ladder 'We willen iets in gang zetten 'Eten verbindt en verbroedert' J®* Mar9riet Boldi"9 met Van Lamsoor tot Oorlam genomineerd Cinemd TpxpI *V TAXITEXEL www.taxitexel.nl Culinaire reis door bijbel met 'kookdominee' TEXELSE 9 COURANT PER DAG: RT ZATERDAG 3 MAART PROGRAMMA PER FILM: WAR HORSE ©©0 THIS MEANS ACHTSTE GROEPERS HUILEN NIET Offl® 'Onze boeken zijn niet alleen bedoeld om in de kast te zetten en er zo nu en dan uit te koken, we willen er iets mee teweeg brengen. Er ontstaan initiatieven en projecten uit die lokale, regio nale en landelijke uitstraling heb ben.' Aldus de filosofie van Van Lamsoor tot Oorlam, het bedrijf van Annette van Ruitenburg en Ruth de Ruwe. 'De Smaak van Texel', 'Van Lams oor tot Oorlam', 'Onvergetelijke groenten' en 'De Smaak van De Wadden'. Het is slechts een greep uit de reeks 'bestsellers' die De Ruwe en Van Ruitenburg de afgelo pen jaren produ ceerden. Kookboe ken met verschillende the ma's, met als terug kerende elementen streekproducten, gezonde voeding, biodiversiteit en biologisch of duurzaam produceren. Van Ruitenburg: 'Toen we begonnen realiseerden we ons dat er 365 kookboeken per jaar uitkomen en dat we ons dus moesten onder- Texelse Ondernemersprijs 2012 Toekomstbestendig ondernemen, mersrijs 2012. Woensdag 14 met een goede balans tussen maart maakt de Stichting Duur- People, Planet Profit. Van zaam Texel de winnaar bekend. Lamsoor tot Oorlam, Keukencen- Vandaag een interview met trum Texel en de Bonte Belevenis Annette van Ruitenburg en Ruth zijn uit 24 inzendingen genomi- de Ruwe van Van Lamsoor tot neerd voor de Texelse Onderne- Oorlam minstens zoveel als woorden. Ik gebruik mijn foto's om verhalen te vertellen, of het nu over landschap, planten, dieren of producten en gerechten gaat.' Texel is haar grote inspiratiebron. Vrijwel dagelijks is ze consument te versterken.' Naar aanleiding van het boek zijn ze betrokken bij een initiatief voor 'Zo Texels', een innovatief duurzaam toeristisch project. Dit heeft als doel om vakantiegangers een onvergete lijke eilandervaring te bieden, aan geboden door 'eigenzinnige, authentieke Texelaars. Het project kreeg de Rob de Bes Award 2011 'Het geheim van de zoete Sommel- bes' werd uitgeroepen tot 'duur zaam kookboek van het jaar 2011'. Doel was de nieuwe generatie bekend te maken met streekpro ducten. Het is een lesboek en biedt inspiratie voor 'de gezonde school kantine', gebruikt op OSG De Hoge- berg. Dit vormde de aanleiding tot een project met uiteindelijk het boek 'Fabulous Food Diners', met als ondertitel 'Verbeter de aarde via het dinerbord'. Doel van dit boek is om koks-in-spé te verleiden vaker duur zame, lokale producten te gebrui ken. Met hun boek 'Te gast in het Nationaal Park' willen ze de betrok kenheid met de natuur verhogen. De Ruwe: 'We beschrijven gerech ten van restaurants waarbij ze de recepten maakten met producten uit de natuur. Dat je bijvoorbeeld met watermunt heerlijk ijs kunt maken. Het gaf in kringen van natuurliefhebbers best wat discus sie, want er heerste angst dat men sen met het boek in de hand de natuur zouden leegroven. Onze stel ling is dat als je het verhaal goed vertelt, dit niet gebeurt. Eerder het tegenovergestelde. Als je meer over de natuur weet, ga je er ook beter voor zorgen. We willen mensen op een andere manier laten kijken.' en ter plekke inkopen doen of zelf Inmiddels zijn ze druk doende met oesters of kokkels rapen werd een het maken van 'Onvergetelijke mooie vakantiebesteding. Want je groente, recht voor zijn raap'. De o midden wethouder Marian Merkelbach in kunt met de auto naar het strand gaan en je kinderen daar trakteren centen merkten een toename van in de natuur te vinden om foto's te de afzet en culinair werd Texel maken. Ook maakt ze reizen, waar- breeduit beschreven in de media, bij de camera steevast om de nek Goed voor de lokale economie en hangt. Vorig jaar was ze finalist van het streekproduct. De publiciteit de prestigieuze fotocompetitie Tra- leverde diverse Texelse producten landelijke bekendheid op en ze wor- scheiden. We hebben gekozen voor vel Photographer of the Year 2011 iets dat bij ons past. Wat ons bindt Door haar verleden als kunstschil- den nu ook landelijk afgezet. is dat we mensen bewust willen der kijkt ze naar eigen zeggen met Met 'Onvergetelijke groenten' wer- succes straalt af op de hele regio.' maken van allerlei zaken. Ik ben erg gericht op eten, streekproducten, gezonde voeding en dat soort zaken, Ruth op de natuur en op het verhaal dat er ach ter zit.' Ruth: 'Neem de ganzen. Veel mensen hebben er geen oog voor, maar het zijn prach tige vogels. Ik kan je foto's laten zien, zó mooi. Daarop grafeert ze puur natuur. Van Ruiten- Novalishoeve zijn meer 'vergeten' ten. Onder meer door middel van zie je bijvoorbeeld de tandjes in hun snavel. Dat wil ik mensen laten zien. Als ze dan afgeschoten moeten worden, dan vind ik dat je daar iets mee moet een andere blik. Het levert indrin- den 'vergeten' groenten, zoals pas- Voorbeeld is de Smaakvolle Beleve- gende natuurfoto's op, soms bijna tinaak, weer onder de aandacht nis, de smaakmarkt in De Bonte schilderijen. Ook de gerechten foto- gebracht. 'Het boek heeft gezorgd Belevenis. 'Twee jaar geleden zaten voor meer diversi- we met Joscha (Schoots) te brain- groentesoor- stormen. We kwamen gelijktijdig op hetzelfde idee. Dat was een succes. We willen de markt nu gebruiken om lezingen aan tuin- een nieuw doel te bereiken, namelijk clubs en rondlei- dat we vergeten technieken en oude dingen door de tradities weer nieuw leven inblazen, eigen tuin. Het Daarvoor willen we op de smaak- Maartenhuis en markt kinderen samen laten koken met hun vaders en moeders en opa's en oma's. Met die drie gene- burg. 'Toen het gerecht gisteren groenten gaan telen en verkopen klaar was, hebben we het meegeno- deze op locatie of bij de plaatselijke raties in de keuken willen we de men naar de tuin en daar heeft Ruth het ter plekke op de foto gezet. Niks geen opgepoetste gerechten, zoals name van zilte- en vergeten groen- supermarkt. Workshops en advies kennis over voedsel en bereidings- aan chefkoks leidden tot een toe- wijzen die dreigen kwijt te raken doen.' Van Ruitenburg: 'Je kunt van je zo vaak in van die gestileerde ten op de menukaart.' ganzenvlees heerlijke gerechten maken.' kookboeken ziet, puur natuur. En na de foto eten we het op.' Doel van 'De Smaak van de Wad behouden en terugwinnen. Zo krijg je een mix van oude tradities en nieuwe ontwikkelingen. Zo ontstaat Geen recept waarvoor je een hoog- Het boekje 'Koken op sien Tessels' geschoolde kok moet zijn. 'Onge kunsteld, maar gerechten die ieder een thuis in de eigen keuken kan bereiden. Voor een project waarmee den' was het vergroten van de ken- er wat bijzonders bij die drie genera nis van producten uit het Wadden- ties. Het mooie van eten is dat het geleden de aanzet tot hun samen werking. Van Ruitenburg: 'Daan we nu bezig zijn, kook ik gewoon Welboren vroeg of ik de recepten waarvoor Texelaars recepten moch- gebied. 'We beschrijven het culinaire verbindt en verbroedert.' ten inleveren, was een jaar of tien erfgoed van de Wadden, met als doel de relatie tussen producent en S !@UITIadderTexel r—I Zaterdag 3 maart - 22.30 uur - Cabaret "Laaghangend fruit" "Ze kan als geen ander de balans tussen lachen en huilen verwoorden". www.margrietbolding.nl Entree €16,00, Speciaal 'cabaretdiner' vooraf mogelijk, reserveren gewenst. Zaterdag 10 maart - 20.30 uur - Cabaret Thijs Kemperink met "Achteraf bekeken" Deze stand upper, met een vet accent, Is een ambassadeur voor de boeren, de koeien en het buitenleven. Entree €16,00. Speciaal 'cabaretdiner' vooraf mogelijk, reserveren gewenst. MUSIC CLUe| 2010 KINDERTHEATER DINER CABARET Ruwe: 'Het gaat over bijzondere producten, telers en mensen die Programma 1 t/m 7 maart op de magnum of op de fiets stap- deze producten in gerechten ver pen en naar ijs- werken. We gaan op bezoek bij de boerderij Labora tuinder van Novalishoeve, een vader fietsen en daar en een zoon in Drenthe die een soort biologische oerbacterie heb ben uitgevonden en een weten- zelfgemaakt ijs eten. Dan heb je een onvergetelijke schapper uit Oost-Groningen met ervaring. Produ- pijnboompitten.'De recepten maken mensen enthousiast om ze te berei den en wellicht ook zelf te telen. Dit jaar geen rozen in de tuin, maar pastinaak, aardpeer en ajuin!' De boekenmakers zoeken zoveel mogelijk de samenwerking. 'Door met elkaar te ondernemen verster ken we de lokale infrastructuur. Het Tel. 0222-315555 wMO/ziekenvervoer Ro stoe vervoer 10% korting met onze voordeelpas thuis.' wilde redigeren. Ruth deed de vorm- Detwee boekenmakers vullen elkaar geving en de fotografie. We vonden goed aan. Annette van Ruitenburg, het hartstikke leuk om te doen.' Het kok en tuinier: 'Eten is meer dan een was het begin van een vruchtbare gastronomische belevenis. Naast samenwerking die resulteerde in smaak gaat het om het verhaal ach- een lange reeks kookboeken, waar ter het voedsel, de wisselwerking van het eind nog niet in zicht is. De tussen kok en producent. De gast proeft en kan met het verhaal er werking is dat we alles in eigen hand In Bloem en Bos aan het Ger- ritslanderderdijkje werd vrijdag avond een culinaire reis door de bijbel gemaakt onder leiding Ruwe:'Het mooie van onze samen- van 'kookdominee' Han Wilmink. achter nog meer genieten van de hebben. Het schrijven, de foto's, de smaken.'Sinds 2007 is ze voorzitter vormgeving, tot en met de commer- Wilmink was van 1990 tot 1995 van Slow Food afdeling Texel, die ciële kant, alles doen we zelf.' predikant in Oosterend, waar hij al zich inzet voor puur en eerlijk eten en consument en (co)producent boeken te doen. 'We willen iets dichter bij elkaar brengt. Ze is betrokken bij diverse projecten, zoals 'De gezonde schoolkantine', 'Fabulous Food Diners', 'Kinderen de Helft' en bij de presentatie van de 'Duurzame Leerlijn' mocht ze de lunch verzorgen. Verder adviseert ze restaurants in 'groentendenken', Maar het is hen niet alleen om de vis bakte met de catechisanten en wijnproeverijen organiseerde. Later kreeg hij landelijke bekend heid met zijn recepten op bijbelse basis, als "kookdominee". gang zetten. Mensen bewust maken van allerlei zaken. Het mooie van een boek is, dat je iets hebt om te tonen. Van Ruitenburg: 'Het voor deel van een boek is dat je iets kunt Aan de bijeenkomst in Bloem en laten zien. Het is een middel om iets in beweging te zetten. Met 'De Smaak van Texel' dat in 2007 ver- Bos, een initiatief van de Texelse Raad van Kerken, deden twintig mensen mee, die een maaltijd biologisch, streek en duurzaam scheen, hebben we meer bekend- voor 42 personen samenstelden. voedsel, meer variatie in de menu's, waarbij naast vlees en vis ook groenten een hoofdrol dienen te krijgen. Ruth de Ruwe is fotograaf, vormge ver en schrijver. 'Beelden zeggen heid gegeven aan streekproducten. Het verhaal achter het product en de producent kwam tot leven. Loka- graag een jaarlijks terugkerende Ie producten kwamen tot leven en recepten zorgden voor inspiratie. Een bezoek aan een boerenbedrijf gebeurtenis willen maken.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2012 | | pagina 9