Slowfood Culinair op Texel Anders eten uit de vrije natuur 24,50 €33 Deze week: gebakken verse heilbot met gestoofde verse mosselen VJ Havenrestaurant Texel OESTERS MEER Smaakvolle pesto van beukennootjes Boerenkool en tapenade, bestrooid met gerookt zeezout, met een stoofpotje van lamsvlees en shii take. door de aardappels. Niet doen, je moet hem puur eten', aldus de goedlachse Westfries. Tijdens de Visserijdagen in Den Oever verrastte hij beveiligers van koningin Beatrix door haar spontaan een kist Opperdoezers aan te bieden. Twee jaar geleden werd het aardappelseizoen geopend in de kas van Stam. Met een diner dat door de Texelse cateraar Ruud Boom was bereid. 'Een doorslaand succes. Ik hoop dat Ruud komend voorjaar weer komt Er was ook een Texelse aardappelteler, in de hoe danigheid van Bert Keijser. Hij introduceerde zijn nieuwe troef Annabelle, waarvan hij het eerste pootgoed had verworven in ruil voor een fles Jut ter. 'Een vaste aardappel met veel mogelijkheden en speciaal geschikt voor door de salade. Je moet hem puur eten, dus koken in de schil. Een aardap pel die met zorg wordt geteeld, daarom mag hij bij slowfood niet ontbreken.' Vergeten Aanwezig was ook de 'vergeten' groenteboer Wim Bijma, de pionier die aan de rand van Am sterdam met succes oude groenten een tweede jeugd bezorgt. 'Eten is een noodzaak, maar je kunt er ook van genieten. Het gaat bij groente niet om het uiterlijk, maar om de smaak. Dat besef groeit langzaam. Eerlijke producten krijgen langzaam de waardering die ze verdienen.' Het nagerecht bestond uit ijs van Willem Parel met chocolade Kijkje achter de schermen in de keuken van Klif 12. bietentaart van Novalishoeve. Onder de gasten ook Willem Ham, van restau rant Het Kompas in Den Hoorn. Deze eigenzin nige Texelaar en whiskyverzamelaar draait al een tijd mee in de lokale horeca. En al lang vóór de Texelse afdeling van deze wereldwijde organisatie werd opgericht, werd de Hoornder lid van Slow Food en door de gastvrouw tot 'ambassadeur' van slowfood uitgeroepen. Feest Tegenover hem aan tafel Benno Bakker, bestuurs lid van Slow Food Texel. 'We zetten ons in voor lekker, puur en eerlijk eten. In mijn tijd op Sint Donatus waren we steeds bezig met certificering van producten en allerlei andere moeilijke proces sen. Met Slow Food brengen we consumenten en producenten samen. Zo leren we elkaar kennen, praten over eten en producten en maken er een feest van. Zo hoort het te zijn. Texel kent een grote rijkdom aan bedrijven die met slow food bezig zijn.' Ze proefden onder meer van overheerlijke Texelse kokkels van Willem Anton Schagen en er werd wijn geschonken van Texel door Jan Jaap de Kroon en uit de Languedoc, van wijnranken die meer dan een eeuw oud waren. En terwijl op de achtergrond rustgevende muziek van het Texelse muzieken- semble Swingtij klonk, werd het ene na het andere gerecht geserveerd zoals ook bijvoorbeeld de Bier kaas van De Bonte Belevenis, gemaakt door We- zenspyk, met een zilte salade. Met als nagerecht ijs van Willem Parel met chocolade bietentaart, gemaakt door Fabricio van Novalishoeve naar re cept van Annette. Misschien een toetje dat je om de naam niet als eerste bestelt, maar wel om je vingers bij af te likken. 20 jaar Slow Food 'Liever Lokaal' Onder het motto 'Think global and eat local' wordt het twintigjarig bestaan van Slow Food wereldwijd gevierd. Zo ook op Texel. Met als thema 'Liever Lokaal, houdt Slow Food Texel op donderdag 10 december een presentatie en proeverij bij de kaasboerderij Wezenspyk. Anton en Janine Witte produceren er onder andere Texelse schapenkaas, dat samen met de schapenkaas van de Waddel opgenomen is in De Ark van de smaak. Deze avond is voor leden en wordt aangeboden door Slow Food Texel. Het maximum aantal deelnemers is veertig. Leden kunnen zich opgeven via slowfood@waaldam.nl. Tekst en foto's Gerard Timmerman Westfries Hero Stam bracht et Opperdoezer Ronde mee. i kist aardappelen v i n het ras Gastheer Cor van Heerwaarden serveert Jan Pattje, mosterdmaker op Ameland, gerechten met producten van zijn eigen eiland. dat de dieren niet naar de supermarkt kunnen als wij', ver telt Nieteke 'Er zijn lan den om ons de kennis van paddenstoe len groot is Hier is nau welijks kend welke welke giftig Staan laten dus en bewonder ze van afstand vertelt kruiden: smake- Voedsel verzamelen in de vrije natuur wordt in Nederland niet veel meer gedaan. Toch valt er voor dier én mens genoeg lekkers te vinden. Zoals in het bos. We gaan op pad met Nieteke Roeper, IVN-gids en kenner van kruiden en ander eetbaars uit de natuur. 'Er zijn een paar belangrijke spelregels voor als je buiten op zoek wilt gaan naar eetbaars. Je moet goed weten watje doet en in gedachten houden lijk en voedzaam, de andere lijkt sprekend op de eerste, maar heeft een iets andere stengelaanzet en is giftig. 'In de oudheid verwierven mensen hun kennis over de natuur proefondervindelijk. Tegenwoordig dreigt die kennis verloren te gaan.' Jammer, zo blijkt uit de talloze smakelijke voor beelden die Nieteke opdist. Lekkers Je zou bijna bang worden iets in je mond te stop- HOTEL DE COOGHEN presenteert Laat u verrassen door ons Menu du Chef, het culinaire 4-gangen verrassingsmenu van onze Chef kok Joram Timmerman Menu du Chef 39,50 Of maak een keuze van onze nieuwe kaart soepen voor 5,50 voorgerechten voor 9,50 hoofdgerechten voor 17,50 nagerechten voor 7,50 See you at Sandton See you at Pure! Dorpsstraat 10 1796 BB De Koog éfT 0222 367020 We hebben verse Texelse oesters, mosselen, Alikruiken, Zeetongen, Zeezalm, Kabeljauw, Zeetong, Tarbot, Zeewolf, Langoustines, Kreeft, Heilbot en Gamba's in huis, bereid met verse boter van boterboerderij Verdegaal. Op de veerhaven van de TESO-boten Tel. 0222 - 319310y Wij maken ook: salade-, haring en Sushi-schalen pen dat niet eerst in plastic heeft gezeten. Volgens Nieteke is dat niet nodig: 'Van beukennootjes kun je met wat Parmezaanse kaas, knoflook, basilicum en olijfolie een smaakvolle pesto maken. Wel die beukennootjes thuis eerst een weekje laten dro gen, want er zit een beetje blauwzuur in. Tamme kastanjes geven een lekkere puree voor bij vlees. Muntblaadjes gedoopt in gesmolten chocolade is heerlijk als snoeperijtje. Van veel soorten bessen kun je lekkere jam maken, bramen, lijsterbes, vlier. Over de laatste geloofde men vroeger dat het kwade geesten bij je huis weghield, vandaar dat men vaak een struik naast de deur had. Vlierbes sensap helpt goed bij griep, sla er maar eens een boek op na.' Ze vertelt over hoe mensen vroeger, na een winter lang zware kostte hebben gegeten, reinigende dranken maakten van bijvoorbeeld madeliefjes, brandnetel en paardenbloemblad. 'Maar zorg ervoor dat je geen kruiden naast de weg plukt, vanwege de uitlaatgassen.' Tenslotte drukt ze ons op het hart: 'Dieren in de natuur zijn afhankelijk van hun wintervoorraad. Ga er gerust op uit en neem dat mee naar huis, waarvan je weet dat je het zult opeten. Laat de rest achter in het bos voor de dieren.' Tekst Esther Schilling, foto's Texel Images Tamme kastanjes geven een lekkere puree voor bij De Terschellinger vis- en zoutroker Hans Ditzel snuift de geur op van door hem gerookt zout.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2009 | | pagina 11