II Wij maken nu ook geheel massief eiken keukens. Kleurendocumentatie hebben wij niet nodig, want de keuken wordt naar Uw eigen idee en ontwerp geheel op maat gemaakt. Wij vinden nl. dat naast kwaliteit óók de prijs een belangrijk woordje meespreekt. grenen prachtig aa Tevens te leveren in: GEHEEL MASSIEF GRENEN Abdijmeubelen I 1 RIQUËWIHR Ackertoerb ^CAP JS iHEIPi RUSTIEKE EIKEN BOEREN MEUBELEN assief nbieden DE WIJNGAARDEN VAN DE ELZAS MÊM FabriekNijverheidsweg nr. 2 - Industrieterrein - telefoon 335871 Showroom Ewislaan 32 tel. 334077 J> VISI INFORMATIEBULLETIN -r -^1- IJ- 1978 UITKIJKPOST 13 SEPTEMBER 1978 Va h& 1$ waan! Oordeelt U vóóral Zelf p het maal. joede rtvast Dn bij uit al ig 'ns avon- Stichting Voorlichtings Instituut voor Suikerverwerkande Industrie (VISI) iln de afgelopen maanden hebben we in onze informatiebulletins regelmatig aandacht besteed aan het werk van de mondhygiëniste. Meestal waren dit kleine stukjes tekst die steeds een klein gedeelte van haar beroep belichtten. In dit bulletin vatten wij deze stukjes samen en hopen u zodoende een compleet overzicht van het werk van een mondhygiëniste te geven. Daarnaast gaan we dieper in op het effect van monghygiëne ter voor koming van cariës. De Mondhygiëniste Iedereen kent de tandarts en zijn assistente. Beiden hebben hun taak in het tandheelkundige team. De laatste jaren is dit team uitgebreid met de mondhygiëniste. Meestal is het een vrouw, maar er zijn ook mannen die dit nieuwe beroep uitoefenen. Binnen dit team neemt zij een geheel eigen positie in. Sommigen menen dat zij een veredelde tandartsassistente is. Maar dat denkbeeld is absoluut onjuist. Mondhygiënste is een be schermd beroep op het gebied van preventie. Waar werkt de mondhygiëniste? Er ziin op dit moment zo'n 400 mondhygiënistes in Nederland. Te weinig, maar het aantal groeit gestaag. We komen haar op verschil lende plaatsen tegen: —in particuliere, gemengde en groeps- praktijken; —bij de schooltandverzorging (voor lichting aan kinderen); —bij de gehandicaptenzorg (mensen die hun eigen gebit niet kunnen reinigen). —in leger; luchtmacht en marine; —bij specialistische praktijken; —in ziekenhuizen (afdeling mondheel- kunde); —bij de opleiding mondhygiënistes: gebit goed verzorgt, kan volstaan met twee bezoekjes per jaar aan de mondhygiëniste. Iemand die waarde hecht aan een erg mooi gebit kan ook Het vaker gaan. werk aan hel ak te ge- ilaten- ei stal wordt ze weinig ent heeft anderzoel proef met verwack chtslibben n minde! it van berekend oeler. twee liter 00.000 kg d-Holland ,ter 680,- e stroom- gebruikt de renta- een nn- uikt, bijv; Het voorkomen van ziekten (preventie) Voorlichting over verzorging van tanden, kiezen en tandvlees vormt de hoofdzaak van haar werk. De tandarts heeft er meestal te weinig tijd voor. paar komt bij dat pas de laatste jaren het vak voorlichting deel uit maakt van de opleiding van de tandarts. De mondhygiëniste is juist op het terrein van de voorlichting goed thuis. Zij kan u, helpen met nuttige informatie. Veel ziekten zijn te voorkomen; dat geldt zeker voor cariës (tandbederf: gaatjes in tanden en kiezen). En helemaal voor tandvleesontstekin gen; Mondhygiëne is de oplossing belangrijkste is zelfwerkzaamheid Pe enige manier om cariës en landvleesontstekingen goed en blij- vend te lijf te gaan, bestaat uit zelfwerkzaamheid van de mensen, iedereen kan zelf het beste de eigen ^{jden en kiezen controleren en schoonhouden door een reeks eenvou- jhge handelingen. De mondhygiëniste het iedereen leren. —bij afdelingen van tandheelkundige subfaculteiten; Het werk van de mondhygiëniste Een mondhygiëniste houdt zich o.a. met de volgende werkzaamheden bezig: —het geven van poetsinstructies; mondonderzoek, het bepalen van de toestand van het gebit, het tandvlees, etc.; het maken van afdrukken van het gebit. Met deze afdrukken kan de tandarts of tandtechnieker verder werken —het maken van röntgenfoto's waarop men kan zien hoe het gebit er in de kaak uitziet. —het met speciale instrumenten verwijderen van allerlei aanslag: tandsteen, aanslag van roken, wijn, thee, etc. —het polijsten van tanden, zodat ze er mooi uitzien en glad worden. Hierdoor komt er minder gemakkelijk plak op. Verder het polijsten van vullingen zódat ze beter „aansluiten", —het aanbrengen van middelen die tandbederf afremmen, zoals fluoride- gelée en vloeistof met speciale lepels. In veel gevallen worden nieuwe patiënten dfoor de tandarts eerst naar de mondhygiëniste verwezen. Bijvoor beeld voor instructie over tanden poetsen en voor het verwijderen van tandsteen en aanslag. In andere gevallen rondt zij het werk van de tandarts af (polijsten van vullingen). Soms stuurt de tandarts de patiënt tussendoor een of meer malen naar de mondhygiëniste. Kortom: de mond hygiëniste is een belangrijke partner in het tandheelkundige team, met een geheel eigen functie. De behandeling De mondhygiëniste maakt zelf afspra ken met de patiënt. Een behandeling duurt tussen de twintig minuten en één uur. De mondhygiëniste doet geen pijnlijke ingrepen, al maakt zij gebruik van dezelfde stoel als de tandarts. De behandeling is voor ziekenfonds patiënten kosteloos. Iemand die ziin van de mondhygiëniste heeft naast een medische ook een cosmetische kant: De mondhygiëniste zorgt voor een mooi en gezond gebit. Voor veel mensen is een kunstgebit een schrikbeeld. Deze mondhygiëniste kan helpen om dat te voorkomen. Poetsles Een onderdeel van de mondhygiëne is het tandenpoetsen. Het is zoiets als het dichtmaken van veters, een handigheidje dat men echt even moet leren. Ook volwassenen krijgen poetsles. Het is even wennen om als een kind instructies te krijgen. Maar het resultaat van de les is wel de moeite waard. Goed poetsen is heel belangrijk om tandbederf en tand vleesontstekingen te voorkomen. De opleiding van de mondhygiëniste Mondhygiënistes hebben een zware opleiding achter de rug. Twee volle jaren dagopleiding maken jonge mensen, vnl. vrouwen, geschikt voor dit verantwoordelijke, paramedische beroep. Een overvol lesprogramma, waar naast theorie veel aandacht wordt besteed aan praktijkoefening. De monghygiëniste krijgt de volgende vakken: Anatomie, histologie, fysio logie, fysiologische chemie, bacterio logie, farmacologie, pathologie, voe dingsleer, algemene tandheelkunde, preventieve tandheelkunde, parodon tologie, röntgenologie, sociale tand heelkunde, tandheelkundige voorlich ting en opvoeding (psychologie, sociologie) en mondhygiëne. Er zijn vier opleidingen in Nederland: Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Rijksuniver siteit Utrecht en Katholieke Universi teit Nijmegen. Totaal studeren er per jaar ongeveer 80 nieuwe mondhygiënistes af in Nederland. Eigenlijk zijn dat er te weinig, want de behoefte is groot. Groot onderzoek naar effect van mondhygiëne Kort geleden werden de resultaten gepubliceerd van het tot nog toe grootste onderzoek naar het effect van mondhygiëne. Maar liefst 1.100 schoolkinderen in leeftijd variërend tussen 7 en 16 jaar werden gedurende 3 jaar onderworpen aan een mond hygiëne programma. In tegenstelling tot eerdere onderzoeken werden slechts om de 3 weken mondhygiëne instructies, professionele reiniging en fluoride-applicaties gegeven. De con trolegroep bestond eveneens uit 1.100 kinderen, die om de 2 weken met een fluorideoplossing spoelden. Op deze manier kon bij vergelijking tussen de twee groepen duidelijk het effect van de mondhygiëne naar voren komen. Uit de uitkomsten van het onderzoek blijkt duidelijk, dat het cariës-preven- tieve effect van fluoriden aanzienlijk kan worden verhoogd wanneer daar naast ervoor wordt gezorgd, dat de mondhygiëne verbetert. Vooral bleek, dat veel minder cariës optrad bij de contactvlakken tussen tanden en kiezen. Een goede mondhygiëne, waaronder gebruik van tandzijde en tandenstokers, bleek de cariës zeer sterk terug te dringen. Aan het eind van het onderzoek was de gemiddelde cariës-reductie bij de testgroep maar liefst 51 procent en kwamen tandvleesontstekingen zelfs 73 procent minder voor. Een programma, waarbij de mondhygië niste de kinderen slechts éénmaal per 3 weken zag, had al zo'n sterke verbetering van de gebitstoestand tot gevolg! D'66 De afdeling Heiloo-Limmen van D'66 zal op 18 september a.s. een openbare vergadering houden in „De Oude Herberg", Kennem er straat weg 97, Heiloo. Aanvang 20.00 uur. Op de agenda staat o.a. een diskussie over de grondslagen van D'66, een jongerenorganisatie binnen D'66 en een diskussie over de problematiek van de samenwerking met andere partijen in Europese i.v.m. de verkiezingen voor het Europese Parlement in juni 1977. Ook zal Bram Hoogland verantwoor ding afleggen over de collegevorming in Heiloo. Zowel leden als belangstel lenden zijn op 18 september a.s. welkom. CE OOYAU DE L'ALSACE Voor de oogst wordt de rijpheid aan de hand van het suikergehalte bepaald. Is de norm (^suiker) oké, dan mag men volgens de Franse wijnwet oogsten. Men mag wel na de vastgestelde datum oogsten maar niet ervoor. De grote Elzas wijnnhuizen kopen op kontrakt van de kleine wijnboeren de druiven trossen op en persen ze zelf. Dit in tegenstelling tot andere wijngebieden want daar verhandelt men jonge wijn. Als men de tijd rijp acht kunnen de oogstwerkzaamheden beginnen. In de wijngaarden worden de druiven geoogst en verzameld in plastic emmers. Daarna worden zij nog ongeperst overgebracht naar houten kuipen (met een inhoud van ongeveer 200 kg.). Op dezelfde dag nog gaan ze naar ae wijnlezersmanden, waar men het gewicht kontroleert, de mate van rijpheid aan de hand van het suikergehalte kwaliteitskeuring Het persen wordt op dezelfde dag verricht en daarbij worden de verschillende sappen van elkaar gescheiden gehouden. Dan wordt het sap afgegoten (gedurende ongeveer 12 tot 18 uur) om het bezinksel en de onzuiverheden te verwijderen. Vervol gens wordt het licht gezwaveld om te voorkomen dat de gisting te snel of te wild verloopt. De most wordt in houten fusten of in stalen cuves gepompt om daar langzaam en volledig te gisten. Daarna wordt het grove zaksel afgetapt, zonder toetreding van lucht. De nieuwe wijn blijft in houten fusten of stalen cuves tot hij voor de tweede maal wordt afgetapt en daarbij gefiltreerd door middel van filters bestaande uit platen van kiezelmergel (Kieselgur), alvorens gebotteld te worden, hetgeen onmiddellijk daarna geschiedt. Opslag in flessen 6 maanden tot een jaar, afhankelijk van de kwaliteit en het jaar, voordat hij naar de grossier wordt vervoerd, of naar het agentschap in het buitenland (voor Nederland Wumerink Muller! De Elzasser wijnen worden uitsluitend op fles verhandeld. Iets over de etiketten- vermelding. Men vermeldt in de Elzas niet de namen van de plaatsen waar ze vandaan komen, maar de druivensoort, die ze voortbracht, al of niet aangevuld met plaatselijke benamingen. jËr bestaat in de Elzas een hele serie enkele druivensoorten waarvan elk gebied zijn eigen gebied en cultuur vereist. En nu enkele uitvoerige beschrijvingen die het U mogelijk zullen maken gemakkelijker de verschillende soorten van elkaar te onderscheiden: De Chasselas Een lichtgroene, vlezige druif, die een lichte wijn levert welke aangenaam is om te drinken, de tafelwijn voor iedere dag die meestal per liter of per karaf wordt verkocht. Geen export. De Sylvaner De druif is harder groen en kleiner; levert een tafelwijn, droog, licht, fris, fruitig, dikwijls parelend, zeer aan genaam, wordt gaarne gedronken. Hij gaat bijzonder goed samen met hors d'oeuvre, vis, schaaldieren, vlees schotels en zuurkool. Voor de vaklieden is hij de „Jonge Dame" (La Demoiselle). Ongeveer 10 procent van de wijngaarden is beplènt met de PINOT BLANC, is een wijn van superieure klasse - die sonïs „Clevner" wordt genoemd - goed uitgebalanceerd, goed opgebouwd, soepel en met een niet ingewikkelde van de vier grote wijnen van de Elzas. Hij heeft een typisch muskaatachtig bouquet en hij wordt het meest gewaardeerd op het uur van het aperitief. Toch kan hij, wanneer hij zeer goe van een goed jaar is2 zeer g< geschonken worden bij vis, of zelfs bij een niet te zoete toespijs. Het is een zeer originele Mijnheer, die men verguist of die men hemelhoog prijst; het is alweer een kwestie van smaak en van gevoelLaten wij hem de „Kroonprins" (Prince Héritier) noe men. De TOKAY D'ALSACE tenslotte, die verkregen wordt uit het druivenras PINOT GRIS is een variëteit van de PINOT, welke een koppige, pittige én fluweelachtige wijn geeft, waarvan de. warmte te vergelijken is met die van de Grands Bourgognes. Hij smaakt wijn ten opzichte van prijs en kwaliteit, ook om zo op een zomeravond te drinken. De RIESLING heeft een kleine, groene, dikke druif en levert een droge, volle wijn van zeer goed ras, flink fruitig en met een fijn en opmerkelijk bouquet. Daar hij in volmaakte harmonie alle goede kwaliteiten van een fijne Elzasser wijn in zich verenigt, is de RIESLING onloochenbaar de „Koning van de wijnen van de Elzas" (Roi des vins d'Alsace). Hij vormt een bijzonder heerlijke kombinatie met vis, oesters, schaaldieren, varkensvlees, foie gras, wit vlees, zuurkoolschotels en kaas. De GEWUERZTRAMINER is de best bekende van de druivensoorten van goede kwaliteit. Dit is een wijn waardoor men verliefd wordt op de Elzasser wijnen. De druif is een roze, licht gestreepte bes, die een zachte harmonische en volle wijn geeft. Het wonderlijke bouquet dat de neus vergast en de mond vervult is er de kenmerkende eigenschap van. Het is de geboren verleider, de Don Juan, de perfekte Gentleman. Hij is de „Keizer" (l'Empereur) van de wijnen van de Elzas. Voor tussengerechten, kaas en zoetigheden is hij de volmaakte begeleider en hij zet luister bi aan alle grote recepties en aan het slot van deftige banketten. De MUSCAT in haar mooie roze/rode kleed is de droogste en de minst heerlijk bij fijn vlees, sappig gebraad, wild en foie gras. Het is de „SULTAN". Dit zijn dus onze voornaamste druivenrassen. Hieraan kunnen wij voor de volledigheid nog aan toevoegen, dat in overeenstemming met de wet op de Elzasser wijnen, een melange van twee edele wijnsoorten EDELZWICKER wordt genoemd. Dan is er de Rosé d'Alsace van de Pinot Noir. We kunnen hem rustig een der beste rosé wijnen ter wereld noemen. Bij alle gerechten te serveren, doch niet te koud. Als de schillen van de Pinot Noir een week langer meegisten, krijgen we de Rouge d'Alsace, een wat lichtrode wijn die zeer soepel drinkt, fijn bij vleesgerechten. Plaats van herkomst en naam van de producent Wij moeten inmiddels Uw aandacht vestigen op het belang dat men moet hechten aan de plaats van herkomst van de verschillende Elzasser wijnstokken en van de naam van de producent die de wijnen in de handel brengt. Het is dus zeer wel mogelijk dat een Riesling of een Gewürztraminer, die op een wijnkaart worden genoemd, afkomstig kunnen zijri uit TH ANN in net uiterste zuiden van het wijnland, of van een 100 km. noordelijker gelegen plaatsje, of van één van de wel 300 wijnplaatsen, die de Elzas rijk is. Het kan evengoed een wijn zijn van een beroemde helling als een wijn uit de vlakte. Het is duidelijk dat hun innerlijke waarde verschillend kan zijn, afhankelijk van de plaats waar zij zijn voortgebracht, de geologische samenstelling van de bodem waarop zij zijn gegroeid en de zorg die is besteed aan de wijn bereiding. Hieruit volgt dus dat dit wijnen van zeer hoge kwaliteit kunnen zijn, of integendeel van heel bescheiden stand, afhankelijk van de streek van het Elzasser wijnland waar zij vandaan komen. Wanneer wij hier wat verder op ingaan, kunnen wij zeggen dat de SYLVANER het best ttijn recht komt vooral bij de Neder-Rijn - in het gebied van BARR - en bij de Boven-Rijn in de streek die ten zuid-oosten van ROUFFACH ligt. De MUSCAT slaagt het best in de wijnbergen van VOEGTLINGS- HOFFEN, RIQUËWIHR en RIBEAU- VILLE. Wat de RIESLING betreft, deze heeft vooral zijn lievelingsplekjes op de hellingen van RIQUEWI1 HUNAWIHR, 5 ZELLENBERG en RIBEAUVILLE. Ook bij ogenschijnlijk eenvoudige storingen in elektrische installaties is het dikwijls moeilijk om de fout op te sporen. Is bij een leeslamp, die ondanks het indraaien van een nieuwe gloeilamp toch niet wil branden de draad onderbroken, maakt de fitting misschien niet goed contact, of staat er geen spanning op het stopcontact? Staat de batterijspanning in de auto op de aansluitpunten van de achterruit-verwarming of is de verhittingsdraad misschien defect? Waarom wil de modeltrein niet rijden en waar zit ergens de stroomonderbreking? Al deze fouten kunnen gemakkelijk worden gelokaliseerd met de eenvoudige tester die op de foto staat afgebeeld. Ook voor de vakman kan het van pas komen voor het testen van elektronische schakelingen of componenten en voor het opsporen van fouten. De nieuwe 'Combitester' van Siemens geeft niet alleen (zoals het vroegere model) door het oplichten van een lampje (LED) aan of ergens spanning op staat, maar kan ook verbindingen testen, zodat kan worden vastgesteld of een verbinding al of niet verbroken is. De tester is bruikbaar voor spanningen tussen 4,5 en 380 V, zowel wisselstroom als gelijkstroom. Bij batterijen kan bovendien nog de polariteit worden vastgesteld.

Kranten Regionaal Archief Alkmaar

Uitkijkpost : nieuwsblad voor Heiloo e.o. | 1978 | | pagina 9