Dijk polder Het Noorden tijdelijk doorgebroken 'Elke woensdagavond is nu zeepmaakavond' Tamara Zijm gebruikt afval uit vaders slagerij Druk op bestrijding rampen Waddenzee Politiek verheugd over zelfstandigheid Krant lezen tijdens eten Oude films duren nooit te lang TEXELSE J COURANT Claire Smits miste de boot Veldwerkcentrum De Slinger de zaaltjes zondag oude Texelse films werden vertoond. DINSDAG 17 MAART 2009 Wat begon als een eenvoudige opdracht voor school, resulteerde in een nieuw en duurzaam pro duct, dat ook commercieel wel eens een succes kon worden: de van lamsvet gemaakte zeep van HAVO-scholiere Tamara Zijm. Ze had geen idee waar ze aan begon, toen ze in juni voor haar eindexamen de opdracht kreeg een profielwerkstuk te maken en haar vader. Hans Zijm van slagerij Goën- ga, voorstelde te onderzoeken wat er van lamsvet kan worden gemaakt. Het vlees van een lam wordt in toe nemende mate gegeten, de wol wordt gebruikt voor luxe kleding en de vulling van dekbedden, maar vet is een afvalproduct, dat na de slacht zo snel mogelijk wordt weggegooid. Speurwerk op internet leerde de 18-jange Zijm dat van dierlijk vet biobrandstof kan worden gemaakt. 'Maar dat mag je zelf niet doen, zodat ik er voor mijn werkstuk niets mee kon. Ik kwam ook cosmetische mogelijkheden tegen, vooral met zeep, en dat vond ik interessant.' Veel méér werd haar niet duide lijk, of het moest zijn dat er nogal krampachtig met lamsvet wordt omgegaan 'In Nederland, zelfs in heel Europa, is er geen fabriek meer die met dierlijk vet werkt, ledereen is bang voor acties van dierenacti visten. Dat is eigenlijk gek, want het is een heel duurzaam project. Een lammetje wordt niet voor z'n vet geslacht.' Om toch wat meer over de produc tie te weten te komen, stak ze haar licht op bij ambachtscentrum De Bonte Belevenis, waar op beschei den schaal zeep wordt gemaakt- Advies kreeg ze ook van Joost de Wit van Speciality Oils in De Waal en van dorpsgenoot en NlOZ'er Theo Hillebrand, die haar meer kon vertellen over het chemisch proces. 'En ik ben ook bij Willem Kikkert geweest. Die vertelde hoe ze vroe ger zeep maakten Dat gebeurde nog gewoon op de boerderij, nadat het kadaver was verbrand.' Veel hulp kreeg ze ten slotte van Mare van Rijsselberghe, de grote man achter veel nieuwe producten van Texel en het waddengebied, die goede mogelijkheden zag en bij een gespecialiseerd bedrijf een kruidex- tract liet ontwikkelen, gebaseerd op zeekool. Toen haar eenmaal duide lijk was hoe je zeep maakt, ging ze zelf aan de slag. In de slagerij bij haar vader. 'Je mag het vet van een geslacht lam wel verwerken, maar dat moet ter plekke gebeuren. Dat is wettelijk zo geregeld. Je moet het vet eerst smelten Dan moeten er plantaardige vetten bij. Wanneer het is afgekoeld tot 51 graden moet het een chemische reactie aangaan met water en natron hydroxide. Dan treedt de verzeping op. Het is heel belangrijk dat alle ingrediënten 51 graden zijn, anders lukt het niet. Daarna moet je het een uur lang roeren, totdat het dik wordt.' Voordat ze het proces goed in de vingers had, gingen er weken over heen. Voor een profielwerkstuk in het eindexamenjaar staat onge veer 80 uur, maar Zijm maakte er 'Ik werd voor gek verklaard dat ik n n onderwerp bezighield. IFoto Joop Rommeis/BeeMDank Texel) inmiddels zeker 50 meer. Ze heeft de mislukte zeepjes bewaard, als bewijs dat ervaring geen overbo dige luxe is. Het zijn exemplaren met merkwaardige structuren en weinig aanlokkelijke geuren, waar voor geen koper geïnteresseerd zou zijn geweest. 'Een zeepje bestaat uit. voor ongeveer zeventig pro cent uit lamsvet. Je hebt ongeveer 2100 gram nodig voor 50 zeepjes. Aan een geslacht lam zit gemid deld één kilo bruikbaar vet. Maar vooral de hoeveelheid kruiden luis tert erg nauw. Je gebruikt al snel te veel en dan ruikt het heel sterk.' Sinds het product officieel is getest door een biochemicus en goedge keurd voor consumptie, maakt Zijm wekelijks een partij zeep. Lachend: 'Elke woensdagavond is zeepmaak avond. Donderdagavond is het zeep snijden en vrijdagavond zeep ver pakken. Ik heb zeepjes in een netje - voor €2,50 - en in een doosje, voor €4,-. In de doosjes zit ook een schaapje. Ze zijn allebei voorzien van een logo dat ik zelf heb ont worpen, met de vermelding dat het om een ambachtelijk Texels product gaat.' Of de zeep een commercieel succes wordt, durft ze nog niet te zeggen. Voorlopig wordt het alleen verkocht bij Goënga en bij Shoeby Fashion in Den Burg, waar ze iedere zaterdag in de winkel helpt. Vooral toeristen blijken er belangstelling voor te hebben, als souvenir of als cadeautje voor thuis. 'Ik heb ook de schoonheidsspecialisten in ons dorp wat zeepjes gegeven. Dat heeft me al enthousiaste reacties opgeleverd. Het is een echt natuur product, waar je heel zachte han den van krijgt. De enige klacht is dat de zeep niet erg schuimt. Dat klopt, maar ik heb ook geen zin er chemi sche middelen aan toe te voegen zodat het wél schuimt. Bovendien is het niet nodig, want het is de zeep die schoon maakt, met de schuim.' Vanavond presenteert Zijm de zeep op school, als afronding van haar profielwerkstuk. Ze verheugt zich er op. 'Ik werd eerst voor gek ver klaard, dat ik me met zo'n onder werp bezighield. Andere leerlingen hadden veel gewonere onderwer pen. Maar dat gaf me meer ener gie, dan dat het me tegenhield. De laatste tijd knjg ik ook heel positieve reacties en vinden ze het spannend dat mijn product nu in de winkel ligt.' Polder Het Noorden is deze maand het toneel van uiteenlopende graaf werkzaamheden. In opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is onder meer de dijk tussen polder Het Noorden en het Eierlands Kanaal opengegra ven. Er wordt een brede wateraf voer gegraven, waarmee overtollige neerslag uit de polders Eierland en Het Noorden rechtstreeks via gemaal De Krassekeet naar zee kan worden afgevoerd Door onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van explosieven uit de Tweede Wereld oorlog in de dijk liep het werk enige vertraging op, maar sinds het begin van deze maand wordt volop gegra ven. Er wordt onder mee een brede waterloop aangelegd met aan één kant een natuurvriendelijke oever. In de dijk bij Het Noorden, onder de Schorrenweg en bij het Bui tenzwin komen drie grote beton nen duikers met kantelstuwen. Dit systeem moet ervoor zorgen dat het water gedoseerd kan afstromen. Door het werk is de Schorrenweg tijdelijk voor verkeer afgesloten. Het karwei wordt uitgevoerd door aannemersbedrijf KWS Infra BV, dat onder meer gebruik maakt van een graafmachine die is uitgerust met GPS-bestunng. Hiermee kan tot op de centimeter nauwkeurig wordt gegraven. Uitvoerder Frank Loonstra laat weten zoveel moge lijk gebruik te maken van Texelse onderaannemers. Het werk moet eind april klaar zijn. an het werk in de opening die in de dijk tussen polder Het Noorden en het Eierlands Kanaal is gegraven. Op de e waterloop, met een natuurvriendelijke oever. lFoK oe^o De politieke partijen reageren ver heugd op het advies dat Texel een zelfstandige gemeente mag blijven. Er wordt wisselend gedacht over het versterken van de samenwer king met Den Helder. Een rondje langs de raadsleden. Joop Groeskamp (Texels Belang): 'We zijn tevreden dat Texel zijn zelf standigheid kan behouden. Samen werken met Den Helder staat voor ons buiten kijf, omdat alle auto's er doorheen rijden en de veerhaven er ligt. Maar alleen al geografisch kan het nooit tot een fusie komen. We willen geen wijk 23 van Den Helder worden. Wij willen ook graag samen werken met de andere Waddenei landen en we hebben gemerkt dat bij hen de deur naar Texel nog altijd open staat.' Gerbrand Poster (WD): 'We zijn het eens met de zelfstandigheid, maar verder blijven we ons op samenwer king met de Waddeneilanden nchten. Gasten bij het 't Bikkelement in De Cocksdorp treffen dit jaar geen menukaart aan op tafel. Ze krijgen een menukrant, waarin de gerechten en verhalen over het restaurant staan. Eigenaren Gerard en Joke Hooij- schuur willen met de krant hun kaart op een andere manier presenteren en tegelijkertijd het 15-jarig bestaan van 't Bikkelement vieren. Gerard en Joke deden het idee op bij een restaurant in Heerenveen waar ook met een menukrant werd gewerkt. Gerard: 'Ik zei tegen Joke dat we er zo een moesten meenemen. Zij dacht er hetzelfde over en had hem al in de tas zitten.' De menukrant, die twaalf pagina's groot is, bevat op de middenpagina's de gerech ten. Op de andere pagina's staan verhalen over 't Bikkelement en advertenties. Gasten kunnen arti kelen lezen van overburen Piet en Céline Zijm. Dennis Vonk beschrijft zijn eerste ervaringen met spareribs, vaste klant Stefan de Wit vertelt over het restaurant en Hans Zijm verhaalt over het lamsvlees dat er wordt geserveerd. Op de voorpagina staat De Texelse Courant besteedt de ko mende tijd aandacht aan bedrijven die zich op een bijzondere wijze pre senteren. Heeft u tips. laat het dan weten aan de redactie: 362623 of redactie@texelsecourant.nl. een verhaal dat aan het restaurant en Gerard en Joke is gewijd, 't Bik kelement heeft 20.000 menukranten laten maken. Gasten kunnen ze aan tafel lezen en na afloop mee naar huis nemen. Ze worden vanaf vanavond aan de tafels verspreid. De krant wordt ook huis-aan-huis op Texel bezorgd. Hoewel in eerste instantie voor de hand liggend, zijn er bewust geen kleurplaten voor kinderen in opgenomen. Joke: 'Er zullen ook mensen zijn die de kran ten terug geven en dan is het niet leuk als volgende gasten een al ingekleurd exemplaar zouden krij gen.' De menukrant is vooralsnog een éénmalige uitgave. We moeten geen binding met de Kop van Noord-Holland hebben, behalve voor wat moet. Samenwerken met de Waddeneilanden is het beste voor het behoud van de zelfstandigheid en daar willen wij ook een verkiezings thema van maken. Ons hart ligt bij de Wadden.' Marijke Eelman (CDA): 'Het was voor mij geen vnjdag de dertiende toen we het advies van Nico Schoof hoorden. Hij trekt een voortreffelijke conclusie waar we erg blij mee zijn. Je ziet dat Texel echt op een schar nierpunt ligt en het puntje op de i van Noord-Holland is. Voor zaken die met de Wadden te maken hebben, werken we samen met de Wadden eilanden en voor het overige kijken we naar het zuiden. We doen al veel samen met Den Helder en dat kunnen we voortzetten, maar we kunnen voor samenwerking ook kijken naar ande re gemeenten door de digitale wereld die in gemeenteland in opkomst is.' Alfred Schaatsenberg (PvdA): 'Dit is een advies waar we in eerste instantie erg blij mee zijn. maar we zijn er nog niet. De zelfstandigheid van .Texel moet nog langs de provincie en de Tweede Kamer, al verwacht ik van de provincie geen problemen. We hebben geen bezwaar tegen samen werken met Den Helder, maar het hoeft niet specifiek Den Helder te zijn. We zouden bij wijze van spreken ook met Alkmaar of Maastricht kunnen samenwerken.' Rikus Kieft (GroenLinks): Het advies Van alle kanteiffi^f)] De bestrijding van calamiteiten op de Waddenzee staat onder druk. Bij de Wet op de Veiligheidsre gio's, die dez week in de Tweede Kamer wordt besproken, is geen rekening gehouden met een bij zondere structuur die de Wadden eilanden hebben ontwikkeld. Het Eilander College, het samenwer kingsorgaan van de burgemeesters van de Waddeneilanden, heeft hier over aan de bel getrokken. De vijf eilanden hebben vier jaar geleden met elkaar afgesproken dat de com missaris van de koningin in Friesland bestuurlijk de zaken coördineert als zich een ramp op de Waddenzee voordoet. Dat moet ertoe leiden dat een calamiteit direct ééndui dig en doeltreffend wordt aangepakt en instanties elkaar niet in de weg lopen. Volgens de Wet op de Veiligheids regio's zou de coördinatie echter in handen moeten zijn van de vei ligheidsregio Noord-Holland Noord (Texel) of de veiligheidsregio Fries land, afhankelijk van de plek waar zich een ramp voltrekt. In dat geval zou de burgemeester van Alkmaar (voorzitter NHN) of de burgemeester van Leeuwarden (Friesland) moeten coördineren. De commissans van de koningin krijgt dan een toezichthou dende rol. De eilanden zien meer in erkenning van de commissaris als dé bestuur lijke coördinator omdat de Wadden zee één geheel is. Daarnaast kan een calamiteit volgens de eilanden maandenlang doorwerken op de ecologie, het milieu of het toerisme, waardoor het volgens de eilanden ook praktisch is als de commissans van de koningin bestuurlijk meteen nauw betrokken is. dat Texel zelfstandig moet blijven, is in dit geval de enige juiste conclusie. We moeten nu verder bezien met wie er verder kan worden samenge werkt. Het is niet relevant met welke gemeente dat is, het belangrijkste is dat samenwerking een praktische meerwaarde heeft.' Frans Visman (D66): 'Er ligt een duidelijk en goed rapport. Je ziet erin dat we meteen op zelfstandig heid hebben gehamerd. We moeten wel samenwerking zoeken. Dat kan Den Helder zijn, die lijn moeten we goed openhouden. Je bent eikaars buren, maar het moet ook wel klik ken. Aan de andere kant hebben we de samenwerking met de Waddenei landen en vorige week bij de laatste bijeenkomst van de Eilander Raad was de sfeer goed.' Gerard Weijers (eigen lijst): 'Het rapport geeft aan dat Texel een aparte positie heeft en ik denk dat dat prak tisch is. Nu moeten we de kerntaken- discussie afronden om te bezien met wie we verder kunnen samenwerken. Daarbij moeten we ons goed oriënte ren op wat er bij Texel past. Je kunt niet om Den Helder heen, maar er zijn ook andere gemeenten. Je hebt het voordeel dat er steeds meer digitaal gebeurt, waardoor je overal terecht kunt. We moeten nu bekijken wat voor Texel het beste is.' lp UPrlnn inn wan mirlp filmc- in Hnnr \/nn pm_i i- II- I De vertoning van oude films in Ecomare trok zondagmiddag niet minder dan 110 bezoekers. Een meevaller voor de organisatoren en reden om te overwegen meer van dergelijke voorstellingen op touw te zetten. Nostalgie trekt, zeker als het plaatselijke nostal gie is. De documentaires die zondag drie volle zaaltjes trokken, werden meer dan 60 jaar geleden op Texel opgenomen. Het was de uit 1944 daterende Texel de parel der Wad deneilanden, het debuut van de later beroemd geworden Herman van der Horst. Hij maakte de film in opdracht van TESO, die er effec tieve promotie voor Texel in zag. Van der Horst was destijds directeur van het Texels Museum. Hij had de uit de Zaanstreek afkomstige Ger- nt J. de Haan bij zich als assistent. Het was dus niet verwonderlijk dat het vooral een natuurfilm werd van een voor die lijd opmerkelijke kwa liteit, zeker als in aanmerking wordt genomen dat met primitieve tech niek en onder oorlogsomstandighe den moest worden gewerkt. De film blinkt uit door de vogelopnamen. Die waren overigens met gemaakt door Van der Horst, maar door Nol Binsbergen. wiens naam in de afti teling van de oorspronkelijke film overigens niet voorkomt. De film werd tot eind jaren vijftig in het seizoen wekelijks gedraaid in de bioscoop van Pen aan de Zwaan straat (waar nu Chinees restaurant Azië is gevestigd). Vooral toeristen kwamen er op af, maar ook veel Texelaars. Om er een avondvullend programma van te maken, vertelde VW-directeur Oskamp vooraf het aloude juttersverhaal De Stroop pot. VW en TESO besloten met de vertoningen te stoppen toen de film zodanig was verouderd dat hij geen reëel beeld meer gaf van wat het Waddeneiland had te bieden. Omdat Herman van der Horst intus sen onbetaalbaar was geworden, liet TESO voor 80.000 gulden een nieuwe documentaire in kleur maken door Reinier Meyer uit Den Haag. Deze opvolger, met de titel Ver telsels over Texel, trok echter veel minder bekijks, vooral als gevolg van concurrerend ander vermaak dat Texel begon te bieden. Wat zondag in Ecomare werd ver toond, was slechts een deel van de originele film. Er was een compilatie van gemaakt uit vrees dat het voor het publiek anders te langdradig zou worden. Dat was jammer, want er was nu weinig samenhang. Nie mand zou de vertoning van de com plete documentaire een probleem hebben gevonden, integendeel. De tweede film werd wel compleet vertoond. Dat was een veel minder bekende documentaire die in 1948 door Van der Horst werd gemaakt over de Texelse schapenhoudenj met als titel Dragers van het gul den vlies. Ook hierbij was Gerrit de Haan blijkbaar betrokken Hij was in de film te zien, meeliftend met een lammerenwagen. De film munt uit door sfeer en fotografie. De econo mische betekenis van de schapen houderij wordt breed uitgemeten en zelfs wordt ergens gezegd dat het eiland zijn welvaart daaraan heeft te danken. Het tegenwoordig zo in de aandacht zijnde Texelse lams vlees was destijds kennelijk niet zo belangrijk, want in de film gaat het vooral over de hoogwaardige wol die als 'gulden vlies' werd gezien. Naast schapen zie je in de docu mentaire ook veel mensen die met de schapen bezig zijn. Vooral voor kijkers die oud genoeg zijn om die te herkennen kan het dan niet meer stuk. Gerard en Joke Hooijschuur bekijken de menukrant die zij vanaf vandaag i Bikkelement aan de gasten geven. ,foio Jeroen van h. Claire Smits van GVT deed afgelo pen weekend in Heerhugowaard en Enkhuizen mee aan regiokampioen schappen voor de vierde divisie. De wedstrijd in Heerhugowaard verliep zaterdag voorspoedig, maar zondag had Smits zich verkeken op de vertrektijden van de boot. Omdat ze pas om acht uur van het eiland kon. kwam ze te laat voor het begin van de wedstrijd, waardoor er amper tijd was voor een warming- up en een degelijke voorbereiding. Daardoor kwam ze extra onder druk te staan, wat zich deed merken in het resultaat (sprong 8.3; brug 8,15: balk 6,75; vloer 8,45: totaal: 31,65). In mei doet Smits mee aan de finale van de regio Noord Van de vijf turners die zaterdag in Heerhugo waard deelnamen aan de compe titiewedstrijd van rayon Noord was Eva van der Velde de enige die een podiumplaats wist te bemachtigen. GVT was sterk vertegenwoordigd bij de pupillen 1 (divisie 5). Eva van der Velde eindigde met 34,25 punten op een gedeelde tweede plaats, Jerney Oostra greep met 33,65 punten net naast een medaille en Daniëlle Pol derman wist zich mede door een sterk optreden op de sprong te handhaven in de top-tien en ein digde als negende (32,10). Claire Smits was de enige turner van GVT die meedeed aan de wedstrijd voor de instapdivisie 4. Ondanks een constante wedstrijd leverden haar 32,55 punten niet meer op dan een zesde plaats.Bij de junioren divisie 5 werd GVT in een sterk, maar klein deelnemersveld vertegenwoordigd door Célina Veenstra. Zij hield zich gedurende de wedstrijd knap staan de, maar kwam met een puntento taal van 29,95 net te kort voor het eremetaal en eindigde als vierde. Uitslagen: (achtereenvolgens sprong, brug, balk, vloer, totaal) - Eva van der Velde (8,45, 8,85; 7,90; 9,05; 34,25), Jerney Oostra (8,45; 9,15, 7,45; 8.60; 33,65), Daniëlle Polderman (8,90; 8,70; 6,55; 7,95: 32,10), Claire Smits (8,55, 8,05; 7,85, 8,10; 32,55), Celina Veen stra (7,75; 6,85; 7,50; 7,85; 29,95),

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2009 | | pagina 5