Sleep
Een gracieus verleden herleeft
keursje
Vierde blad
TKKER ETEN
Glanzende lokken
Vele meters
Zij is in
de mode en
draagt rok
en blouse
Zaterdag 17 September 1938
WIE VAN ONZE
en
LEZERESSEN
witte en zwarte moiré zijn verwerkt in bovenstaand hyper
modern gala-gewaad. De kostbare zijde hangt in zware
plooien neer en de blanke kraag en smettelooze sleep geven
tegelijk iets grappig-deftigs en charmants aan de draag
ster. Men zoekt dit seizoen blijkbaar ernstig naar een
variatie op den gewonen wijden rok. Zoo heeft de zebra
dame (rechts boven) twee losse zijpanden van de wit-zwart
gestreepte zijde aan de taille bevestigd, terwijl een effen
sjerp het costuum afwerkt.
Bijzondere zorg besteedt de uitgaande vrouw aan al die
kleine toilet-bijzonderheden, zonder welke geen avondjurk
volmaakt is.
Vurig gelakte nagels wedijveren in glans met armband
en ring, terwijl de ijdeltuit op elegante zijden avondschoen
tjes voorttrippelt
had gedacht, op de modepagi
na van haar lijfblad zich nog
eens de modellen uit eon ver
verleden ten voorbeeld te zien
gesteld? Sleep én keursje,
statie en stijfheid, ouderwet-
sche gratie in een tijd, die be
wezen heeft van alle ouder-
wetsighedcn niets meer te
moeten hebben?
Uw mode-adviseuze kan er
heusch niets aan doen. Zij zou
heel weinig actueel zijn, in
dien ze U eenvoudiger en
minder kostbare avondjapon
nen aanbeval! En zij troost
zich er mee, dat men niet al
tijd een modepagina opslaat
om onmiddellijk de afgebeelde
toiletten te gaan dragen, doch
in negentig van de honderd
gevallen de plaatjes bekijkt
om een illusie rijker te wor
den en een werkelijkheid ar
mer
„Einmal eine grosze Dame
sein de vervulde droom
van Lilian Harvey in die
oude onvergetelijke film „Het
Congres danst" is de droom
van iedere vrouw, ieder meis
je
Wie had
dat
gedacht
Dat tomaten een gezond voedsel
zijn, daar is tegenwoordig iedereen
wel van overtuigd. Een rauwe to
maat met peper en zout of ook wel
met suiker is wel één van de ge
zondste broodbeleggingen, die men
geven kan. Zoowel aan ouderen als
aan kinderen.
Nu we weer meer, naar den herfst gaan
li de dagen kouder worden, trekken ons
oude gerechten echter niet zoo aan. Ge-,
ikkig- echter kunnen tomaten ook zeer
makelijk warm, hetzij als voorgerecht vóór
en warmen maaltijd, hetzij als warm
holeltje bij de boterham verwerkt wor-
n.
Heel eenvoudig klaar
maken zijn bijvoor-
eld tomaten, gevuld
el gehakt. Voor een
nd tomaten heeft
en ongeveer 2 óns
hakt noodig.
De tomaten worden
dat zij gevvasschen
in en 't bovenste kap
er uit is gesneden, verder uitgehold.
Men schilt de vruchten in dit geval niet,
ar ze dan hun stevigheid verliezen. De
tgeholde tomaten worden in een vuur-
st schoteltje gezet en gevuld met het ge
kt, wat, nadat het met wat peper, zout,
otmuscaat en naar verkiezing een fijn-
snipperd uitje en wat peterselie vermengd
in wat boter of vet gebakken is. Hierbij
rdt geen bal gevormd, maar het vleesch
oidt met een vork fijn verdeeld door het
Iet vruchtenvleesch uit de uitgeholde to-
iten kan men; na al of niet zeven, ver
ingen met de overgebleven jus en bij de
naten in het schaaltje gieten. Desver-
izcnd kan het ook met het gehakt ver-
Bngd worden. Na het vullen komen de
pjes weer op de tomaten en wordt de
hotel in den oven gezet, om door en door
irm en gaar te worden.
Tomaat met rijst.
Een ander smakelijk gerecht, waar
voor ook een rij strest practisch ver
werkt kan worden, is rijst met to
maat en gehakt.
Per persoon heeft men hiervoor noodig:
1 ons rijst, 1 ons gehakt, 1 ons tomaten, iets
peper en zout.
De rijst wordt opgezet en gaargekookt
met pl.m. 2y> maal zooveel water als rijst,
iets zout en de tomaten. Het gehakt, wordt
op bovenomschreven wijze bereid. Is de
rijst bijna gaar, dan wordt ze bij het ge
hakt met het vet gevoegd, waarvan de jus
dus nog niet met water afgemaakt was.
Hierin laat men alles samen nog even sto
ven, waarna men het gerecht, met wat pe
per en zout op smaak afipaakt.
Voor de liefhebbers is het ook aan te ra
den, een gedeelte van
de tomaat rauw door
dit gerecht te verwer
ken.
Heeft men rijst over
gehouden van een vo-
rigen dag, dan kan de
ze toegevoegd na het
bakken van het ge
hakt. De tomaten ko
men dan direct met het gehakt in de koe-
kepan.
Macaroni met tomatensaus.
Bijzonder lekker is ook macaroni met to
matensaus.
De macaroni wordt op de gewone wijze
in ruim water gaar gekookt en op het laat
ste moment vermengd met de tomatensaus.
Men neemt voor y2 L. saus: 2Yz dL. wa
ter, ZYz dL. melk, 2 bouillonblokjes, 1 p. -
tomaten, iets ui, wortel, peterselie, selderie,
laurierbladen, peper, 35 gram bloem, 40 gr.
boter.
De tomaten worden gaar gekookt in het
water, waarin tevens de kruiden afgetrok
ken worden. Nadat de massa gezeefd is,
voegt men het bouillonblokje toe.
Nu worden boter en bloem samen gesmol
ten en daaraan langzamerhand het vocht
toegevoegd, onder steeds goed roeren, tot de
saus gaar en gebonden is.
De saus kan op smaak afgemaakt worden
met wat peper, zout en azijn of citroensap.
aocxiaooooiooocoao
5 WARME TOMATEN- X
GERECHTEN g
2 door onze Kook- en 2
V Huishoudspecialiste
ÖOOO(X)CX)(X)GOCX)(X)
Na gedanen arbeid is het
heerlijk smullen!
middelen toe, die erger zijn dan de kwaal.
Zoo ken ik een dame, die eenigen tijd ge
leden het heldhaftig besluit genomen had
zich di'ie van de zeven weekdagen uitslui
tend met citroensap te voeden. Ik wil niet
beweren dat dit diëet niet werkte.
liet werkte maar al te goed. Be
betrokkene verloor in zeer weini
ge weken niet alleen al haar over
tollig vet, maar zij werd zóó mager
dat al haar kennissen, die niet van
de kuur wisten, als zij haar ont
moetten, de handen van schrik in
eensloegen. Zij geloofden met een
zwaar-zicke te doen te hebben en
sommigen konden niet laten op te
merken dat liet, ook al voelt men
zich gezondtoch goed is van tijd
tot lijd een dokter te raadplegen.
Maar de dame in kwestie voelde
zich hcelemaal niet gezond.
Ongetwijfeld, zij was trotsch op haar
slanke, óverslanke lijn, maar mét het vet
waren óók al haar opgewektheid en haar
geestkracht verdwenen: zij voelde zich slap,
lusteloos, zonder fut.
Toen zij zich in mijn bijzijn, op een goe
den dag woog, bleek liet, dat zij zeker vijf
kilo onder haar normale gewicht was.
Zooals deze jonge vrouw zijn er velen. Zij
overdrijven. Zij stellen er zich niet tevre
den mee tot een normaal behoorlijk gewicht
te komen, maar zij tra(^hten zoo mager te
worden als ze maar kunnen. Om een of
andere onnaspeurlijke reden veronderstel
len zij dat het mooi is zoo mager te zijn.
Dat is natuurlijk een misvatting. Een
jonge vrouw van, laat ons zeggen, ongeveer
£5 jaar, behoort, als zij een normale lengte
bezit 1.60 tot 1.70 M. in elk geval van
57 tot 63 Kg. te wegen. Is zij zwaarder, dan
moet zij op verstandige wijze dat gewicht
wat drukken, is zij lichter dan heeft zij
geen enkele reden zich bijzonder te verheu
gen, maar zal integendeel goed doen er
cenige pondjes vleesch en vet bij te kwee
ken. De hierboven genoemde gewichten
kunnen in den loop der jaren wat stijgen,
tot het vijftigste jaar met ongeveer 7 a 8
Kg. In die langzame stijging van het ge
wicht is niets verontrustends; integendeel,
zij wijst op een goede gezondheid, op een
behoorlijk en regelmatig werken van alle
organen.
Wie te zwaar is kan door middel van een
verstandig, maar niet uitputtend diëet aan
gewicht verliezen. Verder zijn er geëigende
lichaamsoefeningen, die veel goeds kunnen
te weeg brengen. Wie snel, maar zonder
gevaar, vermageren willen, doen het best
zich aan een paraffinc-behandeling te on
derwerpen. Deze behandeling eischt erva
ring en toezicht; men kan niet op eigen
houtje met paraffine proeven nemen gaan.
In één enkele séance lost de paraffine het
teveel aan vet om de ribben op, in drie a
vier verkrijgen de heupen de gewenschte
slankheid.
Alle middelen, bestemd om in te nemen,
moeten, vooral wanneer hun werking in
derdaad doeltreffend is talrijke hebben
geen enkel effect met groote voorzichtig
heid genomen worden.
GERTRUDE.
Vermageren? Prachtig! Maar niet overdrijven!
Men kan het haar mooi en glanzend ma
ken en tevens bevorderen, dat de ondula
tie houdt, door de volgende brillantine
samen te stellen: 425 gram alcohol (95
en 52 gram ricinus-olie mengt men goed
dooreen en parfumeert ze naar eigen smaak
Men verkrijgt dan een buitengewoon goed
middel om het haar te behandelen, dat
men in een goed gesloten flesch bewaart.
Amandel-olie bewijst even goede diensten,
alleen heeft men het bezwaar, dat ze op
den duur ranzig wordt.
Men kan blond haar ook zonder water-
stofsuperoxyde bleeken, indien men het
wekelijks wascht met zeepsop, waaraan op
1 liter water één gram potasch wordt toe
gevoegd.
EN VOORZICHTIG ZIJN!
Het is ongetwijfeld goed en wcnschelijk,
en zelfs noodzakelijk, dat een vrouw de lijn
van haar jeugd door de jaren heen zoo
goed mogelijk bewaart. Een te-veel aan vet
is niet alleen een vermoeiend-mce te slee
pen last, maar ook schadelijk voor den al-
gemeenen gezondheidstoestand, om er nu
nog maar van te zwijgen dat het ook heel
onaesthctiscli is. Ijl et is daarom heel begrij
pelijk, dat vele vróuwen, die haar slankheid
verloren hebben of bezig zijn te verliezen,
haar verdwenen „lijn" trachten te herkrij
gen. Op zich zelf verdient dat streven zeker
geen afkeuring. Helaas passen vele slacht
offers van een al te overvloedig embonpoint
3o36
KNIPPATROON
BLOUSE.
Succespatroon
3036.
Prijs 30 cent plus
5 ct. voor adm.-
en verzendkos
ten.
Vlotte sportieve
blouse van effen
stof. Opgestikt
zakjeen lange
mouwen.
Patronen in de
maten 40, 42, 44
en 46.
ROK.
Succespatroon
2886.
Prijs 30 cent plus
5 ct. voor adm-
en verzendkos
ten.
Deze rok wordt
gemaakt van ef
fen stof of Schot-
sche ruit.
Patronen van
deze rok even
eens in de maten
40, 42, 44 en 46.