adder
te* eltouts
Bezoekers achtste Texel Culinair hebben lof en kritiek
TEXELSE 9 COURANT
Cine»mc3 Tpxg3!
TAXITEXEL WMO/ziekenvervoer
www.taxitexel.nl onze voordeelpas
DINSDAG 13 SEPTEMBER 2011
een filmpje van het evenement. Het
bevat onder meer een sfeerimpres
sie en een interview met de winnaar.
Het filmpje staat op Youtube (met
trefwoorden Texel Culinair 2011De
volgende editie van Texel Culinair
wordt gehouden op 14, 15 en 16
september 2012.
Joop Rommets
Lekkernijen
voor senioren
Bewoners van De Gollards en
Verpleeghuis Texel werden
gisteren verrast op een traktatie
bij de koffie. De lekkernijen
waren beschikbaar gesteld door
Bakker Timmer, die er meer had
bereid dan bij Texel Culinair wer
den verkocht.
Juryvoorzitter Léorr Ribbons aan het
werk. Hij beoordeelde samen met zijn
dochter Ellis Oudheusden, oud-
horecaconsulent Jan Blom en kok
André Schoo uit De Koog de 93
gerechten die werden geserveerd.
MUSIC CLUB 2010 KINDERTHEATER DINER CABARET
Met TEXELTOURS naar concert of musical!
13-11-2011 de hitmusical Miss Saigon
11-12-2011 Holiday on Ice
18-12-2011 Ave Maria kerstconcert
08-01-2012 musical Wicked
Compleet verzorgd arrangement met
entreeticket, comfortabel busvervoer
en overtocht!
f informatie of boekingen: 0222-315555 of info®texeltours.nl
EEN LEKKERE FILM KIJKEN MET EEN BORD LEKKER ETEN OP JE SCHOOTI
FILMKAARTJE INCLUSIEF SOEPJE, LUNCH ASSORTI EN IJS VOOR 15 EUROI
fr psycho
Rolstoelvervoer
Tel. 0222-315555
- - 10% korting met
uit De Waal. Noordzee won in de
categorie 'kleine restaurants',
gevolgd door Taj Mahal en Viscen-
trum Van Beek. Oesters en Meer
veroverde de overwinning in de
categorie 'divers'. De tweede prijs
in die klasse was voor Het Proeflo
kaal van Texel en de derde prijs
ging naar de Italiaans-Oosterendse
cateraar Con Amore. Voor gerech
ten met (Texels) bier waren aparte
prijzen te verdienen. Van de in totaal
93 gerechtjes waren er maar liefst
28 met het gerstenat bereid. Juryle
den Maurice Diks van de Texelse
Bierbrouwerij en culinair journalist
Felix Wilbrink van de Telegraaf
gaven de hoofdprijs aan restaurant
De Kroontjes, dat een parfait van
Texels bockbier met schuim van
Skuumkoppe had bereid. De num
mers twee tot en met vijf in deze
klasse waren Bakker Timmer, Pure,
Sam Sam en Rebecca. Volgens
traditie was er ook een mystery
guest die een prijs mocht toeken
nen. Dit was Carel Tieman uit De
Koog, die een gerecht van zeedui
vel met serranoham van Danny
Verswijveren van Bodega 59 het
lekkerste gerecht vond. De prijs
voor de hospitality (gastvrijheid) ten
slotte ging naar Sjans. Ondanks
alle enthousiasme klonk er hier en
daar ook kritiek. De prijs van de
Kögertjes was gestegen van €1,30
naar €2,- per stuk. Met de bedoe
ling dat bedrijven er niet meer dan
één of twee of hooguit drie zouden
hoeven vragen, maar een glas wijn
kostte er al twee en in de praktijk
moest voor heel wat gerechtjes drie
Kögertjes worden betaald en dat
vond menig bezoeker aan de hoge
kant. Een kleine rondgang leerde
dat de meesten minimaal €40,-
hadden betaald, meestal exclusief
wijn, bier of frisdrank. Vooral gezin
nen moesten daardoor een klein
fortuin uittrekken. 'Wij hebben onze
kinderen eerst patat gegeven, zodat
de ergste honger over was. Daarna
mochten ze nog iets kiezen voor vijf
muntjes', vertelde een bewoner van
De Koog die zelf ook in de horeca
werkzaam is. Andere bezoekers
veronderstelden dat bedrijven die
door het slechte weer van de afge
lopen maanden weinig hebben ver
diend in één weekend hun zomer
wilden goed maken. Onder deelne
mers klonk de suggestie om een
Kögertje volgend jaar €1,- te laten
kosten. 'Nu moet je voor een glas
wijn twee Kögertjes, €4,-, betalen.
Misschien is €2,- inderdaad te wei
nig, maar je bent flexibeler als je
ook €3,- kunt vragen.' In samen
werking met mediabureau Lange-
veld en de Rooy maakte Videolux
Joram Timmerman van het winnende
restaurant Pure (gevestigd bij Hotel De
Cooghen) bezig met een gerecht van
Noordzeeharder, Waddengarnalen en
gekonfijte Texelse aardappel.
de buitenlucht door te brengen.
Zaterdag was het zelfs warm en dat
was goed te merken aan het bezoe
kersaantal. Het was een gezellige
drukte en vooral bij de kramen op
het plein en bij de loketten waar de
Kögertjes (het betaalmiddel) wer
den verkocht, vormden zich soms
flinke rijen. Een stortbui en enkele
stevige onweersklappen zorgden er
voor dat een deel van de bezoekers
het een half uur voor het officiële
einde van de avond voor gezien
hield. Anderen zochten een droge
plek in een tent of één van de hore
cagelegenheden, om de feestelijk
heden te kunnen voortzetten. Op
dat moment was de proeverij al bij
na afgelopen en waren bij sommige
bedrijven ook niet meer alle gerech
ten verkrijgbaar. Zondag woei het
hard en was het een stuk rustiger,
maar dat is niet ongebruikelijk voor
de slotavond. Net als voorgaande
jaren was de sfeer uitstekend.
Bezoekers konden genieten van
straattheater, elkaar en uiteraard
van culinaire hoogstandjes. De koks
van de dertig deelnemende bedrij
ven hadden duidelijk hun best
gedaan iets bijzonders te serveren.
Dat leidde tot verrassende gerecht
jes, variërend van Texelse kokkels
met knoflook en tuinkruiden (bij
eetcafé Sjans) tot de pasta met
Texelse schapen- en truffelkaas
(catering Con Amore) en van roula
de van Texels weiderund (restaurant
Van Gogh) tot Koger pompoensoep
met orekéés (brasserie Sam Sam).
De kwaliteit van al dat lekkers werd
niet alleen beoordeeld door de
bezoekers, maar ook door een des
kundige jury. Voorzitter Leon Rib-
bens was lovend en liet weten dat
hij en zijn collega's er een kluif aan
hadden gehad. Er waren drie cate
gorieën, maar volgens Ribbens zou
het beter zijn voor sommige bedrij
ven een buitencategorie in te voe
ren. Pure werd de beste in de cate
gorie 'culinaire restaurants'. Tweede
werd daarin tapasrestaurant Bode
ga 59 en derde brasserie Rebecca
Smakelijke en verrassende hapjes,
een gezellige drukte, vrolijke gezich
ten, maar ook enig gemopper over
de gestegen prijzen. Dat waren de
belangrijkste ingrediënten van de
achtste editie van Texel Culinair, die
afgelopen weekend in de Dorps
straat in De Koog werd gehouden.
Met angst en beven hadden organi
satoren, deelnemers en bezoekers
afgelopen week de weerberichten
bekeken. Maar tot ieders opluch
ting werd het vlak voor het week
einde zowaar zelfs weer een beetje
zomer. Vrijdag miezerde het nog
een beetje, maar was de tempera
tuur aangenaam genoeg om zonder
al te winterse kleding de avond in
Bij de muntjesverkoop, verspreid over drie plekken in de Dorpsstraat, stonden
geregeld lange wachtrijen. (Foto Jeroen ven Hattumi