Eigen baas heeft een bult maar ook de lusten' Familie Van Liere niet bang voor lange dagen Pe TEXELSE 13 COURANT Brengt u thuis! Tel. 0222-315555 Bioscoop G=«n e^l-ccaFé» Voor de film een hapje eten? Dat kan in ons gezellige eetcafé! Programma 18-03 t/m 24-03: |0222 312027 DE RUSSENOORLOG GANGSTERBOYS XMMOAAI Milksh Hét Familiebedrijf DINSDAG 16 MAART 2010 ons geen baas en gedragen ons dus ook niet zo. Alleen een hond heeft een baas. Natuurlijk, er is heus wel eens wat, maar bij ons is alles overlegbaar en er valt altijd een mouw aan te passen.' Lillian: 'En we zien er scherp op toe dat die meiden niet te hard werken. Sommigen werken het liefst zeven per dagen per week, om geld te verdienen, maar wij vinden dat ze op tijd hun rust moeten hebben.' Hun maatschappelijke betrokken heid blijkt niet alleen uit hun perso neelsbeleid. Zo doen ze al jaren aan afvalscheiding en hebben ze grote plannen voor hun nieuwe pand, waarvoor de plannen al jaren bestaan, maar dat komend najaar eindelijk gebouwd lijkt te gaan wor den. Het belooft een fraai bouw werk te worden, met een cafetaria met een luxere uitstraling dan die van de gangbare snackbar. Een ander deel wordt verhuurd, bij voorbeeld voor een markt van dag verse (Texelse) producten. Het bouwwerk krijgt een duurzaam karakter, met zonnepanelen en een gescheiden wateropvang. Ze zijn er trots op, maar houden er geen gewichtige visie op na. Dirk: 'Zorg dat je het zelf goed doet. Zonder voor een ander te bepalen wat hij doen moet.' Lillian: 'Ik vind het jammer dat sommige ondernemers in onze omgeving in onmin met elkaar leven. Je doet allemaal je best en er is voor iedereen een boterham te verdienen.' Dat ze lange dagen maken en elkaar ook bij grote drukte van zeer dichtbij meemaken, staat een goe de relatie tussen Dirk en Lillian van Liere en hun partners niet in de weg. 'We lopen de deur niet bij elkaar plat. Want je kunt wel koffie met elkaar drinken, maar voor je het weet gaat het toch weer over het werk. Wél zijn we een aantal jaren met elkaar op vakantie geweest. En vorige week hebben we nog met z'n allen aan de play- backshow in Oudeschild meege daan. En gewonnen. Het kwam zomaar op, om Truus Trut en de Terlenka's te gaan doen, maar er zijn daarna heel wat dagen oefe nen in gaan zitten. Want het moet wel goed.' Joop Rommets bUIT ladder Vrijdag 19 maart 20.30 uur Charlotte Lap met Bambibenen Entree €15,00 (Diner vooraf mogelijk, reserveren gewenst) Zaterdag 20 en 27 maart - Diner Cabaret 19.00 uur Het 4-gangen diner kost inclusief cabaretprogramma €47,00 p.p.(o.v.b.) (4 gangen kindermenu €23,50) De avond duurt ongeveer van 19.00 uur tot 23.00 uur. info@klif12.nl 0222-319633 www.klif12.nl 18-04-2010 Mary Poppins Prijs €92,50 p.p. inclusief ticket tweede rang, touringcarvervoer m JU en bootkosten. Exclusief reserveringskosten Seetickets. ©y 26-05-2010 Libelle Zomerweek in Almere Prijs €32,50 p.p. Inclusief entree, touringcarvervoer en bootkosten. 26-09-2010 Queen Musical: We Will Rock You HÜÏJ^ Prijs €85,- p.p. incl. entree 2e rang, touringcarvervoer en bootkosten, excl. reserveringskosten ticketline. e-mail: info@texeltours.nl telefoon: +31(0)222-315555 www.texeltours.nl Lamstoof - Satéspies - Spareribs - Panini - Kibbeling - etc EEN FILM VAN ARNOLD VAN BRUGGEN «fê'Sj t^^MELGIBSON SOME SECRETS TAKE US TO THE EDGE ALICE IN WONDERLAND 3D 0© Slechts in enkele steden in Nederland kunt u genieten van de 3D-kunsten van regisseur Tim Burton en Johnny Depp! Op Texel te zien in de originele (OV) én de Nederlands gesproken versie (NL). OV: do,zo,ma,wo 20.00 OV: Vr,za 19.00 21.45 NL: Vr,za,zo,wo 16.15 DE RUSSENOORLOG Docu van oud-Texelaar Arnold van Bruggen. Dinsdag 14.00 (senioren) 20.00 GANGSTERBOYS 0©®©® Nederlandse misdaadkomedie met o.a. w Georgina Verbaan, Jeroen van Konings- brugge, Turk (Onder Dogan) en Yes-R. Vr,za 18.45. Ma,di 20.30. Vr,za,zo,wo 16.00 EDGE OF DARKNESS Superster Mel Gibson is terug op het witte doek als Thomas Craveneen oudgediende op de afdeling moordzaken van Boston. Als zijn 24-jarige dochter wordt vermoord, zet hij alles op alles om de daders te pakken Vr,za 21.30. Zo,wo 20.30 HET REGENT GEHAKTBALLEN 3D-ANIMATIE NEDERLANDS GESPROKEN Vr,za,zo,wo 13.45 DE PRINSES EN DE KIKKER 0© Ned. gespr.tekenfilm van Walt Disney Vr,za,zo,wo 13.30 r MYSTERY MOVIE Een verrassings-voorpremière voor 5,- pp Do 20.30 GRAVENSTRAAT 33 - CENTRUM DEN BURG TEL. 0222 312027 WWW.CINEMATEXEL.NL snacks Gc°pend Firmanten Marjan en Dirk van Liere (links) en Lillian en Erwin Koning (rechts) met in hun midden moeder Riet, stichter van het familiebedrijf. (Foto Joop Rommets) 'Van werken is nog nooit een mens minder geworden', zegt Dirk van Liere halverwege het gesprek. Die uitspraak lijkt type rend voor de instelling waarmee hij en zijn familie zich altijd heb ben ingespannen voor het bedrijf achter cafetaria Veronica op de haven van Oudeschild. Onvoor waardelijk, zonder te zeuren. Komende zomer vieren ze hun vijftigjarig jubileum. Onder de kop 'Veronica opent' maakte de Texelse Courant van 9 juli 1960 melding van het begin van het familiebedrijf Van Liere. 'De Cocksdorp wordt als standplaats gekozen. Het wordt nu geen uit zending van prettige muziek, maar liefhebbers kunnen terecht voor patates frites, warme worst, etc. Riet van Liere herinnert zich de aanleiding nog goed. 'We waren net getrouwd, Aad werkte als kraanmachinist bij Daalder en ik had geen zin de hele dag achter de geraniums te zitten. Toen we een stukje land van mijn oma mochten gebruiken, ben ik daar 's zomers met een oude wagen gaan staan, die we zelf verbouwd hadden. Op die plek is nu de pizzeria van Henri Kuiper, maar in die tijd had je in De Cocksdorp helemaal niks.' De verwijzing naar de 'uit zending van prettige muziek' was overigens niet helemaal uit de lucht gegrepen. Door voor de naam Veronica te kiezen, hoopten de Van Lieres 'mee te liften' op de toen sterk groeiende naamsbekendheid van de gelijknamige radiopiraat. Het jaar erop werd een pand in De Koog betrokken (nu de Casserole), gepacht van oom Hein Wuis. Een lang leven was die samenwerking niet beschoren, waarna de Van Lieres besloten hun snacks weer vanuit een auto te verkopen. Na eerst nog een tijd te hebben gewerkt met een tweedehands wagen, overgenomen van de uit baters van De Smul, besloten Aad en Riet een flinke investering te doen. Op 15 maart 1966 meldde de Texelse Courant de ingebruik name van een door de Gebroeders Schoenmaker gebouwde bestel wagen, 2 meter lang en 3,15 meter breed, voorzien van een Rubbens- oven, een ijskast en apparatuur Bedrijf: Cafetaria Veronica Bestaat sinds: 1960 Opgericht door: Aad en Riet van Liere Huidige eigenaren: Dirk van Liere, Marjan van der Vis en Erwin en Lillian Koning-van Liere voor het bereiden van 'super-fri- tes'. Al snel zou een tweede wagen volgen, terwijl ook de kiosk bij het zwembad werd gepacht. Om de kosten te drukken, werden geregeld familieleden, vrienden en bekenden ingeschakeld. Het waren jaren waarin bijzonder hard werd gewerkt. De drukste periode was het hoogseizoen, dat toen niet lan ger dan zes weken duurde. Om zoveel mogelijk klanten te berei ken, deed Van Liere alle grote eve nementen aan, zoals de autocross, den. Zo werkte Van Liere in de wintermaanden nog jarenlang bij loonwerker Niek Dros, waar hij het wagenpark onderhield. Riet ging er geregeld met één van de wagens op uit, maar maakte aanvankelijk ook zelf de kroketten en schilde dagelijks tientallen kilo's aardappelen voor de patat. Dat werk en privé vaak door elkaar lie pen, was onontkoombaar. Dirk: 'Als klein ventje ging ik al met mijn vader mee. Op zaterdag naar Den Hoorn, op zondag richting Eier- land. Als hij stopte, kreeg ik een ijsje. Er was thuis geen oppas, dus ik moest wel. Ik vond het prima. Het mooiste was het spuitvoetbal in De Koog, met verklede brand weermannen.' De kinderen hielpen al op jonge leeftijd mee. 'Als tienjarige moest ik 's avonds de papiertjes en andere rommel zoeken die mensen had den weggegooid. Vaak nam ik een vriendje mee. Als we ons werk goed deden, verdienden we een Anno 2010 wordt het bedrijf, waar van de mobiele wagens al tiental len jaren geleden om kostentechni- sche redenen werden afgedankt, gerund door vier firmanten. Naast broer en zus Van Liere werken ook hun partners, Marjan van der Vis en Erwin Koning, volop mee. Koning: 'Ik werkte bij mijn vader en moeder op De Bremakker. Maar als ik vrij had, kon ik het niet aan zien dat Lil zo hard moest werken. Al snel ben ik gaan meehelpen. Uiteindelijk heb ik nog dertien jaar bij twee bedrijven gewerkt. Dat ging dus dubbelop.' Koning is uit hetzelfde hout gesneden als zijn schoonfamilie, maar moest wen nen aan het tempo dat de Van Lieres er op nahouden. 'Alles gaat vlug vlug, ook het eten. Het zijn net kokmeeuwen. Hap, slik, weg. In het begin waren ze al klaar als ik nog moest beginnen.' De verdeling van het werk is nooit een punt van discussie geweest. 'Lil en Marjan doen de vrouwendin- gen, Erwin en ik de mannendin- gen', vat Dirk kernachtig samen. In de praktijk komt het erop neer dat Erwin en de vrouwen het meeste werk in de cafetaria doen, terwijl Dirk vooral op de achtergrond actief is, de contacten met de ver tegenwoordigers onderhoudt en zorgt voor het onderhoud van de apparatuur. Ook het snijden van vis is in handen bij de mannen. Dat wil niet zeggen dat de taken al te strikt gescheiden zijn. 'We zijn allemaal multi functioneel, zodat je eikaars werk kunt overnemen. Dat is wel zo handig als je een paar dagen vrij hebt.' de folklore, bingo's en de markt. En natuurlijk de haven bij 't Horntje, als zich daar kilometers lange rijen vormden om naar huis te gaan. Dirk: 'Dat waren lange dagen. Ik heb het zelf ook wel meegemaakt, 's Nachts om half drie thuiskomen, nadat de laatste auto was overge zet. Dan de boel schoonmaken en naar bed. En 's ochtends om acht uur weer op pad om naar de markt te gaan.' Ook buiten de zomer deden de Van Lieres hun best hun snacks aan de man te brengen. Dat ze niet bang waren op incourante uren te wer ken, blijkt ook uit een advertentie uit de Texelse Courant van 23 december 1968: Veronica bezorgt Oudejaarsavond over geheel Texel, wanneer U vroegtijdig bestelt: pan klare kalfsvleeskroketten, nasi- en bamischijven, fricandels, braad worst en loempia's. Voor afhalen bakken wij tot 11 uur. Buiten het seizoen combineerden ze het werk met andere bezighe- ijsje. Als zestienjarige werkte ik een zomer bij Opduin. 's Ochtends en 's avonds. Tussen twee en vijf 's middags had ik vrij en ging ik naar huis. Maar dacht je dat je even kon zwemmen, moest je weer haring snijden', herinnert Dirk zich. Zus Lillian, die zes jaar jonger is, werd iets meer ontzien. 'Toen ik zo oud was, hoefde ik geen rotzooi meer op te ruimen. Maar als je thuis bleef, was je alleen, want iedereen vloog een kant op. Dan is het leuk als je helpen mag.' Dat ze ook 'echt' in het bedrijf terecht zouden komen, ging bijna als vanzelf. Dirk volgde in Gronin gen de koksopleiding en werkte nog een tijdje in de keuken van het Havenrestaurant, maar koos als zeventienjarige toch voor het fami liebedrijf. Dat was in dezelfde tijd als zijn vader en moeder een vaste plek op de haven van Oudeschild kregen. 'Ik moest niks. En ik had het ook best leuk gevonden als ik vrachtwagenchauffeur was gewor den. In de wintermaanden, wan neer we dicht waren, heb ik nog een paar jaar bij Niek Dros op de vrachtwagen gezeten. Dat vond ik prachtig. Mijn vader was net zo. Die had het ook prima naar zijn zin als kraanmachinist. Maar je moet Hoewel Aad alweer negentien jaar gele den overleed, is Riet nog altijd bij het familiebedrijf betrokken. Tot genoegen van haar kinderen. Lilli an: 'Mijn moeder maakt 's avonds de kas op. Ze schilt de uien en ze maakt nog steeds de remoulade- en knoflooksaus. Die is beroemd. Veel mensen komen speciaal voor de saus van moeder Van Liere.' Inmiddels is ook de derde genera tie aangetreden. Mark (van Dirk) draaide een jaar of vier, vijf mee, maar lijkt nu (voorlopig) toch te kiezen voor een carrière bij Mantje. De jongere Lesley en Cheryl (van Lillian) werken ook alweer een paar jaar mee. Daarnaast beschikt de familie over een vaste en trouwe ploeg mede werkers, waarvan sommigen al tien jaar of langer op de loonlijst staan. Lillian: 'De meesten komen uit eigen dorp en zijn als dertien- of veertienjarige bij ons komen wer ken. Trudy Boersen behoort bijna tot de inboedel.' Riet: 'Vroeger hadden we ook zulke vrouwen. Els van der Star-van der Schans heeft wel vijftien jaar bij ons gewerkt. Als het niet langer is. En ook Corrie Maas en Jannie Meedendorp zijn jaren bij ons geweest. De sfeer bij ons is altijd goed.' Dirk: 'We voelen ook je verstand volgen. Als eigen baas heb je een bult werk, maar ook de lusten. Een voordeel is ook dat je in de winter best veel vrije tijd hebt.' Zijn zus denkt er net zo over. 'Als dertienjarige pakte ik kadetten in bij bakker Dros. Ik heb twee jaar bij Willem Goënga in de slagerij gestaan. En daarna werkte ik in de kombuis van de TX88 van Kees Boom. Drie dagen per week. De andere dagen was ik thuis, zodat ik vaak zeven dagen per week aan het werk was. In de tus sentijd had ik mijn school afgerond en het middenstandsdiploma gehaald. Op een gegeven moment realiseerde ik me dat het financieel aantrekkelijk zou zijn thuis te wer ken. Dat was ook in een tijd dat mijn vader en moeder het wat rus tiger aan gingen doen.' De Cocksdorp, begin jaren '60. Vanuit een mobiele wagen aan de Langeveldstraat werd patat, ijs en warme worst aan de man gebracht. Het nieuwe pand, dat komend najaar op de haven moet verrijzen. TAXITEXEL

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2010 | | pagina 13