heeft men noo
dig voor 4 personen:
1 y2 kg. Brusselsch lof, 150 gr. boter, 4
eieren, nootmuscaat.
Het Brusselsch lof wordt in zijn geheel go-
kookt in ruim water met iets zout, nadat
van de kroppen de leelijke buitenste blade
ren en de rest van den wortel verwijderd is.
De kooktijd is 3 kwartier. Het Brusselsch
lof wordt nu uit het kooknat genomen en
dampend op een schaal gelegd, en deze
wordt versierd met gehalveerde of in plak
jes gesneden eieren. De eieren snijdt men
gemakkelijk met een draad of een natge
maakt mes.
Op deze eieren kan men dan wat gewelde
boter spuiten. Men doet dit niet op den
schotel zelf, omdat de boter dan zou smel
ten.
Gewelde boter maakt men door de boter
tot room te roeren en daaraan druppelsge
wijs onder goed roeren water toe te voegen,
tot de boter niet meer op kan nemen.
De rest van de boter kan men op een
apart schaaltje spuiten. Men geeft bij dit
gerecht wat zout en nootmuskaat.
Als nagerecht kan men den tweeden dag
wat vruchten nemen of een stukje Kerst
brood, dat met zulke dagen toch in bijna
ieder huishouden voorradig is.
Links, een alleraar
digst winterpakje voor
kleine meisjes van 46
jaar, bestaande uit kas
tanje bruine broek, die
met geribt boord
om de enkels sluit.
Jekkertje in goudkleur
met zijden tres ver
sierd en hoog sluitend
kraagje.
Het kleintje rechts
een warme overall in
donkerblauw versierd
met kleurige motieven
en koord met kwasten.
Practisch zijn de dub
bele knieën in het
broekje. Grappig de
versiering van gekleurd
vilt dat links in den
vorm van een bloem
potje met kleine bloe
metjes op de stof is ge
naaid.
Een verwijt, dat ons, vrouwen, vaak van
de mannen treft is, dat wij niet zakelijk
blijven. Inderdaad zijn er vele onzer sexe-
genooten, die deze kunst niet verstaan en
wie het niet mogelijk is om met helder
hoofd, kalm en rustig een of andere zaak
te behandelen. Haar gevoel spreekt meer
dan haar verstand en daardoor wordt het
moeilijk een onbevangen oordeel te vor
men. Het is verkeerd om stelling te nemen
vóór of tegen iets, indien men geen juist
inzicht in de zaak heeft verkregen Onge
twijfeld zijn er verschillende questies, die
verlangen, dat hetgeen men gehoord heeft,
eerst zal bezinken en daarna overdacht
kunnen worden. Hoeveel misère kan het
niet te weeg brengen, indien men op vurige
wijze een zaak verdedigt of een persoon in
het gelijk stelt, alleen omdat men er sym
pathiek tegenover staat, zoodat men het
■gevoel inplaats van het verstand laat spre-
ken.Niet alleen voor ons zelf, doch ook voor
onze omgeving is het veel beter, dat wij
een eventueele vooringenomenheid tegen
over een of ander of iemand trachten te
overwinnen en daarna eerst ons oordeel
vormen. Wanneer wij over menschen oor-
deelen dan zullen wij volkomen onpartijdig
moeten zijn en het vertrouwen waardig
toonen, dat men in ons stelt. Hoe prozaïsch
het ook moge schijnen, zal bij de meeste
questies het verstand den doorslag moeten
geven, hetgeen niet wil zeggen, dat het
gevoel volkomen uitgeschakeld moet
worden. Vóór alles, zakelijk blijven, slechts
dan zal op ons oordeel prijs gesteld worden