In zes dagen met 4669
longeren praten over drank
Texelse horeca leidt met
succes zelf vakmensen op
>2C^N!
Spannende strijd
in Krimstrandloop
Afzuiger beperkt
rookschade
Alcoholzomercampagne voor vierde keer op Texel
.TEXELSE g couRANT
Paraguayaanse
jongen zoekt
gastgezin
Jeugdtennis
i maar
v maar
m&aK't
niette^ek.
VRIJDAG 27 JULI 2001
Een goed strand en mooi weer hiel
pen de deelnemers woensdag om
snelle tijden te lopen tijdens de De
Krimstrandloop. Wie de wedstrijd
over 8 kilometer zou winnen, was
lange tijd niet duidelijk Tot aan het
keerpunt op 6 kilometer liep Ruud
Moelands uit Ulvenhout aan kop,
maar met de wind in de rug nam
Fridthjof Koomen uit Akersloot de
leiding daarna over, om deze niet
meer af te staan. Hij finishte in 28.30
minuten, op slechts negen seconden
gevolgd door Moelands. Als eerste
Texelaar kwam Remko Nagtegaal
over de streep in 31.32. Snelste ve
teraan in 32.18 was eilandgenoot Jan
Zijm. Bij de vrouwen was Jana
Schweer uit Osnabrück opnieuw de
snelste. Zij realiseerde een tijd van
33.34. De wedstrijd over 4 kilometer
werd een overwinning voor Erik
Dulfer uit Schiedam, die ondanks een
knieblessure een tijd van 15.53 liet
klokken. Jan Stuursma uit Kiel
Windeweer werd net als vorige week
tweede (16.07). In 17.35 werd Tho
mas Richter de beste Texelaar. Bij de
jeugd die 1200 meter liep, was Valerie
Mulder uit Bonn wederom de snelste.
In 4.53 was ze dne seconden sneller
dan de winnaar bij de jongens, Nick
Bakker uit Kampen. De volledige uit
slagen zijn terug te vinden op de
website van de organisatie:
www.avtexel.net.
De brandweer koopt voor 9.000,-
een apparaat waarmee in geval
van brand rook en schadelijke gas
sen uit een gebouw kunnen wor
den weggezogen.
Vooral als kunststoffen in brand raken
kan rook schadelijk of zelfs giftig zijn
zodat het van groot belang is deze
snel te verwijderen. Ook gewone rook
veroorzaakt minder schade als deze
versneld wordt afgevoerd. Maar ook
als er geen brand is komt het wel
eens voor dat schadelijke of giftige
dampen verwijderd moeten worden
uit gierkelders, scheepsruimen en
andere besloten ruimten.
dagen lang gaven Neder-
l(jse en Duitse jongeren op Texel
lorlichting over alcohol. Ze spra-
In totaal met 4669 jongeren
yer het gebruik van sterke drank
«degevolgen daarvan. De Koog
LgS het centrale punt van de
[ëoholzomercampagne.
;jeblieft niet', roept Michiel, lig-
end op zijn badhanddoek, ver
bid. Hij is de enige van een groep
in ongeveer vijftien jongeren op het
rand bij De Koog die in eerste in-
lantie weinig enthousiast reageert
p de komst van Chip Huisman en
ander Hartveld. De twee voor-
iters van de alcoholzomer-
ipagne zijn zojuist op de groep af-
ilapt met de vraag of ze wat
m over alcohol willen beant-
irden. Even later buigt de hele
■p zich over kaartjes met daarop
meerkeuzen-vragen. 'Ben u
iken', roept er één stoer. 'A, ja, B,
C, weet niet.' Michiel vraagt zich
een beetje verdwaasd af wat een
:k-out' is (de eerste vraag op het
i. Dan daalt een serieuze stern-
neer. De groep bespreekt met
de vragen en de mogelijke
foorden. Chip en Sander kijken
totdat ze klaar zijn. Een bespre-
van de antwoorden en nadere
Heg volgt. Bijvoorbeeld dat een
êck-out een tijdelijke stoornis is in
hersenen, waardoor je niet meer
eet wat je gedaan hebt. Het groepje
enden komt uit Vriezeveen en blijft
en week op het eiland. Tijdens het
•appen wordt er flink gedronken,
bar met zoveel dat mensen echt
lomdronken zijn', zegt Ruud. 'En de
Biden drinken over het algemeen
Ejhwel minder.' Een van de jongens
•eft aan meestal wel nuchter te blij-
,-Een kwartier duurt het bezoek,
en paar voorlichtingskranten en
moral de feloranje 'ben-jij-sterker-
ai-drank'-sleutelhangers vinden
retig aftrek.
Voorlichting
meiden en vier jongens zijn
aaisdagmiddag op pad om voor-
Ring te geven. Ze hebben zich
rameld bij de brug naar het strand
De Koog. Coördinatoren Martin
aen Henk Kanon bespreken waar
jongeren het besfe ReenTcurinên"'
ai Ook wordt gecheckt of ieder-
nog materiaal heeft om uit te de-
n. De dames gaan naar paal 28 bij
s Krim, de jongens blijven in De
Koog. Chip Huisman (25) en Sander
Hartveld (18) zullen naar het strand
gaan, Matthijs Oud (23) en Arjen Cu
pido (20) zetten hun zinnen op het
jongerendeel van camping
Kogerstrand. Gepropt in een auto
met het motto 'ben-jij-sterker-dan-
drank' op de zijkant koerst het vier
tal over de camping. Ramen open,
muziek aan en een ontspannen sfeer
in de wagen. Arjen legt onderweg uit
dat ze jongeren bewuster met drank
willen laten omgaan. 'Het is dus met
zo dat wij ze van het drinken willen
beet. Door ze een prijs in het vooruit
zicht te stellen, haalt Huisman drie
dames over om de tien vragen te be
antwoorden. Een groepje jongens
verderop heeft al voorlichting gehad.
Met de gekregen kranten hebben ze
niet veel gedaan. Een van de jongens
zegt bewust vier dagen 'los' te gaan.
'Normaal drink ik met zoveel, maar
hier houd ik daar geen rekening mee.
Gisteravond hebben we een fles
Malibu de man gedronken.' Hij heeft
verder weinig zin om nog meer te
vertellen.
Chip Hulsman en Sander Hartveld praten met Olga en Katie uit Lelden over alcoholgebruik. Om de nek hebben de dames de gewilde
'ben-jij-sterker-dan-drank'-sleutelhangers.
Mathijs Oud en Arjen Cupido geven voorlichting aan Erik-Jan en Alexander uit Zwarte-
sluis.
afhouden.' De vier komen uit de so
ciale hoek. Cupido studeert sociolo
gie, Huisman studeert culturele en
maatschappelijke vorming, Oud volgt
een opleiding verpleegkunde en
Hartveld gaat komend schooljaar
naar het grafisch lyceum
Zoektocht
Bepakt met gele rugtassen begint de
zoektocht naar jongeren op het
strand. De eerste groep die Chip
Huisman en Sander Hartveld aan
spreken bestaat uit Duitsers.
'Schade', zegt Huisman en loopt ver
der. Alleen Hollanders pakken ze.
Duitsejorxjeren zijn vorige week aan-
'gésproken door DüitSë vöorlïchiersT
maar die zijn alweer naar huis. 'En zelf
doen we het niet in het Duits, want
dgt kost te veel tijd bij het uitleggen.'
Bij een volgende groep hebben ze
De drie dames hebben de vragen in
gevuld. Met drie fouten komt Marina
er het beste vanaf, Ze wint een pak
condooms. Tamke uit Moordrecht
zegt de campagne wel nuttig te vin
den. 'Maar ik kan mezelf verder goed
in de hand houden.' Het prijzenbeleid
van Huisman blijkt gestoeld op het
betere losse-pols-werk 'Het hangt er
gewoon vanaf of ze leuk meedoen
aan de vragen.' Over dat laatste hoe
ven de voorlichters zich weinig zor
gen te maken. Negatieve reacties
ontvangen ze niet tot nauwelijks. 'De
meesten vinden het ook leuk als je
een praatje komt maken', vertelt
Hartveld. 'Ze hebben verder toch
weinig te doen.'
Initiatief
De alcohol-zomercampagne is een
initiatief van de Brijder Stichting in
Alkmaar, een centrum voor
verslavingsproblematiek en het Ne
derlands Instituut voor Gezondheids
bevordering en Ziektepreventie
(NIGZ). De campagne op Texel wordt
gesteund door de gemeente,
Recreatiestichting Texel, Vakantie
centrum De Krim en Horeca Neder
land afdeling Texel. Het is er één in
een lange reeks van campagnes
langs stranden, bij scholen, bij festi
vals, introductieweken voor hoge
scholen en universiteiten en bij an
dere evenementen. 'Het is frappé
toujours', zegt provinciaal coördina
tor Martin Sijes van de Brijder Stich
ting. 'De kracht van de herhaling.
Jongeren krijgen er telkens mee te
maken. We gaan ook nog actie voe
ren via de media.'
De campagnes hebben volgens hem
geleid tot een sterke toename van
kennis over alcohol onder jongeren.
Er wordt meer over nagedacht en
mensen die ook buiten vakantietijd
fors innemen, krabben zich wat meer
achter de oren. Veel minder wordt er
tijdens een vakantie niet gedronken.
Volgens onderzoek drinken jongens
tijdens vakantie gemiddeld 22 glazen
bier op een dag, dames gaan voor
gemiddeld negen glazen. De cam
pagne vermindert dat aantal een klein
beetje.
4' Agressie
'Soms moet je even met omkijken of
mets terug zeggen als je merkt dat
iemand helemaal bezopen is', zegt
Erik-Jan. Samen met Alexander zit hij
voor de tent waar ze met zes jongens
uit Zwartesluis slapen. Het gesprek
met voorlichters Oud en Cupido gaat
over alcohol, agressie en uitgaan. 'Als
we gaan stappen in een discotheek
die we niet kennen, blijft er altijd ie
mand nuchter van ons', vertelt Erik-
Jan. Hij doelt op discotheken op het
vasteland. 'Hier is dat niet meer no
dig', zegt Alexander luchtig. 'We ken
nen hier alles al, we zijn hier nu voor
het tweede jaar.' Het gemiddelde van
22 glazen zeggen ze wel te halen.
Ook zeggen ze zichzelf wel in de
hand te houden. 'Nou, ja, eentje was
er helemaal ladderzat. Maar die stond
om tien uur 's morgens op en ging
gewoon weerverder.' Biertorens ont
breken verder op de jongeren-
camping. Recreatiestichting Texel
verbiedt de bouw daarvan. Een.be
waker houdt het in de gaten en deelt
zo nodig waarschuwingen uit.
Een groep meiden uit Leiden op het
strand wil graag nog een stel fel
oranje sleutelhangers van Huisman
en Hartveld. De tien vragen en de
krant kennen ze al. 'Er staat dat van
zeven bier al helemaal knetterlam
wordt. Nou dat klopt helemaal niet.'
De voorlichters laten zich het kaas
niet van het brood eten en sturen het
gesprek richting nog een beetje èxtra
voorlichting. 'He, heb je vieze boek
jes', klinkt het een eindje verderop.
Huisman en Hartveld besteedden er
geen aandacht aan. 'Dat is een groep
jongeren die gesponsord werd door
Heineken', zegt Chip wijzend op een
grote vlag even later. 'Die hadden al
duidelijk wat op en dan gaan wij er
niet meer op af. We spreken jonge
ren aan als ze nuchter zijn.
Een incident is er geweest tijdens de
zes dagen op Texel, vertelt Sijes. 'Een
van de dames werd gemeen gebeten
door een hond die achter een wind
scherm was. En de eigenaren trokken
zich er niks van aan. Maar dat is het
enige, verder hebben we geen nare
ervaringen gehad. Het aantal van
4669 jongeren dat aangesproken is,
is volgens Sijes provinciaal gezien
een topscore. 'Dat komt omdat het
een eiland is. Bij slecht weer vind je
in andere plaatsen weinig jongeren
langs de kust. Op Texel vind je ze wel
ergens anders, omdat ze niet van het
eiland af gaan.' De voorlichters wa
ren aanwezig bij paal 28, paal 17,
Kogerstrand de Eyercoogh, de
braderie op De Koog, het centrum
van De Koog en het vliegveld. Sijes:
'Daar zijn ze een keer heengeweest
toen het slecht weer was.'
Aan het eind van de middag pakken
de vier nog even wat te drinken op
het terras. Fns welteverstaan. De
sleutelhangers blijken nagenoeg op
te zijn. 'Die zijn echt erg gewild', ver
telt Cupido. 'Toen we een avondje in
de café's waren, zagen we ook veel
jongeren met zo'n sleutelhanger om
de nek.' 'Die blijkt ook goed te wer
ken als versiertruc', vult Hartveld aan.
'Trekken jongens een meisje naar
zich toe aan zo'n sleutelhanger en
vragen ze hoe ze daar aan zijn ko
men.'
Tekst en foto's Jeroen van Hattum
ïlAFS (American Field Service)
nekt een gastgezin op Texel voor
i17-jarige Sergio Morales uit Pa-
ijuay. De jongen stapt eind au-
istus op het vliegtuig voor een
sblijf van een jaar op Texel. Het
FS heeft echter nog geen gezin
lenden waar hij kan verblijven.
fgens Hillie Oosterhof van het AFS,
zelf op Texel woont, moet het wel
oedkomen. 'Ik heb er alle vertrou-
«i in dat dat wel gaat lukken,
«aars zijn warme en open men-
hEn bovendien is het ook voor het
rstgezin een enerverende en leer-
heervaring.' Sergio Morales is vol
's Oosterhof een jongen die uitda
gen en contrasten zoekt. Vandaar
«voorkeur om een jaar op Texel te
'zien. Na het uitwisselingsjaar wil
"longen gaan studeren in Paraguay.
'het AFS komen dit jaar zo'n 120
'geren uit het buitenland naar Ne
tland voor een verblijf van een jaar.
American Field Service is van
'sprong een ambulancedienst die
ditoffers vervoerde tijdens de
«ede Wereldoorlog. De service
"•«de uit tot een organisatie die
fljks meer dan tienduizend jonge-
'over de wereld stuurt. Bedoeling
«aarmee ondermeer internationaal
sderzijds begrip te kweken. Men-
«die Oosterhof verder kunnen hel-
A kunnen bellen naar 315138.
hevelden aan de Emmalaan in
■«Burg wordt van dinsdag 31 juli
_en met donderdag 2 augustus
«de tweede keer een open toer-
'dor tennissers van 12 tot en
'7 jaar gehouden. Op het pra
gma staan enkelspel, dubbelspel
jsmengd dubbel en er wordt vol
den poulesysteem gespeeld,
mers kunnen zich voor ten
etwee onderdelen inschrijven
'"ogen niet sterker dan niveau D1
Inschrijfkaarten zijn verkrijgbaar
IDeuce, de organiserende vereni-
f Telefonisch opgeven is ook
Wijk, via tel. 315 385. De inschrij-
™'t °P zondag 29 juli. Deelname
'1°.- per onderdeel.
ysm
e
i
Het initiatief van de Texelse horeca
om het opleiden van vakmensen
zelf ter hand te nemen, is een suc
ces geworden. Dat constateert
Rob Teisman, woordvoerder van
de samenwerkende leerbedrijven
en bestuurslid van Horeca Neder
land, afdeling Texel. Van de elf cur
sisten die afgelopen najaar onder
de paraplu van het ROC Kop van
Noord-Holland aan een MBO-op-
leiding (de eerste op Texel) voor
kok en bediening begonnen, stop
ten er twee tussentijds, maar
slaagden de anderen met glans
voor hun examen.
Het succes is een mooie beloning
voor alle moeite die de leerbedrijven
de afgelopen jaren hebben gedaan
om de minister te bewegen een 'ei
gen' opleiding te mogen starten. De
reden was de invoering van de Wet
Educatie en Beroepsonderwijs (WEB)
in 1996, die binnen de horeca tot een
stroom van kritiek leidde. De wet
diende een goed doel, om leerlingen
de kans te geven gemakkelijker over
te stappen naar een ander type on
derwijs. Binnen de horecaopleidin-
gen betekende dit dat iemand die
aanvankelijk had gekozen voor het
leerlingwezen (met één dag theore
tisch onderricht en vier dagen prak
tijk in de week) halverwege de oplei
ding alsnog kon kiezen voor
bijvoorbeeld de .middelbare hotel
school, waar het accent meer op de
theorie ligt. De uitvoering verliep ech
ter allerminst gesmeerd. De commu
nicatie tussen scholen en leer
bedrijven liet te wensen over, iedere
school had zijn eigen lesmateriaal en
examens werden op allerlei manieren
afgenomen, waardoor de diploma's
minder waard werden. 'De onderwijs
wereld is zodanig ingewikkeld - een
labyrint van organisaties met onbe
grijpelijke afkortingen - dat het on
doenlijk is de verantwoordelijken voor
dit fiasco aan te wijzen. Helaas. Maar
dat er bij de invoering van de WEB
onvoldoende naar de vakmensen op
de werkvloer is geluisterd, staat vast',
citeert Teisman hoofdredacteur Hans
Steenbergen van het vakblad Misset
Horeca.
Verbeteringen lieten lang op zich
wachten, waarna de Texelse leer-
worden, dan ga je nog twee jaar ver
der.' De opleiding wordt in septem
ber vervolgd in OSG De Hogeberg.
Dan ook treden vijftien nieuwe leer
lingen aan voor het eerste jaar en
krijgt het docentenkorps versterking
met één leerkracht. Geleidelijk aan
mogelijk voor te bereiden op hun
werk.'
Negentien ervaren koks en gastheren en -vrouwen keerden afgelopen winter terug naar de schoolbanken om het diploma voor leer
meester in de wacht te slepen. Com, M
bedrijven besloten het heft in eigen
hand te nemen. Het streven om op
het eiland een opleiding te mogen
starten, leek een kansloze missie,
omdat het ministerie van onderwijs
voorstander is van schaalvergroting
en de door heel Nederland verspreide
scholen voor middelbare beroeps
opleiding wil laten samengaan in en
kele heel grote. Tegen de verwachtin
gen in bleek de Texelse lobby
succesvol en toonde de minister be
grip voor de specifieke 'eiland
situatie'. Die houdt in dat Texelse
scholieren met belangstelling voorde
horeca waarschijnlijk sneller voor een
vakopleiding op eigen eiland kiezen.
Bovendien is de werkdruk in de zo
mer het grootst en dan is het met
handig dat horecabedrijven hun leer
lingen één dag in de week vrijaf moe
ten geven om naar school In
Heerhugowaard te gaan. Veel liever
zien de werkgevers dat die dagen
worden opgespaard tot de winter
periode, zodat de leerlingen op die
manier gemiddeld één dag per week
op school zitten. Daarnaast bestaat
vooral behoefte aan praktisch ge
schoold personeel in plaats van
kadermedewerkers die zijn opgeleid
aan bijvoorbeeld een middelbare
hotelschool. Teisman: 'De meeste
bedrijven zoeken iemand die zich met
te goed voelt om 's avonds ook ge
woon de vloer te schrobben. Boven
dien is de kans groot dat een Texelaar
die in Wageningen wordt opgeleid
ergens anders in het land gaat wer
ken. Dan zijn wij zo iemand kwijt.'
Glansrijk
Afgelopen najaar ging de 'Texelse'
opleiding van start, als min of meer
zelfstandig onderdeel van het Regio
naal Opleidingen Centrum Kop van
Noord-Holland, dat is gevestigd in
Den Helder. De lessen vonden plaats
in dorpshuis d'Ouwe Ulo in Den Burg.
Docenten waren Texelaar Ed van
Beek, die vooral het praktische ge
deelte voor zijn rekening nam, en
Hans Bisschop uit Den Helder, die de
sociale vakken verzorgde. Van de elf
leerlingen die er begonnen, hopen er
acht uiteindelijk kok te worden, drie
kozen voor een baan in de bediening.
Onlangs deden negen aankomende
horecamensen examen (twee staak
ten in een vroeg stadium hun oplei
ding). Ze slaagden glansrijk. 'Ze zijn
nu geslaagd voor niveau 2, eerste
leerjaar, zoals dat heet. Elk schooljaar
wordt afgesloten met een examen en
de gehele opleiding duurt vier jaar,
maar het is met verplicht om die he
lemaal af te lopen. Zo ben je na twee
jaar kok en zou ie kunnen stoppen.
Maar wil je zelfstandig werkend kok
groeit op die manier een kleine maar
zelfstandige school. De voordelen
zijn evident, volgens Teisman. 'We
merken het nog niet zozeer in het
aantal leerlingen. Hoewel er nu een
paar meer zijn dan er gemiddeld ie
der jaar begonnen in
Heerhugowaard. waar ze tot voor
kort naar toe moesten. De winst zit 'm
vooral in de kwaliteit van de opleiding
en de snelle communicatie van de
leerbednjven met de school. Als je
een Texelse leermeester een les wil
laten verzorgen, dan is dat veel ge
makkelijker te regelen. Je kunt ook
beter inspelen op veranderingen in
het voortgezet onderwijs, zoals het
samengaan van VBO en MAVO. We
kunnen meer invloed uitoefenen op
de cijfers van leerlingen. Sommigen
kunnen zich bijvoorbeeld vrij goed
redden op de werkvloer, maar hikken
tegen de theorie aan. Het is dan jam
mer zo iemand een onvoldoende te
geven, want met een goede begelei
ding kunnen wij hem of haar prima
gebruiken.' Door toedoen van de
Texelse leerbedrijven worden ook de
nodige buitenschoolse activiteiten
georganiseerd, zoals het bezoeken
van een oesterkweker of een
lamsslachterij. Die worden verplicht
gesteld en gaan met af van de ge
wone lesuren. 'Allemaal met het doel
om nieuwe medewerkers zo goed
Leermeesters
Ook een ander Texels initiatief heeft
inmiddels z'n vruchten afgeworpen,
waardoor het eiland in één klap vijf
tien nieuwe leermeesters telt. Het
betreft hier horecamedewerkers die
in bezit waren van de diploma's van
de Stichting Vakopleidingen Horeca
óf ten minste zes jaar zelfstandig
werkten en daarbij leiding gaven aan
één of meer medewerkers. Teisman:
'Ervaren mensen allemaal, met de
capaciteiten om leermeester te wor
den. Maar wie dat wilde worden,
moest wel erg gemotiveerd zijn. Een
dure cursus, een keer of tien per jaar
's avonds naar Heerhugowaard om
lessen te volgen en examen doen in
Nieuwegein. Dat was een hoge
drempel voor de meesten.' Om de
doorstroming te bevorderen, beslo
ten de leerbedrijven zelf een docent
in te huren (van het ROC in
Heerhugowaard). 'Dat hebben we
een jaar of elf geleden ook gedaan.
In die tijd was de theoretische ken
nis over koken erg laag op het eiland.
Er werd veel gewerkt met kant-en-
klare producten en het was geen tra
ditie om medewerkers te scholen. Je
had maar een paar leerbednjven. Het
Badhotel met kok Mari Brons en ho
tel Opduin met kok Jan Wolter Tim
merman en gastheer René Rijk. Nog
vroeger had je alleen Bill Visser, van
het Witte Huis. Wij hebben konden
een cursus op Texel organiseren,
maar dat was eenmalig. De mensen
van toen, ik geloof dat het er twintig
waren, zijn nu ook allemaal tussen de
veertig en de vijftig. Dat zijn koks als
Kees Boks. Willem Oosterhof, Sieme
Jan Zijm en ikzelf. We hadden weer
wat jong bloed nodig.' De lessen
werden afgelopen winter gegeven in
de barbecuezaal van Strandpaviljoen
Paal 28. dat één van de initiatiefne
mers van de cursus was en zelf ook
twee kandidaat-leermeesters naar
school 'stuurde'. 'Door gebruik te
maken van eikaars accommodatie
konden we de kosten laag houden.
De examens vonden dankzij een
goede samenwerking plaats in een
lokaal van scholengemeenschap De
Hogeberg. Al met al kostte de cursus
zo'n ƒ1500,- per persoon. Anders
ben je zo ƒ3000,- kwijt.' Van de ne
gentien deelnemers die aan de cur
sus begonnen, deden er zeventien
examen. Vijftien van hen zijn inmid
dels geslaagd, twee doen in een la
ter stadium herexamen. De geslaag
den zijn: André Kuip en Joost
Hoogenbosch (van restaurant
Catharinahoeve), Adrie Zijm en
Richard Maas (Klif 23), Ruud Bakker
('t Pruttelhuus), Peter Huisman (Ruud
Boom Catering). Joke Hooyschuur ('t
Bikkelement). Bernhard Boks (Hotel
De Boschrand), Remco Reydon ('t
Pakhuus), Oris Peeters en Wim van
Onzen (Paal 28). André Schoo en Dirk
Roozenboom (De Taveerne), Andreas
Schraag (Hotel Zeerust) en Stefan
Smit (Hotel Molenbos).
Texels model
Terugkijkend, is Teisman zeer te spre
ken over de activiteiten van de
Texelse leerbedrijven, die zich in 1995
voor het eerst roerden, toen de op
leiding consumptief aan OSG de
Hogeberg met problemen kampte.
'We hebben de afgelopen jaren flink
lopen trekken en duwen, ook lande
lijk, maar het loont wel. Elders in het
land wordt al gesproken over het
Texels model. Het staat er niet op,
maar de functioneringsformulieren
voor leerlingen zijn door ons ontwor
pen en dat geldt ook voor andere
zaken die inmiddels landelijk zijn
overgenomen. Het is mooi dat we dat
allemaal hebben bereikt.' De leer
meesters hebben nog één plan, voor
het opzetten van een (deeltijd)cursus
die ervaren koks en gastheren en -
vrouwen de kans geeft alsnog hun
diploma's te halen. 'Ik ken zelf een
paar goede koks die veel ervaring
hebben, maar met wie je niet over
een diploma moet beginnen. Sommi
gen zijn gewoon bang om een boek
in te kijken. Het heeft geen zin ze een
lange cursus voor te schrijven, maar
het moet mogelijk zijn ze in korte tijd
klaar te stomen voor het examen De
ervanng hebben ze wel. Door het di
ploma kunnen ze daarna allerlei
vervolgcursussen beginnen en deel
certificaten halen Dat is wel weer
leuk van de Wet Educatie en Be
roepsonderwijs. Bedoeling is om de
cursus op Texel te houden, tegen re
latief lage kosten. Ik ben benieuwd
hoeveel mensen daarin geïnteres
seerd zijn.' Teisman is telefonisch te
bereiken via 316476.