2 Uiteenlopende stijlen Wortel en Vinke Steeds iets nieuws en zo een eigen stijl ontwikkelen' Een langehete zomer op Texel .TEXELSE COURANT liiiili. oud f^pier Manege Akenburg Voorlopig dicht Kerkdiensten Wat ik leggen wou. Hartpoli Radio Texel ion de ui n pan Medische zorg ]jedrijvig/ie/ir/ Action koopt supermarkt Edah Waalder website Krokusrit MAB-club VRIJDAG 9 MAART 2001 Nelie Vinke (links) houdt van expressionistische schilderijen, Chnsta Wortel heeft een voorkeur voor de realistische stijl. (Foto Joop Rommets) 'Het leuke is dat wij twee totaal ver schillende stijlen hebben.' In ontmoetingscentrum Burgwal 37 hangen een maand lang negentien schilderijen van twee (ama- teurjkunstenaressen. Nelie Vinke en Christa Wortel exposeren werk dat totaal van elkaar afwijkt. De niet-Texelse. Christa Wortel, ex poseert Texelse boerderijen en vo gels in een realistische stijl. De Texelse, Nelie Vinke, stelt niet- Texelse flora tentoon in een expressionistische stijl. 'Daarom is het juist interessant', zegt Wortel. 'Zo hopen we dat er veel mensen met al lerlei verschillende smaken op af ko men.' Geen van beide kunstenares sen heeft een artistieke opleiding genoten, al hebben beiden wél cur sussen gevolgd. De werken zijn naast de expositie ook te koop aangebo den. Nadat Vinke vorig jaar op een soort gelijke manier in Burgwal 37 had geëxposeerd, werd zij dit jaar weer gevraagd iets te organiseren. 'Nor maal hangt er hier werk van één per soon, maar het leek mij leuk om Christa erbij te vragen'. Wortel was blij verrast en stemde in. Voor de gelegenheid maakten de twee een aantal schildenjen. Wortel: 'Ik vind het leuk om Texelse boerderijen te schil deren, het zijn geen geijkte toeris tische plekjes. Ik heb ook iets met vogels, beide onderwerpen spreken me erg aan. Ik schilder ook Afri kaanse taferelen, maar dat vond ik hier met passen.' Vinke kent het Texelse landschap zo langzamer hand wel: 'Ik heb bijvoorbeeld een knotwilg geschilderd. Die kom je hier niet tegen hoor.' Beide kunstenaressen schilderen elke dag. Al doet Wortel dat bijna haar hele leven, en Vinke sinds vijfjaar. Wortel. 'Het werkt echt ontspannend. Schilderen is een hobby van me, en ik denk dat ieder een het kan. Als je het maar kan op brengen om inderdaad elke dag iets te doen, kan iedereen leren schilde ren.' Bij Vinke speelt de ongedwon genheid een rol: 'Ik wil uit mezelf schilderen. Een opdracht heb ik niet nodig, dan voel ik me zo verplicht. Bij deze expositie hoop ik dat iedereen het werk goed vindt; maar het is niet nodig.' In verband met de voorjaarsvakantie haalt Scouting zaterdag geen oud papier op. De dreiging van verspreiding van mond- en klauwzeer (MKZ) heeft het bestuur van manege Akenburg woensdagavond doen besluiten de manege tot 27 maart te sluiten. De kantine blijft wel geopend, bijvoor beeld voor het houden van verga deringen. Maar een groot spring- evenement met zestig paarden dat zondag zou worden gehouden is afgelast. Dit nadat het ministerie van Landbouw woensdag een ver bod instelde op evenementen waar pluim- en ander vee bijeen wordt gebracht. 'Paarden en mensen zijn weliswaar met vatbaar voor MKZ, ze kunnen de ziekte wel overbrengen. In de ma nege komen paarden en mensen van verschillende bedrijven bij elkaar en daarmee loop je de kans dat het vi rus wordt verspreid. Dat risico willen we niet nemen. Het is vervelend, maar wel een terecht besluit', ver klaart woordvoerder Aad van Heer waarden de maatregel, waardoor ook trainingen in de manege geen door gang kunnen vinden. Overigens mo gen ruiters en aanspanningen zich in de open lucht wel vrij over het eiland begeven. Het advies van minister Brinkhorst aan beheerders van natuurterreinen om grazers, zoals de Schotse Hooglanders, paarden, schapen en ander vee te concentreren of te stal len, wordt door SBB vooralsnog met opgevolgd. 'Er mag geen vee in en uit de natuurgebieden. Dat betekent dat in bepaalde terreinen waarvan het de bedoeling was dat ze zouden worden begraasd, dit voorlopig achterwege wordt gelaten laat woordvoerder woordvoerder Erik van der Spek we ten. Volgens hem wordt het verbod dat voor bepaalde wandelroutes geldt goed nageleefd. Zondag 11 maart 2001 HERVORMDE GEMEENTEN: Den Burg: 10 00 u dienst in De Waal. De Waal: 10 00 u. dhr. J. Wieten. De Koog: 9.30 u. drs R.C G Schultheiss uit Sassenheim. Den Hoorn: 11.00 u drs. R.C.G Schultheiss uit Sassenheim. Oosterend: 9.30 u. dienst in Gere formeerde kerk De Cocksdorp: 11.00 u ds. J Vlasblom. GEREFORMEERDE KERKEN: Den Burg: 10.00 u. ds. M.G.J. Roepers. Oosterend: 9 30 u. ds. J. ter Haar; 19.00 u dhr. M D Kuiper GEREFORMEERDE GEMEENTE: in kerkgebouw Schoolstraat, Oosterend. 10.00 en 16 00 u ds. T M van Dijk; woe. 14/03:15.00 u. en 19.30 u. Biddag voor gewas en arbeid GEREFORMEERDE KERK (Vrijgemaakt): in de Doopsgezinde kerk te Den Burg: tot nader order geen dienst op Texel DOOPSGEZINDE GEMEENTE: Kogerstraat, Den Burg: 10 00 u. ds. L. Hoekstra. BAPTISTENGEMEENTE: Julianastraat, Den Burg: 10.00 u ev. A. van der Haagen uit Den Hel der; 19.00 u ds. G. Sipkema; wel- komstdienst. ROOMS-KATHOLIEKE KERK: Den Burg: zat. 19 30 u dames koor, woord-communieviering pa rochianen, uitz. via De Lichtboei; zon. 10 45 u. herenkoor, kinder- nevendienst. Oosterend: zon. 9 30 u. De Cocksdorp: vrij. 19 30 u. rozenkransgebed; zat. 19 u. JEHOVAH'S GETUIGEN: Noordwester 3, Den Burg: Open bare lezing, 10.30 u. Weerstand bieden aan de geest van de wereld; Wachttorenstudie, 11.20 u Hebt u zich de waarheid eigen gemaakt? i tcTxDPtoordcbjkbad tas dc rcdicac Inzake de senioren-enquête (waar voor overigens alle respect), wilde ik het volgende opmerken Zou het niet mogelijk zijn een hart- polikliniek in het leven te roepen met een cardioloog en een verpleegkun dige, aangevuld met een diëtist die bij de behandeling betrokken is. Dat zou het leefpatroon van zowel hartpatiën ten als patiënten met overgewicht ten goede kunnen komen. F.A. Bossert, Deventer. Vrijdag: 18.00 u. Radio Texel actueel (nieuws) 19.00 u. Shopping (muziek) 21 00 u Radio Noordholland Zaterdag: 12.00 u. Reggae on the move (muziek) 14.00 u. Radio Noordholland 16.00 u. Wegdromen met een boek 17 00 u. Pietelepote (kinderprogramma) 18.00 u. Muziek met Marco 19.00 u Radio Noordholland Zondag: 9 00 u Klassiek op zondag 10.00 u Kerkdienst vanuit Hervormde kerk De Waal 11.00 u. Vlaswiek (muziek en poëzie) 12 00u. Natuurwijzer 13.00 u. Goud van Noud (Nederlandstalig) 15.00 u. Country time (herhaling van donderdag) 16.00 u. Sportlokaal (uitslagen en interviews) 18.00 u. Time travelling (muziek) 20 00 u Radio Noordholland Kerkdiensten De Lichtboei: 10.00 u Doopsgezinde kerk Den Burg 19.00 u. Baptistengemeente Den Burg Maandag: 18 00 u. Symphomca (klassiek) 19.00 u. Leitmotiv, een programma over thema's. Met vandaag als thema Muziek Complet. Voorbeschouwing op het con cert dat zondag 18 maart wordt gegeven in theater De Kiekendief met het Carna val des Animamaux van Camille Saint- Saëns, en de Wandluis-suite van Dimitn Shostakovitch. Presentatie: W. (Pip) Barnard 20.00 u. Radio Noordholland Dinsdag: 18.00 u. Radio Texel actueel (nieuws) 19.00 u. Raad en daad (over de Texelse politiek) 19.30 u. Raadsvergadering (rechtstreeks vanuit het gemeentehuis) aansluitend Radio Noordholland Woensdag: 17.00 u. Wegdromen met een boek (herhaling van zaterdag) 18.00 u. Onder de toren (geestelijk pro gramma. met vanaf 19 00 uur verzoekplaten) 19.45 u. Gelezen (Texelse) verhalen 20.00 u. Radio Noordholland Donderdag: 18.00 u Country time (muziek) 19.00 u. Cabaret café (Pip Barnard en Jamen de Bruijn bespreken het lokale nieuws). Vandaag: Raadsleden. Aan tafel spreken gespreksleiders Louise van der Sluis en Carla Schrama met Dick Drijver en Roelie Bakker over de leuke kanten van het raadslidmaatschap Dwaalgast is Jeannette Korff, die een aflevenng leest van het feuilleton 'Mosselweg 14'. Verder veel muziek, op eigen teksten en op tek sten van Huib 'de Rijmelaar' Fenijn. Deze avond werd opgenomen op vrijdag 23 februari en eerder uitgezonden op donder dag 1 maart. 21.15 u Radio Noordholland Als klein kind snuffelde Henk Prins (nu 33 en chef-kok bij De Pelikaan) volgens overlevering altijd al in de pannen van zijn moeder, maar het idee om kok te worden vormde zich pas toen hij als middelbare scholier een vakantiebaantje kreeg bij het strandpaviljoen van Westerslag. het strandslag waar het zeilende gezin Prins toch al graag kwam. 'Ik heb daarvoor nog een week bollen ge peld. Maar erg snel ging dat met en bovendien gingen we steeds Den Burg in om bij de Centra snoep te kopen. Als je dan terugkwam, had den anderen je kist half leeg geroofd. Toen ik aan het eind van de week maar vierentwintig of zesentwintig gulden had verdiend, ben ik er maar mee gestopt.' Afwassen en koffiezetten waren de voornaamste bezigheden in het strandpaviljoen, dat eigendom was van Piet Duivenbode en dat hij met hulp van stenen en zand nog hielp beschermen tegen de kustafslag. Tevergeefs, want na een zware storm duikelde het gebouw van het duin af. Een nieuw vakantiebaantje vond Prins eerst nog bij melkboer Boon, maar een jaar later keerde hij terug in de horeca: bij hotel Opduin. In dezelfde tijd besloot hij in Den Helder de LBO-opleiding consump tieve techniek te volgen. 'Dat leek me wel leuk: koken en bedienen. En ook nog leren broodbakken.' Toen Prins zijn diploma had behaald en voor het leerlingstelsel koos, pro moveerde hij bij Opduin van vakantiehulp tot leerling-kok. 'Ik heb er veel geleerd. Ze werkten er vol gens een systeem waarbij de me nu's elke drie weken terugkeerden. Door die herhaling kreeg je de tech nieken goed onder de knie.' Hij ver volgde zijn opleiding bij Rotisserie 't Kerckeplein, toen nog eigendom van Adri de Wolf, maar daarna be gon het idee te knagen dat hij mis schien wel niet genoeg zou kunnen leren op Texel. 'Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en verschil lende bedrijven aangeschreven. Ik kon terecht bij 't Stokpaardje in Alkmaar, een klein maar behoorlijk luxe restaurantje. Ze rookten er zelf hun zalm en maakten ook alle sau zen zelf. Het was heel traditioneel. In de keuken stonden we met z'n vieren. Dat was best veel voor zo'n bedrijfje. Maar daardoor kreeg je wel de kans om eens tweeëneenhalf uur lang alleen maar bonbons te maken. Om de beurt werden de koks een paar dagen in het eetcafé gestald dat bij het restaurant zat. Daar stond ie in je eentje te koken voor veertig tot zestig eters. En niet alleen een menu, want ze hadden ook nog een kleine kaart. Dat was leuk. De ene keer maakte je allemaal luxe dingen, de andere keer stond je alleen maar te rammen.' Na een jaar verhuisde hij naar 't Swarte Schaep op het Leidseplem in Amsterdam, eveneens een be hoorlijk luxe restaurant, maar met zo'n tachtig stoelen veel groter. Een trouwe en opvallende gast was de bekende crimineel Klaas Bruinsma, die later een gewelddadig einde zou vinden. 'Hij kon zomaar bellen voor een bestelling thuis. Terwijl het druk was. moest je dan hard aan de gang om alles op tijd klaar te hebben' taartjes, zalm, garnalen, kaviaar. Hij kwam ook wel eens eten. Dan huurde hij de hele bovenverdieping af voor zichzelf of voor z'n tweeën. De bodyguards zaten bij de ingang. Hij bestelde de duurste flessen wijn en liet de helft staan. Dat soort men sen kwam daar te eten. Tja, het Leidseplein, en ook nog eens vlak naast de Bulldog, dan krijg je dat.' Als gevolg van de hoge werkdruk besloot Prins na een jaar - vlak na dat hij examen had gedaan voor de koksopleiding - een andere werkge- verte zoeken. Vlak na elkaar werkte hij achtereenvolgens bij een (we derom nogal luxe) restaurant in de Amsterdamse Jordaan, een bistro in Henk Prins, chef-kok van appartementen hotel De Pelikaan, werkte als leerling-kok bij restaurant 't Swarte Schaep op het Leidseplein in Amsterdam, waar crimineel Klaas Bruinsma vaste gast was: 'Soms huurde hij de hele bovenverdieping af voor zichzelf of voor z'n tweeën. Hij bestelde de duurste flessen wijn en liet de helft staan. (Foto Joop Rommots) Beverwijk en het vermaarde maar inmiddels failliete Dikker en Thijs, een Amsterdams bedrijf dat de ex ploitatie van een restaurant, een bi stro, een delicatessenwmkel en een catering probeerde te combineren en twee keukens telde. 'Ik heb er heel uiteenlopende dingen gedaan: paté maken en paling roken, maar ook voor vijftienhonderd mensen broodjes smererj die een uitje had den op de pier van Scheveningen Ik ben er ook nog een tijdje een soort regelneef geweest in de patisserie. Op een gegeven moment werd ik gevraagd souschef te worden. Maar ik vond het tijd om wat anders te doen. Ik heb het nooit ergens lang volgehouden, vond steeds dat je weer iets nieuws moest zoeken. Zo leer je het meest. Ook dingen die je daarna meteen weer vergeet, omdat ze helemaal niet zo goed zijn. Maar op die manier ontwikkel je wel een eigen stijl. De goede dingen probeer je te gebruiken.' Eén van zijn vol gende werkgevers was de eveneens in Amsterdam gevestigde Indus triële Grote Club, waar voornamelijk zakenlieden aanschoven. 'Een heel rustige baan. In het weekend waren we gesloten, omdat er dan toch geen gasten kwamen. En met de kerst en oud en nieuw hadden we ook vrij.' Zeven jaar geleden keerde Prins te rug n^ar Texel. 'Ik werd door Jan Wolter Timmerman, chef-kok van Opduin, gebeld of ik niet bij hem wilde werken. Ik was in die tijd op zoek naar een huis in Amsterdam, voor mezelf en voor mijn vriendin, die nog thuis op Texel woonde, maar dat wilde niet erg vlotten. Ik hoefde niet zo nodig al terug, maar wonen op Texel leek me ook wel wat. Op vrije dagen kwam ik 's ochtends vroeg al naar het eiland. Eerst koffie drinken bij mijn moeder en daarna naar het strand.' Op Texel hield Prins aanvankelijk vast aan zijn oude stramien. Hij werkte een jaar voor Opduin, drie weken als invallend souschef bij een bedrijf in Laren dat vlak voor de kerst z'n deuren voor het eerst opende en een jaar bij het toen net door het echtpaar Van Beek geopende res taurant De Verliefde Kreeft in Den Burg, al was dat laatste afscheid geen eigen keuze. 'Ik kreeg er vol ledig de vrije hand. Het enige waar ze aan vasthielden was dat het een visrestaurant moest zijn. Met kreeft op de kaart en acht soorten vis. Het kwam op vrijdag allemaal vers bin nen. Na een jaar stopten ze ermee, want het bracht mets op.' Bij 't Pruttelhuus brak hij eindelijk met de traditie om snel weg te gaan. Hij bleef er drie |aar. Opvallend, want het Koger restaurant richt zich vooral op een breed en minder draagkrachtig (toeristisch) publiek. 'De keuken is er goed hoor, maar zeker niet luxe. Dat heb je in De Koog. Je moet er niet zes of zeven gulden duurder uit zijn, want dan gaan mensen wel ergens anders eten. Maar ik heb er een leuke tijd gehad. Wel vaak hartstikke druk. In het hoogseizoen draaiden we tweehonderdvijftig tot driehonderd mensen per dag. Dan was het wel eens vloeken als er wat mis ging. Maar er was ook altijd wel tijd voor een dolletje.' Na een ultrakort intermezzo bij een bedrijf waarvan hij de naam niet wil noemen, zat hij drie maanden thuis. 'Ik had geen recht op een uitkering, want ik had zelf ontslag genomen. Dat was wel interen. In 1998 heb ik hier, bij De Pelikaan, gesolliciteerd. Als zelfstandig werkend kok. Peter Boonstra was hier nog chef-kok. Na een half jaar heb ik het stokje van hem overgenomen.' Het bedrijf, dat negenentwintig hotelkamers en veertig appartementen en in totaal tweehonderd bedden telt, is eigen dom van een investerings maatschappij en heeft zes vaste krachten in dienst: twee in de keu ken, één in de bediening, twee voor de receptie en een bedrijfsle'der. 'Ze zijn allemaal vrij jong. De bedrijfslei der is nog maar achtentwintig.' In drukke tijden worden veel parttimers ingeschakeld, veelal studenten van de Hogere Hotelschool, 's Zomers zijn steevast alle bedden benut, 's winters zit er nog steeds groei in. Voor het restaurant vallen de hoog1 tijdagen in het voor- en naseizoen, wanneer de gasten wat meer te be steden hebben. 'In de winter zouden we nog wel wat meer gasten willen hebben. Ook Texelaars. Maar dat gaat wat aarzelend. We hebben wel zeker eens in de twee weken een bruiloft of partij. Sinds oktober heb ben we er een tweede kok bij. Om dat je die anders in het hoogseizoen nodig hebt en dan is er moeilijk ie mand te krijgen. Maar ook omdat we het bedrijf proberen uit te bouwen.' Dat Prins op korte termijn weer op zoek gaat naar een nieuwe werkge ver, is niet waarschijnlijk. 'Een beetje vastigheid is ook wel lekker. M'n vriendin en ik hebben twee kleine kinderen. Bovendien kan ik m'n creativiteit hier heel goed kwijt. We hebben geen topkeuken, zoals 't Swarte Schaep, Bij Jef of Het Vier span, maar we zitten daar vlak on der. We hebben een veelzijdige kaart, met vis, vlees en vegetarische gerechten. Die proberen we vier keer per jaar te vernieuwen. Af en toe doen we iets met aparte menu's, zoals met de kerst. En ik probeer wel eens wat extra's. We serveren nu zelfgebakken koekjes bij de koffie. Dat vind ik leuk.' Tiramisu (voor circa vier personen) lange vingers 2 kopjes koffie half kopje amaretto 3 eidooiers 80 gram poedersuiker 1,5 deciliter slagroom (half opgesla gen) 150 gram mascarpone Bedek een vorm met lange vingers, vermeng de koffie en de amaretto en besprenkel hiermee de lange vin gers. Sla de eidooiers met de poe dersuiker 'au bam marie' op, ver meng dit met de mascarpone en voeg de half geslagen room toe. Bedek de lange vingers met de helft van het mengel. Breng opnieuw een laag lange vingers aan en bespren kel deze met koffie en amaretto en voeg de rest van het mascar- ponemengsel toe. Ten minste drie uur laten opstijven in de koelkast en bestrooien met cacaopoeder. Artsen: Uitsluitend voor spoedgeval len van zaterdag 8.00 tot maandag 8 00 u. Dokter W. Vos, Haffelderweg 2, Den Burg, tel 312023. Tandartsen: Voor spoedeisende tandheelkundige hulp is via één van de volgende telefoonnummers infor matie te krijgen over het pijn- sprèekuur op zaterdagen, zon- en feestdagen. Tevens wordt het ongevallennummer bekend vermeld 313086; 314727; 314669; 312270 of 322008. Verloskundigenpraktijk: TM Niehoff en A.H. Lammers, De Ruyterstraat 86, Oudeschild. Dag en nacht bereikbaar via tel. 313090 of 06-51404872 GEZONDHEIDSZORG: Thuiszorg: Thuiszorg Kop van Noord-Holland. Voor alle hulp, zorg en informatie op werkdagen, 's avonds en tijdens het weekeinde: Centraal Meldpunt 0223-650222. - Voor alle zorg, huishoudelijke en verzorgende hulp: Schoonoordsingel 24, Den Burg, tel. 321461. Spreek uur elke werkdag van 9.00-10.00 u - Jeugdgezondheidszorg Schoon oordsingel 24, Den Burg, tel. 313241 Spreekuur elke werkdag van 8.30-9.30 u. Uitleenmagazijn/servicepunt: Schoonoordsingel 24, Den Burg, tel. 314887. Geopend elke werkdag tus sen 13.00-14 00 u. - Diétiste: voor afspraken elke werk dag van 8.30-17 00 uur, tel. 0223- 650222. Kraamhulp: Voor directe kraam hulp op Texel en na poliklinische be valling: Kraamcentrum Noordhol lands Noorden Den Helder, tel. 0223-540088 (24 uur bereikbaar). Indicatie: Indicatie voor thuiszorg en voor opname in verpleeg- en verzorgingshuis: Stichting RIO Texel Wieringen. Opvragen via tel. (0223) 671552. Opname geschiedt op ad vies van huisarts of specialist. Buddyproject: Voor mensen met HIV of AIDS; Vooraanmelding, infor matie of voorlichting: Humamtas Den Helder; Binnenhaven 76-77; tel] 0223-617422. OVERIGE HULPVERLENING: Brand/Ambulance: Bij brand en voor spoedeisend ambulancever-; voer bellen: 1-1-2 Of bel de Meld kamer Noordholland-noord 072- 5644444. Politie: Keesomlaan 4a. Den Burg Het bureau is dagelijks open van 9.00 tot 17.00 u Telefoon 0900- 8844. In spoedeisende gevallen 1- 1-2 Gevonden munitie: Bel de politie, tel. 0900-8844. Dierenartsenpraktijk: Keesom laan 11Den Burg. Alleen in spoed gevallen, tel. 312527. Verslavingsproblemen: Voor hulp bij problemen met alcohol, drugs of andere verslavingen: bel tijdens kan tooruren 319413 (De Nieuwe Skuul) Toeristenpastoraat: Bram Guiljam, tel. 318581, 327970. Stichting Welzijn Ouderen Texel: Warme maaltijdvoorziening, alarmering, klusjesdienst, huishou delijke dienst, versteldienst. Spreek uur van 9.00 tot 10.00 u. en van 14.00 tot 16.00 u De Buureton, Molenstraat 2, Den Burg. Tel 312696. Kustwacht: Voor meldingen van schepen en zwemmers in nood: tel 316270. Chemicaliën op het strand: Bel de brandweer, 072- 5644444 Apotheek: Weverstraat 95. Den Burg; tel. 312112. Maandag t/m vrij dag 8.00-18.30 u.; zaterdag 10.00- 13.00 en 15.00-17.00 u.; zondag 11.00-12 00 en 16.00-17.00 u. Bui ten die tijden alleën voor spoedei sende gevallen. WIE MILIEUBEWUST KLUST IS ZEKER GOED BEZIG Het pand van de Edah supermarkt in Den Burg, die zaterdag voor het laatst was geopend, wordt van daag overgedragen aan Action. Dit bedrijf vormt onderdeel van een jonge en snel groeiende landelijke keten in de non-food sector, waar een enorm scala aan producten wordt verkocht en dat wel enigs zins te vergelijken is met Voordeel- land in Oudeschild. De winkel moet volgens planning in mei z'n deuren openen. Een groot deel van het personeel moet nog worden geworven. Het personeel dat bij Edah werkzaam was, krijgt een nieuwe werkplek bij de vestigingen van Super de Boer in Den Burg of De Koog. Super de Boer is net als Edah (en onder meer ook Spar) eigendom van het concern Laurus, dat momen teel druk doende is de kleinere win kels af te stoten, ten faveure van de grote. De Edah is verkocht omdat in Den Burg ook al een Super de Boer is gevestigd. Eerder al werd besloten de Spar in De Koog alleen nog 's zo mers open te stellen, aangezien in dat dorp ook een Super de Boer is. Bin nen een termijn van circa twee jaar worden alle supermarkten van Laua omgedoopt in Konmar. 'Op dit mo ment gaan elke week zo'n vijftii winkels dicht. In totaal zijn het i achthonderd. Een groot deel won opgekocht door Action', weet Klaa van den Berg, de scheiden franchisenemer van de Edah. h wordt zelf met ingang van maand, 2 april bedrijfsleider van de supe markt op vakantiecentrum De Krin 'Iets heel anders, met toeristen a klantenkring. Ik zie het als een uitdi ging en heb er veel zin in', aldus Va den Berg. In het stukje over de Waalder websii ontbrak het internet adre| www.dewaaltexel.nl. De jaarlijkse krokusrit van de MA wordt op zaterdag 10 maart gerede Het is de tweede rit voor het kart pioenschap 2001. De orgamsat heeft er ditmaal geen moeilijke rit vs gemaakt zodat iedereen kan met doen. Er wordt gereden in twee klas sen: de B-klasse voor de bete rijders en de C-klasse voor de min deren. Inschrijven is mogelijk bij d Fa. Schoenmaker op het Wezenlan in Den Burg vanaf 19.30 uur. De sta is om 20.00 uur. Texelaars zijn bevoorrecht. Wie wil weten wat voor weer het is op het Gouwe Boltje kijkt gewoon even uit het raam. De rest van het land is aan gewezen op de weersberichten in de media. Maar die kloppen vaak met. Behalve de VW is het ook strand- exploitanten een doorn in het oog dat op menig weerkaart uitgerekend bo ven het plekje met de meeste zon- uren van het land vaak een wolkje is getekend. Of dat terecht is of niet, kan op het internet gecontroleerd worden via de webcam die de VW in De Koog plaatste en sinds deze week ook door het cameraatje dat verbon den is met www.texelbeach.nl, een onderdeel van de internetsite www. hollandbeach.nl. Die is een initiatief van de Scheveningse paviljoen houder Peter van Assem. Van Assem is bezig met het plaatsen van webcams in 25 Nederlandse bad plaatsen zodat potentiële klante kunnen zien of het de moeite loon naar het strand te gaan. Behalve ee plaatje van de weerssituatie zijn voo iedere locatie de weersverwachting de windrichting en -kracht en de tem peratuur weergegeven. De meteoro logische informatie is aangevuld mf wetenswaardigheden over de desbe treffende badplaats, de bereikbaa' heid, parkeer- en recreatiemogeliji heden en strandevenementen. Weerman Piet Paulusma (bekend vsr SBS6) stelde de webcam dinsdag» strandhotel Noordzee in De Kooi officieel in werking. Hij had goe nieuws uit het Friese meegebracht 'Het wordt een lange hete zomer op Texel', beloofde de weerman. Ds Texelse webpagina is nog onder con structie en bleek woensdag nog oproepbaar. In de loop van de zome moet de site gereed zijn. (Foto Sart

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2001 | | pagina 2