Ruim vijfduizend Texelaars tekenden volkspetitionnement tr Taxi in de sloot ibileum met nostalgie en open huis i IDAG 22 OKTOBER 1985 TEXELSE COURANT PAGINA 7 het bakkersbedrijf. Hij werkte drie als knecht bij bakker W.A. Eelman asterend en kocht dat pand (de malïge Koetebuurt 84) in 1910 f3200,—. De dienstperiode bij Eel- duurde drie jaar. Timmer kwam en geslacht van vissers, maar zijn begrepen dat deze warme bak- leter elders ervaring kon opdoen lat hij een eigen bedrijf zou be en. Daar kwam nog bij dat bakker n die dagen veelal geen full-time was. 's Morgens werd brood ge en en 's middags deed men iets W.A. Eelman was bijvoorbeeld alleen bakker maar ook bollenboer Timmer Jzn was dus automa- ook part-time agrariër. Aan de wal werkte Timmer in Bodegra- Gouda en Haarlem. De bakkerij in tgenoemde stad heette ,,De ndelboom" en die naam nam ner mee voor zijn nieuwe Texelse «f. Nieuwe bakker Amandelboom" was in 1910 niet lige nieuwigheid in Oosterend. De en merkten dat Timmer in zijn irige leerperiode allerlei zaken on- Ifde knie had gekregen die de klan- I an Eelman nog nooit geproefd I en. Dat leverde hem de titel ,,de Z "e bakker" op. Zijn zoon Kees jaren later als zelfstandig onder- jr in de volksmond nog wel eens f s van de nieuwe bakker" ge- id. De Oosterenders waren maar olijks aan de nieuwe produkten i De Amandelboom gewend toen genaar wegens de mobilisatie van I het eiland moest verlaten. .Over- met motor. De fa. Drijver bouwde daar een kabine op en zo kon brood en banket mechanisch rondgebracht wor den. Het is niet meer te achterhalen maar deze ventwagen is waarschijnlijk een miskoop geweest. Het voertuig was te licht voor de Texelse wegen en werd ingeruild voor een T-Ford. Timmer weet zich van de Peugeot al leen nog te herinneren dat hij makke lijk te repareren was. ,,Ze legden de auto op z'n kant op de turfhoop ach ter de bakkerij". De T-Ford maakte in 1935 plats voor een huurauto. In dat jaar kwam ook de huidige firmant, Cees Timmer, in de bakkerij. ,,Het hu ren van een auto was toen voordeliger dan kopen. Slagerij Brouwer, super markt De Jong en wij huurden een Chevrolet bij garage Brouwer." Dat venten beperkte zich niet tot Oosterend en omstreken. Het was in die tijd gebruikelijk dat het halve eiland werd aangedaan en Cees Timmer weet zich te herinneren dat de klanten voor keuren hadden. Bij de ene bakker kochten ze beschuit, bij de ander een brood en bij de derde taai". Dat had niet alleen met voorkeuren te maken. De kolenboer uit Oosterend, die zes bakkerijen van brandstof voorzag, moest rekening houden met zijn klan dizie en zijn vrouw was dus bij alle bakkers een „beetje klant"; Electrisch Met zes bakkerijen in het dorp kan men zich voorstellen dat het in de straatjes soms een ondernemersdrukte van belang was. Cees Timmer: „In de Verlorenkost heb ik weieens drie bak kerskarren zien staan." Timmers Bakke- Het gevolg was dat de zolder van Tim mers Bakkerij na de bevrijding „rede lijk vol" stond met regeringsmeel. Het venten ging in de oorlog door tot de razzia's in november 1944. Cees Tim mer zat min of meer ondergedoken in zijn eigen bakkerij en toen ook de stroom werd afgesloten besloten de Oosterender bakkers gezamenlijk brood te produceren. „Piet Dros bracht na spertijd, om zes uur 's morgens een kar met meel en dat stonden we dan te kneden in een grote trog." Die trog heeft Timmer nog steeds als aanden ken aan het bakken in oorlogstijd. Modernisering Na de oorlog betrok iedere bakker weer zijn eigen stek en na enkele jaren begon ook het uitsterven van de klei nere bedrijven. Eind zestiger jaren wa ren alleen Het Gouden Boltje en Tim mers Bakkerij in Oosterend over en beide bedrijven waren inmiddels gemo derniseerd. Bij Timmer gebeurde dat in 1964 met uitbreiding van de bakkerij en aanschaf van een nieuwe oven. Zes jaar later werden de winkel en het woonhuis opnieuw opgetrokken. In de zeventiger jaren werd duidelijk dat het roer verder om moest om zakelijk ge zien te kunnen blijven' meedraaien. Het werk nam toe door een grotere pro- duktie en dat betekende veel mensen in dienst in een relatief kleine bakkerij. Dat personeel maakte lange dagen en ook het vinden van ervaren personeel was in die tijd niet altijd makkelijk. Cees Timmer: „Dat is ook mede-reden dat we met venten zijn gestopt. Kort na elkaar kregen twee werknemers, Kees Bakker en Fred Bijert, een andere Ruim vijfduizend Texelaars hebben het volkspetitionnement tegen plaat sing van kruisraketten in nederland ondertekend. Omstreeks 2250 handte keningen werden opgehaald en 2800 tot 3300 mensen stuurden hun kaart rechtstreeks naar het komité Kruisraketten Nee. Eén en ander blijkt uit de gegevens van het Texels vredesplatform, dat zijn werk voor het petiti onnement als geëindigd beschouwd. Daarmee heeft ruim de helft van de Texelaars boven de veertien jaar ver klaard tegen plaatsing te zijn. Dat is ruim boven het landelijk gemiddelde. Volgens mensen van het platform komt dat voor een deel omdat ze Texel grondig,,bewerkt" hebben, hoewel ze toegeven dat er wijken zijn geweest waar het minder was. Toch heeft bijna iedereen iemand aan de deur ge had. Het aantal rechtstreeks gestuurde kaarten is berekend aan de hand van de cijfers die in een paar wijken naar voren kwamen. Daar werd aan alle mensen gevraagd of ze de kaart had den opgestuurd. Daarbij werden niet degenen meegeteld waarvan het ver moeden rees dat ze zeiden de kaart opgestuurd te hebben omdat ze niet openlijk durfden te weigeren. De ver houding tussen de mensen die opstuurden en het totaal in zo'n wijk is berekend en dat werd dan weer toege past op de andere wijken. De hierdoor voorspelde aantallen bleken aaridg te kloppen. Bij de op Texel ingeleverde kaarten is in de gaten gehouden of er echt jonge kinderen onder de onderte kenaars zaten. Eén van de mensen van het platform: „Je kan dat vrij goed zien en wij hebben de zeer sterke in druk dat het ondertekenen pas begint bij een jaar of veertien, vijftien". De organisatoren benadrukken dat het verzamelen van de handtekeningen netjes is verlopen. „Niemand is onder druk gezet of omgepraat. Dat laatste was wel eens moeilijk bij mensen die echt twijfelden, maar in zulke gevallen hebben we de discussie vermeden en alleen zonodig een kaart achtergelaten. Soms was discussie onvermijdelijk, er waren mensen bij die zo emotioneel raakten over het plaatsingsbesluit dat we gewoon wel moesten luisteren. Er waren ook harde weigeringen, maar er werd opvallend weinig agressief gerea geerd. Wel kwam het voor dat iemand één van onze jonge ophalers achterna ging om hem erop te wijzen dat Hij op het verkeerd pad was. Ook waren er mensen die zeiden dat de kruisraketten morgen al geplaatst mochten worden". Jehova's Bij de hierboven genoemde aantallen zijn niet de mensen opgenomen die wel tegen de plaatsing waren maar die niet wilden tekenen. Bijvoorbeeld Je hova's getuigen tekenden niet omdat het volgens hen een politieke actie be treft waarde principeel niet aan deel nemen en er waren mensen die gete kend zouden hebben (tegen de plaat sing) als er op de kaart ook een moge lijkheid had gestaan om vóór de plaat sing te tekenen. Het meest gehoorde argument bij de niet-tekenaars was de eenzijdigheid van het besluit om even tueel niet te plaatsen. De Texelse handtekeningen zullen 26 oktober in de Houtrusthallen aangebo den worden. Er zullen een paar Texe laars naar deze bijeenkomst gaan, voor eventuele belangstellenden zijn er nog een paar kaarten beschikbaar. Het contactadres daarvoor is Popke van Bruggen, Emmalaan 8, Den Burg (02220) 3153. Zaterdagmorgen om half vier belandde een taxi gedeeltelijk in de sloot. Vol gens de chauffeur raakte hij in een slip door het modderige wegdek. De bestuurder kon ongedeerd de auto ver laten en de politie stelt een onderzoek werkkring en het was toen niet zo makkelijk om weer ervaren krachten te vinden. Bovendien nam de winkel een steeds groter deel van de omzet tot zich". Arbeidstijden Het roer weer een beetje om beteken de in 1982 uitbreiding van de bakkerij en vorig jaar modernisering van de winkel; In 1982 werd de eenmanszaak Timmers Bakkerij een vennootschap onder firma met naast Cees Timmer de mede-firmanten de zoons Ruud en Kees. Eerstgenoemde voltooide in 1979 zijn bakkersopleiding en laatstgenoem de bleek als constructeur niet zijn werkhart aan de spoorwegen te kun nen verpanden. Timmers Bakkerij werd in de nieuwe opzet Bakkerij Timmer en het bedrijf werd verdergaand gemecha niseerd. „Als bakker moet je ook in 1985 nog steeds vroeg op maar voor de rest zijn de arbeidstijden toch wel een stuk gunstiger geworden. We bak ken nog slechts twee middagen in de week en dat is te danken aan de mechanisatie. Het verwerken van brooddeeg gebeurt bijvoorbeeld praktisch helemaal auto matisch. Je moet het deeg nog draai en maar een machine weegt het deeg af, bolt het op, waarna het in de rijs- kast glijdt. Het gerezen brood komt automatisch weer uit die kast en er is alleen nog een mannetje nodig om die broden in de blikken te doen." De schrijver van dit verhaal heeft in de zeventiger jaren enige tijd bij bakkerij Timmer gewerkt en kan zich levendig herinneren dat het maken van een par tij kleine speculaasjes een middag werk was voor drie man. Het specu laasdeeg werd via een soort drukpers verwerkt tot kleine speculaasjes maar die drukpers werd dan wel met mens kracht aangedreven. Met andere woor den: er stond iemand uren aan een slinger te draaien en daar was nogal wat kracht voor nodig. Ook dat gebeurt nu automatisch, deelt Kees Timmer mee. Een machine die luistert naar de naam „Kareltje" (wij noemden de handslinger „het kreng") is in feite de electrische drukpers die het deeg keurig in koekvorm op bak platen legt. Het hoeft dan alleen nog de oven in. De mechanisatie heeft niet alleen meer vrije tijd opgeleverd. Het aantal medewerkers kon in de loop der jaren ook worden verminderd. Cees Timmer bakte op 6 april van dit jaar zijn laatste brood, precies 50 jaar na dat hij de eerste „bruine jongens" uit de met turf gestookte oven haalde. De senior van het bedrijf doet nu nog de boekhouding maar dat wordt volgend jaar door de computer overgenomen. Speculaas Het zijn zaken die Cees Timmer niet met lede ogen aanziet. „Vijftig jaar is een hele periode. Ik ben blij dat de ar beidsomstandigheden zijn verbeterd en dat we de ontwikkelingen in de bakke rijwereld hebben kunnen integreren in ons eigen bedrijf." Wat blijft zijn echter produkten die ook in 1910 al aan de man of vrouw werden gebracht. Het oude recepten boekje komt weer op tafel en daarin komen we o.a. kleikoek, taai, gevulde koeken, eierkoeken, wellingtons en speculaas Tegen. Speculaas is hét han delsmerk vbn bakkerij Timmer en de roem over dit produkt zorgde er voor dat er jaarlijks rond sinterklaas enkele auto's vol grote speculazen naar de vaste wal gaan. „Het is met die Texel se speculaas zo; je lust het of je lust het niet. Het is vrij blanke speculaas en mensen die het niet lekker vinden noemen het zoetig. Deze soort wordt alleen op Texel en in de Zaanstreek gegeten." In het receptenboekje van voor de oor log staan meerdere recepten voor spe culaasjes. Cees Timmer: „Je had toen zelfs drie soorten. De soort zonder Speculaas was 75 jaar lang de specialiteit van Bakkerij Timmer. V.l.n.r. Kees, Cees en Ruud Timmer. Het oude winkelpand aan de Koetebuurt zoals dat er van 1920 tot 1970 uitzag. amandelen heette bijvoorbeeld volksspeculaas." Het zijn andere tijden en vooral andere prijzen. Acties als 10 gevulde koeken voor een kwartje ko men niet meer voor maar het percen tage roomboter of margarine in de keuken is er niet minder om. Sfeer Het 75-jarig bestaan van Bakkerij Tim mer wordt gevierd met een open huis dat conform de arbeidstijden van de drie mensen in de bakkerij 's morgens om vier uur begint. We weten uit er- varing dat wie werkelijk de sfeer in een bakkerij wil proeven en de geuren puur wil opsnuiven, in het ochtendglo ren present moet zijn. Mensen die dat donderdag doen worden zeker getrak teerd op de produkten die dan, met recht ovenvers, worden aangeleverd. Daarnaast is er in het bedrijf donder dag een expositie over de historie van het bedrijf met oude foto's, oude ge- reedschappen e.d. Tegenover dit stukje bakkershistorie zal te zien zijn hoe een moderne bakkerij functioneert, want er wordt die dag normaal gewerkt. Wie niet vroeg uit zijn of haar bed kan ko men om Cees, Ruud, Kees en werkne mer Hans Vlaming aan het werk te zien is later op de dag ook welkom. „Voor hen blijft er nog wel iets over van wat de oven donderdag bruin bakt", aldus Kees Timmer. Het open huis duurt tot 18.00 uur. m die in 1953 een belangrijke modernisering van het bedrijf betekende. V.l.n.r. Cees m, Aris Timmer en Kees Bakker. jergeteekende hoopt hetzelfde vertrouwen te mogen genieten als voorganger en beveelt zich beleefd aan tot de levering van alles wat ie Brood, Koek en Banketbakkerij behoort, zullende voor een nette olide bediening zorg dragen". Dat stond 23 oktober 1910 in de Texel- Courant en vormde het startsein voor een zelfstandig bakkers- jcht dat in de afgelopen jaren talloze vertakkingen op het eiland ken- naar het bakken van brood en koek en het maken van banket hoog >t vaandel hield. Bakkerij Timmer uit Oosterend hield het in dit jcht 75 jaar vol. Dat wordt donderdag gevierd met o.a. een open dat indachtig de wekkertijden van het bakkersgilde, om vier uur 's gens begint. grootvader nam toen de honeurs waar. Hij was visser maar kon blijkbaar ook wel brood bakken", aldus Kees Tim- mèr. Die dienstperiode viel in de prak tijk mee want de warme bakker moest zich één keer per week bij de kazerne melden om daarna weer vijf dagen „zakenverlof" te krijgen. De toenmalige bakkerij was niet groter dan dertig vierkante meter en lag di rect achter de winkel op dezelfde plaats waar het bedrijf nu nog is ge vestigd. Tot 1910 werd de oven gestookt op hout en daarna kwam er een hete lucht oven, gestookt op turf of steenkool. Dat was toen de meest moderne bakkersoven van Oosterend. Zoethok „Het meel lag op zolder, direct onder de pannen en dan had je nog een schuurtje dat het zoethoek werd ge noemd omdat daar stroop en honing stonden". De bakker kreeg in 1919 ook zijn eerste personeelslid. Aart van de Brink, en het venten van brood en koek was toen nog een must voor elke levensmiddelenleverancier. C. Timmer jzn. deed dat aanvankelijk met een mand op zijn rug. Hij trok dan dwars door de landerijen van boerderij tot boerderij. De benenwagen werd eind twintiger jaren ingeruild voor een Peugeot-autootje. Deze wagen bestond bij aanschaf uit slechts een chassis bediening altijd even net en ewas als in 1910 werd beloofd len we in een gesprek met be soudste Cees Timmer en zijn Ruud en Kees Timmer niet stellen. Zeker is wel dat de na- van C. Timmer Jzn. een soli- edrijf hebben opgebouwd dat gegaan is met de veranderin- in de bakkersbranche en mag nen op vele vaste klanten, ik heeft altijd meer dan de van onze omzet bepaald", Cees Timmer. „Oosterenders altijd een koeketend volkje ge it. En liefst koek van een rede- ormaat." loorkeuren van de klanten hebben voor gezorgd dat het „bak- lamma" van de Timmers een aantal successen telt die ook al armeegaan. Een receptenboekje eerste jaren van het bedrijf dat aan. Daarin verschillen alleen caataanduidingen van tegenwoor- gewichtbepalingen. Bij het recept leperkoek stond bijvoorbeeld 4 •s, twee maatjes Vz liter) en een (10 gram). Een ons en een pond len toen nog apart aangegeven, iwoordig hebben we het dan over men. ader en opa van de huidige fir- len kwam in 1897 in aanraking rij, zoals het bedrijf inmiddels heette, stopte in 1969 met venten, nadat in 1965 al afspraken over de wijkverdeling waren gemaakt met bakkerij Het Gou den Boltje. „Opa" Timmer had in 1946 zijn bakkerij wegens gezondheidsrede nen vaarwel gezegd en zoon Cees die daar toen al 11 jaar werkte nam de zaak over. Zoon Jan kocht de bakkerij van Dirk Koorn in Den Burg en heeft inmiddels, zoals bekend, op het eiland enkele winkels en een grote bakkerij. „Zakelijk hebben we nooit samen ge daan maar er is wel samengewerkt", aldus Cees Timmer, die vertelt dat de verpakkingen van de brood- en ban- ketprodukten aanvankelijk samen wer den besteld met de vermelding „Tim mers Bakkerijen". In de zestiger jaren bakte Timmer in Oosterend ook brood voor zijn broer omdat de broodverwerking inmiddels half geautomatiseerd was.( Grappig is een oud koekzakje dat we onder ogen krijgen met de vermelding „Electrische brood, banket- en koekbakkerij". „Er stond dus één electromotor in het be drijf die middels riemen een aantal ma chines aandreef." Schaarste In de oorlog merkten de Texelse bak kers pas goed hoeveel brood er nog thuis werd gebakken. Door invoering van distributiebonnen en meel- schaarste op de particuliere markt wer den veel Texelaars voor het eerst ge dwongen brood bij de bakker te halen. Cees Timmer: „De omzet van brood steeg toen enorm maar de produktie van koek liep naarmate de oorlog vor derde, natuurlijk steeds meer terug. Voor koek en banket waren weinig of geen grondstoffen beschikbaar." Het meel dat Timmer van de dichtstbijzijn de meelfabriek moest betrekken was in het eerste oorlogsjaar van redelijk kwa liteit maar ook dat liep alras terug. „Op het laatst bestond dat meel nog maar voor zestien procent uit tarwe, de rest was rogge- en aardappelmeel." De Texelaars die zelf geen brood meer konden bakken wisten wel vaak meel te bemachtigen waarvan de bakkers dan brood fabriceerden. Officieel was dat verboden maar de broodbonnen die men kreeg konden op die manier ten goede komen aan mensen in de stad. Daar maakte de bezetter een ein de aan middels de uitgifte van stads en plattelandsbonnen. „Toen gingen de mensen toch hun bonnen bij ons inleveren en wij leverden ze ook maar in". Cees Timmer bij een Hoppener oven met degelijk hang- en sluitwerk. Deze oven was de eerste hetelucht oven van Oosterend en werd gebouwd in 1920.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 1985 | | pagina 7