Culinaiï Mms Pïoeven op sien %ssels 9 t/m 11 september 2011 CON AMORE KLAAR VOOR BRASSERIE I REBECCA HET CULINAIRE HART VAN TEXEL Van Gogh *1» estaur J.% ililli. Winnaar Texel Culinair 2010 Dorpsstraat De Koog www.texelculinair.nl Itafiaanse ivorfehop Con Amore, de Italiaanse keuken op haar best. De ver bouwing is bijna klaar. De laatste puntjes worden op de i gezet. De gasten kunnen komen voor een interessante, maar vooral gezellige workshop. 'Het plezier in eten moet voorop staan/ zeggen Giovanni Grillo en Mickey de Jong van Catering Cbn Amore. Het bedrijf is gevestigd in de geheel voor dit doel ver bouwde karakteristieke stolp aan de Nes weg aan de rand van Oosterend. Rond de stolp ligt een grote luwe tuin waar het goed toeven is en waar desgewenst de tafel kan worden gedekt voor juist dat zonnige, extra mediterrane tintje. Het weer blijft niet altijd zoals het deze zomer ge weest is. Er zitten nog veel mooie dagen in de lucht. Catering Con Amore, dat tot nu toe voornamelijk aan de overkant en tot zelfs in Frankrijk en Duitsland de catering verzorgt bij allerlei gelegenheden, heeft de laatste twee jaar hard gewerkt aan de verbouwing van de stolp. Het is nu klaar voor de eerste Texelse workshops, kennismaking met de Italiaanse keuken, zoals die moet zijn. Grillo werkt uitsluitend met de beste producten, vers van het land of uit de zee en zonder kunstmatige toevoegen. Ook voor de catering bij u thuis wordt niet gegrepen uit een diepvries vol voorgekookte gerechten, die alleen nog even in de magnetron moeten worden opgewarmd en af gemaakt. Hij gruwt ervan. Geen 'geflans met flubbertjes hier en flubbertjes daar', het gaat bij lekker eten om de pure smaak. Weet watje eet. Hij leerde het vak van zijn moeder, die chef-kok in een gerenommeerd restaurant was. Stond overal met de neus bovenop en leerde het spelenderwijs en gedegen. In de stolp bevinden zich twee royale keukens met robuuste, uit sloophout vervaardigde eettafels. Het geheel ademt een mediterrane sfeer In de Italiaanse keuken is olijfolie een belangrijk bestanddeel. Grillo toont met enige trots zijn voorraadkast met de meest uiteenlopende smaken. De biologische Pro Me en de olie Oro Verde komen rechtstreeks van de fa mi li eg- aard uit Calabrie, zo vertelt hij. Zo worden ook de be roemde truffels iedere week vers uit Italië overgevlogen. Uit de streek Umbrïe en de omgeving van Rimini. Een kostbaar product dat in prijs varieert van zo'n honderd vijfenzestig tot zeshonderd euro de kilo. Aanbod en prijs zijn afhankelijk van de tijd van het jaar. In de herfst wordt de smaak intensiever en daarmee stijgt ook de prijs. Voor de witte variant moet men soms vijfduizend euro per kilo I combinatie met de ge rechten. Al pratend zijn we weer bij het aanrecht beland, waar een smake lijk soepje wordt bereid van allerlei seizoens groenten, waarbij het cherrytomaatje natuur lijk niet ontbreekt. De met eekhoorntjesbrood en Pai op tafel leggen. Voor de echte fijnproever het ultieme neusje van de zalm. 'Nog nooit truffel geproefd? Ik kook zo dadelijk een lekker truffelsoepje voor je', kondigt hij dan met gulle Italiaanse gastvrijheid aan. Tot verbazing van de journalist, die meende alleen voor dit interview te komen, staat de tafel al gedekt voor drie personen. 'Ik kom net van mijn werk en wij moeten zelf ook nog eten. Het is voor ons vanzelfsprekend datje mee eet. Dan weet je bovendien ook waar je overschrijft.' Daar is niets tegen in te brengen. Maar eerst bekijken we het bedrijf van alle kanten. De kaasopslag met schapenkaasjes in allerlei for maten. Naturel en met truffel. Zelf door Grillo gemaakt op De Wad del en met melk van De Wad del, genaamd Formaggio di Grillo. Volgend jaar wil hij ook van de wei, die overblijft bij het kaasmaken, ricotta gaan maken voor gevulde pasta's .De plannen gaan nog verder en richten zich op het ook zelf maken van allerlei varianten pasta's, die de diverse restaurants als specialiteit van hun eigen bedrijf op maat kunnen laten maken. Bij aankoop van de ingrediënten gaat Grillo niet over één nacht ijs. Hij kent de telers of fokkers zelf en weet waar de lekkerste producten vandaan komen. Zeebaars, dorade en gamba's betrekt hij van Peter Bongaards uit Oudeschild. 'Uitstekende kwaliteit en altijd vers.' Ook de wijnen worden met zorg uitgezocht. Geur, reuk, smaak en afdronk zijn daarbij leidende criteria, maar ook de gevulde ravioli, intussen door Mickey al dente gekookt, gaat even in de koekenpan met een truf feltapen ade. Op het bord komt daar nog royaal Par mezaanse kaas overheen en schijfjes truffel. We heffen het glas met de Venetiaanse Pi not Gri- gio en genieten van deze overheerlijke Italiaanse maaltijd. Een voorproefje van hoe een workshop zal zijn, die uit een menu van zes gangen bestaat. Alle delicatessen zijn ook te koop op de Nesweg. Loop gewoon even aan of bel te voren zodat u niet voor niets komt. Want Grillo en De Jong zijn nogal eens onderweg met hun mobiele keuken voor een diner aan huis. Of dat nu is voor een intiem etentje voor vier of veertig personen of een groot en uitbundig feest. Geheel naar uw wens en volledig verzorgd tot en met bediening en afwas. Op Texel Culinair, dat dit weekend in De Koog plaatsvindt, kan men met de echte Italiaanse keuken van Catering Con Amore kennismaken. Als ik lees dat er pasta op het menu staat, geprepareerd in Texelse schapen/truffelkaas met verse zwarte truffelsneeuw, dan loopt mij het water in de mond. Tekst en foto: Corrie Timmer Hogereinti 39, De Waal Te lefoon 31 2745 I Reserveren gewenst Culinair genieten Bad weg 30, (ingang via Prinses Juliana) De Koog, 0222 317199 of 0611275955 www.restaurantvaneoeh.nl Dorpsstraat 100 - üe Koog - leletoon (üZZZ) 31 /i /u Het Proeflokaal van Texel "The Place To Beer i Dorpsstraat 23 10222 317638 w ww.proeflokaal vantexel.nl Huiden Vachten Lederwaren GJESTAL R0ROS iTETSOP Anatomic Co. Nikadel 14 (t.o. de lidl) De Koog tel: 06-13244686 Ontdek de smaak van Bos en Duin! Bos en Duin Bakkenweg16, Den (bij de Fonteinsnol) 0222-315541

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2011 | | pagina 9