adder te* eltouts Bezoekers achtste Texel Culinair hebben lof en kritiek TEXELSE 9 COURANT Cine»mc3 Tpxg3! TAXITEXEL WMO/ziekenvervoer www.taxitexel.nl onze voordeelpas DINSDAG 13 SEPTEMBER 2011 een filmpje van het evenement. Het bevat onder meer een sfeerimpres sie en een interview met de winnaar. Het filmpje staat op Youtube (met trefwoorden Texel Culinair 2011De volgende editie van Texel Culinair wordt gehouden op 14, 15 en 16 september 2012. Joop Rommets Lekkernijen voor senioren Bewoners van De Gollards en Verpleeghuis Texel werden gisteren verrast op een traktatie bij de koffie. De lekkernijen waren beschikbaar gesteld door Bakker Timmer, die er meer had bereid dan bij Texel Culinair wer den verkocht. Juryvoorzitter Léorr Ribbons aan het werk. Hij beoordeelde samen met zijn dochter Ellis Oudheusden, oud- horecaconsulent Jan Blom en kok André Schoo uit De Koog de 93 gerechten die werden geserveerd. MUSIC CLUB 2010 KINDERTHEATER DINER CABARET Met TEXELTOURS naar concert of musical! 13-11-2011 de hitmusical Miss Saigon 11-12-2011 Holiday on Ice 18-12-2011 Ave Maria kerstconcert 08-01-2012 musical Wicked Compleet verzorgd arrangement met entreeticket, comfortabel busvervoer en overtocht! f informatie of boekingen: 0222-315555 of info®texeltours.nl EEN LEKKERE FILM KIJKEN MET EEN BORD LEKKER ETEN OP JE SCHOOTI FILMKAARTJE INCLUSIEF SOEPJE, LUNCH ASSORTI EN IJS VOOR 15 EUROI fr psycho Rolstoelvervoer Tel. 0222-315555 - - 10% korting met uit De Waal. Noordzee won in de categorie 'kleine restaurants', gevolgd door Taj Mahal en Viscen- trum Van Beek. Oesters en Meer veroverde de overwinning in de categorie 'divers'. De tweede prijs in die klasse was voor Het Proeflo kaal van Texel en de derde prijs ging naar de Italiaans-Oosterendse cateraar Con Amore. Voor gerech ten met (Texels) bier waren aparte prijzen te verdienen. Van de in totaal 93 gerechtjes waren er maar liefst 28 met het gerstenat bereid. Juryle den Maurice Diks van de Texelse Bierbrouwerij en culinair journalist Felix Wilbrink van de Telegraaf gaven de hoofdprijs aan restaurant De Kroontjes, dat een parfait van Texels bockbier met schuim van Skuumkoppe had bereid. De num mers twee tot en met vijf in deze klasse waren Bakker Timmer, Pure, Sam Sam en Rebecca. Volgens traditie was er ook een mystery guest die een prijs mocht toeken nen. Dit was Carel Tieman uit De Koog, die een gerecht van zeedui vel met serranoham van Danny Verswijveren van Bodega 59 het lekkerste gerecht vond. De prijs voor de hospitality (gastvrijheid) ten slotte ging naar Sjans. Ondanks alle enthousiasme klonk er hier en daar ook kritiek. De prijs van de Kögertjes was gestegen van €1,30 naar €2,- per stuk. Met de bedoe ling dat bedrijven er niet meer dan één of twee of hooguit drie zouden hoeven vragen, maar een glas wijn kostte er al twee en in de praktijk moest voor heel wat gerechtjes drie Kögertjes worden betaald en dat vond menig bezoeker aan de hoge kant. Een kleine rondgang leerde dat de meesten minimaal €40,- hadden betaald, meestal exclusief wijn, bier of frisdrank. Vooral gezin nen moesten daardoor een klein fortuin uittrekken. 'Wij hebben onze kinderen eerst patat gegeven, zodat de ergste honger over was. Daarna mochten ze nog iets kiezen voor vijf muntjes', vertelde een bewoner van De Koog die zelf ook in de horeca werkzaam is. Andere bezoekers veronderstelden dat bedrijven die door het slechte weer van de afge lopen maanden weinig hebben ver diend in één weekend hun zomer wilden goed maken. Onder deelne mers klonk de suggestie om een Kögertje volgend jaar €1,- te laten kosten. 'Nu moet je voor een glas wijn twee Kögertjes, €4,-, betalen. Misschien is €2,- inderdaad te wei nig, maar je bent flexibeler als je ook €3,- kunt vragen.' In samen werking met mediabureau Lange- veld en de Rooy maakte Videolux Joram Timmerman van het winnende restaurant Pure (gevestigd bij Hotel De Cooghen) bezig met een gerecht van Noordzeeharder, Waddengarnalen en gekonfijte Texelse aardappel. de buitenlucht door te brengen. Zaterdag was het zelfs warm en dat was goed te merken aan het bezoe kersaantal. Het was een gezellige drukte en vooral bij de kramen op het plein en bij de loketten waar de Kögertjes (het betaalmiddel) wer den verkocht, vormden zich soms flinke rijen. Een stortbui en enkele stevige onweersklappen zorgden er voor dat een deel van de bezoekers het een half uur voor het officiële einde van de avond voor gezien hield. Anderen zochten een droge plek in een tent of één van de hore cagelegenheden, om de feestelijk heden te kunnen voortzetten. Op dat moment was de proeverij al bij na afgelopen en waren bij sommige bedrijven ook niet meer alle gerech ten verkrijgbaar. Zondag woei het hard en was het een stuk rustiger, maar dat is niet ongebruikelijk voor de slotavond. Net als voorgaande jaren was de sfeer uitstekend. Bezoekers konden genieten van straattheater, elkaar en uiteraard van culinaire hoogstandjes. De koks van de dertig deelnemende bedrij ven hadden duidelijk hun best gedaan iets bijzonders te serveren. Dat leidde tot verrassende gerecht jes, variërend van Texelse kokkels met knoflook en tuinkruiden (bij eetcafé Sjans) tot de pasta met Texelse schapen- en truffelkaas (catering Con Amore) en van roula de van Texels weiderund (restaurant Van Gogh) tot Koger pompoensoep met orekéés (brasserie Sam Sam). De kwaliteit van al dat lekkers werd niet alleen beoordeeld door de bezoekers, maar ook door een des kundige jury. Voorzitter Leon Rib- bens was lovend en liet weten dat hij en zijn collega's er een kluif aan hadden gehad. Er waren drie cate gorieën, maar volgens Ribbens zou het beter zijn voor sommige bedrij ven een buitencategorie in te voe ren. Pure werd de beste in de cate gorie 'culinaire restaurants'. Tweede werd daarin tapasrestaurant Bode ga 59 en derde brasserie Rebecca Smakelijke en verrassende hapjes, een gezellige drukte, vrolijke gezich ten, maar ook enig gemopper over de gestegen prijzen. Dat waren de belangrijkste ingrediënten van de achtste editie van Texel Culinair, die afgelopen weekend in de Dorps straat in De Koog werd gehouden. Met angst en beven hadden organi satoren, deelnemers en bezoekers afgelopen week de weerberichten bekeken. Maar tot ieders opluch ting werd het vlak voor het week einde zowaar zelfs weer een beetje zomer. Vrijdag miezerde het nog een beetje, maar was de tempera tuur aangenaam genoeg om zonder al te winterse kleding de avond in Bij de muntjesverkoop, verspreid over drie plekken in de Dorpsstraat, stonden geregeld lange wachtrijen. (Foto Jeroen ven Hattumi

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2011 | | pagina 9