Sleep Een gracieus verleden herleeft keursje Vierde blad TKKER ETEN Glanzende lokken Vele meters Zij is in de mode en draagt rok en blouse Zaterdag 17 September 1938 WIE VAN ONZE en LEZERESSEN witte en zwarte moiré zijn verwerkt in bovenstaand hyper modern gala-gewaad. De kostbare zijde hangt in zware plooien neer en de blanke kraag en smettelooze sleep geven tegelijk iets grappig-deftigs en charmants aan de draag ster. Men zoekt dit seizoen blijkbaar ernstig naar een variatie op den gewonen wijden rok. Zoo heeft de zebra dame (rechts boven) twee losse zijpanden van de wit-zwart gestreepte zijde aan de taille bevestigd, terwijl een effen sjerp het costuum afwerkt. Bijzondere zorg besteedt de uitgaande vrouw aan al die kleine toilet-bijzonderheden, zonder welke geen avondjurk volmaakt is. Vurig gelakte nagels wedijveren in glans met armband en ring, terwijl de ijdeltuit op elegante zijden avondschoen tjes voorttrippelt had gedacht, op de modepagi na van haar lijfblad zich nog eens de modellen uit eon ver verleden ten voorbeeld te zien gesteld? Sleep én keursje, statie en stijfheid, ouderwet- sche gratie in een tijd, die be wezen heeft van alle ouder- wetsighedcn niets meer te moeten hebben? Uw mode-adviseuze kan er heusch niets aan doen. Zij zou heel weinig actueel zijn, in dien ze U eenvoudiger en minder kostbare avondjapon nen aanbeval! En zij troost zich er mee, dat men niet al tijd een modepagina opslaat om onmiddellijk de afgebeelde toiletten te gaan dragen, doch in negentig van de honderd gevallen de plaatjes bekijkt om een illusie rijker te wor den en een werkelijkheid ar mer „Einmal eine grosze Dame sein de vervulde droom van Lilian Harvey in die oude onvergetelijke film „Het Congres danst" is de droom van iedere vrouw, ieder meis je Wie had dat gedacht Dat tomaten een gezond voedsel zijn, daar is tegenwoordig iedereen wel van overtuigd. Een rauwe to maat met peper en zout of ook wel met suiker is wel één van de ge zondste broodbeleggingen, die men geven kan. Zoowel aan ouderen als aan kinderen. Nu we weer meer, naar den herfst gaan li de dagen kouder worden, trekken ons oude gerechten echter niet zoo aan. Ge-, ikkig- echter kunnen tomaten ook zeer makelijk warm, hetzij als voorgerecht vóór en warmen maaltijd, hetzij als warm holeltje bij de boterham verwerkt wor- n. Heel eenvoudig klaar maken zijn bijvoor- eld tomaten, gevuld el gehakt. Voor een nd tomaten heeft en ongeveer 2 óns hakt noodig. De tomaten worden dat zij gevvasschen in en 't bovenste kap er uit is gesneden, verder uitgehold. Men schilt de vruchten in dit geval niet, ar ze dan hun stevigheid verliezen. De tgeholde tomaten worden in een vuur- st schoteltje gezet en gevuld met het ge kt, wat, nadat het met wat peper, zout, otmuscaat en naar verkiezing een fijn- snipperd uitje en wat peterselie vermengd in wat boter of vet gebakken is. Hierbij rdt geen bal gevormd, maar het vleesch oidt met een vork fijn verdeeld door het Iet vruchtenvleesch uit de uitgeholde to- iten kan men; na al of niet zeven, ver ingen met de overgebleven jus en bij de naten in het schaaltje gieten. Desver- izcnd kan het ook met het gehakt ver- Bngd worden. Na het vullen komen de pjes weer op de tomaten en wordt de hotel in den oven gezet, om door en door irm en gaar te worden. Tomaat met rijst. Een ander smakelijk gerecht, waar voor ook een rij strest practisch ver werkt kan worden, is rijst met to maat en gehakt. Per persoon heeft men hiervoor noodig: 1 ons rijst, 1 ons gehakt, 1 ons tomaten, iets peper en zout. De rijst wordt opgezet en gaargekookt met pl.m. 2y> maal zooveel water als rijst, iets zout en de tomaten. Het gehakt, wordt op bovenomschreven wijze bereid. Is de rijst bijna gaar, dan wordt ze bij het ge hakt met het vet gevoegd, waarvan de jus dus nog niet met water afgemaakt was. Hierin laat men alles samen nog even sto ven, waarna men het gerecht, met wat pe per en zout op smaak afipaakt. Voor de liefhebbers is het ook aan te ra den, een gedeelte van de tomaat rauw door dit gerecht te verwer ken. Heeft men rijst over gehouden van een vo- rigen dag, dan kan de ze toegevoegd na het bakken van het ge hakt. De tomaten ko men dan direct met het gehakt in de koe- kepan. Macaroni met tomatensaus. Bijzonder lekker is ook macaroni met to matensaus. De macaroni wordt op de gewone wijze in ruim water gaar gekookt en op het laat ste moment vermengd met de tomatensaus. Men neemt voor y2 L. saus: 2Yz dL. wa ter, ZYz dL. melk, 2 bouillonblokjes, 1 p. - tomaten, iets ui, wortel, peterselie, selderie, laurierbladen, peper, 35 gram bloem, 40 gr. boter. De tomaten worden gaar gekookt in het water, waarin tevens de kruiden afgetrok ken worden. Nadat de massa gezeefd is, voegt men het bouillonblokje toe. Nu worden boter en bloem samen gesmol ten en daaraan langzamerhand het vocht toegevoegd, onder steeds goed roeren, tot de saus gaar en gebonden is. De saus kan op smaak afgemaakt worden met wat peper, zout en azijn of citroensap. aocxiaooooiooocoao 5 WARME TOMATEN- X GERECHTEN g 2 door onze Kook- en 2 V Huishoudspecialiste ÖOOO(X)CX)(X)GOCX)(X) Na gedanen arbeid is het heerlijk smullen! middelen toe, die erger zijn dan de kwaal. Zoo ken ik een dame, die eenigen tijd ge leden het heldhaftig besluit genomen had zich di'ie van de zeven weekdagen uitslui tend met citroensap te voeden. Ik wil niet beweren dat dit diëet niet werkte. liet werkte maar al te goed. Be betrokkene verloor in zeer weini ge weken niet alleen al haar over tollig vet, maar zij werd zóó mager dat al haar kennissen, die niet van de kuur wisten, als zij haar ont moetten, de handen van schrik in eensloegen. Zij geloofden met een zwaar-zicke te doen te hebben en sommigen konden niet laten op te merken dat liet, ook al voelt men zich gezondtoch goed is van tijd tot lijd een dokter te raadplegen. Maar de dame in kwestie voelde zich hcelemaal niet gezond. Ongetwijfeld, zij was trotsch op haar slanke, óverslanke lijn, maar mét het vet waren óók al haar opgewektheid en haar geestkracht verdwenen: zij voelde zich slap, lusteloos, zonder fut. Toen zij zich in mijn bijzijn, op een goe den dag woog, bleek liet, dat zij zeker vijf kilo onder haar normale gewicht was. Zooals deze jonge vrouw zijn er velen. Zij overdrijven. Zij stellen er zich niet tevre den mee tot een normaal behoorlijk gewicht te komen, maar zij tra(^hten zoo mager te worden als ze maar kunnen. Om een of andere onnaspeurlijke reden veronderstel len zij dat het mooi is zoo mager te zijn. Dat is natuurlijk een misvatting. Een jonge vrouw van, laat ons zeggen, ongeveer £5 jaar, behoort, als zij een normale lengte bezit 1.60 tot 1.70 M. in elk geval van 57 tot 63 Kg. te wegen. Is zij zwaarder, dan moet zij op verstandige wijze dat gewicht wat drukken, is zij lichter dan heeft zij geen enkele reden zich bijzonder te verheu gen, maar zal integendeel goed doen er cenige pondjes vleesch en vet bij te kwee ken. De hierboven genoemde gewichten kunnen in den loop der jaren wat stijgen, tot het vijftigste jaar met ongeveer 7 a 8 Kg. In die langzame stijging van het ge wicht is niets verontrustends; integendeel, zij wijst op een goede gezondheid, op een behoorlijk en regelmatig werken van alle organen. Wie te zwaar is kan door middel van een verstandig, maar niet uitputtend diëet aan gewicht verliezen. Verder zijn er geëigende lichaamsoefeningen, die veel goeds kunnen te weeg brengen. Wie snel, maar zonder gevaar, vermageren willen, doen het best zich aan een paraffinc-behandeling te on derwerpen. Deze behandeling eischt erva ring en toezicht; men kan niet op eigen houtje met paraffine proeven nemen gaan. In één enkele séance lost de paraffine het teveel aan vet om de ribben op, in drie a vier verkrijgen de heupen de gewenschte slankheid. Alle middelen, bestemd om in te nemen, moeten, vooral wanneer hun werking in derdaad doeltreffend is talrijke hebben geen enkel effect met groote voorzichtig heid genomen worden. GERTRUDE. Vermageren? Prachtig! Maar niet overdrijven! Men kan het haar mooi en glanzend ma ken en tevens bevorderen, dat de ondula tie houdt, door de volgende brillantine samen te stellen: 425 gram alcohol (95 en 52 gram ricinus-olie mengt men goed dooreen en parfumeert ze naar eigen smaak Men verkrijgt dan een buitengewoon goed middel om het haar te behandelen, dat men in een goed gesloten flesch bewaart. Amandel-olie bewijst even goede diensten, alleen heeft men het bezwaar, dat ze op den duur ranzig wordt. Men kan blond haar ook zonder water- stofsuperoxyde bleeken, indien men het wekelijks wascht met zeepsop, waaraan op 1 liter water één gram potasch wordt toe gevoegd. EN VOORZICHTIG ZIJN! Het is ongetwijfeld goed en wcnschelijk, en zelfs noodzakelijk, dat een vrouw de lijn van haar jeugd door de jaren heen zoo goed mogelijk bewaart. Een te-veel aan vet is niet alleen een vermoeiend-mce te slee pen last, maar ook schadelijk voor den al- gemeenen gezondheidstoestand, om er nu nog maar van te zwijgen dat het ook heel onaesthctiscli is. Ijl et is daarom heel begrij pelijk, dat vele vróuwen, die haar slankheid verloren hebben of bezig zijn te verliezen, haar verdwenen „lijn" trachten te herkrij gen. Op zich zelf verdient dat streven zeker geen afkeuring. Helaas passen vele slacht offers van een al te overvloedig embonpoint 3o36 KNIPPATROON BLOUSE. Succespatroon 3036. Prijs 30 cent plus 5 ct. voor adm.- en verzendkos ten. Vlotte sportieve blouse van effen stof. Opgestikt zakjeen lange mouwen. Patronen in de maten 40, 42, 44 en 46. ROK. Succespatroon 2886. Prijs 30 cent plus 5 ct. voor adm- en verzendkos ten. Deze rok wordt gemaakt van ef fen stof of Schot- sche ruit. Patronen van deze rok even eens in de maten 40, 42, 44 en 46.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1938 | | pagina 13