'Er elke dag weer een feestje van maken'
Bedrijfsleven stelt
visie economie op
TEXELSE 7 7 COURANT
EETCAFÉ DE STEENENPLAATS
FAMILIEBEDRIJF MET BROERS
Jongeren hebben eerder seks
i i i <-r-, 7 7 I r* i j' iVRIJDAG 4 MAART
Weblog
Op verzoek van de Texelse Cou
rant hield Eize Hoomoedt uit De
Koog een week lang een weblog
bij. Hij helpt bij het organiseren
van het Horeca Nacht Feest Texel.
Over een vakantiebaan, enter
tainment, een geheime locatie,
adrenaline, complimentendag en
een uitzinnige menigte. Het com
plete weblog is te lezen via www.
texelsecourant.nl.
(Vrijdag)
Ik ben Eize Hoomoedt, 32 jaar
en woonachtig in De Koog. Veertien
jaar geleden ben ik vertrokken uit
de provincie Groningen voor een
vakantiebaan op Texel. Om een
lang verhaal kort te maken... feitelijk
gezien ben ik nooit meer vertrok
ken. Mijn eerste baantje was in de
horeca in De Koog en ook dat is in
veertien jaar niet veel veranderd. Ik
werk inmiddels in Het Juttersres-
taurant. Daarnaast ben ik vaak te
vinden in dorps- en eetcafé 't Bier
vat. Deze zaken hebben dezelfde
eigenaar. Het leuke aan mijn baan is
dat ik naast bedieningswerkzaam-
'Dit moet een dagelijks werkdo
cument worden', zegt visserij
voorman Ben Daalder zonder
omhaal van woorden. En ook
andere voormannen van het
Texelse bedrijfsleven zijn helder
over het rapport Richting voor
Economie dat dinsdagavond aan
de politieke partijen werd gepre
senteerd: er ligt een stuk waar je
wat mee kunt.
Richting voor Economie is het
resultaat van diverse bijeenkom
sten die een paar jaar geleden van
start gingen onder de inmiddels
verdwenen naam Ruimte voor Eco
nomie. In een rapport van 46 pagi
na's wordt de Texelse economie
geanalyseerd en vooruit gekeken
naar wat er nodig is om Texel in de
toekomst aantrekkelijk te laten zijn
als werkplek zodat de lokale eco
nomie kan floreren.
Zestien belangenorganisaties en
grote werkgevers werkten mee aan
de visie, waardoor zowel het toe
risme, de landbouw, visserij,
dienstverlening, zorg, onderwijs,
kennis, vervoer en energie als sec
toren vertegenwoordigd zijn. Het
rapport staat niet van a tot z vol
met nieuwe plannen en ideeën,
maar het verzamelt wel een hoop
zaken die eerst her en der ver
spreid waren gepubliceerd, zodat
Texel voor het eerst een echte eco
nomisch beleidvisie heeft waarop
koers kan worden uitgezet.
Volgens het rapport kunnen kennis
(onder meer het NIOZ), zorg, ver
voer (TESO) en de sector energie
en duurzaamheid worden
beschouwd als sectoren waar groei
in zit en waarin nieuwe producten
te verwachten zijn. Op dat gebied
is het belangrijk dat ondernemers
de ruimte krijgen om zich te ont
wikkelen. Ook valt de term proef
tuin, inhakend op een ander rap
heden ook een groot deel aan
entertainment in mag vullen. Elke
avond wordt ons publiek naast lek
ker eten een stukje entertainment
voorgeschoteld. De reacties zijn erg
enthousiast en dat motiveert mij
weer om er elke dag weer een klein
feestje van te maken.
Naast deze veelomvattende baan
heb ik ook nog een aantal andere
bezigheden. Mijn geweldige biljart
club (elke maandagavond in De
Kuip, en ja hoor gezellige mensen
zijn altijd welkom) en De Paradijsvo
gels, het koor waarvan ik sinds een
ruim jaar muzikaal leider ben. Al
met al ben ik dus best een bezige
bij, want naast deze activiteiten
houd ik me ook bezig met het orga
niseren van het Horeca Nacht Feest
Texel. Samen met een aantal ande
ren organiseren wij dit feest voor al
het horecapersoneel op Texel. Op
dinsdag 8 maart moet het gaan
gebeuren. Spannend is het wel, hoe
zijn de reacties, komen er aanmel
dingen? De locatie van ons feest
houden we tot het laatste moment
geheim. Om 18.00 uur op diezelfde
dinsdag 8 maart, verschijnt de loca
tie op de Facebook-pagina.
port (Texel Geeft Energie) waarin
Texel wordt aangeprezen als plek
om nieuwe ontwikkelingen te toet
sen voordat ze in de rest van het
land worden toegepast. Herman
Ridderinkhof, adjunct-directeur
van het NIOZ, wijst er tijdens de
presentatie aan de politieke partij
en op dat Texel kans heeft op het
gebied van innovatie.
Brendan de Graaf (TexelEnergie)
wees erop dat er een energierevo
lutie aanstaande is en dat het voor
Texel van belang is daar het maxi
male uit te halen. 'Daar gaat veel
geld in om. Je moet er nu over
nadenken waar je over vijf of tien
jaar wil staan. We moeten daarvoor
samen aan de BV Texel werken.'
De sectoren landbouw, visserij en
toerisme worden benoemd als
sectoren waar minder groei te ver
wachten is. Voor die sectoren moet
volgens het rapport echter ook de
ruimte zijn om zich te ontwikkelen.
'Het is ook raadzaam de onderlin
ge verbondenheid te blijven bena
drukken. Zonder een agrarisch
landschap of één of meer bedrijfs-
havens is Texel voor de toerist
minder aantrekkelijk.'
Wethouder Eric Hercules (econo
mie) vond het uniek dat de secto
ren bij het maken van het rapport
niet alleen naar het eigen belang
hadden gekeken, maar naar het
algemeen belang van Texel. 'Er zijn
muurtjes geslecht. Het is ook uniek
dat de sectoren hun voormannen
zo snel naar voren wisten te schui
ven.' Hercules beaamde met enig
argwaan tegen de club te hebben
aangekeken toen hij vorig jaar als
wethouder zijn intrede deed bij de
ontwikkeling van Richting voor
Economie, maar het was hem al
snel duidelijk geworden dat het
niet enkel een praatclubje was
waarin hij terecht was gekomen.
(Zondag)
De bedoeling was er zeker, op
zaterdag nog even een weblog
plaatsen... maar wanneer? De
zaterdag was zo heerlijk druk in het
bedrijf, dat het mijn tijd opslokte.
Eer ondergetekende het hoofdkus
sen trof, was het al na drie uur 's
nachts...
Nu, heerlijk thuis, ben ik nog aan
het nagenieten. Het restaurant zat
vol enthousiaste mensen, zoals
bijna iedere dag afgelopen week.
De mensen zongen spontaan mee.
En dat niet alleen, iedereen besloot
ook mee te gaan naar het aangren
zende café, alwaar ik nog een paar
optredens mocht verzorgen voor
wederom een spontane, wat zeg ik,
uitzinnige menigte. Op zulke
momenten stijgt de adrenaline me
naar het hoofd en is het puur genie
ten!
Een andere bezigheid op dit
moment is het organiseren van
kookwedstrijden op de Texelse
beurs. De leerlingen zijn al druk
bezig met de voorbereidingen en ik
maak de pagina's voor de beurs-
krant en praat de dag aan elkaar.
Tussendoor probeer ik nog wat
In het rapport wordt ook een plei
dooi gehouden voor meer onder
wijs op MBO-niveau of hoger op
het eiland om jongeren langer vast
te houden. Rob Teisman wees erop
dat de toeristische sector behoefte
heeft aan vakmanschap. 'Dat is
essentieel. En we moeten er reke
ning mee houden dat ook de toe
rist vergrijst.'
Algemeen uitgangspunt is dat Texel
aantrekkelijk blijft om er te werken.
Robin Konijn, die dinsdagavond
naar voren werd geschoven als
voorzitter van een stuurgroep die
zich verder met het rapport bezig
houdt, wees erop dat de komende
jaren zo'n achthonderd Texelaars
met pensioen gaan en dat dat gat
niet enkel door de beroepsbevol
king op het eiland is op te vangen.
Cees de Waal benadrukte het
belang van het Texelse landschap
voor de economie. Aantasting van
dat decor kan volgens het rapport
een reden zijn voor toeristen om
niet meer naar het eiland te
komen.
Het rapport werd dinsdagavond
enkel gepresenteerd. Bedoeling is
dat de politieke partijen het in mei
inhoudelijk bespreken. Om de gang
erin te houden, hebben de secto
ren in het rapport diverse actiepun
ten opgenomen op gebied van
thuiswerken, proeftuinen, opleiding
en het combineren van zorg en
toerisme zoals ook in het rapport
wordt bepleit. Hetzelfde betreft het
verbeteren van de bereikbaarheid
van het eiland en het verminderen
van regeldruk om ontwikkelingen
niet in de weg te staan. TVO houdt
de actiepunten in de gaten en
zorgt er ook voor dat de stuurgroep
bij elkaar blijft komen. Teisman:
'Het is mooi dat we als sector
betrokken zijn geweest en dat wil
len we ook graag blijven.'
muziek samen te stellen voor een
optreden aankomende donderdag
in 'de Fabrique' in Utrecht. ING
heeft me geboekt om 300 mensen
op te warmen voor een feestavond.
Heerlijk vind ik het om de mensen
uit hun dak te zien gaan.
(Dinsdag)
Van verschillende kanten hoor ik
dat het vandaag complimentendag
is. Het lijkt me een prachtig initia
tief, ware het niet dat bij mij het
gevoel naar boven komt dat we
over het algemeen niet meer com
plimenteus zijn. En dat steekt een
beetje. Het is toch verbazend dat er
een speciale dag in het leven wordt
geroepen om elkaar complimenten
te geven? Ach, baat het niet, dan
schaadt het niet.
Over een half uurtje mag ik weer
gezellig 'ons' kroegje opengooien.
Elke dag zijn er vaste gasten die
een bakje koffie komen doen en
allicht een klein biertje. Deze men
sen worden een onderdeel van je
dag, en als ze er eens niet zijn, dan
maak je je zorgen. Vanavond is er
een vergadering in het restaurant,
dus daar ook even het een en
ander klaarzetten. Verder stromen
de aanmeldingen voor volgende
week nu letterlijk binnen. Stress om
niks gehad, dus. Ik word er per
soonlijk erg blij van!
Nu alleen nog steeds een muziek-
CD maken voor donderdag. Ook
daar heb ik veel zin in. Misschien 's
avonds nog even het bruisende
leven van Utrecht in na mijn optre
den en dan hup het hotel in, want
de carnavalsontvluchters (mooi
woord voor scrabble) komen dit
weekend weer onze kant op. Ook
zo'n prachtig fenomeen. Wegvluch
ten van het carnaval en dan het
grootste feest hier vieren... mooi
toch?
(Woensdag)
Vanmorgen toen ik opstond, dacht
ik nog dat het mooi weer zou wor
den, maar toen ik vertrok naar de
golfbaan voor mijn wekelijkse les
van Andy, voelde het nog erg win
ters aan. Desalniettemin heerlijk
geslagen. Golfen is zo lekker ont
spannend... als je het kunt. Geloof
me, ik heb nog veel te leren.
Vanmiddag werd ik gebeld door
een medewerkster van de Fabrique
in Utrecht. Of ik een mengpaneel
mee had, want dan kon ik hem bij
de band inpluggen... bijna schoot
ik onbedaarlijk in de lach, aange
zien ik niet meer dan een CD'tje
meeneem, en geloof me, die is nog
niet eens af. Hilarisch hoe onpro
fessioneel ik in dat soort dingen
ben. Bij mij is het simpelweg zo,
met eenvoudigheid heb je de mees
te lol. Ik improviseer graag op de
actualiteiten en dergelijke en daar
pas ik mijn muziek op aan. Living in
the moment, zeg maar. Hoewel ik
er nu wel iets van stress van onder
vind. Maar het komt zo als het
komt en het gaat zo het gaat.
Eén op de vijf jongeren tussen
12 en 18 jaar heeft ervaring met
geslachtsgemeenschap. Bijna
de helft van hen vrijt niet altijd
veilig.
Dit blijkt uit onderzoek dat de GGD
heeft laten uitvoeren onder ruim
10.000 jongeren uit het voortgezet
onderwijs in de regio Noord-Hol
land Noord. Directeur Nico Plug
vindt de cijfers verontrustend,
vooral ook omdat meisjes aange
ven vaker onveilig te vrijen dan
jongens. 'SOA's komen in onze
regio relatief vaak voor en toch
denken jongeren veel te gemakke
lijk over de eigen veiligheid en
gezondheid.' Omdat hetzelfde
onderzoek ook in 2005 werd uitge
voerd, is vergelijking mogelijk. Zo
blijken meer jongeren in de regio
op jonge leeftijd seksuele ervaring
op te doen. Van de jongeren onder
de veertien jaar heeft 5 procent
ervaring met geslachtsgemeen-
Meestal komt het wel goed en
anders zing ik gewoon zonder
muziek. Daar zijn mensen heel ver
mee gekomen.
Vannacht nog maar even bezig met
de beurskrant voor de Texelse
Horecabeurs. Als er mensen
zijn die geen mail hebben gehad,
geen Facebook hebben, ons niet
hebben gesproken en op de koop
toe de Texelse Courant niet hebben
gelezen, of Texel dit Weekend of de
Kabelkrant... dan zijn medewerkers
in de horeca bij dezen alsnog uitge
nodigd. Vergeet je niet aan te mel
den, want alleen zo kom je op de
gastenlijst. Heb je de mogelijkheid
niet om op tijd te komen, mail ons
dan even, dan laten we de portier
weten dat je binnen mag. Ook geen
probleem.
De week van...
Jeroen van Hattum
Jeroen van Hattum houdt de
komende week het weblog bij in de
serie De week van... Hij is betrok
ken bij de organisatie van de Lions-
veiling, die zaterdag 12 maart in de
Burgemeester de Koninghal wordt
gehouden.
schap, van de jongeren van veer
tien jaar en ouder 28 procent.
Meisjes beginnen later, maar vrijen
vaker onveilig. In Noord-Holland
Noord heeft 44 procent van de 16-
jarige meisjes seks gehad en bij de
laatste keer geslachtsgemeen
schap gebruikte slechts 63 procent
van de jongeren een condoom,
landelijk is dit 80 procent. Oplei
ding lijkt een belangrijke rol te
spelen in het seksueel gedrag.
Laagopgeleide jongeren hebben
bijna twee maal zo vaak op jonge
leeftijd ervaring met geslachtsge
meenschap dan hoogopgeleide
jongeren. Ditzelfde geldt voor
ongewenste seksuele ervaringen.
Het risico van een seksueel over
draagbare aandoening wordt veelal
onderschat, maar de tolerantie
voor homoseksualiteit is sinds
2005 met enkele procenten toege
nomen.
Het hele onderzoek is na te lezen
via www.ggdhollandsnoorden.nl.
Robin Konijn infonneert de politieke partijen over de economische beleidsvisie, terwijl een deel van de makers meeluistert.
Van links naar rechts: burgemeester Francine Giskes, Marjan Nicolay die de totstandkoming van de visie verzorgde, Herman
Ridderinkhof (NIOZ), Cock van Wijngaarden (gemeentesecretaris), Ben Daalder (visserij), Brendan de Graaf (TexelEnergie)
Cees de Waal (TESO) en achter Konijn Rob Teisman (toerisme). Foto Jeroen van Hattum)
advertorial
De broers Hans en Richard
Segers werken al 22 jaar
samen bij Eetcafé De Steen
enplaats. Sinds dit jaar zit
Hans ook weer in het bedrijf.
'Dat gaat prima, we kunnen
goed met elkaar overweg. De
Steenenplaats voelt voor mij
als tweede thuis.'
Eerder heeft Hans twintig jaar
met zijn moeder samenge
werkt, toen Eetcafé De Steen
enplaats nog een koffieshop
woonde ik nog thuis, dus
waren we echt zeven dagen
per week samen. Maar dat
heb je natuurlijk al snel in
een familiebedrijf. Ik ben op
mijn twaalfde begonnen als
afwashulp. Op mijn achttien
de kregen we het terras erbij
en ging het aantal zitplaatsen
omhoog. Dat was een hele uit
daging.' Als er een mannetje te weinig
is, springt Hans in bij de bediening.
In de keuken doet hij voorbereidend
werk, bijvoorbeeld groente snijden. 'Ik
zorg ervoor dat we de hele dag kunnen
werken. Dat is een vast onderdeel van
mijn dag. In de keuken begeleid ik ook
Onze gasten
kunnen de tijd
nemen en lekker lang
blijven zitten'
onze stagiair Elian. Ik laat hem zien
wat hij moet doen. De lunch draai
ik vrijwel dagelijks, daarna doe ik tot
een uur of drie de voorbereiding voor
de avond en dan neemt de volgende
keukenploeg het over.'
Liever op de werkvloer
Behalve dat hij de bestellingen contro
leert, doet Hans geen kantoorwerk
zaamheden. 'Dat is niets voor mij,
regelt Richard. Ik sta liever op de
werkvloer.' De horecaman is dagelijks
aan het werk in De Steenenplaats. 'Ik
ben weieens een dag vrij, maar blijf
toch altijd bezig of ik kom langs om
te kijken of ik nog iets kan doen. Ik
vind het lastig thuis te blijven. Richard
moet soms echt zeggen dat ik vrij
moet nemen. Vakantie hoeft van mij
niet, ik ben de afgelopen drie jaar niet
meer weggeweest. Twee dagen van het
eiland af is prima, hoewel onze zoons
van vier en acht jaar daar anders over
denken. Misschien dat we daarom vol
gend jaar wel op vakantie gaan.' Naast
zijn loopbaan bij De Steenenplaats
heeft Hans alleen een jaar bij Loods
mansduin gewerkt. Dat was op
aanraden van zijn vader. 'Op
mijn zestiende zei mijn vader
dat hij het voor mijn ontwik
keling verstandig vond ergens
anders te werken. Na een jaar
veranderde de koffieshop met
kleine keuken in een croissante-
rie en ging ik terug. Uiteindelijk
ben ik niet meer weggegaan.
Hier heb ik geen spijt van, maar
ik zou mijn kinderen aanraden
ook ergens anders te werken.
Het is goed voor je ervaring om
te kijken hoe het ergens anders
gaat.'
Langer tafelen
Eetcafé De Steenenplaats is voor
Hans zijn tweede thuis. 'Ik ben
hier zo vaak en heb hier de
meeste vrienden. Ik hoop dat
de avonden wat aantrekken,
zodat we meer te doen hebben.
Gelukkig hebben we deze win
ter al wat meer gasten.' Bij het eetcafé
is het aanpassen van de menukaart
een continu proces. Met een luxere
menukaart door het verbeteren van
hun producten, willen ze het imago
van eetcafé afzwakken. Zo serveren ze
bijvoorbeeld aardappels in plaats van
patat en vaker warme groente in plaats
van sla. 'En we richten ons nu op het
langere tafelen. Onze gasten kunnen
de tijd nemen en lekker lang blijven
zitten. Als iets niet goed is, willen we
dat de bediening het hoort zodat we
er iets mee kunnen. Liever dat, dan
onterecht horen dat alles goed is. We
ontvangen graag tips, zodat we kun
nen blijven verbeteren.'
U vindt
Eetcafé De Steenenplaats op
Stenenplaats 9-10 in Den Burg,
telefoonnummer 0222-312871.