Er was eens een meisje Croquetten maken R A DO X Geen zuinigheid meer, die de wijsheid bedriegt! rissche lucht Moderne handschoenen 'Zaterdag 15 Octobcr 1938 Vierde blad Ivervos, op hiernevens langegeven nier aange- icht, maakt slank! Ir was eens een meisje. Zij was ist op najaarsinspectie geweest, it dat is? Wel, deurtje-open van kleerenkast, even kijkenpop- gezien kastje toe et „poppetje" was in dit geval de als schoonheidsmiddel m gezond te worden of te blijven is het iral van belang op de juiste wijze adem halen. De ademhaling is en niemand het tegenspreken een onzer belang- iste lichamelijke functies. Vrij langen tijd men wij zonder voedsel leven blijven, minder langen tijd zonder te drinken, ar gebrek aan lucht veroorzaakt binnen nige minuten den dood. e ademhalingsorganen zijn, zooals ieder it, de luchtwegen en de longen. De adem ing brengt het bloed in de longen regel- tig met lucht in aanraking en het che- che proces, dat daarvan het gevolg is, It er toe dat het bloed gezuiverd wordt telkens opnieuw in staat wordt gesteld werk te verrichten waartoe het be nei is. In een etmaal vloeien niet minder 15000 liters bloed door de longen, iu laten de moesten van ons, zeer ten leele van haar gezondheid, de longen hts' op halve kracht werken. Sommigen en, bij het ademen, alleen de sleutelbeen- en wat op: het gevolg is dat alleen de gtoppen met lucht gevuld worden. An- en zetten de ribben een weinig uit of «en een, even onvolledige buikademha- f toe. Dat is onvoldoende. Noodig is dat longen gehéél en al met lucht, met fris- ie buitenlucht, gevuld worden, zoo niet 'rtdurend dan toch verscheidene malen dag. Deze ademhaling brengt zoowel buik als het middenrif, de ribben en sleutelbeenderen en schouderbladen in weging. Zij moet langzaam geschieden, n de longen geheel gevuld, dan moet de eademde lucht gedurende enkele secon- worden vastgehouden en daarna lang- im worden uitgeblazen. 'e weldaden van deze ademhaling, die organisme nieuwe gezondheid en leven voert, zijn menigvuldig. Niet alleen ont- kkclt zij de borst en alle spieren, die aan ademhaling deelnemen en met de rst ook de buste maar zij maakt het [anisme óolc volkomen onaantastbaar or verkoudheden en andere bezoekingen, i van ernstige longaandoeningen, dis tu- rculose enz., maar niet te spreken. Maar niet alleen op de longen oefent zij ooten en. goeden invloed uit. Het feit, dat bet bloed veel grootere hoeveelheden urstof toevoert dan het gewoonlijk ont- ingt, heeft tot gevolg, dat de vitaliteit van Ie organen grooter wordt. De bloedsom- op wordt beter en belangrijke organen als lever, de maag en de ingewanden wor- (n tot grooter werkzaamheid aangezet. Het iheele organisme ondergaat een verjon- ng en dat die verjonging ook ons uiter- k ten goede komt, behoeft geen betoog, "issche lucht hebben wij allen ter beschik- lng; zij kost niets. GERTRUDE. VETWORMPJES? Meng slechts geregeld wat Radox door Uw wasch- water en binnen korten tijd zijn ze verdwenen. Bij apothekers en erkende drogisten f0.90 per pak en f 0.15 per klein pakje. in de étalage kende haar oude klee renkast er niet éénvan de aller laatste coupe waren haar kleedjes uit het vorig seizoen zich volkomen onbewusten bij de fraaie stoffen, om de ledepoppen gedrapeerd, zon ken de weefsels-thuis geheel in het niet Het meisje wendde zich treurig af en ging weer naar haar kamer. Daar opende zij ten derden male haar kleerenkast. En rukte klle winter jurken 1937, 1936, 1935, 1934 (verder durf ik niet terug te gaan, opdat het meisje, indien zij deze pagina onder de oogen mocht krijgen, zich niet nog dieper schame), en rukte alle oude jurken van de hangers, rolde ze woest in elkaar en smeet het bezitten dan vier- van-het-vorig-jaar! Dat men daarvoor niet zoo héél diep in de beurs behoeft te tasten, bewijst de jongedame in het mid den van deze pagina, die uit een sim pele ruit (blauw met grijs) 'n eenvou dige, bekoorlijke jurk vervaardigde. Sobere snit! Wijnrood, en zacht groen ge streept jasje op effen grij zen rok. Eenvoudi- gen vilten hoed. voegen: kies, indien ge een smalle beurs hebt, een niet al te opvallende kleur voor Uw nieuwe gewaad, ca moufleer het feit, dat Uw garderobe niet al te uitgebreid is, zooveel mo gelijk! De verleiding is groot, om de zen raad in den wind te slaan! Want er zijn dezen herfst juist zulke mooie sprekende tinten! Gertrude heeft het U meerdere malen verteld! garderobe. Om nog duidelijker te zijn, dat deel van de garderobe, dat in den komenden winter wellicht nog gedragen zou kunnen worden. Het meisje had het met één oogop slag gezien och, wist ze het niet al? er was niets meer „om aan te trekken", zooals dat heet. Ze dacht een oogenblik na. Toen opende ze nogmaals de kraken de kastdeur. Want het was een oude deur in een oude kast, in een oude woning, staande in een oude, arme, maar fatsoen lijke stadswijk. Alleen het meisje was jong en daarom wilde ze er aardig uitzien. Daarom óók hoopte ze nog op een goede ingeving, wel ke uit haar oude kleeren iets nieuws zou kunnen tooveren. Eén voor één haalde zij de jurken-van- het-vorige-jaar te voor schijn. En zij paste en mat, combineerde en fantaseerdeIn haar gedachten ontstond uit de ééne japon, waar van de mouwen ver sleten waren, een rok en uit de andere jurk met den sleetschen rok, een blouse. Die blouse en die rok kon je heel gqed bij elkaar dragen... En als ze de vale zijden avondjurk eens liet verven en op de lang- niet - moderne stoffen mid dagjurk een modieuze gar neering aan bracht... wél, dan zou het best gaan. En het meisje was gelukkig, want zóó spaarde zij geld en zou er tóch netjes uitzien. Toen liep dé zuinige jongedame de straat op. Haar weg voerde langs een groot modehuis. En met één slag verdwenen al haar blijde gedach ten. Want zie, van de nieuwe tinten De bakvisch uit en thuis UIT: let op de vleugelmouw en van het avond japonnetje, die uit de fijne schouderplooitjes als het wa re ontspringen THUIS: Sjerp en knoop garneering hebben nog niet afgedaan. EEN DANKBAAR WERKJE. (door onze Kook- en Huishoudspecialiste.) Het maken van mooie croquetten. staat bekend als een van de moei lijkste werkjes voor de kookster. Toch kan iedere huisvrouw, die er voldoende zorg aan besteedt, het gemakkelijk leeren. En het is een dankbaar werkje, want niet alleen geeft een schotel met mooie, gave croquetten een prachtig effect op tafel, maar ook kan men alle moge lijke resten van vleesch, aardappe len en zelfs groenten voor dit ge recht gebruiken. Alle croqucttensoorten hebben dit ge meen, dat het een vrij weeke massa is, het zij rond, hetzij langwerpig van vorm, waar omheen zich een bruin en croquant korstje bevindt. Daar dit laatste wel haast het be langrijkste is, zéker voor het uiterlijk van de croquet, geef ik hierover eerst eenige raadgevingen. De meest voorkomende fout is, dat de croquetten „uitloopen", d.w.z. dat de weeke massa door het korstje heen breekt. Dit kan op verschillende manieren voorkomen worden: le. Door te zorgen, dat de buitenkant van de croquetten, die uit de massa gevormd worden, ook voor het paneeren zoo glad mogelijk is. Het beste kan men ze met de hand bijwerken, zoodat geen barstjes of vouwtjes ontstaan. Deze kan men desnoods met een verwarmde lepel er uitstrijken. 2e. Door zeer zorgvuldig te paneeren, zoo dat de buitenkant overal met paneermeel bedekt is. 3e. Door fijn paneermeel te gebruiken. Grof paneermeel houdt minder goed. 4e. Door dubbel te paneeren, n.1. op de volgende manier: eerst haalt men de ge vormde croquet door paneermeel, daarna door ei, wat men even losgeklopt heeft en daarna weer door paneermeel. Vooral op de uiteinden moet goed gelet worden. In- plaats van het hecle ei kan men ook alleen het wit gebruiken. Dit dient n.1. als plak middel voor het paneermeel. Het geel geeft een mooiere kleur aan de croquetten, maar kan nooit alleen gebruikt worden, omdat het niet plakt. Bij het loskloppen van heel ei of eiwit kan iets melk of water toege voegd worden. Ook een paar druppels sla olie is aan te bevelen, daar men dan een croquantcr korstje verkrijgt. 5e. Zorg, dat de croquetten, direct na het paneeren gebakken worden in een pan, half gevuld met frituurvet, dat juist blauw dampt. 6e. Zorg, dat de olie, steeds als men nieu we croquetten toevoegt, weer dampend heet is en al het ingekomen vocht verdampt is. Dit over het paneeren. Nu nog iets over den inhoud. Bijna steeds bestaat deze uit een zeer dikke saus, waardoor verschillende grond stoffen als vleesch, visch, kaas of groenten gemengd kunnen zijn. Slechts hij aardap- pelcroquetten is dit jiiethet geyaj eu wordt heele geval als een hoop vodden in een hoek Op hetzelfde moment nam ze een kloek besluit: voor al het geld, besteed aan verfbaden, nieuwe kraagjes, enz., zou ze n eenvoudige, gloed nieuwe stof koopen, om er een modern toiletje uit te ma ken. Dan zou ze voortaan weer vrij moedig naar de charmante étala gepoppen durven kijken en óók on bevreesd den spiegel ter hand nemen Zooals dit meis je, moesten er méér zijn! Die radicaal met het kleeren- verleden afre kenen, en lie ver één mo dern toiletje I Geen zuinigheid meer, die de wijs heid bedriegt! Dat is onze mode-les I van vandaag! Waaraan wij nog dezen raad willen toe- EENVOUDIGE EN TOCH CHIQUE LEEREN HAND SCHOENEN. De handschoenen sluiten in het algemeen h'ooger om de pols dan wij in den laatsten tijd gewend waren. Antiloop, suède en imi- tatie-suède en geglaceerd geitenleer zijn in de mode. De kleuren worden fijner naarmate de dag verstrijkt. Worden 's morgens voor al veel bruine, mosgroene en donkerroode handschoenen gedragen, 's middags geeft men de voorkeur aan staalgrijs, olijf en violet, ter wijl 's avonds vooral teere tinten in zwang zijn: lavendel, maagdepalm- blauw, azqlea-rose enz. Talrijke handschoenen zijn van borduur werk op den rug van de hand voorzien. Bloemen, bebladerde tak ken en vogels zijn veel-gebruikte motieven. Dinerhandschoenen zijn steeds lang en in overeenstemming met de kleur van de robe. Voor het overige behoeft de kleur van den handschoen met die van het costuum niet in overeenstemming te zijn. Bij een kastanjebruin mantelpak kan men gerust een paar groene handschoenen dragen of een paar bruine bij een groen pakje. Gelukkig maarl GERTRUDE. de inhoud door dikke aardappelpurée ge vormd. De dikte van de saus is van zeer groot belang. Ze moet zóó dik zijn, dat in kouden toestand, de croquetten goed gevormd kun nen worden. In warmen toestand moet de saus zóó dik zijn, dat de croquetten niet uitloopen en toch zoo dun mogelijk, omdat dit de smakelijkheid verhoogt. Soms gebruikt men voor de saus als bindmiddel alleen bloem en boter, die dan met een geurige vloeistof op de bekende wijze tot een saus verwerkt worden. Men moet dan per d.L. vocht wel 16 gram bloem en 16 gram boter rekenen. Soms voegt men iets gelatine toe. Men kan dan wat minder bloem gebruiken en heeft dan het voordeel dat de croquetten in warmen toestand mooi week zijn, terwijl ze in kouden toestand even stevig zijn als wanneer men alleen bloem gebruikt. Heeft men wat fantasie, dan kan men, als men deze algemeene regels in acht neemt, heel wat variatie brengen in de keuze van saus en vulling. Een volgende keer nog enkele beproefde recepten. Bruin en marineblauw worden echter gelukkig veel gedragen en men krijgt, indien ge U in een van deze kleuren veélvuldig vertoont, tóch niet dien vervelenden indruk, dat U „steeds hetzelfde" aan hebt! Wie niet sterk is, moet nu een maal slim zijn! En zijn wij, vrouwen, den vossen niet te slim af, als 't er om gaat, onze modegeheimen te be waren, de fouten van ons uiterlijk te verdoezelen, het tekort in ons kleedgeld te verbergen? De kleeren maken den man, en de vrouw, maar niet altijd de dure kleeren houdt het U. .voor ge zegd!

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1938 | | pagina 13