J M r r r* r rh 1 f l r I
JiiiLW p/iidllillla
'2êj
Noord olland
TEXELSE g COURANT
_P R v I N C I E i
april 2008
De smaak van Noord-Holland
op
'Je eigen culturele erfgoed'
Wat kiest Statenlid
Cornell's van Diest?
'Het kan niet verser'
Win backstagekaarten
Bevrijdingspop
'Duidelijk smaakverschil'
DINSDAG 15 APRIL 2008
Misschien komt de heerlijkste kaas
wel uit de Beemster. De smakelijk
ste aardbei uit Beverwijk. En is de
Zaanse mosterd wel de aller-, aller
beste mosterd. Er komt veel lekkers
uit Noord-Holland.
Maar wat vind jij?
Stem op jouw favoriet op de web
site www.watkiesjij.nu.
De website is gemaakt door de provincie
Noord-Holland die op deze manier wil laten
zien waar ze voor staat. De provincie wil
namelijk graag aandacht voor streek
producten.
Nog tot en met 13 mei kun jc stemmen op
je favoriete smaak van Noord-Holland.
Daarna komt er weer een nieuwe verkiezing,
want het hele jaar door kan iedereen
stëmmen op zijn favoriet op watkiesjij.nu.
Zo kom je meer te weten over wat de
provincie voor jou betekent.
De genomineerden:
Weespermop
Zaanse mosterd
Opperdoezer Ronde
Duivekater
Texelse schapenkaas
Zeekruidenmosterd
Beverwijkse aardbei
Beemsterkaas
Kool
Skaepsrond
De provincie Noord-Holland promoot de
biologische en duurzame landbouw.
Meer weten over producten uit de streek?
Kijk op www.noordhollandsegrond.nl.
oord-
Aan het hoofd van de provincie staat
het algemeen bestuur: Provinciale
Staten. De 55 leden van Provinciale
Staten zijn direct gekozen door de
inwoners van de provincie Noord-
Holland.
Cornelis van Diest, Statenlid voor het
CDA, vertelt over zijn favoriete smaak
van Noord-Holland.
Een Statenlid in overall, dat zien we niét veel.
"Ik ben melkveehouder. Omdat ik zelf druk ben
met agrarisch natuurbeheer, ben ik binnen de
Provinciale Staten degene die uit de dagelijkse
praktijk van het buitengebied zijn stem laat
horen. Mensen kennen mij ook als iemand die
weet wat er op het platteland speelt."
Waar bent u nu vooral druk mee?
"Met name de laatste jaren speelt dat boeren
meer taken erbij nemen, zoals recreatie. Wat nu
een speerpunt is, is dat de schooljeugd uit de
Colofon
Jouw provincie Noord-Holland is een uitgave van de provincie Noord-Holland en verschijnt acht keer per jaar in een groot
aantal Noord-Hollandse huis-aan-huisbladen. Eindredactie:Annoesjka Brohm, sector Communicatie, postbus 3007.2001 DA
Haarlem, tel. (023) 514 3832. e-mail: jouwprovincie@noord-holland.nl. Grafische verzorgingtThieme Grafimedia Groep
"Waarom zou je van ver halen als je
het ook dichtbij kunt halen?" Sander
Overeinder, eigenaar van restaurant
As in Amsterdam weet het wel. In
zijn restaurant werken ze met biolo
gische producten en dan ook nog het
liefst uit de buurt.
"Vooral kaas, boter en roommelk haal ik uit
de buurt. De Noord-Hollandse messenklever
vind ik heel bijzonder. Het is een kaas die per
ongeluk voor de oorlog is ontstaan en in 1983
is het recept weer teruggevonden. Ook het
verhaal erachter is dus mooi.
Toen ik dit bedrijf begon vond ik het belang
rijk om met biologische streekproducten te
werken, omdat het gaat om
je eigen culturele erfgoed.
Zelf kom ik uit de Beem
ster, daar haal ik mijn fruit
vandaan en ook de fruit
sappen: appel- en vlierbes
sensap. Het fruithout
gebruiken we weer in onze
houtoven. Veel dranken die
we serveren komen van de
distilleerderij De Ooievaar
in Amsterdam.
Maar het gaat er niet per se om dat het uit
de buurt moet komen en dat het biologisch
moet zijn. In de eerste plaats gaat het altijd
om de smaak.
Geertje en Willem Kuiper waren toe aan een nieuwe uitdaging en kochten het
recept van een zachte schimmelkaas. Daarna verbeterden ze het recept en zo
ontstond de bijzondere Skaepsrond met de zachte amandelaroma.
"We zijn in 2003 begonnen en inmid
dels loopt het erg goed", vertelt
schapenhouder Willem Kuiper. "Elke
week maken we nu zo'n tweehonderd
veertig liter kaas. Dat verkopen we
allemaal via kleine afzetkanalen. Op de
markt bijvoorbeeld, zoals de Amster
damse Noordermarkt. Maar ook kleine
winkels verkopen onze schapenkaas.
Op de zaterdagen blijven we zelfs
speciaal thuis zodat we aan de deur
kunnen verkopen. Op andere dagen
En ik werk biologisch omdat ik vind datje
bewust moet omgaan met eten."
Restaurant As zit aan de Prinses Irenestraat 19 in Amsterdam.
kunnen mensen ook bij ons kaas kopen, maar
dan moetje wel net het geluk hebben dat we er
zijn."
Skaepsrond is niet het enige dat van de zuivel-
boerderij Dikhoeve af komt. Ze maken ook
yoghurt en witte kaas (vergelijkbaar met feta).
"Het kan niet verser", vervolgt Willem. "In de
ochtend worden de schapen gemolken en een
paar uur daarna gaat de melk al de rijpingsketel
in. Als de kaasjes klaar zijn, moeten ze daarna
nog minstens twee weken rijpen. Dan heb je
hele jonge kaas, met acht weken heb je een
sterkere smaak. Liefhebbers van pittige kazen
hebben liever een kaasje dat tien weken heeft
Zuivelboerderij Dikhoeve is te vinden in het Amsterdamse
Ransdorp aan de Dorpsweg I IS
stad kan kennismaken met het platteland. Even
het platteland proeven En dat mag ook heel
letterlijk: laat ze maar wat snoepen van een
waterlandkaasje. Of laat ze de geboorte van een
lammetje meemaken, of laat ze zien hoe kaas
en melk wordt geproduceerd. Maar ook: je kent
een sloot, maar weet je ook wat er in een
boerensloot allemaal leeft, wat er allemaal
gebeurt. Ik vind het belangrijk dat kinderen dat
weten."
Wat heeft u met producten uit de streek?
"Bij streekproducten heb ik een wat romantisch
gevoel. Als je ergens op vakantie bent, dan wil je
iets proeven uit die streek. Als je op Texel bent,
wil je toch een juttertje drinken. Eten of drinken
uit de streek is misschien niet allemaal ambach
telijk gemaakt, maar je krijgt er wel een puur en
eerlijk gevoel bij. En elk dorp heeft wel zijn
lekkernijen. Hier in de buurt heb je de Muider-
slotmop. In Weesp heb je de Weespermop. Het is
iets uit de streek en het is nog lekker ook."
Het grootste Bevrijdingsfestival van Nederland komt er weer aan.
Op 5 mei staan in Haarlem grote namen als Kula Shaker, Claw Boys Claw
en Alain Clark. Jij maakt kans op twee backstagekaarten!
De provincie Noord-Holland sponsort het Bevrijdingsfestival dat plaatsvindt op de stoep
van het provinciehuis in de Haarlemmerhout. De provincie is zelf ook op het festival aanwezig om Jong Talent te zoeken. Vanaf september 2008 is er
namelijk plaats voor talentvolle en ambitieuze trainees. Ook vraagt de provincie onder het motto 'Waar lig jij wakker van' jongeren naar hun mening op
het gebied van bijvoorbeeld wonen, school en vrije tijd.
Wil jij samen met een vriend of vriendin backstagekaarten winnen voor Bevrijdingspop in Haarlem? Beantwoord dan de volgende vragen:
Wat is de laatste artiest op het Houtpodium?
a) Alain Clark b) Kula Shaker c) Claw Boys Claw
Welke provinciale gedeputeerde heeft Jeugd in de portefeuille?
a) Borghouts b) Hooijmaijers c) Baggerman
Stuur je antwoord voor 24 april naar jouwprovincie(a)noord-_holland.nl. Van de juiste inzenders kiezen we er drie uit om twee backstagekaarten van
Bevrijdingspop Haarlem te winnen. Winnaars ontvangen uiterlijk 29 april bericht. Meer informatie: www bevrijdingspop.nl en www.noord-holland.nl.
speciaal heen, omdat ze het smaakverschil
waarderen. Maar ook restaurants komen hier
regelmatig groenten inslaan. Het is bij ons
kakelvers. De boerenkool in de supermarkt
heeft bijvoorbeeld vaak dagenlang
op een kar gelegen. Dat gebeurt bij
ons niet, én we ritsen de blaadjes
van de stelen en hakken dan de
blaadjes klein. In supermarkt
boerenkool zitten er nog stelen
tussen, zodat je harde stukjes hebt.
Bovendien werken we biologisch.
Dat betekent dat we geen chemi
sche bestrijdingsmiddelen gebrui
ken en geen kunstmest.
Dat is milieuvriendelijk, maar ook
gezonder."
De Boerenlandwmkel ligt aan de Noorderweg 8
in Beverwijk.
In de Boerenlandwinkel in Beverwijk groenten aan consumenten verkopen, maar
verkopen ze tal van streekproducten. het werkt hier goed. Mensen komen hier
Maar op het land bij de winkel
verbouwen ze ook zelf groente
en fruit. Zoals de fris-zoete Be
verwijkse aardbei. "Het is ge
woon lekkerder", zegt eigenaar
André van den Heuvel.
Ooit teelden ze alleen maar aardappels
op de boerderij bij de Boerenlandwin
kel. Vijfjaar geleden kwam daar
groente bij. "We hadden daar eigenlijk
geen verstand van, maar we hebben
het op het boerengevoel gedaan.
Inmiddels telen we veertig soorten
groenten. In Nederland komt het niet
veel voor dat een boerderij zoveel