Texel Culinair: 'Draaiend wiel van smaken in de mond' Smakelijk en MeerSjans en Rebecca in de prijzen TEXELSE 10 COURANT DINSDAG 18 SEPTEMBER 2012 Bezoekers genieten van de verschillende gerechten. Culinaire hoogstandjes, lekkere gen van diverse lekkernijen. Voor het slechte weer. Om 19.00uur zat Sjans won de eerste prijs in de cate- hapjes, overwegend goed weer de restaurants en op het plein menige kroeg in de badplaats afge- gorie 'kleine restaurants', gevolgd en veel gezel ligheid. Die combinatie maakte de negende editie van Texel Culi nair dit week end tot een succes. De prij- zen gingen naar hotel-brasserie Rebecca uit De Waal, café Sjans uit De Koog en Smakelijk en Meer uit Den Burg. Er deden 27 restaurants mee aan stonden de stands van de deelne mers. Veel van hen maakten gebruik van lamsvlees of vis, maar ook mensen die liever zoetigheid nuttigden werden niet teleurge steld. Op vrijdag profiteerden de Culinair die de bezoekers voorza- kroegen en restaurants mee van Oesters eten bi] Onder de pomp laden vol en heerste er overal een goede sfeer. Anderen zochten onderdak in de tenten op het dorpsplein. Tussen de buien door werd er rondgekeken en genoten van al het lekkers dat werd ver kocht. Ondertussen vloeiden bier en wijn rijkelijk. Zaterdag was het weer veel beter, zodanig dat het ook op de terrassen druk was. Op deze dag kon je over de hoofden lopen in De Koog en sfeer was uitstekend. Op het dorpsplein kon men onder meer genieten van lamspaté met zeekraal en verderop waren er lamsbouten, oesters en kalfslende. Het is slechts een greep uit het enorme assortiment aan warme gerechten en dan is een veelvoud aan toetjes nog niet eens besproken. Het was praktisch onmogelijk om alles te proeven, los van het feit dat dit voor menig bezoeker ook finan cieel mogelijk lastig zou worden. Een gerecht op Culinair kost al gauw twee Kögertjes (€2,- per muntje). De bezoekers lieten er zich er niet door tegenhouden. 'Wij komen al jaren op Culinair en je weet dat het niet goedkoop is. Maar het is wel de mogelijkheid om kennis te maken met bijvoorbeeld de kookkunsten van Jef. Wij zou den dat normaal te duur vinden', vertelt een bezoeker. Is het voor de gasten vooral een feest voor de smaakpapillen, door de deelnemers wordt er gestreden om prijzen in diverse categorieën, die werden uitgereikt door jury voorzitter Leon Ribbens. Rebecca werd eerste in bij de 'restaurants' gevolgd door Bos en Duin en Quin- ty's. Ook was er dit jaar een nieu we wisselbokaal. Deze is vernoemd naar wijlen Dirk Koning, één van de oprichters van Texel Culinair. Ook deze prijs was een prooi voor Rebecca. door De Kroontjes en Talk of the Town. Smakelijk en Meer prolongeerde de titel in de categorie 'divers'. Goënga werd tweede en Catering Con Gio vanni derde. Leon Ribbens was onder de indruk van de gerechten van de winnende bedrij ven. Hij vond het gewaagd van Sjans om kalfslende op houtskool klaar te maken, prees de voor- en nagerech ten van Rebecca en het oesterbrood waar Smakelijk en Meer mee voor de dag was gekomen. De hospitality-prijs van groothandel De Kweker voor de beste gastvrij heid ging naar Bodega 59. Quinty's werd door Felix Wilbrink, culinair journalist van De Telegraaf, en de Texelse Bierbrouwerij uitgeroepen tot het restaurant dat een gerecht serveerde dat zich het beste met Skuumkoppe liet combineren. Het restaurant had lamsvlees dat gerookt was op snippers van houtvaten waarin Jack Daniels had gezeten. De achtergebleven smaak van de het bereiden van gerechten. whisky liet zich volgens Wilbrink per fect combineren met Skuumkoppe. Hij omschreef het als een 'draaiend wiel van smaken' in de mond. Wil brink kende uit eigen beweging ook De Kroontjes nog een onderschei ding toe voor haring met citroenolie. Dat liet zich niet combineren met Skuumkoppe, maar Wilbrink was wild enthousiast dat een restaurant het lef had om op een culinair festi val haring met citroenolie te serve ren. Hij beloofde er een vermelding aan te wijden in De Telegraaf. Bak ker Timmer mocht ook op het podi um plaatsnemen. De winkel in de Dorpsstraat doet al sinds de oprich ting mee aan Texel Culinair, maar valt buiten alle categoriën waardoor het nooit een prijs wint. Leon Rib bens prees Timmer voor de inspan ningen die elk jaar worden geleverd. Lange rijen bij het Griekse Dunia Ketjil trekt Texelaar en toerist naar Grand Hotel Opduin Ook de wijn vloeide rijkelijk tijdens de negende editie van Culinair. Op donderdag 6 september opende Grand Hotel Opduin voor het eerst de deuren van het Indonesische buf fet. Danny Wanei, bekend op Texel vanwege zijn voormalige Indonesische restaurant 'Dunia Ketjil' in Den Burg, kookte voor ruim 60 gasten exotische gerechten uit zijn geboortestreek. De eerste Indonesische avond was vol gens directeur Floris-Jan Zwaag een groot succes: "VNfe willen graag dat alle bezoekers en bewoners op Texel kun nen genieten van het heerlijke eten en drinken in Grand Hotel Opduin. Daar om hebben we de kookkunsten van Danny ingezet om het hotel toegankelij ker te maken voor niet-hotelgasten. De eerste avond hebben de gasten genoten van het eten en de sfeer, dus voor ons is was het een zeer geslaagde avond." Ook Texelaars die vroeger vaak bij Danny Wrnei kwamen eten waren te spreken over het initiatief. Meneer en ouw De Geus kwamen met een gezelschap hun kennismaking met ten van Danny hernieuwen: Wfe nog nooit in het hotel geweest, we hebben heerlijk gegeten en komen zeker terug." De rijsttafel bestaat uit 3 gangen en wordt deels vanaf een buffet geserveerd. Bij aankomst in het restaurant wordt Sop Ajam, een Indonesische kip pensoep geserveerd. Daarna staat het buffet ter beschikking en is Danny uiteraard aanwezig om de gerechten verder toe te lichten. Enkele van de gerechten die op het buffet staan zijn Rendang (pittig gekruid rundvlees), Saté babi (varkenssaté), Sajoer Lodeh :mengde groenten in kokossaus), rijst kroepoek. Als afsluiter wordt er een typisch Indo nesisch nagerecht geserveerd, namelijk Kolak Pisang (gestoofde banaan in saus rode palmsuiker). Ook kan er een authentiek Indonesisch biertje besteld worden om de maaltijd compleet te maken. Iedere donderdag serveert Grand Hotel Opduin een Indonesisch buffet voor slechts 27,50 per persoon. Om er zeker van te zijn dat u kunt genieten van dit heerlijke buffet kunt u het beste telefonisch via 0222-317445. GRAND HOTEL OPDUIN TEXEL

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Texelsche Courant | 2012 | | pagina 10