,Als ik moest koken, stond ik met twee linkerhanden" Project Begeleid Wonen zoekt vrijwilligers envoudige, doch voedzame maaltijden bereiden: at hob: Kookcursus 55-plus (Wf ütZKftj Rookworst /piJDAG 23 FEBRUARI 1990 TEXELSE COURANT PAGINA 11 De Hoornders Ferry Zwanenburg en Kees Kok geven ,,vol gas hun aanlokkelijk ogende boerenkoolstamppot Mevr. Lutske Schipper-Koopstra gelopen zaterdag heb ik thuis voor het eerst macaroni gemaakt. Mijn kleindochter, die op kamers aan de vaste wal zit, hoorde van de plannen en kwam speciaal voor die gelegen heid over. Als opa kookt, wil ik erbij zijn, zei ze tegen mijn vrouw. Nou, ze heeft lekker zitten eten. Gelukkig wel." Bijna iedereen zit nu aan tafel te eten. De heren Zwanenburg en Kok hebben in het begin gekscherend ge zegd me de resultaten straks op smaak te laten keuren. Nadat ik al meerdere borden vastberaden heb af geslagen - tenslotte is het half vier en heb ik tussen de middag hutspot gegeten - komt Ferry met een bordje boerekool aan. „Zo, en nu het uur der waarheid," zegt hij. Ik schaar me met mijn bord tussen de eters. Thuis roep ik, als mijn man heeft gekookt, voor de verandering wel eens „niet al te vies", maar die kunsten durf ik met al dat manvolk om me heen niet aan. Het smaakt trouwens best. Meenemen Uit de tassen worden doosjes en blikjes gehaald om de restanten van de maaltijd in mee naar huis te ne men. „Kunnen de vrouwen ook nog even proeven." Na het eten slaan de mannen aan het afwassen. Omdat ik heb meege geten, bied ik aan te helpen. „Ja, dat moet je zeggen als we bijna klaar zijn. Nou hoeft het niet meer. Onze handen staan al krom van het sop." Als alles blinkend schoon is, gaan de schorten weer in de tassen. Het zit erop voor deze week. „Ziezo," klinkt het vanaf de gang. „Ik heb alweer gekookt en gegeten. Dat werkt ten minste lekker af. De rest van de dag is mijn." M.B. De kookcursussen voor 55-plus mannen gaan uit van de Stich ting Welzijn voor Ouderen Texel. Mevrouw Schipper, die de kooklessen al enkele jaren verzorgd, heeft inmiddels 75 mannen de eerste beginselen van het koken bij gebracht. In het najaar wordt weer een nieuwe cursus gestart. Aanmel dingen bij „De Buureton", Mo lenstraat 2, Den Burg. Tel. 12696. sneltreinvaart opgewipt. Opgelucht worden ze weer neergelaten. Aan de ze zijde van het grote lokaal is blijk baar niets loos. „Het moet aan de overzijde van het meer zijn," merkt iemand op. Smoesje „Je vroeg me zonet waarom ik op les ben gegaan," vervolgt Henk Bas als de rust is weergekeerd. „Laat ik de waarheid maar zeggen, want waarom zou ik erom heen draaien? Gewoon op aandrang van mijn. vrouw. Ik had vroeger altijd wel een smoesje om niet in de keuken te hoeven staan, ik was altijd buiten. Maar als je wat ouder wordt, en je wilt samen zo lang mogelijk in je eigen huis blijven, zul je daar ook maatregelen voor moeten treffen. Daarom ben ik hier. Ik wil me met eten klaarmaken in ieder geval kun nen redden." De activiteiten achter de fornuizen worden nu veelvuldig, de kooktijd na dert de eindfase, en de custardtoet- jes moeten worden klaargemaakt. Voor mevrouw Schipper, die al die tijd al van fornuis naar fornuis is ge gaan, wordt het nu „primetime". „Zodra de belletjes komen, mag het poeder erin, maar denk erom roeren blijven. Dat is het belangrijkste. An ders krijg je een dik vel op de vla," vertelt ze. „Oh heerlijk," roept een deelnemer. „Ik ben dol op vellen. Mij kun je geen groter plezier doen." Bedrijven Het water loopt intussen bij de ra men neer. Achter het volgende for nuis wordt de laatste hand aan het eten gelegd. „Ik sta er tegenwoordig met mijn neus op als mijn vrouw kookt," vertelt dokter Siebinga, on derwijl de boerenkool fijnhakkend. „Ik heb wel eens eerder gekookt, maar dat is vijftien jaar geleden. Voor het spreekuur zette ik dan de groente op om even later de aardappels aan de kook te brengen. Dat ging echt tus sen de bedrijven door. Maar ik zou het leuk vinden samen te koken. Of haar te vervangen, zodat zij daarvan ook eens vrij is. Ik ben eigenlijk op „Ik op kookles?" zei ik tegen mijn vrouw, „Geen denken aan, ik vind het niets, ik heb er zelfs een hekel aan." Is je misschien denkt dat het een hobby van mij is, heb je het |oed mis," luidde de repliek. ja, en dan ben je uitgepraat. Ik heb me maar opgegeven. En eet je wat? Ik ben het tot mijn eigen verbazing nog leuk gaan vinden ook." Ferry Zwanenburg (67 jaar) uit Den Hoorn is één jan de 14 mannen die op de beginnerscursus kookles krijgt van levrouw Lutske Schipper-Koopstra, voormalig lerares landbouw- en nijverheidsschool. Iedere dinsdagmiddag bekwaamt de groep ich in het bereiden van eenvoudige, doch voedzame maaltijden, ie deze kunst onder de knie heeft, kan zich in de vervolggroep op donderdagmiddag verdiepen in het op tafel toveren van wat ;otischer gerechten. De beginnersgroep houdt het deze dinsdagmiddag echter nog bij het 'klaarmaken van boerenkoolstamppot met saucijsjes. Bij binnenkomst lig gen er keurig 14 gestencilde recepten op tafel. Het loopt tegen twee uur. De cursisten komen in kleine groep jes het lokaal van de voormalige huis- udschool aan de Haffelderweg Innengedruppeld. „En hier is de poe- kool dan," wordt er vanuit de gang roepen. „Vers van het land, pet ge- ukt." De mannen komen goedgehu- leurd binnenzetten. Eén cursist torst nog een zak met piepers. Als even later een doos met boodschappen is binnengedragen, zijn alle ingrediënten pBnwezig. „De mannen nemen om de kosten te pukken wel eens zelf groente of [jferdappelen mee van het land," ver telt mevrouw Schipper, terwijl er op n paar ontbrekende koks wordt ge- lacht. „Ik laat ze bij toerbeurt de in- pen verzorgen. Boodschappen ien is namelijk iets wat bij koken lort. Als er bijvoorbeeld rijst moet rorden klaargemaakt, en je komt - irwijl je nooit boodschappen doet - in de winkel tegenover tien verschil- 'lende soorten rijst te staan, weet je ook niet wat je nemen moet." Schorten Als iedereen present is, kan de les beginnen. De mannen schuiven ach ter de stenciltjes en het praten ver stomd. Tijdens de instructie blijkt het maken van het toetje, custardvla, nog de meeste problemen op te leveren. Het wordt om die reden door me vrouw Schipper vooraf even gede monstreerd. Nadat de hele gang van zaken goed is doorgesproken, kan de theorie in praktijk worden gebracht. De mannen staan op, ritselen wat in tasjes en hullen zich vervolgens in een uiteenlopend scala van schorten. Eén cursist heeft zich tegen eventue le vetvlekken uiterst goed gewapend. Het spierwitte schort loopt van onder de kin praktisch tot op de schoenen door Hij heeft nog een maatregel ge nomen om niets aan het toeval over te laten. Om zijn nek bungelen twee fikse ovenwanten aan een koordje. Koger horeca Twee aan twee stellen de mannen zich achter de kookeenheden op. Terwijl Ferry Zwanenburg het zand uit de boerenkool wast, ontdoet Hoorn der Kees Kok (57 jaar) de aardappels van hun schil. „Koken is heel leuk, maar je moet er wel de tijd voor heb ben," merkt hij voorzichtig schillende pp „Wat ik hier heb geleerd, probeer U thuis uit. Dat gaat uit de kunst." Nan Huisman en Piet Eelman uit De Koog vertellen hier niet toevallig te ipti. „We zijn uitgezonden door de Koger horeca. Dan kunnen ze zomers els het druk is, een beroep op ons doen." En tegen elkaar: „Wat valt daar nu om te lachen? Ze lijkt het wel niet te geloven." Vrijheid Jan Kuip (47 jaarl uit Den Burg en Henk Bas (66 jaar) hebben de gang er in. Het laatste restje boerenkool is net, met aanhangend water, in een nogal klein pannetje gedaan - echte „stamppotpannen" zijn niet aanwezig - en wordt nu aan de kook gebracht. „Ik sta er thuis helemaal alleen voor," vertelt Jan Kuip. „Dan moet je dus wat. Ik heb een tijd bij hotel Den Burg gegeten. Prima hoor, maar je bent geen vrij man, want je moet er op een bepaalde tijd zijn. Als tijdelijke oplossing haal ik nu door de week maaltijden bij Sint Jan af en kook ik in het weekeinde zelf. Omdat het eten van Sint Jan een aflopende zaak is, ben ik op cursus gegaan. Ik wil straks alles zelf kunnen. Om hele maal vrij te zijn." Brandlucht Opeens maakt een pertinente brand lucht zich meester van het intussen behoorlijk bewasemde lokaal. „Zeg, er brandt ergens iets aan, het is toch niet bij jullie," vraag ik vlug, me on middellijk schuldig voelend omdat ik door mijn gevraag de aandacht van de pannen afleid. Maar als ter con trole de deksels van de pannen zijn gelicht, blijkt de rooklucht ergens an ders vandaan te komen. Overal om ons heen worden nu de deksels in les gegaan om er meer plezier in te krijgen." Kleine pannen Terwijl de fijngehakte boerenkool met een houten lepel door de aardappelen wordt geroerd - stampen is in ver band met de afmeting van de pan niet mogelijk - zegt N.J. van Dam thuis nooit te koken. „Tot nu toe heb ik éénmaal thuis iets klaargemaakt. Ik had er ook helemaal geen zin in, in deze cursus. Maar ja, mijn vrouw stond erop. Ik moet wel zeggen dat het me meevalt. Maar ik ben bang dat ik er straks thuis toch aan moet geloven. Het is al de vijfde les die we krijgen." Mevrouw Schipper komt een kijkje nemen en heeft lovende woorden voor de stamppot van Siebinga en van Dam. „Kijk eens," roept ze tegen de overige cursisten, de open pan to nend, „Deze is wel bijzonder goed gelukt." De eigenaren van het pro- dukt pakken een bord en bestek en zetten zich als eersten aan tafel om de stamppot op te eten. Linkerhanden Dirk Lap van het Hoorndernieuwland en S. Bruin uit De Koog zijn bijna ook zo ver. Bruin zegt op kookgebied voorheen nooit wat te hebben ge daan. „Wat wil je. Ik had vroeger thuis zes zusters. Het gevolg was dat ik nooit wat hoefde te doen. Toen ik trouwde kookte mijn vrouw voor me. Maar toen ze laatst door ziekte een half jaar uit de running raakte, stond ik met twee linkerhanden. We heb ben voor een tussenoplossing geko zen. Door de week maken we gebruik van Tafeltje Dekje en in de weekeinden kook ik zelf." Dirk Lap vertelt dat zijn maaltijden thuis in goede orde zijn bevonden. „We hebben afgesproken dat ik voortaan eens per week kook." Cup-a-soup Jan Kiljan uit Den Hoorn zegt voor de aardigheid aan de cursus mee te doen. „Hiervoor kon ik alleen aardap pels koken en soep uit een pakkie. Van die cup-a-soup, weet je wel. Warm water erbij en klaar. Maar af- De projectgroep Begeleid Wonen is naarstig op zoek naar vrijwilligers, die het een uitdaging vinden jonge mensen te helpen. Jonge mensen (van 20 tot 35 jaar) die, om wat voor reden dan ook, niet in staat zijn zelfstandig een huishouding te voe ren. Vrijwilligers, die zich uit sociale bewogenheid met de begeleiding van deze mensen bezig willen houden, dienen hiervoor gedurende minimaal één jaar, ongeveer vijf uur per week beschikbaar te zijn. Hier geldt dus: vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Taken waarin vrijwilligers mogelijk bij moeten springen zijn ondermeer hel pen met huishoudelijk werk (toezicht op het schoonhouden van de wo ning), het runnen van financiële za ken en helpen bij het leggen van sociale contacten. Kortom, opvangen waar nodig, vanuit het oogpunt dat de mensen het zelf moeten leren doen, om zodoende tot meer ont- plooiïng te komen. Van de vrijwilligers zélf wordt ver langd dat zij geduldig zijn, tegensla gen kunnen verwerken, praktisch en zelfstandig zijn ingesteld, de nodige levenservaring hebben en niet betut telend optreden. Er wordt respect ge vraagd voor de door de deelnemers zelf genomen besluiten en tenslotte dienen vrijwilligers er financieel of materieel niet beter van te willen worden. Kortom, iemand met een normale dosis gezond verstand moet met schromen zich aan te melden. De projectgroep kampt op het ogen blik met een groot tekort aan vrijwilli gers. Op korte termijn zijn veel mensen nodig. Het project ging twee jaar geleden van start. De resultaten tot nu toe zijn bemoedigend. Vanuit het project is onder andere een cursus zelfstandig wonen ont sproten, die 15 deelnemers telde. Sie- me Zijm, van het educatieve werk, heeft vaardigheden als koken, het werken met maten en gewichten en omgaan met geld bijgespijkerd. Mevrouw W. Keyser van de Immet- jeshoeve is coördinatrice van het pro ject. „Voor ouders is het een verademing dat er iets dergelijks op Texel is. Het wordt voor hen zoveel eenvoudiger hun kind los te laten. Ze weten dat er een instelling is die zich met hun kinderen bemoeit," aldus de coördinatrice. De projectgroep Begeleid Wonen is een initiatief van de sociaal- pedagogische dienst (SPD). Het pro ject is ontstaan uit een samenwer kingsvorm (SPD, RIAGG en algemeen maatschappelijk werk) die uniek is voor Nederland en volledig is toege spitst op de eilandelijke positie van Texel. De projectgroep heeft onlangs subsidie aangevraagd bij de gemeen te. Als dit wordt gehonoreerd, krijgt het project geen subsidie meer van het ministerie WVC. Deelnemers worden naar het project verwezen door instanties als het RI AGG en het maatschappelijk werk. Soms melden zij zich ook zelf. Men sen die zich als vrijwilliger aan willen melden kunnen nadere inlichtingen krijgen bij W. Keyser - coördinatrice van zowel deelnemers als vrijwilligers - Westerweg 20, tel. 14931. Of bij het maatschappelijk werk, tel 14185. Nt v»n butan veranrwoorj van 0» radakt* Wil diegene die door honger over mand, en in het duister, prei, spruit jes en boerenkool weg nam van mijn land zich nog éénmaal tot mij wen den, maar nu op klaarlichte dag. Zo dat ik u een rookworst overhandigen mag want één ding moet u weten boerenkool wordt met worst gegeten. Groetend P. Prins De Cocksdorp

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 1990 | | pagina 11