Oude tijden herleven in haventje van Sil
'In het bos krijg ik trek in een bockbiertje'
TEXELSE 12 COURANT
't Lied van den Cockelvisscher
De week van...
Jaap Vlaming
Naast Schapenwolcrème nu ook Eilandzeep bij De Noordkroon
Weblog
VRIJDAG 15 OKTOBER 2010
(Cockelwals) door H. Braam.
Zacht komt de vloed.
Zwelt over de gronden der Ree.
Heffend mijn schuitje.
Van den bodem der ondiepe
zee.
En ik stap in mijn cockelschuit.
Steven de Rogsloot uit.
Zet met mijn scheepje koers
naar zee.
Met mijn manden en want.
De zeilen gespant.
Laveerende weg van de Ree.
Met de deinende vracht,
Wieg ik voort kalm en zacht.
Met de golven der zee,
Danst mijn schuit lustig mee.
Bij het zeil of aan het roer,
Zing ik lustig mijn Lied.
Met mijn zwoegende taak,
Dag en nacht in 't verschiet
Ginder op de banken,
Leeft een vischje klein.
Onder 't zand bedolven,
In schelpje net en rein.
Ploeterend door 't water,
Harkend door het zand.
Vang 'k het kleine vischje,
Voor het volk aan land.
En met schatje aan land,
Daar ginder aan het strand.
Die bij 't weggaan me wuifde
adé,
Bouw met mij op mijn want.
En op 't zandige strand,
Voor een leventje kalm en
tevree.
Schatje, liefje, cockeltje,
Met je oogje rond.
Uit vaar ik voor jou,
En weer kom ik voor jou.
Voor je schaterlach, je rozemond
stuk of dertig mensen hun werk in
vonden. Niet het hele jaar, maar in
bepaalde perioden', vertelt pol
derveteraan Meijert Boon.
'De kokkels werden hier ter plekke
in ketels gekookt en gepekeld in
heel veel zout. Waarom dat na
1947 is gestopt, weet ik niet. Later
werden kokkels wel handmatig
gevist, maar dat kwam de kwali
teit niet ten goede. Dat ging zó
snel, dat ze niet de tijd hadden om
de schelp te sluiten, waardoor er
opgewoeld slib naar binnen ging.'
Waarom de kokkelvissers uit Wie-
ringen vorige week bij De Cocks-
dorp afmeerden, is niet bekend,
waarschijnlijk omdat het dichtbij
was. Ditmaal werden ze niet
gekookt en gepekeld, maar waar
schijnlijk rechtstreeks naar Zee
land overgebracht voor verwer
king. Boon: 'Ze smaken in ieder
geval prima.'
Van Bart Boon kregen we bij
staande de tekst van 't Lied van
de Cockelvisscher van omstreeks
1930. Naar verluidt heeft het
Oudeschilder Visserskoor het in
studie.
Wieringer vissers lossen op de steiger van De Cocksdorp een vracht kokkels. (Foto rené Pop)
Oude tijden herleefden deze
week in het haventje van Sil bij
De Cocksdorp. Voor het eerst in
ruim 60 jaar werden er weer vers
gevangen kokkels aan land
gebracht.
Tot omstreeks 1947 werden in het
toenmalige haventje kokkels aan
gevoerd, gekookt, gepekeld,
waarna het merendeel werd geëx
porteerd naar landen als Frankrijk
en Engeland. 'Kokkels werden
toen op het Wad geoogst. Net als
nu, gebeurde dat handmatig, ach
ter De Eendracht en De Schorren.
Vlakbij De Cocksdorp, waar de
oogst aan land werd gebracht. Ik
denk dat er destijds toch wel een
Op verzoek van de Texelse Cou
rant hield Hans Glandorf, betrok
ken bij de organisatie van het
Bockbierfestival in De Koog, een
week lang een weblog bij. Over
het marktaandeel, een nieuwe
knie, een blindproeverij, de Alli
antie van Bier Tapperijen, overja
rige boeken en verdrietig familie
nieuws. Het complete weblog is
te lezen via www.texelsecourant.
nl.
(Vrijdag).
De komende weken staan voorna
melijk in het teken van het bock
bier. Dit robijnrode herfstbier ver
overt steeds meer marktaandeel in
Nederland. De productie is in tien
jaar tijd gestegen van 62.000 naar
103.000 hectoliter. Vandaag de
boot van 9.00 uur voor een bock-
bierproeverij bij groothandel Bier
Co in Amsterdam en tevens neem
ik enige boeken mee voor het
Texels Bockbier Festival. Vandaar
door naar Purmerend voor een
bockronde in de binnenstad. Met
een origineel dubbelspan paard-
en-wagen langs zes cafés waar het
bockbier langs wordt gebracht en
overal vertel ik, in opdracht van de
brouwerij, een mooi verhaal over
het bier. Bij het laatste café was de
uitleg iets losser, maar dat zal uiter
aard zijn redenen hebben. Geluk
kig heb ik een 'Bob' mee.
(Zaterdag)
Na de koffie de laatste posters
digitaal doorgestuurd naar diverse
horecagelegenheden door het hele
land. De Telegraaf wilde nog wat
meer informatie voor de uitpagina
en uiteraard doe ik dat graag. Om
12.00 uur naar de Texelse Bier
brouwerij, waar ik tijdens de
komende herfstvakantie in hun
Proeflokaal ga werken, omdat
Johan dan op - een welverdiende
vakantie is. Johan laat me even
alles zien en we nemen wat aan
dachtspunten door voordat de eer
ste rondleiding van 14.00 uur gaat
beginnen.
Thuis gekomen ga ik eerst even
een lekker stuk fietsen (35 km),
want sinds ik verleden jaar een vol
ledige nieuwe knie heb gekregen
ben ik volledig pijnloos. Flet is
prachtig weer en in het bos ruik je
al de herfst en krijg ik alweer trek in
een lekker bockbiertje! In de namid
dag met onze vrienden naar Paal
19,5 van Frank en Bianca voor een
goed glas Texels Bockbier. Wat is
hij dit jaar weer TOP.
(Zondag)
Na een stevig ontbijt even telefo
nisch bijpraten met de organisatie
van het 'Lekkerste Bockbier van
Nederland', waar ik al tien jaar bij
zit. Deze grote blindproeverij, met
130 proevers, is dit jaar bij Heine-
ken in Den Bosch. Er zijn op dit
moment al 41 bockbieren door de
brouwers ingeschreven. Verleden
jaar ging de eerste prijs naar ons
eigen Texels Bockbier, dat in de
jaren daarvoor ook al geregeld in
de prijzen is gevallen.
Na twee uur fietsen - aardig tempo
- even lekker opfrissen en met mijn
vrouw Trudy op pad naar het Pur-
merender Bockbier Festival voor
ons oude café De Bonte Koe, waar
we bijna twintig jaar met veel ple
zier hebben gewerkt.
We blijven lekker slapen in Purme
rend, boven De Bonte Koe, waar
nog steeds onze zoon en dochter
wonen. De boeken waren deze
avond nog lang onrustig.
(Maandag)
Vandaag mijn maandelijkse
bestuursvergadering van de ABT -
Alliantie van Bier Tapperijen- waar
ik voorzitter van ben. De locatie
deze keer is in Enschede bij ons lid
De Beiaard. In totaal zijn er 48
leden, verspreid door heel het land.
We - Trudy is mee - hebben de
boot van 8.00 uur en op de boot
krijgen we een minder leuk tele
foontje. Mijn schoonzus is na een
lang ziekbed overleden en ofschoon
we het bericht verwachten, komt
het toch als een mokerslag aan. Na
een frisse neus boven op het dek
besluiten we om verder te gaan
naar Enschede, want we kunnen
toch niets doen. Onderweg pleegt
Trudy de nodige emotionele tele
foontjes met familie en vrienden en
dat lucht op.
(Dinsdag)
Vroeg uit de veren en lekker de
fiets op voor een mooie tocht.
Trudy breng ik naar haar familie en
na een kop koffie ga ik mijn gang.
Na een bezoek aan mijn boekhou
der in Purmerend, neem ik de boot
van 13.00 uur terug. Om 15.00 uur
heb ik een proeverij/training voor
een collega uit Haarlem met zijn
personeel. Bij Sam Sam is inpan
dig een prachtig barretje, waar ik
regelmatig gebruik van maak voor
mijn proeverijen. Uiteraard worden
er tijdens de proeverij een paar
boeken geproefd en de Texelse
gaat er bij iedereen in als bockkoek
en mijn collega moet dit bier ook
van de tap hebben.
Ik krijg nog een belletje van een
bierliefhebber uit Kaatsheuvel die
zaterdag met veertien man langs
willen komen en of er nog slaap
plaats. Ik geef hem een paar num
mers door. De afgelopen weken
zijn er al heel wat aanvragen van
groepen voor overnachtingen
geweest.
(Woensdag)
Bij Paul van Dijk een bakkie
koffie gehaald en nog even ons
Texel is een nieuw product rijker:
Eilandzeep. Een zachte zeep voor
bad en douche of als handzeep.
Bijzonder is dat de zeep zacht is
én toevoegingen heeft als strand-
zand, zeezout, zeewier en mine
ralen. Renske van den Tempel van
boerderij De Noordkroon toont
hiermee weer haar creativiteit met
typische producten van het eiland.
De Noordkroon staat bekend om
zijn Schapenwolcrème en Schapen
theater. Omdat Renske sinds kort
haar pachtcontract heeft opgezegd
en dus ook geen schapen meer
heeft, is zij gestopt met het Scha
pentheater. De weilanden rondom
haar boerderij zullen, zoals heel het
gebied Waal en Burg, veranderen in
waterrijke natuurgronden. Het scha
penwolvet voor de crèmes wordt nu
afgenomen van andere schapenboe-
ren. 'Het gaat goed met de Scha
penwolcrèmes. Het is een herken
baar natuurproduct met inmiddels
300 afnemende winkels door heel
Nederland. Deze producten blijven
dan ook, maar het was tijd voor iets
nieuws. Vandaar de ontwikkeling
van de Eilandzeep.'
Zeep met strandzand
De Eilandzeep, die zowel reinigt als
verzorgt, sluit goed aan bij de Scha
penwolcrèmes van De Noordkroon.
Er zijn drie verschillende soorten:
strandzand en zeezout, zeewier en
mineralen en puur. Alle soorten
zijn licht schuimend, pH neutraal
en verpakt in een recyclebare pot
festival door genomen en vier wijzi
gingen aangebracht op onze bock-
flyer, voordat Paul hem doorstuurt
naar de drukker. Vrijdag komen ze
binnen en gaan we ze verdelen
onder de zeven deelnemende
cafés in de Dorpsstraat. Er zijn ook
collega's die met het festival
gerechten bereiden met bockbier
en bij Paul ziet dit er prima uit. We
krijgen er steeds meer zin in. In de
middag ben ik naar Trudy in Hoorn
gegaan en hebben we met de
familie (ze komt uit een groot gezin)
afscheid genomen van haar zus.
Ook deze grote man heeft het
moeilijk en vergeet even alle bock-
beslommeringen.
(Donderdag)
Even op de koffie bij mijn bier
vriend Maurice van de Texelse
Bierbrouwerij en de overjarige boe
ken voor Sam Sam opgehaald. Dat
was nog een heel gezoek, want de
oudste bock is van 2005. Maaralle
boeken zijn zorgvuldig bewaard in
de koelruimte. Ook de schone tap-
koppelingen meegenomen en de
boeken afgeleverd bij Paul, waar
ze direct weer op stal gingen, want
ze mogen zeker niet 'gestresst'
raken. Morgen ga ik met Paul de
overjarige boeken alvast aansluiten
en we zijn heel benieuwd naar de
smaak!
advertorial
van 300 ml. 'Ik heb me eerst ver
diept in zeep. Zo heb ik uitgezocht
of zachte zeep al bestond, heb ik
verschillende zepen geprobeerd en
diverse zeepfabrieken en -winkels
bezocht. Deze zeep past perfect bij
Texel en ik houd erg van het strand
en de zee. De Eilandzeep wordt
geproduceerd aan de overkant en is
speciaal ontwikkeld naar mijn idee.'
Het is mogelijk dat u Renske op haar
knieën over het strand ziet struinen.
'Ik zoek dan naar schelpen om in
de doos te verpakken. Ook ben ik
aan het jutten en kom ik bij de Vis
serijcoöperatie. Het is een nieuwe
wereld voor mij, maar ik vind het
geweldig.' Eilandzeep is door het
hele gezin te gebruiken, zowel in
de badkamer als in de keuken voor
het handen wassen. Het is op Texel
verkrijgbaar op alle adressen waar
de Schapenwolcrème te koop is en
Jaap Vlaming uit Den Burg is de
volgende blogger in de serie De
week van... Hij vertrekt morgen
naar Kameroen, waar hij een door
hem opgezet schoolproject
bezoekt.
ideaal om cadeau te geven voor
Sinterklaas of kerst. Renske staat
tot eind oktober op de warenmarkt
in Den Burg. Naast haar kraam in
de Parkstaat vindt u sinds kort een
wasplaats. Hier kunt u dus lekker
uw handen wassen én de nieuwe
Eilandzepen ervaren.
De Noordkroon, Nieuwlanderweg
10, 1793 ET De Waal.
Kijk voor meer informatie op:
www.noordkroon.nl.
Hans Glandorf is voorzitter van de Alliantie van Bier Tapperijen.
(Foto Olivier Schilling/Texelimages)
Op zaterdag 16 en 23 oktober
staat Renske op de Herfstmarlct
in Den Burg met haar producten.
Tijdens deze markt maakt u een
aantal keer kans op een gratis
pot Eilandzeep!