Groothandel staat dag en
nacht klaar voor de klant
lieuw muziekfestival:
>p de Hollandse toer
W^k
carmoon
iterdag 12 augustus in Den Burg
r
Mensen
M Texels
TEXELSE
COURANT
VU- Dl HO FOLK5 x HERE WE HRH!1.
WE RRE "AEEP RIND DEHNr
FOP R GOOD PERFORMANCE jJ
j we Dir i
1^7/t O "4^
Een nieuwe attractie?
Horloge weg
De Koog daagt uit:
lopen over vuur
Rob Boogaard wint
Texelse veekeuring
VRIJDAG 21 JULI 1995
i'ft jongensjaren hielp ik altijd
vjder in de bollen. Bij het be
un ome Frans, naast ons in
|isn, kwam ik maar zelden
dt drempel. Ja. ik kende de
gil de vriescel en we haalden
l(l eens een bak ijs of een
i patat, maar meewerken.
Onze zomerserie is een
aanleiding om daar einde-
,ens verandering in te
gen.
eitje wat zing je vroeg..." Het
0 vijf en nog donker, maar
nerel fluit uitdagend als ik me
bij de poort van Hordifood.
vogelgeluiden maken het me
makkelijker om zo vroeg uit
ie gaan", meldt Frans Hop-
senior me Tegenover hem in
(rappe kantoor is zijn zoon
1 junior ook al druk aan het
Senior deed om half vier als
g het licht aan, na een nach-
van slechts viereneenhalf
s m'n normale ritme in het
en", zegt hij. Op kantoor
it hij eerst de band van het
Mrdapparaat af. Daarop
i de bestellingen die 's
Sen 's nachts door de klan-
jn doorgegeven. „Zojuist bel-
nog eentje Een ondernemer
•t klaar was met opruimen."
jpiocent van de bestellingen
bénen via de fax. Een enorm
bel, want de verwerking
sn kost stukken minder tijd
Ie telefoontjes'. De klanten
n gebruik van door Hopman
Site bestelformulieren,
ip vier produktgroepen
i algemeen, diepvries, ge
in non-food. Hopman heeft
drijf ook in deze vier afdelin-
grdeeld. Als de klanten de
ste artikelen bij de betref-
poep op het formulier aan
kunnen de bestellingen
«den klaar gezet,
ilgaat het goed, maar soms
lit wel eens mis. Vanoch-
rr.oorbeeld. Een restaurant
melkpoeder, suikerklontjes
Se besteld. De artikelen
lie drie bij „algemeen",
lis niet correct, want men
vrieskoffie hebben. Zo is
(tdurend goed opletten ge-
bij het verwerken van de
toor worden de telefoni-
faxbestellingen genoteerd
telijsten, bestemd voor de
vrs die de bestellingen la-
ibrengen. „Dat is telkens
sn puzzel. Natuurlijk willen
economisch mogelijk rij-
ime een raadsel hoe senior
w het overzicht bewaren,
ireaus liggen vol met papie-
Kdeeld in kleine stapeltjes,
m grijnst: „Ja, nu zie je dat
Hein behuisd zijn. Het hele
lampt met een tekort aan
'Dat is de reden dat we vol
ks naar de Maricoweg wil
lessen."
kdt tijd om zelf de handen
rouwen te steken. We gaan
8 magazijn, waar de mede
werkers Jan Koppenol en Jan Si
mons al bezig zijn met het klaar
zetten van de bestellingen. Rol
containers vol artikelen, meestal
verpakt in dozen, duwen ze via de
smalle doorgangen tussen de stel
lingen naar buiten, waar straks de
vrachtwagens worden geladen.
Ze slingeren met termen waar bui
tenstaanders niets van begrijpen.
„Moeten die drieachtste ook
mee?" Het blijkt dat er een patat-
maat mee wordt bedoeld. De con
centratie is groot, ieder werkt z'n
eigen lijst af. Dat moet, want het
assortiment is enorm en de ver-
Kramer dat alles op z'n plaats
staat. Voorraden aanvullen, lege
kratten op stapels wegzetten, en
zovoort. Door het plotselinge ver
trek van een chauffeur, rijdt Erik
deze weken op één van de kleine
vrachtwagens. Vandaag zorgt hij
o.a voor de bevoorrading van en
kele bedrijven in het centrum van
Den Burg, waar de grote vracht
wagen niet kan komen.
„Een machtige baan, lekker afwis
selend", vindt Erik. „Beter dan de
Hoogovens waar ik ruim drie jaar
heb gewerkt. Dat was monotoon,
dit is steeds anders. Maar je moet
Hoogseizoen: detailhandel, horeca en recreatie draaien
op volle toeren om al die gasten dagelijks van dienst te
zijn. Aan de achteringang van al die bedrijven is het
minstens zo druk, al springt dat veel minder in het oog.
Daar melden zich, vaak 's morgens in alle vroegte of 's
avonds laat, de bevoorraders. Naast gespecialiseerde le
veranciers zijn op Texel enkele groothandels actief. In af
levering 2 van onze serie „Zomers Bedrijf" richten wij de
schijnwerper op deze in de schaduw opererende bran
che Frans Hopman ging als bijrijder op pad.
het niet vol. Maar in het weekend
drink ik wel een biertje hoor. Over
uren? Per half jaar wordt berekend
hoeveel uur je gewerkt hebt."
„Tussendoor eet ik brood, ik heb
een trommel vol boterhammen bij
me. Maar ik val evengoed af, na
het vorig seizoen was ik acht kilo
lichter. Ach, in de winter maar veel
snert eten hè."
Junior informeert bezorgd: „Ga je
nog langs Caecilia?" Het loopt te
gen zevenen en op de administra
tie wordt keihard gewerkt om de
vrachtbonnen in orde te maken.
Soms is het een race tegen de
klok om de boot van acht uur nog
te halen, maar tot nog toe is het
steeds gelukt. Het is beter om
Caecilia nu met rust te laten.
Mijn chauffeur voor vandaag. Rob
Kikkert, arriveert en begint meteen
de rolcontainers en vriesboxen
met bestellingen in te laden. Als
bijrijder help ik hem een handje.
Het drukknopsysteem om de bak
achter de truck omhoog en om
laag te bewegen, bevalt me uitste
kend. Je rijd de containers op de
bak, die gaat een meter omhoog
en hup, je kunt zo laden. Op deze
manier is het beslist geen zwaar
werk.
HEEESh
U.C1 PiTvCAt'i
schillen tussen de produkten vaak
erg klein. Zo tel ik op een stelling
wel dertig verschillende smaken,
soorten en maten siroop voor ijs
en milkshakes. „Het is bijna on
doenlijk om snel iemand in te wer
ken", zo wordt verzucht en dat
valt goed te begrijpen.
„Hier heb ik een mooi klusje voor
jou. De bestellijst van Paviljoen 3",
roept Simons, doelend op de vori
ge aflevering van „Zomers Be
drijf", waarin mijn collega Gerard
Timmerman dat strandpaviljoen
als ober onveilig maakte Ik mag
de artikelen afroepen en aankrui
sen zodra Jan ze bij me aflevert.
Als de rolcontainer bijna vol is en
de lijst compleet, zet ik een krab
bel voor akkoord. Kees Bakker
weet nu bij wie hij moet klagen...
Neef Frans heeft iets spectaculairs
voor me in petto: een bezoek aan
de vriescel. Hij duwt me een
warmtepak in handen. „Dat zul je
wel nodig hebben." Zelf loopt hij
in een winterjas en heeft hij de bril
met beslagen glazen op het voor
hoofd geplaatst.
De zware toegangsdeur valt ach
ter ons dicht. „Hoe koud het is?
Twintig, vijfentwintig graden ...on
der nul." Het warmtepak be
schermt prima, maar na vijf
minuten dozen aanpakken voelen
m'n vingers ijskoud aan. Hopelijk
duurt dit karweitje niet te lang
meer. Als we weer naar buiten
stappen, lijkt het of we in de tro
pen zijn. Wat een warmte! Ook
mijn bril beslaat onmiddellijk.
De inmiddels gearriveerde Erik
Kramer, die met een heftruck pal
lets verplaatst, moet er om lachen.
Hij wijst me op een paar hand
schoenen. Als ik de volgende keer
de cel in duik, zorg ik dat ik ze aan
heb
Samen met Robert Huisman zorgt
Dier gaat tvaar aan rolcontainer vol bestellingen. Chauffeur Rob Kikken tboven) kijkt
toe hoe Frans Hopman jr. de laadklep bedient.
hier wel het type voor zijn. Je
maakt lange werkdagen, van 's
morgens vroeg tot 's avonds en al
leen 's zondags vrij. Ik zorg dat ik
op tijd naar bed ga, anders hou ik
Kikkert reed tot anderhalf jaar ge
leden voor een transportbedrijf in
Brabant. „Toen zat ik de hele dag
op de weg, had soms 500 kilome
ter op de teller. Nu zijn het er
hooguit 100 per dag. Ik rijd bij wij
ze van spreken méér met de rol
containers dan met de
vrachtwagen..."
We gaan met de vrachtwagen
naar de veerhaven, zetten 'm in de
rij voor de boot en stappen uit. We
wachten op een volle vrachtwa
gen uit Den Helder, waar Hordi
food een voorraadmagazijn heeft.
Vanuit heel Nederland bezorgen
leveranciers daar hun produkten.
Hoewel het Texelse bedrijf ook in
Noordholland-noord levert, wordt
in Den Helder geen bestelling
klaargemaakt. Dat zou extra per
soneel vergen, terwijl op Texel al
een ingespeelde organisatie voor
handen is.
Hieruit blijkt dat het runnen van
een groothandel vooral een
kwestie van strak organiseren is.
En je moet weten waar Abraham
de mosterd haalt. Als er produkten
niet zijn geleverd, moet je die snel
ergens vandaan kunnen halen. De
klant is immers koning.
De chauffeur uit Den Helder pakt
onze vrachtwagen en rijdt 'm de
boot op. Wij nemen zijn volgeladen
truck en beginnen aan een Texelse
route. De yvagen bevat twee grote
bestellingen, die door de leveran
ciers kant en klaar in Den Helder
zijn afgeleverd. Verder zijn artike
len meegekomen om de voorraad
op Texel aan te vullen. Daarbij zit
ten ook dagverse produkten, zoals
melk, die 's morgens vroeg in Den
Helder zijn aangekomen en nog
vandaag op het eiland worden be
zorgd. Tenslotte hebben we nog
lege rolcontainers aan boord die
terug naar Ongeren moeten.
De eerste bestelling gaat naar de
Aldi. Om te beginnen vijf rekken
vol met brood. Voor het betreffen
de overkantse bakkersbedrijf is die
lading te klein om naar Texel te
brengen, zodat gebruik wordt ge
maakt van de diensten van Hordi
food, dat bovendien Texels tarief
krijgt op de boot. Om ladingen
voor derden te mogen vervoeren,
heeft Hopman een aparte
transport-BV in het leven ge
roepen.
Laurien Bakker van de Aldi kijkt
vreemd op als ze me met contai
ners ziet slepen. „Wat doe jij
hier?"
Even later staan we in de Ho-
gerstraat, bij De Vlier. Achteruit
parkeren in een smalle win
kelstraat is lang niet simpel, maar
chauffeur Rob probeert het zo te
doen dat hij het overige verkeer zo
weinig mogelijk hindert. Winke
lend publiek is er nog niet, maar
wel zijn velen al per fiets op weg
naar hun werk.
Hans Zuidema, chauffeur van een
andere Texelse groothandel, Span-
jer, passeert. Rob en Hans groeten
elkaar vriendelijk. Van concurren
tie is tussen de chauffeurs van de
Texelse horecabedrijven (je hebt
ook nog Texgrol niets te merken,
vindt Rob „Het gaat er onderling
gemoedelijk aan toe."
We keren terug naar Ongeren,
waar de rest wordt uitgeladen en
alweer een nieuwe vracht klaar
staat. Rob zal een grote ronde ma
ken langs diverse horecabedrijven.
Voor hem en zijn collega's is het
dan nog niet afgelopen. „Eerst is
de vraag hoe we de bestellingen
uit huis krijgen, daarna gaat het
erom hoe we de goederen weer
binnen krijgen", zegt Hopman sr.
Van tophoeveelheden is vandaag
(woensdag) geen sprake. „Het is
een gewone ochtend, dat hangt
samen met het weer. Als het
warm is, dan plaatsen strandpavil
joens en recreatiebedrijven grotere
bestellingen. Bovendien willen ze
de handel dan allemaal vroeg heb
ben. Op zulke dagen zijn het hier
hectische toestanden."
Als Rob de motor start, zwaai ik
gedag. Ik heb er bijna vijf uur op
zitten en ga dadelijk aan de slag
op de redactie. Het gevoel voor tijd
raak je in de horecagroothandel al
snel kwijt, maar één ding weet ik
zeker: de dag is nog lang niet om...
Marjet van der Vis uit Den Burg
deed met goed gevolg examen
voor keukenadviseur. Zij volgde
een opleiding in Utrecht en is
werkzaam in Keukencentrum Texel
in Den Burg.
Al 30 jaar staat Martin Veeger uit
Den Burg met raad en daad klaar
voor de klanten van Bonne Me
chanisatie in Eierland. Hij was al
die tijd werkzaam als magazijnbe
heerder.
Abraham en Sugar Lee
'tljn de trekpleisters van
finds Festival op zaterdag
Mtus in Den Burg. Zowel
^9» als 's avonds zijn er di-
•Ptredens op de Groene-
m In horecabedrijven. Het
'festival is opgezet door
M The Music Store, Kees
«i, de horeca en de stich-
"l Jazz.
Jazzfestival in juni en het
"faal in oktober is Den
"eer een groot muzikaal
6601 rijker. Het staat nog
of het Hollands Festival
hen jaarlijkse gebeurtenis
jj "In elk geval is de be-
,jng voor Nederlandstalige
'°P het moment groot",
l Winkel van The Music
maar naar het grote
'k van eigen bodem in de
ie het succes van de Klap-
fTixel."
Podium
^1 begint op de Groene
er diverse artiesten op
""I bun liedjes ten gehore
JVan 16.00 tot 18.00 uur
M>liek terecht bij optre
dens van de Klapband, Frans
Lies Pieterse en Sugar Lee Hooper.
Op het podium komen 's avonds
tussen 20.00 en 22.00 uur de
Texelse zangers Kees Klaassen en
Tony Anderson in actie, gevolgd
door Huub Hangop („Wat ben je
lelijk van dichtbij") en Pierre Kart-
ner oftewel Vader Abraham. Kart-
ner heeft als zanger én producer
de afgelopen decennia een zeer
belangrijke stempel op de Neder
landstalige muziek gedrukt. De
presentatie op de Groeneplaats is
in handen van Kees Schoemaker.
Passepartout
Na 22.00 uur wordt het festival
voortgezet in diverse horecabedrij
ven. De toegang is dan niet meer
gratis; met een passepartout van
ƒ15,- kunnen liefhebbers overal
naar binnen. Optredende artiesten
zijn aa. Bertus Staigerpaip (ex-
Normaal), Huub Hangop, Wolter
Kroes (van de door Theun de Win
ter geschreven hit „Laat me los"),
Schubert, Kees Klaassen, Rob
Zorn („Meisjes") en de Kees
Joop riekt naar Odeklonje Band.
Zij zijn door Kees Klaassen na
mens organisatiebureau Blue Star
Productions gecontracteerd. Deel
nemende bedrijven zijn In den
Grooten Slock, De Zwaan, De Kar-
seboom, 't Tesselaartje, Twaalf
Balcken, De Lindeboom, Jelleboog
en Question.
Prijsvraag
De organisatie wil op 12 augustus
een Hollands sfeertje creëren in
het centrum van Den Burg. Straat
muzikanten en een draaiorgel
moeten het publiek in de juiste
stemming brengen. Verder wordt
ondernemers gevraagd om hun
etalages op een leuke manier aan
te passen. Daar is een prijsvraag
aan verbonden, met als hoofdprijs
een reisje naar Vlieland.
Tijdens het festival blijft de
1-2-3-regeling voor de sluitingstij
den van de horeca gewoon van
kracht. Passepartouts zijn vanaf
heden verkrijgbaar bij alle deelne
mende zaken. The Music Store en
Nauta CD.
Een 43-jarige kampeerder op
Loodsmansduin had in de was
ruimte zijn horloge even afgelegd.
Even later was het verdwenen.
Met je blote voeten over gloeiend
hete houtskool lopen. Als je het
goed doet, voel je er niets van.
Wie het wil proberen moet vrijdag
28 juli naar het dorpshuis ,,De
Hof" in De Koog gaan, waar van
af 20.00 uur een vuurloop-ritueel
wordt gehouden. Deorganisatie is
in handen van De Koog Bad
plaats.
Het is organisator Jan Wolter Tim
mermans menens. De houtskool
wordt op een brandstapel gloeiend
heet gestookt. „Het doel van de
vuurloop is een stap verder te
gaan dan onze angst en de twijfel
aan onszelf." Het ritueel wordt al
tienduizend jaar uitgeoefend door
natuurvolken over de hele wereld,
zoals Bhoeddistische monniken in
de Himalaya, de Zuni en Chorekee
in Noord-Amerika, etc. De kracht
om geen nadeel van het vuur te
ondervinden schuilt volgens Tim
mermans in de energie. „Deelna
me aan een vuurloop is een
ervaring die meestal grote indruk
maakt. Het geeft kracht en zelf
vertrouwen om je angst te over
winnen en iets te doen dat
onmogelijk lijkt." De vuurloop
wordt begeleid door een deskun
dig instructeur. Deelname is mo
gelijk voor iedereen vanaf 7 jaar en
kost 750,- per persoon (kinderen
tot 12 jaar gratis). Het is beter van
te voren geen alcohol te gebrui
ken. Aanwezigheid verplicht niet
tot deelname.
Rob Boogaard uit Oosterend is
gisteren Texels kampioen koeien
keuren geworden. Hij behaalde na
twee ronden de meeste punten
van de totaal tien deelnemers. De
eerste negen nemen vrijdag a.s.
deel aan het provinciaal kam
pioenschap in Midden-Beemster.
De keuring, die plaatsvond bij hoe
ve „Veelust" van Simon Vlaming
aan de Zwinweg, had een span
nend verloop In de ogen van de ju
ry wist geen der kandidaten in de
tweede ronde de vijf koeien in de
juiste volgorde te plaatsen. De
deelnemers letten teveel op
„melktype", terwijl de jury de
duurzaamheid van de dieren
zwaarder liet wegen. Rob Boo
gaard, die na de eerste ronde met
klein verschil aan de leiding ging,
behield de eerste plaats vóór Jan
van der Haas en broer René Boo
gaard.
Vierde werd Henk Zoetelief, vijfde
Peter Smit, zesde Hans Kikkert,
zevende Wilco Zijm, achtste Mar
co Bakker, negende Marcel Witte
en tiende Marco Vlaming. Keur
meesters waren J. Duindam van
het Nederlands Rundvee Syndi
caat (NRS) en Ewald Witte, geas
sisteerd door Dirk Kalverboer.
Mare Kievits (19) uit Den Burg
heeft met succes zijn opleiding
aan het SKIP (Stichting Kantoor
en Informatica Praktijkopleidingen
voltooid). Hij doorliep de richting
Medewerker Beheer Informatie
systemen (MBI) en liep stage op
het Alkwaard College te Heerhu-
gowaard met als extra module In
structie en Ondersteuning
Computergebruikers. Kievits heeft
zijn zinnen nu gezet op een baan in
de informaticabranche.
Fiets gestolen. Een 45-jarige toe
rist uit Zwijndrecht kon de
Gazelle-fiets die hij bij v.d. Linde in
De Cocksdorp had gehuurd, niet
meer terugbrengen. Het rijwiel
werd gestolen toen hij het ergens
niet afgesloten had neergezet.
De tien deelnemers aan de koeienkeuring. gefotografeerd vlak voor de beslissende ronde.
Foto Frans HopmanI