Wat ik zec
qgen wou...
ieuwe bedrijvigheid:
cling matrassen
Bedrijvig/^/
Oorkonde voor Boorsma
van „De Buteriggel
Beste tourist menu in regio
Jachthoornconcert
Pax Christie zoekt
gastgezinnen
TEXELSE y COURANT
Texel vogeleiland?
„Snackservice" serveert
patat in karton
Boottaxi
Schoorl PTT dealer
immers Bakkerij
este in Noordkop
lévé jeugdmode in
de Waalderstraat
jdeschild.
Ifslandig
Bneven van lezers
Buiten verantwoordelijkheid van de redactie
moeten ze wel snel zijn. De maaima-
chine is dat tegenwoordig in ieder
geval wel. Een iets vriendelijker ma
nier van maaien is ook voorhanden.
Maar omdat die veel lastiger is zal
niet elke boer deze kunnen of willen
gebruiken. Rest alleen dus nestbe
scherming.
De gemiddelde boer houdt volgens
mij van de natuur. Wil dus best de
op zijn land aanwezige nesten be
schermen. Kan dat echter niet alleen.
Vraagt dus hulp, die hij ook vaak
krijgt. Nesten zoeken is echter moei
lijk. Dat moet je leren. Dat kost tijd.
En vogeliefhebbers genoeg, maar die
moeten dan net de auto wassen of
met vrouw en kinderen ergens heen
op de dag dat
En ik weet het wel, ik ben misschien
wat sentimenteel. Maar ik moet er
echt niet bij na denken wat er daar
om is gebeurd met al die nesten en
jonge vogels.
Maar misschien is er nog iets te red
den. Op de gemaaide weilanden zul
len veel vogels, o.a. de kievit, „het
nog eens proberen". Door deze ver-
volglegsels te beschermen tegen bij
voorbeeld grazend vee, zijn de
weidevogels misschien alsnog in
staat hun jongen groot te brengen.
Zodat deze volgend jaar opnieuw op
Texel hun best kunnen doen de naam
van ons „Vogeleiland" groot te
houden.
Riet Veenendaal
Den Burg
Jachthoornblaasvereniging Artemis
verzorgt op tweede pinksterdag 131
meil in de Nederlands Hervormde
kerk in De Koog een concert. Arte-
mis, dat 17 leden telt, toert door heel
Europa. Geblazen wordt op natuur
hoorns, gestemd in Es. De muziek
die ten gehore wordt gebracht is
voornamelijk afkomstig uit de zeven
tiende en de achttiende eeuw. Tij
dens de uitvoering worden zowel
delen uit Grande Messe de Saint Hu-
bert als volksmelodieën ten gehore
gebracht. De toegang is gratis, de
collecte is ten bate van het instru
mentenfonds. Aanvang 16.00 uur, de
kerk is een half uur eerder open.
De hulporganisatie Pax Christie zoekt
op Texel negen gastgezinnen voor
kinderen uit Berlijn. Het gaat om
jeugd van 6 tot 12 jaar.
Het zijn „gewone" kinderen, die ech
ter nodig even uit hun omgeving
moeten Wat aandacht en een aai
over hun bol is, naast verblijven in
een Texels gezin, al vakantie voor
hen.
Wie bereid is een kind een paar we
ken op te nemen, wordt verzocht te
bellen naar Ad en Henny Boekhout,
telefoon 02230-17995 of Tineke Tuk,
telefoon 072-624733.
de soep kreeg het meisje heel roman
tisch een pakje geserveerd waarin
een trouwring was verstopt."
Dancing
„Voor wij hier kwamen was de Bute-
riggel een dancing waar men niet
zonder stropdas in kwam. Dat zit er
bij de Texelaars nog aardig ingebak
ken. Er worden nog altijd grapjes
over gemaakt."
Het restaurant is geopend van april
tot en met oktober en twee weken
met de kerst. „Superdruk is het dan,
veel vaste klanten en drie dagen van
te voren reserveren is geen luxe. We
maken veel werk van de kerst. Er kan
la carte gegeten worden of een
kerstmenu. En natuurlijk ook het Tou
rist menu", lacht het echtpaar
Boorsma dat de oorkonde beschouwt
als een bekroning op hun werk.
Wil de Leeuw
(Foto March Heljnenl
19 MEI 1993
Heerlijk hè, dat weer van de afgelo
pen weken? Toch dreigt dat mooie
weer voor veel weidevogels uit te
draaien op een regelrechte ramp.
Want door deze extreem warme
weersomstandigheden voelen veel
boeren zich geroepen héél vroeg te
maaien. Sterker nog, er is al bijna
overal gemaaid. Op een moment dat
de weidevogel nog volop bezig is zijn
eieren uit te broeden, waardoor er al
leen al in Noord Holland de laatste
weken duizenden nesten verloren zijn
gegaan.
Toen ik bovenstaand bericht vorige
week las schrok ik. En heb er, als
volkomen leek op dit gebied, met
verschillende mensen over gesproken.
Deze legden mij het volgende uit:
door de verbeterde landbouwmetho
des is het grasland de laatste jaren
steeds „droger" geworden. Hierdoor
kan er gemiddeld zo'n drie vier we
ken eerder worden gemaaid dan pa
kweg twintig jaar geleden. De
toegestane raaptijd van kievitseieren
(tot 5 april) is daar echter nooit op
aangepast. Kieviten maken na versto-
De hoop dat veel patatbakkers op
Texel bereid zijn om hun product niet
langer te serveren in plastic bakjes
maar in bakjes van eetbaar of af
breekbaar materiaal, is niet bewaar
heid. Slechts één bedrijf bleek
ervoor te voelen en is er inmiddels
toe overgegaan: Snackservice" aan
de Dorpsstraat in De Koog.
Zoals bekend besloot vorig jaar de
jeugdgemeenteraad om f1250,- uit te
trekken voor een zonnepaneel voor
EcoMare en f2500,- voor de invoer
van alternatieve patatbakjes. EcoMare
heeft het paneel aangebracht en
heeft de subsidie ontvangen, maar
het geld voor de milieuvriendelijke
papatbakjes kon nog steeds niet wor
den besteed omdat de betrokken on
dernemers andere bakjes
commercieel niet interessant vonden
en zelfs niets voelden voor gratis kar
tonnen bakjes. Dit ondanks aandrang
die werd uitgeoefend door Mans Se-
gers, voorzitter van de Texelse afde
ling van Horeca Nederland. De enige
uitzondering was mevrouw Van Elk
van „Snackservice". Ze presenteert
uit principe patat in kartonnen bakjes.
B en W hebben daarom besloten de
helft van het nog niet toegekende
bedrag met enige ceremonie aan
haar uit te reiken. De rest van het
geld blijft in de gemeentekas.
ring vaak wel een vervolglegsel. Maar
het is al half mei voordat dat uit
komt. Door het extreem vroege, (en
veelvuldiger) maaien van dit jaar zijn
er meer nesten dan „normaal" ver
nietigd. En dat in een tijd dat er bij
voorbeeld op een landje nabij „Het
natte blok" dit jaar maar zegge en
schrijve één kieviten echtpaar is ge
teld. Terwijl dat er verleden jaar nog
zeven en zo'n tien jaar terug nog ge
middeld dertig warenl En dan heb ik
het nog alleen maar over de kieviten.
Ook andere vogels lijken dit jaar op
grote schaal „de klos te zijn." Bij
voorbeeld de tureluur. En met deze
vogelsoort ging het de laatste jaren
net iets beter.
Maaien op een moment dat de vo
gels geboren zijn kan een oplossing
betekenen. Dan hebben de kuikens
tenminste nog een kans. Hoewel, dan
Met grote vreugde lazen wij in de
Texelse Courant van 14 mei dat de
nieuwe taxicentrale in samenwerking
met Teso een boottaxi gaat invoeren.
Dit is nu een plan dat alle steun ver
dient omdat het een echte bijdrage
kan leveren aan de vermindering van
de automobiliteit op Texel. We reke
nen er dan ook op dat de gemeente
Texel er alle steun aan geeft en niet
aarzelt met een behoorlijke financiële
bijdrage voor een reclamecampagne.
De Texelse boottaxi moet snel een
begrip worden in het hele land zodat
iedereen er van weet en dus kan
overwegen zijn auto op het vasteland
te laten.
We zijn alleen bang dat de huidige
parkeerruimte bij de veerhaven van
Den Helder te klein is, vooral in de
zomermaanden. Of mag men straks
een rijstrook van de betonbaan langs
de dijk gebruiken? „Tien voor Texel"
hoopt in elk geval dat deze actie zal
slagen.
Tien voor Texel
Menno Stam
Den Burg.
Gebr Schoorl in de Waalderstraat zijn
officieel dealer geworden van PTT Te
lecom netaansluitingen. Peter Schoorl
heeft daarvoor een opleiding gevolgd
bij de PTT. Het betekent dat voor
aanvraag van een telefoonlijn, bij ver
huizing, blokkering van 06-nummers
en andere zaken die met telefoo
naansluitingen te maken hebben,
voortaan contact kan worden opge
nomen met de firma Schoorl. Alleen
voor storingen moet het PTT-
storingsnummer worden gebeld.
De Buteriggel is een echt familiebe
drijf. Vader, moeder, zoon Patrick en
dochter Dorean werken eendrachtig
samen aangevuld met twee vaste
krachten. „Onze kinderen houden van
het vak en zijn er mee opgegroeid.
Ondanks het feit dat horeca kinderen
in het seizoen wel eens wat aan
dacht te kort komen zijn ze waar
schijnlijk juist daardoor nogal
zelfstandig". Net als bij veel collega's
kost het moeite extra seizoenkrach
ten te vinden.
Textiel
„Koken is nog steeds een hobby",
zegt Boorsma die ooit in textiel han
delde. De smaak van de horeca kreeg
hij te pakken als barkeeper in Bergen
en Alkmaar. In '69 kwamen de
Boorsma's naar Texel waar ze in de
Dorpstraat in De Koog een wolwinkel
dreven. In '78 hingen ze voorgoed de
knotten wol aan de wilgen en storten
zich in het horecaleven.
Verfijnde lamsgerechten hebben
Boorsma's voorkeur. Hij hecht er
sterk aan dat alle uitgeserveerde
schotels zijn eigen signatuur dragen.
Het doet hem plezier dat de ontwik
kelingen in het lamsvlees zo'n vlucht
hebben genomen.
Lamsracklet is een nieuw gerecht op
de kaart waarbij de speciale manier
van bereiden tot de keukengeheimen
hoort van De Buteriggel.
Trouwring
Mevrouw Boorsma houdt er van het
haar gasten naar de zin te maken.
„Veel gezinnen ontvangen we en
ouderen, maar ook jonge stelletjes.
Vorig jaar kwam er een jongeman mij
raadplegen. Hij wilde zijn vriendin tij
dens een etentje ten huwelijk vragen.
We beraamden een plannetje en na
Familie Boorsma ontving uit handen van de NBT-voorzitter de oorkonde.
vernieuwing in voile gang. Medewerker Roel Verra stelt het In vier plekken gesneden oude matras opnieuw samen. iFoio Harry de Graan
hopen dat Texel
wat permanente ar-
aan over houdt: het
van oude matrassen,
it gebeurt door het bedrijf „Promi-
dal is voortgekomen uit de
ielse Wol Onderneming en is on-
in het nieuwbouwge-
van de Texeler
van Dick Graaf in
„Promise" is echter
en heeft dan ook een
jee bedrijfsleider: Willem Koorn,
geassisteerd wordt door Ruth de
I Na een langdurige periode van voor
leiding, marktverkenning en kwali-
Istesten is Promise nu in de
bliciteit getreden. Zondagavond
lid in het Veronica tv-programma
mmers Bakkerij is door de „echte
kkers"-organisatie tot beste be-
ijf in de kop van Noordholland ge-
Hen. De Texelse bakkerij heeft
m vestigingen in Den Burg en één
ijn Oe Koog.
[In de kop van Noordholland zijn 48
:hte bakker-vestigingen. Deze wer
en door deskundigen bezocht en
luwgezet beoordeeld. Daarbij ging
it niet alleen om de kwaliteit van
iet product, maar ook om de bedie-
ing en het uiterlijk van de winkel,
e totale indruk die een bedrijf
aakte was doorslaggevend,
mmers Bakkerij kwam op alle fron-
en als beste uit de bus. De ereprijs,
in de vorm van een beker, is aan het
htpaar Timmer overhandigd. Het
irsoneel werd door hen in de bloe
djes gezet wegens het heugelijke
opende in het pand waar
«I voor kort de kapperszaak Qnipp
*as gevestigd, Bévé jeugdmode
deuren. De verbouwing, die een
keek in beslag nam, heeft geresul-
•e'd in een kleine en gezellige win-
L gespecialiseerd in mode voor
Mieren.
eek van der Belt van Jojo mode:
^dg jaar hadden we het besluit ge
pen te stoppen met de verkoop
J" kinderkleding in onze winkel aan
Stenenplaats. We raakten echter
»9esprek met vrienden van ons, die
so°rtgelijke winkel hebben in
•PPel en uiteindelijk besloten we
1 samen een zaak voor kinderkle-
'9 op Texel te exploiteren. Het
|nd in de Waalderstraat kwam vrij
T at ls voor ons een uitstekende
^atie.
|Vé verkoopt uitsluitend kinderkle-
r, "et assortiment is uitgebreid.
L van dor Belt: „We voeren de
re iT' aan9evu'd "iet wat goedko-
p kle|dngmerken, zoals Cakewalk
jok Ir!!"6' 0ver'9ens is deze kleding
IITl k°mstig uit het Oililyconcern
a„„,e, 'n de afgelopen zes jaar
r mei a' ^^Hde relatie opgebouwd
"eI de firma Oilily."
we' de zomer nog moet begin-
J°'d< in juni de nieuwe na-
ode voor de jeugd verwacht in
'Jeugdmode in de Waalderstraat
waarin Els Vinke en Duwie den
oeken'nderen zu"en helpen bij het
„Het zijn toch weer die Hollanders"
een reportage vertoond over het in
Nederland unieke bedrijf, waarbij Wim
Koorn langdurig in beeld was. Over
een paar weken wordt na afloop van
de actualiteitenrubriek Nova een
STER-spot over hetzelfde onderwerp
vertoond, waarbij de kijkers worden
uitgenodigd om telefonisch nadere in
formatie aan te vragen. De gratis tv-
publiciteit van zondag was te danken
aan de bemoeienis van het Innovatie
centrum te Alkmaar, dat nauw sa
menwerkt met het Ministerie van
Economische Zaken en telkens on
derwerpen voorstelt voor het ge
noemde Veronicaprogramma.
Tweede leven
„Uw oude matras biedt u nog
minstens tien jaar optimaal slaap
comfort", vermeldt de folder die Pro
mise momenteel verspreidt. Dat
tweede leven van een matras wordt
mogelijk door een vrij ingrijpende be
werking. De oude matras wordt ont
daan van zijn bekleding en
vervolgens in de lengte overdwars en
dwars doormidden doorgesneden. De
vier plakken die dan ontstaan worden
zodanig op elkaar gelegd, dat de bui
tenkant naar binnen wordt gekeerd.
Het gevolg is dat het centrale deel
dat het meest heeft geleden van het
gebruik, aan de buitenkant komt. Tus
sen de twee lagen van het aldus op
nieuw opgebouwde matras komt een
laag kokosvezel waardoor de ventila
tie (vochtafvoer) en het comfort
wordt verbeterd. Alles wordt muur
vast aan elkaar gelijmd, in een
„kous" gestopt, gedesinfecteerd (te
gen huismijt) en tenslotte voorzien
van een luxueuze nieuwe tijk van
badstof met een laagje schapenwol.
De klant kan erop rekenen dat hij zijn
eigen matras terugkrijgt.
Recycling is alleen mogelijk met poly
ether en schuimrubber matrassen,
van elk formaat. De kosten zijn af
hankelijk van de grootte. De bewer
king kost bij een matras van 80 x
190 cm f199,-. en bij 120 x 190 cm
349,-. Kosten van halen en brengen
zijn daarbij inbegrepen. Een nieuwe
matras van redelijke kwaliteit is twee
tot drie keer zo duur.
Genoeg vraag?
De markt voor recycling matrassen
zou heel groot kunnen zijn. Een op
de drie matrassen die in Nederland in
gebruik zijn, is aan vernieuwing toe.
Jaarlijks worden zo'n 350.000 ma
trassen weggegooid. Als slechts 5%
van dat aantal bij Promise voor re
cycling zou worden aangeboden,
draait het bedrijf als een trein. De
hoop daarop is sterk toegenomen
door de reacties van de eerste klan
ten, die opgetogen waren over het
resultaat.
van nieuwe kleding.
Ruud Nooy
Het echtpaar Boorsma uit De Koog
exploiteert voor het zestiende sei
zoen Restaurant de Buteriggel aan
de Badweg in De Koog. Woensdag
middag overhandigde W. M. J. Him-
melreich, namens het Nederland
Bureau voor Toerisme, met veel lo
vende woorden de Kwaliteits Oor
konde aan de verheugde eigenaars
van het paviljoen.
In de Buteriggel wordt volgens het
NBT het beste Tourist Menu geser-
veert van de regio Noord-Holland.
Het NBT reikt jaarlijks een oorkonde
uit aan het bedrijf dat het beste Tou
rist Menu serveert in de regio, leder
jaar maken de inspecteurs van het
NBT een ronde langs de Tourist Menu
restaurants. De inspectie richt zich
op de kwaliteit van het menu, de be
diening, ambiance en hygiëne van het
bedrijf. Deze vier aspecten zijn in dit
restaurant optimaal aangetroffen, al
dus de lovende tekst op de fraaie
oorkonde die ongetwijfeld een mooi
plaatsje zal krijgen in het gezellige
restaurant.
Steekproeven
De Buteriggel ligt op de „buitenste
rand" van de duinen. Het oogt van
de buitenkant als een écht strandpa
viljoen dat geteisterd wordt door de
elementen. Binnen is de ambiance
onverwacht stijlvol en warm. Geen
planken vloer, maar vloerbedekking.
Geen kale tafeltjes met een visnetje
er boven, maar donkerrode tafelkle
den, gezellige lampjes, een mooie
bar.
„Het is een hele kunst om een fanta
sierijk Tourist Menu
J21.50 samen te stellen", aldus in
specteur Himmelreich van het NBT.
„We nemen regelmatig onaangekon
digd steekproeven." Met veel genoe
gen vervult hij deze fuctie waarbij
het nuttige met het aangename vere
nigd wordt. „Soms neem je de kinde
ren mee en kijk je hoe kindvriendelijk
een restaurant is. We letten op letter
lijk èlles. Na afloop maken we ons
bekend aan de mensen."
Gunstig
De Buteriggel werd meerdere malen
bezocht door het NBT en telkens viel
de beoordeling uiterst gunstig uit
voor de familie Boorsma. Sinds vier
jaar reikt het NBT de kwaliteitsoor
konde uit. „Als er een seizoen is
waarin we geen enkel restaurant zo
hoog kunnen kwalificeren, slaan we
een jaar over",aldus Himmelreich die
hiermee aan wil geven dat de oor
konde op z'n juiste waarde dient te
worden geschat.
Het NBT reikt jaarlijks tevens de Zil
veren Vork uit ter stimulering van de
kwaliteit van het Tourist Menu. Op
de Horecava beurs in Amsterdam
wordt uitgebreid aandacht besteed
aan de winnaars van de prijzen.
Vers
Het Tourist Menu van de Buteriggel
betekent in de praktijk meestal
(groente) soep van de dag. Smaakvol
geserveerde lamsfilet of scholfilet
met een schotel (5 soorten) verse
groenten, sla en patat. Tot slot een
feestelijk nagerecht.
„Onze kaart is uitgebreid", aldus Wil
lem Boorsma. „Het is een uitdaging
om naast de la carte gerechten het
Tourist Menu zo goed mogelijk te
presenteren. Het restaurant wordt
voornamelijk door toeristen bezocht
die de kwaliteit en de vriendelijke
midden-klasse pri|zen waarderen.