J M r r r* r rh 1 f l r I JiiiLW p/iidllillla '2êj Noord olland TEXELSE g COURANT _P R v I N C I E i april 2008 De smaak van Noord-Holland op 'Je eigen culturele erfgoed' Wat kiest Statenlid Cornell's van Diest? 'Het kan niet verser' Win backstagekaarten Bevrijdingspop 'Duidelijk smaakverschil' DINSDAG 15 APRIL 2008 Misschien komt de heerlijkste kaas wel uit de Beemster. De smakelijk ste aardbei uit Beverwijk. En is de Zaanse mosterd wel de aller-, aller beste mosterd. Er komt veel lekkers uit Noord-Holland. Maar wat vind jij? Stem op jouw favoriet op de web site www.watkiesjij.nu. De website is gemaakt door de provincie Noord-Holland die op deze manier wil laten zien waar ze voor staat. De provincie wil namelijk graag aandacht voor streek producten. Nog tot en met 13 mei kun jc stemmen op je favoriete smaak van Noord-Holland. Daarna komt er weer een nieuwe verkiezing, want het hele jaar door kan iedereen stëmmen op zijn favoriet op watkiesjij.nu. Zo kom je meer te weten over wat de provincie voor jou betekent. De genomineerden: Weespermop Zaanse mosterd Opperdoezer Ronde Duivekater Texelse schapenkaas Zeekruidenmosterd Beverwijkse aardbei Beemsterkaas Kool Skaepsrond De provincie Noord-Holland promoot de biologische en duurzame landbouw. Meer weten over producten uit de streek? Kijk op www.noordhollandsegrond.nl. oord- Aan het hoofd van de provincie staat het algemeen bestuur: Provinciale Staten. De 55 leden van Provinciale Staten zijn direct gekozen door de inwoners van de provincie Noord- Holland. Cornelis van Diest, Statenlid voor het CDA, vertelt over zijn favoriete smaak van Noord-Holland. Een Statenlid in overall, dat zien we niét veel. "Ik ben melkveehouder. Omdat ik zelf druk ben met agrarisch natuurbeheer, ben ik binnen de Provinciale Staten degene die uit de dagelijkse praktijk van het buitengebied zijn stem laat horen. Mensen kennen mij ook als iemand die weet wat er op het platteland speelt." Waar bent u nu vooral druk mee? "Met name de laatste jaren speelt dat boeren meer taken erbij nemen, zoals recreatie. Wat nu een speerpunt is, is dat de schooljeugd uit de Colofon Jouw provincie Noord-Holland is een uitgave van de provincie Noord-Holland en verschijnt acht keer per jaar in een groot aantal Noord-Hollandse huis-aan-huisbladen. Eindredactie:Annoesjka Brohm, sector Communicatie, postbus 3007.2001 DA Haarlem, tel. (023) 514 3832. e-mail: jouwprovincie@noord-holland.nl. Grafische verzorgingtThieme Grafimedia Groep "Waarom zou je van ver halen als je het ook dichtbij kunt halen?" Sander Overeinder, eigenaar van restaurant As in Amsterdam weet het wel. In zijn restaurant werken ze met biolo gische producten en dan ook nog het liefst uit de buurt. "Vooral kaas, boter en roommelk haal ik uit de buurt. De Noord-Hollandse messenklever vind ik heel bijzonder. Het is een kaas die per ongeluk voor de oorlog is ontstaan en in 1983 is het recept weer teruggevonden. Ook het verhaal erachter is dus mooi. Toen ik dit bedrijf begon vond ik het belang rijk om met biologische streekproducten te werken, omdat het gaat om je eigen culturele erfgoed. Zelf kom ik uit de Beem ster, daar haal ik mijn fruit vandaan en ook de fruit sappen: appel- en vlierbes sensap. Het fruithout gebruiken we weer in onze houtoven. Veel dranken die we serveren komen van de distilleerderij De Ooievaar in Amsterdam. Maar het gaat er niet per se om dat het uit de buurt moet komen en dat het biologisch moet zijn. In de eerste plaats gaat het altijd om de smaak. Geertje en Willem Kuiper waren toe aan een nieuwe uitdaging en kochten het recept van een zachte schimmelkaas. Daarna verbeterden ze het recept en zo ontstond de bijzondere Skaepsrond met de zachte amandelaroma. "We zijn in 2003 begonnen en inmid dels loopt het erg goed", vertelt schapenhouder Willem Kuiper. "Elke week maken we nu zo'n tweehonderd veertig liter kaas. Dat verkopen we allemaal via kleine afzetkanalen. Op de markt bijvoorbeeld, zoals de Amster damse Noordermarkt. Maar ook kleine winkels verkopen onze schapenkaas. Op de zaterdagen blijven we zelfs speciaal thuis zodat we aan de deur kunnen verkopen. Op andere dagen En ik werk biologisch omdat ik vind datje bewust moet omgaan met eten." Restaurant As zit aan de Prinses Irenestraat 19 in Amsterdam. kunnen mensen ook bij ons kaas kopen, maar dan moetje wel net het geluk hebben dat we er zijn." Skaepsrond is niet het enige dat van de zuivel- boerderij Dikhoeve af komt. Ze maken ook yoghurt en witte kaas (vergelijkbaar met feta). "Het kan niet verser", vervolgt Willem. "In de ochtend worden de schapen gemolken en een paar uur daarna gaat de melk al de rijpingsketel in. Als de kaasjes klaar zijn, moeten ze daarna nog minstens twee weken rijpen. Dan heb je hele jonge kaas, met acht weken heb je een sterkere smaak. Liefhebbers van pittige kazen hebben liever een kaasje dat tien weken heeft Zuivelboerderij Dikhoeve is te vinden in het Amsterdamse Ransdorp aan de Dorpsweg I IS stad kan kennismaken met het platteland. Even het platteland proeven En dat mag ook heel letterlijk: laat ze maar wat snoepen van een waterlandkaasje. Of laat ze de geboorte van een lammetje meemaken, of laat ze zien hoe kaas en melk wordt geproduceerd. Maar ook: je kent een sloot, maar weet je ook wat er in een boerensloot allemaal leeft, wat er allemaal gebeurt. Ik vind het belangrijk dat kinderen dat weten." Wat heeft u met producten uit de streek? "Bij streekproducten heb ik een wat romantisch gevoel. Als je ergens op vakantie bent, dan wil je iets proeven uit die streek. Als je op Texel bent, wil je toch een juttertje drinken. Eten of drinken uit de streek is misschien niet allemaal ambach telijk gemaakt, maar je krijgt er wel een puur en eerlijk gevoel bij. En elk dorp heeft wel zijn lekkernijen. Hier in de buurt heb je de Muider- slotmop. In Weesp heb je de Weespermop. Het is iets uit de streek en het is nog lekker ook." Het grootste Bevrijdingsfestival van Nederland komt er weer aan. Op 5 mei staan in Haarlem grote namen als Kula Shaker, Claw Boys Claw en Alain Clark. Jij maakt kans op twee backstagekaarten! De provincie Noord-Holland sponsort het Bevrijdingsfestival dat plaatsvindt op de stoep van het provinciehuis in de Haarlemmerhout. De provincie is zelf ook op het festival aanwezig om Jong Talent te zoeken. Vanaf september 2008 is er namelijk plaats voor talentvolle en ambitieuze trainees. Ook vraagt de provincie onder het motto 'Waar lig jij wakker van' jongeren naar hun mening op het gebied van bijvoorbeeld wonen, school en vrije tijd. Wil jij samen met een vriend of vriendin backstagekaarten winnen voor Bevrijdingspop in Haarlem? Beantwoord dan de volgende vragen: Wat is de laatste artiest op het Houtpodium? a) Alain Clark b) Kula Shaker c) Claw Boys Claw Welke provinciale gedeputeerde heeft Jeugd in de portefeuille? a) Borghouts b) Hooijmaijers c) Baggerman Stuur je antwoord voor 24 april naar jouwprovincie(a)noord-_holland.nl. Van de juiste inzenders kiezen we er drie uit om twee backstagekaarten van Bevrijdingspop Haarlem te winnen. Winnaars ontvangen uiterlijk 29 april bericht. Meer informatie: www bevrijdingspop.nl en www.noord-holland.nl. speciaal heen, omdat ze het smaakverschil waarderen. Maar ook restaurants komen hier regelmatig groenten inslaan. Het is bij ons kakelvers. De boerenkool in de supermarkt heeft bijvoorbeeld vaak dagenlang op een kar gelegen. Dat gebeurt bij ons niet, én we ritsen de blaadjes van de stelen en hakken dan de blaadjes klein. In supermarkt boerenkool zitten er nog stelen tussen, zodat je harde stukjes hebt. Bovendien werken we biologisch. Dat betekent dat we geen chemi sche bestrijdingsmiddelen gebrui ken en geen kunstmest. Dat is milieuvriendelijk, maar ook gezonder." De Boerenlandwmkel ligt aan de Noorderweg 8 in Beverwijk. In de Boerenlandwinkel in Beverwijk groenten aan consumenten verkopen, maar verkopen ze tal van streekproducten. het werkt hier goed. Mensen komen hier Maar op het land bij de winkel verbouwen ze ook zelf groente en fruit. Zoals de fris-zoete Be verwijkse aardbei. "Het is ge woon lekkerder", zegt eigenaar André van den Heuvel. Ooit teelden ze alleen maar aardappels op de boerderij bij de Boerenlandwin kel. Vijfjaar geleden kwam daar groente bij. "We hadden daar eigenlijk geen verstand van, maar we hebben het op het boerengevoel gedaan. Inmiddels telen we veertig soorten groenten. In Nederland komt het niet veel voor dat een boerderij zoveel

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2008 | | pagina 8