Er was eens een
meisje
Croquetten maken
R A DO X
Geen zuinigheid meer,
die de wijsheid bedriegt!
rissche lucht
Moderne
handschoenen
'Zaterdag 15 Octobcr 1938 Vierde blad
Ivervos, op
hiernevens
langegeven
nier aange-
icht, maakt
slank!
Ir was eens een meisje. Zij was
ist op najaarsinspectie geweest,
it dat is? Wel, deurtje-open van
kleerenkast, even kijkenpop-
gezien kastje toe
et „poppetje" was in dit geval de
als schoonheidsmiddel
m gezond te worden of te blijven is het
iral van belang op de juiste wijze adem
halen. De ademhaling is en niemand
het tegenspreken een onzer belang-
iste lichamelijke functies. Vrij langen tijd
men wij zonder voedsel leven blijven,
minder langen tijd zonder te drinken,
ar gebrek aan lucht veroorzaakt binnen
nige minuten den dood.
e ademhalingsorganen zijn, zooals ieder
it, de luchtwegen en de longen. De adem
ing brengt het bloed in de longen regel-
tig met lucht in aanraking en het che-
che proces, dat daarvan het gevolg is,
It er toe dat het bloed gezuiverd wordt
telkens opnieuw in staat wordt gesteld
werk te verrichten waartoe het be
nei is. In een etmaal vloeien niet minder
15000 liters bloed door de longen,
iu laten de moesten van ons, zeer ten
leele van haar gezondheid, de longen
hts' op halve kracht werken. Sommigen
en, bij het ademen, alleen de sleutelbeen-
en wat op: het gevolg is dat alleen de
gtoppen met lucht gevuld worden. An-
en zetten de ribben een weinig uit of
«en een, even onvolledige buikademha-
f toe. Dat is onvoldoende. Noodig is dat
longen gehéél en al met lucht, met fris-
ie buitenlucht, gevuld worden, zoo niet
'rtdurend dan toch verscheidene malen
dag. Deze ademhaling brengt zoowel
buik als het middenrif, de ribben en
sleutelbeenderen en schouderbladen in
weging. Zij moet langzaam geschieden,
n de longen geheel gevuld, dan moet de
eademde lucht gedurende enkele secon-
worden vastgehouden en daarna lang-
im worden uitgeblazen.
'e weldaden van deze ademhaling, die
organisme nieuwe gezondheid en leven
voert, zijn menigvuldig. Niet alleen ont-
kkclt zij de borst en alle spieren, die aan
ademhaling deelnemen en met de
rst ook de buste maar zij maakt het
[anisme óolc volkomen onaantastbaar
or verkoudheden en andere bezoekingen,
i van ernstige longaandoeningen, dis tu-
rculose enz., maar niet te spreken.
Maar niet alleen op de longen oefent zij
ooten en. goeden invloed uit. Het feit, dat
bet bloed veel grootere hoeveelheden
urstof toevoert dan het gewoonlijk ont-
ingt, heeft tot gevolg, dat de vitaliteit van
Ie organen grooter wordt. De bloedsom-
op wordt beter en belangrijke organen als
lever, de maag en de ingewanden wor-
(n tot grooter werkzaamheid aangezet. Het
iheele organisme ondergaat een verjon-
ng en dat die verjonging ook ons uiter-
k ten goede komt, behoeft geen betoog,
"issche lucht hebben wij allen ter beschik-
lng; zij kost niets. GERTRUDE.
VETWORMPJES?
Meng slechts geregeld wat Radox door Uw wasch-
water en binnen korten tijd zijn ze verdwenen.
Bij apothekers en erkende drogisten f0.90
per pak en f 0.15 per klein pakje.
in de étalage kende haar oude klee
renkast er niet éénvan de aller
laatste coupe waren haar kleedjes
uit het vorig seizoen zich volkomen
onbewusten bij de fraaie stoffen,
om de ledepoppen gedrapeerd, zon
ken de weefsels-thuis geheel in het
niet
Het meisje wendde zich treurig af
en ging weer naar haar kamer. Daar
opende zij ten derden male haar
kleerenkast. En rukte klle winter
jurken 1937, 1936, 1935, 1934 (verder
durf ik niet terug te gaan, opdat het
meisje, indien zij deze pagina onder
de oogen mocht krijgen, zich niet
nog dieper schame), en rukte alle
oude jurken van de hangers, rolde
ze woest in elkaar en smeet het
bezitten dan vier-
van-het-vorig-jaar!
Dat men daarvoor niet zoo héél
diep in de beurs behoeft te tasten,
bewijst de jongedame in het mid
den van deze pagina, die uit een sim
pele ruit (blauw met grijs) 'n eenvou
dige, bekoorlijke jurk vervaardigde.
Sobere snit!
Wijnrood,
en zacht
groen ge
streept jasje
op effen grij
zen rok.
Eenvoudi-
gen vilten
hoed.
voegen: kies, indien ge een smalle
beurs hebt, een niet al te opvallende
kleur voor Uw nieuwe gewaad, ca
moufleer het feit, dat Uw garderobe
niet al te uitgebreid is, zooveel mo
gelijk! De verleiding is groot, om de
zen raad in den wind te slaan! Want
er zijn dezen herfst juist zulke mooie
sprekende tinten! Gertrude heeft
het U meerdere malen verteld!
garderobe. Om nog duidelijker te
zijn, dat deel van de garderobe, dat
in den komenden winter wellicht
nog gedragen zou kunnen worden.
Het meisje had het met één oogop
slag gezien och, wist ze het niet
al? er was niets meer „om aan
te trekken", zooals dat heet. Ze
dacht een oogenblik na. Toen
opende ze nogmaals de kraken
de kastdeur. Want het was een
oude deur in een oude kast, in
een oude woning, staande in
een oude, arme, maar fatsoen
lijke stadswijk. Alleen het
meisje was jong en daarom
wilde ze er aardig uitzien.
Daarom óók hoopte ze nog
op een goede ingeving, wel
ke uit haar oude kleeren
iets nieuws zou kunnen
tooveren. Eén voor één
haalde zij de jurken-van-
het-vorige-jaar te voor
schijn. En zij paste en
mat, combineerde en
fantaseerdeIn haar
gedachten ontstond uit
de ééne japon, waar
van de mouwen ver
sleten waren, een rok
en uit de andere jurk
met den sleetschen
rok, een blouse. Die
blouse en die rok
kon je heel gqed
bij elkaar dragen...
En als ze de vale
zijden avondjurk
eens liet verven
en op de lang-
niet - moderne
stoffen mid
dagjurk een
modieuze gar
neering aan
bracht... wél, dan zou
het best gaan. En het meisje
was gelukkig, want zóó spaarde zij
geld en zou er tóch netjes uitzien.
Toen liep dé zuinige jongedame de
straat op. Haar weg voerde langs
een groot modehuis. En met één slag
verdwenen al haar blijde gedach
ten. Want zie, van de nieuwe tinten
De bakvisch uit en thuis
UIT: let op de vleugelmouw en van
het avond japonnetje, die uit de
fijne schouderplooitjes als het wa
re ontspringen
THUIS: Sjerp en knoop garneering
hebben nog niet afgedaan.
EEN DANKBAAR WERKJE.
(door onze Kook- en Huishoudspecialiste.)
Het maken van mooie croquetten.
staat bekend als een van de moei
lijkste werkjes voor de kookster.
Toch kan iedere huisvrouw, die er
voldoende zorg aan besteedt, het
gemakkelijk leeren. En het is een
dankbaar werkje, want niet alleen
geeft een schotel met mooie, gave
croquetten een prachtig effect op
tafel, maar ook kan men alle moge
lijke resten van vleesch, aardappe
len en zelfs groenten voor dit ge
recht gebruiken.
Alle croqucttensoorten hebben dit ge
meen, dat het een vrij weeke massa is, het
zij rond, hetzij langwerpig van vorm, waar
omheen zich een bruin en croquant korstje
bevindt. Daar dit laatste wel haast het be
langrijkste is, zéker voor het uiterlijk van
de croquet, geef ik hierover eerst eenige
raadgevingen.
De meest voorkomende fout is, dat de
croquetten „uitloopen", d.w.z. dat de weeke
massa door het korstje heen breekt. Dit
kan op verschillende manieren voorkomen
worden:
le. Door te zorgen, dat de buitenkant van
de croquetten, die uit de massa gevormd
worden, ook voor het paneeren zoo glad
mogelijk is. Het beste kan men ze met de
hand bijwerken, zoodat geen barstjes of
vouwtjes ontstaan. Deze kan men desnoods
met een verwarmde lepel er uitstrijken.
2e. Door zeer zorgvuldig te paneeren, zoo
dat de buitenkant overal met paneermeel
bedekt is.
3e. Door fijn paneermeel te gebruiken. Grof
paneermeel houdt minder goed.
4e. Door dubbel te paneeren, n.1. op de
volgende manier: eerst haalt men de ge
vormde croquet door paneermeel, daarna
door ei, wat men even losgeklopt heeft en
daarna weer door paneermeel. Vooral op
de uiteinden moet goed gelet worden. In-
plaats van het hecle ei kan men ook alleen
het wit gebruiken. Dit dient n.1. als plak
middel voor het paneermeel. Het geel geeft
een mooiere kleur aan de croquetten, maar
kan nooit alleen gebruikt worden, omdat
het niet plakt. Bij het loskloppen van heel
ei of eiwit kan iets melk of water toege
voegd worden. Ook een paar druppels sla
olie is aan te bevelen, daar men dan een
croquantcr korstje verkrijgt.
5e. Zorg, dat de croquetten, direct na het
paneeren gebakken worden in een pan, half
gevuld met frituurvet, dat juist blauw
dampt.
6e. Zorg, dat de olie, steeds als men nieu
we croquetten toevoegt, weer dampend heet
is en al het ingekomen vocht verdampt is.
Dit over het paneeren. Nu nog iets over
den inhoud.
Bijna steeds bestaat deze uit een zeer
dikke saus, waardoor verschillende grond
stoffen als vleesch, visch, kaas of groenten
gemengd kunnen zijn. Slechts hij aardap-
pelcroquetten is dit jiiethet geyaj eu wordt
heele geval als een hoop vodden in
een hoek
Op hetzelfde moment nam ze een
kloek besluit: voor al
het geld, besteed aan
verfbaden, nieuwe
kraagjes, enz., zou ze
n eenvoudige, gloed
nieuwe stof koopen,
om er een modern
toiletje uit te ma
ken. Dan zou ze
voortaan weer vrij
moedig naar de
charmante étala
gepoppen durven
kijken en óók on
bevreesd den
spiegel ter hand
nemen
Zooals dit meis
je, moesten er
méér zijn! Die
radicaal met
het kleeren-
verleden afre
kenen, en lie
ver één mo
dern toiletje
I Geen zuinigheid meer, die de wijs
heid bedriegt! Dat is onze mode-les
I van vandaag!
Waaraan wij nog dezen
raad willen toe-
EENVOUDIGE EN TOCH
CHIQUE LEEREN HAND
SCHOENEN.
De handschoenen sluiten in het algemeen h'ooger om de pols
dan wij in den laatsten tijd gewend waren. Antiloop, suède en imi-
tatie-suède en geglaceerd geitenleer zijn in de mode. De kleuren
worden fijner naarmate de dag verstrijkt. Worden 's morgens voor
al veel bruine, mosgroene en donkerroode handschoenen gedragen,
's middags geeft men de voorkeur aan staalgrijs, olijf en violet, ter
wijl 's avonds vooral teere tinten in zwang zijn: lavendel, maagdepalm-
blauw, azqlea-rose enz. Talrijke handschoenen zijn van borduur
werk op den rug van de hand voorzien. Bloemen, bebladerde tak
ken en vogels zijn veel-gebruikte motieven. Dinerhandschoenen zijn
steeds lang en in overeenstemming met de kleur van de robe. Voor
het overige behoeft de kleur van den handschoen met die van het
costuum niet in overeenstemming te zijn. Bij een kastanjebruin
mantelpak kan men gerust een paar groene handschoenen dragen
of een paar bruine bij een groen pakje. Gelukkig maarl GERTRUDE.
de inhoud door dikke aardappelpurée ge
vormd.
De dikte van de saus is van zeer groot
belang. Ze moet zóó dik zijn, dat in kouden
toestand, de croquetten goed gevormd kun
nen worden. In warmen toestand moet de
saus zóó dik zijn, dat de croquetten niet
uitloopen en toch zoo dun mogelijk, omdat
dit de smakelijkheid verhoogt.
Soms gebruikt men voor de saus als
bindmiddel alleen bloem en boter, die dan
met een geurige vloeistof op de bekende
wijze tot een saus verwerkt worden. Men
moet dan per d.L. vocht wel 16 gram bloem
en 16 gram boter rekenen. Soms voegt men
iets gelatine toe. Men kan dan wat minder
bloem gebruiken en heeft dan het voordeel
dat de croquetten in warmen toestand mooi
week zijn, terwijl ze in kouden toestand
even stevig zijn als wanneer men alleen
bloem gebruikt.
Heeft men wat fantasie, dan kan men,
als men deze algemeene regels in acht
neemt, heel wat variatie brengen in de
keuze van saus en vulling. Een volgende
keer nog enkele beproefde recepten.
Bruin en marineblauw worden
echter gelukkig veel gedragen en
men krijgt, indien ge U in een van
deze kleuren veélvuldig vertoont,
tóch niet dien vervelenden indruk,
dat U „steeds hetzelfde" aan hebt!
Wie niet sterk is, moet nu een
maal slim zijn! En zijn wij, vrouwen,
den vossen niet te slim af, als 't er
om gaat, onze modegeheimen te be
waren, de fouten van ons uiterlijk
te verdoezelen, het tekort in ons
kleedgeld te verbergen?
De kleeren maken den man, en
de vrouw, maar niet altijd de dure
kleeren houdt het U. .voor ge
zegd!