s. blakborn: veertig jaar ijsbereider voordeel vlakbij panky Iwr 98* nl. w vviiixi \bikuiüfornta$oep\ Vlees Aarbonzfc kilo «oorden #2$ k ilo Suiker Vleeswaren Groente Fruit MbessenijSs\ per /so grum Sperttbotim f Bomipokket^ Ocupn polmolive shampoo P"klassie ih nu t.fïO pskBrintz 139 NU 119 funefULBrt yod*t**ht* IEdammer /«ÓP J 9ieck]bTlO,8S Amstelbter JZauaria, biet i% fles Arfjf limonade siroop a ■fleS 13J Herscbi MobOj odekock^n 14S-tuhpe^P"^^ 101 Pr looffranh+V Scbouüiur sleehts 0O' pe^r kjrcufc QjQjy slexhtf !K Sl'lil" 1/00/" ■ij ■nrmiraiiral^l (l/g iotrelWPtjtS [P V 4,88voorffiXfl lisWr 05'^ I 1 na vwr Zfv; perfUï 73 ttoer ^i*ct 4- ftttctken sleditf^!0 9 £"00fW» Westerweg 316 - hoek Ewislaan Uw boodschappen gratis thuis k 23 JULI 1975 II I $00 Fietsen weggenomen by „Het Baafje" Het is weer zover DE TUIN, UW TROTS, IN FOTO'S V -- I i 'l '■lil 4 m UITKIJKPOST Hoe wordt iemand ijsbereider? En waarom? Niet altijd doet de mens zelf zijn keuze. Heel dikwijls zijn het de omstandigheden, die voor hem beslissen. Zo ging het ook met de beer S. Blakborn. Na het overlijden van zijn vader, die postbode was, moest hij, de jongste van het gezin, de taak van kostwinner overnemen. In de landbouw werd het steeds moeilijker om geregeld werk te vinden. Dus moest er iets anders gebeuren. In Katwoude woonde een zwager, die ijsbereider was. Het leverde niet voldoende op om het gehele jaar van televen. De belangrijkste inkomsten moesten uit de boerderij van de zwager komen. De ijsverkoop betekende een prettige bijverdienste. Op het erf van de boerderij was ruimte voor 80 zitplaatsen. De mensen uit de omgeving, vooral ook uit Volendam kwamen op zomerse zondagen naar de boerderij wandelen, kochten daar een ijsje, waarvan ze op hun gemak konden zitten genieten. Toen de jonge S. Blakborn zijn vader als kostwinner moest vervangen, werd besloten het te proberen in de ijshandel. Orie ventvergunningen Op 30 juli 1935 werden hem drie ventvergunningen uitgereikt. Hij mocht ijs verkopen in de gemeenten Middel ie, Kwadijk en Warder. Aangezien hij zelf niet over een Sjsbereidplaats beschikte, mocht hij de bereidplaats van zijn zwager Honing gebruiken. Diens naam moest daarom op de ijskar vermeld worden. Ja, die ijskar. Blakborn timmerde die zelf in elkaar, geholpen door Honing, nu 76 jaar en nog Steeds ijsbereider! De heer Blakborn weet nog precies hoeveel het gekost heeft. Voor f30,— kocht hij een tweedehands bakfiets. Het benodigde hout veijgde een uitgave van f 8,25. De verf kostte f 1,50. De verdere inrichting: 2 vaten, 2 bussen, 1 schep en 1 lekbakje kostte r,totaal f 30,— bij de toenmalige leverancier Jan Land in de Daniël Stalpertstraat te Amsterdam. De heer Blakborn weet zich nog te herinneren dattoen hij met zijn zwager de bak in elkaar timmerde, een van de buurtkinderen argeloos vroeg: „Honing, wordt dat een doodkist? Nou, een doodkist werd het zeker niet, het werd een echte ijskar. Met deze kar begon de heer S. Blakborn als kleine zelfstandige ondernemer ijs te verkopen. Zelf gemaakt ijs. Door de zure appel heenbijten „Eerlijk gezegd," vertelt de heer Blakborn, begon ik er met tegenzin aan." In die dagen stond het ventersberoep niet bepaald in hoge ere. „Je liep met negotie en dat stond bijna altijd' gelijk met bedelen. Het ijsbelletje, waarmee je de aandacht van het publiek moest trekken, was voor mij een soort bedelbel." De eerste dag was heel moeilijk. Daarna wende het. Vooral toen bleek, dat de ijsverkoop niet zonder succes verliep. Warme zondagen waren goed voor twee bussen ijs. Bij minder mooi weer was één bus voldoende. Dat bleef een gok want de mix voor het ijs van zondag moest op zaterdagavond worden gekookt. Op dinsdag was er marktdag in Purmerend. Daar viel meestal een aardig daggeldje te verdienen, zelfs ondanks de handicap, dgt de veemarkt verboden terrein was voor een ijskar. Om hygiënische redenen. Oe keurmeesters van de Keuringsdienst van Waren namen toen nog geen monsters mee ter onderzoek op het laboratorium. Wel controleerden zij ter plaatse aan de bar op de reactie van Storch om na te 9aan of de mix wel goed gekookt was,. Grote bedragen gingen er toen niet om in de ijshandel, althans niet wanneer we de tegenwoordige maatstaven aanleggen. Het goedkoopste ijsje kostte 1 cent, het duurste een dubbeltje. In de zomer kon je er de kost mee verdienen, 's winters moest je alles aanpakken, wat het ook was, om het hoofd boven water te kunnen houden. Oorlog stak spaak in het wiel Tot 1942 ploeterde Blakborn op deze manier door. Toen moest hij ermee stoppen wegens gebrek aan grondstoffen. Tot 1947 lag zijn ijsbedrijfje stil. De oorlogsjaren waren heel moeilijk, zeker voor de heer Blakborn. Hij vindt het niet nodig er veel ophef van te maken, zichzelf op de borst te slaan. Hoogstens wil hij kwijt, dat de bezetters hem niet met rust lieten en dat hij de kampen in Amersfoort en Vught maar al te goed heeft leren kennen. Hij heeft het overleefd. In Middelie, in een schuur naast het pand Dorpsweg 143 vestigde hij zijn eerste eigen consumptie-ijsbereid- plaats. Dat geschiedde op 18 maart 1947. Eerst dreigden er wat moeilijkheden. De gemeente wilde geen bouwvergunning afgeven. Die kwam er pas nadat de Keuringsdienst van Waren gezorgd had voor een urgentieverklaring. Blakborn kreeg toen zelf een suikertoewijzing. In die tijd mocht men geen melk met vet gebruiken voor de ijsbereiding. Door bemiddeling van zijn zwager betrok Blakborn melk van de melkfabriek in Middelie. De wafels kwamen van de firma Jan Land. Met de hand ijs draaien Door hard werken slaagde het echtpaar Blakborn (getrouwd in 1943) erin het ijsbedrijf van de grond te krijgen. Destijds, toen Blakborn nog ijs maakte bij Honing stond de ijsmachine buiten op een betonnen plaat. Er werd gewerkt met een Husqvarna machine, die met de hand gedraaid moest worden. Het apparaat bestond uit een houten kuip, gevuld met ruw ijs en zout. In die kuip stond een zinken bus, aan de binnenzijde vertind, waarin het ijs gedraaid werd. De mix kookte men in hoeveelheden van 10 liter in een grote pan. Toen Blakborn in zijn eigen bereidplaats begon te werken, moest hij eerst ook nog met handkracht draaien. Later kocht hij een Limbeek ruwijsmachine met een inhoud van 20 liter, die met behulp van een motor werd gedreven. Voor de kermis in Oosthuizen moest men rekenen op 2 bussen ijs. Na de Tweede Pinksterdag werd 's nachts ijs gedraaid voor Pinkster-drie in Purmerend, waar de verkoop al vroeg begon. Ook aan huis werd ijs verkocht. Voor de deur stond een houten conservator met zinken binnenbus. Bovenop de deksel lag de bel. Klanten die ijs wilden kopen luidden de bel, waarna mevrouw Blakborn naar buiten kwam om de verlangde hoeveelheid uit de bus te scheppen. In 1947 kwam er een tweede bakfiets bij voor een andere ventroute. Zoetwaren kon men nog nauwelijks kopen in die tijd, ijs was daardoor een veelgevraagd artikel. In het Heilose bos In 1948 werd van de heer De Boer een vaste standplaats in het Heilose bos overgenomen. De heer De Boer had deze standplaats gedurende 40 jaar geëxploiteerd en vond het toen welletjes. Hij verkocht er zijn eigen ijs. Op deze standplaats wordt nu dus al 66 jaar ijs verkocht. Voor f 1.200,— kocht de heer Blakborn een oude auto, waarmee hij in het seizoen dagelijks naar het bos reed. Hij vertrok met een volle radiator, die 's avonds opnieuw gevuld moest worden om de terugreis te kunnen volbrengen. Op 23 maart 1950 kon de familie dank zij woningruil naar Heiloo verhuizen. De oorspronkelijke standplaatswagen (op twee wielen) werd toen vervangen door een vaste kiosk. Thans is er een ventwagen voor in de plaats gekomen, daartoe gedwongen door het euvel van de veelvuldige nachtelijke inbraken. In een ander pand Een grote ommekeer in het bedrijf van de familie Blakborn kwam in 1952, toen in Heiloo op nummer 8 aan de Raadhuisweg een woonhuis werd gekocht. In het voorgedeelte kwam een ijssalon, daarachter de bereidplaats. De Keuringsdienst van Waren verleende toestemming om in de salon ijs te bereiden. Dit geschiedde door middel van een bokvriezef met pekelbad. Het assortiment werd uitgebreid met knakworst, kroketten uit blik, limonade en snoep. Mevrouw Blakborn bereidde een en ander in twee piepkleine friteuses in de woonkeuken. Omstreeks 1955 dwong de vraag van het publiek ook patates frites te verkopen. Die bakte men zelf voor met geen andere apparatuur dan dezelfde twee friteuses. He.t bedrijf groeide echter. Na vier verbouwingen is het hele pand thans voor het bedrijf in gebruik. De familie Blakborn woont thans elders in Heiloo. Familiezaak Drie zoons van het echtpaar werken nu mee in de zaak, die vier firmanten heeft. Het werk verdelen zij onderling. IJs, frites en kroketten produceert men zelf. Er is een ruime werkkeuken. In de cafetaria annex ijssalon is altijd publiek aanwezig. Na 8 jaar achtereen alle dagen geopend te zijn geweest, heeft het bedrijf nu op donderdag een vaste sluitingsdag. De openingsuren zijn van 11 uur 's morgens (voorheen half negen) tot 12 uur 's avonds. Vraag je de heer S. Blakborn (61), die kan bogen op een 40-jarige ervaring als ijsbereider, wat volgens hem de grondslagen zijn om een bloeiende zaak op te bouwen, dan zegt hij zonder te aarzelen: netheid, vriendelijkheid en eerlijkheid. Waar hij dan meteen aan toevoegt: en lust om te werken. Voor hem geen geheim, want hij werkt al vanaf zijn 14e levensjaar. Met toestemming van de uitgever B.V. ,,'t. Koggeschip" te Amsterdam overgenomen uit „De Conservator", officieel orgaan van o.a. De Unie van IJsbereiders. KMMD0RP ga maar na leverkaas Dp laatste dagen zijn een aantal fiet sen weggenomen bij het zwembad ""ft Baafje". Ze waren niet afge sloten \.s. zaterdag begint de ierdaagse kermis "et is woei z<> ver! Aanstaande za- 'rrdiig. lit; juli. begint de jaarlijkse kei mis die op dinsdagavond, 2!) juli. duif Ken kermis met ruim vijfeli- kriiltig attrakties. riek wat wils. De keiajvis wi.reit weer gehouden op het '"'ITI'IN aan de Westerweg. ongeveer 'egonlcK er de Zeeweg. In de komende '''■.vu zal het deel van de Westerweg. kissen de Vladerackenlaan en de /'Vwog, vu,a doorgaand verkeer wor- «ftfeesj. it en Wie is er niet trots op het resultaat van zijn tuin-arbeid? Wanneer de bloemen zich dan eindelijk in volle pracht tonen, zouden we dit in foto's willen bewaren. Maar hoe leggen we dit netjes vast? Hierbij een paar nut tige aanwijzingen. Voor de zeer laag bij de grond bloei ende bloemen kan de camera het best recht naar benoden gericht ge houden worden voor een „vogelvlucht opname". Wanneer we een grote bloem tegen de achtergrond van de lucht willen fotograferen houden we de camera zo laag mogelijk en rich ten hem naar boven. De achtergrond moet zo lustig mogelijk gehouden worden. We kunnen een beet je helpen door een groot vel blauw papier ach ter de .bloesem te houden. Waarmee w e de lucht nabootsen. We kunnen het contrast van kleur rijke bloemen vergroten door ze te fotograferen tegen een donkere ach tergrond van gebladerte of een boom stam. Wanneer de zon door de bloe sem heen schijnt, tonen ze hun mooie structuur. We kunnen de dauw nabootsen door de bloemen te bespuiten met een plantenspuit.. Hen plaatselijke regen bui is snol gemaakt door iemand die een gieter boven de bloemen laat leeglopen, terwijl de foto gemaakt wordt In veel opzichten zijn snijbloemen ge makkelijker te fotograferen omdat zij tot boeketten kunnen worden samen gevoegd en omdat /ij niet aan één plaats gebonden zijn. Wanneer we gebruik maken van de automatische Kodak fristamatjic camera kunnen we zelfs iange .belichtingstijden maken. De camera past zichzelf bij het lieht- nivoau aan. In dat geval wordt de camera op een statief geplaatst en met een draadontspanner bediend. We kunnen ook een zeer aantrekke lijke compositie maken door het boe ket. in een vensteropening te plaatsen. 1 Iet binnenvallende licht zal de hel dere kleuren van de bloemen verlich ten. Wanneer we echter bloemen met pasteltinten fotograferen kunnen we de opname beter in de schaduw ma ken of in een raam aan de noordzijde van het huis. Kventueel kunnen we de bloemen pracht vergroten door de bloemen voor oen spiegel te fotograferen. Om te voorkomen dal we onszelf en de camera mee-fotograferen gaan we enigszins schuin voor de spiegel staan. De foto's kunnen we op velerlei wijze gebruiken, 's Winters kunnen we ons interieur ermee opsieren en ook kun nen we ze gebruiken voor liet maken van nieuwe tuinplannen voor het vol gende jaar. I '1 1 I KAAND0RI P SU PERMARKT Nii j '4

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 1975 | | pagina 7