Slowfood Culinair op Texel
Anders eten uit de vrije natuur
24,50
€33
Deze week:
gebakken verse heilbot
met gestoofde
verse mosselen
VJ
Havenrestaurant Texel
OESTERS MEER
Smaakvolle pesto
van beukennootjes
Boerenkool en tapenade, bestrooid met gerookt zeezout,
met een stoofpotje van lamsvlees en shii take.
door de aardappels. Niet doen, je moet hem puur
eten', aldus de goedlachse Westfries. Tijdens de
Visserijdagen in Den Oever verrastte hij beveiligers
van koningin Beatrix door haar spontaan een kist
Opperdoezers aan te bieden. Twee jaar geleden
werd het aardappelseizoen geopend in de kas van
Stam. Met een diner dat door de Texelse cateraar
Ruud Boom was bereid. 'Een doorslaand succes. Ik
hoop dat Ruud komend voorjaar weer komt
Er was ook een Texelse aardappelteler, in de hoe
danigheid van Bert Keijser. Hij introduceerde zijn
nieuwe troef Annabelle, waarvan hij het eerste
pootgoed had verworven in ruil voor een fles Jut
ter. 'Een vaste aardappel met veel mogelijkheden
en speciaal geschikt voor door de salade. Je moet
hem puur eten, dus koken in de schil. Een aardap
pel die met zorg wordt geteeld, daarom mag hij
bij slowfood niet ontbreken.'
Vergeten
Aanwezig was ook de 'vergeten' groenteboer
Wim Bijma, de pionier die aan de rand van Am
sterdam met succes oude groenten een tweede
jeugd bezorgt. 'Eten is een noodzaak, maar je kunt
er ook van genieten. Het gaat bij groente niet om
het uiterlijk, maar om de smaak. Dat besef groeit
langzaam. Eerlijke producten krijgen langzaam
de waardering die ze verdienen.'
Het nagerecht bestond uit ijs van Willem Parel met chocolade Kijkje achter de schermen in de keuken van Klif 12.
bietentaart van Novalishoeve.
Onder de gasten ook Willem Ham, van restau
rant Het Kompas in Den Hoorn. Deze eigenzin
nige Texelaar en whiskyverzamelaar draait al een
tijd mee in de lokale horeca. En al lang vóór de
Texelse afdeling van deze wereldwijde organisatie
werd opgericht, werd de Hoornder lid van Slow
Food en door de gastvrouw tot 'ambassadeur' van
slowfood uitgeroepen.
Feest
Tegenover hem aan tafel Benno Bakker, bestuurs
lid van Slow Food Texel. 'We zetten ons in voor
lekker, puur en eerlijk eten. In mijn tijd op Sint
Donatus waren we steeds bezig met certificering
van producten en allerlei andere moeilijke proces
sen. Met Slow Food brengen we consumenten en
producenten samen. Zo leren we elkaar kennen,
praten over eten en producten en maken er een
feest van. Zo hoort het te zijn. Texel kent een
grote rijkdom aan bedrijven die met slow food
bezig zijn.'
Ze proefden onder meer van overheerlijke Texelse
kokkels van Willem Anton Schagen en er werd
wijn geschonken van Texel door Jan Jaap de Kroon
en uit de Languedoc, van wijnranken die meer dan
een eeuw oud waren. En terwijl op de achtergrond
rustgevende muziek van het Texelse muzieken-
semble Swingtij klonk, werd het ene na het andere
gerecht geserveerd zoals ook bijvoorbeeld de Bier
kaas van De Bonte Belevenis, gemaakt door We-
zenspyk, met een zilte salade. Met als nagerecht
ijs van Willem Parel met chocolade bietentaart,
gemaakt door Fabricio van Novalishoeve naar re
cept van Annette. Misschien een toetje dat je om
de naam niet als eerste bestelt, maar wel om je
vingers bij af te likken.
20 jaar Slow Food 'Liever Lokaal'
Onder het motto 'Think global and eat local'
wordt het twintigjarig bestaan van Slow Food
wereldwijd gevierd. Zo ook op Texel. Met als
thema 'Liever Lokaal, houdt Slow Food Texel
op donderdag 10 december een presentatie
en proeverij bij de kaasboerderij Wezenspyk.
Anton en Janine Witte produceren er onder
andere Texelse schapenkaas, dat samen met
de schapenkaas van de Waddel opgenomen
is in De Ark van de smaak. Deze avond is
voor leden en wordt aangeboden door Slow
Food Texel. Het maximum aantal deelnemers
is veertig. Leden kunnen zich opgeven via
slowfood@waaldam.nl.
Tekst en foto's Gerard Timmerman
Westfries Hero Stam bracht et
Opperdoezer Ronde mee.
i kist aardappelen v
i n het ras Gastheer Cor van Heerwaarden serveert Jan Pattje, mosterdmaker
op Ameland, gerechten met producten van zijn eigen eiland.
dat de dieren
niet naar de
supermarkt
kunnen
als wij', ver
telt Nieteke
'Er zijn lan
den om ons
de kennis van
paddenstoe
len groot is
Hier is nau
welijks
kend welke
welke giftig
Staan
laten dus en
bewonder ze
van afstand
vertelt
kruiden:
smake-
Voedsel verzamelen in de vrije natuur wordt in
Nederland niet veel meer gedaan. Toch valt er
voor dier én mens genoeg lekkers te vinden. Zoals
in het bos. We gaan op pad met Nieteke Roeper,
IVN-gids en kenner van kruiden en ander eetbaars
uit de natuur.
'Er zijn een paar belangrijke spelregels voor als je
buiten op zoek wilt gaan naar eetbaars. Je moet
goed weten watje doet en in gedachten houden
lijk en voedzaam, de andere lijkt sprekend op de
eerste, maar heeft een iets andere stengelaanzet
en is giftig. 'In de oudheid verwierven mensen
hun kennis over de natuur proefondervindelijk.
Tegenwoordig dreigt die kennis verloren te gaan.'
Jammer, zo blijkt uit de talloze smakelijke voor
beelden die Nieteke opdist.
Lekkers
Je zou bijna bang worden iets in je mond te stop-
HOTEL DE COOGHEN
presenteert
Laat u verrassen door ons Menu du Chef,
het culinaire 4-gangen verrassingsmenu
van onze Chef kok Joram Timmerman
Menu du Chef 39,50
Of maak een keuze van
onze nieuwe kaart
soepen voor 5,50
voorgerechten voor 9,50
hoofdgerechten voor 17,50
nagerechten voor 7,50
See you at Sandton
See you at Pure!
Dorpsstraat 10
1796 BB De Koog éfT
0222 367020
We hebben verse Texelse oesters,
mosselen, Alikruiken, Zeetongen, Zeezalm,
Kabeljauw, Zeetong, Tarbot, Zeewolf,
Langoustines, Kreeft, Heilbot en Gamba's
in huis, bereid met verse boter van
boterboerderij Verdegaal.
Op de veerhaven van de TESO-boten
Tel. 0222 - 319310y
Wij maken ook:
salade-, haring
en Sushi-schalen
pen dat niet eerst in plastic heeft gezeten. Volgens
Nieteke is dat niet nodig: 'Van beukennootjes kun
je met wat Parmezaanse kaas, knoflook, basilicum
en olijfolie een smaakvolle pesto maken. Wel die
beukennootjes thuis eerst een weekje laten dro
gen, want er zit een beetje blauwzuur in. Tamme
kastanjes geven een lekkere puree voor bij vlees.
Muntblaadjes gedoopt in gesmolten chocolade is
heerlijk als snoeperijtje. Van veel soorten bessen
kun je lekkere jam maken, bramen, lijsterbes, vlier.
Over de laatste geloofde men vroeger dat het
kwade geesten bij je huis weghield, vandaar dat
men vaak een struik naast de deur had. Vlierbes
sensap helpt goed bij griep, sla er maar eens een
boek op na.' Ze vertelt over hoe mensen vroeger,
na een winter lang zware kostte hebben gegeten,
reinigende dranken maakten van bijvoorbeeld
madeliefjes, brandnetel en paardenbloemblad.
'Maar zorg ervoor dat je geen kruiden naast de
weg plukt, vanwege de uitlaatgassen.'
Tenslotte drukt ze ons op het hart: 'Dieren in de
natuur zijn afhankelijk van hun wintervoorraad.
Ga er gerust op uit en neem dat mee naar huis,
waarvan je weet dat je het zult opeten. Laat de
rest achter in het bos voor de dieren.'
Tekst Esther Schilling,
foto's Texel Images
Tamme kastanjes geven een lekkere puree voor bij
De Terschellinger vis- en zoutroker Hans Ditzel snuift de geur
op van door hem gerookt zout.