J ill lil tl
fik
't PRUTTELHUUS
Op en top Texels gastheerschap
Slagerij
Goënga
Echt Texels Lamsvlees
NoorcLzeetong
'Contact met gasten
is echt mijn ding'
'Roséwijnen weer
helemaal terug'
Md ijfmnhéc assedi/uc/d
Indiaas restaurant
WANNEER KOMT U KENNISMAKEN?
in roomboter gebakken
(500-600 gram) 25,00
Dorpsstraat 170, De Koog-Texel, 0222 - 317586
Gastheerschap en René Rijk, ze zijn onlosmakelijk
met elkaar verbonden. De Texelaar is al 41 jaar
gastheer en geniet van het contact met gasten. De
redactie praat met hem over bijna 27 jaar Grand
Hotel Opduin, zijn uitdaging bij Hotel de Pelikaan,
zijn liefde voor de wijnen en voor Zuid-Afrika.
Rijk heeft een jarenlange ervaring met gastheer
schap. 'Ik ben begonnen als kok in Utrecht, maar
kwam er al snel achter dat het werken binnen
de vier muren van een keuken niet was wat ik
wilde. De overstap naar de bediening was toen
snel gemaakt. Het contact met gasten is echt mijn
ding.' Nadat Rijk in diverse bedrijven aan de over
kant heeft gewerkt om werkervaring op te doen
in het klassieke bedieningsvak, keerde hij terug
naar Texel en ging hij aan de slag in het Havenres
taurant. Veel Texelaars ontdekten in die tijd een
bezoek naar een restaurant wat in die dagen nog
niet zo'n gemeengoed was. 'In de acht jaar die ik
daar werkzaam ben geweest, heb ik veel geflam
beerd, getrancheerd en gefileerd. Veel zeetongen
zijn onder mijn handen aan tafel getransformeerd
in vier keurige filets.' Hierna werkte Rijk ruim 27
jaar bij Grand Hotel Opduin, toen onder de di
rectie van Harry Wuis. Rijk kijkt met plezier terug
op deze lange periode. 'Doordat de gemiddelde
verblijfsduur van de gasten soms wel drie weken
was, kon je goed contact leggen met de gasten.
Met Wuis was ik in het restaurant het gezicht voor
de vele gasten. We waren verantwoordelijk voor
het goed laten functioneren van het restaurant
en de activiteiten in de diverse zalen.'
Dat gastheerschap niet alleen uit culinaire elemen
ten bestaat, heeft Rijk bij Opduin bewezen. 'Re
gelmatig namen we de gasten mee om makrelen
te vissen, die na terugkomst werden gerookt en
's avonds in de hotelbar, onder het genot van een
drankje, op een toastje werden geserveerd. Met
kinderen werden er vliegers gemaakt en wedstrij
den gehouden. De ouders van nu spreken hier nog
steeds over met hun kinderen.' Een van de high
lights was de traditionele Damesdag. Die dag pas
ten de mannen de hele dag op de kinderen en gin
gen Wuis en ik op pad met de dames. 'Onderweg
werden dan allerlei leuke dingen ondernomen. Zo
verzorgde ik bijvoorbeeld een champagnelunch
op locatie of onderweg een pauze met een lek
ker Juttertje.'
Na Opduin heeft Rijk in restaurant Bij Jef gewerkt,
waar de gasten een gedetailleerde uitleg van de
gerechten en een passend wijnadvies kregen. Na
een kleine uitstap naar Hotel Greenside, werkt
weer bij een wijnboertje in de schuur op zijn erf.
Dat is echt genieten.' Rijk constateert dat er op het
gebied van wijn ook trends waarneembaar zijn.
'Zo zijn de roséwijnen, die enkele jaren geleden
naar de achtergrond verdwenen waren, weer he
lemaal in. Ook wordt een glas sherry van tijd tot
tijd weer besteld. De lokale bieren, zeker die van
de Texelse brouwerij, doen het in ons assortiment
erg goed. De echte bierdrinker is zeer verrast over
de goede kwaliteit van het Texels bier. Wijnen
uit Frankrijk, Italië en Spanje hebben altijd op de
wijnkaart gestaan, maar we treffen ook steeds
meer wijn uit de 'nieuwe' wereldlanden aan, zoals
Chili, Argentinië én Zuid-Afrika.'
José Baggerman
Tip:
Maak bij uw wijnkeuze gebruik van de
kennis van uw gastheer Vraag hem om een
advies.
EeterIJ en DRinKerIJ
De Naai 2 Den Hoorn-Texel tel: 0222 319946
www.inndeknip.nl e-mail: info@inndeknip.nl
De Pelikaan Texel is met haar fraaie ligging dé locatie voor uw
vergadering, presentatie, bijeenkomst, workshop, lezing of bruiloft
Ons onlangs compleet verbouwde hotel beschikt over diverse
zalen van verschillend formaat die uitstekend aansluiten bij uw wensen
Daarnaast biedt De Pelikaan Texel de unieke mogelijkheid om een
'Texelse Schapenboet" reserveren voor bovengenoemde doeleinden
Kortom De Pelikaan Texel voor elke gelegenheid!
De Pelikaan Texel biedt ir
De Pelikaan Texel
hij sinds 1 april als mana
ger Food and Beverage
(F&B) in het vernieuwde
Hotel De Pelikaan. In ok
tober 2008 is een groot
deel van het oude hotel
afgebroken en op 1 april
gingen de deuren weer
open. Rijk vindt dat het
resultaat er mag zijn.
'We hebben een geheel
nieuw hotel met 30 extra
kamers, een vernieuwd
restaurant, een grotere
pub en een royaal zalen
complex. Door deze uit
breiding is de capaciteit,
samen met de apparte
menten, gegroeid tot
250 personen. Als F&B-
manager ben ik verant
woordelijk voor en geef
leiding aan het keuken
en bedieningsteam. Alle
neuzen moeten dezelfde
kant opstaan.' De menu
kaart van De Pelikaan
wordt viermaal per jaar
vernieuwd en aanpast
aan het seizoen. Afgelo
pen week heeft de herfst
zijn intrede gedaan op de
kaart met diverse wildge-
rechten. Rijk legt uit dat
de wijnkaart daarbij niet
wordt vergeten en aan
gevuld met wijnen die
goed matchen met de
nieuwe gerechten. 'Alle
gerechten worden voor
geproefd en in combinatie met wijnen gecheckt
om gasten van een goed advies te kunnen voor
zien. Ik haal mijn plezier van het gastheerschap er
onder andere uit dat gasten na een avond dineren
tevreden het restaurant verlaten. Daar doe je het
voor.'
Rijk en zijn vrouw zijn fervent Zuid-Afrikagangers.
'Wij hebben in 2001 het land "ontdekt". Het virus
sloeg direct toe en sindsdien is het onze jaarlijkse
vakantiebestemming. Te midden van prachtige na
tuur en de vele wijn-estates rondom Kaapstad,
Stellenbosch en Franschhoek, bezoeken wij regel
matig met vinoloog vrienden diverse wijnhuizen.
Soms hebben we een wijnproeverij in een prachtig
aangelegde tuin van het wijngoed, de andere keer
vindt u bij slijterij - wijnhandel -
bierspecialist De Wit
Meer dan 150 soorten whisky
Alle soorten gedistilleerd
De mooiste wijnen uit (bijna)
alle werelddelen
Een ruime sortering en brede
presentatie van meer dan 110 soorten
bier en glazen
En natuurlijk onze eigen specialiteiten
Juttertje en Kees Boontje
Alsof je écht even in India bent
Kruidige geuren en exotische Indiase klanken komen je tegemoet wan nee
je de deuren van restaurant Taj Mahal opent. Voor een complete Indiase
beleving, van kwalitatief en vers eten rot typerende muziek bent u hier aan het juiste adres!
BEIDE
KERSTDAGEN
GEOPEND
r SPECIAAL
V KERSTMENU
(iAkl
Bad weg 2, De Koog, tel. 327058
of 06-53425220, fax 327680
www.tajmahal-tcxel.nl
Lopend buffet tot 18 december iedere vrijdag v.a. 17.00 uur voor €16,- p.p.
Voor kinderen t/m 12 jaar €7,50.
Ook vegetarische gerechten
^f>ecizi(e Ginter- j
4rr#nje/vrenten
i/oor bedrijven
en jroef>en.
Een smakelijk winterbuffet, stevige
soep of een lekkere borrel. Kom na
een strandwandeling opwarmen bij
Paal 17! Mooi uitzicht in de serre of
knus bij de open haard.
Pagl y.j.j W f
Ul UiJt tr
Kijk. of> de site!
Den Hoorn
Gevestigd aan het pleintje
in Den Hoorn, De Naai 1,
Tel. 0222 319 252
fax 0222 319 401
Dit puur Texelse kwaliteitsvlees wordt wereldwijd geroemd. Echt texels Lamsvlees is
onlosmakelijk verbonden met Goënga's slagerij in Den Hoorn. Al jaren biedt Goenga
een ruime sortering eerste Echt Texels Lamsvlees van eigen slacht. Op ambachtelijke
wijze worden diverse lamsvleesspecialiteiten bereid, waaronder de bekende Texelse
lamsham. dit moet u een keer geproefd hebben!
www.goenga.com