Toerist kritisch bij besteding vakantiebudget
'Sommige zaken prijzen
zichzelf uit de markt
Leegte op de plek van het Hutje
COURANT
^schaaktoernooi
Collecte
Badgasten massaal in problemen
Bekervoetbal
TPYPI SP T VRIJDAG 29 AUGUSTUS 2003
Nederland klaagt steen en been. Ons land zucht onder de
economische teruggang en het besef van de werkelijke
waarde van de euro dringt langzaam door. De horeca ziet
lijdzaam toe hoe in het hoogseizoen de stoelen leeg blijven
en de consumenten hun geld in de zak houden. Strand-
caviljoenhouders elders in de provincie klagen over lege ter
assen en zijn de wanhoop nabij. Ook op Texel zou het niet
goed gaan. Uitgaande van de verhalen op straat zou vooral
(je natte horeca het niet goed doen. Houdt ook hier de toe-
ist de hand op de knip of valt het allemaal nog wel mee?
II je verslaggever van de krant ging op onderzoek uit.
ikjens het NOS-journaal van enkele
>ken geleden maken strand-
niiljoenhouders in Noord-Holland
n dramatisch seizoen door. On-
nks de warmte blijven de terrassen
g. De mensen die onverhoopt toch
men. gaan met uitgebreid eten
iar beperken hun bestelling tot een
nvoudige plate of een simpel pa-
ie Dat doet het ergste vermoeden
de Texelse strandpaviljoens. Die
iken echter tegen de stroom in te
ien. 'De negatieve berichten van
lega's uit het land kan ik niet he
iligen', aldus een eerste reactie
i Yvonne Boom, exploitant van
andpaviljoen Paal 28. 'Wel is het
r/allend dat de gemiddelde beste-
k; minder is. De kabeliauw-
saltijden gaan harder dan de bief-
jes en mensen komen minder
ik, maar we zijn zeker niet ontevre-
b.'Volgens Boom speelt het weer
ibelangnjke factor. 'Ik denk dat we
luk hebben gehad met het prach-
ïweer, anders was het misschien
minder geweest.' Ook Corina
pke, die met haar echtgenoot
ïk de strandpaviljoens Paal 17 en
Khcafé De Buren exploiteert,
et geen klagen. Desondanks
iktzij wel dat de consument kriti-
■er kijkt naar zijn uitgaven. 'In het
(seizoen was er niks van te mer-
iat er minder geld werd besteed,
inien juli wel. Je merkt dat men-
kritisch naar de prijzen kijken,
ram hebben wij geen prijsverho-
i)?n doorgevoerd. Na 11 septem-
i(001 hebben we zelfs een aantal
's in prijs verlaagd en ik moet
dat we ook geen klachten
over onze prijzen. Wij maken
^par een rondje langs de kust
s prijzen te vergelijken en dan
is op Texel best mee.' Een dui-
teruggang, is.gr, ypjgpRs^de,
Smeemster wel te bespeuren in
aelijke markt. 'In het voor- en
Koen kregen we regelmatig
6 partijen voor een bedrijfsuitje,
lulden lekker de gaten op. Daar
SI veel op beknibbeld.'
Luxe inkopen
iipermarkten op het eiland heb-
naar eigen zeggen beslist niet te
sn. Albert Heijn heeft volgens
verkoopmanager Bart de Groot 'best
een goed seizoen gedraaid'. 'We
hebben gedraaid volgens prognose
en dat is beslist niet tegengevallen.'
Volgens De Groot is goed merkbaar
dat consumenten beter letten op hun
aankopen. 'Ze kijken duidelijk naar
wat ze besteden. De bonus- en
reclameartikelen worden vaker geko
zen. Ook de huismerken worden po
pulairder.' Hoewel de meeste Duitse
toensten niet over een zogeheten
bonuskaart beschikken die recht
geeft op kortingen, letten die volgens
de verkoopmanager ook meer op de
prijzen. 'Als ze koffie kopen, dan kie
zen ze nu vaker voor de goedkopere
merken. En ze gaan natuurlijk vaak
naar de buren', verwi|st De Groot
naar superbuurman Aldi. Acties om
klanten te blijven trekken, voert Albert
sen uit eten gaan, zijn ze gauw twin
tig euro per persoon kwijt. Nu doen
ze luxe inkopen en dan zijn ze nog
maar dertig euro kwijt.Texelaars let
ten volgens Ravenstein in de super
markt wel meer op hun uitgaven
'Daar zie je duidelijk een verschuiving
naar de soberder producten. Artike
len uit de reclamefolder doen het
goed.'
Goedkoop menuutje
Die verschuiving is volgens Jeanet en
Peter Widmer van restaurant Het Bin
nenhof in De Koog met te merken
'Wij zien met dat de bestedingen min
der zijn geworden. Het is hartstikke
druk en er wordt op veel avonden
uitvoerig gegeten', aldus Jeanet
Widmer. Volgens echtgenoot Peter
zijn er wellicht wel meer mensen die
binnenkomen nadat zij het week-
menu op een bord voor de zaak heb
ben gelezen. 'Het is wel zo dat de
menukaarten die buiten staan heel
veel gelezen worden. Mensen zijn erg
met prijzen bezig. Ook het weekmenu
blijkt een trekker, alhoewel het me
rendeel van onze klanten iets anders
besteltOpvallend is verder dat er
ook avonden zijn dat de bezoekers
slechts een hoofdmenu en één
drankje bestellen. 'We hebben daar
nog geen patroon in kunnen ontdek
ken. We draaien in elk geval met min
der dan vorig jaar.' De tendens dat
toeristen per persoon minder beste
grif wordt gelezen door passerende
toeristen die op zoek zijn naar een
geschikt restaurant. Volgens de on
dernemer hebben zaken die minder
goed draaien dat vooral aan zichzelf
te wijten 'Sommige ondernemers
prijzen zichzelf uit de markt. Dan gaat
het wat minder en dan gaan ze de
prijzen verhogen en investeren ze niet
meer in hun bedrijf. Wij hebben dat
wel gedaan en daar plukken we nu de
vruchten van.' Niet alleen in de bad
plaats gaat het nog steeds redelijk
goed met de droge horeca. Gerard
Hooijschuur van restaurant 't
Bikkelement in De Cocksdorp beves
tigt het ontstane beeld: de toerist
gaat wel uit eten. maar minder vaak
en minder uitgebreid. Niettemin is
ook hij zeer tevreden over het verloop
van het seizoen. 'Zeker tot 1 juli was
het heel goed. Augustus was wat
minder, maar dan heeft ook de ma
ken met de vakantiespreiding. We
plussen nog steeds ten opzichte van
vorig jaar.'
Media-invloed
'Menukaarten kijken' is ook de fami
lie Van Genugten uit Sint Michielskerk
niet vreemd. Dit gezin met twee op
groeiende kinderen verblijft in een
stacaravan op De Krim 'Je bent aler
ter op wat je uitgeeft. We letten er
meer op, omdat er meer over wordt
geschreven in de kranten. Dan ga je
toch kijken of het klopt. Of je niet
Hei|n evenwel niet. 'Wel zorgen we
ervoor dat de winkel elke dag netjes
is. Ook in het hoogseizoen moeten
onze klanten prettig kunnen blijven
winkelen.' Supermarkt Super de Boer
in Den Burg draait dit seizoen verge
lijkbaar met vorig jaar. 'We hebben
natuurlijk toch concurrentie van
Albert Heijn die een verbouwde win
kel heeft. Dat blijft mensen trekken',
aldus Jan Ravenstein. In De Koog
daarentegen is volgens de onderne
mer sprake van een omzetplus 'van
hier tot ginter'. 'Het gaat in De Koog,
v waar we de winkel hebben ver
bouwd, ongelooflijk goed. Ik heb met
het idee dat mensen in onze winkel
letten op wat ze uitgeven. Vroeger
was vijf gulden zo'n beetje de grens
voor een fles wijn, nu lopen de wijnen
van vier of vijf euro uitstekend.'
Ravenstein ziet de verklaring voor die
omzetstijging in een verschuiving van
de uitgaven. 'Het moet toch ergens
vandaan komen. Ik denk dat het ten
koste gaat van de horeca. Als men
den wordt beaamd door Anton van
der Vis, exploitant van restaurant Het
Vogelhuis, snackbar Automatiek PP
en het naastgelegen Speelkwartier.
'Het is dit jaar iets minder, maar niet
in die mate dat ik ongerust word. De
bestedingen zijn iets minder. Gasten
die eerder in twee weken bijvoor
beeld tien dagen kwamen eten, doen
dat nu nog maar vijf keer. En er wordt
meer gelet op de drankjes. Voorheen
moest er gewoon een nieuwe fles
wijn op tafel komen als die leeg was,
nu gebeurt dat alleen op verzoek of
helemaal met.' Volgens Van der Vis is
de drukte niet minder, ondanks het
feit dat de vakanties ongunstig vallen,
zo vindt hij. De snackbar draait dit
jaar een stuk meer omzet. 'We zijn
groter geworden en hebben zien aan
komen dat de bestedingen minder
zouden worden, dus zijn we meer
met goedkope menuutjes gaan wer
ken. We gaan dit jaar voor de massa.
Sommige prijzen zijn zelfs verlaagd.'
Ook hij stelt vast dat de menukaart
"nemer Martin Koorn: Wij hebben geen tast van een terugloop. Ome klanten hebben geld over voor mooie merkkleding.
onnodig teveel betaalt', aldus de fa
milie, Zij zijn voor de eerste keer in
eigen land op vakantie en zijn erg te
spreken over Texel. 'Of het hier duur
is? Nee hoor. dat vinden wi| niet.' Het
gezin geeft verder aan alles te doen
tijdens de vakantie waar het zin in
heeft. 'Alleen letten we meer op wat
iets kost.' Gezellig zittend op een ter
ras in Den Burg maken Jolanda en
Edwin van Breugel uit Best zich be
paald met druk om economische re
cessie of afgenomen koopkracht.
'We hebben wel het idee dat alles
duurder is geworden. Dat valt vooral
op bij het afrekenen. Op Texel zijn de
prijzen best goed. Het is hier goed
koper dan bij ons. Voor een wit bier
tje betaal je in Eindhoven al gauw
EUR3.50, terwijl het hier nog geen
drie euro kost. Dat is best te doen',
aldus Edwin van Breugel. De kinder
loze tweeverdieners vergelijken wel
de menukaarten voordat zij een res
taurant binnenstappen. 'Maar dan
gaat het met alleen om de prijs.
Fooi
Ook het assortiment is belangrijk.'
Toch zal het stel met snel meer een
zaak bezoeken, waarvan zij vindt dat
de prijzen te hoog zijn. 'Soms moet
je twee euro betalen voor een biertje.
Dat is echt veel te duur. Dan geven
we bijvoorbeeld ook geen fooi. Dan
moeten ze maar normale prijzen han
teren.' Fooi is iets dat de Duitse gas
ten dit jaar zeer ruim geven. Althans
in café LeBerry, zo stelt uitbater Koos
Ruiter. 'Vroeger gaven ze hooguit een
kwartje of zo en nu zo maar een euro.
Dat is echt opvallend.' Ruiter is best
tevreden over het seizoen. 'Het is
druk en we krijgen geen klachten over
de prijzen. Vooral het terras draait
zeer goed. nu er tegenover ons weer
leven in de brouwerij is.' De cafébaas
geeft aan geen last te hebben van de
nieuwe horecatenten in het Toe
komst-complex die ongetwijfeld een
stuk van de markt hebben ingeno
men. 'In tegendeel. De Toekomst
heeft last van mij. Mijn dochter werkt
daar en soms is het daar hartstikke
stil, terwijl het hier bomvol is. Nee. het
gaat prima en het publiek is dit jaar
veel beter.'
Ook de voorzitter van de Stichting
Edwin en Jolanda van Breugel laten zich
niet leiden door een teruglopende econo
mie. 'Ach, we hebben geen kinderen, dus je
hoeft er niet zo op te letten.
Horecabelangen De Koog, waarin de
natte horeca is gebundeld. Rein Stam
schat in dat de meeste cafés onge
veer dezelfde omzetten zullen
draaien als vorig jaar. 'Ik heb er nu
nog geen zicht op, maar een paar
weken geleden bleek tijdens een tus
sentijdse ronde dat veel bedrijven
ongeveer hetzelfde draaien. Als je
dan hoort dat ze aan de overkant ie
der kwartaal zo'n drie tot vier procent
minder draaien dan denk ik dat we
hier zeker niet mogen mopperen.'
Volgens Stam heeft het feit dat er
verschillende nieuwe zaken in het
dorp zijn bijgekomen meer invloed.
'Er zijn ongetwijfeld zaken die daar
last van zullen hebben.' Dat wordt
echter met aan de verslaggever mee
gedeeld. Exploitant van een van die
nieuwe zaken is Paul van Dijk. De
uitbater van eetcafé SamSam is dit
jaar verantwoordelijk voor de resulta
ten van de nieuwe discotheek. 'De
jeugd heeft helemaal geen last van
koopkrachtverlies. We hebben een
goed seizoen achter de rug en over
leven het wel', zo concludeert hij. De
stappers boven de 23 jaar zijn min
der scheutig. 'Je merkt echt dat die
meer letten op prijzen en minder
makkelijk hun geld in de kroeg uitge
ven. Dan zijn er hier in De Koog wat
mensen die nerveus worden en de
markt verzieken.We hebben daar
geen last van, maar irritant is het wel',
aldus Van Dijk, die geen namen wil
noemen.
Droevig
'We hebben afgesproken dat we
geen happy hour in De Koog houden,
maar dat gebeurt in sommige cafés
wel op een verkapte manier. We kun
nen beter met z'n allen het hoofd koel
houden en geen domme individuele
dingen doen', aldus de ondernemer.
Hij is van mening dat de schuld ver
der vooral bij de media ligt, 'De men
sen moeten het vertrouwen weer te
rug krijgen, want het zit vooral tussen
de oren.' Reiniervan Veen, die dit jaar
café Cheers runt (voorheen De Kuip
red.) concludeert dat in de natte
horeca minder geld wordt uitgege
ven. 'Je merkt het al op straat. Het is
een droevig gebeuren in de Dorps
straat. Geen sfeer, geen geflaneer.
Dat zijn tekenen aan de wand. Hij
stelt dat er nogal wat schort aan het
gemeentelijk beleid inzake horeca
'Men doet maar wat. Er is geen posi
tief toeristisch beleid. Er moet meer
worden gedaan aan verbreding van
de markt, en niet alleen aan prijsver
hogingen en seizoensverbreding.'
Hoe het gesteld is met de vakantie
euro's zou mogelijk kunnen worden
afgeleid uit het aantal pmtransacties
en het gemiddeld opgenomen be
drag. Volgens de manager bedrijfs-
Met aantrekkelijk geprijsde menu's proberen diverse restaurants bezoekers te trekken.
voering van Rabobank Texel, Theo
den Draak, is het aantal geld
automaattransacties bij alle Rabo-
automaten op Texel zo'n
driehonderdduizend. 'Dat is onge
veer op het niveau van vorig jaar',
aldus Den Draak Het gemiddelde
bedrag dat uit de muur wordt 'getrok
ken' is met bekend. Wel gaat er in het
hoogseizoen in De Koog zo'n hon
derdduizend euro per dag uit. Verder
is het aantal betalingen via de pinpas
met zo'n tienduizend toegenomen
ten opzichte van vorig jaar. Toch zijn
die gegevens te summier om er con
clusies aan te verbinden. Den Draak:
'Dan zou je een diepgaand onder
zoek moeten doen. Dan moet je we
ten hoeveel er per transactie wordt
opgenomen en welke bedragen er via
de pin en de chipknip worden be
taald. Dat is moeilijk.' Voor de
Rabobank zijn die gegevens boven
dien niet relevant 'Daar houden wij
ons met mee bezig. Voor ons is het
aantal transacties belangrijk, zodat
we in de gaten kunnen houden of de
apparatuur het aankan en of het geld
moet worden bijgevuld.' Kijkend naar
de eigen omzet is ook de Rabobank
volgens Den Draak niet ontevreden
over het seizoen.
Zoete broodjes
Dat consumenten hun geld bewuster
uitgeven merkt ook ondernemer San-
dor Mantje, eigenaar van kleding
zaken in Den Burg en De Koog 'In het
voor- en najaar is er een zeer divers
publiek, maar in juli en augustus is het
vooral modaal. Die klasse merkt het
het eerst als het economisch minder
gaat. Ze zoeken meer de voordelige
dingen. In het verleden hadden ze
soms duurdere dingen erbij, maar die
laten ze nu liggen.' Toch is het vol
gens Mantje niet minder dan andere
jaren 'Je weet dat de koopkracht wat
minder is, dus moet je zoeken naar
mogelijkheden om toch te kunnen
verkopen Dat vergt een ander
inkoopbeleid. Bij sommige merken is
de prijs-kwaliteitverhoudmg ver te
zoeken. Je moet een goed evenwicht
zien te vinden. Wij verkopen bijvoor
beeld heel veel kinderschoenen,
omdat we goede schoenen voor een
betaalbare prijs leveren. Dat zoeken
de mensen.' De ondernemer houdt
wel rekening met een terugval in het
najaar. 'Meestal komen dan de men
sen met veel geld die niet schrikken
van een trui van een paar honderd
euro. Maar ik verwacht dat het ook
daar wat minder wordt.' Een andere
zaak die het zomers vooral van toe
risten moet hebben is Treffers. 'Wij
hebben helemaal geen last. We heb
ben bijvoorbeeld een broek in ons
assortiment van honderdvijftig euro
en dat is een van onze best verkochte
broeken', zo schetst eigenaar Martin
Koorn het uitgavenpatroon van zijn
klanten. De dure merkkledmgstukken
gaan daar als zoete broodjes over de
toonbank. 'We zitten in het midden en
hoge marktsegment met onze kle
ding en schoenen. Daar geven de
mensen het toch wel uit Voor veel
mensen is mode heel belangrijk.'
Volgens Koorn heeft onderzoek in de
modehandel uitgewezen dat in
Noord-Holland het bestedingen-
niveau in die sector gelijk is gebleven
'Nou wij zijn voorzichtiger met het
kopen van kleding', zo vertelt me
vrouw Vriens. De toeriste op leeftijd
is met een vriendin een dagje op
Texel. 'We letten meer op prijzen. We
hebben bijvoorbeeld wel een fiets
gehuurd, hoewel ik zeven euro best
duur vind. maar we hebben zelf onze
boterhammen meegenomen', vult
vriendin Van der Wens aan. De da
mes. die uit Utrecht komen, doen zich
op de markt tegoed aan een zak drui
ven. 'Die waren maar één euro, dus
dat is een kopie!'
Tekst en foto's:
Louise van der Sluis
4akclub En Passant houdt
^dagavond vanaf 20.00 uur
1 snelschaaktoernooi in De
Burcht in Den Burg. Deel-
"e staat open voor iedereen,
alleen leden van de schaak
borden uitgenodigd mee te
«n.
^ssant heeft een goed seizoen
boeg. De klokkenactie, die
heeft mensen te vinden die
fjb willen steunen in de aanschaf
van materiaal, loopt voorspoedig en
de club timmert flink aan de weg om
nieuwe (jeugd)leden te winnen. Ko
mend seizoen wordt ook weer
schaakles gegeven en wordt een
jeugdcompetitie gehouden. Met het
snelschaaktoernooi denkt de club het
seizoen op plezierige wijze te ope
nen. Bij snelschaken gaat het met
alleen om de luiste zetten, maar - met
een bedenktijd van vijf minuten per
partij - ook om snelheid, accuratesse
en koelbloedigheid.
Als voorbereiding op de competitie
bijgaand schaakprobleem met de
vraag hoe wit in vier zetten mat geeft.
Oplossingen kunnen worden ingele
verd bij de redactie.
Collectanten van de Nederlandse
Kankerbestrijding/Koningin Wilhel-
mina Fonds gaan volgende week
langs de deur om geld in te zamelen
voor de kankerbestrijding. Het geld
wordt besteed aan wetenschappelijk
onderzoek, opleiding, voorlichting en
begeleiden van patiënten en naasten.
Voor meer info: Martha Koger, tel
314003.
Niet minder dan 17 mensen kwa
men maandagmiddag bij paal 28 in
problemen toen het hun niet lukte
om vanaf een zandbank terug te
komen naar het strand. Door
strandbewakers van de Texelse
Reddingsbrigade werden ze uitein
delijk met een lijn in veiligheid ge
bracht.
De actie begon om 15.20 uur toen
patrouillerende bewakers zagen dat
een 55-jarige vrouw uit Hellendoorn
die vanaf de zandbank door het diepe
zwin naar het strand wilde zwemmen,
daar niet in slaagde. Zo sterk was de
stroom dat het ook niet lukte met hulp
van de strandbewakers die er op af
gingen om een handreiking te doen.
Ongeveer op hetzelfde moment
poogden nog meer badgasten die op
de bank stonden terug te komen naar
het strand. Onder hen ontstond pa
niek toen ook zij in het ruim ander
halve meter diepe water door de
stroom werden gegrepen en in de
richting van een mui gezogen wer
den. De bewakers Allart Venema,
Marion Mulder en Niels van Dis
zwommen de inmiddels vanaf de
bewakingspost aangevoerde red-
dinglijn uit en zorgden ervoor dat
deze werd gegrepen door alle in nood
zijnden, zodat uiteindelijk zeventien
personen en de drie bewakers zelf
naar het strand konden worden ge
trokken. In verband met de gevaar
lijke combinatie van wind en stroming
wapperde op de bewakingspost de
rode vlag als teken dat het verboden
was te zwemmen. Evengoed was het
nodig dat mensen die toch nog het
water in gingen te waarschuwen en
terug te sturen waarmee twee tot drie
patrouilles tot na halfzeven bezig
waren.
Zaterdag 30 augustus
BKC B2 -Texel'94 B2 12.00
Den Helder C1 - Texel'94 C1 12 00
SVA MA1 - Texel'94 MA1 14.30
De nieuwbouw van het Hutje op de zoveel over te doen was, is nabij
Hei. de volgens organisch principe Vorige week sloopte aannemer
ontworpen woning waar dit voorjaar Tatenhove het oude hutje, alleen een
schuurtje ontkwam aan de
slopershanden,
(Foto Jeroen van Hattum)