'Eten bijna niet aan te slepen 'Een echt bikkelweekend' TEXELSE Texel Culinair enorme publiekstrekker 'Vurig pleidooi voor de visserijsector' 8 COURANT DINSDAG 15 SEPTEMBER 2009 Stijlvol, smakelijk, gezellig, goe de wijn en voor elk wat wils. Een compliment van bezoekers van Texel Culinair dat dit weekend in De Koog een ongekend groot aantal liefhebbers trok. Het schouderklopje was afkomstig van Willem en Ann Daman uit Broek op Langedijk. 'We komen nu voor het vijfde jaar. We maken er altijd een vakantie van. Een hotelletje boeken en drie dagen feest. Texel Culinair is veel leuker dan Culinair in Alkmaar. Hier ligt de lat veel hoger. Veel meer stands, een hoge re kwaliteit en veel stijlvoller. Alk maar kan hier echt wat van leren.' Je hebt van die dagen dat alles mee zit. Dit week end leek dat zo in De Koog. Mooi weer, lekkere hap jes, een goede sfeer en veel mensen. Ongekend veel, Texelaars en toeris ten, van wie menig een het als een reü nie ervoer. De organisatie had 30.000 setjes bestek besteld en die vlogen erdoor. De voorraad bordjes moest worden aangevuld, evenals wijn en andere gerechten. Eten en drinken viel bijna niet aan te slepen. Frans en Yvonne Westenbrugge van de stand van Bosch en Zee meldden ten opzichte van vorig jaar zelfs driemaal zoveel Kögertjes te heb ben omgezet. Populair waren de porties 'Duivelse garnalen' die ze serveerden. 'Het is bijna niet aan te slepen. De voorraad die ik had besteld, was al snel op. Ik ben bij de vishandels langsgegaan en heb de hele voorraad opgekocht. We hebben nog twintig kilo in voor raad, maar dan is het op', zei de kok zondagmiddag. De naamsbe kendheid die Texel Culinair in zes jaar heeft opgebouwd, werpt vruchten af. Westenbrugge: 'Al onze appartementen zijn volge boekt. Allemaal mensen voor Texel Culinair.' De campagne, in samen werking met de WV, had een steentje bijgedragen. Ook in andere stands zat de stem ming er goed in. Zoals bij Bos en Duin, dat voor het eerste jaar pre sent was. De schaaltjes rilette van Texels lam, gebakken tonijnfilet en aardbeien, werden vlot verkocht. Rob Koenen: 'We doen dit voor het eerst. Er zit veel werk in. We zijn twee weken geleden al begonnen met de voorbereiding.' Collega Roy: 'Zaterdag was het zó druk, dat twee vrienden uit Volendam hebben geholpen. Dat was hard nodig. Maar we doen goed mee. We hoorden dat we qua omzet op de vierde plek staan. We staan hier op een gouden stek', doelde hij op de hoek plein-Dorpsstraat.' 'De Koog laat zich hier van zijn goeie kant zien. Een goede sfeer en geen wanklank. Het mooie is dat de stands 's nachts met rust werden gelaten, terwijl hier tot 5.00 uur volk op straat liep. Jong en oud loopt hier door elkaar. Sociale con trole werkt dus', zei speaker Aris van Zeijlen. Vogelhuis Oranjerie een Jodenhaas op spies verorberde. 'Mooi rosé gebakken.' Over het evenement. 'Dit is de zesde editie en je kunt zien dat de restaurants veel van de gas ten hebben geleerd. Dat proef je terug in de gerechten. Ze worden steeds creatiever. Het is goed dat overal dezelfde wijnen worden geserveerd. De Koog heeft een superevenement!' Kögertjes Hier en daar werd gemopperd dat drie Kögertjes (€1.30 per stuk) voor een relatief klein portie aan de dure kant was, maar er was ook tevre denheid over stands waar de klan ten voor hetzelfde geld royaler wer den bedeeld. De snelheid waarmee de tijdelijke munt eenheid van hand tot hand ging was ongekend, zelfs zodanig dat pen ningmeester Rein Stam zich zater dagmiddag al zorgen maakte over een dreigend tekort. Een deel van de opbrengst gaat via de Ezel vereniging naar Stichting Hulp Hond en de Texelse voedselbank. Druk Elke stoel was bezet en in de straat en de stands heerste grote drukte, vooral zaterdagavond. De restau rateurs en hun medewerkers maak ten overuren, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. Vele handen maakten licht werk. Chefkok Jan Stevens van La Casserole kon drie dagen rekenen op de hulp van zijn zoon. Joram Timmerman van Sandton-hotel Cooghen maakte zich populair met huisgerookte zalm met kruidencrème. 'Texel Culinair is een mooie try out. De reacties zijn goed, dus grote kans dat het op de menukaart belandt.' Jurylid Léon Ribbens kreeg bezoek van de verslaggever toen hij bij Uitslagen: Eerste Prijs grote restaurants: Hotel Tatenhove, Eerste prijs kleine restaurants: De Pick Up, Eerste prijs overigen: Café Het Biervat. De Kweker-Kossen Hospitality Award: Restaurant Quinty's, Publieksprijs gerecht jes: Restaurant Vogelhuis-Oran jerie (de Jodenhaas). Prijs Mys tery Guest (Harry Mathijsen): Restaurant Bos en Duin (debu tanten bij Texel Culinair). De jury besloot dat Culinaire Verwen nerij Bij Jef meedeed buiten mededinging, maar wilde toch laten blijken grote waardering te hebben. Léon Ribbens reikte aan Jef Schuur zijn tweede ster uit, de Texel Culinair ster. Op verzoek van de Texelse Courant houdt Durjet van Beek, mede-eigenaar van Viscentrum van Beek in De Koog en deel nemer van Texel Culinair, een week lang een weblog bij. Van daag het tweede deel: over Bert Visscher, een Deens kottertje, eerlijke vis, zwaar bier en een bord vol krukels. Het volledige weblog is te lezen via www. texelsecourant.nl. (Donderdag) 'Hou veul pankouk'n hest bakt, Rika?' Deze vraag komt van Bert Visscher (nogal druk natuurlijk). 'Zeven, wat dan?' 'D'r staan 80.000 man voor de deur.' (Dit gaat over een rustig pannenkoe kenhuisje, waar ze niet op de hoogte waren van een enorm evene ment). Vanmorgen waren we dus met z'n vijven en lek ker bezig. Stamp pot maken (voor 80.000 man), win- terpeenkrulletjes (ja, verzinnen is één ding, doen komt daarna). Pap had z'n stuurstoel meegeno men van het kottertje (houten Deense omgebouwde plezierkot- ter, waar we heel wat vakanties op hebben doorgebracht). Want ook doordat hij in de ziekenhuis periode zo snel 21 kg was afge vallen, heeft hij nu last van jicht. Hij is gelukkig alweer gegroeid, maar wil geen drie cijfers meer op de weegschaal. Bikkel als hij is, zat hij dus op z'n stuurstoel zalm te snijden. Doordat we de zaak vandaag dicht houden (i.v.m. de avondwake moeten we boot 2 uur weg), kunnen we nu veel doen in relatief korte tijd. Onder de koffie houdt pap een vurig pleidooi voor de visserijsector. Mensen die deze visserman heb ben gehoord, zullen nooit van hun leven nog kiezen voor panga. Ze gaan voor eerlijke, pure, wilde vis. Wij bakken schol en poon in de tent. We zijn nu in Hazerswoude om afscheid te nemen van Jenny. We kwamen net langs de kerk rijden. Ze werd de kerk ingedragen. Het was emotioneel, 's Avonds is ze kunnen doen. Dat was dus fout gedacht. We waren allemaal con tinu bezig. Twee van ons in de keuken, een voor de drank, een achter de bakplaat, twee gerecht jes opmaken, twee gerechtjes doorgeven aan de gasten en een vliegende keep. Het moet voor ons ook leuk zijn. Dat is het ook! Jan stond in de tent. Bren enthou siast: ik neem hem wel. Of ben je al geholpen? Dubbelzinnig. En Sandra laat een biertje vallen. 'Zwaar bier, zeg.' Iemand zit te peuteren met een prikkertje. 'Er zit niets in m'n alikruken!' Sjef passt meteen een heel bord krukels door. Je moet ze eruit wippen. Wim en Ria komen ook eten. Gelukkig dat het eindelijk wat beter gaat! Voor de kerst is ze weer thuis. (Zondag) VAKANTIES VOOR LICHAMELIJK CEHANDICAPTE MENSEN Nikadel 21 1796 BP De Koog Tel. 32 70 25 Rabobank 36.25.73.360 weer naar huis gebracht. Barry wilde niet dat ze in de koude kerk bleef. Morgen moeten ze dan het laatste wat ze hebben loslaten... (Vrijdag) Vrijdagochtend half 5 weggere den. Boot half 7. De tent inrichten met z'n allen. En alle andere voor bereidingen. In de zaak is het ook nog druk. Het zal voor de gasten wel raar zijn om zoveel mensen bezig te zien die dan niet voor hun in de weer zijn. Vandaag kan ik eigenlijk geen klanten helpen aan de toonbank. Om 4 uur staan we er toch weer. Culinair is begon nen. Het is heel bijzonder en het doet echt goed dat iedereen komt helpen. Daar ben ik enorm blij mee. Het is een goede sfeer. Om 11 uur even nazitten. (Zaterdag) Vandaag zijn we met z'n nege nen. Ik dacht dat we dan allemaal zelf ook eens een rondje zouden We gaan ieder jaar op bikkel weekend met de vriendengroep van onze HBO tijd. We doen (deden) dan héél actief, survival in de Ardennen, etc. Het actieve is iets afgezwakt. Onze studententijd is al even geleden. Misschien moe ten we de namen omwisselen. Dit culinair weekend is een echt bik kelweekend en het oorspronkelij ke bikkelweekend wordt steeds meer een weekend waarin wij culinair genieten. (Maandag) Dit weekend zouden we bijna dromen van hordes mensen die ons met mesheften (schelpdieren) achterna zitten. De netten zijn binnengehaald. Alles opgeruimd, netjes. Vandaag weer lekker gewerkt met Miranda. Kees, Suzanne en Kaat onze 'recalcitrante keukenhulp'. Morgen is er een hospitality-bij- eenkomst, een goed project en streven dat Texel 's werelds meest gastvrije plek is. Deze week de boekhouding weer eens bijwer ken, nieuw kleingeld halen, etc. Klusjes die even zijn blijven lig gen. Tussen het proeven door zorgde deze 'kikker' voor hilariteit. Ook andere theatrale acts zorgden voor vertier. Oranjerie Het Vogelhuis was één van de stands waarvoor het soms dringen geblazen was. Goede start voor dames De Koog Het damesteam van SV De Koog beleefde zondag een prima start van het seizoen. In Den Oever werd Wiron met maar liefst 0-5 verslagen. De Koger dames speelden vooral technisch uitstekend voetbal, waarbij ze veelvuldig in balbezit waren. Dat gebeurde onder leiding van Biem Trap. Hij is de opvolger van Bianca Kaercher, die haar coachjas heeft ingeruild voor het keeperstenue en nu op doel staat. Al in de eerste helft stelde De Koog orde op zaken. Lucie Burgman scoorde tweemaal, waarna aan voerder Juliette Korremans de 0-3 op het scorebord bracht. Het doel punt van de dag werd gemaakt door Alissa Kossen, die vlak voor rust de bal uit een corner recht in de kruising schoot. In de tweede helft sloeg de ver moeidheid toe. Toch bleef De Koog kansen krijgen. Dat leidde tot nog één doelpunt, gescoord door Tessa Hopman, na een mooie pass van Jhessie Postma. Geslaagd De 24 jarige (oud-Texelaar) Maris- ka Brouwer slaagde voor de ver korte (BBL) opleiding tot verpleeg kundige aan het ROC Midden Nederland in Utrecht en de locatie Hilversum van de Tergooizieken- huizen. Zij is werkzaam op afdeling Thorecale Chirurgie van het AMC te Amsterdam. Zaterdag 19 september: 10.00 uur. Bij manege Akenburg wordt vandaag en morgen een samengestelde menwedstrijd gehouden. Publiek heeft gratis toegang. 10.30 uur. Bij Artex begint om 10.30 uur een selectiedag voor een volgend jaar op te voeren jubileumvoorstelling, ledereen die wil meewerken, is welkom. Tel. 313493. 16.00 uur. Bij De Burght aan de Binnenburg gaat om 16.00 uur een rondgang tegen zinloos geweld van start. 20.00 uur. In de kerk van Den Hoorn begint om 20.00 uur een optreden van dameskoor de Tan tes van Sepp. Toegang is gratis. 20.30 uur. In het atelier van Char les Janko aan de Witteweg nabij Den Hoorn begint om 20.30 uur een uitvoering van Richard Strauss' Enoch Arden. Cinema Texel vertoont Ice Age 3, 3D (12.00), G-Force, 3D (14.15), De Storm (16.30, 19.00, 21.30), Suske en Wiske (13.00), Harry Potter 6 (15.30), The Proposal (18.45) en Public Enemies (21.15). Zondag 20 september: 10.00 uur. Bij evangelistenecht- paar Jan en Paula Brouwer (Haf- felderweg 18, Den Burg) begint om 10.00 uur een huissamen komst. Restaurant Bos en Duin deed voor het eerst mee met Texel Culinair. De inzet werd door de Mysterie Guest (Harry Mathijsen) beloond met een eerste prijs. IFoto's Gerard Timmerman) 12.00 uur. Zwembad Molenkoog in Den Burg is voor het laatst open. Van 12.00 tot 16.00 uur is het bad gratis toegankelijk. 14.00 uur. Bij De Worsteltent aan de Smitsweg in de Dennen begint om 14.00 uur een optreden van Tom Wolkers. De toegang is gra tis. Cinema Texel vertoont Ice Age 3, 3D (12.00), G-Force, 3D (14.15), De Storm (16.30, 19.00, 21.30), Suske en Wiske (13.00), Harry Potter 6 (15.30), The Proposal (18.45) en Public Enemies (21.15). Maandag 21 september: 13.30 uur. Witteweg 3. In de schu ren van Axel Lap in Den Hoorn wordt van 13.30 tot 16.00 uur een rommelmarkt gehouden. De opbrengst is voor het onderhoud van het Hoornder kerkje. Cinema Texel vertoont De Storm (20.30) en Public Enemies (20.00). Een hapje hier, een schoteltje daar en wie geluk heeft mag ook proe ven van het gerecht dat de vrouw heeft gekozen. De jury, onder andere bestaande uit (van links naar rechts) Léon Rit bens, Bart Robbers en Nel Eelman, arriveerde per solex.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2009 | | pagina 8