Gezelligheid in huis met de Kerstdagen J Zie ik er niet chic uii? De disch versierd, de kaarsen ontstoken! Moderne SCHOENEN tasschen Kersimetw SNEEUW- EN IJSCOSTUMES VOOR DE KLEINTJES zakelijk blijven De tailleur nog steeds in de mode! RADOX EN Verbeteren planten de kamerlucht HET LANG VERWACHTE OOGENBLIK Vrijdag 24 December 1937 Vierde blad Zwart velourstransparent tailleur de soir met blouse van zilver lamé. Bijzondere aan- dacht vraagt de mooie silhouette van dit ensemble. Het streng getailleerde jasje sluit met één knoop op taillehoogte en heeft afkleedende revers. De uitsnijding tot de taille in v^stvorm geeft de lamé blouse te zien. Elegant van lijn is de zesbaansrok, die eerst voorbij de knieën wijder wordt en gracieus klokkend tot den grond reikt. EEN VETTE,ONZUIVERE HUID kunt U gemakkelijk verbeteren door het gebruik van Radox. telkens wanneer ge Uw gezicht wascht. Bij apothekers en erkende drogisten a f0.90 per pak en f0 15 per klein pakje. door onze Kook- en Huishoudspecialiste.) Eén van de dingen, waardoor de huisvrouw de feestelijke stemming in de Kerstdagen kan verhoogen, is een eenvoudige tafelversiering, die niet veel geld hoeft te kosten. Met een paar dubbeltjes materiaal en wat handigheid komt men al een heel eind. Vóór alles zou ik u aan willen raden, houd het zoo eenvoudig mogelijk en probeer de versiering in één stijl te houden. Hoe u een tafel al heel feestelijk kunt maken met een papieren kerstloopcr en aar dige bijbehoorende servetjes, die men tegen woordig in eiken boekhandel voor een paar dubbeltjes kan krijgen en met als verlich ting kaarsen, welke men in met een appel boor uitgeholden en met rood crêpcpapier beklceden halven aardappel plaatst, zult u allen wel eens gezien hebben. Denkt u er vooral aan, een kartonnetje onder het voch tige snij-vlak van den aardappel aan te brengen. Verbazend feestelijk staat het ook het witte tafelkleed door middel van roode linten, b.v. geknipt van rood crêpepapier, maar zeker niet, breeder dan 1 y% cm. in vierkanten te verdeelen. De linten worden dan aan den onderkant van het tafelblad vastgezet met punaises. Draait men ze een paar slagen, dan staat het nóg aardiger. Op de kruis punten kan men dan een takje hulst of dennegroen leggen of een uitgeknipt kleedje van crêpepapicr, met daarop wat verzilver de hazelnoten. Een Kerstmannetje op tafel. Weet u, hoe u een leuken Kerstman kunt maken voor midden op tafel? Neem een kar tonnen rol en omkleed deze met een wit papieren servetje. Nu wordt eerst de mantel gemaakt. Hiervoor neemt men een stuk rood crêpepapier, zoo hoog als de rol en 3 X zoo lang. Beplak de randen van het crêpepapier aan de beide korte zijden en aan den langen kant met een cm. breed reepje ongezuiverde watten (per vel te ver krijgen) met de wollige kant naar buiten. Rimpel den vrijen kant van het papier in met een draad en bevestig don „mantel" aan den bovenkant van de rol. Plak daarna ook hier om heen een reepje „hermelijn". Vorm het hoofd, door een prop watten ge deeltelijk in den koker te duwen. Naai er oogen, neus en ,mond in piet ,z\y^rt cn rood garen. Maak de' muts, door een halve cirkel van rood crêpepapier te knippen, waarvan de straal gelijk is aan de hoogte van de muts. Vouw en plak de muts dicht, zóó dat deze juist op het hoofd van den Kerstman past. Werk den zoom en den dichtgcplakten naad met hermelijn af en geef den Kerst man ook een lange baard en een snor van watten. Natuurlijk komt het Kerstmannetje juist uit de sneeuw en u plakt verspreid over mantel en muts heel kleine plukjes watten. Daar deze Kerstman met flikken gevuld kan worden, is het speciaal voor kinderen een waar feest, als ze er 's morgens één bij hun bord vinden. Envoor u is het een feest er een te maken! Een origineele verlichting. Een aardige verlichting, die het vooral De'vorm der tasschen wij zigt zich telkenmale en we vinden een schier oneindige keuze van kleur en materiaal. Nieuw en heel mooi, doch ook kostbaar .is het struisvogel- leer. Antilope wordt eveneens veel verwerkt, terwijl men ook vele leersoorten ziet, die crêpe-achtig bewerkt zijn. Vele dames blijven de voor keur geven aan tasschen met een ring of handvat, die het mogelijk maakt ze aan den arm te dragen, zooals b.v. de beide bovenste modellen. Voor 's middags is de derde tasch meer geschikt. Men ziet hoe de versiering, die op de tasschen is toegepast zich herhaalt op de schoenen De hakken worden weer aan merkelijk hooger dan de laat ste seizoens het geval is ge weest. De sportieve modellen houden de half- of driekwart- hooge blokhakken, die het loopen meer mogelijk maken, dan de overdreven smalle en hooge hakken. tusschen dennegroen goed doet kan men maken, door het volgende omhulsel om een nachtlichtje heen aan te brengen. Knip een stuk boterhammenpapier van 25 bij 10 cm. en een stuk rood vliegerpapier van 24 bij 15 cm. Vouw het laatste overlangs dubbel en knip het zoo, vanuit de middenvouw tot op y2 cm. vanaf den kant in, op regelmatige afstanden van y> cm. Vouw het dan weer uit. Plak de lange kanten van boterhammen- papier en vliegerpapier op elkaar, buig het geheel dan rond cn plak deze ronding dicht met behulp van de overstekende cm. boter ham men pa plr. U zult eens zien, wat een aardig lantaarntje u dan krijgt met het vroolijke roode licht cn de grillige schadu wen. Zijn de wanden van de huiskamer niet feestelijk genoeg? U kunt ze, behalve met wat dennegroen cn hulst ook opsieren met wat „klokkenpapicr", ook al gemaakt van rood crêpepapier. Neem een reep ter breedte van 15 cm. cn vouw deze om cn om op tot een vierkant. Knip er nu aan de eene kant het profiel van een halve kerstklok uit Vouw het open en u hebt een rand gekregen, die zeker zal voldoen als wandversiering. Het lijkt heel eenvoudig, maar ik zou u toch aanraden om het eerst eens met kranten papier te probeeren. Ik hoop, dat ik u weer wat nieuwe ideeën aan de hand gedaan heb en dat u veel plezier van uw geknutsel moogt beleven. Den eersten Kerstdag eten we: kalkoen, abricozcncompöte, aardappelen, Charlotte Russe. En den tweeden dag: soep van kalkoen, Brussclsch lof met eieren en ge welde boter, vruchten of Kerstbrood. Inplaats van kalkoen kan men natuurlijk ook haas of konijn nemen doch juist, om dat kalkoen nogal vet is, kan men daarvan heel goed eerst wat soep trekken, voordat men hem braadt, terwijl men, als men de soep pas den 2en dag gebruikt, daarin ook nog wat resten van de kalkoen af kan laten trekken. De kalkoen wordt in zijn geheel aan alle kanten mooi bruin gebraden in boter, nadat het dier geplukt, afgewasschen, van binnen en van buiten gedroogd en gezouten is. Het braden kan heel geschikt gebeuren in een braadslee in de oven, doch dan moet het vleesch wel geregeld met de boter bedropen worden, om uitdrogen te voorkomen. Is de kalkoen bruin, dan voegt men water bij de jus en laat deze nog 22y% uur zachtjes stoven. Vulling. Trekt men van ïe voren geen soep, dan is het aan te raden een vulling, bijv. van fijngekruimeld oud brood met wat peper, zout en fijngesneden peterselie gemengd, in De meening, dat planten de lucht in een kamer zuiveren, omdat ze koolzuur opne men en zuurstof uitademen, is algemeen verbreid. Als men echter de zaak goed bekijkt, moet men vaststellen, dat dit niet waar is, en dit is gemakkelijk met cijfers aan te toonen, als wij ons even bezighou den met het ademhalingsproces van de planten. Alleen de groene deelen van de plant, dus de bladeren, nemen koolzuur op en staan zuurstof af en deze ademhaling heeft slechts plaats in het licht, dus overdag. Maar zoowel in de bladeren als in alle an dere deelen van de plant heeft ook een ademhaling plaats, waarbij zuurstof wprdt opgenomen en koolzuur afgestaan. AH op de groene bladeren geen licht valt. dus ge durende den heelen nacht, nemen zij zuur stof op en geven koolzuur af, dus halen juist adem als de menschen. Hoeveel kool zuur kan een plant nu opnemen? Eén vier kante meter groene bladeren neemt in een uur ongeveer twee liter koolzuur op, dus bij tien uur licht twintig liter. De mensch ademt echter in tien uur 237 liter koolzuur uit. De plant kan dus ongeveer 1/12 van het uitgeademde koolzuur van een mensch op nemen. Dan moet men echter nog :n aan merking nemen, dat men wel eenige groote bladplanten noodig zou hebben, om een vierkante bladoppervlakte in een kamer te hebben. Ook is er bij deze berekening nog geen acht op geslagen, dat de planten ook koolzuur uitademen en dat de zuivering van koolzuur in een kamer dus feitelijk nog aanmerkelijk geringer is. Als een vier kante meter bladeren in 10 uur 20 liter koolzuur opneemt, staat zij daarvoor on geveer 141/2 liter zuurstof af. Als wij aan nemen dat" de kamer waarin de planten staan 4:4:3 meter is. dus een inhoud heeft van 48 kub. meter, dan bevat deze ruimte 10.000 liter zuurstof Hierbij vallen de Ht/, liter, welke de plant levert, geheel in het niet, en dat des te meer, daar de plant zelf ook nog zuurstof opneemt, al is de hoeveelheid hiervan ook geringer dan die van de uitgeademde zuurstof. Als wij dus de lucht in onze kamers op deze wijze zouden willen verbeteren, dan zouden wij van onze huizen ware plantenkassen moe ten maken. De kaarsjes van den Kerstboom worden eindelijk ontstoken. Broer en zus mogen zélf het gewichtige werkje verrichten! de kalkoen te naaien, welke vulling het vet opneemt, zoodat de kalkoen zelf minder zwaar wordt. De vulling kan ook nog ge nuttigd worden. Bij wild of gevogelte is altijd héél sma kelijk een zure compote b.v. abricozcncom pöte, waarvan de bereiding bekend is. Charlotte Rasse. Voor een Charlotte Russe voor 4 personen heeft men noodig: 2y2 dL. slagroom, 8 gr., gelatine 3 blaadjes), y2 dL. inaresquin of koffie-extract, 40 gr. suiker, 25 gr. gcconfijte vruchtjes, 70 gr. boudoirbiscuits. Als vorm gebruikt men een appelstroop- blik. De biscuits worden naast elkaar tegen den wand hiervan geplaatst, terwijl er soms daarvoor een stukje van de onderkant af gesneden wordt. De bodem van de bus wordt eerst even vochtig gemaakt. Zet nu de gela tine in de weck in ruim koud water. Voor een witte of door koffiestroop bruingekleur- de pudding neemt, men witte gelatine cn voor rose pudding bijv. 2 blaajcs wit en één blaadje rood. Sla nu de slagroom stijf. Voeg daaraan dan eerst de suiker en dan de ma- resquin of koffie-extract toe en dan de gela tine, die men in zoo min mogelijk heet wa ter oplost. Daarbij mag men ze wel even op het vuur zetten maar ze mag vooral niet koken, omdat ze dan de bindkracht verliest. Heeft men de aldus opgeloste gelatine onder goed roeren toegevoegd, dan late men de massa nog even bekoelen, voor men ze in den vorm giet. Is de pudding koud en stijf, dan wordt ze versierd met wat gcconfijte vruchten en een rood lint er om heen. Den volgenden dag kan men vóóraf ge noemde soep gebruiken, die men verder ge heel als kippensoep kan bereiden. Heel sma kelijk is het, behalve stukjes fijngesneden vleesch ook wat balletjes kalfsgehakt toe te voegen, Een mooie schoteL Om van Brusselsch lof met eieren en boter een mooicn schotel te maken heeft men noo dig voor 4 personen: 1 y2 kg. Brusselsch lof, 150 gr. boter, 4 eieren, nootmuscaat. Het Brusselsch lof wordt in zijn geheel go- kookt in ruim water met iets zout, nadat van de kroppen de leelijke buitenste blade ren en de rest van den wortel verwijderd is. De kooktijd is 3 kwartier. Het Brusselsch lof wordt nu uit het kooknat genomen en dampend op een schaal gelegd, en deze wordt versierd met gehalveerde of in plak jes gesneden eieren. De eieren snijdt men gemakkelijk met een draad of een natge maakt mes. Op deze eieren kan men dan wat gewelde boter spuiten. Men doet dit niet op den schotel zelf, omdat de boter dan zou smel ten. Gewelde boter maakt men door de boter tot room te roeren en daaraan druppelsge wijs onder goed roeren water toe te voegen, tot de boter niet meer op kan nemen. De rest van de boter kan men op een apart schaaltje spuiten. Men geeft bij dit gerecht wat zout en nootmuskaat. Als nagerecht kan men den tweeden dag wat vruchten nemen of een stukje Kerst brood, dat met zulke dagen toch in bijna ieder huishouden voorradig is. Links, een alleraar digst winterpakje voor kleine meisjes van 46 jaar, bestaande uit kas tanje bruine broek, die met geribt boord om de enkels sluit. Jekkertje in goudkleur met zijden tres ver sierd en hoog sluitend kraagje. Het kleintje rechts een warme overall in donkerblauw versierd met kleurige motieven en koord met kwasten. Practisch zijn de dub bele knieën in het broekje. Grappig de versiering van gekleurd vilt dat links in den vorm van een bloem potje met kleine bloe metjes op de stof is ge naaid. Een verwijt, dat ons, vrouwen, vaak van de mannen treft is, dat wij niet zakelijk blijven. Inderdaad zijn er vele onzer sexe- genooten, die deze kunst niet verstaan en wie het niet mogelijk is om met helder hoofd, kalm en rustig een of andere zaak te behandelen. Haar gevoel spreekt meer dan haar verstand en daardoor wordt het moeilijk een onbevangen oordeel te vor men. Het is verkeerd om stelling te nemen vóór of tegen iets, indien men geen juist inzicht in de zaak heeft verkregen Onge twijfeld zijn er verschillende questies, die verlangen, dat hetgeen men gehoord heeft, eerst zal bezinken en daarna overdacht kunnen worden. Hoeveel misère kan het niet te weeg brengen, indien men op vurige wijze een zaak verdedigt of een persoon in het gelijk stelt, alleen omdat men er sym pathiek tegenover staat, zoodat men het ■gevoel inplaats van het verstand laat spre- ken.Niet alleen voor ons zelf, doch ook voor onze omgeving is het veel beter, dat wij een eventueele vooringenomenheid tegen over een of ander of iemand trachten te overwinnen en daarna eerst ons oordeel vormen. Wanneer wij over menschen oor- deelen dan zullen wij volkomen onpartijdig moeten zijn en het vertrouwen waardig toonen, dat men in ons stelt. Hoe prozaïsch het ook moge schijnen, zal bij de meeste questies het verstand den doorslag moeten geven, hetgeen niet wil zeggen, dat het gevoel volkomen uitgeschakeld moet worden. Vóór alles, zakelijk blijven, slechts dan zal op ons oordeel prijs gesteld worden

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1937 | | pagina 13