Overstap slagerij van Dorpsplein naar Nikadel pakt goed uit 'De puzzelstukjes vallen langzaam op hun plaats Stichtingbestuur dag en nacht in touw voor polderfeest Eierland is mooiste stukje Texel dat er is' vrijdag4juni2010TEXELSE ](J COURANT Texelaars op koers Katja en Kees Moormann-de Boer in de lunchroom van hun bedrijf aan de Nikadel. 'We hebben het hier zo langza merhand aardig op de rit. Elke vierkante meter wordt benut, alle puzzelstukjes vallen op hun plaats.' Wat niet betekent dat Kees en Katja Moormann-de Boer van de gelijknamige slage- rij-eetwinkel aan de Nikadel in De Koog het idee hebben dat ze hun eindstation al hebben bereikt. Aan ideeën en ambities geen gebrek. Veel van de ideeën en plannen zijn al gerealiseerd. Kees: 'Als slager red je het tegenwoordig niet meer met vlees alleen, dat halen veel mensen in de supermarkt. Specia liteiten, daar moeten wij het vooral van hebben. We verkopen ook allerlei broodjes en maaltijden. Een jaar of drie, vier geleden zijn we begonnen met catering. Dat is behoorlijk aan het groeien. We ver zorgen maaltijden en buffetten voor familiefeesten, verenigingen en noem maar op. Bijvoorbeeld voor de vrijwilligers van de Ronde om Texel. Dan heb je het over een stuk of 175 maaltijden. Geen haut cui sine, we bereiden gewoon wat we zelf lekker vinden. Sinds twee jaar hebben we ook een lunchroom. Da's een heel andere tak van sport. We zijn van oorsprong slager en geen horecaman. Toen we begon nen dachten we dat we het mooi hadden ingericht. Maar het werkte niet, mensen die iets wilden eten of drinken, hadden teveel het idee dat ze een slagerij binnen stapten. We hebben voor het horecadeel een nieuwe naam (Meets) bedacht en de inrichting aangepast. Nu loopt het een stuk beter. Weer een puzzelstuk op zijn plaats in het bedrijf dat in 1998 vanuit de Dorpsstraat overstak naar de Nika del. Toen nog eigendom van Ineke en lepe de Boer, die in 1978 aan het dorpsplein waren begonnen. De slagerij had twee filialen, waar van eentje in de Spar. Dochter Katja hielp daar een handje mee, toen daar begin jaren negentig een jonge slager uit Volendam aan de slag ging. Kees: 'Ik kom uit een slagersfamilie. Mijn vader was vleesgrossier en had een slachterij in Amsterdam. Ook mijn broer zit in het vlees, thuis kunnen we over niets anders praten. Ik wilde de wijde wereld in en zo belandde ik in de Spar op Texel. Katja werkte daar ook. Dat eerste jaar sloeg de vonk niet over, maar toen ik het jaar erop terugkwam had ik beet.' Katja: 'Ik werkte met plezier in de slagerij van mijn ouders, maar had geen ambities in die richting. Ik zou aan de HEAO in Leeuwarden gaan studeren. Maar toen we verkering kregen had ik daar geen zin meer in. Dat ik een slager zou tegenko men, had mijn vader ook niet gedacht. Het is daarna best snel gegaan. In 1994 zijn we in de zaak gekomen en in 2004 hebben we het bedrijf overgenomen.' Kees: 'Aan het dorpsplein konden we niet uitbreiden. We wisten dat er plannen lagen voor deze kant van het dorp. De Meermarkt ver dween uit de Dorpsstraat en ging naar de Nikadel. Een supermarkt in de buurt genereert veel aanloop, al met al was dat voor ons reden om in 1998 de overstap te maken. Toen we gingen bouwen dachten we dat alles kon. Ook een serre, met tafels en stoelen om onder meer maaltijden te serveren. Maar toen kwam Frits Langeveld, die niet wilde dat er horeca op de Nikadel kwam. Ineens werden we geconfronteerd met regels, kregen we te maken met advocaten en noem maar op. We waren nog hartstikke jong, maar werden met onze neus op de feiten gedrukt. Achteraf gezien een leerzame peri ode, maar toen was het een hard gelag.' De rechter kwam er aan te pas en de uitkomst was dat slagerij tien jaar lang geen lunches mocht serveren in de serre. Ook op ande re punten zat het niet echt mee. 'Met de ontwikkeling van dit gebied wilde het aanvankelijk nog niet echt vlotten. Het zag er wat triest uit. Maar gaandeweg kwam er hier meer reuring, vooral toen de Lidl hier opende. De parkeerplaats is een groot pluspunt en ook hier naast neemt de bedrijvigheid toe en er liggen plannen voor een nieu we passage. Plus de termijn van tien jaar is om en we mogen hier al enige tijd lunches serveren. Wat we destijds hebben uitgedacht, blijkt nu allemaal zo uit te pakken. Lang zaam vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats. We hebben het hier goed voor elkaar.' Katja: 'Ook doordat het bedrijf groeide en het seizoen steeds langer is geworden, hebben we een goed team kunnen opbouwen. Vroeger hadden we veel seizoenkrachten en op een gegeven moment stonden we voor de keus of we meer vaste mensen in dienst zouden nemen. Aan de ene kant maak je meer kosten, maar het geeft veel voordelen. We konden langer open blijven, ook onder de middag, op dinsdag- en zaterdagmiddag, 's Winters is het nog zeuren, maar die periode wordt steeds korter. Die tijd heb je ook nodig voor vakantie en om gas terug te nemen. Vaste mensen betekent ook meer kwaliteit. Ons assortiment is zó gigantisch breed geworden, voor een meisje van zestien is dat gewoon te hoog gegrepen. Klanten verwachten ook dat er iemand achter de toonbank staat die weet waarover hij praat.' Kees: 'Niet iemand die sukadelap- pen voor de barbecue verkoopt.' Katja: 'Vakbekwame mensen bete kent ook dat je verantwoordelijkhe den kunt delegeren en dat wij hier niet altijd hoeven te staan, maar met een gerust hart naar huis kun nen. Zo blijft er ook tijd over voor gezin.' Een dynamisch bedrijf, dat veel piekdrukte kent, maar ook een sla gerij waar ambachtelijk wordt gewerkt. Kees: 'Veel producten die we verkopen, maken we zelf. Eigengemaakte ham, leverworst en noem maar op. We gebruiken bij voorbeeld ook Texels rundvlees van de boerderij van Werner Dros dat door Aad van Heerwaarden wordt geslacht. Het is vertrouwd en mensen waarderen dat. We tim meren er niet zo mee aan de weg en zenden bijvoorbeeld niet in naar wedstrijden. Dat zit er bij ons niet zo in. Maar klanten komen er wel voor terug, en dat zegt genoeg.' Ze zouden geen ondernemers zijn als ze niet op z'n tijd nieuwe ideeën zouden krijgen. 'Plannen genoeg. Zoals de snackcounter die we heb ben gerealiseerd.' Maar niet elk idee voeren ze uit. 'Laatst had ik op zaterdag iets bedacht. Hebben we daar de hele zaterdagavond over zitten praten en zondag het internet afgespeurd. Om vervol gens zondagavond om elf uur te bedenken dat het eigenlijk niet kan.' Hoe ervaart een Volendammer het leven op Texel? 'Volendammers zijn hardwerkende mensen, die moeten presteren en denken dat ze de beste zijn. Ze zeggen het zó vaak, dat ze het zelf nog geloven ook. Op Texel ligt het tempo een stuk lager. Mensen maken zich minder druk over de dag van mor gen. In Volendam weten ze bijvoor beeld met de bouwvak al waarheen ze de volgend jaar op vakantie gaan. Hier kan het zijn dat je deze week beslist dat je volgende week weggaat. Veel vrijer. Neem zulke jongens als Kets en Klok. Die maken zich niet druk. Het komt toch wel voor elkaar. Heerlijk, die cultuur, al zit ik zelf niet helemaal zo in elkaar.' Vrijheid blijheid lijkt wel het motto in oefenkelder onder het bedrijf, waarin de ondernemer zich weke lijks terugtrekt met zijn muziekma- ten om te oefenen met zijn band Kees vlees and the Vegetarians. 'Ik doe de zang. Een erfenis uit Volen dam? Daar had ik nooit die ambi tie, zingen ben ik hier pas gaan doen. Léon Goossens heeft me overgehaald om te zingen in de band Lump, waarvan dit een voort zetting is. We spelen rockcovers. Sjans is onze thuisbasis. Heerlijk om daar te spelen.' Gerard Timmerman Het algemeen bestuur van de Stichting Polderfeest 2010 bezig met het versieren van een Vikingschip voor de Vlotjestocht in de Roggesloot. Van links naar rechts: Arnold Langeveld, Cees Hooyschuur, Els de Ridder, Erwin van der Linde, Vivian Kareis en Marleen Heijne. Vrijwel dagelijks zijn ze inmid dels bezig met de viering van het 175-jarig bestaan van de polder Eierland. Erwin van der Linde, Cees Hooyschuur, Vivian Kareis, Marleen Heijne, Els de Ridder en Arnold Langeveld vormen het algemeen bestuur van de Stich ting Polderfeest 2010 dat met behulp van veel vrijwilligers de festiviteiten organiseert. Een gemêleerd gezelschap dat zich over een breed scala aan activi teiten buigt. 'Het wordt tijd voor een feestje', zeiden Erwin van der Linde en Cees Hooyschuur een paar jaar geleden tegen elkaar, waarmee ze de basis voor het Polderfeest 2010 legden. Van der Linde (45 jaar, geboren en getogen in De Cocks- dorp) is sindsdien voorzitter en heeft de terreincommissie onder zijn hoede. 'We zorgen voor het feestterrein bij de Vuurtorenweg, de feesttent en de evenementenvergunning', ver telt Van der Linde. De feesttent, waar vanaf donderdag 24 juni de nodige activiteiten plaatsvinden, is de grote tent die een week eerder bij de Ronde om Texel op het strand staat. 'Die nemen we met toebehoren en al van de Ronde over. We hebben een paar boeren met trekkers gecharterd om het materiaal de maandag na de Ron de op te halen.' Langs de Vuurto renweg worden twee parkeerter reinen voor in totaal vijfhonderd auto's ingericht, inclusief dammen voor het in- en uitrijden van auto's. Het werk neemt tijd in beslag, maar Van der Linde, toeristisch onderne mer, hoor je daar niet over. 'Er zijn veel dingen die je tussen de andere werkzaamheden door doet en je merkt dat er ook 's avonds en 's nachts veel activiteit is. Dan wor den geregeld mailtjes verzonden.' Voordat de werkzaamheden begonnen, werd overlegd met Oosterend Present. 'We hoeven niet zelf het wiel uit te vinden. Zij houden eens in de vijf jaar een groot feest en wij maar één keer per vijfentwintig jaar.' Tot vreugde van Van der Linde loopt het lekker met het binnenha len van vrijwilligers. 'Zoiets kost soms moeite, maar voor het pol derfeest was het geen probleem. Je had eerder dat mensen soms vroegen waarom ze niet eerder waren gebeld.' Het feest kent meer dan honderd vrijwilligers. Cees Hooyschuur (52 jaar, gebo ren en getogen in de polder) staat aan het hoofd van de financiële commissie. Naar eigen zeggen wilde hij een keer geen voorzitter zijn van een organiserend comité en nam daarom meteen de finan ciën voor zijn rekening. 'We zijn begonnen met een begroting van een ton, maar dat is inmiddels bijna €150.000,- geworden.' De financi ële commissie, bestaand uit vijf man, gaf zichzelf de opdracht min stens €10.000,- per persoon aan sponsoring op te halen. Dat is volgens Hooyschuur, in het dagelijks leven eigenaar van de Slufter bungalowparken, ruim gehaald. 'Je merkt dat het polder feest breed wordt gedragen. Het grootste deel van de sponsoring komt uit Eierland zelf en we heb ben een paar sponsors buiten de polder. Het zijn niet alleen bedrij ven, ook particulieren doen mee.' De begroting wordt verder gedekt door de verkoop van het jubileum boek (Het Rijk van Eierland) en de passe-partouts voor het avondpro gramma in de tent en de show van Jochem van Gelder op zaterdag middag. De grote loterij, met als hoofdprijs een auto, valt eveneens onder de hoede van Hooyschuur. 'We heb ben nu zo'n tweeduizend loten verkocht, dus we zitten op de helft.' De prijzen (een werkbank, een grasmaaier, een televisie en een fiets) zijn volgens Hooyschuur ook allemaal via ondernemers in Eier land verworven. Vivian Kareis (36 jaar, sinds 1997 wonend in De Cocksdorp) kwam erbij om het programma voor het Polderfeest mee vorm te geven. Een belangrijk onderdeel is de reü nie die donderdag 24 juni wordt gehouden. De teller staat toe nu toe op ruim zevenhonderd deelne mers, maar naar verwachting gaan het zo'n duizend mensen worden. Het werk als bestuurslid bestaat volgens haar veel uit overleg en coördinatie. 'We letten erop dat onderdelen in het programma elkaar niet overlappen en we kop pelen veel met elkaar terug, waar na de bestuurders met hun eigen commissies de zaken verder uit werken.' Het dorp werd betrokken bij de samenstelling van het pro gramma. In een enquête in de dorpskrant konden mensen voor keuren aangeven en er werd een bijeenkomst in het Eierlandsche Huis gehouden. 'Daar waren twij fels over de haalbaarheid, maar er was ook veel animo.' Kareis is de enige in het bestuur die buiten Eierland opgroeide. Ze werd geboren in Amsterdam en verhuisde later naar Purmerend. Op haar zestiende kwam ze naar het eiland om als vakantiebaan kanolessen te geven bij destijds het Zeekanocentrum. In 1997 ves tigde ze zich met haar partner Jeroen Plag, die ze bij het Zeeka nocentrum leerde kennen, definitief in De Cocksdorp. Het secretariaat is in handen van Marleen Heijne (34 jaar, geboren en grotendeels opgegroeid in de polder). Het bijhouden van de notu len, de agenda's en andere admini stratieve taken vallen onder haar team. Ze houdt zich ook bezig met de afhandeling van vragen die via de website www.polderfeest2010. nl bij het bestuur binnenkomen. 'Het kost tijd, maar het is allemaal positief en dan is het leuk om te doen. Bovendien leer je zo veel mensen op een andere manier kennen.' Volgens Heijne leeft het polder feest goed. 'Dat merk je als je op verjaardagen buiten de polder bent. Daar wordt eveneens over het feest gesproken.' Tot haar ver rassing bleek in eerste instantie ook buiten de polder de belang stelling voor het jubileumboek het grootst Dat kon ze zien aan de bestellingen. 'Mensen aan de over kant waren in het begin sneller met bestellen dan mensen van hier.' Inmiddels zijn er ruim 900 bestel lingen voor de 1500 exemplaren van Het Rijk van Eierland binnen. Heijne onderhoudt ook de contac ten met de dorpscommissie waar ze eveneens lid van is. Het evenement Polder Culinair, de horeca in de feesttent en het eten en drinken voor de vrijwilligers nemen Els de Ridder (59 jaar, geboren en getogen in de polder) en haar cateringcommissie voor hun rekening. Ook een bult werk, maar daar schrikt De Ridder niet voor terug. Zo bezocht ze samen met Joke Hooyschuur alle horeca gelegenheden in Eierland, nadat het wat lang had geduurd voor er gereageerd werd op de plannen van Polder Culinair, dat vrijdag 25 juni tijdens de Feestmarkt in de Kikkertstraat wordt gehouden. Het leidde tot de deelname van negen tien horecabedrijven. Een andere grote klus is het samenstellen van de lunchpakketten voor de deelne mers aan de reünie. Daarnaast houdt De Ridder zich bezig met het opstellen van spelregels voor de vrijwilligers als zij in functie zijn. 'Dat houdt in dat je dan niet drinkt.' De Ridder omschrijft zichzelf als een horecafreak. Ze was 23 jaar beheerder van het Eierlandsche Huis en sinds 6 jaar werkt ze bij De Rog. De vlaggen, het jubileumboek, een CD met liedjes over Eierland, het logo van de jubileumviering en het geven van bekendheid aan het feest. Het valt allemaal onder de hoede van de PR-commissie van landbouwer en hoteleigenaar Arnold Langeveld (48 jaar, gebo ren en getogen in de polder). 'Wij zijn bezig het feest op de kaart te zetten en verhalen erover aan de man te brengen.' Langeveld, wiens voorvaderen meewerkten aan de inpoldering, zegt reuzentrots te zijn op hoe Eierland er 175 jaar later bijligt. 'Het is het mooiste stukje Texel dat er is. We hebben alles hier: landbouw, natuur, toerisme, een vliegveld, een golfbaan en een vuurtoren. Zowel mensen die hier zijn opgegroeid als mensen van buiten weten in Eierland een bestaan op te bouwen. We hebben ook nog nooit zo'n rijkdom als nu gehad. Vandaar dat bij het jubileum de nadruk op het hier en nu ligt en niet op het verleden. We willen laten zien wat Eierland zo bijzonder maakt en dat hier veel wordt onder nomen.' Het hijsen van de jubile- umvlaggen bij veel huizen, was voor Langeveld een indrukwek kend moment in de voorbereidin gen. 'Dat was zo geweldig.' Tekst: Jeroen van Hattum Foto: René Pop

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2010 | | pagina 10