Texel Culinair: 'Draaiend wiel van smaken in de mond'
Smakelijk en MeerSjans
en Rebecca in de prijzen
TEXELSE 10 COURANT
DINSDAG 18 SEPTEMBER 2012
Bezoekers genieten van de verschillende gerechten.
Culinaire hoogstandjes, lekkere gen van diverse lekkernijen. Voor het slechte weer. Om 19.00uur zat Sjans won de eerste prijs in de cate-
hapjes, overwegend goed weer de restaurants en op het plein menige kroeg in de badplaats afge- gorie 'kleine restaurants', gevolgd
en veel gezel
ligheid. Die
combinatie
maakte de
negende editie
van Texel Culi
nair dit week
end tot een
succes. De prij-
zen gingen naar hotel-brasserie
Rebecca uit De Waal, café Sjans
uit De Koog en Smakelijk en
Meer uit Den Burg.
Er deden 27 restaurants mee aan
stonden de stands van de deelne
mers. Veel van hen maakten
gebruik van lamsvlees of vis, maar
ook mensen die liever zoetigheid
nuttigden werden niet teleurge
steld. Op vrijdag profiteerden de
Culinair die de bezoekers voorza- kroegen en restaurants mee van
Oesters eten bi] Onder de pomp
laden vol en heerste er overal een
goede sfeer. Anderen zochten
onderdak in de tenten op het
dorpsplein. Tussen de buien door
werd er rondgekeken en genoten
van al het lekkers dat werd ver
kocht. Ondertussen vloeiden bier
en wijn rijkelijk. Zaterdag was het
weer veel beter, zodanig dat het
ook op de terrassen druk was. Op
deze dag kon je over de hoofden
lopen in De Koog en sfeer was
uitstekend. Op het dorpsplein kon
men onder meer genieten van
lamspaté met zeekraal en verderop
waren er lamsbouten, oesters en
kalfslende. Het is slechts een greep
uit het enorme assortiment aan
warme gerechten en dan is een
veelvoud aan toetjes nog niet eens
besproken.
Het was praktisch onmogelijk om
alles te proeven, los van het feit dat
dit voor menig bezoeker ook finan
cieel mogelijk lastig zou worden.
Een gerecht op Culinair kost al
gauw twee Kögertjes (€2,- per
muntje). De bezoekers lieten er
zich er niet door tegenhouden. 'Wij
komen al jaren op Culinair en je
weet dat het niet goedkoop is.
Maar het is wel de mogelijkheid om
kennis te maken met bijvoorbeeld
de kookkunsten van Jef. Wij zou
den dat normaal te duur vinden',
vertelt een bezoeker.
Is het voor de gasten vooral een
feest voor de smaakpapillen, door
de deelnemers wordt er gestreden
om prijzen in diverse categorieën,
die werden uitgereikt door jury
voorzitter Leon Ribbens. Rebecca
werd eerste in bij de 'restaurants'
gevolgd door Bos en Duin en Quin-
ty's. Ook was er dit jaar een nieu
we wisselbokaal. Deze is vernoemd
naar wijlen Dirk Koning, één van de
oprichters van Texel Culinair. Ook
deze prijs was een prooi voor
Rebecca.
door De Kroontjes
en Talk of the Town.
Smakelijk en Meer
prolongeerde de
titel in de categorie
'divers'. Goënga
werd tweede en
Catering Con Gio
vanni derde. Leon
Ribbens was onder de indruk van de
gerechten van de winnende bedrij
ven. Hij vond het gewaagd van Sjans
om kalfslende op houtskool klaar te
maken, prees de voor- en nagerech
ten van Rebecca en het oesterbrood
waar Smakelijk en Meer mee voor
de dag was gekomen.
De hospitality-prijs van groothandel
De Kweker voor de beste gastvrij
heid ging naar Bodega 59. Quinty's
werd door Felix Wilbrink, culinair
journalist van De Telegraaf, en de
Texelse Bierbrouwerij uitgeroepen
tot het restaurant dat een gerecht
serveerde dat zich het beste met
Skuumkoppe liet combineren. Het
restaurant had lamsvlees dat gerookt
was op snippers van houtvaten
waarin Jack Daniels had gezeten.
De achtergebleven smaak van de
het bereiden van gerechten.
whisky liet zich volgens Wilbrink per
fect combineren met Skuumkoppe.
Hij omschreef het als een 'draaiend
wiel van smaken' in de mond. Wil
brink kende uit eigen beweging ook
De Kroontjes nog een onderschei
ding toe voor haring met citroenolie.
Dat liet zich niet combineren met
Skuumkoppe, maar Wilbrink was
wild enthousiast dat een restaurant
het lef had om op een culinair festi
val haring met citroenolie te serve
ren. Hij beloofde er een vermelding
aan te wijden in De Telegraaf. Bak
ker Timmer mocht ook op het podi
um plaatsnemen. De winkel in de
Dorpsstraat doet al sinds de oprich
ting mee aan Texel Culinair, maar
valt buiten alle categoriën waardoor
het nooit een prijs wint. Leon Rib
bens prees Timmer voor de inspan
ningen die elk jaar worden geleverd.
Lange rijen bij het Griekse
Dunia Ketjil trekt Texelaar en toerist naar Grand Hotel Opduin
Ook de wijn vloeide rijkelijk tijdens de negende editie van Culinair.
Op donderdag 6 september opende
Grand Hotel Opduin voor het eerst
de deuren van het Indonesische buf
fet. Danny Wanei, bekend op Texel
vanwege zijn voormalige Indonesische
restaurant 'Dunia Ketjil' in Den Burg,
kookte voor ruim 60 gasten exotische
gerechten uit zijn geboortestreek.
De eerste Indonesische avond was vol
gens directeur Floris-Jan Zwaag een
groot succes: "VNfe willen graag dat alle
bezoekers en bewoners op Texel kun
nen genieten van het heerlijke eten en
drinken in Grand Hotel Opduin. Daar
om hebben we de kookkunsten van
Danny ingezet om het hotel toegankelij
ker te maken voor niet-hotelgasten. De
eerste avond hebben de gasten genoten
van het eten en de sfeer, dus voor ons is
was het een zeer geslaagde avond."
Ook Texelaars die vroeger vaak bij
Danny Wrnei kwamen eten waren te
spreken over het initiatief. Meneer en
ouw De Geus kwamen met een
gezelschap hun kennismaking met
ten van Danny hernieuwen: Wfe
nog nooit in het hotel geweest,
we hebben heerlijk gegeten en
komen zeker terug."
De rijsttafel bestaat uit 3 gangen en
wordt deels vanaf een buffet geserveerd.
Bij aankomst in het restaurant wordt
Sop Ajam, een Indonesische kip
pensoep geserveerd. Daarna staat het
buffet ter beschikking en is Danny
uiteraard aanwezig om de gerechten
verder toe te lichten. Enkele van de
gerechten die op het buffet staan zijn
Rendang (pittig gekruid rundvlees),
Saté babi (varkenssaté), Sajoer Lodeh
:mengde groenten in kokossaus), rijst
kroepoek.
Als afsluiter wordt er een typisch Indo
nesisch nagerecht geserveerd, namelijk
Kolak Pisang (gestoofde banaan in saus
rode palmsuiker).
Ook kan er een authentiek Indonesisch
biertje besteld worden om de maaltijd
compleet te maken.
Iedere donderdag serveert Grand Hotel
Opduin een Indonesisch buffet voor
slechts 27,50 per persoon. Om er
zeker van te zijn dat u kunt genieten
van dit heerlijke buffet kunt u het beste
telefonisch via 0222-317445.
GRAND HOTEL
OPDUIN
TEXEL