p tex-.
Cuunaiv
tv eer present tijdens Te?(eC Cuttnair
mural
•■'V
Puur Texels
supermarkten
Pïoeven op sien dëssels
9 t/m 11 september 2011
WINNAAR 2010 BOS EN DUIN
CULINAIRE
HOOGSTANDJES
ALS WAGYU
RUNDVLEES EN
BOCK CHOCK BLOCK
Timmer
Culinair thuis
genieten?
Super
deBoer
Sfeervol Restaurant
Dorpsstraat De Koog
www.texelculinair.nl
yoMrtj
gelukkig veel hulp. Mijn vaderen een vriend bouwen de
stand op, een oud-leerling van ons komt terug en ook
mijn broertje komt helpen. Zij staan in het restaurant
dat dit weekend ook gewoon open is. Wij staan met z'n
drieën op Texel Culinair.' Voor kok Michiel Wieringa is dit
de eerste keer. Hij werkt sinds februari in de keuken van
Restaurant Bos en Duin. 'Het lijkt me supertof om op het
evenement te staan en mee te werken. Ik weet niet wat
ik kan verwachten en zie wel wat er op me af komt.'
Een van de gerechten die tijdens Texel Culinair op de
stand van Bos en Duin geproefd kunnen worden, is een
burger van puur Wagyu rundvlees op een huisgemaakt
truffel brioche broodje van Texelse bloem met confit van
rode ui, eendenlever, truffel saus en verse truffel. Wagyu
rundvlees is heel bijzonder vlees, verwerkt tot tartaar.
Koenen: 'Dit koop je niet zomaar in de supermarkt.
Dat is het speciale van Texel Culinair, je proeft gerechten
waar je normaal niet aan kan komen. Zelfs voor ons is
dat moeilijk. Van deze burgers hebben we 1.500 stuks.
Het inschatten van de hoeveelheden is soms lastig, maar
we hebben een goede richtlijn. We willen verse ingre
diënten blijven leveren en daarom rijdt iemand con
tinu heen en weer met spullen uit de koeling.' Omdat
ze tijdens Texel Culinair variatie willen bieden, hebben
de koks van Bos en Duin dit jaar vijf gerechten bedacht.
Koenen'We hopendatzeindesmaakvallen.Dejurylet
niet alleen op de gerechten, maar ook op gastvrijheid en
hygiëne. Het is leuk dat we hiervoor twee keer een prijs
gewonnen hebben. Dat smaakt naar meer! We doen ons
best om de mensen te vermaken en lekker te laten eten.
We krijgen veel positieve reacties van mensen die bij ons
gegeten hebben.'
Koenen en De Waart zijn fervent aanhanger van een
'kin dermenu vrij' restaurant. De Waart: 'Steeds vaker
vroegen ouders voor hun kinderen een kleine por
tie van het menu, bijvoorbeeld van heilbot of ossen
haas. Op deze manier hoeven de kinderen geen patat
te eten en maken ze kennis met de volwassen keuken.
Sinds afgelopen winter serveren wij onze gerechten in
halve porties voor de halve prijs.' Toen De Waart las
dat Annette van Ruiten burg, Anne Hottentot en Rob
Ma as win kei met eenzelfde initiatief kwamen, nam hij
contact op en meldde dat Bos en Duin dit concept al
hanteerde. De patat is niet van de menukaart verdwe
nen en ook een kroket is nog steeds verkrijgbaar, maar
met hun initiatief willen Koenen en De Waart de kin
deren van hun 'volwassen' gerechten laten proeven.
'Laatst hebben we voor een meisje alle gangen op een
stokje gedaan, omdat zij het leuk vond om van stokjes
te eten.' Het initiatief van de Texelaars loopt eigenlijk
alleen deze maand, maar Bos en Duin zal de kinderpor-
tiesna september blijven aanbieden. Het concept krijgt
veel aandacht in diverse media. Onlangs werd Bos en
Duin beoordeeld in de rubriek 'Over de Tong' in het
Noord hol lands Dagblad. Het eindcijfer van de journa
list loog er niet om: een 8+, waarbij met name de 8,5
voor de keuken voor zich spreekt. De culinair redacteur
roemt de creaties van Koenen en beschrijft 'de diep
gangvan een fantastisch gevogeltesaus' en 'de hemelse
heerlijkheid van de truffel'. 'We waren van tevoren niet
op de hoogte gesteld en ineens hoorden we dat een
journalist ons beoordeeld had voor de krant, erg leuk.'
Tekst en foto: José Baggerman
Op Texel Culinair 2010 kwamen ze als beste uit de bus
in de categorie culinaire restaurants en bij hun eerste
editie in 2009 wonnen ze de 'runner up' prijs. Restau
rant Bos en Duin heeft zijn plek op Texel Culinair ver
overd. Ook dit jaar geeft het weer acte de presence
met verrassende gerechten als 'Burger van puur Wagyu
rundvlees' en 'Yoghurt, biet en kweepeer'.
Robin Koenen en Roy de Waart namen in 2009 Restau
rant Bos en Duin over van de ouders van Koenen. In het
begin moesten de twee neven zich nog profileren, maar
inmiddels hebben ze twee geslaagde edities van Texel
Culinair achter de rug. In het restaurant bij De Dennen
is het aanmerkelijk drukker sinds hun deelname aan
Texel Culinair. Ook tijdens het evenement zelf hebben
de mannen het druk. De Waart: 'Het enige wat Robin in
die dagen ziet, is de bakplaat.' Koenen vult aan: 'Het zijn
drukke dagen. Je moet goed ontbijten, want de rest van
de dag is er weinig tijd om te eten. We zijn al begonnen
met de voorbereidingen. Zoete gerechten kunnen we
nu al maken, met de visgerechten beginnen we een dag
van tevoren. We hebben allemaal een taak en krijgen
jsflri
De Echte Bakker
At home with marieke
Pip Studio Lief! Lifestyle
Bastion collection
Beide winkels geopend
Maandag t/m zaterdag van
8.00 20.00 uur
Iedere zondag van 9.00 17.00 uur
Vogelzang 25 Den Burg
Dorpsstraat 8i - 87 1796 De Koog
(0222) 317655 www.deboutiquetexel.nl
www.bakkertimmer.nl
Weverstraat 90 Hogerstraat 4
Den Burg
Dorpsstraat 90
De Koog
Op Texel geoogst, gemalen en gebakken.
Eerlijk en puur natuur.
Bereid met desem, e-nummer- en lactosevrlj.
Dorpsstraat 22 Boven Brasserie L'avenir
1796 BB De Koog Tel. 0222-365791
Uitgebreide menu's van
kipgerechten. Klaargemaakt met
kruiden uit de VOC tijd.
Verassend betaalbaar