2
Uiteenlopende stijlen Wortel en Vinke
Steeds iets nieuws en zo een eigen stijl ontwikkelen'
Een langehete zomer op Texel
.TEXELSE
COURANT
liiiili. oud f^pier
Manege Akenburg
Voorlopig dicht
Kerkdiensten
Wat ik
leggen wou.
Hartpoli
Radio Texel ion
de ui n pan
Medische zorg
]jedrijvig/ie/ir/
Action koopt
supermarkt Edah
Waalder website
Krokusrit
MAB-club
VRIJDAG 9 MAART 2001
Nelie Vinke (links) houdt van expressionistische schilderijen, Chnsta Wortel heeft een voorkeur voor de realistische stijl.
(Foto Joop Rommets)
'Het leuke is dat wij twee totaal ver
schillende stijlen hebben.' In
ontmoetingscentrum Burgwal 37
hangen een maand lang negentien
schilderijen van twee (ama-
teurjkunstenaressen. Nelie Vinke
en Christa Wortel exposeren werk
dat totaal van elkaar afwijkt.
De niet-Texelse. Christa Wortel, ex
poseert Texelse boerderijen en vo
gels in een realistische stijl. De
Texelse, Nelie Vinke, stelt niet-
Texelse flora tentoon in een
expressionistische stijl. 'Daarom is
het juist interessant', zegt Wortel. 'Zo
hopen we dat er veel mensen met al
lerlei verschillende smaken op af ko
men.' Geen van beide kunstenares
sen heeft een artistieke opleiding
genoten, al hebben beiden wél cur
sussen gevolgd. De werken zijn naast
de expositie ook te koop aangebo
den.
Nadat Vinke vorig jaar op een soort
gelijke manier in Burgwal 37 had
geëxposeerd, werd zij dit jaar weer
gevraagd iets te organiseren. 'Nor
maal hangt er hier werk van één per
soon, maar het leek mij leuk om
Christa erbij te vragen'. Wortel was
blij verrast en stemde in. Voor de
gelegenheid maakten de twee een
aantal schildenjen. Wortel: 'Ik vind het
leuk om Texelse boerderijen te schil
deren, het zijn geen geijkte toeris
tische plekjes. Ik heb ook iets met
vogels, beide onderwerpen spreken
me erg aan. Ik schilder ook Afri
kaanse taferelen, maar dat vond ik
hier met passen.' Vinke kent het
Texelse landschap zo langzamer
hand wel: 'Ik heb bijvoorbeeld een
knotwilg geschilderd. Die kom je hier
niet tegen hoor.'
Beide kunstenaressen schilderen
elke dag. Al doet Wortel dat bijna haar
hele leven, en Vinke
sinds vijfjaar. Wortel. 'Het werkt echt
ontspannend. Schilderen is een
hobby van me, en ik denk dat ieder
een het kan. Als je het maar kan op
brengen om inderdaad elke dag iets
te doen, kan iedereen leren schilde
ren.' Bij Vinke speelt de ongedwon
genheid een rol: 'Ik wil uit mezelf
schilderen. Een opdracht heb ik niet
nodig, dan voel ik me zo verplicht. Bij
deze expositie hoop ik dat iedereen
het werk goed vindt; maar het is niet
nodig.'
In verband met de voorjaarsvakantie
haalt Scouting zaterdag geen oud
papier op.
De dreiging van verspreiding van
mond- en klauwzeer (MKZ) heeft
het bestuur van manege Akenburg
woensdagavond doen besluiten de
manege tot 27 maart te sluiten. De
kantine blijft wel geopend, bijvoor
beeld voor het houden van verga
deringen. Maar een groot spring-
evenement met zestig paarden dat
zondag zou worden gehouden is
afgelast. Dit nadat het ministerie
van Landbouw woensdag een ver
bod instelde op evenementen waar
pluim- en ander vee bijeen wordt
gebracht.
'Paarden en mensen zijn weliswaar
met vatbaar voor MKZ, ze kunnen de
ziekte wel overbrengen. In de ma
nege komen paarden en mensen van
verschillende bedrijven bij elkaar en
daarmee loop je de kans dat het vi
rus wordt verspreid. Dat risico willen
we niet nemen. Het is vervelend,
maar wel een terecht besluit', ver
klaart woordvoerder Aad van Heer
waarden de maatregel, waardoor ook
trainingen in de manege geen door
gang kunnen vinden. Overigens mo
gen ruiters en aanspanningen zich in
de open lucht wel vrij over het eiland
begeven.
Het advies van minister Brinkhorst
aan beheerders van natuurterreinen
om grazers, zoals de Schotse
Hooglanders, paarden, schapen en
ander vee te concentreren of te stal
len, wordt door SBB vooralsnog met
opgevolgd. 'Er mag geen vee in en uit
de natuurgebieden. Dat betekent dat
in bepaalde terreinen waarvan het de
bedoeling was dat ze zouden worden
begraasd, dit voorlopig achterwege
wordt gelaten laat woordvoerder
woordvoerder Erik van der Spek we
ten. Volgens hem wordt het verbod
dat voor bepaalde wandelroutes
geldt goed nageleefd.
Zondag 11 maart 2001
HERVORMDE GEMEENTEN:
Den Burg: 10 00 u dienst in De
Waal.
De Waal: 10 00 u. dhr. J. Wieten.
De Koog: 9.30 u. drs R.C G
Schultheiss uit Sassenheim.
Den Hoorn: 11.00 u drs. R.C.G
Schultheiss uit Sassenheim.
Oosterend: 9.30 u. dienst in Gere
formeerde kerk
De Cocksdorp: 11.00 u ds. J
Vlasblom.
GEREFORMEERDE KERKEN:
Den Burg: 10.00 u. ds. M.G.J.
Roepers.
Oosterend: 9 30 u. ds. J. ter Haar;
19.00 u dhr. M D Kuiper
GEREFORMEERDE
GEMEENTE:
in kerkgebouw Schoolstraat,
Oosterend. 10.00 en 16 00 u ds.
T M van Dijk; woe. 14/03:15.00 u.
en 19.30 u. Biddag voor gewas en
arbeid
GEREFORMEERDE KERK
(Vrijgemaakt):
in de Doopsgezinde kerk te Den
Burg: tot nader order geen dienst
op Texel
DOOPSGEZINDE GEMEENTE:
Kogerstraat, Den Burg: 10 00 u. ds.
L. Hoekstra.
BAPTISTENGEMEENTE:
Julianastraat, Den Burg: 10.00 u
ev. A. van der Haagen uit Den Hel
der; 19.00 u ds. G. Sipkema; wel-
komstdienst.
ROOMS-KATHOLIEKE KERK:
Den Burg: zat. 19 30 u dames
koor, woord-communieviering pa
rochianen, uitz. via De Lichtboei;
zon. 10 45 u. herenkoor, kinder-
nevendienst.
Oosterend: zon. 9 30 u.
De Cocksdorp: vrij. 19 30 u.
rozenkransgebed; zat. 19 u.
JEHOVAH'S GETUIGEN:
Noordwester 3, Den Burg: Open
bare lezing, 10.30 u. Weerstand
bieden aan de geest van de wereld;
Wachttorenstudie, 11.20 u Hebt
u zich de waarheid eigen gemaakt?
i tcTxDPtoordcbjkbad tas dc rcdicac
Inzake de senioren-enquête (waar
voor overigens alle respect), wilde ik
het volgende opmerken
Zou het niet mogelijk zijn een hart-
polikliniek in het leven te roepen met
een cardioloog en een verpleegkun
dige, aangevuld met een diëtist die bij
de behandeling betrokken is. Dat zou
het leefpatroon van zowel hartpatiën
ten als patiënten met overgewicht ten
goede kunnen komen.
F.A. Bossert,
Deventer.
Vrijdag:
18.00 u. Radio Texel actueel (nieuws)
19.00 u. Shopping (muziek)
21 00 u Radio Noordholland
Zaterdag:
12.00 u. Reggae on the move (muziek)
14.00 u. Radio Noordholland
16.00 u. Wegdromen met een boek
17 00 u. Pietelepote (kinderprogramma)
18.00 u. Muziek met Marco
19.00 u Radio Noordholland
Zondag:
9 00 u Klassiek op zondag
10.00 u Kerkdienst vanuit Hervormde
kerk De Waal
11.00 u. Vlaswiek (muziek en poëzie)
12 00u. Natuurwijzer
13.00 u. Goud van Noud
(Nederlandstalig)
15.00 u. Country time (herhaling van
donderdag)
16.00 u. Sportlokaal (uitslagen en
interviews)
18.00 u. Time travelling (muziek)
20 00 u Radio Noordholland
Kerkdiensten De Lichtboei:
10.00 u Doopsgezinde kerk Den Burg
19.00 u. Baptistengemeente Den Burg
Maandag:
18 00 u. Symphomca (klassiek)
19.00 u. Leitmotiv, een programma over
thema's. Met vandaag als thema Muziek
Complet. Voorbeschouwing op het con
cert dat zondag 18 maart wordt gegeven
in theater De Kiekendief met het Carna
val des Animamaux van Camille Saint-
Saëns, en de Wandluis-suite van Dimitn
Shostakovitch. Presentatie: W. (Pip)
Barnard
20.00 u. Radio Noordholland
Dinsdag:
18.00 u. Radio Texel actueel (nieuws)
19.00 u. Raad en daad
(over de Texelse politiek)
19.30 u. Raadsvergadering (rechtstreeks
vanuit het gemeentehuis)
aansluitend Radio Noordholland
Woensdag:
17.00 u. Wegdromen met een boek
(herhaling van zaterdag)
18.00 u. Onder de toren (geestelijk pro
gramma. met vanaf 19 00 uur
verzoekplaten)
19.45 u. Gelezen (Texelse) verhalen
20.00 u. Radio Noordholland
Donderdag:
18.00 u Country time (muziek)
19.00 u. Cabaret café (Pip Barnard en
Jamen de Bruijn bespreken het
lokale nieuws).
Vandaag: Raadsleden. Aan tafel spreken
gespreksleiders Louise van der Sluis en
Carla Schrama met Dick Drijver en Roelie
Bakker over de leuke kanten van het
raadslidmaatschap Dwaalgast is
Jeannette Korff, die een aflevenng leest
van het feuilleton 'Mosselweg 14'. Verder
veel muziek, op eigen teksten en op tek
sten van Huib 'de Rijmelaar' Fenijn. Deze
avond werd opgenomen op vrijdag 23
februari en eerder uitgezonden op donder
dag 1 maart.
21.15 u Radio Noordholland
Als klein kind snuffelde Henk Prins
(nu 33 en chef-kok bij De Pelikaan)
volgens overlevering altijd al in de
pannen van zijn moeder, maar het
idee om kok te worden vormde zich
pas toen hij als middelbare scholier
een vakantiebaantje kreeg bij het
strandpaviljoen van Westerslag. het
strandslag waar het zeilende gezin
Prins toch al graag kwam. 'Ik heb
daarvoor nog een week bollen ge
peld. Maar erg snel ging dat met en
bovendien gingen we steeds Den
Burg in om bij de Centra snoep te
kopen. Als je dan terugkwam, had
den anderen je kist half leeg geroofd.
Toen ik aan het eind van de week
maar vierentwintig of zesentwintig
gulden had verdiend, ben ik er maar
mee gestopt.'
Afwassen en koffiezetten waren de
voornaamste bezigheden in het
strandpaviljoen, dat eigendom was
van Piet Duivenbode en dat hij met
hulp van stenen en zand nog hielp
beschermen tegen de kustafslag.
Tevergeefs, want na een zware
storm duikelde het gebouw van het
duin af. Een nieuw vakantiebaantje
vond Prins eerst nog bij melkboer
Boon, maar een jaar later keerde hij
terug in de horeca: bij hotel Opduin.
In dezelfde tijd besloot hij in Den
Helder de LBO-opleiding consump
tieve techniek te volgen. 'Dat leek
me wel leuk: koken en bedienen. En
ook nog leren broodbakken.'
Toen Prins zijn diploma had behaald
en voor het leerlingstelsel koos, pro
moveerde hij bij Opduin van
vakantiehulp tot leerling-kok. 'Ik heb
er veel geleerd. Ze werkten er vol
gens een systeem waarbij de me
nu's elke drie weken terugkeerden.
Door die herhaling kreeg je de tech
nieken goed onder de knie.' Hij ver
volgde zijn opleiding bij Rotisserie 't
Kerckeplein, toen nog eigendom
van Adri de Wolf, maar daarna be
gon het idee te knagen dat hij mis
schien wel niet genoeg zou kunnen
leren op Texel. 'Ik heb de stoute
schoenen aangetrokken en verschil
lende bedrijven aangeschreven. Ik
kon terecht bij 't Stokpaardje in
Alkmaar, een klein maar behoorlijk
luxe restaurantje. Ze rookten er zelf
hun zalm en maakten ook alle sau
zen zelf. Het was heel traditioneel.
In de keuken stonden we met z'n
vieren. Dat was best veel voor zo'n
bedrijfje. Maar daardoor kreeg je wel
de kans om eens tweeëneenhalf uur
lang alleen maar bonbons te maken.
Om de beurt werden de koks een
paar dagen in het eetcafé gestald
dat bij het restaurant zat. Daar stond
ie in je eentje te koken voor veertig
tot zestig eters. En niet alleen een
menu, want ze hadden ook nog een
kleine kaart. Dat was leuk. De ene
keer maakte je allemaal luxe dingen,
de andere keer stond je alleen maar
te rammen.'
Na een jaar verhuisde hij naar 't
Swarte Schaep op het Leidseplem
in Amsterdam, eveneens een be
hoorlijk luxe restaurant, maar met
zo'n tachtig stoelen veel groter. Een
trouwe en opvallende gast was de
bekende crimineel Klaas Bruinsma,
die later een gewelddadig einde zou
vinden. 'Hij kon zomaar bellen voor
een bestelling thuis. Terwijl het druk
was. moest je dan hard aan de gang
om alles op tijd klaar te hebben'
taartjes, zalm, garnalen, kaviaar. Hij
kwam ook wel eens eten. Dan
huurde hij de hele bovenverdieping
af voor zichzelf of voor z'n tweeën.
De bodyguards zaten bij de ingang.
Hij bestelde de duurste flessen wijn
en liet de helft staan. Dat soort men
sen kwam daar te eten. Tja, het
Leidseplein, en ook nog eens vlak
naast de Bulldog, dan krijg je dat.'
Als gevolg van de hoge werkdruk
besloot Prins na een jaar - vlak na
dat hij examen had gedaan voor de
koksopleiding - een andere werkge-
verte zoeken. Vlak na elkaar werkte
hij achtereenvolgens bij een (we
derom nogal luxe) restaurant in de
Amsterdamse Jordaan, een bistro in
Henk Prins, chef-kok van appartementen
hotel De Pelikaan, werkte als leerling-kok
bij restaurant 't Swarte Schaep op het
Leidseplein in Amsterdam, waar crimineel
Klaas Bruinsma vaste gast was: 'Soms
huurde hij de hele bovenverdieping af voor
zichzelf of voor z'n tweeën. Hij bestelde de
duurste flessen wijn en liet de helft staan.
(Foto Joop Rommots)
Beverwijk en het vermaarde maar
inmiddels failliete Dikker en Thijs,
een Amsterdams bedrijf dat de ex
ploitatie van een restaurant, een bi
stro, een delicatessenwmkel en een
catering probeerde te combineren
en twee keukens telde. 'Ik heb er
heel uiteenlopende dingen gedaan:
paté maken en paling roken, maar
ook voor vijftienhonderd mensen
broodjes smererj die een uitje had
den op de pier van Scheveningen
Ik ben er ook nog een tijdje een soort
regelneef geweest in de patisserie.
Op een gegeven moment werd ik
gevraagd souschef te worden. Maar
ik vond het tijd om wat anders te
doen. Ik heb het nooit ergens lang
volgehouden, vond steeds dat je
weer iets nieuws moest zoeken. Zo
leer je het meest. Ook dingen die je
daarna meteen weer vergeet, omdat
ze helemaal niet zo goed zijn. Maar
op die manier ontwikkel je wel een
eigen stijl. De goede dingen probeer
je te gebruiken.' Eén van zijn vol
gende werkgevers was de eveneens
in Amsterdam gevestigde Indus
triële Grote Club, waar voornamelijk
zakenlieden aanschoven. 'Een heel
rustige baan. In het weekend waren
we gesloten, omdat er dan toch
geen gasten kwamen. En met de
kerst en oud en nieuw hadden we
ook vrij.'
Zeven jaar geleden keerde Prins te
rug n^ar Texel. 'Ik werd door Jan
Wolter Timmerman, chef-kok van
Opduin, gebeld of ik niet bij hem
wilde werken. Ik was in die tijd op
zoek naar een huis in Amsterdam,
voor mezelf en voor mijn vriendin,
die nog thuis op Texel woonde, maar
dat wilde niet erg vlotten. Ik hoefde
niet zo nodig al terug, maar wonen
op Texel leek me ook wel wat. Op
vrije dagen kwam ik 's ochtends
vroeg al naar het eiland. Eerst koffie
drinken bij mijn moeder en daarna
naar het strand.'
Op Texel hield Prins aanvankelijk
vast aan zijn oude stramien. Hij
werkte een jaar voor Opduin, drie
weken als invallend souschef bij een
bedrijf in Laren dat vlak voor de kerst
z'n deuren voor het eerst opende en
een jaar bij het toen net door het
echtpaar Van Beek geopende res
taurant De Verliefde Kreeft in Den
Burg, al was dat laatste afscheid
geen eigen keuze. 'Ik kreeg er vol
ledig de vrije hand. Het enige waar
ze aan vasthielden was dat het een
visrestaurant moest zijn. Met kreeft
op de kaart en acht soorten vis. Het
kwam op vrijdag allemaal vers bin
nen. Na een jaar stopten ze ermee,
want het bracht mets op.'
Bij 't Pruttelhuus brak hij eindelijk
met de traditie om snel weg te gaan.
Hij bleef er drie |aar. Opvallend, want
het Koger restaurant richt zich
vooral op een breed en minder
draagkrachtig (toeristisch) publiek.
'De keuken is er goed hoor, maar
zeker niet luxe. Dat heb je in De
Koog. Je moet er niet zes of zeven
gulden duurder uit zijn, want dan
gaan mensen wel ergens anders
eten. Maar ik heb er een leuke tijd
gehad. Wel vaak hartstikke druk. In
het hoogseizoen draaiden we
tweehonderdvijftig tot driehonderd
mensen per dag. Dan was het wel
eens vloeken als er wat mis ging.
Maar er was ook altijd wel tijd voor
een dolletje.'
Na een ultrakort intermezzo bij een
bedrijf waarvan hij de naam niet wil
noemen, zat hij drie maanden thuis.
'Ik had geen recht op een uitkering,
want ik had zelf ontslag genomen.
Dat was wel interen. In 1998 heb ik
hier, bij De Pelikaan, gesolliciteerd.
Als zelfstandig werkend kok. Peter
Boonstra was hier nog chef-kok. Na
een half jaar heb ik het stokje van
hem overgenomen.' Het bedrijf, dat
negenentwintig hotelkamers en
veertig appartementen en in totaal
tweehonderd bedden telt, is eigen
dom van een investerings
maatschappij en heeft zes vaste
krachten in dienst: twee in de keu
ken, één in de bediening, twee voor
de receptie en een bedrijfsle'der. 'Ze
zijn allemaal vrij jong. De bedrijfslei
der is nog maar achtentwintig.' In
drukke tijden worden veel parttimers
ingeschakeld, veelal studenten van
de Hogere Hotelschool, 's Zomers
zijn steevast alle bedden benut, 's
winters zit er nog steeds groei in.
Voor het restaurant vallen de hoog1
tijdagen in het voor- en naseizoen,
wanneer de gasten wat meer te be
steden hebben. 'In de winter zouden
we nog wel wat meer gasten willen
hebben. Ook Texelaars. Maar dat
gaat wat aarzelend. We hebben wel
zeker eens in de twee weken een
bruiloft of partij. Sinds oktober heb
ben we er een tweede kok bij. Om
dat je die anders in het hoogseizoen
nodig hebt en dan is er moeilijk ie
mand te krijgen. Maar ook omdat we
het bedrijf proberen uit te bouwen.'
Dat Prins op korte termijn weer op
zoek gaat naar een nieuwe werkge
ver, is niet waarschijnlijk. 'Een beetje
vastigheid is ook wel lekker. M'n
vriendin en ik hebben twee kleine
kinderen. Bovendien kan ik m'n
creativiteit hier heel goed kwijt. We
hebben geen topkeuken, zoals 't
Swarte Schaep, Bij Jef of Het Vier
span, maar we zitten daar vlak on
der. We hebben een veelzijdige
kaart, met vis, vlees en vegetarische
gerechten. Die proberen we vier keer
per jaar te vernieuwen. Af en toe
doen we iets met aparte menu's,
zoals met de kerst. En ik probeer wel
eens wat extra's. We serveren nu
zelfgebakken koekjes bij de koffie.
Dat vind ik leuk.'
Tiramisu
(voor circa vier personen)
lange vingers
2 kopjes koffie
half kopje amaretto
3 eidooiers
80 gram poedersuiker
1,5 deciliter slagroom (half opgesla
gen)
150 gram mascarpone
Bedek een vorm met lange vingers,
vermeng de koffie en de amaretto en
besprenkel hiermee de lange vin
gers. Sla de eidooiers met de poe
dersuiker 'au bam marie' op, ver
meng dit met de mascarpone en
voeg de half geslagen room toe.
Bedek de lange vingers met de helft
van het mengel. Breng opnieuw een
laag lange vingers aan en bespren
kel deze met koffie en amaretto en
voeg de rest van het mascar-
ponemengsel toe. Ten minste drie
uur laten opstijven in de koelkast en
bestrooien met cacaopoeder.
Artsen: Uitsluitend voor spoedgeval
len van zaterdag 8.00 tot maandag
8 00 u.
Dokter W. Vos, Haffelderweg 2, Den
Burg, tel 312023.
Tandartsen: Voor spoedeisende
tandheelkundige hulp is via één van
de volgende telefoonnummers infor
matie te krijgen over het pijn-
sprèekuur op zaterdagen, zon- en
feestdagen. Tevens wordt het
ongevallennummer bekend vermeld
313086; 314727; 314669; 312270 of
322008.
Verloskundigenpraktijk: TM
Niehoff en A.H. Lammers, De
Ruyterstraat 86, Oudeschild. Dag en
nacht bereikbaar via tel. 313090 of
06-51404872
GEZONDHEIDSZORG:
Thuiszorg: Thuiszorg Kop van
Noord-Holland. Voor alle hulp, zorg
en informatie op werkdagen, 's
avonds en tijdens het weekeinde:
Centraal Meldpunt 0223-650222.
- Voor alle zorg, huishoudelijke en
verzorgende hulp: Schoonoordsingel
24, Den Burg, tel. 321461. Spreek
uur elke werkdag van 9.00-10.00 u
- Jeugdgezondheidszorg Schoon
oordsingel 24, Den Burg, tel.
313241 Spreekuur elke werkdag
van 8.30-9.30 u.
Uitleenmagazijn/servicepunt:
Schoonoordsingel 24, Den Burg, tel.
314887. Geopend elke werkdag tus
sen 13.00-14 00 u.
- Diétiste: voor afspraken elke werk
dag van 8.30-17 00 uur, tel. 0223-
650222.
Kraamhulp: Voor directe kraam
hulp op Texel en na poliklinische be
valling: Kraamcentrum Noordhol
lands Noorden Den Helder, tel.
0223-540088 (24 uur bereikbaar).
Indicatie: Indicatie voor thuiszorg
en voor opname in verpleeg- en
verzorgingshuis: Stichting RIO Texel
Wieringen. Opvragen via tel. (0223)
671552. Opname geschiedt op ad
vies van huisarts of specialist.
Buddyproject: Voor mensen met
HIV of AIDS; Vooraanmelding, infor
matie of voorlichting: Humamtas Den
Helder; Binnenhaven 76-77; tel]
0223-617422.
OVERIGE HULPVERLENING:
Brand/Ambulance: Bij brand en
voor spoedeisend ambulancever-;
voer bellen: 1-1-2 Of bel de Meld
kamer Noordholland-noord 072-
5644444.
Politie: Keesomlaan 4a. Den Burg
Het bureau is dagelijks open van
9.00 tot 17.00 u Telefoon 0900-
8844. In spoedeisende gevallen 1-
1-2
Gevonden munitie: Bel de politie,
tel. 0900-8844.
Dierenartsenpraktijk: Keesom
laan 11Den Burg. Alleen in spoed
gevallen, tel. 312527.
Verslavingsproblemen: Voor hulp
bij problemen met alcohol, drugs of
andere verslavingen: bel tijdens kan
tooruren 319413 (De Nieuwe Skuul)
Toeristenpastoraat: Bram
Guiljam, tel. 318581, 327970.
Stichting Welzijn Ouderen Texel:
Warme maaltijdvoorziening,
alarmering, klusjesdienst, huishou
delijke dienst, versteldienst. Spreek
uur van 9.00 tot 10.00 u. en van
14.00 tot 16.00 u De Buureton,
Molenstraat 2, Den Burg. Tel
312696.
Kustwacht: Voor meldingen van
schepen en zwemmers in nood: tel
316270.
Chemicaliën op het strand: Bel
de brandweer, 072- 5644444
Apotheek: Weverstraat 95. Den
Burg; tel. 312112. Maandag t/m vrij
dag 8.00-18.30 u.; zaterdag 10.00-
13.00 en 15.00-17.00 u.; zondag
11.00-12 00 en 16.00-17.00 u. Bui
ten die tijden alleën voor spoedei
sende gevallen.
WIE MILIEUBEWUST KLUST
IS ZEKER GOED BEZIG
Het pand van de Edah supermarkt
in Den Burg, die zaterdag voor het
laatst was geopend, wordt van
daag overgedragen aan Action. Dit
bedrijf vormt onderdeel van een
jonge en snel groeiende landelijke
keten in de non-food sector, waar
een enorm scala aan producten
wordt verkocht en dat wel enigs
zins te vergelijken is met Voordeel-
land in Oudeschild.
De winkel moet volgens planning in
mei z'n deuren openen. Een groot
deel van het personeel moet nog
worden geworven. Het personeel dat
bij Edah werkzaam was, krijgt een
nieuwe werkplek bij de vestigingen
van Super de Boer in Den Burg of De
Koog. Super de Boer is net als Edah
(en onder meer ook Spar) eigendom
van het concern Laurus, dat momen
teel druk doende is de kleinere win
kels af te stoten, ten faveure van de
grote. De Edah is verkocht omdat in
Den Burg ook al een Super de Boer
is gevestigd. Eerder al werd besloten
de Spar in De Koog alleen nog 's zo
mers open te stellen, aangezien in dat
dorp ook een Super de Boer is. Bin
nen een termijn van circa twee jaar
worden alle supermarkten van Laua
omgedoopt in Konmar. 'Op dit mo
ment gaan elke week zo'n vijftii
winkels dicht. In totaal zijn het i
achthonderd. Een groot deel won
opgekocht door Action', weet Klaa
van den Berg, de scheiden
franchisenemer van de Edah. h
wordt zelf met ingang van maand,
2 april bedrijfsleider van de supe
markt op vakantiecentrum De Krin
'Iets heel anders, met toeristen a
klantenkring. Ik zie het als een uitdi
ging en heb er veel zin in', aldus Va
den Berg.
In het stukje over de Waalder websii
ontbrak het internet adre|
www.dewaaltexel.nl.
De jaarlijkse krokusrit van de MA
wordt op zaterdag 10 maart gerede
Het is de tweede rit voor het kart
pioenschap 2001. De orgamsat
heeft er ditmaal geen moeilijke rit vs
gemaakt zodat iedereen kan met
doen. Er wordt gereden in twee klas
sen: de B-klasse voor de bete
rijders en de C-klasse voor de min
deren. Inschrijven is mogelijk bij d
Fa. Schoenmaker op het Wezenlan
in Den Burg vanaf 19.30 uur. De sta
is om 20.00 uur.
Texelaars zijn bevoorrecht. Wie wil
weten wat voor weer het is op het
Gouwe Boltje kijkt gewoon even uit
het raam. De rest van het land is aan
gewezen op de weersberichten in de
media. Maar die kloppen vaak met.
Behalve de VW is het ook strand-
exploitanten een doorn in het oog dat
op menig weerkaart uitgerekend bo
ven het plekje met de meeste zon-
uren van het land vaak een wolkje is
getekend. Of dat terecht is of niet,
kan op het internet gecontroleerd
worden via de webcam die de VW in
De Koog plaatste en sinds deze week
ook door het cameraatje dat verbon
den is met www.texelbeach.nl, een
onderdeel van de internetsite www.
hollandbeach.nl. Die is een initiatief
van de Scheveningse paviljoen
houder Peter van Assem. Van Assem
is bezig met het plaatsen van
webcams in 25 Nederlandse bad
plaatsen zodat potentiële klante
kunnen zien of het de moeite loon
naar het strand te gaan. Behalve ee
plaatje van de weerssituatie zijn voo
iedere locatie de weersverwachting
de windrichting en -kracht en de tem
peratuur weergegeven. De meteoro
logische informatie is aangevuld mf
wetenswaardigheden over de desbe
treffende badplaats, de bereikbaa'
heid, parkeer- en recreatiemogeliji
heden en strandevenementen.
Weerman Piet Paulusma (bekend vsr
SBS6) stelde de webcam dinsdag»
strandhotel Noordzee in De Kooi
officieel in werking. Hij had goe
nieuws uit het Friese meegebracht
'Het wordt een lange hete zomer op
Texel', beloofde de weerman. Ds
Texelse webpagina is nog onder con
structie en bleek woensdag nog
oproepbaar. In de loop van de zome
moet de site gereed zijn.
(Foto Sart