Culinair op Texei
Eten, geuren en herinneringen
Restaurant 't Eethuys:
dubbel genieten
'Ambachtelijke aan
koken trekt me aan'
hibanse.shdciaUteiten
I if{ jL vtfj V® H:
Gerechies, dineren op uet
Schouten
een originele manier .uys
herfstgerechten
.CompciGnie
Ze koestert herinneringen aan haar oma in
Zwitserland, die in een piepkleine keuken uit
gebreide maaltijden kookte voor een groot ge
zin. Ze was er altijd te vinden. Het is een van
de eerste dingen die Resi Siebert uit Den Burg
vertelt als we in haar keuken aanschuiven aan
de lange tafel. Ze steekt van wal over het wel
en wee van haar koffiemachine, terwijl ze een
kopje met twee slokken naar cacao geurende
koffie voorzet.
Haar belangstelling voor koken werd echt ge
wekt toen ze zelf moeder werd en zich meer
bewust werd van de waarde van goede voeding.
'Onze Zwitserse familie vierde kerstavond vroe
ger met een gezamenlijke maaltijd, waarvoor
iedereen een gerecht meebracht. Sinds een paar
jaar zetten wij die traditie voort.' Nog altijd is de
keuken uit die contreien favoriet: Italiaans eten,
het principe van slowfood, het spreekt Resi aan.
Tegenwoordig kookt ze meestal voor zichzelf,
snel en gezond. 'Wel seizoensgebonden, maar
in de winter voor mij geen kool, hoor.'
Nieuw op Texel!
Uiteraard veel Sushi maar ook
heerlijke andere vis, vlees
en vegetarische gerechten!
A la carte in ons restaurant en afhalen.
Van 17 november tot 20 december
kijgt u 50% korting ter kennismaking
op alle Japanse gerechten.
Uitgebreid lopend buffet inclusief de
Japanse en alle andere gerechten iedere
zaterdag. Vooraf reserveren!
Prijs €17,50 P-P-
kinderen van 4-12 jaar halve prijs
Kleuters
Ze vertelt hoe ze ooit in haar klas vol kleuters
een smaakproef organiseerde: 'Op die leeftijd
zijn veel smaken lastig, of wordt dat gedacht.' Er
werd geproefd met kleine glaasjes water erbij.
Smaken werden benoemd. 'Het was verrassend
hoe "ingewikkelde" smaken als witlof en pure
chocolade oké werden gevonden. Ook voor
"grote mensen" geldt dat sommige etenswaren
lastig zijn, zoals slakken en rauwe oesters. Dat
heeft meestal met de structuur te maken en ook
herinneringen spelen mee. De beleving van eten
Tip: Komt u bij ons uw verjaardag
vieren? Daar hoort natuurlijk
een cadeautje van óns bij!
Kantonccfc - Indisch Jap
- "NIEUW AZIË"
Grocnuplaats 12, Den Burg Tel. 0222-712718
Verrast worden tijdens uw avondje dineren? Eten in Het Schoutenhuys
I is een ware belevenis. Sinds juni kunt u hier genieten van gerechies
grootse gerechten in klein formaat. De gerechies zijn een leuke ma-
1 nier om in aanraking te komen met verschillende smaken, (Texelse)
I gerechten en structuren. Op deze manier wordt de slogan Proef en
ervaar Texel nieuw leven ingeblazen.
I Bouke Weber, General manager van Hotel Groep Texel, legt uit hoe het
j idee van de gerechies is ontstaan. 'Te weinig Texelaars weten wat Het
I Schoutenhuys precies is. Is dat niet het fantastisch mooie pandje aan de
I Groeneplaats? Niet iedereen weet dat Het Schoutenhuys een zelfstandig
I restaurant is. Daarom waren wij op zoek naar een duidelijke signatuur,
I vooral om dit restaurant te onderscheiden van Brasserie De Lindeboom.
I Deze twee waren te veel naar elkaar toegegroeid. Bi) De Brasserie klopte
I alles, bij Het Schoutenhuys waren we nog zoekende. Het idee van de
*4 gerechies leefde al een jaar, maar we wilden het graag eerst verfijnen
Het Schoutenhuys: kwaliteit,
smaak en originaliteit
I Nu bevalt het ons én onze gasten uitstekend. Sinds de invoering van de
I gerechies is het aanmerkelijk drukker in Het Schoutenhuys
Minigerechten
Een avond samen eten en genieten van heerlijke minigerechten die u met elkaar
deelt, dat is de sfeer die Het Schoutenhuys met de gerechies oproept Elk gerecht
is anders en verrassend maar kwaliteit, smaak en originaliteit voeren bij ieder
gerecht de boventoon. Voor kinderen is dit een uitgelezen manier om hun smaak te
ontwikkelen. Er worden Texelse gerechten geserveerd, zoals asperges, lamsvlees en
kaas. maar ook oriëntaalse en zowel warme als koude gerechten Er wordt langzaam
toegewerkt naar hoofdgerechies en uiteindelijk kunt u nog smullen van heerlijke
nagerechies. Indien u dit op prijs stelt, wordt van tevoren aan u uitgelegd wat u
wordt geserveerd. Kortom: proeven en ervaren!
Genieten van veertien gerechies doet u al voor €25.- per persoon Met smaak!
U vindt Het Schoutenhuys op Vismarkt 1 in Den Burg
Tel. 0222-321032. website www.schoutenhuys nl
Natuurlijk hebben wij met dit weer diverse
Maar ook zijn wij alweer
helemaal klaar voor de kerst.
Kerstavond en beide kerstdagen geopend.
Kijk voor onze gerechten op
www.quintystexel.nl
en reserveer snel!
Wij zijn dagelijks geopend v.a. 11.30 uur
Dorpsstraat 147 De Koog
www.quintystexel.nl
Slijterij - wijnhandel
Smidt-Witte
KOFFIE, LUNCH EN DINER - UITZICHT OP DE WADDENZEE - KINDERSPEEISCHIP
y.decompagnietexel.nl
met het mooie
servies van oma
uit Zwitserland.
Geweldig voor
kinderen om zelf
te mogen doen.'
Resi mag graag
koken voor vrien
den. 'Het ambach
telijke aan koken
trekt me aan.' Zelf
pasta maken, bon
bons, ze draait er
haar hand niet
voor om. Ze ver
telt over hoe ze
na een reis naar
Mexico voor fa
milie en vrienden
een Mexicaanse
maaltijd maakte.
'Compleet met
mole; een tradi
tioneel gerecht
met chocolade
waarvoor door
alle deelnemers
aan de maaltijd
vroeger een in
grediënt naar een
klooster werd ge
bracht, waarvan
dan mole werd
gemaakt.' Haar
Mexicaanse maal
tijd werd genut
tigd aan lange ta
fels in een Texelse
is belangrijk. Geuren doen veel voor de mens.' boomgaard. 'Familie en eten zijn belangrijk. Die
Ze liet haar eigen kind al vroeg zelf koken, combinatie geeft prachtige momenten en fijne
Mocht ze 'restaurantje spelen'. Zo maakte ze herinneringen.'
spelenderwijs kennis met wat er bij koken komt
kijken. 'We dekten de tafel soms heel chique, Esther Schilling
Toegankelijk voor iedereen, een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, lekker eten
en volop entertainment, kortom een perfect avondje uit. Texel heeft er een nieuw
restaurant bij: 't Eethuys, 'Met het naastgelegen café 't Biervat en het restaurant
bieden we een totaalconcept', vertelt eigenaar Mient van der Zaag.
Mient en Inge van der Zaag zijn sinds drie jaar eigenaar van café t Biervat. Toen
zich de mogelijkheid voordeed restaurant La Pampaa van hun buurman over te ne
men, twijfelden ze geen moment. Na een flinke verbouwing is het restaurant sinds
1 november geopend. Van der Zaag: 'We hebben nu een ideale combinatie In 't
Eethuys kan men lekker eten, gezellig met z'n tweetjes of met een groep. En hierna
schuift men zo door naar 't Biervat om na te borrelen en te genieten van lekkere
achtergrondmuziek. Eventueel kan er een potje biljart of dart gespeeld worden.' Ook
voor feesten en vergaderingen is 't Eethuys een geschikte locatie met voldoende
ruimte. Bovendien kunnen zij een passend buffet of diner aanbieden, doordat de
verse producten in eigen keuken bereid worden
Volop entertainment
In 't Eethuys geniet u van een menu van drie gangen voor maar 19,50. Van der
Zaag: 'Vooraf hebben we een soepenbar met keuze uit drie verschillende soepen
en een saladebar met diverse toppings. We serveren schnitzels en steak, waarbij er
een sauzenbar staat. Gasten kunnen uit acht sauzen elke saus kiezen die ze maar
willen. Als nagerecht is er nog een ijsbuffetNaast goed eten biedt 't Eethuys volop
entertainment. Van der Zaag: 'We vinden het leuk om onze gasten iets extra's te
Eize Hoomoedt zorgt voor entertainment.
bieden. Onze medewerker Eize treedt een paar keer per avond op Hij zingt dan
twee liedjes en zorgt voor het nodige amusement. Kinderen hebben hier hun eigen
speelhoek. Daarnaast verzorgen we regelmatig thema-avonden met bijvoorbeeld
bingo en hebben we om 16 uur ons dagelijkse borreluurtje met allerlei hapjes.' 't
Eethuys onderscheidt zich ook door de persoonlijke aandacht die zij bieden aan hun
gasten. 'Serveren is zoveel meer dan alleen een biertje neerzetten. Af en toe een
praatje maken, vragen hoe het gaat en of het gesmaakt heeft. Dat beetje aandacht
is heel belangrijk. Verder is normaal doen onze basis. 98 procent van de mensen
denkt normaal, dus dat moeten wij ook doen En ons motto? Alles kan!'
Dorps- en eetcafé 't Biervat en restaurant 't Eethuys, Dorpsstraat 14-18 in De Koog.
Voor meer informatie of reserveringen
0222-327777 of www eethuys.nl of www.biervattexel.nl