<3% Digitaal wijn proeven met den simpele klik met de muis 7 iinbifisch Ondersteuningsbataljon lerste keer zelfstandig operationeel a 'Gewoon beginnen, dan komt het vanzelf wel' Stropertje op de kaart .TEXELSE lanschappen Mok terug van oefening in Noorwegen Hooglanders COURANT ...EN RIS ZE D«T NIET WILLEM, DRN ZOEKEN ZE HUN FORTUIN MflRR ERGENS RRRS. ZON 7E N00 HELEMfiRL BRENG NOG EVEN 1 GROOTTE CRMPPRI EN 3 OONGE KLARE HLS HUN NIKS ZEGGEN OVER m\\ YOOOURK ZEG IK 00K NIK6 o PARTüMoJ •zoeK Gsaaolft STükktfy0 Vrouwen-power Kookwedstrijd jonge koks op beurs - - 1 VRIJDAG 22 MAART 2002 zijn er trots op bij de Joost irleinkazerne. Voor de eerste Ir heeft het drie jaar geleden ge leerde Amfibisch Ondersteu- isbataljon als zelfstandige een- meegedaan aan de jaarlijkse ntertraining in de regio Harstad iet noorden van Noorwegen. imschri|ft ze als 'de vrachtwagens iet water'. Met zi|n 'vrachtwagen', zogeheten Landing Craft Utility U), was de 37-|arige Ronald van igen de afgelopen twee maanden van de deelnemers aan interna- iale oefeningen die om en nabil fjordengebied in Harstad werden ouden. In totaal deden zeventig isen van De Mok mee. Negen ingsvaartuigen (vijf Landing Craft icles and Personnel (LCVP) en de LCU's) en de Amfibische Beach jl waren meegekomen naar Noor- jen. r de mariniers had de oefening irdoor een bijzonder tintje gekre- omdat het bataljon voor het ;t zelfstandig kon optreden. 'In het leden werd aan de oefeningen al- deelgenomen door met name eerste peloton van de eerste itcompagnie' aldus commandant ik Severs. Het bootpeleton viel onder Brits commando. Pontweg vervoeren van manschappen en |terieel in het fjordengebied was de k van het Amfibisch lersteunmgsbataljon. 'Er loopt én tweebaansweg in dat gebied die ■vergelijken is met de Pontweg en lan heb je het wel gehad', vertelt Van pingen, gezagvoerder op éen van de jCU's. 'Je moet |e voorstellen dat het dan verstandiger is om bijvoorbeeld een verbinding over het water aan te leggen Met zijn landingsvaartuig vervoerde hij eenheden van het Korps Mariniers en een Noorse com mando-eenheid en hun materieel. 'We kunnen 46 ton lading meenemen aan boord.' Een van de omvangrijkste klussen voor het bataljon was het aan land brengen van het ene mariniers bataljon en het evacueren van een ander. Die oefening duurde zeven dagen. Extra moeilijkheidsfactor was dat beide oefeningen door elkaar heen liepen, aldus Severs. 'Het was voor ons ook meteen de afronding van onze eigen eenheidstrainingen.' Het zelfstandig optreden wordt vol gens de commandant als geslaagd beschouwd. De manschappen van De Mok ver trokken begin januari naar Noorwe gen. De landingsvaartuigen arriveer den twee weken later per schip. Severs: 'We hebben eerst de skivaardigheden opgehaald en in tenten gebivakkeerd. Het werk bin nen het Amfibisch Ondersteunings bataljon is voor ons een specialisme. In de eerste plaats zijn we mariniers en moeten we getraind zijn om te overleven.' Zowel de nieuwelingen als de gevorderden kregen ski-trai ningen De nieuwelingen ondergin gen bij een temparatuur onder het vriespunt hun traditionele duik in een wak, terwijl ze ski's aan hadden en bepakking droegen. Met behulp van de skistokken moesten ze zichzelf weer op het droge helpen. Een ter plaatse ingerichtte kernstaff van zeven mensen hield zich tijdens de oefening bezig met het papierwerk voor het bataljon. Patricia Knol (26) uit De Cocksdorp was één van hen. Zij verzorgde de administratie en hield notulen bij van vergaderingen. Voor de Texelse, sinds april 2000 namens de marine gestationeerd op De Mok, was het de eerste keer dat ze mee ging op wintertrainmg. 'In de eerste weken heb ik meegedaan met de oefeningen, daarna heb ik meer ach ter het bureau gezeten.' Ze bevond zich in select gezelschap 'Er waren vijfhonderd mannen en zeven vrou wen Andere Texelaars die meegin gen, waren Martin van Daalen (ge zagvoerder op een LCU), Twan Roeters (machinist), Richard Bijpost (elektricien) en Will Blonk (tweede bestuurder op een LCVP). Het Amfibisch Ondersteunmgs- batal|on werd op 25 januari 1999 opgericht. Het bestaat uit de twee voormalige afdelingen opleidingen en bootcompagnie van De Mok, aange vuld met de Amfibische Beach Unit die voorafgaand aan landingen de kust onderzoekt en de LCU's die een paar jaar geleden hun opwachting maakten bij de kazerne. Binnen het Korps Mariniers wordt de oprichting van het bataljon als een mijlpaal in de eigen amfibische geschiedenis be schouwd Vorige week kwamen de LCU's terug op de kazerne, afgelopen zondag arriveerden ook de LCVP's op de basis. De laadkleppen van de LCU's waren voorzien van een blauwe verf, een teken dat de schepen voorbij de poolcirkel zijn geweest. Severs: 'Dan komt de god Boreas aan boord. Wie voor het eerst de Noordelijke zeeen wil bevaren moet zijn toestemming hebben. Vaartuigen krijgen volgens de traditie een "blauwe neus" als dat gebeurt.' or de negende keer werd dins- in sporthal Ons Genoegen in en Burg de jaarlijkse irecabeurs gehouden. Onderne- ers konden even bijpraten met taar en hun licht opsteken bij ntallen stands. rtegenwoordiger Hank Sweep van VERVOLG VAN PAGINA 1 eien om zich heen kunnen zien lo- n, een situatie waarvan op diverse fdere terreinen in Nederland ook irake is. De wandelpaden in het ter- in blijven voor wandelaars vrij toe- inkelijk, maar in verband met de ist voor het vee moeten honden aan fe lijn worden gehouden. Dankzij ieroosters, klaphekken en schrik- aad kunnen de Hooglanders hun erkgebied met verlaten. De klap bes zijn van een speciale con- ructie, waardoor ze makkelijker ■innen worden geopend door men- ïn die zich moeili|k bewegen. Op rzoek van rolstoelers zijn de hek- in eenvoudig te bedienen. Kussende hekken ■iizonder zijn ook de twee 'kussende ekken', bedoeld om fietsers van de 'andelpaden te weren en rolstoelers oor te laten. Boswachter Erik van or Spek maakte in Engeland kennis 'et deze slimme maar eenvoudige onstructie. Hij deed metingen en laakte foto's aan de hand waarvan e firma Tatenhove de 'kissing gate' amaakte. Na door Texelse blstoelers te zijn getest, werden nog •nkele verbeteringen aangebracht, ion soortgelijk hek zal worden ge matst op het kleischelpenpad bij ■oodsmansduin. producent Freakyice weet het zeker. De shooters die hij aan het uitdelen is, gaan het helemaal maken dit sei zoen. Ook op Texel. Het rode drankje, verpakt in een plastic reageerbuisje met een dop erop, heet de opvolger te zijn van de Flügel. 'Het voordeel van deze shooter is dat hij 14,5 pro cent alcohol bevat', start zijn Sweep zijn promotieverhaal. 'Die andere drankjes bevatten tien procent en dan voel je niks. Bij deze merk je wel gelijk wat. Die 4,5 procent extra voel je door je keel glijden.' Een eindje verderop begint de wereld van de dooley's en de woodey's, an dere drankjes om uitgaanspubliek in hogere sferen te krijgen. Ze kunnen naast een gewoon biertje gedronken worden, verzekert promotor John Loef van distributeur Monnikendrank. 'We hebben Dutch Dynamite, een drankje met zeventien procent alco hol, en Koetje, een echt feestdrankje met een beetje anijs erin. Dat bevat KRi'i o o bk-commandant Sjaak Severs (links) met Patricia Knol en Ronald van Rongen. Op de achtergrond de net uit Noorwegen terugge- Ierde LCU waarop Van Rongen gezagvoerder is. (Foto Jaroeo van Hattum) zestien procent alcohol.' Wel bedoeld voor jongeren boven de achttien, voegt hij toe. Op tafel staan kleine glaasjes om het spul te proberen. Producten Nieuwe drankjes zijn zeker niet het enige dat de negende Horecabeurs laat zien. Verspreid over de sporthal staan 91 stands, merendeel van de overkant, met zowel food als non food producten. Koffiezetapparaten, verse broodjes, wasmachines, een stand met 'kruidige aardappels in fri tuur gebakken', licht- en geluids- voorzienmgen, servetten en vis wis selen elkaar af. Bezoekers hoeven zich ondertussen geen zorgen te maken over een droge keel of een knorrende maag. Rob Lauwers van Hans de Haan, een bedrijf in afrekensystemen, toont de laatste ontwikkelingen op kassa- gebied. Touchscrenes en de PI Keukengerei moesten ze zelf mee nemen, de ingrediënten werden ter plekke overhandigd. Vijf koks- leerlingen van het Regionaal Opleidingscentrum (ROC) namen het dinsdag tegen elkaar op bij een kookwedstrijd tijdens de Horecabeurs. Het was de eerste keer dat de wedstrijd werd gehou den. Duindoornsiroop, zeebaars, lamsfilet, waddenmosterd en handpeertjes. Al lemaal Texelse producten die de koks in opleiding overhandigd krijgen bij het begin van de wedstrijd Wat ze gaan maken, mogen ze helemaal zelf uitzoeken, maar die vijf aangeleverde producten moeten terug te vinden zijn in de maaltijd. Voor de rest kun nen ze etenswaar pakken die opge steld staat in entree van de sporthal. De vijf worden begeleid door koks van de restaurants waar ze naast hun opleiding al werken. Terwijl de pannen al op het vuur staan, lijkt deelnemer Martin Imhoff nog na te denken over wat te gaan Handy zijn hier de toverwoorden. Het laatste is een soort computer in klad blokvorm waarop bestellingen elek tronisch worden ingevoerd. Die gege vens worden doorgeseind naar een centraal punt, zodat de drankjes daar meteen ingeschonken kunnen wor den. 'Dat is praktisch op bijvoorbeeld een groot terras', zegt Lauwers. 'Een of twee mensen kunnen dan de be stellingen opnemen, je hebt een paar runners die heen en weer lopen met de bestellingen en de gegevens die je verstuurt gaan ook meteen naar de kassa.' Aanschaf van het systeem kost om en nabij de tienduizend euro. 'Je moet de PI niet zien als vervan ging van de kassa, maar vooral als handig hulpmiddel op bijvoorbeeld het strand als er grote afstanden af gelegd moeten worden', aldus Lauwers. Muis Wijnbedrijf VinoVia heeft een paar maanden geleden een website geo pend waarop bedrijven thuis via de computer bestellingen kunnen doen. Directeur Gerard Essing geeft volop tekst en uitleg. In schema's is bijvoor beeld te zien hoe een wijn smaakt. Met een paar klikken met de muis kan droog en digitaal wijn worden ge- maken. 'Het is wel een creatieve uit spatting', laat hij weten. Begeleider Mark Ropke van strandpaviljoen De Zeester maakt daar geen punt van. 'Je moet gewoon beginnen en dan komt het vanzelf wel.' Het wordt lamsfilet met duindoorn en perencompote als voorgerecht en zeebaarsfilet op een bedje van witlof als hoofdgerecht Een paar gasfornuizen verderop neemt Heere Oosterhaven van de Rötisserie met een groot mes de zee baars onder handen. Eigenlijk had hij een kleiner mesje willen hebben, van wege de graatjes, maar dat bleek niet voorhanden. Met het grotere mes gaat het ook wel, laat hij weten. Hij begeleidt Herman Laan, een van de andere deelnemers. Ook hier wordt hard gewerkt en staan de pannen op het vuur. Wat wat wordt, is voor de twee zelf ook nog een verrassing. 'Het kan best dat we zo meteen het hoofd- en voorgerecht nog omwisselen.' De stukken vis en groenten die overblijven, verzamelt Oosterhaven alvast in een pan. 'Daar proefd. Ook kunnen op landkaarten wijnstreken gezocht worden om daar bepaalde wijnen te vinden en even tueel meteen te bestellen. 'Vijf vinologen zijn twee jaar bezig ge weest met het opzetten van deze website', vertelt Essing. Dat gasten de laatste jaren een groeiende voorkeur tonen voor luxe, is ook interieuraankleder Cor de Groot van het bedrijf Dönske niet ontgaan. 'Tegelijkertijd met de luxe moeten we materialen als lakens ste viger maken. Mensen gaan daar makkelijker mee om. En sinds Volen- dam is er veel vraag naar brand werend materiaal als gordijnen, achterwanden en vloerbedekking Organisator Nico Erwich schat dat zo'n 2000 tot 2500 mensen de beurs bezocht hebben, 's Middags liepen veel jongeren rond, met onder meer een verhoogde interesse in de Breezers die gratis werden uitge deeld. Erwich erkent dat het bezoek van de jeugd niet helemaal de bedoe ling was. 'De OSG zit ernaast, dus veel jongeren kennen hier de toegan gen. Sommigen hadden een toegangskaartje waarmee ze binnen konden komen en dan deden ze ver volgens voor anderen een nooddeur open. Ik vind het aardig gevonden van ze, maar daar moeten we vol gend jaar toch iets tegen doen.' Martin Imhoff en Mark Röpke werken aan hun maaltijd tijdens de kookwedstrijd die werd gehouden tijdens de negende Hort (Foto Jemen van Hattum) kunnen we straks meteen visbouillon van trekken', zegt hij tegen Laan De andere deelnemers zijn Ruben Dekker (de Worsteltent), Milas van der Plaats (hotel Molenbos) en Rick van Katwijk (Catharinahoeve). Rondlopen Docent Ed van Beek van het ROC loopt rond om een oogje in het zeil te houden. Samen met Aart Wijker, chef van de keuken van Opduin, heeft hij de kookwedstrijd georganiseerd. 'De léerlingen moeten bepalen wat ze wil len maken en hun leermeesters assis teren daarbij', vertelt hij. 'Die houden ook meteen een beetje in de gaten dat alles goed gaat.' De vijf hebben de afdeling consumptief van de OSG doorlopen en zijn bezig met een vervolgopleiding aan het ROC. Van Beek: 'In de winter gaan ze nog twee dagen naar school, in de zomer staan ze de hele week in de keuken.' Na anderhalf uur moeten de maaltij den opgediend worden. Juryleden Daan Schilling, Peter de Bruijn (souschef Opduin) en OSG-leerlinge Anne Weijdt beoordelen blind de ge rechten. De maaltijd van Herman Laan en Heere Oosterhaven komt als beste naar voren. Organisator Van Beek is tevreden over het verloop van de wedstrijd. 'Dit moeten we zeker elk jaar gaan doen.' Zeewolf met Strender Stropertje, een bonenschotel en een amandelparfait met de likeur uit Oosterend. Het zijn enkele voor beelden uit 'Strender Stropers Receptenboek', dat slijter Alfons Hurkmans op de markt heeft ge bracht. Het boekje werd dinsdag gepresenteerd tijdens de Horecabeurs. Er staan vieren twintig recepten in met Strender Stropertje. De meeste zijn bedacht door koks van twaalf Texelse res taurants, die meededen aan een actie van Hurkmans om het product, dat de afgelopen jaren onder zijn auspiciën werd ontwik keld, aan de man te brengen. Vóór publicatie werden de recepten In sporthal Ons Genoegen werd voor de negende keer de Horecabeurs gehouden. Foto Jemen van Hattum) gekeurd door cateraar Ruud Boom en eigenaar Heere Ooster haven van Rötisserie 't Kerckeplein in Oosterend. Zelf heeft Hurkmans de recepten in middels ook bijna allemaal gepro beerd, Hij toont zich tevreden over het resultaat. 'Mogelijk komt er een vervolg, want we hebben niet al ons kruit verschoten. We heb ben nog recepten op de plank lig gen en we zijn benaderd door an deren die ook interesse hebben.' Bij restaurant De Tijd in De Koog, een van de deelnemers, zijn de zelfbedachte recepten opgeno men op de kaart. Hurkmans ver wacht dat dat elders ook kan ge beuren. 'Een kok heeft wel een beetje eerzucht. Als hij iets ontwik keld heeft, probeert hij het ook op de kaart te kriigen.' Als lokkertje had de slijter een stel prijzige fles sen wijn in het vooruitzicht gesteld. S. Bakker van De Tijd kwam als winnaar uit de bus. Hillian Koning van de Twaalf Balcken werd tweede, M. Gödden van cateringservice Ruud Boom werd derde. Het receptenboekje is ver krijgbaar in de winkel van Hurk-

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2002 | | pagina 5