Eigen baas heeft een bult maar ook de lusten'
Familie Van Liere niet
bang voor lange dagen
Pe
TEXELSE 13 COURANT
Brengt u thuis! Tel. 0222-315555
Bioscoop G=«n e^l-ccaFé»
Voor de film een hapje eten? Dat kan in ons gezellige eetcafé!
Programma 18-03 t/m 24-03: |0222 312027
DE RUSSENOORLOG
GANGSTERBOYS
XMMOAAI
Milksh
Hét Familiebedrijf
DINSDAG 16 MAART 2010
ons geen baas en gedragen ons
dus ook niet zo. Alleen een hond
heeft een baas. Natuurlijk, er is
heus wel eens wat, maar bij ons is
alles overlegbaar en er valt altijd
een mouw aan te passen.' Lillian:
'En we zien er scherp op toe dat
die meiden niet te hard werken.
Sommigen werken het liefst zeven
per dagen per week, om geld te
verdienen, maar wij vinden dat ze
op tijd hun rust moeten hebben.'
Hun maatschappelijke betrokken
heid blijkt niet alleen uit hun perso
neelsbeleid. Zo doen ze al jaren
aan afvalscheiding en hebben ze
grote plannen voor hun nieuwe
pand, waarvoor de plannen al jaren
bestaan, maar dat komend najaar
eindelijk gebouwd lijkt te gaan wor
den. Het belooft een fraai bouw
werk te worden, met een cafetaria
met een luxere uitstraling dan die
van de gangbare snackbar. Een
ander deel wordt verhuurd, bij
voorbeeld voor een markt van dag
verse (Texelse) producten. Het
bouwwerk krijgt een duurzaam
karakter, met zonnepanelen en een
gescheiden wateropvang. Ze zijn
er trots op, maar houden er geen
gewichtige visie op na. Dirk: 'Zorg
dat je het zelf goed doet. Zonder
voor een ander te bepalen wat hij
doen moet.' Lillian: 'Ik vind het
jammer dat sommige ondernemers
in onze omgeving in onmin met
elkaar leven. Je doet allemaal je
best en er is voor iedereen een
boterham te verdienen.'
Dat ze lange dagen maken en
elkaar ook bij grote drukte van zeer
dichtbij meemaken, staat een goe
de relatie tussen Dirk en Lillian van
Liere en hun partners niet in de
weg. 'We lopen de deur niet bij
elkaar plat. Want je kunt wel koffie
met elkaar drinken, maar voor je
het weet gaat het toch weer over
het werk. Wél zijn we een aantal
jaren met elkaar op vakantie
geweest. En vorige week hebben
we nog met z'n allen aan de play-
backshow in Oudeschild meege
daan. En gewonnen. Het kwam
zomaar op, om Truus Trut en de
Terlenka's te gaan doen, maar er
zijn daarna heel wat dagen oefe
nen in gaan zitten. Want het moet
wel goed.'
Joop Rommets
bUIT
ladder
Vrijdag 19 maart 20.30 uur
Charlotte Lap met Bambibenen
Entree €15,00 (Diner vooraf mogelijk, reserveren gewenst)
Zaterdag 20 en 27 maart - Diner Cabaret 19.00 uur
Het 4-gangen diner kost inclusief cabaretprogramma €47,00 p.p.(o.v.b.)
(4 gangen kindermenu €23,50) De avond duurt ongeveer van 19.00 uur
tot 23.00 uur.
info@klif12.nl
0222-319633
www.klif12.nl
18-04-2010 Mary Poppins
Prijs €92,50 p.p. inclusief ticket tweede rang, touringcarvervoer m JU
en bootkosten. Exclusief reserveringskosten Seetickets. ©y
26-05-2010 Libelle Zomerweek in Almere
Prijs €32,50 p.p. Inclusief entree, touringcarvervoer en bootkosten.
26-09-2010 Queen Musical: We Will Rock You HÜÏJ^
Prijs €85,- p.p. incl. entree 2e rang, touringcarvervoer en
bootkosten, excl. reserveringskosten ticketline.
e-mail: info@texeltours.nl telefoon: +31(0)222-315555 www.texeltours.nl
Lamstoof - Satéspies - Spareribs - Panini - Kibbeling - etc
EEN FILM VAN ARNOLD VAN BRUGGEN
«fê'Sj t^^MELGIBSON
SOME SECRETS TAKE US TO THE EDGE
ALICE IN WONDERLAND 3D 0©
Slechts in enkele steden in Nederland kunt
u genieten van de 3D-kunsten van
regisseur Tim Burton en Johnny Depp!
Op Texel te zien in de originele (OV)
én de Nederlands gesproken versie (NL).
OV: do,zo,ma,wo 20.00
OV: Vr,za 19.00 21.45
NL: Vr,za,zo,wo 16.15
DE RUSSENOORLOG
Docu van oud-Texelaar Arnold van Bruggen.
Dinsdag 14.00 (senioren) 20.00
GANGSTERBOYS 0©®©®
Nederlandse misdaadkomedie met o.a.
w Georgina Verbaan, Jeroen van Konings-
brugge, Turk (Onder Dogan) en Yes-R.
Vr,za 18.45. Ma,di 20.30.
Vr,za,zo,wo 16.00
EDGE OF DARKNESS
Superster Mel Gibson is terug op het witte
doek als Thomas Craveneen oudgediende
op de afdeling moordzaken van Boston. Als
zijn 24-jarige dochter wordt vermoord, zet
hij alles op alles om de daders te pakken
Vr,za 21.30. Zo,wo 20.30
HET REGENT GEHAKTBALLEN
3D-ANIMATIE NEDERLANDS GESPROKEN
Vr,za,zo,wo 13.45
DE PRINSES EN DE KIKKER 0©
Ned. gespr.tekenfilm van Walt Disney
Vr,za,zo,wo 13.30
r MYSTERY MOVIE
Een verrassings-voorpremière voor 5,- pp
Do 20.30
GRAVENSTRAAT 33 - CENTRUM DEN BURG
TEL. 0222 312027 WWW.CINEMATEXEL.NL
snacks
Gc°pend
Firmanten Marjan en Dirk van Liere (links) en Lillian en Erwin Koning (rechts) met in hun midden moeder Riet, stichter van
het familiebedrijf. (Foto Joop Rommets)
'Van werken is nog nooit een
mens minder geworden', zegt
Dirk van Liere halverwege het
gesprek. Die uitspraak lijkt type
rend voor de instelling waarmee
hij en zijn familie zich altijd heb
ben ingespannen voor het bedrijf
achter cafetaria Veronica op de
haven van Oudeschild. Onvoor
waardelijk, zonder te zeuren.
Komende zomer vieren ze hun
vijftigjarig jubileum.
Onder de kop 'Veronica opent'
maakte de Texelse Courant van 9
juli 1960 melding van het begin van
het familiebedrijf Van Liere. 'De
Cocksdorp wordt als standplaats
gekozen. Het wordt nu geen uit
zending van prettige muziek, maar
liefhebbers kunnen terecht voor
patates frites, warme worst, etc.
Riet van Liere herinnert zich de
aanleiding nog goed. 'We waren
net getrouwd, Aad werkte als
kraanmachinist bij Daalder en ik
had geen zin de hele dag achter de
geraniums te zitten. Toen we een
stukje land van mijn oma mochten
gebruiken, ben
ik daar 's zomers
met een oude
wagen gaan
staan, die we
zelf verbouwd
hadden. Op die
plek is nu de
pizzeria van
Henri Kuiper,
maar in die tijd
had je in De Cocksdorp helemaal
niks.' De verwijzing naar de 'uit
zending van prettige muziek' was
overigens niet helemaal uit de lucht
gegrepen. Door voor de naam
Veronica te kiezen, hoopten de Van
Lieres 'mee te liften' op de toen
sterk groeiende naamsbekendheid
van de gelijknamige radiopiraat.
Het jaar erop werd een pand in De
Koog betrokken (nu de Casserole),
gepacht van oom Hein Wuis. Een
lang leven was die samenwerking
niet beschoren, waarna de Van
Lieres besloten hun snacks weer
vanuit een auto te verkopen. Na
eerst nog een tijd te hebben
gewerkt met een tweedehands
wagen, overgenomen van de uit
baters van De Smul, besloten Aad
en Riet een flinke investering te
doen. Op 15 maart 1966 meldde
de Texelse Courant de ingebruik
name van een door de Gebroeders
Schoenmaker gebouwde bestel
wagen, 2 meter lang en 3,15 meter
breed, voorzien van een Rubbens-
oven, een ijskast en apparatuur
Bedrijf: Cafetaria Veronica
Bestaat sinds: 1960
Opgericht door: Aad en Riet
van Liere
Huidige eigenaren: Dirk van
Liere, Marjan van der Vis en
Erwin en Lillian Koning-van
Liere
voor het bereiden van 'super-fri-
tes'. Al snel zou een tweede wagen
volgen, terwijl ook de kiosk bij het
zwembad werd gepacht.
Om de kosten te drukken, werden
geregeld familieleden, vrienden en
bekenden ingeschakeld. Het waren
jaren waarin bijzonder hard werd
gewerkt. De drukste periode was
het hoogseizoen, dat toen niet lan
ger dan zes weken duurde. Om
zoveel mogelijk klanten te berei
ken, deed Van Liere alle grote eve
nementen aan, zoals de autocross,
den. Zo werkte Van Liere in de
wintermaanden nog jarenlang bij
loonwerker Niek Dros, waar hij het
wagenpark onderhield.
Riet ging er geregeld met één van
de wagens op uit, maar maakte
aanvankelijk ook zelf de kroketten
en schilde dagelijks tientallen kilo's
aardappelen voor de patat. Dat
werk en privé vaak door elkaar lie
pen, was onontkoombaar. Dirk:
'Als klein ventje ging ik al met mijn
vader mee. Op zaterdag naar Den
Hoorn, op zondag richting Eier-
land. Als hij stopte, kreeg ik een
ijsje. Er was thuis geen oppas, dus
ik moest wel. Ik vond het prima.
Het mooiste was het spuitvoetbal
in De Koog, met verklede brand
weermannen.'
De kinderen hielpen al op jonge
leeftijd mee. 'Als tienjarige moest ik
's avonds de papiertjes en andere
rommel zoeken die mensen had
den weggegooid. Vaak nam ik een
vriendje mee. Als we ons werk
goed deden, verdienden we een
Anno 2010 wordt het bedrijf, waar
van de mobiele wagens al tiental
len jaren geleden om kostentechni-
sche redenen werden afgedankt,
gerund door vier firmanten. Naast
broer en zus Van Liere werken ook
hun partners, Marjan van der Vis
en Erwin Koning, volop mee.
Koning: 'Ik werkte bij mijn vader en
moeder op De Bremakker. Maar
als ik vrij had, kon ik het niet aan
zien dat Lil zo hard moest werken.
Al snel ben ik gaan meehelpen.
Uiteindelijk heb ik nog dertien jaar
bij twee bedrijven gewerkt. Dat
ging dus dubbelop.' Koning is uit
hetzelfde hout gesneden als zijn
schoonfamilie, maar moest wen
nen aan het tempo dat de Van
Lieres er op nahouden. 'Alles gaat
vlug vlug, ook het eten. Het zijn net
kokmeeuwen. Hap, slik, weg. In
het begin waren ze al klaar als ik
nog moest beginnen.'
De verdeling van het werk is nooit
een punt van discussie geweest.
'Lil en Marjan doen de vrouwendin-
gen, Erwin en ik de mannendin-
gen', vat Dirk kernachtig samen. In
de praktijk komt het erop neer dat
Erwin en de vrouwen het meeste
werk in de cafetaria doen, terwijl
Dirk vooral op de achtergrond
actief is, de contacten met de ver
tegenwoordigers onderhoudt en
zorgt voor het onderhoud van de
apparatuur. Ook het snijden van vis
is in handen bij de mannen. Dat wil
niet zeggen dat de taken al te strikt
gescheiden zijn. 'We
zijn allemaal multi
functioneel, zodat je
eikaars werk kunt
overnemen. Dat is
wel zo handig als je
een paar dagen vrij
hebt.'
de folklore, bingo's en de markt. En
natuurlijk de haven bij 't Horntje,
als zich daar kilometers lange rijen
vormden om naar huis te gaan.
Dirk: 'Dat waren lange dagen. Ik
heb het zelf ook wel meegemaakt,
's Nachts om half drie thuiskomen,
nadat de laatste auto was overge
zet. Dan de boel schoonmaken en
naar bed. En 's ochtends om acht
uur weer op pad om naar de markt
te gaan.'
Ook buiten de zomer deden de Van
Lieres hun best hun snacks aan de
man te brengen. Dat ze niet bang
waren op incourante uren te wer
ken, blijkt ook uit een advertentie
uit de Texelse Courant van 23
december 1968: Veronica bezorgt
Oudejaarsavond over geheel Texel,
wanneer U vroegtijdig bestelt: pan
klare kalfsvleeskroketten, nasi- en
bamischijven, fricandels, braad
worst en loempia's. Voor afhalen
bakken wij tot 11 uur.
Buiten het seizoen combineerden
ze het werk met andere bezighe-
ijsje. Als zestienjarige werkte ik een
zomer bij Opduin. 's Ochtends en
's avonds. Tussen twee en vijf 's
middags had ik vrij en ging ik naar
huis. Maar dacht je dat je even kon
zwemmen, moest je weer haring
snijden', herinnert Dirk zich. Zus
Lillian, die zes jaar jonger is, werd
iets meer ontzien. 'Toen ik zo oud
was, hoefde ik geen rotzooi meer
op te ruimen. Maar als je thuis
bleef, was je alleen, want iedereen
vloog een kant op. Dan is het leuk
als je helpen mag.'
Dat ze ook 'echt' in het bedrijf
terecht zouden komen, ging bijna
als vanzelf. Dirk volgde in Gronin
gen de koksopleiding en werkte
nog een tijdje in de keuken van het
Havenrestaurant, maar koos als
zeventienjarige toch voor het fami
liebedrijf. Dat was in dezelfde tijd
als zijn vader en moeder een vaste
plek op de haven van Oudeschild
kregen. 'Ik moest niks. En ik had
het ook best leuk gevonden als ik
vrachtwagenchauffeur was gewor
den. In de wintermaanden, wan
neer we dicht waren, heb ik nog
een paar jaar bij Niek Dros op de
vrachtwagen gezeten. Dat vond ik
prachtig. Mijn vader was net zo.
Die had het ook prima naar zijn zin
als kraanmachinist. Maar je moet
Hoewel Aad alweer
negentien jaar gele
den overleed, is Riet nog altijd bij
het familiebedrijf betrokken. Tot
genoegen van haar kinderen. Lilli
an: 'Mijn moeder maakt 's avonds
de kas op. Ze schilt de uien en ze
maakt nog steeds de remoulade-
en knoflooksaus. Die is beroemd.
Veel mensen komen speciaal voor
de saus van moeder Van Liere.'
Inmiddels is ook de derde genera
tie aangetreden. Mark (van Dirk)
draaide een jaar of vier, vijf mee,
maar lijkt nu (voorlopig) toch te
kiezen voor een carrière bij Mantje.
De jongere Lesley en Cheryl (van
Lillian) werken ook alweer een paar
jaar mee.
Daarnaast beschikt de familie over
een vaste en trouwe ploeg mede
werkers, waarvan sommigen al tien
jaar of langer op de loonlijst staan.
Lillian: 'De meesten komen uit
eigen dorp en zijn als dertien- of
veertienjarige bij ons komen wer
ken. Trudy Boersen behoort bijna
tot de inboedel.' Riet: 'Vroeger
hadden we ook zulke vrouwen. Els
van der Star-van der Schans heeft
wel vijftien jaar bij ons gewerkt. Als
het niet langer is. En ook Corrie
Maas en Jannie Meedendorp zijn
jaren bij ons geweest. De sfeer bij
ons is altijd goed.' Dirk: 'We voelen
ook je verstand volgen. Als eigen
baas heb je een bult werk, maar
ook de lusten. Een voordeel is ook
dat je in de winter best veel vrije
tijd hebt.' Zijn zus denkt er net zo
over. 'Als dertienjarige pakte ik
kadetten in bij bakker Dros. Ik heb
twee jaar bij Willem Goënga in de
slagerij gestaan. En daarna werkte
ik in de kombuis van de TX88 van
Kees Boom. Drie dagen per week.
De andere dagen was ik thuis,
zodat ik vaak zeven dagen per
week aan het werk was. In de tus
sentijd had ik mijn school afgerond
en het middenstandsdiploma
gehaald. Op een gegeven moment
realiseerde ik me dat het financieel
aantrekkelijk zou zijn thuis te wer
ken. Dat was ook in een tijd dat
mijn vader en moeder het wat rus
tiger aan gingen doen.'
De Cocksdorp, begin jaren '60. Vanuit een mobiele wagen aan de Langeveldstraat
werd patat, ijs en warme worst aan de man gebracht.
Het nieuwe pand, dat komend najaar op de haven moet verrijzen.
TAXITEXEL