Slow food Culinair op;
Een avondje lekker, puur en eerlijk eten
Slowfood in Het Kompas
in Den Hoorn
'LIEVER LOKAAL'
Slow Food®
Praten en proeven
met producenten
Texel en de Texelaar
maw mm
5l\cHtlx drijf 'Texel jj
Keukencentrum ook
kookwinkel met delicatessen
Schotse Hooglander,
Een van dc specialiteiten
van Slagerij Gocnga
Den Hoorn, De Naai 1. tel. 0222 319 252, fax 0222 319 401
WADDENKOKS KOKEN
VRIJDAC II DECEMBER
ter gelegenheid van 20 jaar Slow Food
6 CANCEN LOKAAL DINER
LEDEN €36,50
NIET LEDEN €39,50
AANVANG 19.00 UUR
Aart Wijker - Hotel Opduin
Vincent Hoekstra - Vincent Eilandkeuken
Michel Arends - Rebecca
Vi n C- e- n't
Reserveren gewenst: 322084 06-12722529
Grensweg 386,1791 NP Den Burg, T 0222 322 084
Lekkere gerechten die bereid zijn van eerlijke
producten en consumenten en producenten die
hun liefde en zorg voor eerlijk eten tijdens een
gezellige avond met elkaar delen. Aldus een bon
dige samenvatting van de Avond van de Smaak,
waarop zich zo'n negentig liefhebbers van slow
food verzamelden in theater-restaurant Klif 12.
Verslag van een 'heerlijk avondje'.
Zo gevarieerd als de menukaart was, zo bont was
het gezelschap dat aanschoof voor de vele gangen
die door gastheer Cor van Heerwaarden en zijn
medewerkers werden opgediend. Een avondje
voor fijnproevers en liefhebbers van oorspronke
lijke producten die gehoor hadden gegeven aan
de uitnodiging van Annette van Ruitenburg, voor
zitter van slow food en schrijver van bestsellers als
'Onvergetelijke Groente', 'De smaak van Texel' en
die met fotograaf Ruth de Ruwe de laatste hand
legt aan het vervolg 'De smaak van de Wadden'.
Tijdens haar speurtocht naar natuurlijke smaken,
specifieke eilandproducten en bijzondere gerech
ten op en rond de Wadden kwam ze in contact
met even bijzondere producenten, die de Avond
van de smaak aangrepen voor een bezoek aan
Texel. Zoals Hans Ditzel, een goedlachse vis- en
zoutroker van Terschelling. 'Visroken is in mijn
familie een traditie. Mijn overgrootvader deed
het al, en eigenlijk rook ik mijn paling, makreel
en zalm op dezelfde manier met hout van elzen
en eiken. Ik rook in een kist, lekker langzaam.
Tegenwoordig roken ze vis in anderhalf uur, ik
doe er vier uur over. Voor vis moet je de tijd ne
men. Echt slowfood dus.' Zijn gerookte makreel
is beroemd en naar verluidt wil het Mariot Hotel
in Amsterdam het op de kaart zetten. Specialiteit
is zijn gerookt zeezout, dat handmatig wordt ge
wonnen in Bretagne.' De paarse boerenkool en
tappenade die er mee is bestrooid, krijgt er een
slowfood,
Irisabella
Willem Ham, ambassadeur
Slowfood Texel.
partner Els Veeger ei
n Benno Bakker, bestuurslid ir.
bijzondere smaak van. Het werd geserveerd met
een lamsvleesstoofpotje met shii take van Maarten
Dijker. De bekendheid van deze karaktervolle pad
denstoel neemt grote vormen aan. Dijker stond
ermee op allerlei beurzen en nam een kistje mee
naar Annette. 'Shii take, van Texel?', vroeg ze.
Ze proefde, maakte er een tapenade van, en een
nieuw product was geboren.
Ameland
Bijzondere streekproducten hebben ze ook op
Ameland, zoals de mosterd waarmee molenaar
en mosterdproducent Jan Pattje kwam aanzetten.
'Ik kom hier niet om mosterd te exporteren, maar
om Annette te plezieren.' Het fijne mosterdzaad
(100.000 zaadjes per kilo) verbouwt hij zelf, in de
varianten geel, oriëntaals en zwart. Het vermalen
in molen De Verwachting trekt vele kijkers. Liefst
dertien verschillende soorten en smaken produ
ceert de vrijwillige mosterdmaker. Hij had ook een
tip: 'Mosterd is oliehoudend, dus zet het niet in de
koelkast, daardoor gaat de smaak verloren.' De
koks verwerkten de mosterd in een even zachte als
romige mosterdsoep. Opgediend met gekweekte
meerval, kaas en roggebrood van Ameland kon
de avond van Pattje niet meer stuk.
Opperdoezer Ronde
Markante gast was Hero Stam, teler van de beken
de aardappel Opperdoezer Ronde. Niet schillen,
onder water koken en opdienen met gesmolten
boter, adviseert hij. 'Dan krijg je een smaakerva
ring, dat wil je niet weten. Ik ben eens met zo'n
tv-kok aan het werk geweest. Die gooide van alles
BRED TO BE WILD
Plaats uw bestelling op kellybronze.nl
ufhulcn bij Slager Goënga
Den Heorn
Den Hoorn, De Naai 1, lel. 0222 319 252, fax 0222 319 401
Texelse lammeren zijn beeldbepalend voor het
Texelse landschap, ze grazen op percelen met
J zilt grasland Texels lam is een begrip, het ras is
uniek. De Texelaar is een echt vleeslam en heeft
een goede vlees/beenverhouding en een lage
*j vetgraad.
Op Texel geweid
Van grote invloed op de
ft kwaliteit van het Texelse l
'x lamsvlees is het feit dat
y de lammeren van de
Texelse schapenhouders
op het eiland worden geslacht. De korte reistijd
A van de wei naar de slacht en verwerking is mede
H bepalend voor de hoge kwaliteit van het vlees.
Bereiding
Het Texels lamsvlees komt het best tot zijn recht
fl door een 'pure' bereiding. De kunst is er niet te
veel smaak aan toe te voegen, ook de toevoeging
A van zout kan worden beperkt.
Het vlees is gezond, matig vet, duurzaam geweid
en verantwoord geslacht.
Slachtbedrijf Texel is het enige sladitbednjf op
hel eiland en door de EG goedgekend onder
nummer 9425.
De Vang 3, Oudeschild, tel. 0222-313625
Wie Het Kompas in Den Hoorn binnenstapt, ontmoet twee mensen met een passie
voor eten, drinken en gastheerschap. In Texels kleinste restaurant zorgen Els Veeger
en Willem Ham er al 28 jaar voor dat hun gasten zich bijzonder welkom voelen.
Kwaliteit
Op zijn kenmerkende enthousiaste manier vertelt Willem bij binnenkomst meteen over de
nieuwe website, www whiskybarplaza.nl. Heeft de gast aan hun lijvige menuboek al een
hele kluif; de site is op z'n minst leerzaam te noemen. Over hoe ze werken en waarom ze
voor bepaald eten en drinken kiezen. Els en Willem raken er niet over uitgepraat. Willem
'Slowfood is een gedachtegoed. Toen het buiten Italië nog onbekend was, waren wij al
lid. Wij hebben niet alles maar wat we hebben is van kwaliteit
'Als pantoffels:
comfortabel en vertrouwd.'
Tijdens het interview lopen vaste gasten binnen om gedag te zeggen. Ze worden hartelijk
welkom geheten. Er is persoonlijk aandacht en er wordt geïnformeerd naar de familie.
Met een vrolijke zwaai en de belofte spoedig terug te komen, nemen de bezoekers af
scheid Els- 'Eten kun je overal. Wij zijn geen typisch horecabedrijf, je kunt ons als goede
pantoffels zien. vertrouwd en comfortabel Onze gasten komen gemiddeld genomen met
vanuit een opwelling een hapje eten, zij komen voor een avond uit."
Herkenbaar eten
Vol passie vertellen Els en Willem over het product en de herkomst ervan, want dat
vinden ze belangrijk. Over mooie lokale producten en samenwerking. Het vlees komt via
de plaatselijke slager Goënga en van Texelse koeien en lammeren. De aardappelen van
een boerderij een paar kilometer verderop. Het belang van de leefbaarheid in een klein
dorp wordt onderkend. Dat past precies bij waar de Slowfood-organisatie voor staat
Els: 'We gebruiken echte boter en eerlijk vlees. De kruiden en de eetbare bloemen voor
de salades komen uit eigen tuin. Je kunt het de plattelandskeuken noemen.' Ze vertelt
over karweivlees en Jodenhaas en over waarom hun paling uit Ierland komt. 'Wij zijn
duidelijk over eten waar het vandaan komt en wat we ermee doen.'
Karweivlees
Willem vertelt enthousiast over dit Karweivlees, een bijzonder stukje vlees: 'Van een
volwassen koe komt slechts een kilo. Het heeft een heel eigen smaak, het lijkt op entre-
cote, maar is aardserDai Het Kompas karweivlees op de kaart heeft staan, past bij de
filosofie: het is met voor iedereen, maar wie het weet te waarderen geniet!'
Het is alom bekend dat Keukencentrum Texel aan de Maricoweg kwaliteitskeukens
verkoopt. Maar menigeen is verrast door de diverse kookaccessoires en delicates
sen van de kookwinkel. Marjet van der Vis is enthousiast over haar producten.
Meteen na binnenkomst proeven we jams van eigen keuken. Een medewerkster
weegt bloem af. 'We bakken op zaterdagochtend altijd verse appeltaart voor bij
de koffie, dan is het hier echt een zoete inval.'
Slowfood
Het team van Keukencentrum Texel geeft regelmatig kook
demonstraties. 'Als kookliefhebbers genieten we ervan om
in een ontspannen sfeer heerlijke gerechten te bereiden en
wisselen we met de bezoekers ervaringen uit. Als lid van
Slowfood Texel koken we graag met Texelse producten: Tajine
van lam met gedroogde abrikozen, Herfstquiches met lams-
ham en shii take en heerlijke aardappelsalade met Annabelle
Niet te versmaden is ook is een moot warmgerookte zalm
uit de multifunctionele Demeijere rookpan. 'Je kunt er in bakken, stomen en roken
en op iedere warmtebron gebruiken. Het rookmot smeult en geeft zo zijn specifieke
geur en smaak af aan het voedsel wat ermee wordt bereid In de kookwinkel is een
groot assortiment rookpannen, rookmot en receptenboekjes verkrijgbaar.
'Koken mijn passie, ik kan er
al mijn creativiteit in kwijt'
chutneys. Marjet gebruikt voornamelijk Texels fruit, gezoet met fructose waardoor
de pure fruitsmaak behouden blijft. 'Ik hou van verrassende smaakcombinaties die
tijdens het bereiden ontstaan: aardbei-balsamico met roze peper en zwartebes-si-
naasappel die met kaneel, kruidnagel en gember spontaan kerstjam werd...' 'Koken is
mijn passie, ik kan er al mijn creativiteit in kwijt.' Op vakantie in Italië bezocht Marjet
diverse producenten en nam exclusieve delicatessen mee voor in de kookwinkel,
zoals witte en zwarte truffelolie. fruitige citrushoning, verrukkelijke tapenades en
heerlijke crème van truffel met pecorino De delicatessen
zijn zeer geschikt als basis voor bijzondere gerechten met
de feestdagen
Cadeaus
Met het oog op de decembermaand heeft Keukencentrum
Texel veel mooie kookcadeaus van kwaliteitsmerken in huis.
Zoals Zwilling messen en wildscharen, Le Creuset braadpan
nen en Tajines, KitchenAid keukenmachines, Demeijere wok-
grill- en rookpannen, Patisse bakvormen, borstplaatmatten
en speciale vormen voorChristmaspudding. Keukencentrum
Texel is sinds kort ook dealer van Bamix, het Zwitserse kwaliteitsmerk voor staaf
mixers. Een goede keuken is pas compleet met topkwaliteit keukengereedschap.
Onmisbaar om een heerlijk kerstdiner te bereiden of om een kookliefhebber met de
feestdagen cadeau te geven
Delicatessen Op de website www.keukencentrumtexel.nl vindt u heerlijke tips en recepten ter
Sinds een paar maanden is het assortiment uitgebreid met zelfgemaakte jams en inspiratie.