'Eten bijna niet
aan te slepen
'Een echt
bikkelweekend'
TEXELSE
Texel Culinair enorme publiekstrekker
'Vurig pleidooi voor de visserijsector'
8 COURANT
DINSDAG 15 SEPTEMBER 2009
Stijlvol, smakelijk, gezellig, goe
de wijn en voor elk wat wils. Een
compliment van bezoekers van
Texel Culinair dat dit weekend in
De Koog een ongekend groot
aantal liefhebbers trok.
Het schouderklopje was afkomstig
van Willem en Ann Daman uit Broek
op Langedijk. 'We komen nu voor
het vijfde jaar. We maken er altijd
een vakantie van. Een hotelletje
boeken en drie dagen feest. Texel
Culinair is veel leuker dan Culinair
in Alkmaar. Hier ligt de lat veel
hoger. Veel meer stands, een hoge
re kwaliteit en veel stijlvoller. Alk
maar kan hier echt wat van leren.'
Je hebt van die dagen dat alles
mee zit. Dit week
end leek dat zo in
De Koog. Mooi
weer, lekkere hap
jes, een goede sfeer
en veel mensen.
Ongekend veel,
Texelaars en toeris
ten, van wie menig
een het als een reü
nie ervoer. De
organisatie had 30.000 setjes
bestek besteld en die vlogen
erdoor. De voorraad bordjes moest
worden aangevuld, evenals wijn en
andere gerechten. Eten en drinken
viel bijna niet aan te slepen. Frans
en Yvonne Westenbrugge van de
stand van Bosch en Zee meldden
ten opzichte van vorig jaar zelfs
driemaal zoveel Kögertjes te heb
ben omgezet. Populair waren de
porties 'Duivelse garnalen' die ze
serveerden. 'Het is bijna niet aan te
slepen. De voorraad die ik had
besteld, was al snel op. Ik ben bij
de vishandels langsgegaan en heb
de hele voorraad opgekocht. We
hebben nog twintig kilo in voor
raad, maar dan is het op', zei de
kok zondagmiddag. De naamsbe
kendheid die Texel Culinair in zes
jaar heeft opgebouwd, werpt
vruchten af. Westenbrugge: 'Al
onze appartementen zijn volge
boekt. Allemaal mensen voor Texel
Culinair.' De campagne, in samen
werking met de WV, had een
steentje bijgedragen.
Ook in andere stands zat de stem
ming er goed in. Zoals bij Bos en
Duin, dat voor het eerste jaar pre
sent was. De schaaltjes rilette van
Texels lam, gebakken tonijnfilet en
aardbeien, werden vlot verkocht.
Rob Koenen: 'We doen dit voor het
eerst. Er zit veel werk in. We zijn
twee weken geleden al begonnen
met de voorbereiding.' Collega
Roy: 'Zaterdag was het zó druk,
dat twee vrienden uit Volendam
hebben geholpen. Dat was hard
nodig. Maar we doen goed mee.
We hoorden dat we qua omzet op
de vierde plek staan. We staan hier
op een gouden stek', doelde hij op
de hoek plein-Dorpsstraat.'
'De Koog laat zich hier van zijn
goeie kant zien. Een goede sfeer
en geen wanklank. Het mooie is
dat de stands 's nachts met rust
werden gelaten, terwijl hier tot 5.00
uur volk op straat liep. Jong en oud
loopt hier door elkaar. Sociale con
trole werkt dus', zei speaker Aris
van Zeijlen.
Vogelhuis Oranjerie een Jodenhaas
op spies verorberde. 'Mooi rosé
gebakken.' Over het evenement.
'Dit is de zesde editie en je kunt zien
dat de restaurants veel van de gas
ten hebben geleerd. Dat proef je
terug in de gerechten. Ze worden
steeds creatiever. Het is goed dat
overal dezelfde wijnen worden
geserveerd. De Koog heeft een
superevenement!'
Kögertjes
Hier en daar werd gemopperd dat
drie Kögertjes (€1.30 per stuk) voor
een relatief klein portie aan de dure
kant was, maar er was ook tevre
denheid over stands waar de klan
ten voor hetzelfde geld royaler wer
den bedeeld. De
snelheid waarmee
de tijdelijke munt
eenheid van hand
tot hand ging was
ongekend, zelfs
zodanig dat pen
ningmeester Rein
Stam zich zater
dagmiddag al
zorgen maakte
over een dreigend tekort. Een deel
van de opbrengst gaat via de Ezel
vereniging naar Stichting Hulp Hond
en de Texelse voedselbank.
Druk
Elke stoel was bezet en in de straat
en de stands heerste grote drukte,
vooral zaterdagavond. De restau
rateurs en hun medewerkers maak
ten overuren, van 's morgens vroeg
tot 's avonds laat. Vele handen
maakten licht werk. Chefkok Jan
Stevens van La Casserole kon drie
dagen rekenen op de hulp van zijn
zoon. Joram Timmerman van
Sandton-hotel Cooghen maakte
zich populair met huisgerookte
zalm met kruidencrème. 'Texel
Culinair is een mooie try out. De
reacties zijn goed, dus grote kans
dat het op de menukaart belandt.'
Jurylid Léon Ribbens kreeg bezoek
van de verslaggever toen hij bij
Uitslagen:
Eerste Prijs grote restaurants:
Hotel Tatenhove, Eerste prijs
kleine restaurants: De Pick Up,
Eerste prijs overigen: Café Het
Biervat. De Kweker-Kossen
Hospitality Award: Restaurant
Quinty's, Publieksprijs gerecht
jes: Restaurant Vogelhuis-Oran
jerie (de Jodenhaas). Prijs Mys
tery Guest (Harry Mathijsen):
Restaurant Bos en Duin (debu
tanten bij Texel Culinair). De jury
besloot dat Culinaire Verwen
nerij Bij Jef meedeed buiten
mededinging, maar wilde toch
laten blijken grote waardering te
hebben. Léon Ribbens reikte
aan Jef Schuur zijn tweede ster
uit, de Texel Culinair ster.
Op verzoek van de Texelse
Courant houdt Durjet van Beek,
mede-eigenaar van Viscentrum
van Beek in De Koog en deel
nemer van Texel Culinair, een
week lang een weblog bij. Van
daag het tweede deel: over Bert
Visscher, een Deens kottertje,
eerlijke vis, zwaar bier en een
bord vol krukels. Het volledige
weblog is te lezen via www.
texelsecourant.nl.
(Donderdag)
'Hou veul pankouk'n hest bakt,
Rika?' Deze vraag komt van Bert
Visscher (nogal druk natuurlijk).
'Zeven, wat dan?' 'D'r staan
80.000 man voor de deur.' (Dit
gaat over een rustig pannenkoe
kenhuisje, waar ze niet op de
hoogte waren van
een enorm evene
ment). Vanmorgen
waren we dus met
z'n vijven en lek
ker bezig. Stamp
pot maken (voor
80.000 man), win-
terpeenkrulletjes
(ja, verzinnen is
één ding, doen komt daarna).
Pap had z'n stuurstoel meegeno
men van het kottertje (houten
Deense omgebouwde plezierkot-
ter, waar we heel wat vakanties
op hebben doorgebracht). Want
ook doordat hij in de ziekenhuis
periode zo snel 21 kg was afge
vallen, heeft hij nu last van jicht.
Hij is gelukkig alweer gegroeid,
maar wil geen drie cijfers meer op
de weegschaal. Bikkel als hij is,
zat hij dus op z'n stuurstoel zalm
te snijden. Doordat we de zaak
vandaag dicht houden (i.v.m. de
avondwake moeten we boot 2
uur weg), kunnen we nu veel
doen in relatief korte tijd. Onder
de koffie houdt pap een vurig
pleidooi voor de visserijsector.
Mensen die deze visserman heb
ben gehoord, zullen nooit van
hun leven nog kiezen voor panga.
Ze gaan voor eerlijke, pure, wilde
vis. Wij bakken schol en poon in
de tent.
We zijn nu in Hazerswoude om
afscheid te nemen van Jenny. We
kwamen net langs de kerk rijden.
Ze werd de kerk ingedragen. Het
was emotioneel, 's Avonds is ze
kunnen doen. Dat was dus fout
gedacht. We waren allemaal con
tinu bezig. Twee van ons in de
keuken, een voor de drank, een
achter de bakplaat, twee gerecht
jes opmaken, twee gerechtjes
doorgeven aan de gasten en een
vliegende keep. Het moet voor
ons ook leuk zijn. Dat is het ook!
Jan stond in de tent. Bren enthou
siast: ik neem hem wel. Of ben je
al geholpen? Dubbelzinnig. En
Sandra laat een biertje vallen.
'Zwaar bier, zeg.' Iemand zit te
peuteren met een prikkertje. 'Er
zit niets in m'n alikruken!' Sjef
passt meteen een heel bord
krukels door. Je moet ze eruit
wippen. Wim en Ria komen ook
eten. Gelukkig dat het eindelijk
wat beter gaat! Voor de kerst is
ze weer thuis.
(Zondag)
VAKANTIES VOOR LICHAMELIJK
CEHANDICAPTE MENSEN
Nikadel 21
1796 BP De Koog
Tel. 32 70 25
Rabobank 36.25.73.360
weer naar huis gebracht. Barry
wilde niet dat ze in de koude kerk
bleef. Morgen moeten ze dan het
laatste wat ze hebben loslaten...
(Vrijdag)
Vrijdagochtend half 5 weggere
den. Boot half 7. De tent inrichten
met z'n allen. En alle andere voor
bereidingen. In de zaak is het ook
nog druk. Het zal voor de gasten
wel raar zijn om zoveel mensen
bezig te zien die dan niet voor
hun in de weer zijn. Vandaag kan
ik eigenlijk geen klanten helpen
aan de toonbank. Om 4 uur staan
we er toch weer. Culinair is begon
nen. Het is heel bijzonder en het
doet echt goed dat iedereen komt
helpen. Daar ben ik enorm blij
mee. Het is een goede sfeer. Om
11 uur even nazitten.
(Zaterdag)
Vandaag zijn we met z'n nege
nen. Ik dacht dat we dan allemaal
zelf ook eens een rondje zouden
We gaan ieder
jaar op bikkel
weekend met de
vriendengroep
van onze HBO
tijd. We doen
(deden) dan héél
actief, survival in
de Ardennen, etc.
Het actieve is iets
afgezwakt. Onze studententijd is
al even geleden. Misschien moe
ten we de namen omwisselen. Dit
culinair weekend is een echt bik
kelweekend en het oorspronkelij
ke bikkelweekend wordt steeds
meer een weekend waarin wij
culinair genieten.
(Maandag)
Dit weekend zouden we bijna
dromen van hordes mensen die
ons met mesheften (schelpdieren)
achterna zitten. De netten zijn
binnengehaald. Alles opgeruimd,
netjes.
Vandaag weer lekker gewerkt met
Miranda. Kees, Suzanne en Kaat
onze 'recalcitrante keukenhulp'.
Morgen is er een hospitality-bij-
eenkomst, een goed project en
streven dat Texel 's werelds meest
gastvrije plek is. Deze week de
boekhouding weer eens bijwer
ken, nieuw kleingeld halen, etc.
Klusjes die even zijn blijven lig
gen.
Tussen het proeven door zorgde deze 'kikker' voor hilariteit. Ook
andere theatrale acts zorgden voor vertier.
Oranjerie Het Vogelhuis was één van de stands waarvoor het soms
dringen geblazen was.
Goede start voor
dames De Koog
Het damesteam van SV De Koog
beleefde zondag een prima start
van het seizoen. In Den Oever
werd Wiron met maar liefst 0-5
verslagen.
De Koger dames speelden vooral
technisch uitstekend voetbal,
waarbij ze veelvuldig in balbezit
waren. Dat gebeurde onder leiding
van Biem Trap. Hij is de opvolger
van Bianca Kaercher, die haar
coachjas heeft ingeruild voor het
keeperstenue en nu op doel staat.
Al in de eerste helft stelde De Koog
orde op zaken. Lucie Burgman
scoorde tweemaal, waarna aan
voerder Juliette Korremans de 0-3
op het scorebord bracht. Het doel
punt van de dag werd gemaakt
door Alissa Kossen, die vlak voor
rust de bal uit een corner recht in
de kruising schoot.
In de tweede helft sloeg de ver
moeidheid toe. Toch bleef De Koog
kansen krijgen. Dat leidde tot nog
één doelpunt, gescoord door Tessa
Hopman, na een mooie pass van
Jhessie Postma.
Geslaagd
De 24 jarige (oud-Texelaar) Maris-
ka Brouwer slaagde voor de ver
korte (BBL) opleiding tot verpleeg
kundige aan het ROC Midden
Nederland in Utrecht en de locatie
Hilversum van de Tergooizieken-
huizen. Zij is werkzaam op afdeling
Thorecale Chirurgie van het AMC
te Amsterdam.
Zaterdag 19 september:
10.00 uur. Bij manege Akenburg
wordt vandaag en morgen een
samengestelde menwedstrijd
gehouden. Publiek heeft gratis
toegang.
10.30 uur. Bij Artex begint om
10.30 uur een selectiedag voor
een volgend jaar op te voeren
jubileumvoorstelling, ledereen die
wil meewerken, is welkom. Tel.
313493.
16.00 uur. Bij De Burght aan de
Binnenburg gaat om 16.00 uur
een rondgang tegen zinloos
geweld van start.
20.00 uur. In de kerk van Den
Hoorn begint om 20.00 uur een
optreden van dameskoor de Tan
tes van Sepp. Toegang is gratis.
20.30 uur. In het atelier van Char
les Janko aan de Witteweg nabij
Den Hoorn begint om 20.30 uur
een uitvoering van Richard
Strauss' Enoch Arden.
Cinema Texel vertoont Ice Age 3,
3D (12.00), G-Force, 3D (14.15),
De Storm (16.30, 19.00, 21.30),
Suske en Wiske (13.00), Harry
Potter 6 (15.30), The Proposal
(18.45) en Public Enemies (21.15).
Zondag 20 september:
10.00 uur. Bij evangelistenecht-
paar Jan en Paula Brouwer (Haf-
felderweg 18, Den Burg) begint
om 10.00 uur een huissamen
komst.
Restaurant Bos en Duin deed voor het eerst mee met Texel Culinair.
De inzet werd door de Mysterie Guest (Harry Mathijsen) beloond met
een eerste prijs. IFoto's Gerard Timmerman)
12.00 uur. Zwembad Molenkoog
in Den Burg is voor het laatst
open. Van 12.00 tot 16.00 uur is
het bad gratis toegankelijk.
14.00 uur. Bij De Worsteltent aan
de Smitsweg in de Dennen begint
om 14.00 uur een optreden van
Tom Wolkers. De toegang is gra
tis.
Cinema Texel vertoont Ice Age 3,
3D (12.00), G-Force, 3D (14.15),
De Storm (16.30, 19.00, 21.30),
Suske en Wiske (13.00), Harry
Potter 6 (15.30), The Proposal
(18.45) en Public Enemies
(21.15).
Maandag 21 september:
13.30 uur. Witteweg 3. In de schu
ren van Axel Lap in Den Hoorn
wordt van 13.30 tot 16.00 uur een
rommelmarkt gehouden. De
opbrengst is voor het onderhoud
van het Hoornder kerkje.
Cinema Texel vertoont De Storm
(20.30) en Public Enemies
(20.00).
Een hapje hier, een schoteltje daar en wie geluk heeft mag ook proe
ven van het gerecht dat de vrouw heeft gekozen.
De jury, onder andere bestaande uit (van links naar rechts) Léon Rit
bens, Bart Robbers en Nel Eelman, arriveerde per solex.