Hobbykok en Bourgondiër aan tafel dranken Indiaas restaurant Slagerij Goënga Koekjes Gebak Voor hobbykok en chefkok... IJ Keukencentrum Texel 'Eetcultuur op Texel heel gezellig' Havenresfaurant Texel Visspecialiteiten en echt Texelse produkten Win een 'Smul- en bakpakket'! met uitzicht op zee. Tel. 319310 VOOR FEESTDAGEN EN TUSSENDOOR PR\UN£YOIW?JI Zwilling messen Patisse bakvormen Diverse kook-, braad-, en grillpannen van: Le Creuset, Demeyere en Scanpan Diverse kook- en bakaccessoires Kerstkookdemo zat. 20 dec. 13.00 - 16.00 uur Profiteer tot het eind van het jaar van diverse feestaanbiedingen! U vindt het in de kookwinkel van... Maricoweg 6 - Den Burg. Tel. 312447 Bij ons vindt u een uitgebreid assortiment o.a. vele Texelse specialiteiten, binnen- en buitenlands gedistilleerd, wijnen en bieren. Altijd speciale aanbiedingen! Gehele winter geopend, bel even voordat u komt! Een bij/ondcrc Meer van India op Texel. Ikntt u ook benieuwd naar de smaak van onze traditionele Indiase gerechten!" Dan nodigt de lamilie klian u van harte uit om eens binnen te lo pen. Wij serveren in een gastvrije sfeervolle omgeving dage lijks heerlijke verse maaltijden, waaronderTandoori bereidt in onze eeltleTandoori oven' Gegarandeerd een onvergetelijke avoiul voor een eerlijke prijst 06-53425220 fax 327680 www.tajniahaltfxel.iil Vrijdagavond, de werkweek zit erop voor Florien Kok en Karmijn Lutke Schipholt. De rode wijn is ingeschonken en de week wordt uitgebreid doorgesproken wanneer ik aanschuif aan de ruime eettafel voor een avondje smul len en kletsen met twee Bourgondische levensgenieters. Op het menu staan stampot Paksoi en Indische gehakt balletje en een tarte tatin als toet. Minstens één keer per week eten ze samen. 'We moeten de week altijd even doornemen en dan koken we vaak samen. Als dat niet lukt doen we ergens een theetje.' De zussen genieten van eikaars gezelschap nu Karmijn sinds anderhalf jaar op Texel woont. 'Ze woonde jarenlang in Bolivia. Een mooi vakantieland, maar jéétje wat ongezellig!', vertelt Florien. De roots van de zussen liggen in Indonesië waar gezamenlijk en uitgebreid eten tot de eerste levensbehoeften behoort. Kokkerellen is hen dan ook met de paplepel ingegoten. Vooral hun vader wist van restjes de meest verrassende gerechten te maken. 'Dan kwam ik op bezoek en dacht ik verontwaardigd- hij heeft niets lekkers in de koelkast! Bleek hij toch een heer lijke schotel op tafel te kunnen toveren', vertelt Karmijn. Op hun moeder (die overigens ook op het punt staat naar Texel te verhuizen) en een zus na, woont de hele familie op het eiland. Na verschillende omzwervingen koos eerst hun vader, daarna Florien en sinds kort Karmijn voor het eiland. En de eetcultuur hebben ze meegenomen. Niet alleen eten de zussen regel matig gezamenlijk, ook de andere familieleden, vrienden en kennissen haken vaak aan. 'Het is nu rustig, normaal is het hier een zoete inval!','roept Florien enthousiast. Terwijl Florien ons bijschenkt en een pompoen begint te snijden, begint het bij Karmijn te kriebelen: 'Ik weet dat ik te gast ben vanavond, maar ik mag toch wel helpen?' Al snel staan de meiden druk kwebbelend en snijdend in de keuken en komt de geur van kokos en knoflook me tegemoet. Florien is een bewuste kok. Ze kookt met seizoensgroenten en bij voorkeur met echt Texelse producten. 'Ik kan echt uitkijken naar de eerste asperges of verse mosselen.' En als ze iets niet kent, dan gaat ze het uitproberen. 'Ik zag vanuit mijn kantoor een trekker voorbijrijden met pastinaken en kende de groente niet. De enige remedie is dan meenemen en proberen.' Over de eetcultuur van het eiland is het tweetal zeer te spreken. Florien: 'Naast een mooi aanbod aan ingrediënten, geven ondernemers graag advies en worden ervaringen enthousiast uitgewisseld. Of het nu gaat om een mooi stuk vlees of vis, de juiste wijn of een recept. Vergeet ook de vele eetclubjes niet', vult Karmijn aan. Ondertussen voegt Florien paksoi en spekjes aan de stampot toe en is ze klaar met het rollen van de Indi sche gehaktballetjes. 'Ik moet even opletten hoor, ik doe altijd maar wat, maar nu schrijf ik alles op voor het recept en dat is even wennen. Zal ik hier maar eetlepels van maken of zo...?' Karmijn knikt en kauwt op een appel. Ook de tarte tatin, het handelsmerk van Florien, mag de oven in. Aan de gedekte tafel gaan kletsen, eten en lachen moeiteloos samen. De glazen zijn gevuld en ik moet 'echt een tweede keer opscheppen', dit geldt zowel voor de stampot als voor de tarte tatin. Wat als ze eens geen zin hebben in koken, Reageer voor 25 november en maak kans op een luxe 'Smul- en bakpakket', ter beschikking gesteld door Keukencentrum Texel. De antwoorden op de prijsvraag kunt u mailen naar info@lenr.nl onder vermelding van 'Prijsvraag Smullen op Texel'. Den Hoorn Gevestigd aan het pleintje in den Hoorn, De Naai 1 Tel. 0222 319 252 fax 0222 319 401 Hét adres voor Schotse Hooglandervlees Geniet ook thuis van de Schotse Hooglanders uit "De Dennen" Nu verkrijgbaar! Wij bezorgen door heel Nederland! Hoek Zwaanstraat Gravenstraat. Reserveren is mogelijk op Tel: 0222-322214, Maandag en Dinsdag gesloten Op tweede kerstdag serveren wij een 7-gangenmenu vanaf 17.00 uur. De winnaar van het 'Smul- en bakpakket' wordt in de Texelse Courant van 2 december bekendgemaakt. Vraag 1: Op hoeveel graden wordt de tarte tatin gebakken? Vraag 2: Welke rode wijn past het beste bij de Indische gehaktballetjes? Vraag 3: Waar is de 'Hot Duo' in De Koog te koop? De antwoorden op de vragen zijn terug te vinden in de tekst. Veel succes! Heeft u interesse? Even een telefoontje of een mailtje, dan sturen wij u het menu toe. Op de veerhaven van de Teso, Florien en Karmijn hebben veel lol tijdens het kokkerellen komt dat wel eens voor? 'Lekker uiteten met z'n allen!', roe- ook dat moet op het eiland goed geregeld zijn, aangezien ze pen de zussen in koor. In de keuze van de restaurants is de met regelmaat een hapje buiten de deur eten. sfeer allesbepalend. 'We eten net zo lief in een eenvoudige strandtent als in een exclusief restaurant, als de sfeer maar goed is en de bediening je een gevoel van welkom geeft.' En Teksten en toto's Mieke smtd GEWOON LEKKER GENIETEN (Decembermaand) Weverstraat 18 - tel 312134

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2008 | | pagina 8