In zes dagen met 4669 longeren praten over drank Texelse horeca leidt met succes zelf vakmensen op >2C^N! Spannende strijd in Krimstrandloop Afzuiger beperkt rookschade Alcoholzomercampagne voor vierde keer op Texel .TEXELSE g couRANT Paraguayaanse jongen zoekt gastgezin Jeugdtennis i maar v maar m&aK't niette^ek. VRIJDAG 27 JULI 2001 Een goed strand en mooi weer hiel pen de deelnemers woensdag om snelle tijden te lopen tijdens de De Krimstrandloop. Wie de wedstrijd over 8 kilometer zou winnen, was lange tijd niet duidelijk Tot aan het keerpunt op 6 kilometer liep Ruud Moelands uit Ulvenhout aan kop, maar met de wind in de rug nam Fridthjof Koomen uit Akersloot de leiding daarna over, om deze niet meer af te staan. Hij finishte in 28.30 minuten, op slechts negen seconden gevolgd door Moelands. Als eerste Texelaar kwam Remko Nagtegaal over de streep in 31.32. Snelste ve teraan in 32.18 was eilandgenoot Jan Zijm. Bij de vrouwen was Jana Schweer uit Osnabrück opnieuw de snelste. Zij realiseerde een tijd van 33.34. De wedstrijd over 4 kilometer werd een overwinning voor Erik Dulfer uit Schiedam, die ondanks een knieblessure een tijd van 15.53 liet klokken. Jan Stuursma uit Kiel Windeweer werd net als vorige week tweede (16.07). In 17.35 werd Tho mas Richter de beste Texelaar. Bij de jeugd die 1200 meter liep, was Valerie Mulder uit Bonn wederom de snelste. In 4.53 was ze dne seconden sneller dan de winnaar bij de jongens, Nick Bakker uit Kampen. De volledige uit slagen zijn terug te vinden op de website van de organisatie: www.avtexel.net. De brandweer koopt voor 9.000,- een apparaat waarmee in geval van brand rook en schadelijke gas sen uit een gebouw kunnen wor den weggezogen. Vooral als kunststoffen in brand raken kan rook schadelijk of zelfs giftig zijn zodat het van groot belang is deze snel te verwijderen. Ook gewone rook veroorzaakt minder schade als deze versneld wordt afgevoerd. Maar ook als er geen brand is komt het wel eens voor dat schadelijke of giftige dampen verwijderd moeten worden uit gierkelders, scheepsruimen en andere besloten ruimten. dagen lang gaven Neder- l(jse en Duitse jongeren op Texel lorlichting over alcohol. Ze spra- In totaal met 4669 jongeren yer het gebruik van sterke drank «degevolgen daarvan. De Koog LgS het centrale punt van de [ëoholzomercampagne. ;jeblieft niet', roept Michiel, lig- end op zijn badhanddoek, ver bid. Hij is de enige van een groep in ongeveer vijftien jongeren op het rand bij De Koog die in eerste in- lantie weinig enthousiast reageert p de komst van Chip Huisman en ander Hartveld. De twee voor- iters van de alcoholzomer- ipagne zijn zojuist op de groep af- ilapt met de vraag of ze wat m over alcohol willen beant- irden. Even later buigt de hele ■p zich over kaartjes met daarop meerkeuzen-vragen. 'Ben u iken', roept er één stoer. 'A, ja, B, C, weet niet.' Michiel vraagt zich een beetje verdwaasd af wat een :k-out' is (de eerste vraag op het i. Dan daalt een serieuze stern- neer. De groep bespreekt met de vragen en de mogelijke foorden. Chip en Sander kijken totdat ze klaar zijn. Een bespre- van de antwoorden en nadere Heg volgt. Bijvoorbeeld dat een êck-out een tijdelijke stoornis is in hersenen, waardoor je niet meer eet wat je gedaan hebt. Het groepje enden komt uit Vriezeveen en blijft en week op het eiland. Tijdens het •appen wordt er flink gedronken, bar met zoveel dat mensen echt lomdronken zijn', zegt Ruud. 'En de Biden drinken over het algemeen Ejhwel minder.' Een van de jongens •eft aan meestal wel nuchter te blij- ,-Een kwartier duurt het bezoek, en paar voorlichtingskranten en moral de feloranje 'ben-jij-sterker- ai-drank'-sleutelhangers vinden retig aftrek. Voorlichting meiden en vier jongens zijn aaisdagmiddag op pad om voor- Ring te geven. Ze hebben zich rameld bij de brug naar het strand De Koog. Coördinatoren Martin aen Henk Kanon bespreken waar jongeren het besfe ReenTcurinên"' ai Ook wordt gecheckt of ieder- nog materiaal heeft om uit te de- n. De dames gaan naar paal 28 bij s Krim, de jongens blijven in De Koog. Chip Huisman (25) en Sander Hartveld (18) zullen naar het strand gaan, Matthijs Oud (23) en Arjen Cu pido (20) zetten hun zinnen op het jongerendeel van camping Kogerstrand. Gepropt in een auto met het motto 'ben-jij-sterker-dan- drank' op de zijkant koerst het vier tal over de camping. Ramen open, muziek aan en een ontspannen sfeer in de wagen. Arjen legt onderweg uit dat ze jongeren bewuster met drank willen laten omgaan. 'Het is dus met zo dat wij ze van het drinken willen beet. Door ze een prijs in het vooruit zicht te stellen, haalt Huisman drie dames over om de tien vragen te be antwoorden. Een groepje jongens verderop heeft al voorlichting gehad. Met de gekregen kranten hebben ze niet veel gedaan. Een van de jongens zegt bewust vier dagen 'los' te gaan. 'Normaal drink ik met zoveel, maar hier houd ik daar geen rekening mee. Gisteravond hebben we een fles Malibu de man gedronken.' Hij heeft verder weinig zin om nog meer te vertellen. Chip Hulsman en Sander Hartveld praten met Olga en Katie uit Lelden over alcoholgebruik. Om de nek hebben de dames de gewilde 'ben-jij-sterker-dan-drank'-sleutelhangers. Mathijs Oud en Arjen Cupido geven voorlichting aan Erik-Jan en Alexander uit Zwarte- sluis. afhouden.' De vier komen uit de so ciale hoek. Cupido studeert sociolo gie, Huisman studeert culturele en maatschappelijke vorming, Oud volgt een opleiding verpleegkunde en Hartveld gaat komend schooljaar naar het grafisch lyceum Zoektocht Bepakt met gele rugtassen begint de zoektocht naar jongeren op het strand. De eerste groep die Chip Huisman en Sander Hartveld aan spreken bestaat uit Duitsers. 'Schade', zegt Huisman en loopt ver der. Alleen Hollanders pakken ze. Duitsejorxjeren zijn vorige week aan- 'gésproken door DüitSë vöorlïchiersT maar die zijn alweer naar huis. 'En zelf doen we het niet in het Duits, want dgt kost te veel tijd bij het uitleggen.' Bij een volgende groep hebben ze De drie dames hebben de vragen in gevuld. Met drie fouten komt Marina er het beste vanaf, Ze wint een pak condooms. Tamke uit Moordrecht zegt de campagne wel nuttig te vin den. 'Maar ik kan mezelf verder goed in de hand houden.' Het prijzenbeleid van Huisman blijkt gestoeld op het betere losse-pols-werk 'Het hangt er gewoon vanaf of ze leuk meedoen aan de vragen.' Over dat laatste hoe ven de voorlichters zich weinig zor gen te maken. Negatieve reacties ontvangen ze niet tot nauwelijks. 'De meesten vinden het ook leuk als je een praatje komt maken', vertelt Hartveld. 'Ze hebben verder toch weinig te doen.' Initiatief De alcohol-zomercampagne is een initiatief van de Brijder Stichting in Alkmaar, een centrum voor verslavingsproblematiek en het Ne derlands Instituut voor Gezondheids bevordering en Ziektepreventie (NIGZ). De campagne op Texel wordt gesteund door de gemeente, Recreatiestichting Texel, Vakantie centrum De Krim en Horeca Neder land afdeling Texel. Het is er één in een lange reeks van campagnes langs stranden, bij scholen, bij festi vals, introductieweken voor hoge scholen en universiteiten en bij an dere evenementen. 'Het is frappé toujours', zegt provinciaal coördina tor Martin Sijes van de Brijder Stich ting. 'De kracht van de herhaling. Jongeren krijgen er telkens mee te maken. We gaan ook nog actie voe ren via de media.' De campagnes hebben volgens hem geleid tot een sterke toename van kennis over alcohol onder jongeren. Er wordt meer over nagedacht en mensen die ook buiten vakantietijd fors innemen, krabben zich wat meer achter de oren. Veel minder wordt er tijdens een vakantie niet gedronken. Volgens onderzoek drinken jongens tijdens vakantie gemiddeld 22 glazen bier op een dag, dames gaan voor gemiddeld negen glazen. De cam pagne vermindert dat aantal een klein beetje. 4' Agressie 'Soms moet je even met omkijken of mets terug zeggen als je merkt dat iemand helemaal bezopen is', zegt Erik-Jan. Samen met Alexander zit hij voor de tent waar ze met zes jongens uit Zwartesluis slapen. Het gesprek met voorlichters Oud en Cupido gaat over alcohol, agressie en uitgaan. 'Als we gaan stappen in een discotheek die we niet kennen, blijft er altijd ie mand nuchter van ons', vertelt Erik- Jan. Hij doelt op discotheken op het vasteland. 'Hier is dat niet meer no dig', zegt Alexander luchtig. 'We ken nen hier alles al, we zijn hier nu voor het tweede jaar.' Het gemiddelde van 22 glazen zeggen ze wel te halen. Ook zeggen ze zichzelf wel in de hand te houden. 'Nou, ja, eentje was er helemaal ladderzat. Maar die stond om tien uur 's morgens op en ging gewoon weerverder.' Biertorens ont breken verder op de jongeren- camping. Recreatiestichting Texel verbiedt de bouw daarvan. Een.be waker houdt het in de gaten en deelt zo nodig waarschuwingen uit. Een groep meiden uit Leiden op het strand wil graag nog een stel fel oranje sleutelhangers van Huisman en Hartveld. De tien vragen en de krant kennen ze al. 'Er staat dat van zeven bier al helemaal knetterlam wordt. Nou dat klopt helemaal niet.' De voorlichters laten zich het kaas niet van het brood eten en sturen het gesprek richting nog een beetje èxtra voorlichting. 'He, heb je vieze boek jes', klinkt het een eindje verderop. Huisman en Hartveld besteedden er geen aandacht aan. 'Dat is een groep jongeren die gesponsord werd door Heineken', zegt Chip wijzend op een grote vlag even later. 'Die hadden al duidelijk wat op en dan gaan wij er niet meer op af. We spreken jonge ren aan als ze nuchter zijn. Een incident is er geweest tijdens de zes dagen op Texel, vertelt Sijes. 'Een van de dames werd gemeen gebeten door een hond die achter een wind scherm was. En de eigenaren trokken zich er niks van aan. Maar dat is het enige, verder hebben we geen nare ervaringen gehad. Het aantal van 4669 jongeren dat aangesproken is, is volgens Sijes provinciaal gezien een topscore. 'Dat komt omdat het een eiland is. Bij slecht weer vind je in andere plaatsen weinig jongeren langs de kust. Op Texel vind je ze wel ergens anders, omdat ze niet van het eiland af gaan.' De voorlichters wa ren aanwezig bij paal 28, paal 17, Kogerstrand de Eyercoogh, de braderie op De Koog, het centrum van De Koog en het vliegveld. Sijes: 'Daar zijn ze een keer heengeweest toen het slecht weer was.' Aan het eind van de middag pakken de vier nog even wat te drinken op het terras. Fns welteverstaan. De sleutelhangers blijken nagenoeg op te zijn. 'Die zijn echt erg gewild', ver telt Cupido. 'Toen we een avondje in de café's waren, zagen we ook veel jongeren met zo'n sleutelhanger om de nek.' 'Die blijkt ook goed te wer ken als versiertruc', vult Hartveld aan. 'Trekken jongens een meisje naar zich toe aan zo'n sleutelhanger en vragen ze hoe ze daar aan zijn ko men.' Tekst en foto's Jeroen van Hattum ïlAFS (American Field Service) nekt een gastgezin op Texel voor i17-jarige Sergio Morales uit Pa- ijuay. De jongen stapt eind au- istus op het vliegtuig voor een sblijf van een jaar op Texel. Het FS heeft echter nog geen gezin lenden waar hij kan verblijven. fgens Hillie Oosterhof van het AFS, zelf op Texel woont, moet het wel oedkomen. 'Ik heb er alle vertrou- «i in dat dat wel gaat lukken, «aars zijn warme en open men- hEn bovendien is het ook voor het rstgezin een enerverende en leer- heervaring.' Sergio Morales is vol 's Oosterhof een jongen die uitda gen en contrasten zoekt. Vandaar «voorkeur om een jaar op Texel te 'zien. Na het uitwisselingsjaar wil "longen gaan studeren in Paraguay. 'het AFS komen dit jaar zo'n 120 'geren uit het buitenland naar Ne tland voor een verblijf van een jaar. American Field Service is van 'sprong een ambulancedienst die ditoffers vervoerde tijdens de «ede Wereldoorlog. De service "•«de uit tot een organisatie die fljks meer dan tienduizend jonge- 'over de wereld stuurt. Bedoeling «aarmee ondermeer internationaal sderzijds begrip te kweken. Men- «die Oosterhof verder kunnen hel- A kunnen bellen naar 315138. hevelden aan de Emmalaan in ■«Burg wordt van dinsdag 31 juli _en met donderdag 2 augustus «de tweede keer een open toer- 'dor tennissers van 12 tot en '7 jaar gehouden. Op het pra gma staan enkelspel, dubbelspel jsmengd dubbel en er wordt vol den poulesysteem gespeeld, mers kunnen zich voor ten etwee onderdelen inschrijven '"ogen niet sterker dan niveau D1 Inschrijfkaarten zijn verkrijgbaar IDeuce, de organiserende vereni- f Telefonisch opgeven is ook Wijk, via tel. 315 385. De inschrij- ™'t °P zondag 29 juli. Deelname '1°.- per onderdeel. ysm e i Het initiatief van de Texelse horeca om het opleiden van vakmensen zelf ter hand te nemen, is een suc ces geworden. Dat constateert Rob Teisman, woordvoerder van de samenwerkende leerbedrijven en bestuurslid van Horeca Neder land, afdeling Texel. Van de elf cur sisten die afgelopen najaar onder de paraplu van het ROC Kop van Noord-Holland aan een MBO-op- leiding (de eerste op Texel) voor kok en bediening begonnen, stop ten er twee tussentijds, maar slaagden de anderen met glans voor hun examen. Het succes is een mooie beloning voor alle moeite die de leerbedrijven de afgelopen jaren hebben gedaan om de minister te bewegen een 'ei gen' opleiding te mogen starten. De reden was de invoering van de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) in 1996, die binnen de horeca tot een stroom van kritiek leidde. De wet diende een goed doel, om leerlingen de kans te geven gemakkelijker over te stappen naar een ander type on derwijs. Binnen de horecaopleidin- gen betekende dit dat iemand die aanvankelijk had gekozen voor het leerlingwezen (met één dag theore tisch onderricht en vier dagen prak tijk in de week) halverwege de oplei ding alsnog kon kiezen voor bijvoorbeeld de .middelbare hotel school, waar het accent meer op de theorie ligt. De uitvoering verliep ech ter allerminst gesmeerd. De commu nicatie tussen scholen en leer bedrijven liet te wensen over, iedere school had zijn eigen lesmateriaal en examens werden op allerlei manieren afgenomen, waardoor de diploma's minder waard werden. 'De onderwijs wereld is zodanig ingewikkeld - een labyrint van organisaties met onbe grijpelijke afkortingen - dat het on doenlijk is de verantwoordelijken voor dit fiasco aan te wijzen. Helaas. Maar dat er bij de invoering van de WEB onvoldoende naar de vakmensen op de werkvloer is geluisterd, staat vast', citeert Teisman hoofdredacteur Hans Steenbergen van het vakblad Misset Horeca. Verbeteringen lieten lang op zich wachten, waarna de Texelse leer- worden, dan ga je nog twee jaar ver der.' De opleiding wordt in septem ber vervolgd in OSG De Hogeberg. Dan ook treden vijftien nieuwe leer lingen aan voor het eerste jaar en krijgt het docentenkorps versterking met één leerkracht. Geleidelijk aan mogelijk voor te bereiden op hun werk.' Negentien ervaren koks en gastheren en -vrouwen keerden afgelopen winter terug naar de schoolbanken om het diploma voor leer meester in de wacht te slepen. Com, M bedrijven besloten het heft in eigen hand te nemen. Het streven om op het eiland een opleiding te mogen starten, leek een kansloze missie, omdat het ministerie van onderwijs voorstander is van schaalvergroting en de door heel Nederland verspreide scholen voor middelbare beroeps opleiding wil laten samengaan in en kele heel grote. Tegen de verwachtin gen in bleek de Texelse lobby succesvol en toonde de minister be grip voor de specifieke 'eiland situatie'. Die houdt in dat Texelse scholieren met belangstelling voorde horeca waarschijnlijk sneller voor een vakopleiding op eigen eiland kiezen. Bovendien is de werkdruk in de zo mer het grootst en dan is het met handig dat horecabedrijven hun leer lingen één dag in de week vrijaf moe ten geven om naar school In Heerhugowaard te gaan. Veel liever zien de werkgevers dat die dagen worden opgespaard tot de winter periode, zodat de leerlingen op die manier gemiddeld één dag per week op school zitten. Daarnaast bestaat vooral behoefte aan praktisch ge schoold personeel in plaats van kadermedewerkers die zijn opgeleid aan bijvoorbeeld een middelbare hotelschool. Teisman: 'De meeste bedrijven zoeken iemand die zich met te goed voelt om 's avonds ook ge woon de vloer te schrobben. Boven dien is de kans groot dat een Texelaar die in Wageningen wordt opgeleid ergens anders in het land gaat wer ken. Dan zijn wij zo iemand kwijt.' Glansrijk Afgelopen najaar ging de 'Texelse' opleiding van start, als min of meer zelfstandig onderdeel van het Regio naal Opleidingen Centrum Kop van Noord-Holland, dat is gevestigd in Den Helder. De lessen vonden plaats in dorpshuis d'Ouwe Ulo in Den Burg. Docenten waren Texelaar Ed van Beek, die vooral het praktische ge deelte voor zijn rekening nam, en Hans Bisschop uit Den Helder, die de sociale vakken verzorgde. Van de elf leerlingen die er begonnen, hopen er acht uiteindelijk kok te worden, drie kozen voor een baan in de bediening. Onlangs deden negen aankomende horecamensen examen (twee staak ten in een vroeg stadium hun oplei ding). Ze slaagden glansrijk. 'Ze zijn nu geslaagd voor niveau 2, eerste leerjaar, zoals dat heet. Elk schooljaar wordt afgesloten met een examen en de gehele opleiding duurt vier jaar, maar het is met verplicht om die he lemaal af te lopen. Zo ben je na twee jaar kok en zou ie kunnen stoppen. Maar wil je zelfstandig werkend kok groeit op die manier een kleine maar zelfstandige school. De voordelen zijn evident, volgens Teisman. 'We merken het nog niet zozeer in het aantal leerlingen. Hoewel er nu een paar meer zijn dan er gemiddeld ie der jaar begonnen in Heerhugowaard. waar ze tot voor kort naar toe moesten. De winst zit 'm vooral in de kwaliteit van de opleiding en de snelle communicatie van de leerbednjven met de school. Als je een Texelse leermeester een les wil laten verzorgen, dan is dat veel ge makkelijker te regelen. Je kunt ook beter inspelen op veranderingen in het voortgezet onderwijs, zoals het samengaan van VBO en MAVO. We kunnen meer invloed uitoefenen op de cijfers van leerlingen. Sommigen kunnen zich bijvoorbeeld vrij goed redden op de werkvloer, maar hikken tegen de theorie aan. Het is dan jam mer zo iemand een onvoldoende te geven, want met een goede begelei ding kunnen wij hem of haar prima gebruiken.' Door toedoen van de Texelse leerbedrijven worden ook de nodige buitenschoolse activiteiten georganiseerd, zoals het bezoeken van een oesterkweker of een lamsslachterij. Die worden verplicht gesteld en gaan met af van de ge wone lesuren. 'Allemaal met het doel om nieuwe medewerkers zo goed Leermeesters Ook een ander Texels initiatief heeft inmiddels z'n vruchten afgeworpen, waardoor het eiland in één klap vijf tien nieuwe leermeesters telt. Het betreft hier horecamedewerkers die in bezit waren van de diploma's van de Stichting Vakopleidingen Horeca óf ten minste zes jaar zelfstandig werkten en daarbij leiding gaven aan één of meer medewerkers. Teisman: 'Ervaren mensen allemaal, met de capaciteiten om leermeester te wor den. Maar wie dat wilde worden, moest wel erg gemotiveerd zijn. Een dure cursus, een keer of tien per jaar 's avonds naar Heerhugowaard om lessen te volgen en examen doen in Nieuwegein. Dat was een hoge drempel voor de meesten.' Om de doorstroming te bevorderen, beslo ten de leerbedrijven zelf een docent in te huren (van het ROC in Heerhugowaard). 'Dat hebben we een jaar of elf geleden ook gedaan. In die tijd was de theoretische ken nis over koken erg laag op het eiland. Er werd veel gewerkt met kant-en- klare producten en het was geen tra ditie om medewerkers te scholen. Je had maar een paar leerbednjven. Het Badhotel met kok Mari Brons en ho tel Opduin met kok Jan Wolter Tim merman en gastheer René Rijk. Nog vroeger had je alleen Bill Visser, van het Witte Huis. Wij hebben konden een cursus op Texel organiseren, maar dat was eenmalig. De mensen van toen, ik geloof dat het er twintig waren, zijn nu ook allemaal tussen de veertig en de vijftig. Dat zijn koks als Kees Boks. Willem Oosterhof, Sieme Jan Zijm en ikzelf. We hadden weer wat jong bloed nodig.' De lessen werden afgelopen winter gegeven in de barbecuezaal van Strandpaviljoen Paal 28. dat één van de initiatiefne mers van de cursus was en zelf ook twee kandidaat-leermeesters naar school 'stuurde'. 'Door gebruik te maken van eikaars accommodatie konden we de kosten laag houden. De examens vonden dankzij een goede samenwerking plaats in een lokaal van scholengemeenschap De Hogeberg. Al met al kostte de cursus zo'n ƒ1500,- per persoon. Anders ben je zo ƒ3000,- kwijt.' Van de ne gentien deelnemers die aan de cur sus begonnen, deden er zeventien examen. Vijftien van hen zijn inmid dels geslaagd, twee doen in een la ter stadium herexamen. De geslaag den zijn: André Kuip en Joost Hoogenbosch (van restaurant Catharinahoeve), Adrie Zijm en Richard Maas (Klif 23), Ruud Bakker ('t Pruttelhuus), Peter Huisman (Ruud Boom Catering). Joke Hooyschuur ('t Bikkelement). Bernhard Boks (Hotel De Boschrand), Remco Reydon ('t Pakhuus), Oris Peeters en Wim van Onzen (Paal 28). André Schoo en Dirk Roozenboom (De Taveerne), Andreas Schraag (Hotel Zeerust) en Stefan Smit (Hotel Molenbos). Texels model Terugkijkend, is Teisman zeer te spre ken over de activiteiten van de Texelse leerbedrijven, die zich in 1995 voor het eerst roerden, toen de op leiding consumptief aan OSG de Hogeberg met problemen kampte. 'We hebben de afgelopen jaren flink lopen trekken en duwen, ook lande lijk, maar het loont wel. Elders in het land wordt al gesproken over het Texels model. Het staat er niet op, maar de functioneringsformulieren voor leerlingen zijn door ons ontwor pen en dat geldt ook voor andere zaken die inmiddels landelijk zijn overgenomen. Het is mooi dat we dat allemaal hebben bereikt.' De leer meesters hebben nog één plan, voor het opzetten van een (deeltijd)cursus die ervaren koks en gastheren en - vrouwen de kans geeft alsnog hun diploma's te halen. 'Ik ken zelf een paar goede koks die veel ervaring hebben, maar met wie je niet over een diploma moet beginnen. Sommi gen zijn gewoon bang om een boek in te kijken. Het heeft geen zin ze een lange cursus voor te schrijven, maar het moet mogelijk zijn ze in korte tijd klaar te stomen voor het examen De ervanng hebben ze wel. Door het di ploma kunnen ze daarna allerlei vervolgcursussen beginnen en deel certificaten halen Dat is wel weer leuk van de Wet Educatie en Be roepsonderwijs. Bedoeling is om de cursus op Texel te houden, tegen re latief lage kosten. Ik ben benieuwd hoeveel mensen daarin geïnteres seerd zijn.' Teisman is telefonisch te bereiken via 316476.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2001 | | pagina 9