II
Wij maken nu ook geheel massief eiken keukens.
Kleurendocumentatie hebben wij niet nodig, want
de keuken wordt naar Uw eigen idee en ontwerp
geheel op maat gemaakt.
Wij vinden nl. dat naast kwaliteit óók de prijs een
belangrijk woordje meespreekt.
grenen
prachtig
aa
Tevens te
leveren in:
GEHEEL
MASSIEF GRENEN
Abdijmeubelen
I
1
RIQUËWIHR
Ackertoerb
^CAP
JS
iHEIPi
RUSTIEKE EIKEN BOEREN MEUBELEN
assief
nbieden
DE WIJNGAARDEN VAN DE ELZAS
MÊM
FabriekNijverheidsweg nr. 2 - Industrieterrein - telefoon 335871
Showroom Ewislaan 32 tel. 334077
J>
VISI INFORMATIEBULLETIN
-r -^1- IJ-
1978 UITKIJKPOST
13 SEPTEMBER 1978
Va h& 1$ waan!
Oordeelt U vóóral Zelf
p het
maal.
joede
rtvast
Dn bij
uit al
ig 'ns
avon-
Stichting Voorlichtings Instituut voor
Suikerverwerkande Industrie (VISI)
iln de afgelopen maanden hebben we
in onze informatiebulletins regelmatig
aandacht besteed aan het werk van de
mondhygiëniste. Meestal waren dit
kleine stukjes tekst die steeds een
klein gedeelte van haar beroep
belichtten. In dit bulletin vatten wij
deze stukjes samen en hopen u
zodoende een compleet overzicht van
het werk van een mondhygiëniste te
geven.
Daarnaast gaan we dieper in op het
effect van monghygiëne ter voor
koming van cariës.
De Mondhygiëniste
Iedereen kent de tandarts en zijn
assistente. Beiden hebben hun taak in
het tandheelkundige team. De laatste
jaren is dit team uitgebreid met de
mondhygiëniste. Meestal is het een
vrouw, maar er zijn ook mannen die
dit nieuwe beroep uitoefenen. Binnen
dit team neemt zij een geheel eigen
positie in. Sommigen menen dat zij
een veredelde tandartsassistente is.
Maar dat denkbeeld is absoluut
onjuist. Mondhygiënste is een be
schermd beroep op het gebied van
preventie.
Waar werkt de
mondhygiëniste?
Er ziin op dit moment zo'n 400
mondhygiënistes in Nederland.
Te weinig, maar het aantal groeit
gestaag. We komen haar op verschil
lende plaatsen tegen:
—in particuliere, gemengde en groeps-
praktijken;
—bij de schooltandverzorging (voor
lichting aan kinderen);
—bij de gehandicaptenzorg (mensen
die hun eigen gebit niet kunnen
reinigen).
—in leger; luchtmacht en marine;
—bij specialistische praktijken;
—in ziekenhuizen (afdeling mondheel-
kunde);
—bij de opleiding mondhygiënistes:
gebit goed verzorgt, kan volstaan met
twee bezoekjes per jaar aan de
mondhygiëniste. Iemand die waarde
hecht aan een erg mooi gebit kan ook
Het
vaker gaan.
werk
aan hel
ak te ge-
ilaten- ei
stal wordt
ze weinig
ent heeft
anderzoel
proef met
verwack
chtslibben
n minde!
it van
berekend
oeler.
twee liter
00.000 kg
d-Holland
,ter 680,-
e stroom-
gebruikt
de renta-
een nn-
uikt, bijv;
Het voorkomen van ziekten
(preventie)
Voorlichting over verzorging van
tanden, kiezen en tandvlees vormt de
hoofdzaak van haar werk. De tandarts
heeft er meestal te weinig tijd voor.
paar komt bij dat pas de laatste jaren
het vak voorlichting deel uit maakt
van de opleiding van de tandarts. De
mondhygiëniste is juist op het terrein
van de voorlichting goed thuis. Zij kan
u, helpen met nuttige informatie. Veel
ziekten zijn te voorkomen; dat geldt
zeker voor cariës (tandbederf: gaatjes
in tanden en kiezen).
En helemaal voor tandvleesontstekin
gen;
Mondhygiëne is de
oplossing
belangrijkste is
zelfwerkzaamheid
Pe enige manier om cariës en
landvleesontstekingen goed en blij-
vend te lijf te gaan, bestaat uit
zelfwerkzaamheid van de mensen,
iedereen kan zelf het beste de eigen
^{jden en kiezen controleren en
schoonhouden door een reeks eenvou-
jhge handelingen. De mondhygiëniste
het iedereen leren.
—bij afdelingen van tandheelkundige
subfaculteiten;
Het werk van de
mondhygiëniste
Een mondhygiëniste houdt zich o.a.
met de volgende werkzaamheden
bezig:
—het geven van poetsinstructies;
mondonderzoek, het bepalen van de
toestand van het gebit, het tandvlees,
etc.;
het maken van afdrukken van het
gebit. Met deze afdrukken kan de
tandarts of tandtechnieker verder
werken
—het maken van röntgenfoto's waarop
men kan zien hoe het gebit er in de
kaak uitziet.
—het met speciale instrumenten
verwijderen van allerlei aanslag:
tandsteen, aanslag van roken, wijn,
thee, etc.
—het polijsten van tanden, zodat ze er
mooi uitzien en glad worden.
Hierdoor komt er minder gemakkelijk
plak op. Verder het polijsten van
vullingen zódat ze beter „aansluiten",
—het aanbrengen van middelen die
tandbederf afremmen, zoals fluoride-
gelée en vloeistof met speciale lepels.
In veel gevallen worden nieuwe
patiënten dfoor de tandarts eerst naar
de mondhygiëniste verwezen. Bijvoor
beeld voor instructie over tanden
poetsen en voor het verwijderen van
tandsteen en aanslag. In andere
gevallen rondt zij het werk van de
tandarts af (polijsten van vullingen).
Soms stuurt de tandarts de patiënt
tussendoor een of meer malen naar de
mondhygiëniste. Kortom: de mond
hygiëniste is een belangrijke partner in
het tandheelkundige team, met een
geheel eigen functie.
De behandeling
De mondhygiëniste maakt zelf afspra
ken met de patiënt. Een behandeling
duurt tussen de twintig minuten en
één uur.
De mondhygiëniste doet geen pijnlijke
ingrepen, al maakt zij gebruik van
dezelfde stoel als de tandarts. De
behandeling is voor ziekenfonds
patiënten kosteloos. Iemand die ziin
van de
mondhygiëniste heeft naast een
medische ook een cosmetische kant:
De mondhygiëniste zorgt voor een
mooi en gezond gebit. Voor veel
mensen is een kunstgebit een
schrikbeeld. Deze mondhygiëniste kan
helpen om dat te voorkomen.
Poetsles
Een onderdeel van de mondhygiëne is
het tandenpoetsen. Het is zoiets als
het dichtmaken van veters, een
handigheidje dat men echt even moet
leren. Ook volwassenen krijgen
poetsles. Het is even wennen om als
een kind instructies te krijgen. Maar
het resultaat van de les is wel de
moeite waard. Goed poetsen is heel
belangrijk om tandbederf en tand
vleesontstekingen te voorkomen.
De opleiding van de
mondhygiëniste
Mondhygiënistes hebben een zware
opleiding achter de rug. Twee volle
jaren dagopleiding maken jonge
mensen, vnl. vrouwen, geschikt voor
dit verantwoordelijke, paramedische
beroep. Een overvol lesprogramma,
waar naast theorie veel aandacht
wordt besteed aan praktijkoefening.
De monghygiëniste krijgt de volgende
vakken: Anatomie, histologie, fysio
logie, fysiologische chemie, bacterio
logie, farmacologie, pathologie, voe
dingsleer, algemene tandheelkunde,
preventieve tandheelkunde, parodon
tologie, röntgenologie, sociale tand
heelkunde, tandheelkundige voorlich
ting en opvoeding (psychologie,
sociologie) en mondhygiëne.
Er zijn vier opleidingen in Nederland:
Universiteit van Amsterdam, Vrije
Universiteit Amsterdam, Rijksuniver
siteit Utrecht en Katholieke Universi
teit Nijmegen.
Totaal studeren er per jaar ongeveer
80 nieuwe mondhygiënistes af in
Nederland. Eigenlijk zijn dat er te
weinig, want de behoefte is groot.
Groot onderzoek naar effect
van mondhygiëne
Kort geleden werden de resultaten
gepubliceerd van het tot nog toe
grootste onderzoek naar het effect
van mondhygiëne. Maar liefst 1.100
schoolkinderen in leeftijd variërend
tussen 7 en 16 jaar werden gedurende
3 jaar onderworpen aan een mond
hygiëne programma. In tegenstelling
tot eerdere onderzoeken werden
slechts om de 3 weken mondhygiëne
instructies, professionele reiniging en
fluoride-applicaties gegeven. De con
trolegroep bestond eveneens uit 1.100
kinderen, die om de 2 weken met een
fluorideoplossing spoelden. Op deze
manier kon bij vergelijking tussen de
twee groepen duidelijk het effect van
de mondhygiëne naar voren komen.
Uit de uitkomsten van het onderzoek
blijkt duidelijk, dat het cariës-preven-
tieve effect van fluoriden aanzienlijk
kan worden verhoogd wanneer daar
naast ervoor wordt gezorgd, dat de
mondhygiëne verbetert.
Vooral bleek, dat veel minder cariës
optrad bij de contactvlakken tussen
tanden en kiezen. Een goede
mondhygiëne, waaronder gebruik van
tandzijde en tandenstokers, bleek de
cariës zeer sterk terug te dringen.
Aan het eind van het onderzoek was
de gemiddelde cariës-reductie bij de
testgroep maar liefst 51 procent en
kwamen tandvleesontstekingen zelfs
73 procent minder voor. Een
programma, waarbij de mondhygië
niste de kinderen slechts éénmaal per
3 weken zag, had al zo'n sterke
verbetering van de gebitstoestand tot
gevolg!
D'66
De afdeling Heiloo-Limmen van D'66
zal op 18 september a.s. een openbare
vergadering houden in „De Oude
Herberg", Kennem er straat weg 97,
Heiloo. Aanvang 20.00 uur.
Op de agenda staat o.a. een diskussie
over de grondslagen van D'66, een
jongerenorganisatie binnen D'66 en
een diskussie over de problematiek
van de samenwerking met andere
partijen in Europese i.v.m. de
verkiezingen voor het Europese
Parlement in juni 1977.
Ook zal Bram Hoogland verantwoor
ding afleggen over de collegevorming
in Heiloo. Zowel leden als belangstel
lenden zijn op 18 september a.s.
welkom.
CE OOYAU DE L'ALSACE
Voor de oogst wordt de rijpheid aan de
hand van het suikergehalte bepaald. Is
de norm (^suiker) oké, dan mag men
volgens de Franse wijnwet oogsten.
Men mag wel na de vastgestelde datum
oogsten maar niet ervoor. De grote
Elzas wijnnhuizen kopen op kontrakt
van de kleine wijnboeren de druiven
trossen op en persen ze zelf. Dit in
tegenstelling tot andere wijngebieden
want daar verhandelt men jonge wijn.
Als men de tijd rijp acht kunnen de
oogstwerkzaamheden beginnen.
In de wijngaarden worden de druiven
geoogst en verzameld in plastic
emmers. Daarna worden zij nog
ongeperst overgebracht naar houten
kuipen (met een inhoud van ongeveer
200 kg.). Op dezelfde dag nog gaan ze
naar ae wijnlezersmanden, waar men
het gewicht kontroleert, de mate van
rijpheid aan de hand van het
suikergehalte kwaliteitskeuring
Het persen wordt op dezelfde dag
verricht en daarbij worden de
verschillende sappen van elkaar
gescheiden gehouden. Dan wordt het
sap afgegoten (gedurende ongeveer 12
tot 18 uur) om het bezinksel en de
onzuiverheden te verwijderen. Vervol
gens wordt het licht gezwaveld om te
voorkomen dat de gisting te snel of te
wild verloopt. De most wordt in
houten fusten of in stalen cuves
gepompt om daar langzaam en volledig
te gisten. Daarna wordt het grove
zaksel afgetapt, zonder toetreding van
lucht. De nieuwe wijn blijft in houten
fusten of stalen cuves tot hij voor de
tweede maal wordt afgetapt en daarbij
gefiltreerd door middel van filters
bestaande uit platen van kiezelmergel
(Kieselgur), alvorens gebotteld te
worden, hetgeen onmiddellijk daarna
geschiedt.
Opslag in flessen
6 maanden tot een jaar, afhankelijk van
de kwaliteit en het jaar, voordat hij
naar de grossier wordt vervoerd, of naar
het agentschap in het buitenland (voor
Nederland Wumerink Muller! De
Elzasser wijnen worden uitsluitend op
fles verhandeld. Iets over de etiketten-
vermelding. Men vermeldt in de Elzas
niet de namen van de plaatsen waar ze
vandaan komen, maar de druivensoort,
die ze voortbracht, al of niet aangevuld
met plaatselijke benamingen. jËr
bestaat in de Elzas een hele serie enkele
druivensoorten waarvan elk gebied zijn
eigen gebied en cultuur vereist.
En nu enkele uitvoerige beschrijvingen
die het U mogelijk zullen maken
gemakkelijker de verschillende soorten
van elkaar te onderscheiden:
De Chasselas
Een lichtgroene, vlezige druif, die een
lichte wijn levert welke aangenaam is
om te drinken, de tafelwijn voor iedere
dag die meestal per liter of per karaf
wordt verkocht. Geen export.
De Sylvaner
De druif is harder groen en kleiner;
levert een tafelwijn, droog, licht, fris,
fruitig, dikwijls parelend, zeer aan
genaam, wordt gaarne gedronken. Hij
gaat bijzonder goed samen met hors
d'oeuvre, vis, schaaldieren, vlees
schotels en zuurkool.
Voor de vaklieden is hij de „Jonge
Dame" (La Demoiselle). Ongeveer 10
procent van de wijngaarden is beplènt
met de PINOT BLANC, is een wijn van
superieure klasse - die sonïs „Clevner"
wordt genoemd - goed uitgebalanceerd,
goed opgebouwd, soepel en met een
niet
ingewikkelde van de vier grote wijnen
van de Elzas. Hij heeft een typisch
muskaatachtig bouquet en hij wordt
het meest gewaardeerd op het uur van
het aperitief. Toch kan hij, wanneer hij
zeer goe
van een goed jaar is2 zeer g<
geschonken worden bij vis, of zelfs bij
een niet te zoete toespijs. Het is een
zeer originele Mijnheer, die men
verguist of die men hemelhoog prijst;
het is alweer een kwestie van smaak en
van gevoelLaten wij hem de
„Kroonprins" (Prince Héritier) noe
men.
De TOKAY D'ALSACE tenslotte, die
verkregen wordt uit het druivenras
PINOT GRIS is een variëteit van de
PINOT, welke een koppige, pittige én
fluweelachtige wijn geeft, waarvan de.
warmte te vergelijken is met die van de
Grands Bourgognes. Hij smaakt
wijn
ten opzichte van prijs en kwaliteit, ook
om zo op een zomeravond te drinken.
De RIESLING heeft een kleine,
groene, dikke druif en levert een droge,
volle wijn van zeer goed ras, flink
fruitig en met een fijn en opmerkelijk
bouquet. Daar hij in volmaakte
harmonie alle goede kwaliteiten van
een fijne Elzasser wijn in zich verenigt,
is de RIESLING onloochenbaar de
„Koning van de wijnen van de Elzas"
(Roi des vins d'Alsace). Hij vormt een
bijzonder heerlijke kombinatie met vis,
oesters, schaaldieren, varkensvlees, foie
gras, wit vlees, zuurkoolschotels en
kaas.
De GEWUERZTRAMINER is de best
bekende van de druivensoorten van
goede kwaliteit. Dit is een wijn
waardoor men verliefd wordt op de
Elzasser wijnen. De druif is een roze,
licht gestreepte bes, die een zachte
harmonische en volle wijn geeft. Het
wonderlijke bouquet dat de neus
vergast en de mond vervult is er de
kenmerkende eigenschap van. Het is de
geboren verleider, de Don Juan, de
perfekte Gentleman. Hij is de „Keizer"
(l'Empereur) van de wijnen van de
Elzas. Voor tussengerechten, kaas en
zoetigheden is hij de volmaakte
begeleider en hij zet luister bi aan alle
grote recepties en aan het slot van
deftige banketten.
De MUSCAT in haar mooie roze/rode
kleed is de droogste en de minst
heerlijk bij fijn vlees, sappig gebraad,
wild en foie gras. Het is de „SULTAN".
Dit zijn dus onze voornaamste
druivenrassen. Hieraan kunnen wij
voor de volledigheid nog aan
toevoegen, dat in overeenstemming
met de wet op de Elzasser wijnen, een
melange van twee edele wijnsoorten
EDELZWICKER wordt genoemd.
Dan is er de Rosé d'Alsace van de Pinot
Noir. We kunnen hem rustig een der
beste rosé wijnen ter wereld noemen.
Bij alle gerechten te serveren, doch niet
te koud. Als de schillen van de Pinot
Noir een week langer meegisten,
krijgen we de Rouge d'Alsace, een wat
lichtrode wijn die zeer soepel drinkt,
fijn bij vleesgerechten.
Plaats van herkomst en
naam van de producent
Wij moeten inmiddels Uw aandacht
vestigen op het belang dat men moet
hechten aan de plaats van herkomst van
de verschillende Elzasser wijnstokken
en van de naam van de producent die de
wijnen in de handel brengt. Het is dus
zeer wel mogelijk dat een Riesling of
een Gewürztraminer, die op een
wijnkaart worden genoemd, afkomstig
kunnen zijri uit TH ANN in net uiterste
zuiden van het wijnland, of van een 100
km. noordelijker gelegen plaatsje, of
van één van de wel 300 wijnplaatsen,
die de Elzas rijk is. Het kan evengoed
een wijn zijn van een beroemde helling
als een wijn uit de vlakte. Het is
duidelijk dat hun innerlijke waarde
verschillend kan zijn, afhankelijk van
de plaats waar zij zijn voortgebracht, de
geologische samenstelling van de
bodem waarop zij zijn gegroeid en de
zorg die is besteed aan de wijn
bereiding. Hieruit volgt dus dat dit
wijnen van zeer hoge kwaliteit kunnen
zijn, of integendeel van heel bescheiden
stand, afhankelijk van de streek van het
Elzasser wijnland waar zij vandaan
komen. Wanneer wij hier wat verder op
ingaan, kunnen wij zeggen dat de
SYLVANER het best ttijn recht komt
vooral bij de Neder-Rijn - in het gebied
van BARR - en bij de Boven-Rijn in de
streek die ten zuid-oosten van
ROUFFACH ligt.
De MUSCAT slaagt het best in de
wijnbergen van VOEGTLINGS-
HOFFEN, RIQUËWIHR en RIBEAU-
VILLE. Wat de RIESLING betreft,
deze heeft vooral zijn lievelingsplekjes
op de hellingen van RIQUEWI1
HUNAWIHR, 5
ZELLENBERG en
RIBEAUVILLE.
Ook bij ogenschijnlijk eenvoudige storingen in elektrische installaties is het
dikwijls moeilijk om de fout op te sporen. Is bij een leeslamp, die ondanks het
indraaien van een nieuwe gloeilamp toch niet wil branden de draad onderbroken,
maakt de fitting misschien niet goed contact, of staat er geen spanning op het
stopcontact? Staat de batterijspanning in de auto op de aansluitpunten van de
achterruit-verwarming of is de verhittingsdraad misschien defect?
Waarom wil de modeltrein niet rijden en waar zit ergens de stroomonderbreking?
Al deze fouten kunnen gemakkelijk worden gelokaliseerd met de eenvoudige
tester die op de foto staat afgebeeld. Ook voor de vakman kan het van pas komen
voor het testen van elektronische schakelingen of componenten en voor het
opsporen van fouten. De nieuwe 'Combitester' van Siemens geeft niet alleen (zoals
het vroegere model) door het oplichten van een lampje (LED) aan of ergens
spanning op staat, maar kan ook verbindingen testen, zodat kan worden
vastgesteld of een verbinding al of niet verbroken is. De tester is bruikbaar voor
spanningen tussen 4,5 en 380 V, zowel wisselstroom als gelijkstroom. Bij
batterijen kan bovendien nog de polariteit worden vastgesteld.