Kroegbaas die niet op een uurtje kijkt 'Vijf maanden vrij, dat klinkt wat decadent Een afgewogen pakket verzekeringen voor elk bedrijf Fietsers stappen liefst dicht bij centrum af de [)uinpm Eindelijk winst Harry Bakker COURANT .TEXELSE j Kees Swarthoff neemt afscheid van Bar De Rog Zilveren speld voor bouwvakkers Louk van Kooti in Tusse de Ban Drie Texelaars in strandzesdaagse (IM ADVERTENTIE) Han Pastoor, assurantie-adviseur bedrijven Rabobank Texel 'Verzekeren is een ander woord voor het afdekken van finan ciële risico's. Wie de verantwoordelijkheid voor een bedrijf draagt, weet dat het daarbij vaak om zeer grote bedragen gaat. Het is een uitdaging om in nauw overleg met de onder nemer een afgewogen pakket verzekeringen samen te stellen en dit door de jaren heen samen te behartigen.' Rabobank Telefoon 0222 26 99 33 Texel Bij de eerste twee afleveringen van de crossloop van ZDH moest hij genoegen nemen met de tweede plaats, maar vrijdag mocht Harry Bakker uit Den Hoorn eindelijk het zoet der overwinning smaken. Ge durende de hele wedstrijd duldde hij niemand in zijn buurt, om na 4 kilometer (eigenlijk 4300) meter en 16.05 minuten zegevierend over de finish te gaan. Ook Lutz Lohse was oppermachtig. De Duitse Texelaar had voor 8 kilo meter (in feite 8500 meter) niet meer dan 27.48 nodig. Snelste veteraan was Helmut Schweer uit Osnabrück, die 30.29 liet klokken. Jan Stuursma uit Kiel Windeweer was in 16.52 dui delijk de sterkste bij de jeugd tot en met 14 jaar die 4 kilometer liep. Judith van Bleijswijk uit Den Burg was op deze afstand de snelste vrouw (19.45). Job Witte (van 'Wezenspyk') snelde iedereen vooruit bij de mini- loop, de wedstrijd over één kilome ter voor de jongste jeugd. Hij kwam na 4.25 minuten over de eindstreep. De derde crossloop, die onder uitste kende weersomstandigheden werd gehouden, trok 66 deelnemers. De vierde (er zijn er in totaal zes) gaat vrijdag om 19.30 uur van start. In schrijven is vanaf 19.00 uur mogelijk in de kantine van sportvereniging ZDH. Het blijft wennen, die nieuwe fietsen stallingen in en rond het centrum van Den Burg en de bewijzering er naar toe. Dat bleek maandagmorgen, tij dens een rondje langs de rand van het centrum, waar bijkans tegen elk obstakel dat zich ervoor leende wel één of meerdere fietsen waren ge plaatst. Trottoirs, zoals hier aan De Zes, waren plaatselijk niet meer be gaanbaar, wat zeker voor minder validen problemen gaf. In de nieuwe stalling aan de Waalderstraat, tegen over Agrifirm, stonden weliswaar wat fietsen, de meeste wielrijders reden door tot ze niet verder konden en zochten daar een plekje voor hun vervoermiddel. De stalling aan de Vogelenzang was iets beter in trek, maar velen namen met de moeite die te gebruiken of wisten deze plek niet te vinden Het laatste woord over hin der van lukraak gestalde fietsen zal wellicht nog met gezegd zijn. IFoto Gerard Timmerman 'We gaan naar Keessie voor een feessie', plachtten ze te zeggen in De Cocksdorp. Want gezellig kon en kan het nog steeds zijn in Bar De Rog, het huiskamercafé waar Kees Swarthoff al meer dan een kwart eeuw de scepter zwaait. Niet lang meer, want per 1 september wordt de exploitatie overgenomen door Piet Zijm en partner Celine de Graaf. Portret van een bescheiden cafébaas. Bar De Rog is een begrip in De Cocksdorp. Een dorpscafé dat haar bestaansrecht ontleent aan de Durpers die de kroeg in de dertig jaar van zijn bestaan wisten te vinden en een kroegbaas die als één van de weinigen in zijn soort niet overscha kelde op 'eters', maar het gewoon een bruin café liet. Een bar waar over dag de vakantiegangers op het terras een bak koffie bestellen en waar 's avonds de Durpers binnen druppe len. In de winter, als het wat rustiger is, scharen ze zich rond het biljart, om er een keut|e te leggen. Een liefheb berij die wordt gedeeld door Swarthoff. zelf enthousiast lid van de biljartclub. Horecabloed stroomt bij deze kroeg baas door de aderen. Werken en niet op de klok kijken, is zijn devies. Het zit erin gebakken, want ook zijn ouders, die een ijssalon hadden in Den Burg, keken niet op een uurtje. Kees was al op jonge leeftijd in de zaak te vinden, want in een familie bedrijf werk je gewoon mee. Punt uit. Het was vader Piet die in 1968 het voormalige postkantoor in de Cocksdorp kocht en er een cafetaria in vestigde. De naam moest kort en krachtig zijn: Bar De Rog dus, dat klonk lekker. De zaak werd een aan tal jaren verpacht, totdat zoon Kees de zaak in 1974 voor eigen rekening ging exploiteren 'Dat viel in de begin jaren met mee.' Het was in een tijd dat het toerisme in de noordkop nog in de kinderschoenen stond. Vakantie park De Krim bestond nog amper, het zomerse klantenbestand bestond voornamelijk uit kampeerders van de Sluftervallei. 'In de zomer liep het lekker en ik heb er zelfs een grote bar in laten bouwen. Maar het seizoen was kort, in de winter zag je geen kip. Om in de winter aan de kost te ko men, moest ik elders te werk.' Het waren lange dagen, want De Rog kreeg ook nog de status van nacht café. 'Ik zag in die tijd mijn bed haast niet.' Texelaars uit de wijde omtrek en vakantiegangers wisten de bar der mate goed te vinden, dat Swarthoff het verantwoord achtte om in de zaal ernaast een disco te bouwen, waar de draaitafel werd bemand door Piet Zijm, die man die nu in zijn sporen treedt. 'Het zwaartepunt lag toen op de zondagmiddag. Elke zondag was het hier mudvol. Het stond hier dan helemaal vol met fietsen. Velen kwa men met de auto. want op het rijden onder invloed werd toen nog met zo heftig gecontroleerd. Alleen op de autoloze zondagen die je toen had, kwamen ze met de bus. Ze stonden al ruim voordat we openden voor de deur, want de bus uit Den Burg stopte hier een kwartier voor tijd.' De kentering kwam aan het begin van de tachtiger jaren, toen vakantievier ende jongeren plaats maakten voor het gezinstoerisme. waardoor de klandizie terugliep. Bovendien ver plaatste het publiek zich, bijvoor beeld naar strandpaviljoens Paal 28 en Paal 9. Swarthoff verkocht de disco, waarin nu een pizzeria is ge vestigd, en beperkte zich tot het café. Toch hield de cafébaas lol in zijn vak. 'Ik hou ervan om met mensen om te gaan. Het lekkerste is het als het niet helemaal stampvol is, maar dat je net de tijd heb om hier en daar een praatje te maken. Want je bent toch een aanspreekpunt. Het leuke van deze tent is dat de klanten ook met elkaar beginnen te praten. Jong en oud. Dat komt toch een beetje door het kleinschalige en de huiskamer sfeer. Je kunt eigenlijk niet om elkaar heen. Het is altijd leuk om te zien als zoiets gebeurt.' Een Tour de France- liefhebber die informeert of er in De Rog een televisie staat, krijgt nul op het rekest. 'Dat heb ik nooit gewild, want dan gaan mensen steeds naar dat kastje zitten kijken. Dan kunnen ze beter thuisblijven. Alleen als er een belangrijke voetbalwedstrijd is, dan is het leuk. Maar na de wedstrijd gaat direct de knop om.' Na dertig jaar heeft Swarthoff de horeca wel gezien. 'Het is mooi ge weest. Ik ben blij dat Piet en Celine het willen overnemen, want zo'n dorpscafé is toch belangrijk voor dit dorp. De Cocksdorp is toch een hechte gemeenschap en daarin hoort een kroeg als deze. En zeg nou zelf: er zijn toch al genoeg eettentjes in dit dorp?' DINSDAG 24 JULI 2001 I H X H I V H /I Kees Swarthoff in karakteristieke houding met pijp achter de tapkast van De Rog. (foto Gerard Timmerman) Jan van der Hoek (55) uit Den Burg zit 40 jaar in de bouw. Zó van de schoolbanken begon hij destijds als krullenjongen bij Kees Drijver aan het Schilderend. Dnjverzei: 'Ikzal hetzes weken met je proberen'. Toen die tijd was verstreken had Van der Hoek getoond dat hij uit het goede hout was gesneden en hij bleef. Hij leerde het vak van zijn superieuren en col lega's waaronder Dik Haker. Officieel staat hij te boek als timmerman, maar hij ontwikkelde zich tot iemand die je voor elk karwei kan inzetten en die ook nog veel plezier heeft in zijn werk. Dank zij die motivatie en een gezond heid waarop hij goed past. is er in al die jaren nauwelijks van verzuim sprake geweest. Omdat het bedrijf van Drijver op zijn laatste benen liep. stapte Van der Hoek na 31 jaar over naar Visser's Bouw- en Timmerbednjf in Oude- schild. In een van de loodsen van dat bedrijf kreeg zijn 40-jarig bouwvak jubileum vnjdagmiddag een officieel tintje tijdens een feestje met barbe cue van directie en medewerkers. Martin Visser prees zijn vakman schap, voorbeeldige inzet en Louk van Kooten uit Enschedei seert van 4 tot en met 19 aug fotowerk, zilveren sieraden ene fotosculpturen in de gemeeri expositieruimte Tusse de Barj de Groenplaats. Tezelfdertijd 6 van Van Kooten te zien op c sitie rond het thema 'Zee' in G Langewaal in De Waal. Loui Kooten werd geboren in Amsis en volgde in de jaren zestig de op Texel. Vanaf 1970 woondei diverse plaatsen in binnen- enb. land, en vanaf 1984 afwissel Enschede en in Wenen. Na een, baan in de juweliersbranche h« van de kunst zijn beroep gen Zijn werk omvat onder meerfot fie, teken- en schilderwerk enoi pen voor sieraden en kunstvoo pen als sculpturen uit brons en De expositie in Tusse de 8a dagelijks geopend van 10.35 19.00 uur. Geus uit Den Burg loopt voord keer mee, Siem Plaatsman (I de 8* keer en zijn 33-jarige do Corine voor de 4° keer. Was de van vorig jaar zwaar, deze met makkelijker te gaan. weer voor de horeca (één van hen is nu eigenaar van het café in Fnesland dat haar vader ooit verkocht), terwijl de zoon van één van zijn zussen deze zomer bij hem in de keuken op Loodsmansduin werkt. Zijn eerste ervaring deed Roel op in het Texelse Vliegveldrestaurant, destijds eigen dom van zijn broer Guus, waar hij in de vakantie sla waste en broodjes kroket bereidde. In Wageningen volgde hij de Middelbare Hotel school. 'Een leuke tijd met twee prettige stages en een heleboel be- dhjven waar je een paar dagen rond kijkt. Een nadeel vond ik dat je na twee jaar theorie en één jaar stage Roel Buijs, chef-kok en eigenaar van het restaurant op Loodsmansduin: 'Wie kan zeggen dat hij in een nationaal park WOOn t (Foto Joop ftommets) weer een heel jaar lang terug moest naar de schoolbanken om examen te doen. Ik had moeite me weer aan dat ritme aan te passen en ben dan ook eerst gezakt.' Ondertussen had hij een relatie ge kregen met Nelia Vlaming. Ze ken den elkaar al lang, want de Texelse was geruime tijd werkzaam in het Vliegveldrestaurant en verhuisde met Guus Buijs mee toen die eige naar werd van hotel De Branding in De Koog. 'Toen we elkaar voor het eerst ontmoetten, was ik zestien en Nelia eenentwintig en was het leeftijdsverschil nog te groot. Maar toen ik later een vakantiebaantje kreeg in De Lindeboom en we elkaar weer zagen, sloeg de vonk over.' Via Nelia, die bevriend was met Jolanda Stolk, werd Buijs kok in De Raadskelder, waar hij anderhalfjaar lang werkzaam was. Ondertussen keek het jonge stel 'links en rechts' uit naar de mogelijkheid om een ei gen zaak te beginnen. Niet eenvou- veelzijdigheid en liet hem de zilveren speld van de bond NVOB opspelden.Van het personeel kreeg Van der Hoek een fraai en met bouw vakgereedschappen opgetuigd bloemstuk. Een speld was er ook voor Jos Huis man die al 18 jaar bij Visser werkt en voor Henk Kooger die er bijna 12,5 jaar heeft opzitten. De drie gedecoreerden hebben inmiddels al hun jubileumgeschenk van het bedrijf ontvangen in de vorm van een week end in Center Pares. Onder de wandelaars die gisteren in Hoek van Holland van start gingen voor de 43® strandzesdaagse waren drie Texelaars. De 60-jarige Stijn 'Er zijn dagen dat het net is alsof de mensen buiten afspreken om alle maal tegelijk naar binnen te gaan. Eens kijken hoe snel de keuken is. De gast is grillig, weet kok Roel Buijs (30), sinds zeven jaar samen met partner Nelia Vlaming eigenaar van het restaurant op kampeerterrein Loodsmansduin. Door 'schade en schande wijs geworden' kan hij aar dig voorspellen wanneer het druk wordt en wanneer niet, maar nog altijd komt hij voor verrassingen te staan. 'Laatst hadden we zo'n weekend dat het heel rustig leek te blijven. We hadden Bram, de kok, vrijaf gegeven. Maar vlak voordat ze zouden arriveren, werd er gebeld of we een bus mensen konden hebben voor koffie en een warme lunch. Natuurlijk, dat kan altijd. Op het moment dat we die bus zien aanko men. stopt er een auto met zes per sonen. Óf ze iets konden essen. Daarna nemen er negen jongelui plaats op het terras die plate willen eten en is er ook nog een groepje mensen dat koffie met appelgebak wil. Als je dan met z'n tweeen bent, is dat niet leuk. We hebben onze kin deren maar even naar de speeltuin gestuurd.' Grtjnzend: 'En je zal het altijd zien: toen de bus vertrok, ver dween iederéén. Zie je wel: ze we ten het van elkaar. Nog meer dan andere restaurants is Loodsmansduin afhankelijk van het hoogseizoen. 'We zijn van 1 april tot eind oktober open. Maar tweederde van de omzet maken we in juli en augustus. In het naseizoen gaan we echt niet de hele dag op twee klan ten zitten wachten, dan zijn we al leen met etenstijd open. En daarna, voor wie aan de bar wil zitten. In de winter zijn we grotendeels dicht. Behalve voor reserveringen, dat kan altijd. En op woensdag- en donderdagavond wordt hier sinds een jaar gebiljart, door de drie vere nigingen uit het dorp. Dat is altijd wel gezellig. Ik biljart zelf ook mee. Maar verder zijn we dicht. Mensen vinden dat wel eens vreemd, als je zegt dat je vijf maanden niks doet. Maar ik vraag ze dan altijd of ze zelf ieder weekend vrtj hebben. Dat zijn al hon derd dagen, meer dan drie maanden niet werken dus. Dan hebben ze nog eens dertig vakantiedagen. Dat loopt al aardig op. Terwijl wij er in de zomer niet zijn, met acht uur op een dag. Maar ik geef toe, vijf maanden vrij klinkt wat decadent.' De horeca is Roel Buijs niet vreemd. De eerste jaren van zijn leven woonde hij in Bakkeveen in Fries land, waar zijn Texelse vader - die vroeger een bakkerij in De Cocksdorp had - een café runde. Nadien verhuisde het gezin naar de Achterhoek en kreeg Buijs senior een baan bij een slijterij. Maar Roels twee zussen en zijn broer kozen wél dig, want als er al bedrijven 'vrij' kwamen, waren ze voor beginnende ondernemers niet te betalen. Een uitkomst bleek het restaurant op Loodsmansduin, waarvan het pand eigendom is van de Recreatie stichting Texel, zodat 'slechts' de inboedel en de goodwill moest wor den overgenomen. De transactie kwam rond op 30 december 1994. Het runnen van een seizoenbedrijf vraagt enige ervaring. 'In apnl hoef je geen stress te hebben, maar op Hemelvaartsdag, met Pinksteren en in het hoogseizoen worden gemid deld alle tafels twee keer op één avond bezet. Dat is moeilijk op te vangen, want de consument wordt steeds kritischer. Hij wil een goed product op tafel, maar hij heeft niet het geduld erop te wachten. Dat viel me in het eerste jaar niet altijd mee. Het eten was wel goed hoor, maar iedereen op tijd bedienen was veel moeilijker. Gelukkig hielp het wel als we het uitlegden. Je kunt mensen beter vertellen dat het nog wat lan ger duurt en ze een drankje van het huis aanbieden dan helemaal niks zeggen. Ik hoef me er toch niet voor te schamen?' Na ruim zes jaar begint Buijs het klappen van de zweep te kennen en benadrukt hij het enorme belang van een goede voorbereiding. Op drukke avonden bemant hij samen met kok Bram van der Weij, een hulp en een afwasser de keuken, terwijl Vlaming samen met vijf anderen de bestellingen rondbrengt. 'Ze hebben bijna allemaal al één of meerdere seizoenen bij ons gewerkt. Het is heel belangrijk dat je medewerkers hebt aan wie je iets kunt overlaten. Het mooie is dat ze het met elkaar ook erg naar de zin hebben. Ze staan met hun tenten bij elkaar en hoewel ze hard aan het werk zijn, is het voor hun ook gewoon vakantie. Dat is moeilijk te sturen en ieder jaar is er wel iemand die minder goed bevalt of een beetje buiten de boot valt, maar over het algemeen lukt het aardig. Helaas zijn er nu een paar afgestudeerd. Die komen naar alle waarschijnlijkheid niet terug.' De keuken van Loodsmansduin is er één zonder poespas. 'We hebben een goed product, maar het is hier geen culinair walhalla. Het moet al lemaal wel haalbaar zijn in het hoog seizoen. We koken voor een gemêleerd publiek. Voor zeg maar de arbeider tot de directeur van een groot bednjf, die hier ook een cara van heeft. Voor de kinderen hebben we verrassingsmenu's, met kipnuggets, patat en appelmoes. En pannenkoeken. Maar we hebben ook tournedos en sliptong. En de beste spareribs van het eiland, naar recept van Bram. Ik hecht veel waarde aan een goede pnjs-kwaliteitverhouding. Want je kunt wel zestig gulden vra gen voor een biefstuk, die moell dan wel waard zijn.' Hoewel het paar geen conci plannen heeft, verwacht Buijs r dat hij nog erg lang op Loodsmr duin zal blijven. 'We zijn nu nogjj en wel toe aan iets nieuws. Ik voorkomen dat we straks n geroest zitten. Daar komt bij dï RST het pand niet wil verkopen we dus niet echt de mogelijkha hebben iets op te bouwen. Alsi het hier voor een goede prijs va hand kunnen doen, dan zullen het niet laten.' Maar waar zei terecht zullen komen - ook een: scheid van Texel wordt niet hete uitgesloten -, de schoonheid vat locatie zal niet snel worden overt fen. 'We zitten hier fantastiscli kinderen zitten vlakbij een speeij en een zwembad. Pa kan een tjé slaan op de tennisbaan. Em kan zeggen dat hij in een natios park woont?' Uiensoep (voor vier personen) t e De soep waarvan Buijs het rea beschikbaar stelt, is eenvoudig-, lekker. 'Ik kan wel iets bedenken ik op school heb geleerd, mets lei ingewikkelde kleurcreatiesi waarvoor je allerlei te» apparatuur nodig hebt, maas past eigenlijk niet bij dit bedrjif ik denk dat ik er de gemiddel&t zer ook geen plezier mee doe.' 4 gesnipperde uien klontje boter blokjes spek (eventueel) bouillon (zelfgemaakt of van pok tabasco en Worcestershiresaus stokbrood of witbrood jonge kaas (bijvoorbeeld Goudse!i Parmezaanse kaas Fruit de uien en eventueel dekd jes spek in de boter. Afblussen n de bouillon op het moment dal: uien een beetje bruin beginne" kleuren. Voeg tabasco worcestershiresaus naar smaakt (deze kan de soep behoorlijk pa maken). Laat de soep een f/jdjet een laag vuurtje staan. Koken isn nodig, wél moet de smaak van: ingrediënten er goed intrekkend Frankrijk wordt daarna een stukm kaas belegd stokbrood in iederetë soep gelegd en onder de t gegratineerd. Wie bang is data brood slap wordt en naar de bote zakt, kan de met kaas belegde sd jes brood ook op een stuk aluminu in een op 180 graden voord warmde oven schuiven, waar ze' een paar minuten veranderen toast. (Foto Harry da Graaf)

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2001 | | pagina 4