ELGEN HEBBEN OOG VOOR SUPERIEURE KWALITEIT Voortbestaan „Eendracht" dank zij faam natuurgebied E, DAG 29 SEPTEMBER 1978 TEXELSE COURANT PAGINA 5 -TTWtfÖUlj (aas van Texel mag at meer kosten het buitenland en met name België stond de Noordhollandse reeds jaren als superieur bekend en bracht daardoor meer op bijvoorbeeld Friese kaas. Kaas van Texel ligt gunstiger in de kt. Net als bij wijn wordt de kwaliteit en smaak van kaas mede aald door het natuurlijk milieu waar de „grondstof" vandaan it. Het schone en industrieloze Texel met zijn zilte grasweiden en erieure veestapel móet welhaast melk en kaas kunnen voort- igen die zich in gunstige zin onderscheidt Alle rast. erder in de reportage wordt uitge- J I dat het grasland en de omgeving Texel razend belangrijk zijn voor de k die hier wordt gewonnen en dus r de kaas die er op hetzelfde eiland wordt bereid. „Het regent er wei- Dat geeft drode grasgronden, irin zeezouten en zand met zeelucht vermengd. Geestgronden noemt de nder ze. Het gaat dus om een beslo- geselecteerd gebied waar vervuiling aan de orde is. Men vindt er ge- de dieren. Er wordt ook niet naar kwantums gewerkt. In alle rust den redelijke hoeveelheden voort bracht. De opdracht is: een optimale s, bereid uit de beste melk Streng bewaakt erug naar de Hollandse nuchter- i. Is de Texelse kaas werkelijk eel beter dan andere Nederlandse s? Uit het bevestigende antwoord de heer D. Boorsma, bedrijfsleider fj1 De Eendracht, blijkt dat van uitste- Dit merk wordt op de in België geïmporteerde Texelse kazen geplakt. Dat op Texel wel Goudse kazen kun nen worden gemaakt komt omdat aan dit produkt iets meer kan worden ver diend, vooral als het specifiek-Texelse karakter van deze kaassoort wordt be nadrukt. De op Texel vervaardigde kazen zijn de grootste die in Nederland in massaproduktie worden gemaakt. Ze heten „Goudse 16" wat betekent dat ze officieel 16 kg wegen, mqaf in de praktijk zijn ze wat zwaarder. Kleinere Goudse kazen worden vervaa?éigd in de fabriek te Lutjewinkel (Goufi^e 12 en 10), Ursem (Goudse 81 en'Opmeer (Goudse 4). Weinig room In tegenstelling tot de Edammer 40 pluskazen zijn de thans vervaardigde Goudse kazen volvet. In de melk die als grondstof dient, blijft haast alle room zitten. Wat er nog'wel wordt uitge haald (de Goudse kaas mag niet vetter dan 3,45% zijn) wordt op Texel niet tot boter verwerkt maar gaat naar de fabriek in Opmeer. De zuivelfabriek beleeft dit jaar een opmerkelijk record. Voor het eerst in de Texelse geschiedenis zal de totale hoeveelheid van Texel afkomstige en in de1 fabriek verwerkte melk stijgen tot boven de dertig miljoen kilogram. Dat is tien procent meer dan de ontvangst van vorig jaar. Verwerking daarvan levert geen enkel probleem op. De appara tuur is afgestemd op een nog be langrijk grotere „melkplas". In feite wordt de verwerkingscapaciteit slechts bepaald door de beperkte grootte van pakhuis- en pekelraimte. Het feit dat de hoeveelheid aange voerde melk niet elke dag hetzelfde is, levert wel problemen op. Om in het verleden tot een continue produktie van Edammer kazen te komen werd in de wintertijd (als de aanvoer lager is) een hoeveelheid melkpoeder opgelost en aan de aangevoerde verse melk toegevoegd. Bij het maken van Goudse kazen werkt dat systeem onbevredi gend en zal het nodig zijn per week twee wagens melk van het vasteland aan te voeren. De zuivelfabriek De Eendracht ver oorzaakt heel wat vrachtautovervoer bij TESO, Elke avond komt een 26 tons tankauto om de wei op te halen. Wei, het waterige produkt dat na de kaas- produktie overblijft, wordt in De Een dracht van 5'/2% naar ruim 26% inge dampt alvorens te worden afgevoerd naar de melksuiker-industrie in Uitgeest. Daar wordt dit eiwitrijke spul tot allerlei produkten gemaakt onder andere ten behoeve van de farmaceutische industrie. Drie keer per week wordt de room afgevoerd en dagelijks gaan de geproduceerde kazen met de boot mee. Het overgrote deel komt terecht in de pakhuizen van de Nationale Coöperatieve Zuivelkoop Centrale (NCZ) die verder bewaren en verzorgen voor zijn rekening neemt. De omschakeling van de kleine Edammer kazen naar de meer dan 16 kg zware Goudse volvette kazen C, wagen wielenmaakte ingrijpende wijziging van het machinepark noodzakelijk. Gedurende de werkzaamheden werd alle Texelse melk in de fabriek op het vasteland verwerkt waarmee op zichzelf al is bewezen dat dit best mogelijk is. De CV Noordh ollan d-direcüë geeft echter nadrukkelijk de voorkeur aan instandhouding van het bedrijf op Texel ondanks de hogere produktiekosten van deze kleine fabriek. Op de foto is van bovenaf te zien hoe de wrongel uit de kaasbakken naar buiten wordt gewerkt en in stukken van het juiste gewicht wordt gesneden. De wrongelstukken komen daar volledig automatisch in de ronde plastic vormen terecht (waarin een nylon doek als voeringis aangebracht). Vanuit hier gaan de gevulde vormen met de transportband naar de persafdeling. faam van Texel als onbedorven natuurgebied lijkt een van doorslaggevend belang te worden bij het voortbe- van de zuivelfabriek De Eendracht. De kolossale kazen Gouds model, die sinds november vorig jaar in de zuivel- worden gemaakt, worden namelijk in België verkocht uit het Natuurgebied Texel" en het is gebleken publiek daar graag wat meer voor wil betalen. En dat geld De Eendracht nodig om een sluitende exploitatie te Het plaatsen van de met wrongel gevulde vormen onder de hydraulische persen is een van de weinige taken die nog door mqpsen- handen moeten worden uitgevoerd. it Belgische tijdschrift „Het Voe- sblad" stuurde een reporter en fotograaf naar Texel. In het og van de kaasimporteurs ids uit Gent en De Waal uit Ant- jen die onder het merk „De iboer" al jaren Noordhollandse i in België importeren, maar nu :oek waren naar iets nóg beters specialiteit die tegemoet zou len aan de alom gehoorde roep natuurprodukten. de niet helemaal waarheidsgetrou- reportage in Het Voedingsblad Jt Texel in lirische bewoordingen ofd en geprezen en wordt de in- gewekt dat het een verrukkelijke is in een vervuilde industriewoes- De vergelijking met de Belgische streek valt blijkbaar zeer in het deel uit: „Als we samen de duinen ien (het team logeerde in Julia- in De Koog Red. T.C.) en daar- er het natuurlijke strand en de 5~Vdzee ontdekken, bedenken we on keurig wat een natuurverwoesting rel aan onze Belgische kust is aan- :ht. De stilte rond ons hotel gaat den duur opvallen. Hiet gaat het n nog ouderwets langzaam. De iur stelt op Texel nog zijn lang- -n-aan wetten. Dit klein gesloten ed heeft feitelijk alles wat een nor- wereld bieden kan Zee, zand, 'Men, bossen, bloemen. Toch I het niet om een kunstmatig lurpark of een kijkmuseum waar wordt geleefd en aanraken verbo- r. is. Nee. Op Texel leeft en werkt tl mensengemeenschap". Dit wordt nog voor het eind van dit jaar verleden tijd. Een machine zal het met plastic bedekken van de kazen in het pakhuis overnemen. kende grondstof sprake is en dat buitengewoon scherp wordt gewaakt over de kwaliteit van het eindprodukt. Maar hij ontkent niet dat de bereidheid om een hogere prijs te betalen ook is gegrond op minder zakelijke benaderin- van de klant. Een deel van het publiek heeft bedenkingen tegen massaal en industrieel geproduceerd voedsel tegen de laagst mogelijke prijzen en voelt zich aangetrokken tot het ouderwets-am bachtelijke, het kleinschalige, het onbe- sprotene. Je zou wel gek zijn als je van die tred geen commercieel gebruik zou maken. Bij De Eendracht is men voor nemens in staat de thans geprodu ceerde kaas een ander kaasprodukt te brengen, waarbij nóg meer op het na- tuursentiment kan worden gespeeld en die ook werkelijk iets nieuws betekent op de kaasmarkt. Boorsma: „Dat is gewoon bittere noodzaak want op dit moment draait de Texelse fabriek nog niet rendabel. Er zal de eerste jaren geld bijmoeten, maar door de hoofd directie is bepaald dat dit niet zo kan doorgaan. Als het lukt kaas in de handel te brengen die zo'n dertig cent Kaasmaker A. Rienstra bij een belangrijk punt in de transportband: het apparaat waarmee de kazen uit de vorm worden gekeerd. Via een ro/lenbaan komt de kaas in het pekel bad terecht en de lege vorm gaat terug naar het uitgangspunt per kilo méér opbrengt dan de gewone Edammer- en andere Hollandse kaas, dan is de exploitatie sluitend en is het voortbestaan van De Eendracht verze kerd. Ik heb daar goede hoop op". Minder personeel Naast het maken van kaas die de gewenste prijs opbrengt, gaat de automatisering in de fabriek door met het doel de arbeidskosten nog verder terug te brengen dan de laatste tijd al is gebeurd. Enkele jaren geleden toen De Eendracht nog de kleine ronde Edammer kazen maakte en daarnaast ook boter fabri ceerde, werkten er ongeveer vijftig man. Omdat de noodzaak tot inkrim ping van het personeelsbestand al vroeg werd ingezien lukte het door natuurlijke afvloeiing en vervroegd pensioen het personeelsbestand terug te brengen tot het huidige aantal van 35, de vijf chauffeurs meegerekend. Het is echter onver mijdelijk dat ook de laatste fase van het produktieproces (het plastifice ren van de kazen en het opslaan in het pakhuis) door machines wordt overgenomen, zodat opnieuw enkele arbeidskrachten kunnen verdwijnen. Getracht zal worden dat ook hier geleidelijk en natuurlijk te laten ver lopen, maar wie zich realiseert dat de gemiddelde leeftijd van de huidige Een- dracht-ploeg opvallend laag is, moet toegeven dat dit geen eenvoudige ope ratie zal worden. Op een personeelsbe stand van 30 man is thans het streven gericht. De werknemers zouden overigens zonder probleem in een van de andere fabrieken van de CV Noordholland aan de slag kunnen. Daar heerst een schreeuwend tekort aan personeel zodat buitenlandse arbeidskrachten worden aangeworven. Het overschakelen van Edammer naar Goudse kaas was de enige en laatste mogelijkheid om het Texelse bedrijf te laten voortbestaan, aldus bedrijfsleider Boorsma. Edammers kun je tegenwoordig alleen maar kwijt als ze voor de allerlaagste prijs worden ge maakt (het is een „boksartikel") en dat was in de kleine fabriek van Texel on mogelijk. De fabricage van Edammers is nu overgenomen door de fabriek in Heerhugowaard die reeds Edammers produceerde en waarvoor deze schaal vergroting welkom was.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 1978 | | pagina 5