Culinair op Texei Eten, geuren en herinneringen Restaurant 't Eethuys: dubbel genieten 'Ambachtelijke aan koken trekt me aan' hibanse.shdciaUteiten I if{ jL vtfj V® H: Gerechies, dineren op uet Schouten een originele manier .uys herfstgerechten .CompciGnie Ze koestert herinneringen aan haar oma in Zwitserland, die in een piepkleine keuken uit gebreide maaltijden kookte voor een groot ge zin. Ze was er altijd te vinden. Het is een van de eerste dingen die Resi Siebert uit Den Burg vertelt als we in haar keuken aanschuiven aan de lange tafel. Ze steekt van wal over het wel en wee van haar koffiemachine, terwijl ze een kopje met twee slokken naar cacao geurende koffie voorzet. Haar belangstelling voor koken werd echt ge wekt toen ze zelf moeder werd en zich meer bewust werd van de waarde van goede voeding. 'Onze Zwitserse familie vierde kerstavond vroe ger met een gezamenlijke maaltijd, waarvoor iedereen een gerecht meebracht. Sinds een paar jaar zetten wij die traditie voort.' Nog altijd is de keuken uit die contreien favoriet: Italiaans eten, het principe van slowfood, het spreekt Resi aan. Tegenwoordig kookt ze meestal voor zichzelf, snel en gezond. 'Wel seizoensgebonden, maar in de winter voor mij geen kool, hoor.' Nieuw op Texel! Uiteraard veel Sushi maar ook heerlijke andere vis, vlees en vegetarische gerechten! A la carte in ons restaurant en afhalen. Van 17 november tot 20 december kijgt u 50% korting ter kennismaking op alle Japanse gerechten. Uitgebreid lopend buffet inclusief de Japanse en alle andere gerechten iedere zaterdag. Vooraf reserveren! Prijs €17,50 P-P- kinderen van 4-12 jaar halve prijs Kleuters Ze vertelt hoe ze ooit in haar klas vol kleuters een smaakproef organiseerde: 'Op die leeftijd zijn veel smaken lastig, of wordt dat gedacht.' Er werd geproefd met kleine glaasjes water erbij. Smaken werden benoemd. 'Het was verrassend hoe "ingewikkelde" smaken als witlof en pure chocolade oké werden gevonden. Ook voor "grote mensen" geldt dat sommige etenswaren lastig zijn, zoals slakken en rauwe oesters. Dat heeft meestal met de structuur te maken en ook herinneringen spelen mee. De beleving van eten Tip: Komt u bij ons uw verjaardag vieren? Daar hoort natuurlijk een cadeautje van óns bij! Kantonccfc - Indisch Jap - "NIEUW AZIË" Grocnuplaats 12, Den Burg Tel. 0222-712718 Verrast worden tijdens uw avondje dineren? Eten in Het Schoutenhuys I is een ware belevenis. Sinds juni kunt u hier genieten van gerechies grootse gerechten in klein formaat. De gerechies zijn een leuke ma- 1 nier om in aanraking te komen met verschillende smaken, (Texelse) I gerechten en structuren. Op deze manier wordt de slogan Proef en ervaar Texel nieuw leven ingeblazen. I Bouke Weber, General manager van Hotel Groep Texel, legt uit hoe het j idee van de gerechies is ontstaan. 'Te weinig Texelaars weten wat Het I Schoutenhuys precies is. Is dat niet het fantastisch mooie pandje aan de I Groeneplaats? Niet iedereen weet dat Het Schoutenhuys een zelfstandig I restaurant is. Daarom waren wij op zoek naar een duidelijke signatuur, I vooral om dit restaurant te onderscheiden van Brasserie De Lindeboom. I Deze twee waren te veel naar elkaar toegegroeid. Bi) De Brasserie klopte I alles, bij Het Schoutenhuys waren we nog zoekende. Het idee van de *4 gerechies leefde al een jaar, maar we wilden het graag eerst verfijnen Het Schoutenhuys: kwaliteit, smaak en originaliteit I Nu bevalt het ons én onze gasten uitstekend. Sinds de invoering van de I gerechies is het aanmerkelijk drukker in Het Schoutenhuys Minigerechten Een avond samen eten en genieten van heerlijke minigerechten die u met elkaar deelt, dat is de sfeer die Het Schoutenhuys met de gerechies oproept Elk gerecht is anders en verrassend maar kwaliteit, smaak en originaliteit voeren bij ieder gerecht de boventoon. Voor kinderen is dit een uitgelezen manier om hun smaak te ontwikkelen. Er worden Texelse gerechten geserveerd, zoals asperges, lamsvlees en kaas. maar ook oriëntaalse en zowel warme als koude gerechten Er wordt langzaam toegewerkt naar hoofdgerechies en uiteindelijk kunt u nog smullen van heerlijke nagerechies. Indien u dit op prijs stelt, wordt van tevoren aan u uitgelegd wat u wordt geserveerd. Kortom: proeven en ervaren! Genieten van veertien gerechies doet u al voor €25.- per persoon Met smaak! U vindt Het Schoutenhuys op Vismarkt 1 in Den Burg Tel. 0222-321032. website www.schoutenhuys nl Natuurlijk hebben wij met dit weer diverse Maar ook zijn wij alweer helemaal klaar voor de kerst. Kerstavond en beide kerstdagen geopend. Kijk voor onze gerechten op www.quintystexel.nl en reserveer snel! Wij zijn dagelijks geopend v.a. 11.30 uur Dorpsstraat 147 De Koog www.quintystexel.nl Slijterij - wijnhandel Smidt-Witte KOFFIE, LUNCH EN DINER - UITZICHT OP DE WADDENZEE - KINDERSPEEISCHIP y.decompagnietexel.nl met het mooie servies van oma uit Zwitserland. Geweldig voor kinderen om zelf te mogen doen.' Resi mag graag koken voor vrien den. 'Het ambach telijke aan koken trekt me aan.' Zelf pasta maken, bon bons, ze draait er haar hand niet voor om. Ze ver telt over hoe ze na een reis naar Mexico voor fa milie en vrienden een Mexicaanse maaltijd maakte. 'Compleet met mole; een tradi tioneel gerecht met chocolade waarvoor door alle deelnemers aan de maaltijd vroeger een in grediënt naar een klooster werd ge bracht, waarvan dan mole werd gemaakt.' Haar Mexicaanse maal tijd werd genut tigd aan lange ta fels in een Texelse is belangrijk. Geuren doen veel voor de mens.' boomgaard. 'Familie en eten zijn belangrijk. Die Ze liet haar eigen kind al vroeg zelf koken, combinatie geeft prachtige momenten en fijne Mocht ze 'restaurantje spelen'. Zo maakte ze herinneringen.' spelenderwijs kennis met wat er bij koken komt kijken. 'We dekten de tafel soms heel chique, Esther Schilling Toegankelijk voor iedereen, een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, lekker eten en volop entertainment, kortom een perfect avondje uit. Texel heeft er een nieuw restaurant bij: 't Eethuys, 'Met het naastgelegen café 't Biervat en het restaurant bieden we een totaalconcept', vertelt eigenaar Mient van der Zaag. Mient en Inge van der Zaag zijn sinds drie jaar eigenaar van café t Biervat. Toen zich de mogelijkheid voordeed restaurant La Pampaa van hun buurman over te ne men, twijfelden ze geen moment. Na een flinke verbouwing is het restaurant sinds 1 november geopend. Van der Zaag: 'We hebben nu een ideale combinatie In 't Eethuys kan men lekker eten, gezellig met z'n tweetjes of met een groep. En hierna schuift men zo door naar 't Biervat om na te borrelen en te genieten van lekkere achtergrondmuziek. Eventueel kan er een potje biljart of dart gespeeld worden.' Ook voor feesten en vergaderingen is 't Eethuys een geschikte locatie met voldoende ruimte. Bovendien kunnen zij een passend buffet of diner aanbieden, doordat de verse producten in eigen keuken bereid worden Volop entertainment In 't Eethuys geniet u van een menu van drie gangen voor maar 19,50. Van der Zaag: 'Vooraf hebben we een soepenbar met keuze uit drie verschillende soepen en een saladebar met diverse toppings. We serveren schnitzels en steak, waarbij er een sauzenbar staat. Gasten kunnen uit acht sauzen elke saus kiezen die ze maar willen. Als nagerecht is er nog een ijsbuffetNaast goed eten biedt 't Eethuys volop entertainment. Van der Zaag: 'We vinden het leuk om onze gasten iets extra's te Eize Hoomoedt zorgt voor entertainment. bieden. Onze medewerker Eize treedt een paar keer per avond op Hij zingt dan twee liedjes en zorgt voor het nodige amusement. Kinderen hebben hier hun eigen speelhoek. Daarnaast verzorgen we regelmatig thema-avonden met bijvoorbeeld bingo en hebben we om 16 uur ons dagelijkse borreluurtje met allerlei hapjes.' 't Eethuys onderscheidt zich ook door de persoonlijke aandacht die zij bieden aan hun gasten. 'Serveren is zoveel meer dan alleen een biertje neerzetten. Af en toe een praatje maken, vragen hoe het gaat en of het gesmaakt heeft. Dat beetje aandacht is heel belangrijk. Verder is normaal doen onze basis. 98 procent van de mensen denkt normaal, dus dat moeten wij ook doen En ons motto? Alles kan!' Dorps- en eetcafé 't Biervat en restaurant 't Eethuys, Dorpsstraat 14-18 in De Koog. Voor meer informatie of reserveringen 0222-327777 of www eethuys.nl of www.biervattexel.nl

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2009 | | pagina 9