1
'Onvergetelijke groenten':
uitdaging voor liefhebbers
'Boekproeverij' in tuin en schapenboet
Huisvrouwenverdriet en
lieveling Prins Bernhard
7GRAAr
1908 - 2008
0
Het was fantastisch!
RENTENAAR
Occasions
TEXELSE coURANT
Kookboek geeft oude soorten nieuw elan
Hot Duo:
ovenwant van
schapenwol
®r www.beeldbanktexel.nl
ervaren kapster
Veel gemak en de juiste aandacht van een
stabiele bank in deze woelige tijden.
hr. muziekvereniging
Excelsior
Oosterend-Texel
Het bestuur van Chr. muziekvereniging Excelsior
BEDANKT
alle: sponsors, reünisten, leden, bezoekers, vrijwilligers, K.T.E
Douwe Medema. D.E.K, Rikus Kloosterhuis, S.O.S. band, orkest
Koninklijke Luchtmacht, media, gemeente, Willem en Ineke Witte,
Jaap Eelman, Peter Hin, Karin Keijser, Jan Brouwer en Mediabureau
LenR voor hun aanwezigheid en inzet.
De dvd kunt u bestellen via: Excelsior@texel.com of 314656.
rentenaar OPEL-DEALER
Oosterend, a 318000
oosterend www.opelrentenaar.nl
Met 6 tot 12 maanden garantie
en 3 jaar gratis APK keuring
en 250 euro korting op uw verzekeringspremie
Opel Astra 18i 16v, cabrio1999
Opel Astra 16i 16v, station2000
Opel Astra 16i sport 5-drs2004
Opel Astra 16i station2005
Opel Astra 16i 5-drs2002
Opel Corsa 14i aut., 5-drs2004
Opel Corsa 12i 3-drs 2003
Opel Meriva 1.6i 5-drs2003
Opel Zafira 1.6i 16V 5-drs2004
Opel Zafira 1.6i 16V 5-drs2000
Opel Vectra 1.6i 16V station2001
Seat Arosa 12i2000
BMW 316 touring1998
Opel Vivaro 19 D L22004
Opel Vivaro 19 Di L1 2004
Opel Combo 13TDi bestel2005
VRIJDAG 3 OKTOBER 2008
Annette van Ruitenburg, Han de Kroon en Ruth de Ruwe hopen dat 'hun' groenten een nieuwe kans krijgen.
Texel is een nieuw kookboek rij
ker: Onvergetelijke groenten van
Annette van Ruitenburg, Ruth de
Ruwe en Han de Kroon. De prach
tig gebonden uitgave is geheel
gewijd aan groenten die in de
vergetelheid zijn geraakt, maar
nog immer de moeite waard zijn.
In woord en beeld worden ze 250
pagina's lang smaakvol gepre
senteerd.
Het boek is helemaal in de stijl van
De smaak van Texel (2007), het suc
cesvolle werk van Van Ruitenburg
en De Ruwe. Het idee ontstond
anderhalf jaar geleden tijdens een
feest bij Bert en Meina Keijser in
Ongeren. Daar was ook Han de
Kroon uit Bloemendaal, die Texelse
asperges en andere specialiteiten
levert aan diverse grote horecabe
drijven in o.a. Haarlem en Amster
dam. Hij is een verwoed verzame
laar van vergeten groenten. Wat zijn
dat eigenlijk? De Kroon: 'Groenten
die om de een of andere reden
uit de belangstelling zijn geraakt
van het grote publiek. Bijvoorbeeld
omdat ze er niet zo lekker uitzien, of
omdat ze lastig te telen zijn. Maar
met de smaak is niks mis. Waarom
zou je deze gewassen vergeten, je
gaat een kathedraal toch ook niet
afbreken? Het is ons erfgoed.'
Wilde zeekool
De gedreven groenteman raakte
een gevoelige snaar bij Van Rui
tenburg. Toevallig had zij juist de
diverse oude groentesoorten in haar
moestuin eens laten uitzoeken. Ze
begon met koken. De Ruwe met
fotograferen en De Kroon leverde
wekelijks andere soorten aan. Het
groeide uit tot een ambitieus pro
ject; uiteindelijk werkten tientallen
chefkoks mee. Niet de minste: van
de sterrenrestaurants De Librije uit
Zwolle, De Bokkedoorns (Overveen)
en Oud Sluis (Sluis), om er enkele te
noemen. Allen leverden een recept
met vergeten groenten, van soepen
en warme schotels tot sauzen en
ijs. Ook van verschillende Belgische
en Texelse restaurateurs zijn zelfbe
dachte gerechten opgenomen. Zo
geeft het boek de oude soorten
nieuw elan. De makers reisden voor
het boek stad en land af, tot in
de zuidpunt van België. Prachtige
eigen foto's van wilde zeekool aan
de Noord-Franse kust en van een
kok die een zware Parmezaanse
kaas sjouwt door een nauw Italiaans
straatje maken het nog meer af.
Mede dankzij de connecties van De
Kroon viel het reuze mee bij al die
bekende bedrijven binnen te komen.
Toch was het best spannend, aldus
fotografe Ruth de Ruwe. 'Maar ik
durf nu meer. Vorig jaar merkte ik
dat een paar kleine foto's van mij
in sommige bladen prachtig waren
uitvergroot. Dat hebben we in het
nieuwe boek nu zelf ook gedaan.'
Ze gelooft niet dat het onderwerp te
specialistisch is: 'Nee, dat denk ik
niet. Toen we ermee begonnen, was
het nog onderbelicht. Nu is het een
trend en de eerste reacties na de
landelijke presentatie zijn goed.'
Supermarkten
Wat zeker meehelpt, is dat super
marktketen C-1000 vanaf 1 novem
ber een aantal van de beschreven
vergeten groenten in het assortiment
zal opnemen. Bekendere soorten als
pastinaak, schorseneren, aardpeer
en meiraapjes komen in de schap
pen te liggen. Als dat een succes
wordt, volgen meer supermarkten
zoals Albert Heijn en Plus.
Dit zal de lezers stimuleren er zelf
mee aan de slag te gaan. Keus
genoeg. Voor het boek is een
selectie gemaakt van 50 groenten.
Niet allemaal vergeten, wel vallend
onder de noemer 'onvergetelijk'
Van alle soorten geven de makers
een lezenswaardige beschrijving,
van de herkomst tot persoonlijke
ervaringen. Zo zijn de makers met
een gids de grotten van de Sint Pie
tersberg ingedoken, waar de kar
doen - een artisjok-achtige plant
- werd gebleekt. Alleen al om dit
soort verhalen is Onvergetelijke
groenten de aanschaf waard. Het
is een prachtig cadeaugeschenk:
boeiend om te lezen (interessante
historie en achtergrond) en om naar
te kijken (kleurrijke foto's van groen
ten in de tuin en op het bord). Maar
bovenal een fraai kookboek. De met
zo eenvoudige gerechten zijn ver
rassend en vergen kunde, geduld
en creativiteit. Kortom, een uitda
ging voor kookliefhebbers die iets
vernieuwends op tafel willen zetten.
De smaak van Texel heeft een waar
dige opvolger gekregen.
'Onvergetelijke groenten' wordt
vandaag (vrijdag 3 oktober) gepre
senteerd in de winkel van Nauta
Boek in Den Burg. De makers zijn
van 16.00 tot 19.00 uur aanwezig
om te signeren. Het boek is een uit
gave van Fontaine Uitgevers BV uit
's Graveland en kost €39,50.
Tekst en foto: Frans Hopman
HopText
Tekst en foto: Frans Hopman
HopText
Vier toppers uit de Texelse horeca toosten op het succes van de vergeten groenten. V.l.n.r. Aart Wijker, Aris van Zeijlen, Erik Pekel en
Michel Arends.
Brandwonden
Tijdens de jaarlijkse collecte, die
van 5 tot en met 11 oktober wordt
gehouden, houdt de Brandwon
denstichting een voorlichtings
campagne. Bij ieder huishouden
dat ze bezoeken, geven de col
lectanten een informatiekaart
over blusdekens af.
De Nederlandse Brandwonden
Stichting houdt zich al 35 jaar bezig
met het voorkomen van brandwon
den, het verbeteren van de behan
deling en het bevorderen van de
psychosociale nazorg en begelei
ding. De jaarlijkse collecte is daar
voor de belangrijkste bron van
inkomsten. Wie geen collectant aan
de deur krijgt, kan een gift over
maken via giro 202122, ten name
van de Nederlandse Brandwonden
Stichting in Beverwijk.
Inloopspreekuur
slechthorendheid
in de Buureton aan de Beatrixlaan
in Den Burg is donderdagmiddag
9 oktober een gratis inloopspreek
uur van de Nederlandse Vereniging
voor Slechthorenden (NWS). Texe
laars kunnen er voorlichting over
slechthorendheid krijgen en ook
het gehoor laten testen. Er moet
van te voren een afspraak worden
gemaakt en dat kan bij de Stich
ting Welzijn Ouderen Texel op tel.
312696. De NWS is van 14.15 tot
15.45 uur in de Buureton aanwezig.
Van het testen van het gehoor werd
eerder veel gebruik gemaakt.
De Cocksdorp
bezoekt Gollards
Het servicepunt van De Cocksdorp
verzorgt maandag 13 oktober een
uitstapje naar De Gollards. Daar zal
in restaurant De Gasterij de lunch
worden gebruikt.
In verband met het vervoer is aan
melden noodzakelijk. Dat kan tij
dens de inloopochtend in het Eier-
landsche Huis, maandag van 10.00
tot 12.00 uur, of via tel. 315224 of
06-20715151.
Deelnemers kunnen kiezen uit een
koude of warme lunch.
Onder het kokkerellen heeft Annette
van Ruitenburg soms last van ver
schroeide onderarmen, onthulde ze.
De Waalder keukenprinses ging op
zoek naar een betere ovenwant en
vond slechts vijf kilometer verder de
oplossing.
Rab Bedding in Oudeschild, voor
heen de Texelse Wol Onderneming,
ging met het idee aan de slag. Tij
dens de 'boekproeverij' volgde de
presentatie van een nieuw eiland
product: 'Hot Duo'. Geen twee los
se wanten ('want je bent er al gauw
eentje kwijt en dan pak je toch
maar een theedoek'), maar één ste
vige doek met twee insteekzakken.
Gevuld met zuiver scheerwol van
het Texels schaap en afgewerkt met
katoen van De Witte Engel.
Dekbeddenfabrikant Seph Jacobs
mocht dinsdag het eerste exemplaar
in ontvangst nemen. De keukenhulp
is geschikt voor oven en fornuis, is
verkrijgbaar in drie kleuren en kost
in de winkel 24,95
Na wekenlang prachtig nazomer-
weer dreigen de weergoden de
Texelse presentatie van het nieu
we boek 'Onvergetelijke groenten'
te verstoren. Gelukkig kunnen we
in de tuin van Waaldam schuilen
onder een partytent en staat er een
mand met paraplu's klaar. Oester
man Martin Zeeman serveert een
welkomstdrankje met oorlam en
bietensap. Lekker, al vergroot het
bij sommigen juist de koude ril
lingen.
Er is een gemêleerd gezelschap
opgetrommeld: van tuinmannen tot
oud-uitgevers. Met laarzen en een
tang loodst Annette van Ruitenburg
ons door de weelderig groene tuin.
Hier en daar stopt ze om planten met
merkwaardige oud-Hollandse namen
uit de grond te trekken. Engelwortel,
zeebiet, schorseneren ('huisvrouwen-
verdriet') en Sint Jansui ('het lieve
lingsuitje van prins Bernhard'). 'En dit
laat ik vaak aan kinderen proeven: een
dropplant'. Inderdaad, de blaadjes
geven een anijsachtige dropsmaak.
'Verder heb ik hier aardbeispinazie,
barbarakruid, lobberiche gele peen...
Zeg maar alle groenten uit het boek.'
Sfeervol
Ruim drie kwartier later verplaatsen
we ons per auto naar wijngaard De
Kroon van Texel aan de Rozendijk.
Kunnen we eindelijk die fraaie scha
penboet eens van binnen bekijken.
Het interieur blijkt de moeite waard
en is voor de gelegenheid sfeervol
ingericht. Vier Texelse horeca-experts
tonen hier hun kunsten met eiland-
de. Veel mensen herkennen het niet,
maar ze proeven toch wat anders dan
normaal', vertellen de koks. Een grote
markt voor de onbekende groen
tesoorten zien ze nog niet. Vooral
de verknjgbaarheid en de constante
kwaliteit zijn een punt. 'Maar de trend
is gezet, dus willen we er graag op
inspelen en bovendien doen we zo
leuke nieuwe ideeën op.'
De 'boekproeverij' is georganiseerd
door Mediabureau Langeveld de
Rooy. 'De uitgever hield vorige week
in Zuid-Limburg een landelijke pre
sentatie, maar voor Texel was niets
gepland. Wij zijn in het gat gespron
gen', vertelt Mieke Smid van Media
bureau Langeveld de Rooy. De
koks verleenden meteen belangeloos
hun medewerking. Hoogtepunt is de
overhandiging van het eerste exem
plaar. Aspergeteler Bert Keijser, aan
nalen trouwens. Maar dat is dan weer wiens keukentafel het idee ontstond,
een bekend
producten en vergeten groenten. Aart
Wijker (Opduin), Erik Pekel (Het Vier
span), Michel Arends (Rebecca) en
Aris van Zeijlen laten de gasten proe
ven en beantwoorden vragen. Jolan-
da Stolk (Havenrestaurant) schenkt
bijpassende wijn. De smaak van hun
bijzondere gerechten, zoals een groen
soepje met witlof en lamsoor, is ver
rassend en voortreffelijk. We laten ons
de lekkernijen goed smaken. Soms
weet je met wat je voorgeschoteld
krijgt. Hapt meestal toch lekker weg,
evenals die verse portie waddengar-
Texels product.
'We doen wel vaker wat met vergeten
groenten, zoals pastinaak, aardperen
en gele biet. Bijvoorbeeld in een sala-
krijgt de eer.
Cees den Ouden van grand hotel
Opduin ziet kansen: 'Vergeten groen
ten zijn interessant en actueel, hoewel
toch ouderwets. We zijn ermee bezig,
maar moeten het nog wel stimuleren
onder de gasten. Het moet nog verder
groeien. Texelse producten zijn van
hoogwaardige kwaliteit en dit past
daar perfect bij. Als je dat kunt pro
moten, moet je het niet laten.' VW-
directeur Wouter de Waal erkent dat
het thema uitstekend bij Texel past.
'Zeker in het najaar. We hebben laatst
alles wat culinair is op een rijtje gezet
en dat is indrukwekkend. Neem bij
voorbeeld Texel Culinair en het grote
aantal streekproducten. Het is een
combinatie met vele mogelijkheden.'
Private Banking:
houdt uw vermogen uit de wind
Het is tijd
Rabobank Noord-Holland Noord.
Voor ons schildersbedrijf zijn wij op zoek naar een
voorman schilder
U verricht allround werkzaamheden
en geeft leiding aan een groep collega's.
Voorbeelden van werkzaamheden:
werkvoorbereiding en -verdeling, instrueren en begeleiden
van collega's, onderhouden van contact met klanten en het
bijhouden van een eenvoudige administratie.
Het betreft een veelzijdige, fulltime functie, waarin volop
ruimte is voor eigen inbreng. Wij bieden een marktconform salaris
en goede secundaire arbeidsvoorwaarden.
Functie-eisen:
Wij zoeken een zelfstandige teamspeler, die ervaring heeft in een
vergelijkbare functie en bij voorkeur een schildersvakopleiding heeft
voltooid. U beschikt daarnaast over goede communicatieve
vaardigheden, leidinggevende capaciteiten en een flexibele instelling.
Schriftelijke sollicitaties naar:
Z. Graaf schildersbedrijf, Hogerstraat 9
1791 CH Den Burg Texel.
VERFSPECIA A LZ A A K
SCHILDERSBEDRIJF
LIJSTENMAKERIJ
Hogerstraat 7-1 I
Den Burg
Tel. 3 12305
Geven aan
een goed
doel?
Astrid Haar Atelier
zoekt
Tel. 06-51124028
Let op dit
keurmerk
www.cbf.nl
Heeft u een vrij beleg baar vermogen van meer dan 80 000 dan kan het team Private Banking van Rabobank Noord-Holland
Noord veel voor u betekenen U heeft een persoonlijk accountmananger. een vast aanspreekpunt voor uw financiële
zaken Accountmanagers Private Banking- Sven Amende, Jacob van Heerwaarden, Thea Heisen. Henme Huisman.
Michel van de Kreke. Beleggingsspecialisten Simona Gerkema, Ronald Groes, Daan van Laar Manager Private Banking
Marcel Molenaar.
www.rabobank.nl/privatebanking Rabobank
Vermogen is niet iets wat u van de ene op de andere dag hebt verkregen. Daar hebt u jarenlang hard voor gewerkt
Natuurlijk wilt u dat er nuchter en verstandig mee om wordt gegaan. En dan is de Rabobank, als Triple A-bank een
stabiele vermogensbank Een bank die met beide benen op de grond aan uw vermogen bouwt. Bijvoorbeeld door er voor
te zorgen dat u nu en in de toekomst privé optimaal voordeel uit uw zaak kunt halen