[IET TEXELSE Fietsen is weer in SCHAAP lij HET HOORT EILAND voor plaatselijke economie Nog steeds grote betekenis HAVENRESTAURANT TEXEL TEXELtoerist 2e jaargang nummer 4 Pagina 5 Restaurant a la Carte Plateservice SCHAPENKAAS Foto- en filmwedstrijd N 70 Gelegen op veerhaven 't Horntje Specialiteit ZEETONGGERECHTEN GEBAKKEN SCHOL. GEBAKKEN TONG Uniek uitzicht op zee. Keuken geopend van 10.00 - 21.00 uur. zorgvuldig te werk gaan bij het kiezen van de ram en verder moet hij diens werk terdege controleren. Na de dracht- tijd van 145 dagen zetten de pasgebo ren lammetjes hun wankele schreden in het prille voorjaarszonnetje. Een veelbesproken maar steeds zeld zamer Texels produkt vormt de scha penkaas. Nergens vinden wij een zo preciese en humoristische beschrijving over de vervaardiging hiervan als bij Pieter van Cuyck „De kaas dezer schapen wordt op deze wijze gemaakt: de boerin schept de room welke zeer vet is, van de melk, en legt een doekje, met versche scha penkeutels gevult, in die room te we ken; daarna wringt zij het doekje uit; en dat uitgewrongen vocht geeft aan de kaas haare scherpte en kleur, en maakt dezelve teffens gezond en bloed zuiverende; met de melk of de wei, welke van de gemaakte kaas overblijft worden de varkens gemest, die er zeer vet van worden, zoude die wijze van kaas aanzetten niet van een ouder dag tekening zijn in ons Land, dan het ge bruik van peper en kruidnagelen?" TUUNWALLEN Niet weg te denken uit het Texelse landschap zijn de fraaie tuunwallen die sinds honderden jaren de afscheiding tussen de weilanden vormen. Destijds door gebrek aan hout en ander mate riaal ontstaan, geven zij het landschap een unieke accentuering. Ook het aan leggen van deze wallen behoort helaas tot de uitstervende beroepen. Vooral bij de plantenliefhebbers staan deze merk waardige afrasteringen bekend om hun bijzondere plantengroei. Het feit, dat Texel reeds eeuwen een schapenland is, was vroeger nogal eens aanleiding om de eilandbewoners wat onvriendelijk „schaapskoppen" te noe men. Nog steeds zijn de ca 30.000 scha pen economisch voor Texel van grote betekenis. Het buitenland is bereid veel geld te be talen voor het hoogwaardige Texelse schaap Hier wordt een zending voor ex port gereed gemaakt. Tal van formaliteiten moeten worden vervuld en inenting tegen diverse ziekten is eveneens een vereiste. VAK APART De goede Texelse schapenboer is een vakman van de eerste rang. Behalve de dierenarts, die hem af en toe adviseert, heeft hij nog een vakman nodig. Dat is de schapenscheerder die de dieren hun warme jasje uittrekt. De goede vak man wordt steeds zeldzamer. Het is zwaar werk, dikwijls in het heetst van de zomer. „Het moet niet te laat ge beuren", zegt Piet Bakker, „want an ders bestaat de kans, dat het dier aan de zg. „wolworm" ten gronde gaat. De „worm" is de larve van een vlieg, die het vlees van de dieren letterlijk weg vreet. Een belangrijke periode is voor de boer de periode dat de schapen door de ram worden gedekt. Allereerst moet hij Binnen het raam van het Natuurbe schermingsjaar, afgekort N 70, is een foto- en filmwedstrijd uitgeschreven door de stichting Recreatie in samen werking o.a. met de Bond van Neder landse Amateurfotografen Verenigin gen. Iedereen kan hieraan meedoen. De wedstrijdvoorwaarden zijn bij iedere Texelse fotohandelaar verkrijgbaar. Ex tra kosten zijn er niet aan verbonden en de prijzen zijn aantrekkelijk. Texel biedt talloze mogelijkheden tot het ma ken van de mooiste opnamen. Er wordt veel gefotografeerd; het is daarom best mogelijk, dat op ons eiland gemaakte foto's voor een prijs en voor publikatie in aanmerking komen. Doch de voornaamste voortbrengsels van den veeteelt op dit Eiland yn de schapenderzelver wol, en de kaas, welke van hunne melk wordt ge naakt; dit vee is hier zo talrijk, dat er jaarlyks achttien duizend lammeren iaai het vaste land van Holland worden gebracht, meest naar de steden Lei- len en Edam Dit schreef Pieter van Cuyck in 1780 o.a. over de schapenteelt op Texel, is er op „Het Gouden Boltje" veel veranderd, maar nog steeds deze dieren een niet weg te denken typisch element in het Texelse land- Hun rustige verschijning en het vertederende gedrag van de lamme- vormen in het voorseizoen voor toeristen èn Texelaars een plezierig ta- Fietsen is weer ,,in" en waar kan men beter fietsen dan op Texel, waar het aantal mogelijkheden voor een kortere of langere tocht bijna onbeperkt is? Op tal van plaatsen zijn op ons eiland fietsen te huur, van goede kwaliteit en niet duur. Het meenemen van een eigen fiets is daarom bepaald geen noodzaak. Wij zouden op ouderwetse wijs een aantal tochten kunnen be schrijven, maar nodig is dit niet. Een kaart van het eiland geeft meer dan voldoende mogelijkheden. Wij geven een paar tips, die U wellicht in gedachten kunt houden. It scheren van de schapen levert een leree/f/e op, dat in deze tijd van het jaar I te bewonderen Een ervaren schapen- 1 heerder klaart het karwei in luttele mi lten. In pasgeschoren schaap maakt een wat l/ote indruk Menige toerist denkt het ander ras te doen te hebben. De Hoge Berg Dit is de oude kern van het eiland, gevormd in de derde ijstijd. De holle weggetjes vormden vroeger de verbin ding met de buurtschappen en Den Burg. Over een enkele werd een fiets- paadje aangelegd. Vanaf het hoogste punt bij de jeugdherberg Panorama is de rede van Texel goed te zien. Hier la gen vroeger de koopvaarders en bij tijd en wijle ook de oorlogsvloten te wach ten op gunstige wind om uit te zeilen. Het Schildpaadje verbindt dit land schapsreservaat met Oudeschild Hier langs werd ook het drinkwater voor de schepen vervoerd vanuit de putten te genover hoeve Brakenstein. Het bos De borden van de A.N.W.B. wijzen de weg naar de Staatsbossen, de Den nen, zoals de Texelaars zeggen. Een uitgebreid net van fietspaden zorgt voor een goede ontsluiting. Op verscheidene plaatsen verwijzen borden ook naar wandelingen langs ge markeerde routes. Eén daarvan is het Natuurpad, waarlangs op duidelijke manier allerlei informatie wordt ge geven. Den Hoorn Rond dit gave dorp strekt zich een uniek landschap uit. De Witte Weg leidt door de oudste duinen van Texel. De noordhellingen (vochtig) zijn begroeid met heide, de zuidhellingen (droog) met o.a. duinroosjes en mossen. Het Grote vlak, dat nu dienst doet als waterwin gebied, herbergt allerlei vogelsoorten. De Mokbaai en omgeving, direct gren zende aan het natuurreservaat de Geul, is een eldorado voor elke vogelliefheb ber. Zomer en winter ziet men hier dui zenden fouragerende vogels. De noord-west kant Vanaf De Koog gaat een fietspad langs de Slufter naar de vuurtoren en De Cocksdorp. Het lange rechte stuk toont duidelijk aan, dat hier vroeger een zanddijk werd gelegd tussen het vroe gere eiland Texel en het eilandje „Het Eyerlandt". Het dijkje waaide in de loop der jaren op tot een machtig duinmas sief. De Slufter (doorbraak van 1851) biedt een goed rustpunt. Het is goed wandelen in het zilte milieu van deze vlakte. Waal en Burg Langs en over de dijk van de polder Waal en Burg werd een fietspad aange legd. Het loopt van De Waal via de oude doorbraak Wegeswaal en Pijpersdijk naar de Ruigedijk ten noorden van De Koog.. Het uitzicht op de polder Waal en Burg, het Burger Nieuwland en het Kogerveld geeft weer een geheel ander beeld van het Texelse land. Oosterend Tot slot noemen we nog Oosterend, in grootte het tweede dorp van ons eiland. De overal aangegeven Texelroute voert door het lage land van Spang, een schapenland bij uitnemendheid. Ooster end zelf heeft tal van mooie oude straatjes, die vrij gaaf gebleven zijn. Hetzelfde mag gezgd worden van de inwoners. Een gesprek met hen, zal een ieder, die wil luisteren, stof tot over denking geven. Even verder op ligt de buurtschap Oost met de molen van het Noorden, een prachtig landschap. Van de dijk bij het Noorden af biedt de Waddenzee bij vloed een magnifiek vergezicht. Bij eb is het een machtige onafzienbare slik- vlokte, waar duizenden vogels voedsel in overvloed vinden. schapen vormen een prachtige iffering van het landschap, zij hebben een grote faam over de ge- wereld. Het Texelse ras verenigt kele belangrijke eigenschappen in :h: mooie dichte wol, een uitstekende iraliteit vlees en het is dankzij deze aliteiten een veelgevraagd dier voor fokkerij. „KLEIN ZWITSERLAND" mil Een van de grootste en belangrijkste iapcnfokkerijen op Texel is het op de >ge berg gelegen „Klein Zwitserland" de Stichting Agrarisch Bedrijf behoeve van het Natuurbehoud fxel (Sabena). Het drieënvijftig ha. {0( nattende bedrijf telt ruim 400 dieren strekt zich uit binnen het land- iapsreservaat op het oudste gedeelte m het eiland. De glooiende weilanden >rden door fraaie „tuunwallen" van laar gescheiden. Tegen de hellingen lan her en der verspreid de schilder- III htig e skéépeboetc". Bedrijfsleider is de heer P. Bakker, n jonge boer met liefde voor zijn die- n en zeer enthousiast over zijn vaak ch zware werk. „Och ja, je bent het •le jaar voor de schapen in de weer, I zijn bepaalde dagen, dat we ons bed |aar zelden zien. Tussen 15 maart en april worden de lammetjes geboren dat is op een bedrijf als het onze, ak lopende band werk. Je kan de |||flgien (vrouwtjesschapen) nieit alleen la- liï li In Duitsland, Frankrijk, Peru, Argen- tië enz. bestaat veel interesse voor het lef|tstekende Texelse schaap, dat vooral HELE WERELD zeer goed gedijt in droge klimaten. Al len hel feit dat deze dieren de mense lijke hulp nodig hebben wanneer zij jongen werpen, is iets dat bij de ex port wel eens op bezwaren stuit. Desalniettemin wordt het Texelse schaap door velen beschouwd als het beste ter wereld. Het schaap zoals wij dat nu kennen is ontstaan na vermenging met enkele goede Engelse rassen in het midden van de vorige eeuw. Tot die tijd telde 't eiland enkele tienduizendend schapen die behoorden tot het toen al vermaar de ras van de Texelse „Pielsteert". Het dier, dat na deze kruising ontstond ver enigt alle goede eigenschappen van haar voorouders in zich, maar lijkt veel op het oorspronkelijke ras. De boeren die zich bezig houden met de schapenfokkerij zijn verenigd in het Texels Schapenstamboek in Noordhol land. EIGEN GEZICHT „Elk schaap heeft een eigen gezicht", aldus de heer Bakker, „een goede boer kent zijn dieren uit elkaar en weet zon der meer de levensgeschiedenis van elk schaap". Daarom is het naar zijn me ning ook niet nodig om de ooien d.m.v. sneetjes in de oren te merken om te kunnen zien hoeveel maal zij „gelamd" hebben. „Een nogal wrede methode" zegt Piet Bakker, „die echt niet nodig is". Het schaap dat op Texel gehouden wordt, is een weidedier dat buiten het eiland zijn weg naar de slachterijen vindt en dus bestemd is voor de con sumptie. Wanneer u in een chique Pa rijs hotel, een lamsbout bestelt, dan krijgt u een Texels produkt op uw bord! Onmisbare schoffering van het landschap

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 1970 | | pagina 9