Willem Ham denkt na 30 jaar niet aan stoppen 'Een bedevaartsoord voor mensen uit de hele wereld' Van slechtlopend dorpscafé tot gewaardeerd restaurant TEXELSE 6 COURANT VRIJDAG 21 JANUARI 2011 Hij begon zijn carrière op de administratie van Bakkers Ijzerhandel, moest een tijd lang meerdere Texelse horecabedrijven tegelijk draaiende houden, maar is samen met partner Els Veeger inmiddels alweer dertig jaar lang uitbater van restaurant en whiskybar Het Kompas. Geen reden voor een stuk in de krant, vindt jubilaris Willem Ham zelf, want aan 'egotripperij' heeft hij geen behoefte meer. Gevraagd naar een terugblik, wordt hij echter al snel weer enthousiast. 'Het hoeft niet te lang', heeft de interviewer gezegd, maar dat is de restau ranthouder na vijf minuten al weer vergeten. In zijn bekende razende tempo baant hij zich een weg door de geschiedenis. Daar bij slaat hij regelmatig een zijpad in, keert hij om, trapt hij resoluut op de rem of vraagt hij zijn gesprekspartner waar hij ook alweer was gebleven. Na ruim twee uur concludeert hij: 'Het is je toch gelukt. Ik hoefde niet zo nodig in de krant. Maar ik hoop dat je er wat mee kunt.' De 68-jarige Ham is een man met visie, passie en uitgesproken ideeën. Zo was hij eind jaren zes tig volgens eigen zeggen degene die het weekendmenu op Texel introduceerde. Drommen gasten kwamen gretig naar het restau rant op Loodsmansduin om zich te laven aan een driegangenme nu, meestal bestaand uit soep (warm gehouden in de ook al nieuwe hot pot) gebakken schar en een ijsje. Ook het gebruik om als voorafje stokbrood met krui denboter te serveren, had tot Ham ermee begon nog geen ingang op het eiland gevonden. Hij is ook 'een beetje extreem', geeft hij zelf aan. Dat hij wel eens gelijk zou kunnen hebben, bewijst zijn verzameling whisky's. Om zich te onderscheiden, vond hij dat gasten een ruimere keuze moesten hebben dan uit een paar eenvoudige blends. Hij begon zich te specialiseren, met als gevolg dat hij nu 2078 Schotse single malts in voorraad heeft. Zijn plaatsje in het Guinness Book ofWorldrecords is hij kwijt, omdat hij geen zin heeft zich steeds opnieuw in de benodigde admini stratieve rompslomp te storten. Maar de verzameling lokt jaarlijks honderden kenners uit binnen- en buitenland naar zijn kleine zaakje in Den Hoorn. 'Het is een bedevaartsoord voor mensen uit de hele wereld', zegt hij achte loos. 'ledereen komt hier, van arm tot rijk en van een getatoe- eerde motorrijder tot een vent in een Bentley. Dat vind ik wel zo leuk.' Wie voor het eerst in Texels klein ste restaurant neerstrijkt, waar waxinelichtjes in glazen bollen en op een beschaafd niveau gespeelde klassieke muziek de sfeer bepalen, zou het waar schijnlijk niet zeggen, maar het leven van de eigenaar mag gerust als 'roerig' worden gekenschetst. Afkomstig uit Enkhuizen beland de Ham na het vervullen van zijn dienstplicht in Den Helder als 21- jarige op Texel. Hij kreeg werk bij Bakkers Ijzerhandel, eerst op Whiskyverzameling Kompas In Guiness Book of Records Da whisk yvcrrame-ling van Wil lam Wam van „Het Kompas" I» opgenomen in hei Girinets So-oV of Records In «pril van dit jaar hnd hij 447 vesschilleivda Schotm Séogte Malta In voorraad- Voor zo ver bekend is Hem de eerste Tflxfl- Imi d>« ean plaatsje in de eregalerij van Guiness veroverde. arm. We hadden helemaal niks. Maar die golfbaan leverde ook niks op. We verkochten er niet meer dan vier koppen koffie en een paar ijsjes per dag. Om wat bij te verdienen, ging mijn vrouw in de kantine van het skelter baantje bij Akenbuurt aan de Enige tijd later ('ik ben slecht in jaartallen, daar moet je me niet naar vragen') kreeg hij twee keer kort achter elkaar een teleurstel ling te verwerken. Eerst werd hij bijna als bedrijfsleider bij Het IJs- beertje aangesteld, daarna werd hem de kans geboden de kantine van camping De Sluftervallei te pachten. Maar in het eerste geval ging Mans Segers op het laatste moment voor en in het tweede geval werd hij niet meer dan de assistent van Cor de Wit. Dankzij Van den Heerik, directeur van Recreatiestichting Texel, werd hij uiteindelijk de pachter van de kantine van Loodsmans duin. 'Dat was aanvankelijk hele maal niks. Meer dan een uitsmij ter en een kop koffie kon je er niet krijgen. Maar samen met een Hun plaatsje ir, vaste groep vakantiemedewer- whisky's in :e kwijt, maar met 2078 Schotse single malts hebben de gasten nog steeds ei (Foto Joop Rommets) kers, onder wie Rob Teisman, Corrie de Jager, Gerard Hooij- schuur en Harm de Vries, zijn we er keihard tegenaan gegaan. Op een agressieve manier, met advertenties met teksten als Op eenzame hoogte. En zie: het wonder geschiedde. Ik heb Texel aan het eten gebracht, op een manier die je kunt vergelijken met het Van der Valkconcern. Texe laars gingen vroeger weinig uit eten, maar bij ons zat het op een gegeven moment altijd vol. Het werd een enorm succes en won derlijk genoeg ging het 's winters, als de camping dicht was, gewoon door. Ik betaalde mijn medewerkers goed, maar ze moesten er ook hard voor wer ken.' Lachend: 'Anders ga je toch maar neuken en zuipen, zei ik Koog te rijden. 'Ik dacht dat ik heel wat was en gedroeg me daar ook naar. Walgelijk, gewoon.' Tot twee keer toe ging Ham in op het verzoek om bedrijfsleider van hotel De Lindeboom te worden, dat op de rand van faillissement verkerend door de gemeente was gekocht en door Recreatiestich ting Texel moest worden uitge- Heugelijk nieuws voor Willem Ham, berichtte de Texelse Courant van 3 november 1995. kantoor en later als verkoper. Hij had het er naar zijn zin, maar besloot na een paar jaar zijn droom na te jagen: een eigen bedrijf hebben. Dat ging niet van zelf en met kleine stapjes. Die voerden via Klok senior uit De Koog eerst naar de midgetgolf- baan bij Den Hoorn. Omdat er ook een bedrijfswoning stond, konden Ham en zijn toenmalige vrouw Jeltje hun huis aan de Juli- anastraat verhuren. 'Dat was nodig ook, want het was echt altijd. Een prachtige tijd. Maar we hebben het ook heel moeilijk gehad. Grootste probleem was de watertoevoer. Er was altijd weinig druk - tegen die heuvel op - en soms hadden we helemaal geen water. We moesten de toi letten soms dichtspijkeren. Er zijn tijden geweest dat ik dage lijks met de PWN (het waterlei dingbedrijf, red.) belde.' Loodsmansduin stond bekend om zijn snelle keuken, waarbij gebakken vis en biefstuk de meest verkochte producten waren. Aangestoken door het succes werd na een paar jaar besloten ook tong, Texels konijn en schnitzel te serveren. 'Met vijftien verschillende sauzen. Op Texel was ik daarmee exclusief. De tong werd aan tafel gefileerd. Dat was leuk voor de gasten, maar het haalde het tempo eruit. Tot die tijd zaten mensen ander half uur aan tafel, daarna kwa men er weer nieuwe. Maar dat haalden we later niet meer.' Hams naam was echter gemaakt. Na dertien jaar Loodsmansduin stond hij bekend als iemand die van een slecht draaiende kantine een toprestaurant kon maken. 'Je zou er van naast je schoenen gaan lopen. Dat deed ik in die tijd ook wel eens.' Als voorbeeld noemt hij zijn gewoonte om met zijn auto dwars door het autovrije centrum van Den Burg of De baat. 'Het idee was dat als ik daar maar ging staan, dat het dan vanzelf weer ging lopen. In het begin ging het inderdaad niet eens zo slecht. Dat kwam ook doordat we op Loodsmansduin zo veel bruiloftspartijen kregen, dat we soms moesten doorschui ven naar De Lindeboom.' In dezelfde tijd werd Ham gevraagd voor café 't Steigertje in Oudeschild. Hij besloot erop in te gaan, terwijl hij met Henk Bruin ook nog eens The Garden Inn, het huidige Sjans, in De Koog begon. 'Ik ben nu eenmaal iemand van snel denken en snel doen. Maar toegegeven: ik heb ook wel eens te snel gedacht.' 't Steigertje was een roemrucht bedrijf, gerund door mensen die zelf ook wel een borreltje lustten, onder wie de legendarische Jaring Moll, en waar de kenmer kende gezelligheid nu en dan werd afgewisseld met een stevi ge vechtpartij. Het was boven dien een nachtcafé, al waagt Ham dat nu tegen te spreken. 'We bleven tot diep in de nacht open, al hadden we daar geen vergunning voor. Er was niets officieel geregeld, maar we deden het gewoon. Niemand die er tegen optrad. Later is het alsnog gelegaliseerd.' Het was ook de tijd waarin gas ten hun rekeningen soms flink lieten oplopen. Eén van hen werd zo radeloos van zijn schulden, dat hij besloot Ham te ontvoeren. 'Ik stond in 't Steigertje, toen ik een telefoontje kreeg: of ik het geld effe op wilde halen, want hij had geen vervoer. Ik reed voor, hij stapte in en toen voelde ik plot seling een pistool in mijn nek. Rijden, zei hij. We hebben een halve dag over Texel gereden en toen gaf hij opdracht naar de boot te gaan. Hij wilde naar de overkant. Op de TESO-haven voelde ik me doodmoe. Ik was best bang ook, maar dacht wel: het kan me niks verdommen, ik ga niet naar de overkant. Ik heb de deur open gegooid en ben er vliegensvlug vandoor gegaan. Ik heb nog nooit zo hard gelopen. Hij kwam achter me aan. En toen bleek dat hij een speelgoedpi stooltje had. Daarna zijn we naar huis gegaan. Een heel raar ver haal. Ik geloof ook niet dat hij ooit voor de rechter heeft gestaan. Later hebben we nog wel eens samen een biertje gedronken. Ik heb ook helemaal geen hekel aan die jongen.' Op dat moment moest de geschiedenis met Het Kompas nog beginnen. Anno 2011 heeft hij het bedrijf 35 jaar in bezit. Nadat hij het van Wil van Hintum had gekocht, werd het eerst nog vijf jaar gepacht door Bob Hoog- enraad en Arie Hin. Toen hij er in 1981 samen met Els Veeger zelf instapte, was Het Kompas niet veel meer dan een matig draai end café. 'We hadden altijd een bar vol werklozen en visten bovendien in dezelfde vijver als buurman Wil van Hintum van Loodsmanswelvaren. Er werd vaak slecht betaald. Uit die tijd stamt mijn gewoonte om aan het eind van het jaar iedereen die schulden had een rekening te sturen, ook al was het maar één biertje. Dat gaf wel scheve gezichten, maar ik moest het wel doen, om te overleven.' Omdat er met een dorpscafé 'geen droog brood' te verdienen viel, besloten Ham en Veeger het over een andere boeg te gooien. 'We zetten lamspoten en -spie- zen op de kaart. Als eerste op Texel, het vlees kwam bij Willem Goënga vandaan kwam.' Gaan deweg werd Het Kompas een door gasten uit binnen- en bui tenland gewaardeerd restaurant, waar de gast misschien iets meer moet betalen, maar waar hij dan ook wel op kwaliteit kan rekenen. 'We vinden zelf dat we een plat telandskeuken hebben. Met als slogan: Op Texel geboren, geweid, geslacht en geserveerd lams- en rundvlees, dat in ruime porties wordt geserveerd en waar de groentes in een dampende schaal op tafel komen. Dat is mooi bedacht en dekt de lading wel aardig, denk ik. En dat whis ky-verhaal heeft ons natuurlijk ook goed gedaan.' Hoewel Ham de pensioengerech tigde leeftijd al drie jaar geleden heeft bereikt, peinst hij er nog niet over te stoppen. 'Ik heb het mooiste werk dat er is. Met men- Vermeer weg bij Texel genomineerd als wandelgemeente nationaal park Evert Vermeer vertrekt als voor zitter van het Nationaal Park Dui nen van Texel. Vermeer, oud-burgemeester van Heerhugowaard, is voorzitter van het nationaal park sinds de instel ling in 2002. Hij leidde onder meer de vergaderingen van het overleg orgaan waarin de diverse partners in het nationaal park met elkaar vergaderen. Vermeer vertrek in de loop van dit jaar. Het nationaal park is een proce dure gestart om een nieuwe voor man te vinden. Maandag verschijnt een vacature op de website www. npduinenvantexel.nl. Het nationaal park verzoekt Texelaars die poten tiële kandidaten kennen hen op die website te attenderen. Het is de bedoeling dat in de loop van 2011 een nieuwe voorzitter wordt geko zen. Duinen van Texel is één van de twintig nationale parken in Neder land. Het gebied is 4300 hectare groot en kent in natte duinvalleien, droge stuifduinen, bos, heide, kwelders een gevarieerde natuur. Texel is samen met Bergeijk en Tubbergen genomineerd voor de titel van 'Wandelgemeente van het Jaar'. Deze gemeenten springen er op een bijzondere manier uit voor wandelaars. De jaarlijkse verkiezing wordt georganiseerd door Te Voet, een tijdschrift voor liefhebbers van wandelen. Overal in Nederland zetten gemeenten talloze wandelpaden, ommetjes, wandelnetwerken, themaroutes en kuiertochten uit. Te Voet is vorig jaar begonnen met een beoordeling van de wan delmogelijkheden. In 2010 werd Horst aan de Maas gekozen tot Wandelgemeente van het Jaar. Dit jaar hebben enkele tientallen gemeente aan de voorronden deelgenomen. Verslaggevers van Te Voet reizen momenteel naar 'De Grote Drie' om ter plekke de mooiste route van de gemeente beoordelen. Daarbij wordt onder meer geke ken naar het percentage onver harde paden, rustpunten en hore ca onderweg, afwisseling in het landschap, exclusiviteit voor de wandelaar, bereikbaarheid, infor matie en promotie. De beoordelingen van de geno mineerden staan in de eerstko mende editie van Te Voet, die vrijdag 25 februari verschijnt. Vanaf die datum kan iedereen stemmen op zijn of haar favoriete wandelgemeente via www.wan- delkrant.nl. De lezers en de redac tieleden vormen samen de jury. 04 uur per da9' 7 da9e"u per v"e Het laatste nieuws het eerst! www.texelsecourant.nl Ook te volgen via r— Twitter texelsecourant en facebook Texelse Courant L_

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2011 | | pagina 6