Mode-Revue De waarde van fmit Bloei en verval in de 15de eeuw 3e tijd van de stamppotten nadert weer voor het lichaam van ons gewest HET KAAS- EN BROODVOLK Zaterdag 28 September 1940 Vierde blad >P WEG NAAR EEN NIEUWE MODE? Vij moeten toegeven, dat het model links p bovenstaande afbeelding, eenigszins Teemdsoortig aandoet met zijn vleermuis- chtige armsgaten en de blouse in twee leuren, welke onder de breede ceintuur iet opvallend gedrapeerde zakken, door- )opt. Maar zij, die er prijs op stellen,, wer- elijk zeer modern gekleed te gaan, zul- ïn er niet tegen op zien het te gaan dra- en. Natuurlijk kan men de zaak ook wat ustiger opvatten en de gulden middenweg iezen. Het effect behoeft er daarom niet ïinder om te worden. DE WINTERMANTEL. !en van de kleedingstukken, welke op het ogenblik in het middelpunt van de be- mgstelling staan, is de wintermantel. Dit lar zijn het groote ruiten of breede stree- en, die het meest gezocht zijn. Bovendien- ijn zij voorzien van diepe plooien en zeer uim. Dikwijls hangen zij geheel vrij naar eneden, niet zelden echter ook door een eintuur in de taille opgehouden, zooals nze afbeelding laat zien! Een stukje bont luit den hals en de armsgaten af, zoodat ie deelen het warmst zijn, waar dat het ïeest noodig is. Een der grootste attracties van den kou- en wintertijd zijn de zoo typisch-Holland- sche stamppotten, die ons beter- dan de leeste andere gerechlen dat prettige gevoel an verzadigd-zijn en warmte vermogen ge en en waarnaar we. als de koele herfst ijn intrede doet. al gaan verlangen. Vooral dit jaar dienen we onze. sstamp- otten in eere te houden, daar ze immers Is „eenpansgerecht" weinig brandstof ver en en bovendien de huiselijke gezelligheid sterke mate verhoogen. die wij in de ko tende winterdagen met verduisjterings- en ndere moeilijkheden minder dan ooit zul> m kunnen missen. Hoe plezierig is het. oor de huisgenootcn om. van de donkere ille straat gekomen, in de eigen vertrouw- e sfeer zoo'n kostelijken, dampenden- pöt oercnkool, hutspot, roode kool. zuurkool, ivoyekool en wat onze bodem verder nog iedt, op tafel te zien verschijnen! Zoo'n stamppot wordt in de meeste ge- inncn als een volledigen maaltijd, be- diouwd en dat kan hij ook* inderdaad ijnmits hij op- de juiste wijze is-be- nd. He» feit, dat dit gerecht ons liet pret- ge gevoel geeft van „iets stevigs- in de laag te hebben", wil namelijk nog lang iet zeggen, dat het 'een volledig voedsel ormt en ons dus in de' juiste verhouding e voedingsstoffen geeft, die we- noodig ebben vom- het onderhoud, de energie, en weerstand en den groei van- ons li- haam. Dit toch moet in ,de eerste plaats et resultaat van onze maaltijden zijn en oo'n kostelijke ITollaridsche stamppot ient derhalve niet alleen smakelijk en ste- ig te zijn doch vooral op de moderne oor vocdingskundigen aanbevolen manier, laargemaakt. Ge wilt hierover iets naders hooren?. Wel waar afkoken "van groenten en aardappelen, zooals nu wel alom bekend zal zijn uit den böoze 'is, daar bierdoor zeer, waardevolle bestanddeeien verloren gaan, zetten we den stamppot m?t slechts zeer weinig water op, terwijl .we bovendien, de aardappelen niet schillen hierdoor gaan al weer zeer belangrijke stoffen verloren o.a. een groot percentageVitamine C doch afboencn en ontpitten en de groen ten .slechts spaarzaam schoonmaken, aan gezien ook ile nerven, worteltjes etc. waar de hebben. Wanneer dan na een half uiir groenten en aardappelen gaar zijn en de pan bijna droog is, stampen we het ge recht met. melk door elkaar, waardoor de voedingswaarde aanzienlijk verhoogd wordt, daar melk o.a. dierlijk eiwit, vet. kalk en vitamines bevat. "Bovendien wordt de stamppot bierdoor veel smeuïger dan wan neet- we bij het stampen-water gebruiken. Voor eventueele vleeschlo'oze dagen, zijn er uitstekende oplossingen-, die misschien ietwat ongewoon lijlten, doch voedingswaar de en smaak zeer verhoogen. Wanneer we b.v. 250300 gr. Kaas door een stamppot voor vier personen verwerken, krijgen we uit voedingsoogpunt gezien een uitstekend resultaat, terwijl de zachte, roomige smaak van jonge kaas of wol de pittige smaak van oudere soorten voor velen een ware ver rassing zal zijn. Ook kunnen we peulvruch ten door een vleeschloozen stamppot ver werken. b.v. witte boóncn of groene erw ten bij hutspot, witte böojien.bij zuurkool, 'bruine bdonon bij koolraap, wit-te boonen of capucfjners bij savoyekóol. groene erw ten bij boerenkool. Wij nemen daarvoor dan 1 kg aardappelen en 300 gr. peulyrnch- te.n in plaats van de gebruikelijke' 2 kg aardappelen. Hierdoor behoeft de stamp pot,, wat; voedingswaarde betreft,evenmin onder te' doen voor een stamppot met' vieesch. terwijl' bovendien', het eiwit uit. de erwten en boonen op welhaast Tdéale'wijze door dat der melk wordt aangevykl. Verwerk dus in èlk geval melk door. den stampRot en ge zult met recht van een „vol ledigen" maaltijd kunnen -spreken, waar door gij zelf en de huisgenootcn mek een „stevige onderlaag"; goed gevoed, ecn: lan gen winterdag door-zult komen. Manya Beukman. Sinds de oudste tijden behooren de vluch ten tot'de meest begeerde bestanddeeien van de menschelijke voeding, ofschoón ze bijv. in- tegenstelling met vieesch arm zijn aan eiwit, en 'in tegenstelling bijv. met -koter .rr— arm aan vetten. Hun watergehalte'is ook niét als een voordeel te. beschouwen; D& bui tengewoon groote voedingswaarde van het -fruit moet dan ook voornamelijk, gezocht worden in zijn- suikergehalte-en zijn kool hydraten. Een uitzondering hierop maken echter ó,a. olijven-, bananen en noten' (-waaronder dus opk amandelen), die wel een groote-hoeveel heid vet en eiwit bevatten' en naar verhou ding,zeer arm aan water' zijn. Het eiwit van deze vruchten, dat slechts-door een bijzónder dun -velletje of vliesje is afgesloten,; is,ge makkelijk te vertéren jéiiskqh*vrijwel -gehfeel worden gebruikt. Van de andere vrucliteix- is.'het gehalte Jvan koolhydraten ongeveer van lO tot 30 procent de voornaamste voédihgsfaefór.'Üc onrijpe vruchten «bevatten een groote hoeveelheid' zetmeel, terwijl het rijpe fruit meer .ofrloshare koolhydraten bevat,zooals rietsuiker, drui- vensuiker en «vruclitênsu^jiar. Daar 'bij 'over vloedige» toevoer van koolhydraten dé be- noodigde hoeveelheid eiwit »vqor' het'.lichaam daalt, zoo is het met behulp van .fruitvoeding mogelijk, de henphdigde»hoeveelheid dierlijk voedsel-te •verminderen.* Verder hangt ;de vóe-. dingswaarde .van'het-fruiHafwamdedioe.v.éel- heid organische zuren, zooals cjjrqen-. wijn-, en appclztiur etc. Vruchten, -die gerijpt zijn bij warm en droog'wéér zijn liet armst aan 'zuren; ook bij-bet bewaren (van bijv. .appe len) neemt de hoeveelheid zuren af. Naast de' zuren spelen de zouten, vooral van kalium en phosphor.een belangrijke ról. Daar het fruit in tegenstelling met de meeste groenten veelal rauw wordt ge geten, worden de zouten liet lichaam volko men toegevoegd. Terwijl de gekookte groen ten een deel van hun zoutgehalte verliezen, doordien meestal het water, waarin de groen ten zijn gekookt, wordt weggeworpen (geluk kig stapt men in den laatsten tijd meer en meer af van die gewoonte, de groente in ruim DE JACHT OP EEN SPOOK. Engelsche kasteelen en spoken zijn twee begrippen, die nauw met elkaar verband houden. De Amerikanen zijn echter nuch terder in dit. opzicht. Onlangs loofde na melijk de eigenaar van een groot oud huis in de omgeving van Wichita (Kansas) een belooning van 100 dollar uit voor dengene, die het „Iniisspook", waarover enkele be- woneis geklaagd hadden, uit den weg zou weten te ruimen. Het nachtelijk gehuil, ge steun, gekraak, gepiep, gerammel en ge knars hield de bewoners uit bun slaap. De huiseigenaar was zoo modern, dat hij de mogelijkheid liet doorschemeren, dat de oorzaak van bet nachtelijk lawaai we! een fout in de constructie of een ouderdoms kwaal van bet buis kon zijn. F.n inderdaad vond een ondernemende jongeman het „spook", d.w.z. de constructiefout. De huis eigenaar liet deze toen verbeteren, en stel de den jongeman dé 100 dollar ter band. Daarna bleek, dat de eigenaar geen betere reclame voor zijn -huis had kunnen maken, want bij werd als bet ware bestormd met aanvragen tot onderhuur van het huis. water op te zetten), is het zoutverlies van vruchten, ook als ze gekookt worden, gelijk nul, daar meestal immers ook het sap wordt meegenoten. De-aangename smaak van het fruit wordt meestal, behalve door de vermenging van suikerstoffen en vruchtenzuren, door de zoo genaamde aroniasloffen, die ineesfal uit et'hehische oliën 'bestaan, gevormd. Als ze vol komen rijp -zijn, zijn de vruchten het rijkst aan aromastnlfen, die .weliswaar door warm te vernietigd worden of verandering onder gaan, zoodat het gekookte fruit nimmer die heerlijke geur kan hebben als het versche. En te.nslolte is de hoeveelheid vitaminen in he.t ooft van zeer. groote beteekenjs voor het gezonde, nog groeiendelichaam, (dus vooral voor kinderen), doch ook voor de in standhouding van de gezondheid eener vol wassene. Het is hoofdzakelijk .vitamine C, die wij in de rauwe vruchten aantreffen, en die een uitstekend voorbehoedmiddel is tegen inwendige bloedingen,, terwijl het tevens een voortreffelijk middel is voor het afweren van besmettelijke ziekten. Tenslotte heeft vitami ne C ook een: uitstekende werking op de ge slachtshormonen. Terwijl de overige vitami nen in zeer geringe hoeveelheden gebruikt hoeven te worden om goeden invloed te ver krijgen, moet vitamine C in betrekkelijk groote hoeveelheden genuttigd worden, om een heilzamen invloed te kunnen uitoefenen. Daarom raden wij dan ook een ieder ten sterkste aan, zooveel mogelijk rauwe vruch ten te eten, nu dit thans zoo goed mogelijk is. Er zijn immers genoeg appels en peren. Kin dereu geve men, indien eenigszins mogelijk, geregeld een eigen gemaakte kwast van sui ker, citroen en water; want citroenen hebben een zeer boog percentage aan vitamine C. Dit is ook vooral liet geval met tomaten, wel ke ook in dezen tijd volop te krijgen zijn, en die in geen enkel opzicht wat betreft de voedingswaarde behoeven onder te doen voor de'thans afwezige sinaasappelen. UIT DE HISTORIE VAN WESTFRIESLAND Van trotsche Hoornsche „karvee- len" tot de ellende van het rui- tergeld. Het. is-■bekend genoeg, dat tijden, van wel stand worden gevolgd door perioden van achteruitgang, dat de vrede geregeld wordt onderbroken door.oorlogen alleen we ver geten liet wel eens. Over het algemeen is.de mensch, zoozeer in beslag genomen door zijn béslommeringgen van liet oogenblik. dat hem veelal de lust ontbreekt zich te verdiepen in datgene, wat is'geweest; Al zou hij daaruit een goede dosis -moed kunnen putten. Want tot dusverre was het zoo, dat weliswaar veroverde welvaart soms te gron de ging, uit de ruinen van het verleden bloeide steeds weer op een nieuwe schoon heid, die vaak grooler was, dan die welke verloren ging. Een periode van groote .verwarring was die der Hoeksche- en Kabeljauwscbe twis ten, die in 'West-Friesland voerde tot het op treden van het Kaas en Broodvolk. Al de ze'namen zijn vermoedelijk in de "herinne ring, van de méesten onzer lezers zoozeer vervaagd, dat ze er, behalve de naam zelf, weinig meer van weten. Jntusschen was de tijd'interessant genoeg om er énkele regelen aan te wijden. Tiet was de periode, die volg de, op een betrekkelijk gi boten', bloei en toen de tijd 'der' 'onlusten voorhij was, was bet eenmaal welvarende West'-FViësland her schapen in een arm géweèt, waar talrijke ruïnes een herinnering - vormden' aan een goed7 verleden. Een artikel 'van P. J. Blok over het Kaas- en Broodvolk, verschenen in „Verslagen en „Medèdeelingen der Koninklijke Ak'adernie „van Wetenschappen", jaargang .1894 bevat een belangwekkende beschouwing over dit .'onderwerp, waaruit we 'enkele gegevens wil len putten. ,\Yc vindon' er een beschrijving-van het wel varende West-Friesland uit de." dagen'.voor de' woejinggeh, die,zorgzaam ;is samengesteld uit'de -betrekkelijk weinige gegevens, .welke ons'uit.; dien tijd nog resten. Omstreeks 1477 hield (de bevolking van. het WestrÉriesclic. platteland-zich-in ."hoofdzaak bezig met veeteelt en zuivelbereiding. Hon derden, ja duizenden koeien en ossen graas den op de malsche weiden, bemest door de dieren zelve en het vruchtbaarmakend slik uit de slooten, die de landerijen scheidden. Te Hoorn placht men, des zomers op de wei den in den onttrek bij de 1000, des winters bij de 500 ossen te onderhouden om. ze voor al op.de groote -Lu'casmarkt' (18 Oct.) te Haarlem te koop te bieden. Medemblik bracht daar evenzoo gewoonlijk 8 900 bees ten te markt. Dagelijks gingen uit 'dc'West- Friesche zeeplaatsen tal van schepen met boter en kaas naar de groote markten te De venter en te Alkmaar. Medemblik had gere geld 12 schepen op" Deventer in de vaart. De zeeplaatsen, dorpen en steden, bloeiden bo vendien door de haringvisscherij op Noord en Zuiderzee en de groote scheepvaart op Hamburg, do Oostzee en Engeland. Vooral de handel in Poolsch én Russisch koren, in Noorsoh hout, in Deensche ossen, in in- landseh laken was zeer levendig, reeds se dert langer dan een eeuw te voren. Hoorn be zat 40 groote zeeschepen tegen meer dan 100 kleinere voor de binnenlandsche vaart; de Hoornsche „karveelen".- hier in dezen tijd het eerst gebouwd, waren beroemd om haar snelheid en zeewaardigheid. Enkhuizen tel de 32'koopvaardijschepen,- die voeren op „Oost en „West" d.i..op de Oostzee en Enge land. bovendien 12 schenen op Hamburg en een groot aantal yischschuitèn. De machtige arm van den Bourgondisch en heersrher het was in de dagen van de gra ven ujt het Bourgondische huis beveiligde 'die drukke scheepvaart on Noord- en Oost zee tegen den toen daar dikwijls gepleegden zeeroof en de nie tminder gebruikelijke be moeilijking .door concurrenten van buitens lands. Te Enkhuizen en Hoorn bloeide ver der nog. eén aanzien, liike lakennijverheid, van ouds ook in deze Friesche 'stréken ge dreven. Zelfs van kleine plaatsen als (Oude) Niedorp én Winkel .voer men gere geld „met coopmanscappe" naar Oost .Friesland .(d.i. Friesland aan de •overzijde der Zuiderzee) en nam men een levendig aandeel aan de haring visscherij. Bij- de meren'en poelen leéfdé men van de jacht op-watervo gels. Deze bloei en welvaart waren het resul taat van nog geen twee eeuwen grafelijke ■heerschappij, waarover men derhalve aller reden had zich te mogen verheugen. Uit zijn oorspronkelijke armoede had het gewest zich opgewerkt tot een nog nimmer geken de hoogtij. Over één zaak echter werd herhaaldelijk geklaagd, namelijk over de zware lasten, die de Bourgondische regeering haar onderda nen oplegde. En men moest voorzichtig zijn mei de West Friesche bevolking, dat bewees haar vroege re geschiedenis. Nog leefde wellicht, onder haar een vage herinnering aan opstanden die juist, in deze streken hun oorsprong of ten minste krachtige steun hadden gevon den. In de 12de eeuw vernemen wij van een opstand der Kennemer boeren tegen den in- heemschen adel, waarbij ook de Westfriezen zich hadden aangesloten; in-het. midden van de 13de eeuw was van Kennemerland en .West-Friesland een poging uitgegaan om de geheele diocees van Utrecht tot een boeren republiek te maken; na den dood van Floris V was hier een sterke gisting merkbaar ge weest en had het pas onderworpen West- Friesche volk gedreigd zich van het Holland sche juk te bevrijden! De woelingen van 1426 tenslotte als ge volg waarvan verschillende stadsrechten ver loren gingen, die echter grootendeels spoe dig waren teruggegeven - waren niet. alleen gericht, tegen het. Bourgondische ge slacht. doch ook weer tegen den adel van Kennemerland, de oude vijanden dei- West friezen. Zoo heerschte er dus bloei onder de bewoners van ons gewest, wier koppig en halsstarrig karakter stellig mee was gevormd door de omstandigheid, dat ze zich sedert eeuwen en eeuwen hadden verheugd in een bijna volkomen vrijheid. De ommekeer kwam plotseling. Even plot seling als we dat in onze dagen soms zien geschieden. Het was de slag bij Nancy, waarin Karei de Stoute, hertog van Bourgondië, werd ver slagen en waarin hij zelf sneuvelde, die de ommekeer bracht. Het gezag van het regee- rende huis had er een ontzettende schok door gekregen en de jonge erfgename van de Bourgondische heerschappij, Maria, zoowel als die van haar weldra ingeroepen beschermer, Maximiliaan van Oostenrijk, werden op een zware proef gesteld. Voor zoover Holland betreft, werd getracht de opkomende storm te bezweren door de verleeninge van een Groot-Privilege dat de vorstelijke macht aanzienlijk beperkte, De poging bleek echter tevergeefsch. He? gezag der regeering werd ér nog meer door onder broken en binnen enkele jaren was in deze ge westen de opstand in vollen gang. We stonden te midden van de Hoeksche en Kabeljauwscbe twisten, waarhij de partij- der Iloekschen voornamelijk, zij het niet uitsluitend, werd gevormd door de edelen, die der Kabeljamvschen vooral door de ste den. an neer we nu even in de herinnering terugroepen, hoe we zoo even nog vermeld den, dat de Westfriezen ook na de komst der graven van Holland, nog herhaaldelijk in strijd waren geweest met de Kennemer adel, dan is het niet verwonderlijk, dat de woel in gen zich ook uitbreidden tot over het bloei ende W'esffriesche land. Gedurende deze woelingen, die duurden van 1479 tot 1490 geraakte bier ailes uit de voegen. Hoorn was hiar voornamelijk het mid delpunt der twisten, doordat de srhout Marlen Velaer, een trouw dienaar der Bougondisehe regeering, die gewelddadig was afgezet, hulp had gezocht hij de Ka- heljauwsclien. In de Hoornsche kroniek kan men lezen, boe „niet alleen de ste den. maer oock de dorpen warén vol „haets endc mistrouwen?: deene buerman „jae deene bloedvriendt gingh dander op „sijn lijf on des vechtens. des doodsmijtens „ende des verjagens was nimmermeer een „eynde". Nu eens dreef de eene partij hoven, dan de andere en beide wreekten zich op hun tegenstanders, zoodra en zooveel zij dit. vermochten. Vooral de verovering van Hoorn door de Kabeljamvschen in 1482 leverde stad en land over aan een woeste soldatesca: kloosters en kerken werden be roofd. huizen geplunderd en in brand ge stoken, tal van ingezetenen in koelen bloede vermoord, de koeien voor spotprij zen door de overwinnaars verkocht, de meubelen van de geplunderde huizen met scheepsladingen vol naar elders vervoerd en te koop aangeboden. Jaar op jaar werden in Westfriesland de lasten hooger, het opbrengen daarvan leverde door den toenemenden achteruit gang in zaken steeds grooter moeilijkheden De visscherij op de Zuiderzee en de Noord zee verliep geheel, daar geen haringbuis zich meer in zee durfde wagen. De handel op de Oostzee, Friesland, Engeland en De venter stond stil. want de Hoeksche, Fran- sche en Engelsche zeeroovers hadden vrij spel. Vooral het zoogenaamde „ruitergeld" een buitengewone belasting, sedert 1477 van alle ingezetenen, arm en rijk zonder onder scheid geheven, drukte zwaar, niet liet minst op de „schamele gemeente" Doordat de heffing iedere maand moest worden be taald. kwam er geen einde aan. terwijl ze met de meeste hardheid werd ingevorderd, zoodat velen have en goed moesten ver- koopen. Het werd nog erger, toen de vermogende hoeren het. steeds onveiliger wordende plateland verlieten en zich eerst in de ommuurde steden, later zelfs in Amster dam en Haarlem gingen vestigen. Dit ver trek drukte te zwaarder, wijl de regeering de lasten voor de gemeenten niet vermin derde. terwijl de uitgewekenen voortaan daar werden belast, waar ze hun verblijf- nlaats hadden gevestigd. Sommigen ..vertogen" eenvoudig en lieten „haere plaetse verganckelick leggen". Het wondere feit doet zich voor. dat we ditzelfde verschijnsel nu een tiental jaren geleden ten plattenlande ook hebben be leefd! Het eenmaal rijke Westfriesland verarmde en ontvolkte. F.r ontstond zelfs hongers nood. de waterwolf deed zich gelden, kort om liet was ellende van het begin tot het einde. De stpeds toenemende ontevreden heid ontlaadde zich ten slotte in de bewe ging van het ..Kaas. en Broodvolk". die zich voornamelijk concentreerde te Alk maar.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Schager Courant | 1940 | | pagina 10