ladder
'We willen iets
in gang zetten
'Eten verbindt
en verbroedert'
J®* Mar9riet Boldi"9 met
Van Lamsoor tot Oorlam genomineerd
Cinemd TpxpI *V
TAXITEXEL
www.taxitexel.nl
Culinaire reis door bijbel met 'kookdominee'
TEXELSE 9 COURANT
PER DAG:
RT ZATERDAG 3 MAART
PROGRAMMA PER FILM:
WAR HORSE ©©0
THIS MEANS
ACHTSTE GROEPERS HUILEN NIET Offl®
'Onze boeken zijn niet alleen
bedoeld om in de kast te zetten
en er zo nu en dan uit te koken,
we willen er iets mee teweeg
brengen. Er ontstaan initiatieven
en projecten uit die lokale, regio
nale en landelijke uitstraling heb
ben.' Aldus de filosofie van Van
Lamsoor tot Oorlam, het bedrijf
van Annette van Ruitenburg en
Ruth de Ruwe.
'De Smaak van Texel', 'Van Lams
oor tot Oorlam', 'Onvergetelijke
groenten' en 'De Smaak van De
Wadden'. Het is slechts een greep
uit de reeks 'bestsellers' die De
Ruwe en Van Ruitenburg de afgelo
pen jaren produ
ceerden. Kookboe
ken met
verschillende the
ma's, met als terug
kerende elementen
streekproducten,
gezonde voeding,
biodiversiteit en
biologisch of duurzaam produceren.
Van Ruitenburg: 'Toen we begonnen
realiseerden we ons dat er 365
kookboeken per jaar uitkomen en
dat we ons dus moesten onder-
Texelse Ondernemersprijs 2012
Toekomstbestendig ondernemen, mersrijs 2012. Woensdag 14
met een goede balans tussen maart maakt de Stichting Duur-
People, Planet Profit. Van zaam Texel de winnaar bekend.
Lamsoor tot Oorlam, Keukencen- Vandaag een interview met
trum Texel en de Bonte Belevenis Annette van Ruitenburg en Ruth
zijn uit 24 inzendingen genomi- de Ruwe van Van Lamsoor tot
neerd voor de Texelse Onderne- Oorlam
minstens zoveel als woorden. Ik
gebruik mijn foto's om verhalen te
vertellen, of het nu over landschap,
planten, dieren of producten en
gerechten gaat.' Texel is haar grote
inspiratiebron. Vrijwel dagelijks is ze
consument te versterken.' Naar
aanleiding van het boek zijn ze
betrokken bij een initiatief voor 'Zo
Texels', een innovatief duurzaam
toeristisch project. Dit heeft als doel
om vakantiegangers een onvergete
lijke eilandervaring te bieden, aan
geboden door 'eigenzinnige,
authentieke Texelaars. Het project
kreeg de Rob de Bes Award 2011
'Het geheim van de zoete Sommel-
bes' werd uitgeroepen tot 'duur
zaam kookboek van het jaar 2011'.
Doel was de nieuwe generatie
bekend te maken met streekpro
ducten. Het is een lesboek en biedt
inspiratie voor 'de gezonde school
kantine', gebruikt op OSG De Hoge-
berg. Dit vormde de aanleiding tot
een project met uiteindelijk het boek
'Fabulous Food Diners', met als
ondertitel 'Verbeter de aarde via het
dinerbord'. Doel van dit boek is om
koks-in-spé te verleiden vaker duur
zame, lokale producten te gebrui
ken. Met hun boek 'Te gast in het
Nationaal Park' willen ze de betrok
kenheid met de natuur verhogen.
De Ruwe: 'We beschrijven gerech
ten van restaurants waarbij ze de
recepten maakten met producten
uit de natuur. Dat je bijvoorbeeld
met watermunt heerlijk ijs kunt
maken. Het gaf in kringen van
natuurliefhebbers best wat discus
sie, want er heerste angst dat men
sen met het boek in de hand de
natuur zouden leegroven. Onze stel
ling is dat als je het verhaal goed
vertelt, dit niet gebeurt. Eerder het
tegenovergestelde. Als je meer over
de natuur weet, ga je er ook beter
voor zorgen. We willen mensen op
een andere manier laten kijken.'
en ter plekke inkopen doen of zelf Inmiddels zijn ze druk doende met
oesters of kokkels rapen werd een het maken van 'Onvergetelijke
mooie vakantiebesteding. Want je groente, recht voor zijn raap'. De
o midden wethouder Marian Merkelbach in
kunt met de auto naar het strand
gaan en je kinderen daar trakteren
centen merkten
een toename van
in de natuur te vinden om foto's te de afzet en culinair werd Texel
maken. Ook maakt ze reizen, waar- breeduit beschreven in de media,
bij de camera steevast om de nek Goed voor de lokale economie en
hangt. Vorig jaar was ze finalist van het streekproduct. De publiciteit
de prestigieuze fotocompetitie Tra- leverde diverse Texelse producten
landelijke bekendheid op en ze wor-
scheiden. We hebben gekozen voor vel Photographer of the Year 2011
iets dat bij ons past. Wat ons bindt Door haar verleden als kunstschil- den nu ook landelijk afgezet.
is dat we mensen bewust willen der kijkt ze naar eigen zeggen met Met 'Onvergetelijke groenten' wer- succes straalt af op de hele regio.'
maken van allerlei zaken. Ik ben erg
gericht op eten, streekproducten,
gezonde voeding en dat soort
zaken, Ruth op de
natuur en op het
verhaal dat er ach
ter zit.' Ruth: 'Neem
de ganzen. Veel
mensen hebben er
geen oog voor,
maar het zijn prach
tige vogels. Ik kan
je foto's laten zien, zó mooi. Daarop grafeert ze puur natuur. Van Ruiten- Novalishoeve zijn meer 'vergeten'
ten. Onder meer
door middel van
zie je bijvoorbeeld de tandjes in hun
snavel. Dat wil ik mensen laten zien.
Als ze dan
afgeschoten moeten worden, dan
vind ik dat je daar iets mee moet
een andere blik. Het levert indrin- den 'vergeten' groenten, zoals pas- Voorbeeld is de Smaakvolle Beleve-
gende natuurfoto's op, soms bijna tinaak, weer onder de aandacht nis, de smaakmarkt in De Bonte
schilderijen. Ook de gerechten foto- gebracht. 'Het boek heeft gezorgd Belevenis. 'Twee jaar geleden zaten
voor meer diversi- we met Joscha (Schoots) te brain-
groentesoor- stormen. We kwamen gelijktijdig op
hetzelfde idee. Dat was een succes.
We willen de markt nu gebruiken om
lezingen aan tuin- een nieuw doel te bereiken, namelijk
clubs en rondlei- dat we vergeten technieken en oude
dingen door de tradities weer nieuw leven inblazen,
eigen tuin. Het Daarvoor willen we op de smaak-
Maartenhuis en markt kinderen samen laten koken
met hun vaders en moeders en
opa's en oma's. Met die drie gene-
burg. 'Toen het gerecht gisteren groenten gaan telen en verkopen
klaar was, hebben we het meegeno- deze op locatie of bij de plaatselijke raties in de keuken willen we de
men naar de tuin en daar heeft Ruth
het ter plekke op de foto gezet. Niks
geen opgepoetste gerechten, zoals name van zilte- en vergeten groen-
supermarkt. Workshops en advies kennis over voedsel en bereidings-
aan chefkoks leidden tot een toe- wijzen die dreigen kwijt te raken
doen.' Van Ruitenburg: 'Je kunt van je zo vaak in van die gestileerde ten op de menukaart.'
ganzenvlees heerlijke gerechten
maken.'
kookboeken ziet, puur natuur. En na
de foto eten we het op.'
Doel van 'De Smaak van de Wad
behouden en terugwinnen. Zo krijg
je een mix van oude tradities en
nieuwe ontwikkelingen. Zo ontstaat
Geen recept waarvoor je een hoog- Het boekje 'Koken op sien Tessels'
geschoolde kok moet zijn. 'Onge
kunsteld, maar gerechten die ieder
een thuis in de eigen keuken kan
bereiden. Voor een project waarmee
den' was het vergroten van de ken- er wat bijzonders bij die drie genera
nis van producten uit het Wadden- ties. Het mooie van eten is dat het
geleden de aanzet tot hun samen
werking. Van Ruitenburg: 'Daan
we nu bezig zijn, kook ik gewoon Welboren vroeg of ik de recepten
waarvoor Texelaars recepten moch- gebied. 'We beschrijven het culinaire verbindt en verbroedert.'
ten inleveren, was een jaar of tien erfgoed van de Wadden, met als
doel de relatie tussen producent en
S !@UITIadderTexel
r—I Zaterdag 3 maart - 22.30 uur - Cabaret
"Laaghangend fruit"
"Ze kan als geen ander de balans tussen
lachen en huilen verwoorden".
www.margrietbolding.nl
Entree €16,00, Speciaal 'cabaretdiner'
vooraf mogelijk, reserveren gewenst.
Zaterdag 10 maart - 20.30 uur - Cabaret
Thijs Kemperink met
"Achteraf bekeken"
Deze stand upper, met een vet accent,
Is een ambassadeur voor de boeren,
de koeien en het buitenleven.
Entree €16,00. Speciaal 'cabaretdiner'
vooraf mogelijk, reserveren gewenst.
MUSIC CLUe| 2010 KINDERTHEATER DINER CABARET
Ruwe: 'Het gaat over bijzondere
producten, telers en mensen die
Programma 1 t/m 7 maart
op de magnum of op de fiets stap- deze producten in gerechten ver
pen en naar ijs- werken. We gaan op bezoek bij de
boerderij Labora tuinder van Novalishoeve, een vader
fietsen en daar en een zoon in Drenthe die een
soort biologische oerbacterie heb
ben uitgevonden en een weten-
zelfgemaakt ijs
eten. Dan heb je
een onvergetelijke schapper uit Oost-Groningen met
ervaring. Produ- pijnboompitten.'De recepten maken
mensen enthousiast om ze te berei
den en wellicht ook zelf te telen. Dit
jaar geen rozen in de tuin, maar
pastinaak, aardpeer en ajuin!'
De boekenmakers zoeken zoveel
mogelijk de samenwerking. 'Door
met elkaar te ondernemen verster
ken we de lokale infrastructuur. Het
Tel. 0222-315555
wMO/ziekenvervoer
Ro stoe vervoer
10% korting met
onze voordeelpas
thuis.'
wilde redigeren. Ruth deed de vorm-
Detwee boekenmakers vullen elkaar geving en de fotografie. We vonden
goed aan. Annette van Ruitenburg, het hartstikke leuk om te doen.' Het
kok en tuinier: 'Eten is meer dan een was het begin van een vruchtbare
gastronomische belevenis. Naast samenwerking die resulteerde in
smaak gaat het om het verhaal ach- een lange reeks kookboeken, waar
ter het voedsel, de wisselwerking van het eind nog niet in zicht is. De
tussen kok en producent. De gast
proeft en kan met het verhaal er werking is dat we alles in eigen hand
In Bloem en Bos aan het Ger-
ritslanderderdijkje werd vrijdag
avond een culinaire reis door de
bijbel gemaakt onder leiding
Ruwe:'Het mooie van onze samen- van 'kookdominee' Han
Wilmink.
achter nog meer genieten van de hebben. Het schrijven, de foto's, de
smaken.'Sinds 2007 is ze voorzitter vormgeving, tot en met de commer- Wilmink was van 1990 tot 1995
van Slow Food afdeling Texel, die ciële kant, alles doen we zelf.' predikant in Oosterend, waar hij al
zich inzet voor puur en eerlijk eten
en consument en (co)producent boeken te doen. 'We willen iets
dichter bij elkaar brengt. Ze is
betrokken bij diverse projecten,
zoals 'De gezonde schoolkantine',
'Fabulous Food Diners', 'Kinderen
de Helft' en bij de presentatie van de
'Duurzame Leerlijn' mocht ze de
lunch verzorgen. Verder adviseert ze
restaurants in 'groentendenken',
Maar het is hen niet alleen om de vis bakte met de catechisanten en
wijnproeverijen organiseerde.
Later kreeg hij landelijke bekend
heid met zijn recepten op bijbelse
basis, als "kookdominee".
gang zetten. Mensen bewust maken
van allerlei zaken. Het mooie van
een boek is, dat je iets hebt om te
tonen. Van Ruitenburg: 'Het voor
deel van een boek is dat je iets kunt Aan de bijeenkomst in Bloem en
laten zien. Het is een middel om iets
in beweging te zetten. Met 'De
Smaak van Texel' dat in 2007 ver-
Bos, een initiatief van de Texelse
Raad van Kerken, deden twintig
mensen mee, die een maaltijd
biologisch, streek en duurzaam scheen, hebben we meer bekend- voor 42 personen samenstelden.
voedsel, meer variatie in de menu's,
waarbij naast vlees en vis ook
groenten een hoofdrol dienen te
krijgen.
Ruth de Ruwe is fotograaf, vormge
ver en schrijver. 'Beelden zeggen
heid gegeven aan streekproducten.
Het verhaal achter het product en
de producent kwam tot leven. Loka- graag een jaarlijks terugkerende
Ie producten kwamen tot leven en
recepten zorgden voor inspiratie.
Een bezoek aan een boerenbedrijf
gebeurtenis willen maken.