p tex-. Cuunaiv tv eer present tijdens Te?(eC Cuttnair mural •■'V Puur Texels supermarkten Pïoeven op sien dëssels 9 t/m 11 september 2011 WINNAAR 2010 BOS EN DUIN CULINAIRE HOOGSTANDJES ALS WAGYU RUNDVLEES EN BOCK CHOCK BLOCK Timmer Culinair thuis genieten? Super deBoer Sfeervol Restaurant Dorpsstraat De Koog www.texelculinair.nl yoMrtj gelukkig veel hulp. Mijn vaderen een vriend bouwen de stand op, een oud-leerling van ons komt terug en ook mijn broertje komt helpen. Zij staan in het restaurant dat dit weekend ook gewoon open is. Wij staan met z'n drieën op Texel Culinair.' Voor kok Michiel Wieringa is dit de eerste keer. Hij werkt sinds februari in de keuken van Restaurant Bos en Duin. 'Het lijkt me supertof om op het evenement te staan en mee te werken. Ik weet niet wat ik kan verwachten en zie wel wat er op me af komt.' Een van de gerechten die tijdens Texel Culinair op de stand van Bos en Duin geproefd kunnen worden, is een burger van puur Wagyu rundvlees op een huisgemaakt truffel brioche broodje van Texelse bloem met confit van rode ui, eendenlever, truffel saus en verse truffel. Wagyu rundvlees is heel bijzonder vlees, verwerkt tot tartaar. Koenen: 'Dit koop je niet zomaar in de supermarkt. Dat is het speciale van Texel Culinair, je proeft gerechten waar je normaal niet aan kan komen. Zelfs voor ons is dat moeilijk. Van deze burgers hebben we 1.500 stuks. Het inschatten van de hoeveelheden is soms lastig, maar we hebben een goede richtlijn. We willen verse ingre diënten blijven leveren en daarom rijdt iemand con tinu heen en weer met spullen uit de koeling.' Omdat ze tijdens Texel Culinair variatie willen bieden, hebben de koks van Bos en Duin dit jaar vijf gerechten bedacht. Koenen'We hopendatzeindesmaakvallen.Dejurylet niet alleen op de gerechten, maar ook op gastvrijheid en hygiëne. Het is leuk dat we hiervoor twee keer een prijs gewonnen hebben. Dat smaakt naar meer! We doen ons best om de mensen te vermaken en lekker te laten eten. We krijgen veel positieve reacties van mensen die bij ons gegeten hebben.' Koenen en De Waart zijn fervent aanhanger van een 'kin dermenu vrij' restaurant. De Waart: 'Steeds vaker vroegen ouders voor hun kinderen een kleine por tie van het menu, bijvoorbeeld van heilbot of ossen haas. Op deze manier hoeven de kinderen geen patat te eten en maken ze kennis met de volwassen keuken. Sinds afgelopen winter serveren wij onze gerechten in halve porties voor de halve prijs.' Toen De Waart las dat Annette van Ruiten burg, Anne Hottentot en Rob Ma as win kei met eenzelfde initiatief kwamen, nam hij contact op en meldde dat Bos en Duin dit concept al hanteerde. De patat is niet van de menukaart verdwe nen en ook een kroket is nog steeds verkrijgbaar, maar met hun initiatief willen Koenen en De Waart de kin deren van hun 'volwassen' gerechten laten proeven. 'Laatst hebben we voor een meisje alle gangen op een stokje gedaan, omdat zij het leuk vond om van stokjes te eten.' Het initiatief van de Texelaars loopt eigenlijk alleen deze maand, maar Bos en Duin zal de kinderpor- tiesna september blijven aanbieden. Het concept krijgt veel aandacht in diverse media. Onlangs werd Bos en Duin beoordeeld in de rubriek 'Over de Tong' in het Noord hol lands Dagblad. Het eindcijfer van de journa list loog er niet om: een 8+, waarbij met name de 8,5 voor de keuken voor zich spreekt. De culinair redacteur roemt de creaties van Koenen en beschrijft 'de diep gangvan een fantastisch gevogeltesaus' en 'de hemelse heerlijkheid van de truffel'. 'We waren van tevoren niet op de hoogte gesteld en ineens hoorden we dat een journalist ons beoordeeld had voor de krant, erg leuk.' Tekst en foto: José Baggerman Op Texel Culinair 2010 kwamen ze als beste uit de bus in de categorie culinaire restaurants en bij hun eerste editie in 2009 wonnen ze de 'runner up' prijs. Restau rant Bos en Duin heeft zijn plek op Texel Culinair ver overd. Ook dit jaar geeft het weer acte de presence met verrassende gerechten als 'Burger van puur Wagyu rundvlees' en 'Yoghurt, biet en kweepeer'. Robin Koenen en Roy de Waart namen in 2009 Restau rant Bos en Duin over van de ouders van Koenen. In het begin moesten de twee neven zich nog profileren, maar inmiddels hebben ze twee geslaagde edities van Texel Culinair achter de rug. In het restaurant bij De Dennen is het aanmerkelijk drukker sinds hun deelname aan Texel Culinair. Ook tijdens het evenement zelf hebben de mannen het druk. De Waart: 'Het enige wat Robin in die dagen ziet, is de bakplaat.' Koenen vult aan: 'Het zijn drukke dagen. Je moet goed ontbijten, want de rest van de dag is er weinig tijd om te eten. We zijn al begonnen met de voorbereidingen. Zoete gerechten kunnen we nu al maken, met de visgerechten beginnen we een dag van tevoren. We hebben allemaal een taak en krijgen jsflri De Echte Bakker At home with marieke Pip Studio Lief! Lifestyle Bastion collection Beide winkels geopend Maandag t/m zaterdag van 8.00 20.00 uur Iedere zondag van 9.00 17.00 uur Vogelzang 25 Den Burg Dorpsstraat 8i - 87 1796 De Koog (0222) 317655 www.deboutiquetexel.nl www.bakkertimmer.nl Weverstraat 90 Hogerstraat 4 Den Burg Dorpsstraat 90 De Koog Op Texel geoogst, gemalen en gebakken. Eerlijk en puur natuur. Bereid met desem, e-nummer- en lactosevrlj. Dorpsstraat 22 Boven Brasserie L'avenir 1796 BB De Koog Tel. 0222-365791 Uitgebreide menu's van kipgerechten. Klaargemaakt met kruiden uit de VOC tijd. Verassend betaalbaar

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2011 | | pagina 7