UIT iSP== 1 I's: TEXELSE 11 COURANT Marjet van der Vis van Keukencentrum Texel 'Passie voor koken rode draad door bedrijf' □npmd TpxpI w SST TAXITEXEL www.taxitexel.nl onze voordeelpas DINSDAG 21 FEBRUARI 2012 Sjoukje Dijkstra tijdens een kookdemonstratie ii 'Ik vind het zó leuk wat we hier doen. Niet met de bedoeling overal geld aan te verdienen, maar uit overtuiging. Veel keu zes zijn gebaseerd op onze pas sie voor koken, die wij graag willen delen. Zodoende hebben wij gekozen voor een combina tie van Keukens, kookwinkel en kookstudio. We zijn op zoek gegaan naar producten en acti viteiten die hierbij passen, en toen het goed voelde zijn we deze weg in geslagen. Als je het bedrijf nu gaat analyseren, dan blijkt dat heel veel dingen vallen onder Maatschappelijk Verant woord Ondernemen, zonder dat we ons daarvan bewust waren.' 'Het is beter wat langer door te sparen en iets goeds te kopen waarmee je lang vooruit kunt, dan een voordelig product aan te schaffen wat snel vervangen moet worden. Goede en betrouwbare spullen, duurzaam dus. Dat heb ik van huis uit meegekregen', vertelt Marjet van der Vis, eigenaar van Keukencentrum Texel. Het ver klaart deels waarom aan de ope ning van het nieuwe Keukencen trum Texel een jaar of vijf aan voorbereidingen vooraf zijn gegaan. Een tijd waarin samen met partner Pieter Koper de moge lijkheden werden bekeken, ideeën ontwikkeld, schetsen gemaakt, gepuzzeld, het plan bouwtech nisch uitgewerkt en er uiteindelijk werd gebouwd en ingericht. 'Als ik kijk wat het is geworden, dan ziet het er heel anders uit dan onze eerste schetsen, we hebben gelukkig de tijd gehad om het plan zelf te ontwerpen, perfectioneren en ontwikkelen', zei Marjet bij de opening vorig jaar. 'Het voordeel was dat er in de loop der jaren allerlei nieuwe technieken en systemen kwamen, die we in het bedrijf konden toepassen.' Het resultaat is een zeer duur zaam bedrijfsgebouw, waarin zoveel mogelijk energiezuinige en waterbesparende toepassingen zijn verwerkt. Zo wordt voor de (vloer)verwarming gebruik gemaakt van aardwarmte in com binatie met een zonneboiler voor de warmwatervoorziening. In het hele gebouw wordt energiezuinige LED-verlichting toegepast, waar mee in combinatie met aanwezig heidsmelders 60 tot 70 procent Texelse Ondernemersprijs 2012 Toekomstbestendig ondernemen, met een goede balans tussen People, Planet Profit. Keukencentrum Texel, Van Lamsoor tot Oorlam en de Bonte Belevenis zijn uit 24 inzendingen genomi neerd voor de Texelse Ondernemersprijs 2012. Woensdag 14 maart maakt de Stichting Duurzaam Texel de winnaar bekend. Vandaag een interview met Marjet van der Vis van Keukencen trum Texel. energie wordt bespaard. Een C02- gestuurde afzuiging met natuurlij ke ventilatie zorgt dat zo min mogelijk warmte verloren gaat. Bij de bouw is gebruik gemaakt van gecertificeerd FSC-hout. Het resulteerde er in dat Agentschap NL een Groenverklaring voor Zeer Duurzame Utiliteitsbouw heeft verleend. Bij TexelEnergie loopt een aanvraag voor PV- (zonne)panelen voor het opwek ken van elektriciteit. 'We streven er naar ons pand in de toekomst energieneutraal te maken, zodat we geheel zelfvoorzienend zijn en een voorbeeld functie kunnen ver vullen op weg naar een zelfvoor zienend Texel in 2020. Hiervoor men, waaronder FSC, PEFC, MVO en ISO certificeringen. Onze inbouwapparatuur is extra ener giezuinig en waterbesparend, van de betere kwaliteitsmerken met een lange levensduur. De artikelen in onze kookwinkel zijn van top kwaliteit, waarbij leveranciers een lange garantie bieden. Extra duur zaam, recyclebaar en afkomstig uit Europa. Ons assortiment deli catessen is grotendeels biologisch geteeld en afkomstig van kleine ambachtelijke bedrijven uit Italië en Frankrijk.' Marjets passie voor koken loopt als een rode draad door dit hele bedrijf. 'Ik kan hele avonden in de werkt het Keukencentrum samen met Texelse installatiebedrijven (VEM, CVI en VTI), Duin Bouwbe drijf, Duurzaam Texel, Graag Gedaan (die adviseert over ener giebesparing en duurzame ener gie) en Texel Energie. Installateurs en andere bedrijven verzorgen met enige regelmaat rondleidin gen bij het keukencentrum om duurzame toepassingen te laten zien. Het principe van degelijkheid en duurzaamheid wordt ook toege past binnen Keukencentrum Texel. 'Ik heb geen zin om messen te verkopen die snel gaan roesten, waarmee mensen dan terugko men. Geef mij maar een probleem loos product waar ik tweehonderd procent achter kan staan. Bij onze inkoop houden we rekening met de herkomst en productie van ver antwoorde producten. Onze leve ranciers van keukens, inbouwap paratuur en werkbladen voldoen aan hoge kwaliteits- en milieunor- keuken doorbrengen, Een nieuw recept bedenken, uitproberen, proeven, net zo lang tot het hele maal goed is. Zoals laatst deze paté.' Ze vertelt over de ingrediën ten en de bereiding en laat de verslaggever proeven. Heerlijk! 'Ik geniet daar echt van. Het is ook enorm leuk om kookdemonstra ties en workshops te geven. Eigenlijk zou ik dat alleen met de feestdagen doen, maar er is zóveel animo dat we het nu elke zater dagmiddag doen. Daarbij gebruik ik veel echt Texelse producten, zoals shiitake, lamsvlees, zilte zeekool, Annabel aardappelen en groente van Novalishoeve. Ik ben lid en sponsor van Slowfood en promoot de regionale producten omdat ik er helemaal achter sta. Tijdens de workshops maken we bijvoorbeeld gerookte ganzen- borst of een stoofpotje van Texels ganzenvlees. Veel mensen heb ben dat nog nooit gegeten, maar als ik het laat proeven, vinden ze het lekker. Zo proberen we onbe kende producten onder de aan dacht te brengen. Tijdens de workshops leren kookliefhebbers onder begelei ding gebruikte maken van moder ne apparatuur, zoals een keuken machine en sapcentrifuge. 'Daarmee heb je bijvoorbeeld bin nen een kwartiertje verse toma ten/paprikasoep. Niks geen culi naire hoogstandjes, juist heel gemakkelijk en gezond. We maken regelmatig verse pasta met de KitchenAid met pastarollenset en warmgerookte zalm met de Demeyere rookpan. Met een taji ne, een Noord-Afrikaanse stoof- pan die een soort trechtervormige deksel heeft, kun je bijvoorbeeld een heerlijk ganzenstoofpotje bereiden. Veel deelnemers zijn zo enthousiast over de producten dat ze deze na afloop willen aan schaffen. Leuk is dat steeds meer mannen de workshops bezoeken en laatst had ik een groep kinde ren. Ik laat ze zelf koken, proeven en beleven. Die interactie is zó leuk. Ik probeer ze wat bij te bren gen. Toen een meisje aangaf dat ze vond dat er nog wat zout bij moest, heb ik uitgelegd dat we dat we het ook met kruiden op smaak kunnen brengen. En dan vertel ik over knoflook of andere kruiden. Ik betrek ze er allemaal bij en laat ze om de beurt iets doen. Ik leer ze hoe ze zelf pasta kunnen maken, laat ze olie en azijn proeven en met behulp van de sapcentrifuge en de ijsmachine heb ik mango-ijs met ze gemaakt. Zonder toevoeging van smaak stoffen. Zo'n smaakbeleving, daar praten ze nog over. Laatst zei een moeder: Zó leuk zoals jij dat met de kinderen deed. Je had wel juf kunnen worden.' 'Iemand zei ook: Je had een res taurant moeten beginnen. Maar dit vind ik veel leuker omdat ik hier meer vrijheid heb, gerechten kan bereiden die ik zelf lekker vind en direct contact heb met de klanten.' 'Bij keukenadviesgesprekken spreekt de wisselwerking met klanten mij erg aan. Ik probeer helemaal in hun huid te kruipen en door hun ogen te kijken. Het gaat er om dat ze tevreden zijn, dat ze een keuken hebben waarin ze zich prettig voelen en lekker kun nen kokkerellen. Niet om de keu ken waar ik het meest aan ver dien. Ik neem de tijd om de klant beter te leren kennen, en het ont werp af te stemmen op hun gezinssituatie, wensen, smaak en stijl. Ik heb ruim 22 jaar ervaring in het keukenvak, en geef graag uit gebreid advies, tips en mogelijk heden, zodat de klant kan kie zen.' Dat kiezen niet altijd makkelijk is, ondervond ze in haar eigen keu ken. 'Ik heb natuurlijk ook mijn ideale keuken, net als Pieter. We hebben momenteel een discussie over de handgrepen. Pieter kiest voor praktisch, ik voor design. Daar zijn we nog niet uit.' 'We werken hier met een grandi oos team, waarin we elkaar aan vullen, maar wel vanuit een geza menlijke visie. We werken keihard en dat we nu genomineerd zijn voor de Ondernemersprijs 2012, is een mooie erkenning, een waar dering dat we goed bezig zijn.' Gerard Timmerman IVA-cursus voor barvrijwilligers Taart voor dossierkenner VVD Op initiatief van Sportservice Texel en Pharos verzorgt Ton Leenders van de Brijder woensdag 14 maart een Instructie Verantwoord Alco holgebruik (IVA). Deze is bedoeld voor (nieuwe) vrijwilligers die in sportkantines en dorpshuizen ach ter de bar staan, ledereen die alco hol schenkt, moet in het bezit zijn van een IVA-certificaat. De gemeen te, die daarop het toezicht houdt, heeft aangekondigd strenger te gaan controleren. Leidinggeven den van kantines en dorpshuizen moeten in het bezit zijn van het diploma Sociale Hygiëne. Met een dinggevende aanwezig is. De instructie bestaat uit drie onder delen: alcohol en de wet, de wer king van alcohol en verantwoord schenken in de praktijk. Ook wor den lastige situaties behandeld. Na afloop ontvangen de deelnemers het certificaat. De bijeenkomst duurt van 18.30 tot 20.30 uur. De locatie is nog onbekend en hangt af van het aantal deelnemers. Opgave is mogelijk bij Sportservice Texel, tel. 322815 of e-mail sportservicetexel@texel.com. Hanneke Kamer, lid van de Sta tenfractie van de WD, bracht vrij dag een taart mee voor Wim Gris- nigt, uit waardering voor zijn inzet in de lokale steunfractie. Grisnigt, lid sinds 1995, staat bekend om zijn gedegen dossierkennis. 'Als je ergens over praat, dan moet je weten waarover je het hebt. Ik lees mijn stukken altijd goed.' EEN BETER MILIEU... x-,* ...BEGINT BIJ JEZELF 6 l@UITIadderTexel fJM l Zaterdag 25 februari -19.00 uur Cajunmuziek en - buffet in: A Hot Louisiana Night! I -iit' I Uitgebreid buffet en genieten van en jL* I sw'ngen °P livemuziek!! €43,00 IiMSB|pF ®J www.klif12.nl. Reserveren gewenst. Zaterdag 3 maart - Cabaret Margriet Bolding met "Laaghangend fruit" "Ze kan als geen ander de balans tussen lachen en huilen verwoorden". www.margrietbolding.nl Entree €16,00, Speciaal 'cabaretdiner' vooraf mogelijk, reserveren gewenst. KINDERTHEATER W DINÉR CABARET QUESTION PLAZA FEB MAA m Programma 23 t/m 29 februari azwsmiem Kortom een middag voor jong en oud! PROGRAMMA PER DAG: DONDERDAG 23 FEB 16.00 THE MUPPETS NL 20.30 THIS MEANS WAR VRIJDAG 24 FEB PROGRAMMA PER FILM: THIS MEANS WAR THE IRON LADY 1345 SPROOICJESBOOM DE FILM ACHTSTE^ GROEPERS HWIEN NIET J|;g° RS HUILEN NIE' 3*. Uthel Effe... veijaardagsfeestje in Cinemo Texeli Bij Cinema Texel kun je een compleet vetzorgd Effe... verjaardagsfeestje geven voot tafel met een welkomstdrankje en een verjaar- dagsverrassing voor alle genodigden klaar. WMO/ ziekenvervoer Rolstoelvervoer Tel. 0222-315555 ,notl 10% korting met

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2012 | | pagina 11