Culinaiï
Mms
Pïoeven op sien %ssels
9 t/m 11 september 2011
CON AMORE KLAAR VOOR
BRASSERIE
I REBECCA
HET
CULINAIRE
HART VAN
TEXEL
Van Gogh
*1» estaur
J.%
ililli.
Winnaar
Texel Culinair 2010
Dorpsstraat De Koog
www.texelculinair.nl
Itafiaanse ivorfehop
Con Amore, de Italiaanse keuken op haar best. De ver
bouwing is bijna klaar. De laatste puntjes worden op de
i gezet. De gasten kunnen komen voor een interessante,
maar vooral gezellige workshop. 'Het plezier in eten
moet voorop staan/ zeggen Giovanni Grillo en Mickey
de Jong van Catering Cbn Amore.
Het bedrijf is gevestigd in de geheel voor dit doel ver
bouwde karakteristieke stolp aan de Nes weg aan de rand
van Oosterend. Rond de stolp ligt een grote luwe tuin
waar het goed toeven is en waar desgewenst de tafel kan
worden gedekt voor juist dat zonnige, extra mediterrane
tintje. Het weer blijft niet altijd zoals het deze zomer ge
weest is. Er zitten nog veel mooie dagen in de lucht.
Catering Con Amore, dat tot nu toe voornamelijk aan de
overkant en tot zelfs in Frankrijk en Duitsland de catering
verzorgt bij allerlei gelegenheden, heeft de laatste twee
jaar hard gewerkt aan de verbouwing van de stolp. Het is
nu klaar voor de eerste Texelse workshops, kennismaking
met de Italiaanse keuken, zoals die moet zijn.
Grillo werkt uitsluitend met de beste producten, vers van
het land of uit de zee en zonder kunstmatige toevoegen.
Ook voor de catering bij u thuis wordt niet gegrepen uit
een diepvries vol voorgekookte gerechten, die alleen nog
even in de magnetron moeten worden opgewarmd en af
gemaakt. Hij gruwt ervan. Geen 'geflans met flubbertjes
hier en flubbertjes daar', het gaat bij lekker eten om de
pure smaak. Weet watje eet. Hij leerde het vak van zijn
moeder, die chef-kok in een gerenommeerd restaurant
was. Stond overal met de neus bovenop en leerde het
spelenderwijs en gedegen. In de stolp bevinden zich twee
royale keukens met robuuste, uit sloophout vervaardigde
eettafels. Het geheel ademt een mediterrane sfeer In de
Italiaanse keuken is olijfolie een belangrijk bestanddeel.
Grillo toont met enige trots zijn voorraadkast met de
meest uiteenlopende smaken. De biologische Pro Me en
de olie Oro Verde komen rechtstreeks van de fa mi li eg-
aard uit Calabrie, zo vertelt hij. Zo worden ook de be
roemde truffels iedere week vers uit Italië overgevlogen.
Uit de streek Umbrïe en de omgeving van Rimini. Een
kostbaar product dat in prijs varieert van zo'n honderd
vijfenzestig tot zeshonderd euro de kilo. Aanbod en prijs
zijn afhankelijk van de tijd van het jaar. In de herfst wordt
de smaak intensiever en daarmee stijgt ook de prijs. Voor
de witte variant moet men soms vijfduizend euro per kilo
I
combinatie met de ge
rechten. Al pratend zijn
we weer bij het aanrecht
beland, waar een smake
lijk soepje wordt bereid
van allerlei seizoens
groenten, waarbij het
cherrytomaatje natuur
lijk niet ontbreekt. De
met eekhoorntjesbrood
en Pai
op tafel leggen. Voor de echte fijnproever het ultieme
neusje van de zalm. 'Nog nooit truffel geproefd? Ik kook
zo dadelijk een lekker truffelsoepje voor je', kondigt hij
dan met gulle Italiaanse gastvrijheid aan. Tot verbazing
van de journalist, die meende alleen voor dit interview
te komen, staat de tafel al gedekt voor drie personen. 'Ik
kom net van mijn werk en wij moeten zelf ook nog eten.
Het is voor ons vanzelfsprekend datje mee eet. Dan weet
je bovendien ook waar je overschrijft.' Daar is niets tegen
in te brengen. Maar eerst bekijken we het bedrijf van alle
kanten. De kaasopslag met schapenkaasjes in allerlei for
maten. Naturel en met truffel. Zelf door Grillo gemaakt
op De Wad del en met melk van De Wad del, genaamd
Formaggio di Grillo. Volgend jaar wil hij ook van de wei,
die overblijft bij het kaasmaken, ricotta gaan maken voor
gevulde pasta's .De plannen gaan nog verder en richten
zich op het ook zelf maken van allerlei varianten pasta's,
die de diverse restaurants als specialiteit van hun eigen
bedrijf op maat kunnen laten maken.
Bij aankoop van de ingrediënten gaat Grillo niet over
één nacht ijs. Hij kent de telers of fokkers zelf en weet
waar de lekkerste producten vandaan komen. Zeebaars,
dorade en gamba's betrekt hij van Peter Bongaards uit
Oudeschild. 'Uitstekende kwaliteit en altijd vers.' Ook de
wijnen worden met zorg uitgezocht. Geur, reuk, smaak
en afdronk zijn daarbij leidende criteria, maar ook de
gevulde ravioli, intussen
door Mickey al dente
gekookt, gaat even in de
koekenpan met een truf
feltapen ade. Op het bord
komt daar nog royaal Par
mezaanse kaas overheen
en schijfjes truffel.
We heffen het glas met
de Venetiaanse Pi not Gri-
gio en genieten van deze
overheerlijke Italiaanse
maaltijd. Een voorproefje
van hoe een workshop
zal zijn, die uit een menu
van zes gangen bestaat.
Alle delicatessen zijn ook
te koop op de Nesweg.
Loop gewoon even aan
of bel te voren zodat u
niet voor niets komt.
Want Grillo en De Jong zijn nogal eens onderweg met
hun mobiele keuken voor een diner aan huis. Of dat nu
is voor een intiem etentje voor vier of veertig personen
of een groot en uitbundig feest. Geheel naar uw wens
en volledig verzorgd tot en met bediening en afwas. Op
Texel Culinair, dat dit weekend in De Koog plaatsvindt,
kan men met de echte Italiaanse keuken van Catering
Con Amore kennismaken. Als ik lees dat er pasta op het
menu staat, geprepareerd in Texelse schapen/truffelkaas
met verse zwarte truffelsneeuw, dan loopt mij het water
in de mond.
Tekst en foto: Corrie Timmer
Hogereinti 39, De Waal
Te lefoon 31 2745 I
Reserveren gewenst
Culinair genieten
Bad weg 30, (ingang via Prinses Juliana)
De Koog, 0222 317199 of 0611275955
www.restaurantvaneoeh.nl
Dorpsstraat 100 - üe Koog - leletoon (üZZZ) 31 /i /u
Het Proeflokaal van Texel
"The Place To Beer
i
Dorpsstraat 23 10222 317638
w ww.proeflokaal vantexel.nl
Huiden Vachten
Lederwaren
GJESTAL R0ROS
iTETSOP Anatomic Co.
Nikadel 14 (t.o. de lidl) De Koog tel: 06-13244686
Ontdek de smaak van Bos en Duin!
Bos en Duin
Bakkenweg16, Den
(bij de Fonteinsnol)
0222-315541