Met Kerst nu eens niet fonduen, maar: GOURMETTEN MAX FACTOR HEEFT HET UITGEVONDEN; PLAVUIZEN 0PH0UTENVLOEREN LEGGEN KAN <s> <s> COTE DE NU ITS EN COTE DE BEAUNE UITKIJKPOST 14 DECEMBER 1977 Deze week demonstratie gourmetten by Albert Heyn We gaan het dit jaar met Kerst eens anders doen. We gaan niet fonduen, niet barbecuen, maar: „gourmetten". En als we gaan gourmetten, dan betekent dit dat we zelf aan tafel moeten gaan kokkerellen. En dat betekent dat we op avontuur gaan; ontdekken wat we met vlees allemaal kunnen gaan doen. En de huisvrouw zelf hoeft nu ook niet de hele dag in de keuken te staan. En als U niet weet hoe U moet starten: Albert Heijn in Winkelhof 't Loo houdt deze week een demonstratie gourmetten, waarbij de klanten zelf aan de slag kunnen, bijgestaan door een demonstratrice. Maar laten we eerst iets over het gourmetten vertellen. Wat hebben we zoal nodig? Uitgaande van vier personen hebben we twee gourmet stelletjes nodig, ieder bestaande uit twee spiritusbranders en twee panne tjes met een antikleeflaag. Geen gezeur met vet en alle eventueel ontstane narigheid vandien. Het enige wat de huisvrouw nu vooraf moet doen is een aantal vleessoorten in kleine porties klaar maken. Maar behalve vleessoorten kunnen we ook kip- of kalkoenvlees gebruiken, stevige vis en orgaanvlees als kuiken levertjes, niertjes enz. Deze vlees- en vissoorten zetten we op een paar schalen, waarbij de diverse vlees- en vissoorten door slablaadjes van elkaar gescheiden zijn. Wat zijn de overige ingrediënten die we nodig hebben? Natuurlijk sauzen. En verder: schaal tjes met boterkrullen of klontjes kruidenboter, een flesje olie, een schaaltje met dunne plakjes ontbijt spek en een schotel met groenten, die bij de bereiding van het gerecht worden meegebakken. We kunnen hierbij denken aan bijvoorbeeld uiringen, paprikaringen, plakjes tomaat, cham pignons, enz. We hebben verder kruiden nodig en fruit. En als dessert kunnen we bijvoorbeeld pannekoekjes met vruch ten maken. En tot slot is stokbrood bij het gourmetten ook nooit weg. Aan de hand van deze ingrediënten kan iedereen zijn eigen gerechtjes bereiden en gaan experimenteren. En met een oed glas wijn kan men zo uren gezellig ezig zijn met elkaar. Demonstratie De belangstelling voor gourmetten is een paar jaar geleden ontstaan, met name door de aandacht in de culinaire rubrieken van de damesbladen. Tot een echte doorbraak is het tot dusver nog niet gekomen, misschien wel door de hoge aanschaffingsprijs van een goed gourmetstel. Maar dit hoeft geen beletsel meer te zijn, aangezien Albert Heijn nu een gourmetstel tegen een zeer lage prijs aanbiedt: f 39,-. In deze omgeving zal alleen Albert Heijn in Winkeïhof 't Loo een demonstratie gourmetten verzorgen. Gistermiddag vond de eerste demon stratie plaats, en verder zal gedemon streerd worden: vandaag tussen 14.00—16.30 uur, morgenmiddag 15 december ep vrijdagmiddag 16 decem ber van 14.00—16.30 uur en vrijdagavond van 18.30—20.30 uur. De demonstratie zal verzorgd worden door mevrouw van Balen, eventueel bijge staan door de chef-slager, de heer J. de Jong. Het is de bedoeling, dat de demonstratrice niet alleen zelf aan de slag gaat, maar dat juist de klanten zelf wat gaan klaarmaken, waarbij ze advies zullen krijgen van mevrouw van Balen. En natuurlijk kan men de zelfgemaakte gerechten opeten. En bij deze demonstratie zal men merken, dat vlees dan wel de belangrijkste ingrediënt- is, maar dat zoveel verschillende andere ingrediën ten erbij gebruikt kunnen worden. Zodanig zelfs, dat ook niet-vleeseters best eens kunnen gaan gourmetten. Sinds enige tijd is het mogelijk geworden ook op houten vloeren plavuizen, tegels en natuursteen te leggen. Het Rotterdamse bedrijf Pelt Hooykaas-Elcemo B.V. brengt daar voor onder de naam Inboma-vloer- systeem een pakket op de markt waarvan latex cementmortel het belangrijkste bestanddeel is. Deze mortel wordt gestreken op een ondergrond van foamplaten die over de houten vloer wordt aangebracht. Daarna kunnen in dit bed plavuizen, tegels en natuursteen gelega worden. De nieuwe latex cementmortel is ontwikkeld in nauwe samenwerking met het Instituut voor Bouwmaterialen en Bouwconstructies TNO. Het materiaal laat zich op eenvoudige wijze aanbrengen en komt op ongeveer f 21.—per m2. Toepassing Losse planken moeten worden vast gezet en het i raadzaam de slechte te vervangen. Daarop worden foamplaten geplakt og geniet en vervolgens lijnt men de vloer uit Het speciale mengsel vancement, zand en rubberscrab (dat reeds in de juiste verhouding is voorgemengd en in zakken van 18 kg wordt geleverd) wordt in een speciekuip gestort. Daarna moet in een aparte emmer de 2-liter Elcé (vloeibare latex) leeg gegoten worden waaraan 2 liter water wordt toegevoegd. Deze vloeistof moet door de droge mortel geroerd worden. Eenmaal goed vermengd wordt het een prettig te verwerken materiaal dat zich gemakkelijk laat uitsmeren. Voordat met een troffel of plakspaan de mortel wordt uitgestreken, verdient het aanbeveling eerst even een vochtige spons over de foamplaten te halen om de aanhechting te verhogen. In het gelijkmatig uitgespreide mortelbed worden nu de tegels gevlijd. Zoals over het algemeen gebruikelijk is bij cement, moet de vloer na het gereedkomen minimaal 24 uur met rust worden gelaten. Daarna kan worden begonnen met het in wassen van de voegmortel die eveneens bij het pakket wordt geleverd. Wederom mag dan de vloer gedurende ten minste 24 uur niet worden belopen. Vloerdikte Door gebruikmaking van het Inboma- vloersysteem wordt de hoogte van de totale vloer - afhankelijk van de te gebruiken plavuis - ca. 2 cm hoger. Met een geringe morteldikte (6 mm) kan worden volstaan, het gewicht van de vloerafwerking bedraagt slechts 12 kg/m2, exclusief de tegels. Opneembaar Tegelvloeren die met dit systeem zijn aangebracht, dus op een onderlaag van foamplaten, zouden als losliggende vloeren kunnen worden beschouwd. Dit houdt in dat b.v. huurders of eigen woningbezitters de toplaag zouden kunnen verwijderen, zonder schade toe te brengen aan de bestaande onderlaag. Het Inboma- vloersysteem heeft een aantal uitstekende eigenschappen. Het is makkelijk verwerkbaar en heeft een groot hechtvermogen. Na uitharding wordt een elastische tussenlaag verkregen die de werking van de houten vloer opvangt. Het systeem is bovendien toepasbaar in de badkamer. Verwacht wordt, dat het Inboma-vloer- systeem ook een hoge geluidsabsor- berende werking zal hebben. Momen teel worden daar proeven mee genomen. Deze foto illustreert een belangrijk hoofdstuk in de geschiedenis van de medische techniek: de ontwikkeling van röntgenbuizen, die voor een groot deel plaats vonden in de universiteits- en industriestad Erlangen Hier is de sector medische techniek van Siemens gevestigd, die dit jaar kan terugblikken op een 100-jarige historie. Talrijke baanbrekende vernieuwingen op het gebied van de röntgentechniek zijn in de loop 'van die 100 jaar in Erlangen tot stand gekomen. De foto brengt deze ontwikkeling in beeld: Links de allereerste röntgenbuis: een gas-ionen-buis van vlak na de ontdekking van de 'X-stralen' in 1895. Ter vergelijking rechts een hypermoderne röntgenbuis. De hoge kwaliteit van de röntgenopname zoals die tegenwoordig vanzelfsprekend is was anno 1895 nog een onbereikbare wensdroom. U/ Ui* U/ iJy U/ tp J/ d/ O/ d/ d/ d/ d^ iL /Xs'T* /p✓p./p» 'p4s•T* 4s ^|n WIJNINFORMATIE door Rob ten Hoope BOURGOGNE-WIJNEN Het Bourgogne-wijngebied valt uiteen in de streek rondom het stadje Chablis ten noorden van Dijon en van Dijon naar Santenay, de Cöte d'Or genaamd. Bougogne-wijnen zijn veel duurder dan Bordeaux-wijnen omdat het gebied tienmaal zo klein is en omdat de vraag naar deze wijnen de laatste jaren enorm is gestegen, met name in Amerika. Bourgogne-wijnen krijgen de naam van de plaats op het gebied, enkele uitzonderingen daar gelaten. Bij Bougogne-wijnen is de naam van de handelaar erg belangrijk (bijvoorbeeld Jaffelin), zoals het Chateau belangrijk is in de Bordeaux. De beste en duursteBourgogneshebben recht op de appellation van een gemeente, daarop volgen de wijnen die de naam van een gemeente dragen, gevolgd door de aanduiding "Villages". Nog eenvoudigere wijnen hebben de appelation van de streek en de allereenvoudigste aanduidingen zijn "Bourgogne", "Bougogne-Aligoté" en "Bourgogne Passe-Tout-Grains". Voor kwaliteits-Bourgognes mogen alleen de pinot-noir druiven voor de rode wijn en de chardonnay druiven voor de witte wijn gebruikt worden. CHABLIS De Chablis-wijngaarden liggen in het noorden van de Bourgogne en leveren volstrekt droge, witte wijnen op, die een fraaie, lichtende en iets groen achtige kleur hebben. Zij zijn zeer subtiel, hebben een bekoorlijk licht bouquet en zijn van een heerlijke open frisheid. Chablis drinkt men op keldertemparatuur en kan gekom- bineerd worden met lichte visgerechten en oesters. De Cóte de Nuits is het noordelijkste gedeelte van de Cöte d'Or met als centrum Nuits Georges. Het karakter van de wijnen van de Cöte de Nuits is stoer, weelderig en mannelijk en zij hebben een prachtig bouquet. De wijnen worden gedronken vijf a zes jaar na de oogst. Uitstekend te schenken bij wildgerechten. Beaune, het prachtige middeleeuwse stadje, waar het huis Jaffelin als sinds 1816 gevestigd is, is het centrum van de Cöte de Beaune. In het noorden groeien rode wijnen van de pinot-druif, die wat soeneler en vrouwelijker zijn dandewijnenvande Cöte de Nuits. Ten zuiden van Volnay worden witte wijnen geoogst, die op keldertempera- tuur worden geschonken bij fijne visschotels. De rode wijnen schenkt men iets onder kamertemperatuur bij rood vlees en niet te zware wildschotels; ook pikante kaas smaakt er prima bij. BEAUJOLAIS Tussen de Saöne en het kleine bergland Montagne du Beaujolais ligt de vriendelijkste wijnstreek van Frankrijk: Beaujolais. Niet alle wijnen uit deze streek zijn kleine wijnen: er zijn negen wijnen die recht hebben op een appellation van eigen dorp of nauwkeurig afgebakend gebied. Deze appellation-wijnen zijn soepel en helderrood van kleur hebben enkele jaren rijping nodig. De eenvoudige Beaujolias-wijnen drinkt men vrij snel na de oogst. Men denke hierbij aan de Beaujolias primeur, die slechts zeer 4^ 4/ 4/ 4' 4* 4* 4^ 4* 4* 4" 4* 4^ 4^ 4^ 4^ 4^ 4* 4^ 4^ 4^ sP .p ^p &p 4 4 T* 4s 'T* 4S4S4>4^4S 4s4s4'*4s4%4*4%4*4^'T»^n>4^^,»^ri,^/r*4V/f»4s7|s.^|s,^J|^ 8 kort hebben meegegist waardoor de wijn weinig tannine heeft, hetgeen inhoudt dat de wijn niet lang houdbaar is. Beaujolais drinkt men over het algemeen koèl of iets onder kamer temperatuur bij de wat betere kwaliteiten. Kombineren met rood vlees, kip en kaas. COTES DU RHONE Even ten zuiden van Lyon beginnen langs de Rhöne-oevers de wijngaarden van de Cötes du Rhone. Zij strekken zich uit tot voorbij Avignon. De wijnen zijn stevig, vurig, rijk aan kleur en bevatten veel alkohol. De bekendste wijn uit de Cötes du Rhone is ongetwijfeld de Chateauneuf du Pape, afkomstig uit het kleine, gelijknamige dorp met zijn oude rui'ne van een middeleeuws pauselijk zomerverblijf. De wijnen uit Chateauneuf du Pape zijn dieprood en hebben een kruidig en vurig karakter. Andere, hoogwaardige Cötes du Rhone wijnen zijn die uit Tain, Hermitage, Saint Joseph, Tavel en Lirac (rosé's), Gigondas en Cornas. De rode wijnen uit deze streek drinkt men iets onder kamertemperatuur, terwijl de witte koel en de rosé's iets gekoeld gedronken worden. De rode wijnen voldoen het best bij kruidige vleesschotels en wild, pittige kaas. De witte wijnen bij paté en koud vlees of kruidige visgerechten. De rosé's bij kip, konijn, koud vlees, varkensvlees en kruidige visschotels. VOORKOM WINTERSCHADE AAN PLEZIERVAARTUIGEN Velen kunnen het zich misschien moeilijk voorstellen, maar de komende winter zou ons wel weer eens een vorst van enige betekenis kunnen brengen. Eigenaren van pleziervaartuigen kun nen in dat geval geconfronteerd worden met vorstschade aan hun dierbare bezit. Een vervelende schade, die met betrekkelijk eenvoudige voorzorgsmaatregelen voorkomen kan worden. Maar schade, die zelfs als men verzekeringsdekking heeft wel eens NIET VERGOED zou kunnen worden IN HET GEVAL VAN VERRE GAANDE ONZORGVULDIGHEID. Maar of het nu gaat vriezen of niet, in ieder geval moeten de watersporters er aan denken, voordat zij hun schepen voor de overwintering achterlaten, zoveel mogelijk losse spullen van boord te halen. Ook in de winter wordt er veel gestolen. Vaak blijven kostbare voorwerpen maandenlang onbeheerd achter. Radio's, T.V.'s. maar ook buitenboordmotoren zijn dikwijls zo voor het grijpen! Zeilen, zwaarden, aangehangen roer bladen, kussens en natuurlijk kleding, slaapzakken e.d. kan men beter ook mee naar huis nemen. Daarna kan men maatregelen nemen om zijn schip onbeschadigd door de winter te loodsen. Hieronder volgen een aantal algemene tips ter voor koning van vorstschade aan het vaartuig: -Raadpleegde werf of jachthaven waar het schip zijn winterstalling heeft. Deze mensen hebben een ruime ervaring met de behandeling van schepen en motoren. Ze zijn bovendien ter plaatse goed bekend met de omstandigheden bij een strenge vorst, hetgeen vooral van belang is voor de schepen die in het water overwinteren. - Het verdient aanbeveling de beno digde werkzaamheden vroegtijdig uit te voeren. Een vorstperiode kan zeer plotseling invallen en voordat men er erg in heeft kan de vorst ernstige schade hebben toegebracht aan de boot. NIEUW! MAXI—LASH DE 24-UURS MASCARA. Een mascara die 24 uur lang mooie volle wimpers geeft. Waar U mee kunt slapen om met sprekende ogen op te staan. Nee: we maken geen grapjes! Werk ermee. Trim er mee. Zwem ermee. Geniet ermee. Maxi-Lash, de 24-uurs mascara is waterproof. Vlekt niet. Klontert niet. Probeer het maar! (prijs f 4,95). NIEUW! MAXI—FROST. DE DUURZAME OOGSCHADUW. Fluweelzacht, deze nieuwe oogscha duw. De crèmeachtige samenstelling bevestigt de schoonheid van Uw ogen voor uren en uren. 8 Fantas tisch mooie tinten - ook in parel moer. (prijs f 4,95). NIEUW! MAXI—MOIST DE DAUWFRISSE LIPSTICK. Nieuw zijn de modieuze kleuren, nieuw de 83 procent vochtverrij- king. Houdt Uw lippen dauwfris en zoveel zachter. Natuurlijke fris heid in 16 prachtige kleuren. (prijs f 4,95). NIEUW! MAXI—GLOW. HET 8-UURS BLOSJE. Crème laat zich zoveel makkerlij- ker aanbrengen. Poeder blijft zo veel langer mooi. Daarom poeder crème. Een blush die 8-uur lang de meest tedere blosjes geeft. 4 Geraffineerde tinten. (prijs f 4,95). NIEUW! MAXI—FRESH. DE 8-UUR MAKE-UP. De puur natuurlijke tint blijft 8 uur lang de teint verlevendigen. Licht- luchtig is deze bijzondere make-up, met verfrissende vochthoudende werking. 6 Kleurnuances. (prijs f 4,95). NIEUW! MAXI-WEAR DE KIENE NAGELLAK De nagellak is extra hard, blijft dus bijzonder lang zitten. Laat zich vlug en gemakkelijk aanbrengen. U mag het flesje gerust laten vallen. De na gellak kan er niet uitvloeien, omdat er een veiligheidsringetje in de fles zit. (prijs f 3,95). AL DIT CHARMANTE NIEUWS VAN MAX FACTOR HEET MAXI. MAXI IS UITSLUITEND VER KRIJGBAAR BIJ DROGIST, PAR FUMERIE EN WARENHUIS. a) MOTOR MET EEN DIREKT KOELSYSTEEM (buitenwater door motor). Buitenboordkraan openen. Alle aftap- punten openen, (zie instructieboekje) Motor en leidingen zorgvuldig water- vrij maken. b) MOTOR MET EEN ZOGE NAAMDE KIELKOELING. Controleren of het antivriesgehalte voldoende is om 25 gr vorst te kunnen weerstaan. Zonodig bijvullen. Con trole is mogelijk met een anti- vriesweger of door een monster te nemen en dit monster in een garage te laten wegen. Indien de koeling ge schiedt door middel van koelvloeistof is dit niet nodig. c) MOTOR MET KOELSYSTEEM D.M.V. EEN WARMTEWISSELAAR. Buitenboordkraan openen. Buiten watercircuit zorgvuldig aftappen (zie instructieboekje) en motorkoelwater controleren op voldoende antivries-» gehalte (zie onder b.Indien de koeling van de warmtewisselaar geschiedt door middel van koelvloei stof is dit niet nodig. Heeft de motor een uitlaatsysteem met waterinjectie in de uitlaatpijp, dan ook de uitlaatleiding en eventueel waterslot (waterlock)-demper water- vrij maken. Ook is het raadzaam een prop in de motoruitlaat te slaan, zodat langs die weg geen vocht in de motor kan doordringen. Vergeet echter niet deze prop weer te verwijderen bij het weer vaarklaar make ?'in het voorjaar. In 1975 ging er in de cosmetica-branche een bedrag om van ruim f 900 miljoen en dat binnen zeer korte tijd de 1 miljard grens overschreden zal worden, lijkt een voorspelling die stellig uit zal komen. Vrijwel iedereen heeft met cosmetica te maken, al zouden we het alleen maar hebben over zeep, tandpasta e.d. Van jong tot oud, van arm tot rijk, mannen en vrouwen, iedereen gebruikt cosmetica. Het cosmetica-verbruik is geweldig toegenomen, vooral als we bedenken dat de totale omzet van ca. 25 jaar geleden nog maar 45 miljoen bedroeg. MAX FACTOR DOORBREEKT DE IMPASSE OP DE COSMETICA- MARKT Aan de andere kant. moet de cosme tica-branche toch ook weer enigs zins op haar tellen passen. Jarenlang was alles maar mogelijk. Steeds meer nieuwe merken werden uitge bracht - de prijs deed er weinig toe, Want hoe voornamer de cosmetica- huizen en hoe duurder de produk- ten, hoe groter het geloof. Gevolg: een overbezetting van de markt van de dure merken. (De „dure" top van de cosmetica-markt omvat 15 procent van de totale cos metica-markt). Te veel merken zijn er in de „gou den top". Een situatie die onhoud baar wordt nu ook het publiek zo veel kritischer wordt. Want steeds minder wordt het geloof in mythe en illusies. Steeds groter de vraag naar goede produkten voor 'n rede lijke prijs. En Max Factor is aktief, Max Fac tor staat dan ook nummer twee op de Nederlandse cosmetica-markt - en zelfs nummer één in de midden prijsklasse. HIER IS MAXI. Er zijn bijzonder veel vrouwen in Nederland die ervan overtuigd ra ken dat goede make-up helemaal niet duur hoeft te zijn. En Max Fac tor is het hier volledig mee eens. Deze vrouwen komt Max FaGtor ge heel tegemoet met de nieuwe MA- XI-LIJN. En dat betekent: Maxima le schoonheidsverzorging. Met de 24-uurs mascara. De dauwfrisse lip stick. De 8-uurs make-up. En méér, méér, méér! - Men dient zich ervan te overtuigen dat de ligplaats van de boot ook bij strenge vorst voldoende veilig is of het schip wat betreft vorm en constructie tegen de druk van het ijs bestand is. Een rondspant of S-spant zal in het algemeen omhoog vriezen, een knikspantschip kan bij hevige vorst ingedrukt worden. - Houten schepen kan men beter nooit in het water laten overwinteren. Vorst kan dan erg veel schade toebrengen. - Laat geen flessen of blikken in de boot achter, in geval van stukvriezen kan dit een enorme smeerboel veroorzaken. - Neem gedurende de winterperiode af en toe poolshoogte. Aan de technische installatie van het schip kan zelfs een lichte vorst ernstige schade toebrengen. Denk daarbij maar eens aan een stuk- gevroren motorblok. Binnenkort zullen er moeilijke tijden aanbreken voor bankrovers, wanneer een idee van de Zweed Stig Oedergren in produktie wordt genomen. Samen met Siemens en twee Zweedse firma's heeft hij een nieuw soort container voor geldtransporten ontwikkeld waarvan het kardinale punt de inwendige beveiligingis. Probeert namelijk een onbevoegde de aan twee kanten van veiligheidssloten voorziene trommel te openen, dan ontbrandt er in het inwendige een soort miniatuur vuurwerk. De elektronische ontsteekinrichting (van Siemens) laat een pyrotechnische capsule exploderen en in een fractie van een seconde wordt er onder hoge druk een rode chemische vloeistof over alle bankbiljetten gesproeid. Daardoor worden ze ontuitwisbaar gekleurd, zodat ze voor de rovers volkomen onbruikbaar worden. DE MAXI-LIJN Enkele tips: j* Motoren: zorg dat het gehele koelsysteem vrij van water is. Bij gesloten koelsystemen zorgen voor een voldoende antievriesgehalte. Buitenboordmotor: naar dealer brengen voor winterbeurt. Indien men meent dit zelf te kunnen opknappen, lees dan wel het instructieboekje goed door! Ingebouwde motoren: een inge bouwde motor door de dealer winterklaar laten maken. Wanneer men dit zelf gaat uitvoeren, raadpleeg dan het instructieboekje! Belangrijke punten zijn: Deze veiligheidstrommel - er bestaat alleen nog maar één prototype van - kan door de geldvervoerders gemakkelijk worden gedragen en kan ook, precies als de gebruikelijke patronen, in een buispostinstallatie worden verzonden. Daarmee komt deze nieuwe ontwikkeling tegemoet aan de trend, die voor steeds meer banken uit veiligheidsoverwegingen wordt gevoerd, namelijk het inrichten van hun kluizen op een aanzienlijke afstand van de voor het publiek toegankelijke leas- en loketruimten.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 1977 | | pagina 16