Modecode
Ons namiddag-toilet
it staat U ook!
Mijn kleine bloementuin
Rabarber
Model
voor Uw
nieuwe
zomerjurk
Zaterdag 18 Juni 1938
Vierde blad
Er is niets dat met grooter zorg
gekozen moet worden.
Neen, inderdaad niets behoort met grooter
zorg gekozen te worden als een namiddag-
toilet. 's Morgens is het eenvoudigste Jurkje
goed genoeg, en wie het zich nog gemakke
lijker maken wil, blijft de eerste uren van
den dag in kimono of, desnoods, in een
min-of-meer gekleede pyama haar huiselij
ke bezigheden verrichten. Voor wat onze
avondkleeding betreft hangen wij slechts
van onze middelen en onze verbeeldings
kracht af. Maar de namiddagjapon stelt
voor vraagstukken.
's Middags doen wij boodschappen, 's mid
dags nemen we aan bijeenkomsten van al
lerlei aard deel, 's middags komen wij on
der de menschen. Dan moeten wij ons aan
veel vreemde, en vaak heel critische oogen,
laten zien; 's middags hebben onze goede
smaak en onze elegantie een vuurproef te
doorstaan.
Willen wij met ons namiddagtoilet eer In
leggen dan moet het vóór alles aan twee
eischen voldoen: het moet in alle opzich
ten „keurig" zijn, de minste slordigheid of
veronachtzaming is uit den booze, én, in
de tweede plaats: het mag -ln geen enkel
opzicht overdrijven. Een namiddagtoilet be
hoort onberispelijk te zijn niet alleen, maar
het moet tevens in alle opzichten een ge
tuigenis afleggen voord en goeden smaak
van de draagster, 's Avonds kunnen wij het
terrein der uiterste mogelijkheden betreden,
maar 's middags dienen wij een gulden
middenweg te bewandelen. Alleen dan kun
nen wij verwachten dat men ons het prcdi-
caat: „goed gekleed", vereeren zal. Goed
gekleed zijn, ziedaar wat een vrouw voor
haar namiddagen te beoogen heeft.
Nu is niet iedere vrouw op dezelfde wijze
goed gekleed. Uiterlijk verschillen wij in
vele opzichten en het is niet de taak van
onze kleeding die verschillen te bemante
len. Ieder onzer heeft een bepaald „type" en
dat type mag zich in onze kleeding gerust
uitspreken. Zoo ontkomen wij aan een uni
formiteit, die niets aantrekkelijks hebben
zou. Uniformiteit past een bataljon solda
ten, maar niet de vrouw, die zich er juist
op toeleggen moet iets „aparts" te vinden
en dat op aparte wijze te dragen.
Nog een omstandigheid mogen wij niet
uit het oog verliezen. Onze namiddagklee-
ding is solieder en duurder dan eenïge an
dere. 's Morgens kunnen wij goedkoope spul
letjes dragen, een avondjurkje, dat ons
kleedt en geen onzer bekoorlijkheden ver
bergt, verschaffen wij ons voor enkele gul
dens, maar het namiddagtoilet moet van
degelijke stof zijn en vergezeld gaan van
een hoed, een paar schoenen, een hand-
tasch, een mantel vaak, en handschoenen,
die samen een onberispelijk geheel behooren
te vormen. Het is dus zaak dat wij, als het
er op aan komt een gekleed namiddag-en
semble te kiezen, niet over ijs van èèn
nacht gaan, maar een wel-overlegde en
practische keuze doen, een keuze, die ons
zelf voldoening geeft en de goedkeuring ver
werft van de velen aan wier oordeel wij
ons, of wij willen of niet, te onderwerpen
zullen hebben.
Om de kosten van een aardig namiddag
ensemble op een redelijk peil te houden,
zullen wij goed doen van alle mogelijkhe
den, die de mode biedt, handig partij te
trekken. Kiezien wij, bijvoorbeeld, een ro
be van bedrukte stof, dan is het, om te be
ginnen, beter dat de ondergrond van die
stof donker is. Een lichte ondergrond, die
niet donkere motieven bedrukt is, kan heel
aardig zijn, maar zoo een lichte japon kan
eigenlijk alléén met fraai zonnig weer ge
dragen worden, en het is nu eenmaal zoo,
helaas, dat wij veel meer met regenachtige
sombere dagen dan met volop-stralende te
rekenen hebben.
Een japon met een donker „fond" is een
,,all weather"-dracht; zij doet niet somber
aan, omdat de lichte motieven, die haar
sieren, haar voldoende vervroolijken, maar
zij is óók niet zóó zomersch dat zij op re
gendagen geen dienst meer doen kan.
Van deze japon dient de „coupe" eenvou
dig te zijn. Geen excentriciteiten, geen ex
tra vagances, geen overdrijving. Sobere de
gelijkheid, simpele elegantie, keurieg een
voud ziedaar de eischen. Die eenvoud be
hoeft niet tot eentonigheid te leiden. Aller
minst. U kunt de japon zoo maken of laten
maken, dat u er verschillende ceintuurs bij
dragen kunt, dat u haar door aardige sjaal
tjes vergezeld kunt laten gaan, en de hals
rnoet zoo worden uitgesneden, dat u de
robe hoog sluiten kunt of open dragen.
In het. eerste geval kunt u haar dan van
een ^kanten kraagje voorzien, een los
kraagje wel te verstaan, waarvan u
vorm en omvang tot in het oneindige
kunt varieeren, en in het tweede geval
Kunt u haar sieren met een broche,
liefst een groote broche, die bij de ge
deukte motieven van de robe past, en
die den hals op aardige wijze afmaakt.
De boven beschreven japon dient ge
dragen te kunnen worden met een man
tel, een dunne zomermantel van al of
niet geïmpermeabiliseerde stof. Deze
mantel zal ook bij voorkeur donker zijn.
Een te lichtkleurige mantel is onprac-
tisch; mogen de regenmantels ook .in de
felste kleuren prijken, voor een stoffen
mantel zijn meer gedekte tinten te yer-
kiezen. Zwart behoeft de mantel na
tuurlijk niet te zijn; blauw, rood, bruin,
groen en grijs kunnen naar willekeur
gebruikt worden, maar het is beter een
donker- dan een lichtrood te kiezen en
marineblauw verdient de voorkeur bo
ven lentehemel-azuur. Tenslotte verdient
het nog aanbeveling voor den mantel een
stof te kiezen, waarop niet ieder stofje
pn spatje dadelijk zichtbaar zijn. 's Mid
dags bent u niet binnen de veilige mu
ren van uw woning, niet waar, en bui
ten staat uw kleeding aan elke verras
sing bloot. Het is van belang, dat die,
meestal onaangename, verrassingen zich
niet op staanden voet in rampen kunnen
omzetten.
Nu regent het niet altijd, gelukkig. Het
gebeurt ook te zelden helaas dat
het waarlijk zomer is. Dan kunt u in uw
enkele japonnetje uitgaan of, en dat is
vaak aan te raden, in japonnetje en bo
lero. Die bolero kan in hetzelfde tinten-
gamma en in dezelfde stof als de japon
gekozen worden, maar noodig is dat vol
strekt niet. De bolero, mode-kleedingstuk
bij uitnemendheid, kan in alle opzichten
van de japon verschillen.
Draagt u een éénkleurige robe dan kan
de bolero eveneens van een stof in een
sterk-afwijkende tint gedragen worden.
Zoo gaat een lichtblauwe bolero met een
lichtroode japon heel goed samen, en op
zwarte japon maakt een roomig-witte bo
lero een heel goed effect. Hetzelfde geldt
voor de mantelpakjes, waarvan de rok
en het manteltje volstrekt niet bij elkaar
behoeven te passen. Elke kleurentegen-
stelling is geoorloofd, als het geheel
slechts van uw goeden smaak getuigt.
Vooral voor jonge miesjes zijn deze
krachtig geschakeerde pakjes aan te be
velen. Naarmate men ouder wordt moet
men het minder en minder in kleurte-
genstellingen zoeken.
De namiddaghoeden zijn of heel groot
capelines met breede randen, plat als
schollctjes en overvloedig met bloemen
gesierd of heel klein, hoedjes van
tulle en organdi, die niets wegen en die
meer sieraad dan hoofd- en haarbedek-
king zijn. Géén hoed dragen is 's mid
dags niet mogelijk. Blootshoofds mogen
wij ons 's morgens en 's avonds vertoo-
nen de middaguren vragen „correct-
ness" en geen vrouw kan zich waarlijk
gekleed achten, als ze geen hoed draagt.
Een namiddagtoilet zonder hoed is als
een boek, dat het laatste hoofdstuk mist.
GERTRUDE,
noemt Mada
me Suzy dit
model, dat aan
de zachtwitte
narcissen zijn
naam ontleent.
Onder de groo
te uitgespan
nen tulesluier
is de onder-
kleur groen en
blauw, hetgeen
met den lila
rand een le
vendige kleu
renmengeling
geeft. De bol is
zwart.
Wat kunnen we van rabarber
maken?
(door onze Kook- en Iluishoudspecialiste.)
Rabarber is wel een gerecht, wat op zeer
verschillende manieren klaargemaakt en
gebruikt kan worden. Dat rabarber in na
spijzen verwerkt kan woiden is wel bekend
rnaar kent het ook als groente, hetzij
warm, hetzij koud gegeven? Vooral in
combinatie met rundvlcesch voldoet dit zeer
goed.
Eerst even iets over het koken van rabar
ber in 't algemeen. Voor het schoonmaken
verwijdert men het ondereind van de steel
en het blad. Is de rabarber erg oud, dan
moet ook de schil verwijderd worden, daar
deze dan taai zou zijn, maar bij jongere ra
barber is het beter, dit niet te doen, daar
juist de schil de roode kleur aan de rabar
ber geeft. Daarna de stelen in zijn geheel
wasschen en dan pas in stukjes snijden. Zou
men in omgekeerde volgorde te werk gaan,
dan zou op de snijvlakjes veel smaak uit
de rabarber trekken. De-gesneden rabarber
dus nooit in ruim water laten staan!
Is de rabarber nog niet te oud en te
zuur, dan krijgt men ze het smakelijkst,
door ze op te zetten met zo min mogelijk
water, zóó, dat de bodem van de pan juist
vochtig is. Daarna zachtjes laten koken en
niet roeren, voor ze geheel gaat is. Roert
men ze daarna dooy, dan is ze zoo dik, dat
ze niet bijgebonden behoeft te worden. Pas
nu voegt men de suiker toe en, indien men
ze koud gebruikt, eerst na bekoeling, daar
dit zuiniger is.
Zou men de suiker reeds gedurende het
koken toevoegen, dan zou ze minder gemak
kelijk gaar worden.
Wil men wat zuiniger te werk gaan, of
is de rabarber erg zuur, dan "kan men ze
met ruim water opzetten. Men krijgt dan
meer en minder zure rabarber, die echter
dun is, zoodat ze gebonden moet worden
met aardappelmeel.
Denkt u er wel aan, de rabarber hiermee
niet te lang door te laten koken, of te
laten staan, daar het aardappelmeel dan
door het zuur omgezet wordt en veel van
zijn bindkracht verliest. Het beste is, ze vlak
voor het gebruik even te binden.
Is de rabarber bijzonder zuur, dan kan
men ze afkoken, d.w.z. opzetten met ruim
koud water. Aan de kook brengen en dan
meteen afgieten. Daarna kan men ze het
zij met veel, hetzij met weinig water ver
der koken. Bij de laatst genoemde manie
ren, moet men echter wél bedenken, dat
men behalve het zuur, ook de lekkere smaak
van de rabarber verdunt.
Behalve moes, kan men ook compote van
de rabarber maken door ze in gelijkmatige
stukjes van pl.m. 2 c.m. lengte te snijden
en voorzichtig gaar te maken in een suiker
oplossing, waardoor niet alleen de smaak
van de rabarber verbeterd wordt, maar wel
ke ook voorkomt, dat ze te vlug gaar wordt
en stuk kookt.
Op een hoeveelheid van pl.m. 1 steel ra
barber heeft men 1 d.L. water met 30 gram
suiker noodig.
De suikeroplossing wordt met de rabar
ber aan de kook gebracht en zeer zacht
doorgekookt, waarbij men dan telkens voor
zichtig de stukjes gare rabarber er uit
haalt. Op het laatst bindt men het sap naar
verkiezing met iets aardappelmeel, en na
bekoeling giet men dit over de rabarber.
Zoowel rabarbercompóte als moes kun
nen als groente of nagerecht gegeven wor
den, al dan niet in combinatie met vla of
pudding.
Nog een smakelijk nagerecht van rabar
ber is rabarber met schuimkop. Hiertoe
kookt men rabarbermoes, met zoo min mo
gelijk water. Deze komt in een vuurvast
schaaltje, en wordt bedekt met zeer stijf
geklopt eiwit, waardoor men na het klop
pen per eiwit 50 gram suiker geroerd heeft.
Deze massa moet er in onregelmatige pun
ten opgebracht worden. Het eigeel kan men
gebruiken om door de rabarber te mengen.
Dit schoteltje maakt men nu onder in een
vrij lauwe oven verder klaar, waarbij het
eiwit dan gaar, bros en lichtbruin van kleur
moet worden.
Vroeger of
later zullen de
meeste dames
de verleiding
niet kunnen
weerstaan zich
een gestreepte
robe aan te
schaffen. Er is
dit jaar in ge
streepte stof
fen een wel
zeer groote va
riatie. Het hier
afgebeelde mo
del zal een
eenigszins
slank persoon
tje ongetwij
feld flatteeren!
Drie nieuwe
hoedjes boven
elkaar! Keus?
Omschrijving
is onnoodig, ze
spreken voor
zich zelf. Aar
dig zijn ze, en
mèt uw flat
teus zomertoi-
letje een ge
slaagde combi
natie!
in een van haar
nieuwe creaties
in de Tobtsplm
„Narren in de
sneeuw"