Wat ik zec qgen wou... ieuwe bedrijvigheid: cling matrassen Bedrijvig/^/ Oorkonde voor Boorsma van „De Buteriggel Beste tourist menu in regio Jachthoornconcert Pax Christie zoekt gastgezinnen TEXELSE y COURANT Texel vogeleiland? „Snackservice" serveert patat in karton Boottaxi Schoorl PTT dealer immers Bakkerij este in Noordkop lévé jeugdmode in de Waalderstraat jdeschild. Ifslandig Bneven van lezers Buiten verantwoordelijkheid van de redactie moeten ze wel snel zijn. De maaima- chine is dat tegenwoordig in ieder geval wel. Een iets vriendelijker ma nier van maaien is ook voorhanden. Maar omdat die veel lastiger is zal niet elke boer deze kunnen of willen gebruiken. Rest alleen dus nestbe scherming. De gemiddelde boer houdt volgens mij van de natuur. Wil dus best de op zijn land aanwezige nesten be schermen. Kan dat echter niet alleen. Vraagt dus hulp, die hij ook vaak krijgt. Nesten zoeken is echter moei lijk. Dat moet je leren. Dat kost tijd. En vogeliefhebbers genoeg, maar die moeten dan net de auto wassen of met vrouw en kinderen ergens heen op de dag dat En ik weet het wel, ik ben misschien wat sentimenteel. Maar ik moet er echt niet bij na denken wat er daar om is gebeurd met al die nesten en jonge vogels. Maar misschien is er nog iets te red den. Op de gemaaide weilanden zul len veel vogels, o.a. de kievit, „het nog eens proberen". Door deze ver- volglegsels te beschermen tegen bij voorbeeld grazend vee, zijn de weidevogels misschien alsnog in staat hun jongen groot te brengen. Zodat deze volgend jaar opnieuw op Texel hun best kunnen doen de naam van ons „Vogeleiland" groot te houden. Riet Veenendaal Den Burg Jachthoornblaasvereniging Artemis verzorgt op tweede pinksterdag 131 meil in de Nederlands Hervormde kerk in De Koog een concert. Arte- mis, dat 17 leden telt, toert door heel Europa. Geblazen wordt op natuur hoorns, gestemd in Es. De muziek die ten gehore wordt gebracht is voornamelijk afkomstig uit de zeven tiende en de achttiende eeuw. Tij dens de uitvoering worden zowel delen uit Grande Messe de Saint Hu- bert als volksmelodieën ten gehore gebracht. De toegang is gratis, de collecte is ten bate van het instru mentenfonds. Aanvang 16.00 uur, de kerk is een half uur eerder open. De hulporganisatie Pax Christie zoekt op Texel negen gastgezinnen voor kinderen uit Berlijn. Het gaat om jeugd van 6 tot 12 jaar. Het zijn „gewone" kinderen, die ech ter nodig even uit hun omgeving moeten Wat aandacht en een aai over hun bol is, naast verblijven in een Texels gezin, al vakantie voor hen. Wie bereid is een kind een paar we ken op te nemen, wordt verzocht te bellen naar Ad en Henny Boekhout, telefoon 02230-17995 of Tineke Tuk, telefoon 072-624733. de soep kreeg het meisje heel roman tisch een pakje geserveerd waarin een trouwring was verstopt." Dancing „Voor wij hier kwamen was de Bute- riggel een dancing waar men niet zonder stropdas in kwam. Dat zit er bij de Texelaars nog aardig ingebak ken. Er worden nog altijd grapjes over gemaakt." Het restaurant is geopend van april tot en met oktober en twee weken met de kerst. „Superdruk is het dan, veel vaste klanten en drie dagen van te voren reserveren is geen luxe. We maken veel werk van de kerst. Er kan la carte gegeten worden of een kerstmenu. En natuurlijk ook het Tou rist menu", lacht het echtpaar Boorsma dat de oorkonde beschouwt als een bekroning op hun werk. Wil de Leeuw (Foto March Heljnenl 19 MEI 1993 Heerlijk hè, dat weer van de afgelo pen weken? Toch dreigt dat mooie weer voor veel weidevogels uit te draaien op een regelrechte ramp. Want door deze extreem warme weersomstandigheden voelen veel boeren zich geroepen héél vroeg te maaien. Sterker nog, er is al bijna overal gemaaid. Op een moment dat de weidevogel nog volop bezig is zijn eieren uit te broeden, waardoor er al leen al in Noord Holland de laatste weken duizenden nesten verloren zijn gegaan. Toen ik bovenstaand bericht vorige week las schrok ik. En heb er, als volkomen leek op dit gebied, met verschillende mensen over gesproken. Deze legden mij het volgende uit: door de verbeterde landbouwmetho des is het grasland de laatste jaren steeds „droger" geworden. Hierdoor kan er gemiddeld zo'n drie vier we ken eerder worden gemaaid dan pa kweg twintig jaar geleden. De toegestane raaptijd van kievitseieren (tot 5 april) is daar echter nooit op aangepast. Kieviten maken na versto- De hoop dat veel patatbakkers op Texel bereid zijn om hun product niet langer te serveren in plastic bakjes maar in bakjes van eetbaar of af breekbaar materiaal, is niet bewaar heid. Slechts één bedrijf bleek ervoor te voelen en is er inmiddels toe overgegaan: Snackservice" aan de Dorpsstraat in De Koog. Zoals bekend besloot vorig jaar de jeugdgemeenteraad om f1250,- uit te trekken voor een zonnepaneel voor EcoMare en f2500,- voor de invoer van alternatieve patatbakjes. EcoMare heeft het paneel aangebracht en heeft de subsidie ontvangen, maar het geld voor de milieuvriendelijke papatbakjes kon nog steeds niet wor den besteed omdat de betrokken on dernemers andere bakjes commercieel niet interessant vonden en zelfs niets voelden voor gratis kar tonnen bakjes. Dit ondanks aandrang die werd uitgeoefend door Mans Se- gers, voorzitter van de Texelse afde ling van Horeca Nederland. De enige uitzondering was mevrouw Van Elk van „Snackservice". Ze presenteert uit principe patat in kartonnen bakjes. B en W hebben daarom besloten de helft van het nog niet toegekende bedrag met enige ceremonie aan haar uit te reiken. De rest van het geld blijft in de gemeentekas. ring vaak wel een vervolglegsel. Maar het is al half mei voordat dat uit komt. Door het extreem vroege, (en veelvuldiger) maaien van dit jaar zijn er meer nesten dan „normaal" ver nietigd. En dat in een tijd dat er bij voorbeeld op een landje nabij „Het natte blok" dit jaar maar zegge en schrijve één kieviten echtpaar is ge teld. Terwijl dat er verleden jaar nog zeven en zo'n tien jaar terug nog ge middeld dertig warenl En dan heb ik het nog alleen maar over de kieviten. Ook andere vogels lijken dit jaar op grote schaal „de klos te zijn." Bij voorbeeld de tureluur. En met deze vogelsoort ging het de laatste jaren net iets beter. Maaien op een moment dat de vo gels geboren zijn kan een oplossing betekenen. Dan hebben de kuikens tenminste nog een kans. Hoewel, dan Met grote vreugde lazen wij in de Texelse Courant van 14 mei dat de nieuwe taxicentrale in samenwerking met Teso een boottaxi gaat invoeren. Dit is nu een plan dat alle steun ver dient omdat het een echte bijdrage kan leveren aan de vermindering van de automobiliteit op Texel. We reke nen er dan ook op dat de gemeente Texel er alle steun aan geeft en niet aarzelt met een behoorlijke financiële bijdrage voor een reclamecampagne. De Texelse boottaxi moet snel een begrip worden in het hele land zodat iedereen er van weet en dus kan overwegen zijn auto op het vasteland te laten. We zijn alleen bang dat de huidige parkeerruimte bij de veerhaven van Den Helder te klein is, vooral in de zomermaanden. Of mag men straks een rijstrook van de betonbaan langs de dijk gebruiken? „Tien voor Texel" hoopt in elk geval dat deze actie zal slagen. Tien voor Texel Menno Stam Den Burg. Gebr Schoorl in de Waalderstraat zijn officieel dealer geworden van PTT Te lecom netaansluitingen. Peter Schoorl heeft daarvoor een opleiding gevolgd bij de PTT. Het betekent dat voor aanvraag van een telefoonlijn, bij ver huizing, blokkering van 06-nummers en andere zaken die met telefoo naansluitingen te maken hebben, voortaan contact kan worden opge nomen met de firma Schoorl. Alleen voor storingen moet het PTT- storingsnummer worden gebeld. De Buteriggel is een echt familiebe drijf. Vader, moeder, zoon Patrick en dochter Dorean werken eendrachtig samen aangevuld met twee vaste krachten. „Onze kinderen houden van het vak en zijn er mee opgegroeid. Ondanks het feit dat horeca kinderen in het seizoen wel eens wat aan dacht te kort komen zijn ze waar schijnlijk juist daardoor nogal zelfstandig". Net als bij veel collega's kost het moeite extra seizoenkrach ten te vinden. Textiel „Koken is nog steeds een hobby", zegt Boorsma die ooit in textiel han delde. De smaak van de horeca kreeg hij te pakken als barkeeper in Bergen en Alkmaar. In '69 kwamen de Boorsma's naar Texel waar ze in de Dorpstraat in De Koog een wolwinkel dreven. In '78 hingen ze voorgoed de knotten wol aan de wilgen en storten zich in het horecaleven. Verfijnde lamsgerechten hebben Boorsma's voorkeur. Hij hecht er sterk aan dat alle uitgeserveerde schotels zijn eigen signatuur dragen. Het doet hem plezier dat de ontwik kelingen in het lamsvlees zo'n vlucht hebben genomen. Lamsracklet is een nieuw gerecht op de kaart waarbij de speciale manier van bereiden tot de keukengeheimen hoort van De Buteriggel. Trouwring Mevrouw Boorsma houdt er van het haar gasten naar de zin te maken. „Veel gezinnen ontvangen we en ouderen, maar ook jonge stelletjes. Vorig jaar kwam er een jongeman mij raadplegen. Hij wilde zijn vriendin tij dens een etentje ten huwelijk vragen. We beraamden een plannetje en na Familie Boorsma ontving uit handen van de NBT-voorzitter de oorkonde. vernieuwing in voile gang. Medewerker Roel Verra stelt het In vier plekken gesneden oude matras opnieuw samen. iFoio Harry de Graan hopen dat Texel wat permanente ar- aan over houdt: het van oude matrassen, it gebeurt door het bedrijf „Promi- dal is voortgekomen uit de ielse Wol Onderneming en is on- in het nieuwbouwge- van de Texeler van Dick Graaf in „Promise" is echter en heeft dan ook een jee bedrijfsleider: Willem Koorn, geassisteerd wordt door Ruth de I Na een langdurige periode van voor leiding, marktverkenning en kwali- Istesten is Promise nu in de bliciteit getreden. Zondagavond lid in het Veronica tv-programma mmers Bakkerij is door de „echte kkers"-organisatie tot beste be- ijf in de kop van Noordholland ge- Hen. De Texelse bakkerij heeft m vestigingen in Den Burg en één ijn Oe Koog. [In de kop van Noordholland zijn 48 :hte bakker-vestigingen. Deze wer en door deskundigen bezocht en luwgezet beoordeeld. Daarbij ging it niet alleen om de kwaliteit van iet product, maar ook om de bedie- ing en het uiterlijk van de winkel, e totale indruk die een bedrijf aakte was doorslaggevend, mmers Bakkerij kwam op alle fron- en als beste uit de bus. De ereprijs, in de vorm van een beker, is aan het htpaar Timmer overhandigd. Het irsoneel werd door hen in de bloe djes gezet wegens het heugelijke opende in het pand waar «I voor kort de kapperszaak Qnipp *as gevestigd, Bévé jeugdmode deuren. De verbouwing, die een keek in beslag nam, heeft geresul- •e'd in een kleine en gezellige win- L gespecialiseerd in mode voor Mieren. eek van der Belt van Jojo mode: ^dg jaar hadden we het besluit ge pen te stoppen met de verkoop J" kinderkleding in onze winkel aan Stenenplaats. We raakten echter »9esprek met vrienden van ons, die so°rtgelijke winkel hebben in •PPel en uiteindelijk besloten we 1 samen een zaak voor kinderkle- '9 op Texel te exploiteren. Het |nd in de Waalderstraat kwam vrij T at ls voor ons een uitstekende ^atie. |Vé verkoopt uitsluitend kinderkle- r, "et assortiment is uitgebreid. L van dor Belt: „We voeren de re iT' aan9evu'd "iet wat goedko- p kle|dngmerken, zoals Cakewalk jok Ir!!"6' 0ver'9ens is deze kleding IITl k°mstig uit het Oililyconcern a„„,e, 'n de afgelopen zes jaar r mei a' ^^Hde relatie opgebouwd "eI de firma Oilily." we' de zomer nog moet begin- J°'d< in juni de nieuwe na- ode voor de jeugd verwacht in 'Jeugdmode in de Waalderstraat waarin Els Vinke en Duwie den oeken'nderen zu"en helpen bij het „Het zijn toch weer die Hollanders" een reportage vertoond over het in Nederland unieke bedrijf, waarbij Wim Koorn langdurig in beeld was. Over een paar weken wordt na afloop van de actualiteitenrubriek Nova een STER-spot over hetzelfde onderwerp vertoond, waarbij de kijkers worden uitgenodigd om telefonisch nadere in formatie aan te vragen. De gratis tv- publiciteit van zondag was te danken aan de bemoeienis van het Innovatie centrum te Alkmaar, dat nauw sa menwerkt met het Ministerie van Economische Zaken en telkens on derwerpen voorstelt voor het ge noemde Veronicaprogramma. Tweede leven „Uw oude matras biedt u nog minstens tien jaar optimaal slaap comfort", vermeldt de folder die Pro mise momenteel verspreidt. Dat tweede leven van een matras wordt mogelijk door een vrij ingrijpende be werking. De oude matras wordt ont daan van zijn bekleding en vervolgens in de lengte overdwars en dwars doormidden doorgesneden. De vier plakken die dan ontstaan worden zodanig op elkaar gelegd, dat de bui tenkant naar binnen wordt gekeerd. Het gevolg is dat het centrale deel dat het meest heeft geleden van het gebruik, aan de buitenkant komt. Tus sen de twee lagen van het aldus op nieuw opgebouwde matras komt een laag kokosvezel waardoor de ventila tie (vochtafvoer) en het comfort wordt verbeterd. Alles wordt muur vast aan elkaar gelijmd, in een „kous" gestopt, gedesinfecteerd (te gen huismijt) en tenslotte voorzien van een luxueuze nieuwe tijk van badstof met een laagje schapenwol. De klant kan erop rekenen dat hij zijn eigen matras terugkrijgt. Recycling is alleen mogelijk met poly ether en schuimrubber matrassen, van elk formaat. De kosten zijn af hankelijk van de grootte. De bewer king kost bij een matras van 80 x 190 cm f199,-. en bij 120 x 190 cm 349,-. Kosten van halen en brengen zijn daarbij inbegrepen. Een nieuwe matras van redelijke kwaliteit is twee tot drie keer zo duur. Genoeg vraag? De markt voor recycling matrassen zou heel groot kunnen zijn. Een op de drie matrassen die in Nederland in gebruik zijn, is aan vernieuwing toe. Jaarlijks worden zo'n 350.000 ma trassen weggegooid. Als slechts 5% van dat aantal bij Promise voor re cycling zou worden aangeboden, draait het bedrijf als een trein. De hoop daarop is sterk toegenomen door de reacties van de eerste klan ten, die opgetogen waren over het resultaat. van nieuwe kleding. Ruud Nooy Het echtpaar Boorsma uit De Koog exploiteert voor het zestiende sei zoen Restaurant de Buteriggel aan de Badweg in De Koog. Woensdag middag overhandigde W. M. J. Him- melreich, namens het Nederland Bureau voor Toerisme, met veel lo vende woorden de Kwaliteits Oor konde aan de verheugde eigenaars van het paviljoen. In de Buteriggel wordt volgens het NBT het beste Tourist Menu geser- veert van de regio Noord-Holland. Het NBT reikt jaarlijks een oorkonde uit aan het bedrijf dat het beste Tou rist Menu serveert in de regio, leder jaar maken de inspecteurs van het NBT een ronde langs de Tourist Menu restaurants. De inspectie richt zich op de kwaliteit van het menu, de be diening, ambiance en hygiëne van het bedrijf. Deze vier aspecten zijn in dit restaurant optimaal aangetroffen, al dus de lovende tekst op de fraaie oorkonde die ongetwijfeld een mooi plaatsje zal krijgen in het gezellige restaurant. Steekproeven De Buteriggel ligt op de „buitenste rand" van de duinen. Het oogt van de buitenkant als een écht strandpa viljoen dat geteisterd wordt door de elementen. Binnen is de ambiance onverwacht stijlvol en warm. Geen planken vloer, maar vloerbedekking. Geen kale tafeltjes met een visnetje er boven, maar donkerrode tafelkle den, gezellige lampjes, een mooie bar. „Het is een hele kunst om een fanta sierijk Tourist Menu J21.50 samen te stellen", aldus in specteur Himmelreich van het NBT. „We nemen regelmatig onaangekon digd steekproeven." Met veel genoe gen vervult hij deze fuctie waarbij het nuttige met het aangename vere nigd wordt. „Soms neem je de kinde ren mee en kijk je hoe kindvriendelijk een restaurant is. We letten op letter lijk èlles. Na afloop maken we ons bekend aan de mensen." Gunstig De Buteriggel werd meerdere malen bezocht door het NBT en telkens viel de beoordeling uiterst gunstig uit voor de familie Boorsma. Sinds vier jaar reikt het NBT de kwaliteitsoor konde uit. „Als er een seizoen is waarin we geen enkel restaurant zo hoog kunnen kwalificeren, slaan we een jaar over",aldus Himmelreich die hiermee aan wil geven dat de oor konde op z'n juiste waarde dient te worden geschat. Het NBT reikt jaarlijks tevens de Zil veren Vork uit ter stimulering van de kwaliteit van het Tourist Menu. Op de Horecava beurs in Amsterdam wordt uitgebreid aandacht besteed aan de winnaars van de prijzen. Vers Het Tourist Menu van de Buteriggel betekent in de praktijk meestal (groente) soep van de dag. Smaakvol geserveerde lamsfilet of scholfilet met een schotel (5 soorten) verse groenten, sla en patat. Tot slot een feestelijk nagerecht. „Onze kaart is uitgebreid", aldus Wil lem Boorsma. „Het is een uitdaging om naast de la carte gerechten het Tourist Menu zo goed mogelijk te presenteren. Het restaurant wordt voornamelijk door toeristen bezocht die de kwaliteit en de vriendelijke midden-klasse pri|zen waarderen.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 1993 | | pagina 7