Humor als ingrediënt in Tessels
'An de are kant van de
Rugediek groeie
Geen kamperen in
Hogeberggebied
TEKELTOU7LS
SARAH
TEXELSE 13 COURANT
rxv
Brengt u thuis! Tel. 0222-315555
us
Reumavereniging
'Vergunning
voor vijf jaar'
*1-10 VU'
%.o. jf
Texelaars op koers
Geslaagd
©UITIadderTexel
13-11-2010 KreaDoe 2010
14-11-2010 Zwarte Markt Beverwijk
horri| /mil SIS*,1
martin Irap
dj dick river/
marco van /ambeek
pieler en paul krueer
Bioscoop Sl Ttzcafé1
GRAVENSTRAAT 33 - CENTRUM DEN BURG
TEL. 0222 312027 WWW.CINEMATEXEL.NL
DINSDAG 9 NOVEMBER 2010
Linda Vossen en Gorden Filius van restaurant Tessels Kwartier.
If it aint broke, don't fix it. Met
andere woorden: als iets goed
is, verander er dan niets aan.
De spreuk zou aan de muur
kunnen hangen bij restaurant
Tessels Kwartier in de Zwaan
straat in Den Burg. Uitbaters
Linda Vossen en Gorden Filius
zijn duidelijk. 'Bij ons geen
strakke gastronomische regels,
we willen gewoon dat onze
gasten genieten. Volgens ons
lukt dat aardig, want de men
sen komen hier graag terug.'
Een grote mond, maar een klein
hartje, zegt de 40-jarige 'panisch
optimist' kok over zichzelf. Een
geboren Canadees, van wie de
Amsterdamse tongval en humor
herinnert aan de stad waar hij
'drie hoog achter op de gracht' is
opgegroeid. Hij ging naar eigen
zeggen ooit als een vurige 'Don
door het lijf kan gieren. 'Ik ben
tien jaar chefkok in Loodsmans
welvaren geweest, met zeven
man in de keuken waar ik leiding
aan gaf. Het was een woeste
tent, elke dag weer. Je bent bezig
met zeven dingen die tegelijk af
moeten. Dat is stressen. Natuur
lijk werden er fouten gemaakt,
waar niet? Af en toe heb je een
uitlaatklep nodig. Wij koks staan
niet bekend om onze grote soci
ale vaardigheden, vloeken en tie
ren is geen uitzondering en je
hebt ook koks die er af en toe een
gedecideerd vloekje uitgooien.
Zelf probeer ik dat zo min moge
lijk te doen.' Ook zij, opgegroeid
in Zandvoort, draait al een tijd
mee in de horeca, waar ze bij
toeval in is beland. Toen de kin
deren klein waren, maakte zij de
keus om wat meer thuis te zijn,
terwijl hij meer dan fulltime werk-
afwashulp, houden we de kosten
laag.' Gorden: 'Het was best
spannend. Ik dacht: Linda en ik
de hele dag met elkaar, werk en
privé, dat wordt bonje. Maar privé
en werk gaan bij ons prima
samen. Achteraf gezien is het
voor de kinderen de grootste
overgang geweest. Het was best
pittig voor ze, alleen al dat pa nu
de hele dag thuis is, want we
wonen boven het bedrijf. Als ik
zie hoe ze het hebben gedaan,
dan is dat voorbeeldig. We boffen
echt met zulke kinderen.' Zo'n
restaurant met z'n tweeën is best
intensief, ook met het gezin erbij.
Mensen vragen wel eens aan me:
Hoe doe je dat toch? Maar als je
dit vergelijkt met werken in de
zorg, dan is dit peanuts.'
De taken zijn verdeeld. Gorden:
'Zij staat vóór, neemt de bestel
lingen op en delegeert, ik sta in
Juan' door het leven, maar heeft
nu al jaren een vaste relatie, een
gezin waarmee hij eens per jaar
naar Centerparcs gaat en is de
gelukkige vader van een zoon van
10 en een dochter van 13. 'Pas
op, bijna 14, want dat ligt op die
leeftijd gevoelig.' En dan is er nog
de labrador Co, 'onze macro-bio-
logisch-dynamisch-verantwoord-
gefokte stofzuiger. Iedere avond
na sluitingstijd, maakt Co zijn
rondje door de zaak en doet zich
te goed aan elke kruimel die er op
de grond is gevallen.'
Hij is een kok bij wie tijdens het
werk in de keuken de adrenaline
te. 'Ik ben een vakfanaat en hou
van mijn werk. Ik was altijd in de
weer, 24 uur per dag. Dus in feite
nooit thuis.' De omslag kwam
toen ze zagen dat het stijlvolle
pand op de hoek Zwaanstraat-
Gravenstraat beschikbaar kwam.
'Het stond al een paar jaar te
huur. We waren er helemaal ver
liefd op. Als we iets voor onszelf
wilden beginnen, dan was dit het
moment. We hebben ons huis
verkocht en de overwaarde in dit
bedrijf gestoken.
We hoefden dus niet te lenen en
door het met z'n tweeën te doen,
met tijdens drukke periode een
de keuken, luister en voer uit.'
Linda: 'Ik doe ook de administra
tie, maak schoon, doe bood
schappen en noem maar op. Zijn
werkterrein is de keuken. 'Op de
koekjes bij de koffie na en het ijs
maak ik alles zelf. Ik schil zelf ook
de piepers. Aan het eind van de
avond, als de keuken schoon is,
dan ga ik met een bak piepers en
een bak water aan een tafeltje zit
ten en begin te schillen. Natuurlijk
komen er dan opmerkingen. De
gast die het hardst lacht, krijgt
ook een dunschiller. Dat is trou
wens maar één keer gebeurd. Ik
gebruik zoveel mogelijk Texelse
producten. Gasten waarderen
het, het is goed voor de continuï
teit van het bedrijf en collegiaal
naar andere ondernemers. We
zitten hier in een straatje met een
grote diversiteit aan restaurants.
Elke zaak heeft een eigen stijl. We
zien elkaar als collega's, niet als
concurrenten. Als ik iets nodig
heb, dan kan ik daarvoor bij een
collega terecht en andersom ook.
Zitten wij vol, dan verwijzen we
door naar één van onze buren,
andersom gebeurt dat ook.'
'Wij zijn wat Bourgondisch. Geen
hoogdravende pretenties, strakke
gastronomische regels en we
beweren niet dat we de wijsheid
in pacht hebben. We willen dat
onze gasten genieten, dat ze een
leuke avond hebben. Met allerlei
verschillende schaaltjes op tafel,
zoals aardappelgratin, twee soor
ten groenten, Hollandse sla, een
royaal stukje vlees en appelcom-
pöte. Voorgerechten en het grand
dessert serveren we op grote
schalen, zodat gasten - we ont
vangen groepen tot 32 personen
- er lekker in kunnen plukken. En
natuurlijk een grand dessert. En
tegen een betaalbare prijs.' Linda:
'We krijgen geregeld compliment
jes en bedankjes. Dat ze het lek
ker, leuk en gezellig vonden.'
Gorden: 'Ik neem aan dat ze daar
niet over liegen. Dat blijkt ook wel
als je ze een paar weken later
terug ziet komen om te bespre
ken. We hebben hier zelfs men
sen gehad die speciaal uit Ame
rika kwamen om hier te eten. Ze
waren 25 jaar getrouwd.' Linda:
'Die familie kwam hier vandaan
en wilde hier hun huwelijksdiner
vieren.' Gorden: 'We hebben ook
die mensen gehad die vanuit
Engeland hier een tafeltje reser
veerden. Ze kwamen voor onze
specialiteit, gesmoorde lams
schouder.'
Humor is een belangrijk ingredi
ent voor deze kok die grossiert in
kwinkslagen. 'Ik flap er van alles
uit. Amsterdammers onder elkaar
houden ervan om elkaar in de
zeik te zetten, dus toen er hier
eens zo'n typische Amsterdamse
marktkoopman zat - Joop - kon
ik het niet laten. Na zo'n avond ga
ik altijd even langs de tafels, zo
ook bij Joop. Ik kondigde hem
spontaan aan als een groot volks
zanger die een nummer zou zin
gen van zijn nieuwste CD. Ik
dacht: die zien we nooit meer
terug. Maar hij kon er om lachen
en hij is die week vier keer terug
geweest. We hebben met kerst
zelfs nog een kaartje van ze
gekregen. En een CD...'
Linda: 'We zitten hier goed. Texel
is een fantastisch eiland. Wat mij
het eerst opviel toen ik hier neer
streek, was dat de mensen de tijd
voor je nemen. Niet zo gejaagd
en arrogant als in de Randstad.
Lekker gemoedelijk.' Gorden: 'We
zijn al aardig ingeburgerd. Luister
maar: An de are kant van de Ru
gediek groeie irrepels. Is dat Tes
sels of niet?'
Gerard Timmerman
Annette Kenter (24) is aan de Uni
versiteit van Amsterdam geslaagd
voor haar bachelor klinische psy
chologie. In februari gaat ze verder
met de master forensische psy
chologie aan de Rijksuniversiteit
van Groningen.
Reumavereniging Texel houdt vrij
dag 12 november een knutselmid-
dag voor leden. De bijeenkomst
wordt gehouden in De Buureton
aan de Beatrixlaan in Den Burg en
begint om 14.30 uur. Deelname
kost €2,50.
Evenementen die jaarlijks terug
keren moeten een vergunning
voor vijf jaar krijgen. Daarvoor
pleit D66 in een motie die de par
tij vanavond in de begrotings-
raad wil indienen.
Raadsleden Cees Hoogerheide en
Astrid van de Wetering vinden het
onwenselijk dat voor terugkerende
evenementen jaarlijks een vergun
ning moet worden aangevraagd.
Als een evenement niet verandert
en er geen klachten en overtredin
gen zijn geweest, moet een mel
ding bij de gemeente toereikend
zijn. Volgens D66 is het jaarlijks
aanvragen en afhandelen voor
zowel organiserende partijen als de
gemeente een tijdrovende en
arbeidsintensieve klus. Het optrek
ken van de tarieven naar een kos
tendekkend niveau, dat het college
heeft voorgesteld om vanaf 2011
te bezuinigen, wordt in de motie
niet concreet genoemd. Dat is van
avond wel aan de orde. Organisa
ties van evenementen op het eiland
zijn bezorgd over die plannen.
Kamperen bij de boer wordt in
het Hogeberggebied niet toege
staan. Het college wil het niet
mogelijk maken in het nieuwe
bestemmingsplan Buitengebied.
Het college heeft, voor zover dat
nog niet was gebeurd, de uitgangs
punten voor het nieuwe bestem
mingsplan voor het buitengebied
aangepast waaruit blijkt dat het
niet wordt toegestaan. Het econo
mische nadeel daarvan wordt vol
gens burgemeester en wethouders
voor de betrokken boeren voldoen
de gecompenseerd door uitkerin
gen uit een provinciaal fonds dat
bedoeld is voor landschapsbe
houd.
Het college zal de gemeenteraad
ook voorstellen niet over te gaan
tot een verbod op het naar buiten
verplaatsen van inpandige appar
tementen. De meningen hierover
waren binnen de raad verdeeld: de
stemmen staakten. Verder heeft
het college in de uitgangspunten
opgenomen dat een recreatief
opstal (niet te verwarren met een
zomerhuis) een oppervlakte mag
hebben van 70 vierkante meter (is
nu nog 55 vierkante meter). Over
zomerhuizen was al besloten dat
deze 100 vierkante meter mogen
worden.
De aanleg van zonneakkers wordt
mogelijk gemaakt door een zoge
heten binnenplanse wijziging die
pas wordt afgegeven als de
gemeenteraad akkoord gaat. De
raad, die kritisch staat ten opzichte
van zulke projecten, kan dus zelf in
een concreet geval aangeven of
een zonneakker voldoende in de
omgeving past. Wat betreft biover-
gistingsinstallaties willen b en w
dat er onder voorwaarden ruimte
kan worden geboden.
UIT lEEl!
Zaterdag 13 en 20 nov.
19.00 uur - Diner Cabaret
Lekker 4-gangenmenu met tussendoor een
afwisselend en gezellig cabaretprogramma.
4-gangendiner inclusief de show €47,00
(evt. kindermenu €23,75).
Vrijdag 19 nov. - 20.30 uur - Muziek
Fanfare van de eerste liefdesnacht
's Middags spelen ze op Texel bij de opening van
de OSG. 's Avonds in Klif 12 om het feest nog
even voort te zetten...! De entree is vrij.
0222 - 319633 info@klif12.nl www.klif12.nl reserveer online!
De meest veelzijdige en grootste hobbybeurs van Nederland.
Prijs p.p.: €28,-lncl. touringcarvervoer, entree en bootkosten.
(U kunt ook meerijden en winkelen in Utrecht, kosten €20.- p.p
Antiek, curiosa, hippe kleding, live muziek, standwerkers,
gezellige restaurants. Prijs per persoon €17,-. Inbegrepen:
touringcarvervoer, entree en bootkosten. Opstappen in Den Helder is mogelijk.
e-mail: info@texeltours.nl telefoon: +31 (0)222-315555 www.texeltours.nl
-AR PE GELIJKNAMIGE BESTSELLER -VAN TATIANA DE ROS!
Programma do 11 t/m wo 17 November: 0222 312027
SINT Première
Een film van Dick Maas (geen kinderfilm)
Do,ma,di 20.30. Vr,za,zo,wo 21.45
JACKASS 3D ©03)
Johnny Knoxville en zijn kameraden zijn
weer terug en dit keer in 3D!
Vr 18.45. Za.zo 16.15 18.45
HAAR NAAM WAS
HAAR NAAM WAS SARAH©©©^
De ontroerende verfilming van de
bestseller van Tatiana de Rosnay.
Do,ma,di 20.00. Vr,za,zo 19.00
EAT,PRAY,LOVE 0©$>
Een wereldreis om jezelf te ontdekken
Vr,za,zo 21.15
HARRY POTTER Première
AND THE DEATHLY HALLOWS
Wo (17-11) 15.45/18.30 I 21.30
mooiy
P-Hti'S -
V SINTERKLAAS EN HET
„PAKJES MYSTERIE
i Za.zo,wo 13.30
Naar het boek van Paul van Loon
IHEKS Za,zo,wo 13.45
■VERSCHRIKKELIJKE IKKE 3D
fttNederlands gesproken en 3D
i _J|Za,zo,wo 16.00
Voor de film een hopje eten en deerne naar de film?
Dat kan In on» gezellige eettafél
TAXITEXEL