Hobbykok en Bourgondiër aan tafel
dranken
Indiaas restaurant
Slagerij
Goënga
Koekjes Gebak
Voor hobbykok en chefkok...
IJ Keukencentrum Texel
'Eetcultuur op Texel
heel gezellig'
Havenresfaurant Texel
Visspecialiteiten en
echt Texelse produkten
Win een 'Smul- en bakpakket'!
met uitzicht op zee. Tel. 319310
VOOR FEESTDAGEN EN TUSSENDOOR
PR\UN£YOIW?JI
Zwilling messen Patisse bakvormen
Diverse kook-, braad-, en grillpannen van:
Le Creuset, Demeyere en Scanpan
Diverse kook- en bakaccessoires
Kerstkookdemo
zat. 20 dec. 13.00 - 16.00 uur
Profiteer tot het eind van het jaar
van diverse feestaanbiedingen!
U vindt het in de kookwinkel van...
Maricoweg 6 - Den Burg. Tel. 312447
Bij ons vindt u een
uitgebreid assortiment
o.a. vele Texelse specialiteiten,
binnen- en buitenlands
gedistilleerd, wijnen en bieren.
Altijd speciale aanbiedingen!
Gehele winter geopend,
bel even voordat u komt!
Een bij/ondcrc Meer van India op Texel. Ikntt u ook benieuwd
naar de smaak van onze traditionele Indiase gerechten!" Dan
nodigt de lamilie klian u van harte uit om eens binnen te lo
pen. Wij serveren in een gastvrije sfeervolle omgeving dage
lijks heerlijke verse maaltijden, waaronderTandoori bereidt
in onze eeltleTandoori oven'
Gegarandeerd een onvergetelijke avoiul voor een eerlijke prijst
06-53425220 fax 327680 www.tajniahaltfxel.iil
Vrijdagavond, de werkweek zit erop voor Florien Kok en
Karmijn Lutke Schipholt. De rode wijn is ingeschonken
en de week wordt uitgebreid doorgesproken wanneer ik
aanschuif aan de ruime eettafel voor een avondje smul
len en kletsen met twee Bourgondische levensgenieters.
Op het menu staan stampot Paksoi en Indische gehakt
balletje en een tarte tatin als toet.
Minstens één keer per week eten ze samen. 'We moeten de
week altijd even doornemen en dan koken we vaak samen.
Als dat niet lukt doen we ergens een theetje.' De zussen
genieten van eikaars gezelschap nu Karmijn sinds anderhalf
jaar op Texel woont. 'Ze woonde jarenlang in Bolivia. Een
mooi vakantieland, maar jéétje wat ongezellig!', vertelt Florien.
De roots van de zussen liggen in Indonesië waar gezamenlijk
en uitgebreid eten tot de eerste levensbehoeften behoort.
Kokkerellen is hen dan ook met de paplepel ingegoten. Vooral
hun vader wist van restjes de meest verrassende gerechten te
maken. 'Dan kwam ik op bezoek en dacht ik verontwaardigd-
hij heeft niets lekkers in de koelkast! Bleek hij toch een heer
lijke schotel op tafel te kunnen toveren', vertelt Karmijn. Op
hun moeder (die overigens ook op het punt staat naar Texel te
verhuizen) en een zus na, woont de hele familie op het eiland.
Na verschillende omzwervingen koos eerst hun vader, daarna
Florien en sinds kort Karmijn voor het eiland. En de eetcultuur
hebben ze meegenomen. Niet alleen eten de zussen regel
matig gezamenlijk, ook de andere familieleden, vrienden en
kennissen haken vaak aan. 'Het is nu rustig, normaal is het
hier een zoete inval!','roept Florien enthousiast. Terwijl Florien
ons bijschenkt en een pompoen begint te snijden, begint het
bij Karmijn te kriebelen: 'Ik weet dat ik te gast ben vanavond,
maar ik mag toch wel helpen?' Al snel staan de meiden druk
kwebbelend en snijdend in de keuken en komt de geur van
kokos en knoflook me tegemoet.
Florien is een bewuste kok. Ze kookt met seizoensgroenten en
bij voorkeur met echt Texelse producten. 'Ik kan echt uitkijken
naar de eerste asperges of verse mosselen.' En als ze iets niet
kent, dan gaat ze het uitproberen. 'Ik zag vanuit mijn kantoor
een trekker voorbijrijden met pastinaken en kende de groente
niet. De enige remedie is dan meenemen en proberen.' Over
de eetcultuur van het eiland is het tweetal zeer te spreken.
Florien: 'Naast een mooi aanbod aan ingrediënten, geven
ondernemers graag advies en worden ervaringen enthousiast
uitgewisseld. Of het nu gaat om een mooi stuk vlees of vis, de
juiste wijn of een recept. Vergeet ook de vele eetclubjes niet',
vult Karmijn aan. Ondertussen voegt Florien paksoi en spekjes
aan de stampot toe en is ze klaar met het rollen van de Indi
sche gehaktballetjes. 'Ik moet even opletten hoor, ik doe altijd
maar wat, maar nu schrijf ik alles op voor het recept en dat is
even wennen. Zal ik hier maar eetlepels van maken of zo...?'
Karmijn knikt en kauwt op een appel. Ook de tarte tatin, het
handelsmerk van Florien, mag de oven in.
Aan de gedekte tafel gaan kletsen, eten en lachen moeiteloos
samen. De glazen zijn gevuld en ik moet 'echt een tweede
keer opscheppen', dit geldt zowel voor de stampot als voor
de tarte tatin. Wat als ze eens geen zin hebben in koken,
Reageer voor 25 november en maak kans op een luxe 'Smul- en bakpakket',
ter beschikking gesteld door Keukencentrum Texel. De antwoorden op de prijsvraag
kunt u mailen naar info@lenr.nl onder vermelding van 'Prijsvraag Smullen op Texel'.
Den Hoorn
Gevestigd aan het pleintje
in den Hoorn, De Naai 1
Tel. 0222 319 252
fax 0222 319 401
Hét adres voor
Schotse Hooglandervlees
Geniet ook thuis van de
Schotse Hooglanders uit "De Dennen"
Nu verkrijgbaar!
Wij bezorgen door heel Nederland!
Hoek Zwaanstraat Gravenstraat. Reserveren is mogelijk op
Tel: 0222-322214, Maandag en Dinsdag gesloten
Op tweede kerstdag
serveren wij een 7-gangenmenu
vanaf 17.00 uur.
De winnaar van het 'Smul- en bakpakket'
wordt in de Texelse Courant van 2 december
bekendgemaakt.
Vraag 1:
Op hoeveel graden wordt
de tarte tatin gebakken?
Vraag 2:
Welke rode wijn past het beste
bij de Indische gehaktballetjes?
Vraag 3:
Waar is de 'Hot Duo' in De Koog te koop?
De antwoorden op de vragen zijn
terug te vinden in de tekst.
Veel succes!
Heeft u interesse? Even een
telefoontje of een mailtje,
dan sturen wij u het menu toe.
Op de veerhaven van de Teso,
Florien en Karmijn hebben veel lol tijdens het kokkerellen
komt dat wel eens voor? 'Lekker uiteten met z'n allen!', roe- ook dat moet op het eiland goed geregeld zijn, aangezien ze
pen de zussen in koor. In de keuze van de restaurants is de met regelmaat een hapje buiten de deur eten.
sfeer allesbepalend. 'We eten net zo lief in een eenvoudige
strandtent als in een exclusief restaurant, als de sfeer maar
goed is en de bediening je een gevoel van welkom geeft.' En Teksten en toto's Mieke smtd
GEWOON LEKKER GENIETEN
(Decembermaand)
Weverstraat 18 - tel 312134