Slow food Culinair op; Een avondje lekker, puur en eerlijk eten Slowfood in Het Kompas in Den Hoorn 'LIEVER LOKAAL' Slow Food® Praten en proeven met producenten Texel en de Texelaar maw mm 5l\cHtlx drijf 'Texel jj Keukencentrum ook kookwinkel met delicatessen Schotse Hooglander, Een van dc specialiteiten van Slagerij Gocnga Den Hoorn, De Naai 1. tel. 0222 319 252, fax 0222 319 401 WADDENKOKS KOKEN VRIJDAC II DECEMBER ter gelegenheid van 20 jaar Slow Food 6 CANCEN LOKAAL DINER LEDEN €36,50 NIET LEDEN €39,50 AANVANG 19.00 UUR Aart Wijker - Hotel Opduin Vincent Hoekstra - Vincent Eilandkeuken Michel Arends - Rebecca Vi n C- e- n't Reserveren gewenst: 322084 06-12722529 Grensweg 386,1791 NP Den Burg, T 0222 322 084 Lekkere gerechten die bereid zijn van eerlijke producten en consumenten en producenten die hun liefde en zorg voor eerlijk eten tijdens een gezellige avond met elkaar delen. Aldus een bon dige samenvatting van de Avond van de Smaak, waarop zich zo'n negentig liefhebbers van slow food verzamelden in theater-restaurant Klif 12. Verslag van een 'heerlijk avondje'. Zo gevarieerd als de menukaart was, zo bont was het gezelschap dat aanschoof voor de vele gangen die door gastheer Cor van Heerwaarden en zijn medewerkers werden opgediend. Een avondje voor fijnproevers en liefhebbers van oorspronke lijke producten die gehoor hadden gegeven aan de uitnodiging van Annette van Ruitenburg, voor zitter van slow food en schrijver van bestsellers als 'Onvergetelijke Groente', 'De smaak van Texel' en die met fotograaf Ruth de Ruwe de laatste hand legt aan het vervolg 'De smaak van de Wadden'. Tijdens haar speurtocht naar natuurlijke smaken, specifieke eilandproducten en bijzondere gerech ten op en rond de Wadden kwam ze in contact met even bijzondere producenten, die de Avond van de smaak aangrepen voor een bezoek aan Texel. Zoals Hans Ditzel, een goedlachse vis- en zoutroker van Terschelling. 'Visroken is in mijn familie een traditie. Mijn overgrootvader deed het al, en eigenlijk rook ik mijn paling, makreel en zalm op dezelfde manier met hout van elzen en eiken. Ik rook in een kist, lekker langzaam. Tegenwoordig roken ze vis in anderhalf uur, ik doe er vier uur over. Voor vis moet je de tijd ne men. Echt slowfood dus.' Zijn gerookte makreel is beroemd en naar verluidt wil het Mariot Hotel in Amsterdam het op de kaart zetten. Specialiteit is zijn gerookt zeezout, dat handmatig wordt ge wonnen in Bretagne.' De paarse boerenkool en tappenade die er mee is bestrooid, krijgt er een slowfood, Irisabella Willem Ham, ambassadeur Slowfood Texel. partner Els Veeger ei n Benno Bakker, bestuurslid ir. bijzondere smaak van. Het werd geserveerd met een lamsvleesstoofpotje met shii take van Maarten Dijker. De bekendheid van deze karaktervolle pad denstoel neemt grote vormen aan. Dijker stond ermee op allerlei beurzen en nam een kistje mee naar Annette. 'Shii take, van Texel?', vroeg ze. Ze proefde, maakte er een tapenade van, en een nieuw product was geboren. Ameland Bijzondere streekproducten hebben ze ook op Ameland, zoals de mosterd waarmee molenaar en mosterdproducent Jan Pattje kwam aanzetten. 'Ik kom hier niet om mosterd te exporteren, maar om Annette te plezieren.' Het fijne mosterdzaad (100.000 zaadjes per kilo) verbouwt hij zelf, in de varianten geel, oriëntaals en zwart. Het vermalen in molen De Verwachting trekt vele kijkers. Liefst dertien verschillende soorten en smaken produ ceert de vrijwillige mosterdmaker. Hij had ook een tip: 'Mosterd is oliehoudend, dus zet het niet in de koelkast, daardoor gaat de smaak verloren.' De koks verwerkten de mosterd in een even zachte als romige mosterdsoep. Opgediend met gekweekte meerval, kaas en roggebrood van Ameland kon de avond van Pattje niet meer stuk. Opperdoezer Ronde Markante gast was Hero Stam, teler van de beken de aardappel Opperdoezer Ronde. Niet schillen, onder water koken en opdienen met gesmolten boter, adviseert hij. 'Dan krijg je een smaakerva ring, dat wil je niet weten. Ik ben eens met zo'n tv-kok aan het werk geweest. Die gooide van alles BRED TO BE WILD Plaats uw bestelling op kellybronze.nl ufhulcn bij Slager Goënga Den Heorn Den Hoorn, De Naai 1, lel. 0222 319 252, fax 0222 319 401 Texelse lammeren zijn beeldbepalend voor het Texelse landschap, ze grazen op percelen met J zilt grasland Texels lam is een begrip, het ras is uniek. De Texelaar is een echt vleeslam en heeft een goede vlees/beenverhouding en een lage *j vetgraad. Op Texel geweid Van grote invloed op de ft kwaliteit van het Texelse l 'x lamsvlees is het feit dat y de lammeren van de Texelse schapenhouders op het eiland worden geslacht. De korte reistijd A van de wei naar de slacht en verwerking is mede H bepalend voor de hoge kwaliteit van het vlees. Bereiding Het Texels lamsvlees komt het best tot zijn recht fl door een 'pure' bereiding. De kunst is er niet te veel smaak aan toe te voegen, ook de toevoeging A van zout kan worden beperkt. Het vlees is gezond, matig vet, duurzaam geweid en verantwoord geslacht. Slachtbedrijf Texel is het enige sladitbednjf op hel eiland en door de EG goedgekend onder nummer 9425. De Vang 3, Oudeschild, tel. 0222-313625 Wie Het Kompas in Den Hoorn binnenstapt, ontmoet twee mensen met een passie voor eten, drinken en gastheerschap. In Texels kleinste restaurant zorgen Els Veeger en Willem Ham er al 28 jaar voor dat hun gasten zich bijzonder welkom voelen. Kwaliteit Op zijn kenmerkende enthousiaste manier vertelt Willem bij binnenkomst meteen over de nieuwe website, www whiskybarplaza.nl. Heeft de gast aan hun lijvige menuboek al een hele kluif; de site is op z'n minst leerzaam te noemen. Over hoe ze werken en waarom ze voor bepaald eten en drinken kiezen. Els en Willem raken er niet over uitgepraat. Willem 'Slowfood is een gedachtegoed. Toen het buiten Italië nog onbekend was, waren wij al lid. Wij hebben niet alles maar wat we hebben is van kwaliteit 'Als pantoffels: comfortabel en vertrouwd.' Tijdens het interview lopen vaste gasten binnen om gedag te zeggen. Ze worden hartelijk welkom geheten. Er is persoonlijk aandacht en er wordt geïnformeerd naar de familie. Met een vrolijke zwaai en de belofte spoedig terug te komen, nemen de bezoekers af scheid Els- 'Eten kun je overal. Wij zijn geen typisch horecabedrijf, je kunt ons als goede pantoffels zien. vertrouwd en comfortabel Onze gasten komen gemiddeld genomen met vanuit een opwelling een hapje eten, zij komen voor een avond uit." Herkenbaar eten Vol passie vertellen Els en Willem over het product en de herkomst ervan, want dat vinden ze belangrijk. Over mooie lokale producten en samenwerking. Het vlees komt via de plaatselijke slager Goënga en van Texelse koeien en lammeren. De aardappelen van een boerderij een paar kilometer verderop. Het belang van de leefbaarheid in een klein dorp wordt onderkend. Dat past precies bij waar de Slowfood-organisatie voor staat Els: 'We gebruiken echte boter en eerlijk vlees. De kruiden en de eetbare bloemen voor de salades komen uit eigen tuin. Je kunt het de plattelandskeuken noemen.' Ze vertelt over karweivlees en Jodenhaas en over waarom hun paling uit Ierland komt. 'Wij zijn duidelijk over eten waar het vandaan komt en wat we ermee doen.' Karweivlees Willem vertelt enthousiast over dit Karweivlees, een bijzonder stukje vlees: 'Van een volwassen koe komt slechts een kilo. Het heeft een heel eigen smaak, het lijkt op entre- cote, maar is aardserDai Het Kompas karweivlees op de kaart heeft staan, past bij de filosofie: het is met voor iedereen, maar wie het weet te waarderen geniet!' Het is alom bekend dat Keukencentrum Texel aan de Maricoweg kwaliteitskeukens verkoopt. Maar menigeen is verrast door de diverse kookaccessoires en delicates sen van de kookwinkel. Marjet van der Vis is enthousiast over haar producten. Meteen na binnenkomst proeven we jams van eigen keuken. Een medewerkster weegt bloem af. 'We bakken op zaterdagochtend altijd verse appeltaart voor bij de koffie, dan is het hier echt een zoete inval.' Slowfood Het team van Keukencentrum Texel geeft regelmatig kook demonstraties. 'Als kookliefhebbers genieten we ervan om in een ontspannen sfeer heerlijke gerechten te bereiden en wisselen we met de bezoekers ervaringen uit. Als lid van Slowfood Texel koken we graag met Texelse producten: Tajine van lam met gedroogde abrikozen, Herfstquiches met lams- ham en shii take en heerlijke aardappelsalade met Annabelle Niet te versmaden is ook is een moot warmgerookte zalm uit de multifunctionele Demeijere rookpan. 'Je kunt er in bakken, stomen en roken en op iedere warmtebron gebruiken. Het rookmot smeult en geeft zo zijn specifieke geur en smaak af aan het voedsel wat ermee wordt bereid In de kookwinkel is een groot assortiment rookpannen, rookmot en receptenboekjes verkrijgbaar. 'Koken mijn passie, ik kan er al mijn creativiteit in kwijt' chutneys. Marjet gebruikt voornamelijk Texels fruit, gezoet met fructose waardoor de pure fruitsmaak behouden blijft. 'Ik hou van verrassende smaakcombinaties die tijdens het bereiden ontstaan: aardbei-balsamico met roze peper en zwartebes-si- naasappel die met kaneel, kruidnagel en gember spontaan kerstjam werd...' 'Koken is mijn passie, ik kan er al mijn creativiteit in kwijt.' Op vakantie in Italië bezocht Marjet diverse producenten en nam exclusieve delicatessen mee voor in de kookwinkel, zoals witte en zwarte truffelolie. fruitige citrushoning, verrukkelijke tapenades en heerlijke crème van truffel met pecorino De delicatessen zijn zeer geschikt als basis voor bijzondere gerechten met de feestdagen Cadeaus Met het oog op de decembermaand heeft Keukencentrum Texel veel mooie kookcadeaus van kwaliteitsmerken in huis. Zoals Zwilling messen en wildscharen, Le Creuset braadpan nen en Tajines, KitchenAid keukenmachines, Demeijere wok- grill- en rookpannen, Patisse bakvormen, borstplaatmatten en speciale vormen voorChristmaspudding. Keukencentrum Texel is sinds kort ook dealer van Bamix, het Zwitserse kwaliteitsmerk voor staaf mixers. Een goede keuken is pas compleet met topkwaliteit keukengereedschap. Onmisbaar om een heerlijk kerstdiner te bereiden of om een kookliefhebber met de feestdagen cadeau te geven Delicatessen Op de website www.keukencentrumtexel.nl vindt u heerlijke tips en recepten ter Sinds een paar maanden is het assortiment uitgebreid met zelfgemaakte jams en inspiratie.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2009 | | pagina 10