2012 was een bewogen jaar voor Dave Huizinga
'Positief zijn de sleutel
van goed ondernemen
TEXELSE 9 COURANT
2012: Harder werken voor een beetje extra
'Texelpromotie op het
voorhoofd hebben'
VRIJDAG 28 DECEMBER 2012
2012 was voor Dave Huizinga
van lunch, diner-café en hotel
de Smulpot in Den Burg een tur
bulent jaar, zowel zakelijk als
privé. Gasten in zijn onlangs
vernieuwde hotel moesten begin
augustus in allerijl hun kamer
verlaten toen het hotel door de
brand van de J'elleboog in de
rook kwam te staan. In nood
leer je vrienden kennen, via
sociale media waren zijn gasten
in een mum van tijd elders
ondergebracht.
Op ons verzoek draait Dave Hui
zinga de film nog eens terug. 'Ik
kwam net terug van een avondje
stappen en kreeg een sms'je van
onze kok. Of ik al wist van de
brand in de J'elleboog? De tent
stond in lichterlaaie. Ik ben hard
hollend deze kant op gegaan. Het
pand zat midden in de rookpluim,
ik zag de bovenste verdieping niet
eens. Het hotel zat vol, de gasten
waren mijn eerste zorg. Ik ben
naar binnen gegaan en heb ze
meteen wakker gemaakt, voor
zover ze dat nog niet waren. Ik
heb verteld wat er aan de hand
was en gevraagd of ze zich wilden
klaarmaken voor vertrek. De gas
ten reageerden heel begripvol. De
evacuatie verliep soepel, alsof het
een geplande oefening was. Ik
heb de gasten naar de Groene-
plaats gebracht en ben zo snel
mogelijk vervangend onderdak
gaan regelen. Ik heb er een paar
tweets uitgegooid of er collega's
waren met vervangende slaap
plaatsen. In de loop van de mid
dag ben ik gebeld door De Linde
boom en Hotel Texel bij het
vliegveld. Binnen een half uur had
ik de gasten die wilden blijven
onder dak. Dat was geweldig. Van
één stel had de man net een hart
operatie ondergaan. Hij was hier
speciaal voor zijn rust gekomen,
maar op zijn eerste nacht moest ik
hem al wakker maken. Ik heb hen
als eerste gewekt en ben heel rus
tig te werk gegaan. Zij zijn naar
huis gegaan, maar later heb ik een
briefje van ze gekregen met een
woord van dank. Ik heb alle gas
ten schadeloos gesteld en gezegd
dat ze op mijn kosten ergens kon
den gaan eten en hen uitgenodigd
later een keer terug te komen.'
'Het was die nacht enorm span
nend. Ik wist dat ik goed verze
kerd was, maar je weet ook dat als
het echt fout gaat, je zo'n brand
op dit vlak met elkaar in contact
blijven.'
Met Duncan Whyte nam hij vorig
jaar het initiatief voor de Open
Coffee (Cafe0222), regelmatige
bijeenkomsten over sociale media.
'Het idee is om als collega's met
elkaar te brainstormen over hoe
we het meest uit sociale media
kunnen halen. Daarvoor zijn echte
contactmomenten onontbeerlijk,
want je kunt niet alles online
delen. We hebben diverse spre
kers naar Texel gehaald, zoals
Kim van Velzen en Olivier de
Leeuw, adviseurs op het gebied
van sociale media. Ze vertelden
over hoe je de naamsbekendheid
van je bedrijf via sociale media
kunt vergroten. Het advies was:
zorg dat je aanwezig bent.'
Sociale media zijn een constante
factor in het leven van Dave Hui
zinga, bij wie werk en privé door
elkaar heen lopen. 'Met een bedrijf
als dit kun je dat niet gescheiden
houden. Dat wil ik ook niet. Ik
geniet van deze zaak. Het is bij
voorbeeld leuk om op het strand
gasten tegen te komen die in het
hotel logeren en dan even een
praatje met ze te maken of een
kopje koffie aan te bieden. Het
afgelopen weekend ben ik naar
Bremen geweest. Dan kijk ik om
me heen en zie dingen die mij op
ideeën brengen. Wat dat betreft
heb ik nog wel wat dingen op mijn
lijstje staan, zakelijk en privé.'
Over de toekomst is hij optimis
tisch. 'Als iedereen op Texel zorgt
dat de kwaliteit is gewaarborgd,
dan heeft het eiland veel te bie
den en voorzie ik een stabiele
toekomst. Texel heeft een goede
naam, mensen ervaren het hier
als prettig. Ze worden hier vrien
delijk te woord gestaan en de
kwaliteit is goed. Dat geldt voor
dienstverlening, horeca en het
winkelbestand. Het is belangrijk
dat we elkaar scherp houden.'
Ook privé was 2012 een bewogen
jaar. Zijn vorige relatie strandde,
zijn nieuwe liefde diende zich op
een bijzonder moment aan: 'In de
nacht van de brand heb ik Anne
ontmoet. Het gaat super. Als je
privé goed in je vel zit, dan uit zich
dat in je werk. Positief zijn is de
sleutel van goed ondernemen.'
Gerard Timmerman
was het wel
spannend. Maar we hebben geen
enkele klacht gehad. Gelukkig
hadden we alles goed verzekerd.
We zijn door onze verzekeraar
goed begeleid en hebben er geen
financiële schade van geleden.
Het is ongelofelijk zóveel andere
mensen betrokkenheid hebben
getoond. Mailtjes, tweets, zelfs
bloemen. Hoe gaat het met jullie,
draaien jullie alweer? Dat soort
een bruin café met a la carte res
taurant tot een moderne, sfeer
volle bistro met daarboven een
dito hotel. Een zaak die hij naar
eigen smaak en de wensen van
de tijd inrichtte. 'Ik ben begonnen
met een plattegrond en alles wat
binnen de vier muren stond weg
te gummen en opnieuw in te
delen. De muur er uit, de keuken
open en de bar naar voren. En
gangen. In een ontspannen sfeer,
geen gedekte tafels. Wel linnen
servetten, goed porselein en kwa
liteitsproducten. Ongedwongen,
met een scherpe prijs kwaliteit
verhouding. Een hoofdgerecht
vanaf €15,-, maar je kunt het ook
zo gek maken als je zelf wilt.'
Onlangs werden zijn inspannin
gen beloond met een derde ster
voor de hotelklassificatie.
communiceert. Het
is leuk als een gast die ik nog
nooit in het echt heb gesproken
hier gaat zitten en dat ik dan kan
vragen: hoe was je vakantie op
Aruba? Je kunt er ook collega's
mee helpen. Als je iets nodig heb,
dan kun je die vraag in je netwerk
lanceren. Bijvoorbeeld of iemand
een goede hulp weet voor in de
keuken. Het bereik is supergroot.
Je ziet dat mensen die actief zijn
De Smulpot staat aan de Binnen-
burg op een aantrekkelijke plek,
maar dat wil niet zeggen dat de
klanten vanzelf binnen lopen.
'Locatie is één ding, maar het
slaagt alleen als gasten terugke
ren. Want je hebt zelfs zaken aan
het Damrak die niet vol zitten.
Hedendaags ondernemen bete
kent dat je alle middelen moet
aanpakken die er zijn. De sfeer, de
bediening, de keuken, de produc
ten, gastvriendelijkheid en noem
maar op.
moeilijk te boven komt. Dat doet
wel wat met je. Van de spanning
had ik spierpijn over mijn hele
lichaam. Zoveel emotie kwam er
vrij. Hier staat wel alles wat ik
heb.'
'In de dagen na de brand hebben
we het hotel helemaal schoonge
maakt. Dat viel nog niet mee, want
doordat we nog een tijd lang in de
rook zaten kon
den we niet luch
ten. Gelukkig
hadden we geen
roetschade, het
stonk alleen naar
rook. Toen de
zaterdag er op
de eerste gasten
weer kwamen,
reacties. Zelfs tot op de dag van
vandaag. Dan merk je hoe gasten
met ons zijn begaan.'
Dave Huizinga vertelt enthousiast.
Een jonge, energieke ondernemer
die weet wat hij wil. Vanaf het
moment dat hij het familiebedrijf
twaalf jaar geleden overnam stop
te hij er zijn hele ziel en zaligheid
in. Hij vormde het bedrijf om van
binnen meer licht. De rest van de
zaak heb ik als het ware om de
keuken heen gebouwd, zodat
mensen kunnen zien wat er
gebeurt. De koks werken te mid
den van de gasten. Ik wilde een
zaak waar je de hele dag binnen
kunt lopen. Voor een bakkie kof
fie, om wat te vieren, een borrel,
lunch en diner, van een makkelijke
hap tot een diner van vijf of zes
Ook op het gebied van communi
catie. Dat doen wij via gedrukte
media tot het dynamische Twitte-
ren, Facebook en Foursquare.
Sociale media lopen als een rode
draad door zijn leven. 'Ze zijn een
middel om constant een bepaalde
buzz te creëren. Dat kan door
vanuit kantoor een berichtje te
sturen, maar ook door replies te
geven of een foto te delen wan
neer je ter plaatse aan het werk
bent. Er is altijd wel wat te mel
den. Als mensen in je geïnteres
seerd zijn, dan betrek je ze er bij.
Ze kunnen je volgen en ik volg
hen. Want sociale media betekent
ook aandacht geven aan je vol
gers. Geven is het nieuwe krijgen',
citeert hij Dries de Winter. 'Als je
goed bent voor je relaties, dan
hoop je dat ze ook goed zijn voor
jou. Als ik tweet dat ik ergens zo'n
leuke avond hebt gehad, dan twit-
tert diegene misschien wat aar
digs over jou. Bijvoorbeeld dat hij
hier lekkere koffie heeft gedron
ken.'
'Via sociale media
kun je heel makke
lijk interactie aan
gaan met je gas
ten. Ik weet veel
meer over hen dan
voorheen. Het kan
gebeuren dat je al
maanden van tevo
ren met elkaar
Ronald Bleeker, directievoorzitter Rabobank NHN: 'Bedrijven die goed zijn
gefocust op hun doel, presteren beter.
De Texelse economie draaide in
2012 weliswaar wat moeizamer,
maar de omzet wijkt gemiddeld
genomen niet veel af van die van
2011. Er moet wel harder voor
worden gewerkt en van bedrij
ven wordt meer inventiviteit
gevergd. 'Ondernemerschap
werpt vruchten af', kijkt directie
voorzitter Ronald Bleeker van
Rabobank NHN terug op het
voorbije jaar.
De taart is in 2012 niet groter
geworden, de verdeling wel wat
anders. Aldus de indruk van Blee
ker. Het toerisme zorgde er voor
dat effecten van de crisis hier wat
minder sterk werden gevoeld dan
elders, zoals het hier tijdens hoog
conjunctuur gemiddeld wat minder
uitschiet naar boven dan elders.
Texel trekt volgens Bleeker een
groep vakantiegangers waarvan
het welvaartsniveau wat hoger ligt
dan gemiddeld. Onder andere een
vrij constante groep senioren die
gemiddeld wat meer te besteden
hebben en de voorkeur geven aan
een drie sterrenaccommodatie.
Goed, maar niet te duur. De groep
toeristen die wat minder te beste
den heeft, die van oudsher naar
landen als Spanje en Griekenland
gaan, lijkt minder naar Texel te
komen. Seizoensverbreding werpt
nog steeds vruchten af, we zien
ondernemers die meer omzet
boekten doordat ze in het laagsei-
zoen meer binnen haalden. 'Zij
slagen er in om in een moeilijke
periode een sprong te maken. Als
dat vruchten afwerpt, dan heb ik
daar veel waardering voor dergelijk
ondernemerschap.' Bleeker signa
leert ook dat een aantal kleine
bedrijven het moeilijker heeft. Kwa
liteit van ondernemerschap is
doorslaggevend. 'Bedrijven die
goed zijn gefocust op hun doel,
presteren beter.'
De analyse die Bleeker maakte
over het toerisme levert een wis
selend beeld op. 'Bij de verhuur
van huisjes, bungalows en chalets
zien we een redelijk stabiel beeld
en een vergelijkbare brutowinst als
vorig jaar. De twee wisselende
zomers trekken wel hun wissel,
maar wat opvalt is dat een aantal
recreatieondernemers nu beter in
hun voorboekingen zitten dan een
jaar eerder. Dat biedt goede voor
uitzichten. In de hotelsector zagen
we de bezetting wat toenemen,
terwijl de prijs wat is gedaald.
Ondernemers werken hard aan hun
bezetting en gaan vaker mee met
de trend in Nederland om de prijs
te bepalen aan de hand van de
bezetting van hun hotel. De ten
dens is dat later wordt geboekt,
wat in de hand wordt gewerkt door
te stunten met prijzen of last minu
te biedingen.'
Bij de restaurants is de omzet
gemiddeld genomen gestegen, bij
de één wat forser dan bij de ander.
'Maar omzet zegt niet alles, de
kosten die ondernemers moesten
maken om mensen binnen te krij
gen waren ook wat hoger. Restau
rants moeten er meer voor doen
om "top of mind" te zijn. Er moet
harder worden gewerkt voor een
beetje extra. Texel biedt veel keus,
dat is positief.
De detailhandel ondervindt meer
concurrentie van internet. De com
binatie met stagnerende bestedin
gen maken het noodzakelijk dat
ondernemers "slimmer" inspelen
op de gewijzigde markt. "We zien
de goede ondernemers beter en
anders inkopen en samenwerking
zoeken met leveranciers. De markt
beweegt zich richting funshoppen.
Hier liggen nog kansen in de markt.
Het centrum van Den Burg moet
zich hier ook naar vormen. Het is
daarom belangrijk dat de Groene-
plaats spoedig wordt ingevuld en
er een aantrekkelijk "rondje" ont
staat.' De economie heeft ook
effect op de onroerend goed markt.
Bleeker hecht weinig geloof aan de
bewering van de gemeente
onlangs, dat de waarde van de
panden hier op niveau is gebleven.
'Texel daalt mee met de landelijke
trend, huurcontracten worden
neerwaarts bijgesteld.'
Voor bouwbedrijven is 2012 een
moeilijk jaar. Het bouwvolume is
'zeer fors' gedaald ten opzichte
van 2011. Het noodzaakte onder
nemers tot harde ingrepen, waar
door het aantal medewerkers fors
is teruggebracht. Doordat de situ
atie aan de overkant zo mogelijk
nog moeilijker is, wordt de concur
rentie van bedrijven van elders nu
sterker gevoeld dan voorheen. Het
dwingt ondernemers volgens Blee
ker kritischer naar hun kosten te
kijken, efficiënter te gaan werken
en hun logistiek kritisch tegen het
licht te houden. ZZP'ers weten zich
volgens Bleeker redelijk staande te
houden, ook door hun privé-uitga-
ven te beperken. Ze ondervinden
prijsconcurrentie van Polen, die
hier tegen laag uurtarief komen
werken. 'Je ziet dat ZZP'ers hun
uurtarief naar beneden bijstellen.'
De landbouw kijkt terug op een
jaar met een goed groeiseizoen.
Telers van pootaardappelen had
den een goede kilogram opbrengst
en wisten hun oogst over het alge
meen vóór de zeer natte herfst van
het land te krijgen. De verwachting
is dat de prijzen redelijk tot goed
worden. Overige gewassen, zoals
graan en bieten, lijken dit jaar ook
goed tot zeer goed. De herfst was
extreem nat, maar problemen ble
ven beperkt. Melkveehouders
oogsten meer ruwvoer dan een
jaar eerder, waardoor ze hun voor
raden konden aanvullen. De melk
prijs is redelijk, maar de kosten,
zoals krachtvoer en energie, zijn
behoorlijk gestegen. Per saldo is
2012 voor de melkveesector een
gemiddeld jaar.
De Texelse vissersvloot is modern
en grotendeels overgeschakeld op
het pulstuig. Hierdoor hebben ze
de brandstofkosten sterk weten te
reduceren, bij gelijkblijvende
vangsten. Dit biedt ondernemers
nieuw perspectief. De garnalenvis
serij is na een slecht jaar in 2011
hersteld in 2012, dat een uitste
kend jaar is geworden. 'Een zeer
grillige sector, morgen kan het weer
anders zijn.' Bleeker hamert op het
belang van gezamenlijke promotie.
'Texel is een sterk merk, iedereen
moet Texelpromotie op zijn voor
hoofd hebben. Blijf de collectiviteit
zoeken, zorg dat heel achter de
WV blijft staan.'
2013 wordt voor Bleeker het jaar
dat hij afscheid neemt van de
Rabobank Kop van Noord-Holland
en per 1 maart directievoorzitter
wordt van Rabobank Hoorn-Mid
den Westfriesland. Hij sluit een
periode af waarin het balanstotaal
van de bank van €900 miljoen
groeide naar €1,656 miljard in 2012
en de winst voor voorzieningen en
belastingen van €5 miljoen tot
€16.2 miljoen toenam. Roerige
jaren in de bankensector, die nog
niet ten einde lijken. Zijn advies
naar ondernemers: 'Wees scherp
en gebruik je medewerkers, zij zijn
de kracht van je bedrijf. Wij werken
hier met 185 mensen en hebben ze
gevraagd tips te geven over kos
tenbesparende én opbrengstver-
hogende maatregelen. Het heeft
een brievenbus aan ideeën opgele
verd.' Ondanks de groei, is de
betrokkenheid van de bank enorm,
aldus Bleeker. 'Lief en leed wordt
gedeeld, ook onze Texelse mensen
doen hun uiterste best om klanten
door deze rotperiode heen te lood
sen. Ik zit hier niet om linten te
knippen en heb ook moeilijke
gesprekken gevoerd. Als bank
moet je ook kijken hoe je zaken
kunt oplossen, ook buiten de
gebaande paden. Ik zeg altijd: waar
een wil is, is een omweg.'
Gerard Timmerman