J ill lil tl fik 't PRUTTELHUUS Op en top Texels gastheerschap Slagerij Goënga Echt Texels Lamsvlees NoorcLzeetong 'Contact met gasten is echt mijn ding' 'Roséwijnen weer helemaal terug' Md ijfmnhéc assedi/uc/d Indiaas restaurant WANNEER KOMT U KENNISMAKEN? in roomboter gebakken (500-600 gram) 25,00 Dorpsstraat 170, De Koog-Texel, 0222 - 317586 Gastheerschap en René Rijk, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Texelaar is al 41 jaar gastheer en geniet van het contact met gasten. De redactie praat met hem over bijna 27 jaar Grand Hotel Opduin, zijn uitdaging bij Hotel de Pelikaan, zijn liefde voor de wijnen en voor Zuid-Afrika. Rijk heeft een jarenlange ervaring met gastheer schap. 'Ik ben begonnen als kok in Utrecht, maar kwam er al snel achter dat het werken binnen de vier muren van een keuken niet was wat ik wilde. De overstap naar de bediening was toen snel gemaakt. Het contact met gasten is echt mijn ding.' Nadat Rijk in diverse bedrijven aan de over kant heeft gewerkt om werkervaring op te doen in het klassieke bedieningsvak, keerde hij terug naar Texel en ging hij aan de slag in het Havenres taurant. Veel Texelaars ontdekten in die tijd een bezoek naar een restaurant wat in die dagen nog niet zo'n gemeengoed was. 'In de acht jaar die ik daar werkzaam ben geweest, heb ik veel geflam beerd, getrancheerd en gefileerd. Veel zeetongen zijn onder mijn handen aan tafel getransformeerd in vier keurige filets.' Hierna werkte Rijk ruim 27 jaar bij Grand Hotel Opduin, toen onder de di rectie van Harry Wuis. Rijk kijkt met plezier terug op deze lange periode. 'Doordat de gemiddelde verblijfsduur van de gasten soms wel drie weken was, kon je goed contact leggen met de gasten. Met Wuis was ik in het restaurant het gezicht voor de vele gasten. We waren verantwoordelijk voor het goed laten functioneren van het restaurant en de activiteiten in de diverse zalen.' Dat gastheerschap niet alleen uit culinaire elemen ten bestaat, heeft Rijk bij Opduin bewezen. 'Re gelmatig namen we de gasten mee om makrelen te vissen, die na terugkomst werden gerookt en 's avonds in de hotelbar, onder het genot van een drankje, op een toastje werden geserveerd. Met kinderen werden er vliegers gemaakt en wedstrij den gehouden. De ouders van nu spreken hier nog steeds over met hun kinderen.' Een van de high lights was de traditionele Damesdag. Die dag pas ten de mannen de hele dag op de kinderen en gin gen Wuis en ik op pad met de dames. 'Onderweg werden dan allerlei leuke dingen ondernomen. Zo verzorgde ik bijvoorbeeld een champagnelunch op locatie of onderweg een pauze met een lek ker Juttertje.' Na Opduin heeft Rijk in restaurant Bij Jef gewerkt, waar de gasten een gedetailleerde uitleg van de gerechten en een passend wijnadvies kregen. Na een kleine uitstap naar Hotel Greenside, werkt weer bij een wijnboertje in de schuur op zijn erf. Dat is echt genieten.' Rijk constateert dat er op het gebied van wijn ook trends waarneembaar zijn. 'Zo zijn de roséwijnen, die enkele jaren geleden naar de achtergrond verdwenen waren, weer he lemaal in. Ook wordt een glas sherry van tijd tot tijd weer besteld. De lokale bieren, zeker die van de Texelse brouwerij, doen het in ons assortiment erg goed. De echte bierdrinker is zeer verrast over de goede kwaliteit van het Texels bier. Wijnen uit Frankrijk, Italië en Spanje hebben altijd op de wijnkaart gestaan, maar we treffen ook steeds meer wijn uit de 'nieuwe' wereldlanden aan, zoals Chili, Argentinië én Zuid-Afrika.' José Baggerman Tip: Maak bij uw wijnkeuze gebruik van de kennis van uw gastheer Vraag hem om een advies. EeterIJ en DRinKerIJ De Naai 2 Den Hoorn-Texel tel: 0222 319946 www.inndeknip.nl e-mail: info@inndeknip.nl De Pelikaan Texel is met haar fraaie ligging dé locatie voor uw vergadering, presentatie, bijeenkomst, workshop, lezing of bruiloft Ons onlangs compleet verbouwde hotel beschikt over diverse zalen van verschillend formaat die uitstekend aansluiten bij uw wensen Daarnaast biedt De Pelikaan Texel de unieke mogelijkheid om een 'Texelse Schapenboet" reserveren voor bovengenoemde doeleinden Kortom De Pelikaan Texel voor elke gelegenheid! De Pelikaan Texel biedt ir De Pelikaan Texel hij sinds 1 april als mana ger Food and Beverage (F&B) in het vernieuwde Hotel De Pelikaan. In ok tober 2008 is een groot deel van het oude hotel afgebroken en op 1 april gingen de deuren weer open. Rijk vindt dat het resultaat er mag zijn. 'We hebben een geheel nieuw hotel met 30 extra kamers, een vernieuwd restaurant, een grotere pub en een royaal zalen complex. Door deze uit breiding is de capaciteit, samen met de apparte menten, gegroeid tot 250 personen. Als F&B- manager ben ik verant woordelijk voor en geef leiding aan het keuken en bedieningsteam. Alle neuzen moeten dezelfde kant opstaan.' De menu kaart van De Pelikaan wordt viermaal per jaar vernieuwd en aanpast aan het seizoen. Afgelo pen week heeft de herfst zijn intrede gedaan op de kaart met diverse wildge- rechten. Rijk legt uit dat de wijnkaart daarbij niet wordt vergeten en aan gevuld met wijnen die goed matchen met de nieuwe gerechten. 'Alle gerechten worden voor geproefd en in combinatie met wijnen gecheckt om gasten van een goed advies te kunnen voor zien. Ik haal mijn plezier van het gastheerschap er onder andere uit dat gasten na een avond dineren tevreden het restaurant verlaten. Daar doe je het voor.' Rijk en zijn vrouw zijn fervent Zuid-Afrikagangers. 'Wij hebben in 2001 het land "ontdekt". Het virus sloeg direct toe en sindsdien is het onze jaarlijkse vakantiebestemming. Te midden van prachtige na tuur en de vele wijn-estates rondom Kaapstad, Stellenbosch en Franschhoek, bezoeken wij regel matig met vinoloog vrienden diverse wijnhuizen. Soms hebben we een wijnproeverij in een prachtig aangelegde tuin van het wijngoed, de andere keer vindt u bij slijterij - wijnhandel - bierspecialist De Wit Meer dan 150 soorten whisky Alle soorten gedistilleerd De mooiste wijnen uit (bijna) alle werelddelen Een ruime sortering en brede presentatie van meer dan 110 soorten bier en glazen En natuurlijk onze eigen specialiteiten Juttertje en Kees Boontje Alsof je écht even in India bent Kruidige geuren en exotische Indiase klanken komen je tegemoet wan nee je de deuren van restaurant Taj Mahal opent. Voor een complete Indiase beleving, van kwalitatief en vers eten rot typerende muziek bent u hier aan het juiste adres! BEIDE KERSTDAGEN GEOPEND r SPECIAAL V KERSTMENU (iAkl Bad weg 2, De Koog, tel. 327058 of 06-53425220, fax 327680 www.tajmahal-tcxel.nl Lopend buffet tot 18 december iedere vrijdag v.a. 17.00 uur voor €16,- p.p. Voor kinderen t/m 12 jaar €7,50. Ook vegetarische gerechten ^f>ecizi(e Ginter- j 4rr#nje/vrenten i/oor bedrijven en jroef>en. Een smakelijk winterbuffet, stevige soep of een lekkere borrel. Kom na een strandwandeling opwarmen bij Paal 17! Mooi uitzicht in de serre of knus bij de open haard. Pagl y.j.j W f Ul UiJt tr Kijk. of> de site! Den Hoorn Gevestigd aan het pleintje in Den Hoorn, De Naai 1, Tel. 0222 319 252 fax 0222 319 401 Dit puur Texelse kwaliteitsvlees wordt wereldwijd geroemd. Echt texels Lamsvlees is onlosmakelijk verbonden met Goënga's slagerij in Den Hoorn. Al jaren biedt Goenga een ruime sortering eerste Echt Texels Lamsvlees van eigen slacht. Op ambachtelijke wijze worden diverse lamsvleesspecialiteiten bereid, waaronder de bekende Texelse lamsham. dit moet u een keer geproefd hebben! www.goenga.com

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2009 | | pagina 8