UIT
iSP==
1
I's:
TEXELSE 11 COURANT
Marjet van der Vis van Keukencentrum Texel
'Passie voor koken rode
draad door bedrijf'
□npmd TpxpI
w
SST
TAXITEXEL
www.taxitexel.nl onze voordeelpas
DINSDAG 21 FEBRUARI 2012
Sjoukje Dijkstra tijdens een kookdemonstratie ii
'Ik vind het zó leuk wat we hier
doen. Niet met de bedoeling
overal geld aan te verdienen,
maar uit overtuiging. Veel keu
zes zijn gebaseerd op onze pas
sie voor koken, die wij graag
willen delen. Zodoende hebben
wij gekozen voor een combina
tie van Keukens, kookwinkel en
kookstudio. We zijn op zoek
gegaan naar producten en acti
viteiten die hierbij passen, en
toen het goed voelde zijn we
deze weg in geslagen. Als je het
bedrijf nu gaat analyseren, dan
blijkt dat heel veel dingen vallen
onder Maatschappelijk Verant
woord Ondernemen, zonder dat
we ons daarvan bewust waren.'
'Het is beter wat langer door te
sparen en iets goeds te kopen
waarmee je lang vooruit kunt, dan
een voordelig product aan te
schaffen wat snel vervangen moet
worden. Goede en betrouwbare
spullen, duurzaam dus. Dat heb ik
van huis uit meegekregen', vertelt
Marjet van der Vis, eigenaar van
Keukencentrum Texel. Het ver
klaart deels waarom aan de ope
ning van het nieuwe Keukencen
trum Texel een jaar of vijf aan
voorbereidingen vooraf zijn
gegaan. Een tijd waarin samen
met partner Pieter Koper de moge
lijkheden werden bekeken, ideeën
ontwikkeld, schetsen gemaakt,
gepuzzeld, het plan bouwtech
nisch uitgewerkt en er uiteindelijk
werd gebouwd en ingericht. 'Als ik
kijk wat het is geworden, dan ziet
het er heel anders uit dan onze
eerste schetsen, we hebben
gelukkig de tijd gehad om het plan
zelf te ontwerpen, perfectioneren
en ontwikkelen', zei Marjet bij de
opening vorig jaar. 'Het voordeel
was dat er in de loop der jaren
allerlei nieuwe technieken en
systemen kwamen, die we in het
bedrijf konden toepassen.'
Het resultaat is een zeer duur
zaam bedrijfsgebouw, waarin
zoveel mogelijk energiezuinige en
waterbesparende toepassingen
zijn verwerkt. Zo wordt voor de
(vloer)verwarming gebruik
gemaakt van aardwarmte in com
binatie met een zonneboiler voor
de warmwatervoorziening. In het
hele gebouw wordt energiezuinige
LED-verlichting toegepast, waar
mee in combinatie met aanwezig
heidsmelders 60 tot 70 procent
Texelse Ondernemersprijs 2012
Toekomstbestendig ondernemen, met een goede balans tussen
People, Planet Profit. Keukencentrum Texel, Van Lamsoor tot
Oorlam en de Bonte Belevenis zijn uit 24 inzendingen genomi
neerd voor de Texelse Ondernemersprijs 2012. Woensdag 14
maart maakt de Stichting Duurzaam Texel de winnaar bekend.
Vandaag een interview met Marjet van der Vis van Keukencen
trum Texel.
energie wordt bespaard. Een C02-
gestuurde afzuiging met natuurlij
ke ventilatie zorgt dat zo min
mogelijk warmte verloren gaat. Bij
de bouw is gebruik gemaakt van
gecertificeerd FSC-hout. Het
resulteerde er in dat Agentschap
NL een Groenverklaring voor Zeer
Duurzame Utiliteitsbouw heeft
verleend. Bij TexelEnergie loopt
een aanvraag voor PV-
(zonne)panelen voor het opwek
ken van elektriciteit. 'We streven
er naar ons pand in de toekomst
energieneutraal te maken, zodat
we geheel zelfvoorzienend zijn en
een voorbeeld functie kunnen ver
vullen op weg naar een zelfvoor
zienend Texel in 2020. Hiervoor
men, waaronder FSC, PEFC, MVO
en ISO certificeringen. Onze
inbouwapparatuur is extra ener
giezuinig en waterbesparend, van
de betere kwaliteitsmerken met
een lange levensduur. De artikelen
in onze kookwinkel zijn van top
kwaliteit, waarbij leveranciers een
lange garantie bieden. Extra duur
zaam, recyclebaar en afkomstig
uit Europa. Ons assortiment deli
catessen is grotendeels biologisch
geteeld en afkomstig van kleine
ambachtelijke bedrijven uit Italië
en Frankrijk.'
Marjets passie voor koken loopt
als een rode draad door dit hele
bedrijf. 'Ik kan hele avonden in de
werkt het Keukencentrum samen
met Texelse installatiebedrijven
(VEM, CVI en VTI), Duin Bouwbe
drijf, Duurzaam Texel, Graag
Gedaan (die adviseert over ener
giebesparing en duurzame ener
gie) en Texel Energie. Installateurs
en andere bedrijven verzorgen
met enige regelmaat rondleidin
gen bij het keukencentrum om
duurzame toepassingen te laten
zien.
Het principe van degelijkheid en
duurzaamheid wordt ook toege
past binnen Keukencentrum Texel.
'Ik heb geen zin om messen te
verkopen die snel gaan roesten,
waarmee mensen dan terugko
men. Geef mij maar een probleem
loos product waar ik tweehonderd
procent achter kan staan. Bij onze
inkoop houden we rekening met
de herkomst en productie van ver
antwoorde producten. Onze leve
ranciers van keukens, inbouwap
paratuur en werkbladen voldoen
aan hoge kwaliteits- en milieunor-
keuken doorbrengen, Een nieuw
recept bedenken, uitproberen,
proeven, net zo lang tot het hele
maal goed is. Zoals laatst deze
paté.' Ze vertelt over de ingrediën
ten en de bereiding en laat de
verslaggever proeven. Heerlijk! 'Ik
geniet daar echt van. Het is ook
enorm leuk om kookdemonstra
ties en workshops te geven.
Eigenlijk zou ik dat alleen met de
feestdagen doen, maar er is zóveel
animo dat we het nu elke zater
dagmiddag doen. Daarbij gebruik
ik veel echt Texelse producten,
zoals shiitake, lamsvlees, zilte
zeekool, Annabel aardappelen en
groente van Novalishoeve. Ik ben
lid en sponsor van Slowfood en
promoot de regionale producten
omdat ik er helemaal achter sta.
Tijdens de workshops maken we
bijvoorbeeld gerookte ganzen-
borst of een stoofpotje van Texels
ganzenvlees. Veel mensen heb
ben dat nog nooit gegeten, maar
als ik het laat proeven, vinden ze
het lekker. Zo proberen we onbe
kende producten onder de aan
dacht te brengen.
Tijdens de workshops leren
kookliefhebbers onder begelei
ding gebruikte maken van moder
ne apparatuur, zoals een keuken
machine en sapcentrifuge.
'Daarmee heb je bijvoorbeeld bin
nen een kwartiertje verse toma
ten/paprikasoep. Niks geen culi
naire hoogstandjes, juist heel
gemakkelijk en gezond. We maken
regelmatig verse pasta met de
KitchenAid met pastarollenset en
warmgerookte zalm met de
Demeyere rookpan. Met een taji
ne, een Noord-Afrikaanse stoof-
pan die een soort trechtervormige
deksel heeft, kun je bijvoorbeeld
een heerlijk ganzenstoofpotje
bereiden. Veel deelnemers zijn zo
enthousiast over de producten
dat ze deze na afloop willen aan
schaffen. Leuk is dat steeds meer
mannen de workshops bezoeken
en laatst had ik een groep kinde
ren. Ik laat ze zelf koken, proeven
en beleven. Die interactie is zó
leuk. Ik probeer ze wat bij te bren
gen. Toen een meisje aangaf dat
ze vond dat er nog wat zout bij
moest, heb ik uitgelegd dat we
dat we het ook met kruiden op
smaak kunnen brengen. En dan
vertel ik over knoflook of andere
kruiden. Ik betrek ze er allemaal
bij en laat ze om de beurt iets
doen. Ik leer ze hoe ze zelf pasta
kunnen maken, laat ze olie en
azijn proeven en met behulp van
de sapcentrifuge en de ijsmachine
heb ik mango-ijs met ze gemaakt.
Zonder toevoeging van smaak
stoffen. Zo'n smaakbeleving, daar
praten ze nog over. Laatst zei een
moeder: Zó leuk zoals jij dat met
de kinderen deed. Je had wel juf
kunnen worden.'
'Iemand zei ook: Je had een res
taurant moeten beginnen. Maar
dit vind ik veel leuker omdat ik
hier meer vrijheid heb, gerechten
kan bereiden die ik zelf lekker
vind en direct contact heb met de
klanten.'
'Bij keukenadviesgesprekken
spreekt de wisselwerking met
klanten mij erg aan. Ik probeer
helemaal in hun huid te kruipen en
door hun ogen te kijken. Het gaat
er om dat ze tevreden zijn, dat ze
een keuken hebben waarin ze
zich prettig voelen en lekker kun
nen kokkerellen. Niet om de keu
ken waar ik het meest aan ver
dien. Ik neem de tijd om de klant
beter te leren kennen, en het ont
werp af te stemmen op hun
gezinssituatie, wensen, smaak en
stijl. Ik heb ruim 22 jaar ervaring in
het keukenvak, en geef graag uit
gebreid advies, tips en mogelijk
heden, zodat de klant kan kie
zen.'
Dat kiezen niet altijd makkelijk is,
ondervond ze in haar eigen keu
ken. 'Ik heb natuurlijk ook mijn
ideale keuken, net als Pieter. We
hebben momenteel een discussie
over de handgrepen. Pieter kiest
voor praktisch, ik voor design.
Daar zijn we nog niet uit.'
'We werken hier met een grandi
oos team, waarin we elkaar aan
vullen, maar wel vanuit een geza
menlijke visie. We werken keihard
en dat we nu genomineerd zijn
voor de Ondernemersprijs 2012,
is een mooie erkenning, een waar
dering dat we goed bezig zijn.'
Gerard Timmerman
IVA-cursus voor barvrijwilligers
Taart voor dossierkenner VVD
Op initiatief van Sportservice Texel
en Pharos verzorgt Ton Leenders
van de Brijder woensdag 14 maart
een Instructie Verantwoord Alco
holgebruik (IVA). Deze is bedoeld
voor (nieuwe) vrijwilligers die in
sportkantines en dorpshuizen ach
ter de bar staan, ledereen die alco
hol schenkt, moet in het bezit zijn
van een IVA-certificaat. De gemeen
te, die daarop het toezicht houdt,
heeft aangekondigd strenger te
gaan controleren. Leidinggeven
den van kantines en dorpshuizen
moeten in het bezit zijn van het
diploma Sociale Hygiëne. Met een
dinggevende aanwezig is.
De instructie bestaat uit drie onder
delen: alcohol en de wet, de wer
king van alcohol en verantwoord
schenken in de praktijk. Ook wor
den lastige situaties behandeld. Na
afloop ontvangen de deelnemers
het certificaat. De bijeenkomst
duurt van 18.30 tot 20.30 uur. De
locatie is nog onbekend en hangt
af van het aantal deelnemers.
Opgave is mogelijk bij Sportservice
Texel, tel. 322815 of e-mail
sportservicetexel@texel.com.
Hanneke Kamer, lid van de Sta
tenfractie van de WD, bracht vrij
dag een taart mee voor Wim Gris-
nigt, uit waardering voor zijn inzet
in de lokale steunfractie. Grisnigt,
lid sinds 1995, staat bekend om
zijn gedegen dossierkennis. 'Als je
ergens over praat, dan moet je
weten waarover je het hebt. Ik lees
mijn stukken altijd goed.'
EEN BETER MILIEU...
x-,* ...BEGINT BIJ JEZELF
6 l@UITIadderTexel
fJM l Zaterdag 25 februari -19.00 uur
Cajunmuziek en - buffet in:
A Hot Louisiana Night!
I -iit' I Uitgebreid buffet en genieten van en
jL* I sw'ngen °P livemuziek!! €43,00
IiMSB|pF ®J www.klif12.nl. Reserveren gewenst.
Zaterdag 3 maart - Cabaret
Margriet Bolding met
"Laaghangend fruit"
"Ze kan als geen ander de balans tussen
lachen en huilen verwoorden".
www.margrietbolding.nl
Entree €16,00, Speciaal 'cabaretdiner'
vooraf mogelijk, reserveren gewenst.
KINDERTHEATER W DINÉR CABARET
QUESTION PLAZA
FEB MAA
m
Programma 23 t/m 29 februari azwsmiem
Kortom een middag voor jong en oud!
PROGRAMMA PER DAG:
DONDERDAG 23 FEB
16.00 THE MUPPETS NL
20.30 THIS MEANS WAR
VRIJDAG 24 FEB
PROGRAMMA PER FILM:
THIS MEANS WAR
THE IRON LADY
1345 SPROOICJESBOOM DE FILM
ACHTSTE^ GROEPERS HWIEN NIET
J|;g° RS HUILEN NIE'
3*. Uthel
Effe... veijaardagsfeestje in Cinemo Texeli
Bij Cinema Texel kun je een compleet vetzorgd
Effe... verjaardagsfeestje geven voot
tafel met een welkomstdrankje en een verjaar-
dagsverrassing voor alle genodigden klaar.
WMO/ ziekenvervoer
Rolstoelvervoer
Tel. 0222-315555 ,notl
10% korting met