Aantal voedselpakketten in half jaar verdriedubbeld Voedselbank voorziet in groeiende behoefte TEXELSE 9 COURANT Goënga verbouwt en bespaart energie Klaverjassucces kaartduo Harbers en Schraag 'Op naar de volgende vijfentwintig jaar' Daarmee scoort Texel weer hoog in een 'klassement' waarin het gaat om lage lonen, beperkt besteed baar inkomen en armoede. Hoe wel de meningen over het feno meen voedselbank ook op Texel nog steeds zijn verdeeld, is het een feit dat tientallen gezinnen zon der de wekelijkse voedselhulp het niet redden. Dat besef dringt bij steeds meer Texelaars door. Al ver schillende keren werd de opbrengst van een verkoping of inzameling gedoneerd aan de Stichting Brood nodig op Texel, die de voedsel bank exploiteert, en ook de poli tiek kreeg dit jaar (meer) aandacht voor het onderwerp. Aanvankelijk hield wethouder Marjan Merkelbach de boot af, maar onlangs besliste de gemeenteraad dat de voedsel bank een eenmalige subsidie krijgt van twaalfduizend euro. Dat geld is bedoeld voor logistieke kosten, zoals benzine, transport, telefoon en frankering. Wekelijks worden de basispakketten in Rotterdam opge haald, bij het centrale inzamelpunt van de Nederlandse Voedselban- ken. Op Texel worden daar verspro ducten aan toegevoegd. Na de start van de voedselbank in juni is er behoorlijk wat gebeurd. Aanvankelijk zou Texel als zelfstan dige voedseibank beginnen, maar Voedselbank Nederland had net verkondigd dat er voorlopig geen nieuwe voedselbanken opgestart konden worden en dus werd ons eiland een 'filiaal' van Den Helder, zodat toch gebruik gemaakt kan VRIJDAG 22 DECEMBER 2006 Zesendertig Texelse gezinnen en alleenstaanden zijn voor hun dagelijks levensonderhoud afhankelijk van de voed selbank. Iedere week krijgen zij een voedselpakket uitge reikt om de week door te komen. Daarmee behoort Texel tot de gemeenten die het grootste aantal pakketten per aantal inwoners uitgeven. En het einde is nog niet in zicht. Oprichtster Brigida van Lieshout verwacht dat het aantal gezinnen dat van de voedselbank afhankelijk wordt, zal stijgen tot zo'n 50 a 60 huishoudens. van de stichting naar de overkant om de pakketten op te halen. Bij de Greenery, de veiling in Zwaag, worden gratis overgebleven groenten opgehaald. Op woensdag worden Van Lieshout niet. 'De eerste keer misschien een beetje. Daarom zorg ik altijd dat ik er zelf ben om ze op te vangen en gerust te stellen. We maken het ook gezellig op die don derdagmiddag. Er is koffie met koek en er zijn vrijwilligers genoeg voor een praatje. Je moet niet vergeten dat veel arme mensen in een sociaal iso lement zitten. Die vinden het gezellig om hier te komen. Wij hebben tijd en aandacht voor ze.' Eigen schuld dat mensen in die situa tie terecht zijn gekomen? 'Beslist niet. We hebben één verslaafde gehad onder de cliënten, maar de rest heeft worden van de producten die Rotter dam landelijk inzamelt bij bedrijven. Daarbij gaat het om producten die tegen de uiterste houdbaarheidsda tum zitten, uit het assortiment gaan of om een andere reden niet meer verkocht kunnen worden. Produc ten die over datum zijn, gebruiken de voedselbanken niet. Met slechts enkele vrijwilligers ging initiatiefneemster Brigida van Lies hout van start in een kantoortje in de schuur van Agrifirm. Er wer den contacten gelegd met diverse bedrijven en instanties, maar de reacties waren volgens Van Lies hout aanvankelijk lauw: veel Texelse bedrijven popelden niet om mee te doen. Toch kon er worden gestart met twaalf pakketten. Het maat schappelijk werk bepaalt wie voor een voedselpakket in aanmerking komt. 'Er wordt gekeken naar het inkomen en de vaste lasten. Iemand die minder dan €150,- per maand te besteden heeft aan eten en kleding komt in aanmerking. Voor gezinnen met twee personen ligt die grens op €200,- en per kind €25,-', vertelt Van Lieshout. De cliënten van de voedselbank, zoals zij ze met res pect noemt, komen via verschillen de kanalen bij Broodnodig op Texel terecht. 'Sommige mensen komen via de Stichting Kerk en Minima, anderen via de Waerden en weer anderen melden zichzelf aan.' Schroom Iedere donderdag gaan vrijwilligers Gratis kerstdiner Zo'n 40 cliënten en vrijwilligers van de Texelse voedselbank maken op eerste kerstdag gebruik van de uitnodiging van de Griek Saki Kon- stantinidis voor een gratis kerstdi ner. De ondernemer, eigenaar van de restaurants Klein Griekenland in De Koog en Konstantinidis de Griek in Den Burg, heeft recent een nieuw huis gekocht en naar goed Grieks gebruik wordt dan een lam geslacht waarvan het vlees onder zeven arme gezin nen wordt verdeeld. Als vanant daarop dacht Konstantinidis aan de voedselbank. 'Ik wilde graag wat voor deze mensen doen en heb ze uitgenodigd voor een com pleet kerstdiner. In januari zullen we alsnog een lam slachten en dat vlees gaat ook naar de voed selbank.' Tussen 15.00 en 18.00 uur worden de genodigden in de watten gelegd, waarna het restau rant 's avonds weer voor iedereen is geopend. Het personeel van het Koger restaurant, waar het diner plaatsvindt, heeft aangeboden gratis te werken. Er was gerekend op zo'n 100 personen, maar dat worden er uiteindelijk 40. Taxi Van de Wetering haalt de deelnemers in de buitendorpen op en Texel- tours heeft, eveneens belangeloos aangeboden de cliënten uit Den Burg naar De Koog te brengen. Vrijwilligers Silvia de Ruiter en Ria Keyser bij de voedselpakketten, die deze keer extra vol zitten in verband met de naderende feestdagen. Op de achtergrond Brigida van Lieshout. Tussen kerst en nieuwjaar is voedselbank dicht en worden geen pakketten uitgedeeld. de Texelse versproducten aange leverd. Een inmiddels flinke groep vrijwilligers is wekelijks actief met het samenstellen van de voedselpak ketten. Die worden op donderdag middag vanaf 15.00 uur opgehaald of rondgebracht. 'Iets meer dan de helft van de mensen komt het pak ket halen, de rest brengen we rond', vertelt Ria Keyser. Zij is sinds enkele maanden als vrijwilligster actief. 'Ik ben altijd erg met mensen bezig. Ik brei voor Roemenië en zet me vaker in voor goede doelen. Toen ik in de krant las over de voedselbank, sprak mij dat erg aan. In het begin schrok ik wel dat bepaalde mensen hier ook komen. Daar had ik het niet van ver wacht. Het is heel sneu. Als vrijwilliger weten wij verder niet hoe het zit met de mensen die hier komen, maar ik ben ervan overtuigd dat ze een goede reden hebben.' Schroom hebben de cliënten volgens vooral veel pech gehad, of verkeerde keuzes gemaakt. We hebben hier verschillende jonge gezinnen. Dat is heel triest.' Hoewel ook de vrijwil ligers over het algemeen die mening hebben, heeft bijvoorbeeld Keyser soms moeite met het feit dat jongere cliënten met werken. 'Dat verbaast mij. Ik ben zelf nu in de vijftig, maar ik heb nog nooit zonder werk gezeten. Als je werken wilt, is er toch werk?' Inhoud Hoe het pakket eruitziet, is iedere week weer een verrassing. Een vaste basis is er niet. 'Soms komt er maar heel weinig u't Rotterdam en hebben we van Texel niet zoveel. Andere weken zijn het goedgevulde dozen.' De Texelse voedselbank probeert ervoor te zorgen dat de afnemers in elk geval twee warme maaltijden kunnen genieten. Vlees en vis wor den (tegen gereduceerde tarieven) ingekocht bij Aad van Heerwaarden en de Visspecialist, die ook regelma tig producten gratis ter beschikking stellen. Brood komt van Bakker Tim mer. Ook de kleinere supermarkten laten zich volgens Van Lieshout niet onbetuigd. 'Bij Goënga krijgen we korting en Kleis Hooyschuur van de Plusmarkt geeft één keer per maand gratis groenten.' Contacten met de grote Texelse supermark ten en groothandels zijn er volgens de initiatiefneemster wel, maar heb ben nog niet tot resultaat geleverd. 'Dat is me best tegengevallen. Ik had verwacht en gehoopt dat men sen en bedrijven uit zichzelf zouden komen, maar dat gebeurt niet. Je moet blijven bellen. En dat is soms vervelend. Je voelt je zo'n bedelaar.' Het voedsel dat wordt ingekocht, moet worden betaald uit giften en donaties. Subsidie is er niet. De vaste inkomsten bestaan uit twee maandelijkse donaties: €25.- van Bouwbedrijf Frans Zegel en €100.- van Vakantiepark De Krim. Voor 2007 krijgt de stichting weliswaar een gemeentelijke bijdrage, maar die mag niet aan voedsel worden besteed. Daarnaast zijn er de kosten voor accommodatie en vervoer. 'We zitten nu in het gebouwtje van het Rode Kruis in de Jonkerstraat. Dat kost €260,- per maand en eigenlijk kunnen we dat niet betalen, maar wat moet je anders? We zaten eerst in de schuur van Agrifirm, maar daar is het 's winters steenkoud, er is geen sanitair en bovendien krijg je problemen met de warenautoriteit, omdat je met voedsel werkt. Wij moeten ook aan die eisen voldoen. Dus hebben we het risico maar genomen.' Begroting 'Hoeveel geld we per jaar nodig hebben? Dat is moeilijk te zeggen. We hebben geen begroting, maar houden wel een kasboek bij. Ik schiet veel zelf voor en hoop dat ik dat aan het eind van de maand weer terugkrijg. En af en toe geef ik meer uit dan er op de rekening staat. Die monden moeten gevoed worden en ik zie dat als mijn verantwoordelijk heid. Ik zie de mensen veranderen als ze op donderdagmiddag binnen komen. En er komt vast wel weer een oplossing.' Van Lieshout zelf is actief als coördinator, Sybren Jutte is voorzitter en het penningmeester schap berust nog bij Karin Duinker. De secretariaatspost is vacant. Van Lieshout: 'Dat deed ik erbij, maar dat is met te combineren. Ik heb een dagtaak aan de coördinatie. Soms moet ik ook heel snel reageren. Van de week kwam er een telefoontje binnen van een gezin dat de baby- melk met meer kon betalen en het was op. Dat ga ik dat direct regelen Een goede secretaris kan zich ook bezighouden met fondsenwerving Dat missen we echt.' De vraag wat het maximaal haalbare is voor de Texelse voedselbank, kan Van Lieshout niet beantwoorden. 'We stoppen niet! We zien wel hoe het verder gaat, maar het wordt steeds moeilijker. 12 Van iets is nog wel te regelen, 36 is een stuk moeilijker en 50 helemaal. Maar we gaan door." Tekst en foto Louise van der Sluis Met een verbouwing van de 32 jaar oude slagerij en maatregelen die het energiegebruik met 55 tot 60 procent moeten terugdringen, heeft de firma Goënga de afgelo pen weken flink geïnvesteerd in de toekomst van de Spar in Den Hoorn. Met de kerstdagen voor de deur ligt de supermarkt er weer piekfijn bij. De meest in het oog springende verandering betreft de fris bete gelde slagerij. 'Die dateerde nog uit 1974, de tijd van mijn opa', vertelt Minne Goënga, samen met echt genote Winanda en slager Hans Zijm eigenaar van de supermarkt. De toonbank is een paar meter ingekort, om ruimte te maken voor koelruimte met voorverpakte vlees waren. 'Om zo mee te pakken, voor het gemak van de moderne consu ment. Je hoeft nu niet meer in de rij te staan als je maar twee speklap pen nodig hebt. We hebben er ook kant-en-klare maaltijden liggen.' Een bijzonder contrast vormt het hakblok, dat in het zicht achter de toonbank staat en aan vroeger tij den herinnert. 'We willen graag laten zien dat we het vlees zelf bewerken en de klant uitnodigen kritisch te zijn. Je kunt de slager vragen waar het vlees deze week vandaan komt. jjedrijvig heid Al het lams- en rundvlees komt van Texel. De lammeren kopen we alleen van boeren die het Waddengoud- certificaat hebben. Het rundvlees is veelal van Maarten Hoogenbosch. En daarnaast hebben we geregeld hooglanders uit de duinen.' Een minder opvallende, maar zeker zo belangrijke aanpassing vormt het nieuwe koel- en vriessysteem. In tegenstelling tot gebruikelijk zijn de vitrines afgesloten met - gemakke lijk te openen - schuifdeurtjes met dubbelglas. 'In de branche is men bang voor kooplustbederf. Het zou schadelijk voor je omzet zijn als de klanten eerst een deurtje moeten openen voor ze kunnen pakken wat ze willen hebben. Maar ik ben daar niet zo bang voor. Ik krijg juist posi tieve reacties, van mensen die het waarderen dat we aan het milieu denken. Nog maar twintig winkels in heel Nederland hebben dit systeem. Daaronder zijn er enkele op experi mentele basis. Wij zijn één van de eerste die het uit overtuiging doen.' De nieuwe vitrines vergden een flinke investering. 'Maar onderzoek heeft uitgewezen dat je er 55 tot 60 pro cent op je energiekosten mee kunt besparen. Dat klinkt heel veel, maar wat zou er gebeuren als je thuis de deur van je koelkast eruit haalt? Het assortiment gekoelde producten in onze winkel wordt steeds groter. De helft van de omzet'komt uit verse waren. Daardoor is veel energie besparing mogelijk. Met ons oude koelsysteem werd constant koude lucht in de vitrines geblazen, om er maar voor te zorgen dat de voorste producten op de gewenste tempe ratuur bleven. De achterste waren veel kouder. Nu is de temperatuur veel constanter. Een supergeavan- ceerd computersysteem, dat de apparaten elektronisch aanstuurt, zorgt zelf voor de meeste efficiënte methode van koelen. We merken het nu al. De koelmotoren staan mees tentijds stil. Binnen tweeëneenhalf jaar hebben we de investeringen al terugverdiend.' De werkzaamheden zijn op een klei nigheid na gereed. Alleen de vitrines van de vleeswaren zijn nog niet van deuren voorzien. 'Een technisch probleem, omdat ze schuin lopen en het glas in de deur ook niet mag spiegelen. Hopelijk wordt dat in de loop van het komend jaar afgerond.' De verbouwing van de slagerij is uitgevoerd door bouwbedrijf Frans Zegel, het koelsysteem is van een gespecialiseerd Duits bedrijf 'De boom vertelt' krijgt vierde prijs Het geschiedenisproject De boom vertelt, bedoeld voor de groepen 1 tot en met 4 van de Texelse basisscholen, heeft van het ministerie van Onderwijs, Cul tuur en Wetenschappen de vierde prijs gekregen in de Cultuur Pri mair Prijs, toegekend voor cultu rele projecten en activiteiten voor het basisonderwijs. Er waren 326 inzendingen. De boom vertelt laat de kinderen spelenderwijs kennis maken met de begrippen 'vroeger' en 'nu' en de geschiedenis van hun eigen dorp Samen met het al bestaande les pakket 'Texelse geschiedenis', voor de groepen 5 tot en met 8, vormt het een doorlopende leerlijn waarin het culturele erfgoed van Texel cen traal staat. De jury was zeer positief over het door Ecomare ontwikkelde lespakket. 'Er is aantrekkelijk en toegankelijk lesmateriaal ontwikkeld dat meerdere jaren te gebruiken is Het is interessant dat ook de jongste leerlingen worden betrok ken bij erfgoededucatie: er is daad werkelijk een lijn door alle leerjaren heen ontwikkeld. Het is verankerd in het beleid van alle scholen en goed doordacht in zijn uitwerking.' Aan de prijs is een bedrag van €1000,- verbonden, dat de scholen naar eigen inzicht kunnen beste den. Gedacht wordt aan het plan ten van een boom bij elke school, zodat deze in de toekomst over zijn geschiedenis kan vertellen. Het lespakket over de Texelse geschie denis wordt al sinds 2004 door alle basisscholen op het eiland gebruikt. De boom vertelt wordt eind januan aan de scholen uitgereikt. Chris Schraag en Rosa Harbers hebben de elfde ronde van de competitie van Klaverjasclub Den Burg gewonnen. Gerda en Freek Veeger beleefden een slechte start, maar herstelden zich uit stekend en behouden de leiding m het algemeen klassement. Slechts twee koppels slaagden erin de grens van 7000 punten te slech ten, maar dat lukte hen dan ook wel erg ruim. Zo begonnen Chris Schraag en Rosa Harbers met drie spellen van ruim boven de 2000. Ze eken op weg naar de tweede score hoven de 8000, maar in de laatste zestien beurten kwam de klad er nog in. De teller stokte bij 7852 pun ten. De dames deden desondanks uitstekende zaken in het algemeen Passement, waarin ze van de tiende ^aar de zesde plaats stegen. In de X>g maar net begonnen tweede leriode staan ze tweede, enny en Rob Caspers hebben fteneens hun draai weer gevon- 'en. Ze gaven een mooi vervolg aan tin hoge score van vorige week. Ook zij openden met twee spellen 'an boven de 2000 punten, maar kwamen door taai tegenspel in de laatste twee spellen evenmin aan 8000 punten toe. Door hun score van 7699 punten staan ze voor het eerst dit seizoen in de top drie. Bovendien leiden ze in de tweede periode. Theo Stoelinga en Rick Fokkema waren goed op dreef en pakten met 6943 punten de derde plaats. Hun score kwam in vier regelmatige partijen tot stand. Zij stegen van de dertiende naar de twaalfde plaats in het klassement. Bart Weijdt en Wil lem Koomen haalden alweer voor de vierde keer meer dan 6900 pun ten, maar zakten toch een plaats in het klassement, waarin ze nu vierde staan. Ook Peter van Heerwaarden en Huug Snoek bleven net onder de 7000 punten. Het gemiddelde was met 6353 pun ten nog maar twee keer dit seizoen hoger. Dat was vooral te danken aan het grote aantal marsen (53) dat werd gespeeld. Gerda en Freek Veeger leken door een matige ope ning de leiding in het algemeen klassement te verspelen, maar in de laatste ronde haalden zij met een score van ruim 2700 punten nog eens geweldig uit. Dankzij deze superscore wisten de Veegers hun voorsprong op Dijker en Moree zelfs uit te breiden naar een kleine 700 punten. Fenny en Rob Caspers staan op 2600 punten derde. In de nog verse tweede periode leiden Fenny en Rob Caspers. voor Chris Schraag en Rosa Harbers. Weijdt en Koomen staan hier derde. Van Heerwaardens winnen bridgedrive Het echtpaar Kees en Riet van Heerwaarden heeft maandag in dorpshuis De Wielewaal de bridge drive om de kerstbokaal gewonnen. Hun percentage, 63,33, was hoog. De tweede plaats met 61,66 pro cent was voor Nel Brans en Jo van Beek. Derk Heiligers en Dirk Kuiper legden met 60,41 procent beslag op de derde plaats. Er deden 26 paren mee, die allemaal een prijs kregen. De eerstvolgende competitieavond is op maandag 8 januari. Vuilnisauto wordt later vervangen B en w hebben de aanschaf van een nieuwe reinigingswagen met efficiënt zijlaadsysteem tot volgend jaar uitgesteld. Reden is dat de over schakeling naar het nieuwe ophaal- systeem meer voorbereiding heeft gevergd dan was voorzien. Met de nieuwe auto zijn twee medewerkers minder nodig om de mini-contai ners te legen De chauffeur van de wagen doet het in zijn eentje, terwijl hij achter het stuur blijft zitten. Minne Goënga (rechts) en Hans Zijm tonen trots de nieuwe energiezuinige gekoelde vitrines. (Foto Joop Rommets EEN BETPR MILIEU... ...BEGINT BIJ JEZELF Tot hapjr verrassing zag kapster Linda Combé uit Den Burg zon dag nan het eind van de middag oyèens de roze cadillac van Adam de Boer voorrijden. Voor ze het goed en wel wist, werd ze samen met haar man Henri van Malde- gem en dochter Mandy meegeno men naar De Koog. Kapster Cocky Penha had in café Sjans in een rock'n'rollfeest georga niseerd voor Combé die vijfentwintig ;aar bij haar in dienst is. Een grote groep vrienden en kennissen van Combé was ter plekke, velen waren n stijl gekleed en er trad een band. Penha loofde tijdens het feest de inzet en trouw van haar collega. 'Ze heeft altijd een opgewekt humeur en ze heeft me nooit laten vallen. Ze is altijd bij me gebleven.' Combé begon bij de kapsalon toen die nog in het huidige pand van Sam Sam was gevestigd. Docent Peter Amt stond aan de basis. 'Hij •heeft ervoor gezorgd dat ik bij Cocky terecht kwam, omdat ik graag kap ster wilde worden', vertelt ze. 'Ik kon ap de zaterdagen aan de slag en ater kwam er meer bij. Tegelijkertijd zat ik op de kappersvakschool in Oen Helder.' In de loop der jaren groeide er een stevige band tussen de twee. Goede herinneringen zijn er aan gezamenlijke uitstapjes, maar ook op de droeve momenten waren ze er voor elkaar. Zo sprak Penha tijdens de begrafenis van haar eerste man. Een groot lustrumfeest met onder andere Marco Borsato en Hans Klok was volgens Combé één van de hoogtepunten. De kapster wil graag nog een tijd in De Koog blijven. 'We gaan op voor de volgende vijfentwin tig jaar. Ik ga hier niet meer weg.' Het lukte Penha om het feest tot het laatst geheim te houden, al was dat op de valreep nog bijna misge lopen. Tot grote schrik van Penha hadden Combé en Van Maldegem zondag, een paar uur voor het feest, de Dorpsstraat uitgekozen om een stukje te wandelen en wat te drin- Kapster Linda Combé werd zondag met de cadillac van Adam de Boer opgehaald vi een verrassingfeest in De Koog. (Foto Jeroen van Hat

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2006 | | pagina 9