6 'Kok in de offshore, echt een andere wereld' Nieuwe Texelse tankpas met kilometerregistratie Gemeenteraad praat weer over straatnamen De Waal op digitale snelweg .TEXELSE COURANT' Kameeltje College wil postcode voor strandpaviljoens Steun voor boek 'Schoonheid in beeld' Bedrijvigheid «as «BS Meer dan twee lantaarns per gevel Daalder en Marei regiokampioen Wat ik zeggen wou. Schaampolder Computercursus voor senioren de /)«mpan VRIJDAG 2 MAART 2001 Een ongewone blijde gebeurtenis voltrok zich zondagavond om half twaalf op het erf van Herke en Susan Boon aan de Vuurtorenweg, alwaar hun vijfjarige kameel Beatle beviel van een kerngezonde veulen. 'We zaten eerst nog even in de piepzak, want het diertje wilde niet drinken. Maar een beetje biest en wat hulp deden wonderen', aldus Susan, die het veulen Fatima heeft genoemd. Het is alweer een paar jaar geleden dat de kamelen van de familie Boon het nieuws haalden. Eerst met hun plannen die ze ermee hadden en la ter, toen ze er wegens plaatsgebrek afstand van moesten doen. 'Maar ik ben er zó gek van. ik moest er ge woon eentje hebben. Voorlopig is het alleen voor de liefhebberij, daarna zien we wel.' De moeder komt via-via uit Polen en was toen ze een jaar geleden naar Texel kwam al zwanger. De draagtijd van kamelen is veertien maanden. (Foto Gwd rtmmerman) Omdat de meeste strandpaviljoens tijdelijke bouwsels zijn, krijgen ze van de PTT geen postcode. De paviljoenexploitanten vinden dat lastig, onder meer omdat over- kantse expeditiebedrijven steeds meer gebruik maken van post codes bij het afleveren van goede ren. Ook bij het melden van storin gen en calamiteiten wordt door de betreffende instanties altijd ge vraagd naar de postcode. In een brief aan het college hebben de ex ploitanten daarom gevraagd om actie. Het college geeft daaraan gevolg. Er is begrip voor dat de PTT geen post code geeft voor tijdelijke gebouwen, maar in het geval van de strand paviljoens ligt het iets anders: die staan er niet altijd maar wel altijd op dezelfde plaats. Dat zou het toeken nen van een 'echt' adres met post code rechtvaardigen. Een bijkomend argument van het college betreft de veiligheid. Bij het verwijzen van am bulance en andere hulpdiensten kan een duidelijk en compleet adres van nut zijn. Dat met minimale kosten en een flinke enthousiasme veel is te be reiken bewijst De Waal, dat deze week een website lanceerde over het kleinste dorp van het eiland. De internetpagina biedt uitgebreide informatie over het plaatsje zelf, over de activiteiten en de soms markante bewoners. Het idee voor de website komt voort uit vergeefse plannen van de dorps commissie voor een internetcafé in dorpshuis De Wielewaal. 'Want als de jeugd thuis gaat zitten internetten tikt de telefoonteller flink door en begin nen ouders snel te mopperen. Dan is het leuk als de jongeren ergens hun gang kunnen gaan Maar voor een klein dorp als het onze bleek dat met haalbaar. Alleen al de bemensing van het café. Maar internet begon steeds meer te prikkelen, zelfs de mensen die er het minst kaas van hebben gegeten - zoals ik zelf - raakten en thousiast'. omschrijft dorpsvoorzitter Rob Lutke Schipholt het ontstaans proces van de website. 'Het is een middel om het dorp naar buiten toe op de kaart zetten, maar het kan ook nuttig zijn voor intern gebruik. We kregen allerlei ideeèn en materiaal aangereikt en Simon van der Geest, die heel handig met internet bleek te zijn, stak ons de helpende hand toe Het resultaat mag gezien worden. Bijna geen aspect van het dorp blijft onbesproken. Er is aandacht voor sport, cultuur en kunst. Te zien is een collectie oude foto's van het dorp, met plaatjes van de Langwaal, 't Hogereind en de Bomendiek. Verder is er een agenda met lokale activitei ten, zoals Lammetjesdag bij Kees en Trinet Hin aan de Nieuwlanderweg. De makers zijn in de ontstaansge schiedenis van het dorp gedoken en - hoe kan het ook anders - hebben een pagina gewijd aan de veronder stelde herkomst van de Sommeltjes. Ook zijn er koppelingen met andere websites te maken, zoals de home page van Van der Geest, die er zelfs muziekfragmenten in heeft verwerkt. Aardig is ook het kaartje van Texel, waarbij kan worden ingezoomd op De Waal. Vermeldenswaard is de vo gel die over de pagina fladdert. Lutke Schipholt: 'Eigenlijk wilden we een Wielewaal, maar dat figuurtje kon Simon met vinden. Hij had wel een zwaan en laat hij die nu net over het dorp hebben zien vliegen.' Het inter actieve deel van de website, waar mee de bezoekers zelf kunnen reage ren, wordt nog verder uitgebouwd. 'Het zou leuk zijn als we er wat meer jeugd bij konden betrekken, want die is erg handig met de computer. De website moet niet alleen het werk zijn van een stelletje ouwe knakkers Op initiatief van Harry Wuis van Art Gallery Het Posthuys in De Koog wordt een informatief kijkboek uit gegeven 'Texel, schoonheid in beeld'. Het bevat gereproduceerd werk van twintig kunstenaars die zich hebben laten inspireren door Texel. Ook komen er op Texel be trekking hebbende teksten in van een drietal auteurs. Met de uitgave is totaal ƒ121.500,- gemoeid. Om de verkoopprijs beneden de 50,- te houden is ƒ25.500,- aan bij dragen nodig. B en w hebben inmid dels besloten tot een steun van ƒ3.500,- conform het unanieme ad vies van de gemeentelijke advies commissie voor kunst- en cultuur beleid. Wel is als voorwaarde gesteld dat de gemeente 39 exemplaren van Rab Beheer uit Oudeschild heeft een nieuw pasje uitgegeven waar mee bij alle Texelse Texacostations kan worden getankt. De komende weken zullen de bestaande passen worden omgeruild voor de ver nieuwde, puur Texelse tankpas, die door Rab's systeembeheerder Wannes Fey in samenwerking met reclamebureau Henk Stark is ont wikkeld. De pas heeft meer moge lijkheden dan de oude. Zo kunnen de kilometerstanden van de auto's worden geregistreerd. Dat er behoefte is aan een tankpas die alleen op het eiland geldig is, blijkt uit het aantal van 1200 stuks dat er sinds de introductie in 1988 door BOHA Noord - een werk maatschappij van Rab en oliehandel Groot uit Heiloo - in omloop is ge bracht. 'Bijna ieder Texels bedrijf moet wel een pasje van ons hebben', zegt directielid Paul Krugers. 'Ik ken zelfs mensen die, wanneer ze aan de overkant zijn, een tankbeurt uitstellen om hier te tanken. Dan rijden ze bij Amsterdam en denken ze: "Oh, de boot halen we nog welHet klinkt misschien gek, maar iedereen heeft zo zijn redenen om bij zijn eigen ver trouwde pomp te tanken.' De gemeenteraad kan zich binnen kort weer buigen over een favoriet onderwerp: toekenning van nieuwe straatnamen. Het college heeft inmiddels besloten welke voorstellen zullen worden gedaan, na het raadplegen van deskundi gen en betrokkenen. Tussen de Stoompoort en het Vlieg wiel op het bedrijventerrein van Oudeschild komt een nieuwe straat met een dwarsstraat. Er wordt voor gevoeld om één naam te geven aan zowel straat als dwarsstraat: Bak- schuif Eventueel zou de dwarsstraat Stoomschuif kunnen heten. Net als Stoompoort en Vliegwiel herinneren de namen aan onderdelen van een stoommachine. Het college heeft overwogen om het nieuwe gedeelte van de Molenstraat, alsnog een andere naam te geven, bijvoorbeeld Anne Franklaan of Suikerweg. Bij nader inzien wil men het echter bij het oude laten. Wel zullen twee namen moeten wor den toegekend aan nieuwe straten in Den Burg-west. Gekozen kan worden uit de namen van de betreffende 'landjes': Nesland (eerste voorkeur), Witte Poort (tweede voorkeur). Mosselland, Balkstuk en Kolkstuk. De raad zou de straten ook naar per sonen kunnen vernoemen, bijvoor beeld Texelaars die een rol hebben gespeeld in het verzet. Wat het college (en de dorps commissie) betreft komt er in De Koog een Nollekoog Dat is de naam van de enige straat die zal worden aangelegd in het bedrijventerrein tus sen Mienterglop en Ruigendijk. Aan de wijk De Mars zal tussen de Korfbaeck, de Hallerweg en de Kadijksweg een nieuw stuk worden toegevoegd- Het college vindt dat deze wijk met De Mars moet heten omdat de Mars anders wel erg groot wordt en daardoor te vaag als gebiedsaanduiding, maar een eigen naam moet krijgen: De Volmolen De naam staat op een oude kaart van dit gebied. Ook de straatnamen van deze wijk moeten volgens het college heel an ders zijn dan die in de 'oude' Mars. Gedacht wordt aan vlindernamen. Vlmderspeciahst Kees Maas maakt daarom een lijstje van vlinders die in dit vroeger natte gebied thuishoren. Een ander idee is het vernoemen van bloembollen zoals Tulp, Krokus en Dubbele von Sion. Het college zal de regels die gelden voor het aanbrengen van lichtre clame iets versoepelen. De voor waarde dat ten hoogste twee licht reclames mogen worden aan gebracht, geldt voortaan niet meer voor eenvoudige kleine lantaarns. Daarmee worden de klassiek uit ziende lantaarns bedoeld waarop vaak een biermerk is vermeld en die veel door cafes worden gebruikt. Wat het college betreft zijn die niet te ver gelijken met grote reclame lichtbakken en neonreclame, die men binnen de perken wil houden om de dorpen niet teveel op kermissen te laten lijken Meer lantaarns mag, maar onder voorwaarde dat de welstandscommissie er positief over is. Met twee regiokampioenen keerde GVT afgelopen zondag terug uit Den Helder. Pieter Daalder werd kampioen bij de senioren en Marlon Marei bij het jong talent. Clubgenoot Edwin Zwaneveld maakte het succes compleet door beslag te leggen op de tweede plaats. Daalder en Zwaneveld plaatsten zich door deze wedstrijd voor de landelijke finale die op 12 mei in Spakenburg wordt gehou den. Marei turnde een uitstekende wed strijd en eindigde met een totaal van 52,85 punten met slechts een kleine voorsprong van 0, 2 op Yuri Hemmers van Turnlust uit Huizen. Bas Bakker en Sil Gaaf eindigden respectievelijk op de zesde en ne gende plaats. Ook bij de pupillen wist GVT een woordje mee te spreken. Mike Woerlee werd hier tweede, terwijl Ricardo de Wit met een zesde plaats genoegen moest nemen. In de cate gorie jeugd turnde Jonas Leenhouts zich naar de zevende plaats, met de uitstekende score van 50,05 punten. Bij de keuze-oefeningen eindigde Gian Battista Marei op de derde plaats in de categorie jeugd. Iets meer aandacht voor het paardvoltige moet hem ongetwijfeld een hogere klassering kunnen opleveren. Alwin Bakker moest bij de junioren genoe gen nemen met de derde plaats en ook hier bleek voltige de sleutel tot succes, waarin Dick Bruin van DW uit Zuid-Scharwoude en lan Semler van HG &TC Hoorn duidelijk beter waren. 'Wie kan voltigeren, wint wed strijden', is een oud gezegde in de turnwereld. En dat bleek bij de senio ren. Pieter Daalder nam vooral voor- We zijn allemaal gearresteerd. I meer dan tweehonderd mensen we hier geïnterneerd. Er zijn ha hekken en we mogen voorlopig weg van onze bewakers. We wori bewaakt door meneer M. en men H We hebben het getroffen met a bewakers; het zijn goeie mannen slaan ons niet. Maar toch is het saai en vervelend hier. Elke dag I zelfde programma. Meneer H. vei hoe belangrijk het toerisme is voa Texelse economie en hoe saai zou zijn als er geen toeristen war 'En het is ons vreten', roept men M. dan met een beschaafd acce Na de derde dag zei een van bedremmeld: 'Maar dat weten toch allemaal, meneer H.' 'Kopj dicht', schreeuwde meneer H. 'Sr rige leefbaarheidsmaniakken, hebben ervoor gezorgd dat er maximum aantal slaapplaatsen vastgesteld', vervolgde hij. Men M. knikte nadrukkelijk, lem; waagde het om te vragen: 'Wie 'wij', meneer H.', omdat we allerr wel wisten dat onze brave bewak daar niet voor gezorgd hadden bril van meneer H. besloeg en schreeuwde op stormsterkte: 'Kj pen dicht.' Niemand durfde nu rrz iets te zeggen. Ach. We overleven het wel. Het ste is het dieet: elke dag lulkoek Namens alle gedetineerd Fridt Blank Den Bi sprong op voltige en vloer en i digde onbedreigd op de ee plaats. het boek krijgt, deels om te worden gebruikt als relatiegeschenk en ver der om te worden doorgegeven aan de openbare bibliotheek, de biblio theek van de openbare scholenge meenschap, de Stichting Texels Mu seum, de historische vereniging en eventueel de basisscholen. Omdat de computercursus van de Stichting Welzijn Ouderen Texel tot volgend jaar zomer zit volgeboekt, is de stichting op zoek naar senioren die veel van computers weten en bereid zijn deze kennis met andere senioren te delen Het gebruik van de computer is aan de ene kant voor veel senioren een mooie mogelijkheid hun tijd op een leuke en interessante wijze door te brengen, het wordt ver velender als een bepaald probleem alle aandacht opeist. Geïnteres seerden kunnen contact opnemen met de SWOT, tel. 312696. Door de invoering van de nieuwe pas kan ook bij de jongste loot aan de Texacostam met het plastic kaartje worden getankt: garage Kikkert op de Nikadel in De Koog. Kikkert stapte twee jaar geleden over op Texaco, maar de bestaande pas was onge schikt voor Kikkerts apparatuur. Ook de artikelen in de uitgebreide shop kunnen ermee worden afgerekend. Op de Nikadel kan met 24 uur 'aan de paal' worden getankt, bij de drie an dere Texelse Texacopompen kan dat wel. Een andere nieuwigheid is de kilometerregistratie die met het pasje kan worden bijgehouden. 'Veel on dernemers vragen daarom, bijvoor beeld om het benzineverbruik vast te stellen. Het scheelt ze een enorme administratieve rompslomp en gedoe met onleesbare of zoekgeraakte bon netjes', zegt Krugers Deze mogelijk heid wordt alleen op verzoek op de pas geactiveeerd. De chauffeur moet dan naast de pincode ook de kilometerstand van de auto intoetsen, anders kan er met worden getankt. Eens in de veertien dagen valt de rekening van de Benzine- en Olie Handel Noord bij zijn werkgever in de bus. Houders van een pas krijgen de ko mende twee weken een nieuwe toe gestuurd en kunnen de oude vernie tigen. Hun pincode en het pasnummer blijven ongewijzigd. Nieuwe gegadigden kunnen bij ieder Texacostation een pas aanvragen. Het gebruik ervan is gratis, alleen wordt een geringe bijdrage gevraagd in de omruilkosten. De oude pas kan na 1 juli niet meer worden gebruikt. Wannes Fey rekent met de nieuwe tankpas af bij Margriet Kikkert. (Foto Ban Bosch) Negen jaar lang werkte Peter Huis man als kok in de offshore, werk dat in maar weinig te vergelijken viel met de baantjes die hij voordien had ge; had bij Texelse bedrijven als Loods mansduin, 't Pruttelhuus en de Turkse Tent. 'Mijn eerste dag zal ik nooit vergeten. Ik moest naar Ameland Westgat en normaal word je daar per helikopter vanaf vliegveld De Kooy heen gebracht. Maar het was dicht van de mist en daarom zouden we vanaf Amsterdam vlie gen Uiteindelijk bleek dat ook niet te gaan en werd ik van Lauwersoog per boot naar de plek van bestem ming gevaren Daar aangekomen moest ik met nog een paar mensen in een basket stappen en werden we met een kraan naar boven getild. Je weet met wat je overkomt Eerst kijk je natuurlijk al twintig meter omhoog tegen dat werkeiland op. M'n chef heb ik een paar minuten gezien. Hij legde me even uit waar alles was: de keuken, de recreatiezaal, m'n slaap kamer. Daarna zei hij: "Ik ga slapen, ie red je welDaar sta je dan, echt in een heel andere wereld, met alle maal vreemde lui, van wie je niet weet wat ze van je verwachten.' De 40-jarige Texelaar, inmiddels al weer vijf jaar chef-kok bij Catering Service Ruud Boom, kan met smaak over zijn vroegere werk vertellen. Hij kwam allerminst op de geijkte ma nier bij de offshore terecht. Na de LTS en de MAVO te hebben voltooid kreeg hij een seizoensbaantje bij Graaf Spuiterij. 'Dat beviel me wel. Ik ben gaan leren voor het vak en heb mijn papieren gehaald. Ik heb ik er zo'n tweeëneenhalf jaar gewerkt. Maar op een gegeven moment kreeg ik toch het idee dat ik er niet tot mijn pensioen zou willen werken. Als je een paar uur had staan schuren, dan snoot je thuis eerst een zakdoek vol met rode of groene stof, net wat voor kleur de auto had waaraan je had gewerkt. De horeca trok me wel. Ik stond thuis altijd te hobbyen in de keuken en daarom heb ik besloten me in te schrijven voor de culinaire vakschool in Groningen. Een parti culiere opleiding en erg duur, maar als je het goed deed was je wel na een half jaar gediplomeerd en dat stond me toch meer aan dan eerst nog vier of vijf jaar het leerlingstelsel in te moeten. In de tussentijd heb ik nog een paar maanden in de bowling gewerkt. Daar vertoefde ik toch al vaak.' Eenmaal van school - in 1981 - zou Grootjen van 't Pakhuus z'n eerste 'echte' werkgever in de horeca wor den. Maar vlak voordat Huisman er zou beginnen, werd hij door z'n oude baas, Kees Graaf, gebeld of hij geen zin had bij De Lindeboom aan de slag te gaan. 'Die was toen nog ei gendom van de RST, waarvan Graaf in het bestuur zat. Dat leek me wel wat en ik ben er op gesprek ge weest. Ik had al ja gezegd, toen plot seling problemen met Jarino aan het licht kwamen en het geld op bleek. Toen hoefde ik met meer te komen Ik weet nog dat ik heel kwaad ben geweest. En Grootjen had inmiddels een ander aangenomen. Kees Graaf voelde zich wel een beetje lullig, geloof ik. Hij heeft toen geregeld dat ik bij het restaurant van Loodsmans duin, een RST-camping, terecht kon. Dat werd in die tijd gepacht door Henk en Jantien van Veen, de vader en moeder van Reinier.' Het werk duurde een seizoen en daarna raakte Huisman werkloos. Tot de volgende zomer, toen een sol licitatie bij 't Pruttelhuus in De Koog succes had. In 1983 herhaalde de geschiedenis zich bij de Turkse Tent. 'Toen was ik het wel een beetje zat, al dat seizoenswerk. Je zat steeds bijna een half jaar in de WW. Zo ging dat in die tijd, het seizoen duurde nog veel korter. Het idee bij de Turkse Tent was om eens met de kerst open te blijven, maar ondertus sen had ik gezien dat voor de offshore een nachtkok werd gezocht door de Nederlandse tak van Universal International Service, een groot Amerikaans cateringbedrijf. Ik heb gesolliciteerd en werd aangeno men.' Het bleek een opmerkelijke werkge ver. die hem geregeld 'uitzond' naar andere opdrachtgevers. 'Ik heb veel voor de NAM gewerkt. De ene keer zat je op een productieplatform waar Peter Huisman, chef-kok van Catering Service Ruud Boom: 'Wij maken het hele kookboek.(Foto Joop Rommets) een man of tien werkte. Een andere keer werkte je op een booreiland met twee- of driehonderd mensen. Ze werken er in ploegendiensten, dus je bent eigenlijk voortdurend aan het eten maken. Ze kunnen er ook brood krijgen, maar er is eigenlijk altijd zo veel warm eten, dat bijna iedereen dat wel een paar keer per dag eet. Als je de hele dag buiten werkt, lust je wel wat. Er was altijd een ruime keuze: iets luxe - bijvoorbeeld een varkenshaas -, iets minder luxe - een kippenpoot of een bal gehakt - en iets gewoons, stamppot bijvoor beeld. Daarnaast gaven we twee soorten groente. En één keer in de week maakten een grote rijsttafel. Dat was standaard. We maakten ei genlijk alles zelf, want het was veel te duur om steeds aan te voeren. Zo bakten we altijd brood. Vlak voordat ik er begon, heb ik het eerst thuis nog eens gedaan. Broodbakken vormde wel deel van de opleiding, maar waar doe je dat tegenwoordig nog? En er moesten altijd drie soor ten gebak bij de koffie zijn. Dat bakte je ook zelf. Ik heb zelfs nog wel bon bons gemaakt. En een uitgebreid kerstmenu. Dat was wel heel bijzon der, zo midden op zee.' Enige tijd werkte Huisman ook op een zogenaamde hotelaccom modatie, waar mensen van de offshore per helikopter heen werden vervoerd, aten en sliepen en vervol gens weer vandaan werden uitge vlogen naar hun werkplek. 'We had den elke dag zo'n honderdtwintig logés. Ik was er hoofd civiele dienst, te vergelijken met een hotelmanager die over de keuken en de huishou ding gaat. Ik moest alles in de keu ken regelen, de bedden inplannen en ik was ook verantwoordelijk voor de verkoop van belastingvrije tabakswaar. Nee, niet van alcohol, dat is streng verboden.' In het laatste jaar dat Huisman voor de Amerikaanse cateraar werkte, voerde hij als supervisor inspecties uit op platforms en kwam hij bijvoor beeld in actie wanneer er problemen waren met contracten tussen werk nemer en werkgever. Daarna raakte hij met rugklachten in de ziektewet en juist toen hij weer hersteld was, liet zijn baas hem weten niet meer op zijn diensten te rekenen. 'Dat is nu ruim vijf jaar geleden. In diezelfde tijd zag ik een advertentie staan van Ruud Boom, die zijn bedrijf lang zaam had uitgebouwd en op zoek was naar een eerste vaste werkne mer. Het leek me wel wat. Ik ben getrouwd en heb vier kinderen, maar doordat mijn werk twee weken op en twee weken af was, miste ik een groot deel van mijn sociaal leven. Op verjaardagen was ik er vaak niet en lid worden van een vereniging is ook niet ideaal, omdat je er maar de helft van de keren bent.' Gezien zijn ruime ervaring en zijn al gemene kennis wilde Boom hem er graag bij hebben. Er ontstond een mooie samenwerking, bevestigen beiden, die er inmiddels toe heeft geleid dat het cateringbedrijf op jaar basis zeven personen een baan biedt en in het hoogseizoen zelfs meer dan twintig. Boom pacht de Kaapsnol (het restaurant van kam peerterrein Kogerstrand), de kantine van het NIOZ en 'In de Potvis', het logeergebouw van het NIOZ, terwijl ook partyschip De Witte Zeehond, het Tesselhuus en diverse kampeer boerderijen vaste afnemers van zijn diensten zijn geworden. 'Ik zeg wel eens tegen sollicitanten: wij maken het hele kookboek', meldt Huisman met zonder trots. 'Hotels en restau rants hebben seizoensgebonden menu's, maar wij maken alles, of het nu boerenkool, biefstuk van de haas, een warm of een koud buffet is. Veel mensen beseffen dat alleen met.' Boom vult lachend aan: 'Wij laten een bedrijfsgebouw bouwen op de Stoompoort. Toen ik een potentiële aannemer benaderde, vroeg hij ver baasd: Waar is dat voor nodig, jullie maken toch alleen maar slaatjes? Te gen dat vooroordeel moeten wij opboksen.' Huisman: 'De kwestie is dat wij juist steeds bezig zijn met nieuwe dingen. Wij gaan met gasten met de TX10 het wad op om vis te vangen en te bereiden, terwijl we ondertussen een kijkje nemen bij de zeehonden. We gaan in een work shop op excursie naar Bert Keijser om uitleg over asperges te geven en een menu met asperges te bereiden. Komend voorjaar gaan we koken in de Zelfpluktuin van Boersen, met bloemen en kruiden. Je moet nooit schromen iets nieuws te bedenken, want het aanbod in onze branche wordt steeds groter, bij Albert Heijn kun je kant-en-klaar allerl producten kopen en mensen ga< steeds meer zelf uitproberen doi alle kookprogramma's op televise Daar moet je op inspelen, anders re je het met.' Als hoogtepunt beschouwen che kok Huisman en 'manager' Boomt diners en buffetten die ze bere hebben voor onder meer minist Netelenbos, de ambassadeur v: Kenia, kroonprins Willem Alexand en koningin Beatrix. Voor het staat hoofd kregen ze opdracht ee 'werklunch' samen te stellen, uite aard zoveel mogelijk bestaand i Texelse producten. 'We hebben iets lekkers van gemaakt. Voor kreeg ze een carpaccio van lamsfil met aardbeiendressing, daarna ee visbouillon die we Waddenza bouillon hadden genoemd, toen ee hoofdgerecht met allerlei kleir Texelse hapjes en als desse Texelse kwark met duindoornslroo: Bij zulke opdrachten kun je veel va je creativiteit kwijt. Leuk is ook h overleg dat je met je klanten heb want die hebben er meestal gee idee van wat wij kunnen.' Zeker is in ieder geval dat de kla koning is, ook wanneer het geen bi stellingen voor enorme gezelschaj pen betreft. 'Met de kerst werden gebeld door een oudere mevrou die graag gestoofde paling wild voor vier personen. Ze kreeg logé en dat leek haar nu zo lekker. Vi hebben het maar gedaan...' Kabeljauwfilet op zuurkoolbedje m prei-roomsaus (voor één persoon 150 gram kabeljauwfilet 75 gram zuurkool 50 gram roomboter 100 centiliter droge witte wijn 50 centiliter slagroom 25 gram prei, in kleine nngetjes gt sneden 25 gram katenspek, in dunne reef jes gesneden visbloem (half paneermeel hi bloem) groene pesto bieslook zout en peper Proef de zuurkool eerst goed, wal deze mag niet te zuur zijn. Zonoi even afspoelen. Kook de zuurko met de helft van de witte wijn en water gaar. Giet de zuurkook af, ro er katenspekreepjes doorheen i houd dit warm. Wanneer de zuurko staat te koken de kabeljauwfilet hé insmeren met pesto, zout en pefX door de visbloem halen en in i roomboter mooi goudbruin aa' bakken. Vervolgens zachtjes gaart ten worden. Haal de kabeljauwfi' uit de pan en houd ook deze wan Smoor de preiringetjes even kort de roomboter en blus deze dan met de rest van de witte wijn. Ls dit even koken en pureer het in et keukenmachine. Doe het mengs opnieuw in de pan en verhit het lam. zaam. Voeg onder voortdurend re ren de slagroom toe, totdat een mige saus ontstaat. Voeg peper f zout naar smaak toe. Doe de zut kool op een bord, leg de kabeljaui filet erop en giet de saus half overt vis. Garneren met fijn gesnedi bieslook.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2001 | | pagina 6