<3%
Digitaal wijn proeven met
den simpele klik met de muis
7
iinbifisch Ondersteuningsbataljon
lerste keer zelfstandig operationeel
a
'Gewoon beginnen, dan
komt het vanzelf wel'
Stropertje op de kaart
.TEXELSE
lanschappen Mok terug van oefening in Noorwegen
Hooglanders
COURANT
...EN RIS ZE D«T NIET WILLEM,
DRN ZOEKEN ZE HUN FORTUIN
MflRR ERGENS RRRS. ZON
7E N00 HELEMfiRL
BRENG NOG EVEN
1 GROOTTE CRMPPRI EN
3 OONGE KLARE
HLS HUN NIKS ZEGGEN
OVER m\\ YOOOURK
ZEG IK 00K NIK6
o PARTüMoJ
•zoeK Gsaaolft
STükktfy0
Vrouwen-power
Kookwedstrijd jonge koks op beurs
-
-
1
VRIJDAG 22 MAART 2002
zijn er trots op bij de Joost
irleinkazerne. Voor de eerste
Ir heeft het drie jaar geleden ge
leerde Amfibisch Ondersteu-
isbataljon als zelfstandige een-
meegedaan aan de jaarlijkse
ntertraining in de regio Harstad
iet noorden van Noorwegen.
imschri|ft ze als 'de vrachtwagens
iet water'. Met zi|n 'vrachtwagen',
zogeheten Landing Craft Utility
U), was de 37-|arige Ronald van
igen de afgelopen twee maanden
van de deelnemers aan interna-
iale oefeningen die om en nabil
fjordengebied in Harstad werden
ouden. In totaal deden zeventig
isen van De Mok mee. Negen
ingsvaartuigen (vijf Landing Craft
icles and Personnel (LCVP) en de
LCU's) en de Amfibische Beach
jl waren meegekomen naar Noor-
jen.
r de mariniers had de oefening
irdoor een bijzonder tintje gekre-
omdat het bataljon voor het
;t zelfstandig kon optreden. 'In het
leden werd aan de oefeningen al-
deelgenomen door met name
eerste peloton van de eerste
itcompagnie' aldus commandant
ik Severs. Het bootpeleton viel
onder Brits commando.
Pontweg
vervoeren van manschappen en
|terieel in het fjordengebied was de
k van het Amfibisch
lersteunmgsbataljon. 'Er loopt
én tweebaansweg in dat gebied die
■vergelijken is met de Pontweg en
lan heb je het wel gehad', vertelt Van
pingen, gezagvoerder op éen van de
jCU's. 'Je moet |e voorstellen dat het
dan verstandiger is om bijvoorbeeld
een verbinding over het water aan te
leggen Met zijn landingsvaartuig
vervoerde hij eenheden van het
Korps Mariniers en een Noorse com
mando-eenheid en hun materieel.
'We kunnen 46 ton lading meenemen
aan boord.'
Een van de omvangrijkste klussen
voor het bataljon was het aan land
brengen van het ene mariniers
bataljon en het evacueren van een
ander. Die oefening duurde zeven
dagen. Extra moeilijkheidsfactor was
dat beide oefeningen door elkaar
heen liepen, aldus Severs. 'Het was
voor ons ook meteen de afronding
van onze eigen eenheidstrainingen.'
Het zelfstandig optreden wordt vol
gens de commandant als geslaagd
beschouwd.
De manschappen van De Mok ver
trokken begin januari naar Noorwe
gen. De landingsvaartuigen arriveer
den twee weken later per schip.
Severs: 'We hebben eerst de
skivaardigheden opgehaald en in
tenten gebivakkeerd. Het werk bin
nen het Amfibisch Ondersteunings
bataljon is voor ons een specialisme.
In de eerste plaats zijn we mariniers
en moeten we getraind zijn om te
overleven.' Zowel de nieuwelingen
als de gevorderden kregen ski-trai
ningen De nieuwelingen ondergin
gen bij een temparatuur onder het
vriespunt hun traditionele duik in een
wak, terwijl ze ski's aan hadden en
bepakking droegen. Met behulp van
de skistokken moesten ze zichzelf
weer op het droge helpen.
Een ter plaatse ingerichtte kernstaff
van zeven mensen hield zich tijdens
de oefening bezig met het papierwerk
voor het bataljon. Patricia Knol (26) uit
De Cocksdorp was één van hen. Zij
verzorgde de administratie en hield
notulen bij van vergaderingen. Voor
de Texelse, sinds april 2000 namens
de marine gestationeerd op De Mok,
was het de eerste keer dat ze mee
ging op wintertrainmg. 'In de eerste
weken heb ik meegedaan met de
oefeningen, daarna heb ik meer ach
ter het bureau gezeten.' Ze bevond
zich in select gezelschap 'Er waren
vijfhonderd mannen en zeven vrou
wen Andere Texelaars die meegin
gen, waren Martin van Daalen (ge
zagvoerder op een LCU), Twan
Roeters (machinist), Richard Bijpost
(elektricien) en Will Blonk (tweede
bestuurder op een LCVP).
Het Amfibisch Ondersteunmgs-
batal|on werd op 25 januari 1999
opgericht. Het bestaat uit de twee
voormalige afdelingen opleidingen en
bootcompagnie van De Mok, aange
vuld met de Amfibische Beach Unit
die voorafgaand aan landingen de
kust onderzoekt en de LCU's die een
paar jaar geleden hun opwachting
maakten bij de kazerne. Binnen het
Korps Mariniers wordt de oprichting
van het bataljon als een mijlpaal in de
eigen amfibische geschiedenis be
schouwd
Vorige week kwamen de LCU's terug
op de kazerne, afgelopen zondag
arriveerden ook de LCVP's op de
basis. De laadkleppen van de LCU's
waren voorzien van een blauwe verf,
een teken dat de schepen voorbij de
poolcirkel zijn geweest. Severs: 'Dan
komt de god Boreas aan boord. Wie
voor het eerst de Noordelijke zeeen
wil bevaren moet zijn toestemming
hebben. Vaartuigen krijgen volgens
de traditie een "blauwe neus" als dat
gebeurt.'
or de negende keer werd dins-
in sporthal Ons Genoegen in
en Burg de jaarlijkse
irecabeurs gehouden. Onderne-
ers konden even bijpraten met
taar en hun licht opsteken bij
ntallen stands.
rtegenwoordiger Hank Sweep van
VERVOLG VAN PAGINA 1
eien om zich heen kunnen zien lo-
n, een situatie waarvan op diverse
fdere terreinen in Nederland ook
irake is. De wandelpaden in het ter-
in blijven voor wandelaars vrij toe-
inkelijk, maar in verband met de
ist voor het vee moeten honden aan
fe lijn worden gehouden. Dankzij
ieroosters, klaphekken en schrik-
aad kunnen de Hooglanders hun
erkgebied met verlaten. De klap
bes zijn van een speciale con-
ructie, waardoor ze makkelijker
■innen worden geopend door men-
ïn die zich moeili|k bewegen. Op
rzoek van rolstoelers zijn de hek-
in eenvoudig te bedienen.
Kussende hekken
■iizonder zijn ook de twee 'kussende
ekken', bedoeld om fietsers van de
'andelpaden te weren en rolstoelers
oor te laten. Boswachter Erik van
or Spek maakte in Engeland kennis
'et deze slimme maar eenvoudige
onstructie. Hij deed metingen en
laakte foto's aan de hand waarvan
e firma Tatenhove de 'kissing gate'
amaakte. Na door Texelse
blstoelers te zijn getest, werden nog
•nkele verbeteringen aangebracht,
ion soortgelijk hek zal worden ge
matst op het kleischelpenpad bij
■oodsmansduin.
producent Freakyice weet het zeker.
De shooters die hij aan het uitdelen
is, gaan het helemaal maken dit sei
zoen. Ook op Texel. Het rode drankje,
verpakt in een plastic reageerbuisje
met een dop erop, heet de opvolger
te zijn van de Flügel. 'Het voordeel
van deze shooter is dat hij 14,5 pro
cent alcohol bevat', start zijn Sweep
zijn promotieverhaal. 'Die andere
drankjes bevatten tien procent en
dan voel je niks. Bij deze merk je wel
gelijk wat. Die 4,5 procent extra voel
je door je keel glijden.'
Een eindje verderop begint de wereld
van de dooley's en de woodey's, an
dere drankjes om uitgaanspubliek in
hogere sferen te krijgen. Ze kunnen
naast een gewoon biertje gedronken
worden, verzekert promotor John
Loef van distributeur Monnikendrank.
'We hebben Dutch Dynamite, een
drankje met zeventien procent alco
hol, en Koetje, een echt feestdrankje
met een beetje anijs erin. Dat bevat
KRi'i
o o
bk-commandant Sjaak Severs (links) met Patricia Knol en Ronald van Rongen. Op de achtergrond de net uit Noorwegen terugge-
Ierde LCU waarop Van Rongen gezagvoerder is. (Foto Jaroeo van Hattum)
zestien procent alcohol.' Wel bedoeld
voor jongeren boven de achttien,
voegt hij toe. Op tafel staan kleine
glaasjes om het spul te proberen.
Producten
Nieuwe drankjes zijn zeker niet het
enige dat de negende Horecabeurs
laat zien. Verspreid over de sporthal
staan 91 stands, merendeel van de
overkant, met zowel food als non
food producten. Koffiezetapparaten,
verse broodjes, wasmachines, een
stand met 'kruidige aardappels in fri
tuur gebakken', licht- en geluids-
voorzienmgen, servetten en vis wis
selen elkaar af. Bezoekers hoeven
zich ondertussen geen zorgen te
maken over een droge keel of een
knorrende maag.
Rob Lauwers van Hans de Haan, een
bedrijf in afrekensystemen, toont de
laatste ontwikkelingen op kassa-
gebied. Touchscrenes en de PI
Keukengerei moesten ze zelf mee
nemen, de ingrediënten werden ter
plekke overhandigd. Vijf koks-
leerlingen van het Regionaal
Opleidingscentrum (ROC) namen
het dinsdag tegen elkaar op bij een
kookwedstrijd tijdens de
Horecabeurs. Het was de eerste
keer dat de wedstrijd werd gehou
den.
Duindoornsiroop, zeebaars, lamsfilet,
waddenmosterd en handpeertjes. Al
lemaal Texelse producten die de koks
in opleiding overhandigd krijgen bij
het begin van de wedstrijd Wat ze
gaan maken, mogen ze helemaal zelf
uitzoeken, maar die vijf aangeleverde
producten moeten terug te vinden
zijn in de maaltijd. Voor de rest kun
nen ze etenswaar pakken die opge
steld staat in entree van de sporthal.
De vijf worden begeleid door koks
van de restaurants waar ze naast hun
opleiding al werken.
Terwijl de pannen al op het vuur
staan, lijkt deelnemer Martin Imhoff
nog na te denken over wat te gaan
Handy zijn hier de toverwoorden. Het
laatste is een soort computer in klad
blokvorm waarop bestellingen elek
tronisch worden ingevoerd. Die gege
vens worden doorgeseind naar een
centraal punt, zodat de drankjes daar
meteen ingeschonken kunnen wor
den. 'Dat is praktisch op bijvoorbeeld
een groot terras', zegt Lauwers. 'Een
of twee mensen kunnen dan de be
stellingen opnemen, je hebt een paar
runners die heen en weer lopen met
de bestellingen en de gegevens die
je verstuurt gaan ook meteen naar de
kassa.' Aanschaf van het systeem
kost om en nabij de tienduizend euro.
'Je moet de PI niet zien als vervan
ging van de kassa, maar vooral als
handig hulpmiddel op bijvoorbeeld
het strand als er grote afstanden af
gelegd moeten worden', aldus
Lauwers.
Muis
Wijnbedrijf VinoVia heeft een paar
maanden geleden een website geo
pend waarop bedrijven thuis via de
computer bestellingen kunnen doen.
Directeur Gerard Essing geeft volop
tekst en uitleg. In schema's is bijvoor
beeld te zien hoe een wijn smaakt.
Met een paar klikken met de muis kan
droog en digitaal wijn worden ge-
maken. 'Het is wel een creatieve uit
spatting', laat hij weten. Begeleider
Mark Ropke van strandpaviljoen De
Zeester maakt daar geen punt van.
'Je moet gewoon beginnen en dan
komt het vanzelf wel.' Het wordt
lamsfilet met duindoorn en
perencompote als voorgerecht en
zeebaarsfilet op een bedje van witlof
als hoofdgerecht
Een paar gasfornuizen verderop
neemt Heere Oosterhaven van de
Rötisserie met een groot mes de zee
baars onder handen. Eigenlijk had hij
een kleiner mesje willen hebben, van
wege de graatjes, maar dat bleek niet
voorhanden. Met het grotere mes
gaat het ook wel, laat hij weten. Hij
begeleidt Herman Laan, een van de
andere deelnemers. Ook hier wordt
hard gewerkt en staan de pannen op
het vuur. Wat wat wordt, is voor de
twee zelf ook nog een verrassing.
'Het kan best dat we zo meteen het
hoofd- en voorgerecht nog
omwisselen.' De stukken vis en
groenten die overblijven, verzamelt
Oosterhaven alvast in een pan. 'Daar
proefd. Ook kunnen op landkaarten
wijnstreken gezocht worden om daar
bepaalde wijnen te vinden en even
tueel meteen te bestellen. 'Vijf
vinologen zijn twee jaar bezig ge
weest met het opzetten van deze
website', vertelt Essing.
Dat gasten de laatste jaren een
groeiende voorkeur tonen voor luxe,
is ook interieuraankleder Cor de
Groot van het bedrijf Dönske niet
ontgaan. 'Tegelijkertijd met de luxe
moeten we materialen als lakens ste
viger maken. Mensen gaan daar
makkelijker mee om. En sinds Volen-
dam is er veel vraag naar brand
werend materiaal als gordijnen,
achterwanden en vloerbedekking
Organisator Nico Erwich schat dat
zo'n 2000 tot 2500 mensen de beurs
bezocht hebben, 's Middags liepen
veel jongeren rond, met onder meer
een verhoogde interesse in de
Breezers die gratis werden uitge
deeld. Erwich erkent dat het bezoek
van de jeugd niet helemaal de bedoe
ling was. 'De OSG zit ernaast, dus
veel jongeren kennen hier de toegan
gen. Sommigen hadden een
toegangskaartje waarmee ze binnen
konden komen en dan deden ze ver
volgens voor anderen een nooddeur
open. Ik vind het aardig gevonden
van ze, maar daar moeten we vol
gend jaar toch iets tegen doen.'
Martin Imhoff en Mark Röpke werken aan hun maaltijd tijdens de kookwedstrijd die werd
gehouden tijdens de negende Hort (Foto Jemen van Hattum)
kunnen we straks meteen visbouillon
van trekken', zegt hij tegen Laan
De andere deelnemers zijn Ruben
Dekker (de Worsteltent), Milas van
der Plaats (hotel Molenbos) en Rick
van Katwijk (Catharinahoeve).
Rondlopen
Docent Ed van Beek van het ROC
loopt rond om een oogje in het zeil te
houden. Samen met Aart Wijker, chef
van de keuken van Opduin, heeft hij
de kookwedstrijd georganiseerd. 'De
léerlingen moeten bepalen wat ze wil
len maken en hun leermeesters assis
teren daarbij', vertelt hij. 'Die houden
ook meteen een beetje in de gaten
dat alles goed gaat.' De vijf hebben
de afdeling consumptief van de OSG
doorlopen en zijn bezig met een
vervolgopleiding aan het ROC. Van
Beek: 'In de winter gaan ze nog twee
dagen naar school, in de zomer staan
ze de hele week in de keuken.'
Na anderhalf uur moeten de maaltij
den opgediend worden. Juryleden
Daan Schilling, Peter de Bruijn
(souschef Opduin) en OSG-leerlinge
Anne Weijdt beoordelen blind de ge
rechten. De maaltijd van Herman
Laan en Heere Oosterhaven komt als
beste naar voren. Organisator Van
Beek is tevreden over het verloop van
de wedstrijd. 'Dit moeten we zeker
elk jaar gaan doen.'
Zeewolf met Strender Stropertje,
een bonenschotel en een
amandelparfait met de likeur uit
Oosterend. Het zijn enkele voor
beelden uit 'Strender Stropers
Receptenboek', dat slijter Alfons
Hurkmans op de markt heeft ge
bracht. Het boekje werd dinsdag
gepresenteerd tijdens de
Horecabeurs. Er staan vieren
twintig recepten in met Strender
Stropertje. De meeste zijn bedacht
door koks van twaalf Texelse res
taurants, die meededen aan een
actie van Hurkmans om het
product, dat de afgelopen jaren
onder zijn auspiciën werd ontwik
keld, aan de man te brengen. Vóór
publicatie werden de recepten
In sporthal Ons Genoegen werd voor de negende keer de Horecabeurs gehouden.
Foto Jemen van Hattum)
gekeurd door cateraar Ruud
Boom en eigenaar Heere Ooster
haven van Rötisserie 't
Kerckeplein in Oosterend. Zelf
heeft Hurkmans de recepten in
middels ook bijna allemaal gepro
beerd, Hij toont zich tevreden over
het resultaat. 'Mogelijk komt er
een vervolg, want we hebben niet
al ons kruit verschoten. We heb
ben nog recepten op de plank lig
gen en we zijn benaderd door an
deren die ook interesse hebben.'
Bij restaurant De Tijd in De Koog,
een van de deelnemers, zijn de
zelfbedachte recepten opgeno
men op de kaart. Hurkmans ver
wacht dat dat elders ook kan ge
beuren. 'Een kok heeft wel een
beetje eerzucht. Als hij iets ontwik
keld heeft, probeert hij het ook op
de kaart te kriigen.' Als lokkertje
had de slijter een stel prijzige fles
sen wijn in het vooruitzicht gesteld.
S. Bakker van De Tijd kwam als
winnaar uit de bus. Hillian Koning
van de Twaalf Balcken werd
tweede, M. Gödden van
cateringservice Ruud Boom werd
derde. Het receptenboekje is ver
krijgbaar in de winkel van Hurk-