i
I
I
r
Snit
bar
paill snacks
sengers
,OP«
9
rap)
m
uses-
Ra
1979
nu
Ans en Aris de Wit
Voor de Feestdagen:
Oliebollen
Appelbeignets
Huzarensalade
Zalmsalade
p/p4.50
Russisch ei
Voor Oud en Nieuw
HINDRIKS
nod gesVtpPe
e\d ie0
vo
japon"®"' ,od®
sV\P
BEGIN GOED
BIJBEL-BOEKSHOP
Fam. J. v. d. Steen
DANSSCHOOL
INSCHRIJVING
A. J. M. Ten Hoope
Bakkerij P. Commandeur j
een voorspoedig 1979.
p/p3.50
Boekenkasten
Salontafels
Eetkamertafels
FA. WABO
bakker
EIKEN SCHOUWBALKEN
FA. WABO
\d\0
OU
BIJBEL
Ook wij wensen u gaarne
een heel voorspoedig 1979
EIKEN BARBLADEN
FA. WABO
mm
NIEUWE KLUB
ELMO
ELHOf
DIEUWERTJE AKKERMAN-VONK
LAURINA KERKHOVEN
ELHOf
LAUTJE KERKHOVEN
ELHÖ
SECRETARIAAT HEILOO 2000
w
VEEL GELUK EN VOORSPOED IN 1979
BAR-CAFÉ
net krenten, per zak a 10 stuksD.
ter zak a 8 stuks1U."
Bestellen voor 30 december 18.00 uur.
met o.a. ham, asperges, garnering
met o.a. zalm, asperges, sardines -
met o.a. huzarensalade, halve eie- _n
ren, zalm, garnalen, p/p4.5U
TIJDIG BESTELLEN!!!
v6ór 23 december 1978. r
V.V.VfVoViW.
^Xw.V.NV.VoV.VfV.V
hebben wij:
OLIEBOLLEN met rozijnenO.l
OLIEBOLLEN zonder rozijnen0
APPELBOLLEN11
APPELFLAPPENi
APPELBEIGNETS1;
SAUCIJZEBROODJES1(
PASTEIBAKJESo.f
Graag tijdig bestellen!
1 K'ike"
roe*
m'\°9
•XvXvIv^Iyl
DE BIJBEL HET BESTE BOEK VOOR UI/l/\NtG
IN HET NIEUWE JAAR
Aardappelen-, groenten- en fruithandel
CHAMPAGNE: BEGIN ER EENS
VOOR DE LAATSTE KLOKSLAG MEE
I»
OPRICHTING WERKGROEP:
KIND IN DE DERDEWERELD
De directie
en medewerkers
van de Uitkijkpost
wensen lezers
en adverteerders
een
voorspoedig
«T* 'T* «T* •/TS T* "T* «r* -t* -T*
R 1978
ITKIJKPOST
27 DECEMBER 1978
Dankbaar dat wij haar zo lang in ons midden
mochten hebben, is heden onverwachts van ons heen
gegaan, onze lieve moeder en grootmoeder
in de ouderdom van 92 jaar.
Heiloo: N. Akkerman
W. A. Akkerman-Verfaille
Santpoort: A. J. G. Akkerman
A. Akkerman-van Wijngaarden
Leiden: J. D. van Vliet-Akkerman
A. van Vliet
en Kleinkinderen
Heiloo, 20 december 1978
Huize ,,De Loet"
Corr.adres: Kennemerstraatweg 43, Heiloo
De begrafenis heeft inmiddels te Heiloo plaatsgehad.
Na een moedig lijden is van ons heengegaan onze
geliefde moeder en grootmoeder
op de leeftijd van 64 jaar.
Hoogwoud: S. van Harten
C. van Harten-Mommers
Opijnen: N. van Harten
I. van Harten-v. d. Sluis
Nicole en Sandy
Langelille: C. de Haas-van Harten
IJ. de Haas
Laura en Cora
Op 21 december 1978 verloren wij onze onvergetelijke
vriendin
Toos Hartel
Riet Veenstra
Bloemgaarde 73
Castricum
Heiloo, 21 december 1978
E. J. Potgieterweg 28
Corr.adres: Plantsoen 3, Hoogwoud
De crematie heeft op verzoek van de overledene in
intieme kring plaatsgevonden.
BOEKENSTEIN 23 - TELEFOON 334479
ÏÏf?
RIJKSWEG 150 - LIMMEN - TEL. 1279
wenst allen
HEERENWEG 146
wensen alle vrienden en kennissen
Winkelcentrum Zuid-West - Tel. 072-35032
Volop parkeerruimte.
VER
oor a|
:in.
TUU
rantie
91
180.
s geo
VAÏi
itr.w
*i07
Zondag 24 dec. om 19.00 uur gesloten.
Kerstdag 25 dec. de gehele dag gesloten.
Naar uw eigen idee gemaakt.
Industrieterrein Nijverheidsweg 2 - Heiloo
Telefoon 072-335871-334077
.MA
MA
WESTERWEG 126 - HEILOO
TELEFOON 072-331517
ve
1
S
VOOR DE OPEN HAARD.
Voor u op maat gemaakt (ook gedisseld)
Industrieterrein Nijverheidsweg 2 - Heiloo
Telefoon 072-335871-334077
II
;°'h -
"eB*52
"L.
.shop
to
vao
de
.K-
m
Wij hebben een grote sortering, ook in kinderbijbel/
Vele goede hoeken, teksten en grammofoonplaten
WESTERWEG 293a - HEILOO - TEL. 334119
WESTERWEG 128 - HEILOO
UW ADRES VOOR
AANRECHTBLADEN
VENSTERBANKEN op elke gewenste maat
gemaakt
INDUSTRIETERREIN NIJVERHEIDSWEG 2
HEILOO TEL. 072-335871-334077
In Nederland werden in 1977 bijna
anderhalf miljoen flessen champagne
gedronken en het ziet er naar uit dat dit
aantal in 1978 nog hoger zal liggen.
Eén van de belangrijkste gelegenheden,
waarbij champagne wordt geschonken
is traditiegetrouw de Oudejaarsavond.
Overal in Nederland zullen de laatste
klokslagen van 1978 weer worden
overstemd door het geluid van
wegknallende champagnekurken.
Eigenlijk is dat jammer, want
champagne is méér dan het bruisende
symbool van feestelijkheid.v Cham
pagne is ook een 'grote wijn' die het
alleszins waard is om er al ruikend en
proevend van te genieten.
De opwinding rond het aanbreken van
het nieuwe jaar - met gelukwensen en
meestal de doos met vuurwerk
wachtend op de gang - biedt aan een
dergelijke genieting vaak weinig
kansen. Meer en meer gaat men er
daarom toe over de champagne al
eerder op de Oudejaarsavond te
ontkurken en er in ontspannen sfeer
één of meer glazen van te drinken,
waarbij zoutjes en andere hartigheden
kunnen worden geserveerd. Het
sprankelende karakter, het delicate
bouquet en de eigen rijke smaak
kunnen op deze manier geheel tot hun
recht komen.
Wanneer dan de laatste klokslagen
weerklinken, worden de glazen
bijgevuld en geheven in een dronk op
het nieuwe jaar.
Champagne is uiteraard niet alleen een
wijn voor de Oudejaarsavond. Iedere
feestelijke gelegenheid krijgt een extra
dimensie, wanneer er een fles
champagne bij wordt ontkurkt.
Bovendien vormt champagne het ideale
aperitief voor een gezellig etentje en
welke gelegenheid leent zich daar in
deze dagen meer voor dan het
kerstdiner?
DE CHAMPAGNESTREEK
Alle champagne is afkomstig uit de
Champagnestreek in het noord-oosten
van Frankrijk. Het is daarmee het
meest Noordelijk gelegen wijnbouw-
gebied van dat land; nog verder naar het
noorden is de gemiddelde temperatuur
te laag en het aantal zonne-uren te
gering om de druiven te laten rijpen.
Het meest opvallend aan de champagne
zijn de belletjes in de wijn. Deze
ontstaan tijdens het speciale produktie-
proces, dat bekend staat onder de naam
'méthode champenoise'.
Het belangrijkste aspect hiervan is, dat
de wijn twee gistingen ondergaat.
Nadat de druiven in de herfst zijn
geplukt, wordt hieruit het sap geperst,
waarvan - op vrijwel dezelfde manier als
bij andere wijnen - een niet
mousserende wijn wordt gemaakt.
Dan vindt de specifieke bewerking
plaats die van deze wijn champagne
moet maken. De wijn daarvoor op fles
gebracht, maar voordat de flessen
worden gekurkt, voegt men een
hoeveelheid rietsuiker en wijngist toe.
Vervolgens gaat de kurk op de fles en
wordt de fles opgeslagen in de
champagnekelders die diep in de
krijtrotsen van de streek zijn
uitgehouwen.
De flessen liggen daar in volstrekte
rust, maar van binnen - in de wijn - is
het leven van belang. De gistcellen en
de rietsuiker zorgen voor een tweede
gisting, waarbij zoveel koolzuurgas
wordt gevormd dat de druk in de fles
oploopt tot 6 atmosfeer (vier maal de
druk in een normale autoband).
De kruk sluit de fles echter
hermetisch af, zodat het gevormde
koolzuurgas niet kan ontsnappen en
heel geleidelijk wordt opgenomen in
de wijn.
BEZINKSEL
Tijdens deze gisting wordt bezinksel
gevormd dat uit de champagne moet
worden verwijderd. Dit gebeurt door
de fles horizontaal in rekken te
plaatsen; vervolgens worden de flessen
door een 'remueur' gedurende een
groot aantal weken om de dag licht
geschud, gedraaid en iets meer
ondersteboven gezet.
Aan het einde van deze bewerking
staat de fles volledig op zijn kop en
ligt alle bezinksel op de onderkant van
de kurk. Hierna wordt de hals van de
fles in een pekeloplossing van 20
graden onder nul gedompeld: in de
flessenhals ontstaat daarbij een klein
ijsklompje, waarin alle bezinksel is
vastgevroren. Wanneer de fles nu
wordt ontkurkt, schiet het ijspropje
met het bezinksel eruit, en beschikt
men over een kristalheldere cham
pagne.
Met het ijsklompje is ook een beetje
champagne uit de fles verdwenen. De
fles wordt daarom bijgevuld en tevens
wordt een hoeveelheid rietsuiker
toegevoegd die de champagne de
gewenste zoetheid moet geven. Men
onderscheidt drie smaken: Brut (zeer
droog), Sec (half-zoet) en Demi Sec
(vrij zoet).
Met de produktie van een fles
champagne is - vanaf het moment van
de druivenpluk - gemiddeld meer dan
drie jaar gemoeid. Deze lange
produktieduur alsmede de voort
durende zorg, waarmee de zich
ontwikkelende champagne moet wor
den omgeven, verklaren waarom
champagne niet tot de goedkoopste
wijnen kan worden gerekend.
Een gratis brochure over de produktie
van champagne kan (schriftelijk)
worden aangevraagd bij het Comité
Interprofessionnel du Vin de Cham
pagne, Raam weg 43, Hen Haag.
SERVEREN
CharHpagnè wófdt koel, maar niet
ijskoud geserveerd op een tempera
tuur tussen de 6 graden 9 graden C.
Deze temperatuur wordt bereikt door
de fles champagne ondergeveer twee
uur in het melkvak van de koelkast
neer te zetten of hem ongeveer een
kwartier in een (half-om-half met
water en ijs gevulde) koelemmer te
plaatsen.
Het laten wegknallen van de kurk
moet worden afgeraden. Niet alleen
riskeer men daarmee beschadiging aan
plafond en meubilair, maar bovendien
lijdt de kwaliteit van de champagne,
schade van de zo explosieve kennis
making met de buitenwereld.
Ondanks de hoge gasdruk in de fles is
het niet moeilijk de champagne op
rustige wijze te ontkurken. Men draait
voorzichtig het ijzerdraardje los dat de
kurk gevangen houdt. Vervolgens pakt
men met één hand de hals van de fles
vast (met de duim op de kurk) en
draait met de andere hand de fles
rustig rond. Langzaam komt nu de
kurk omhoog en ontsnapt - met wat
de Fransen de 'erotische zucht van de
champagne' noemen - aan de fles.
Coupes hebben wel de naam een
champagne-glas te zijn, maar zijn er in
feite totaal ongeschikt voor. De
belletjes en het karakteristieke bou
quet van de champagne verdwijnen uit
een dergelijk glas als sneeuw voor de
zon. Champagne wordt daarom
geserveerd in flütes of in tulpvormige
glazen, zoals het Nederlandse Gilde-
glas.
Alleen daarin presenteert de cham
pagne zich werkelijk in alle rjjkdom
aan geur en smaak, die aan deze
feestelijke drank de erenaam 'Koning
der Wijnen' hebben bezorgd.
JACK en TINY
(voor jongelui beginners)
Dagelijks tot 5 uur 's avond
(behalve op zondag)
KENNEMERSTRAATWEG 101 - ALKMAAR
TELEFOON 113375
AANVANG: zondagmiddag 14 januari.
Met het oog op het Jaar van het Kind
1979, dat door de Verenigde Naties is
uitgeroepen en waarbij speciale
aandacht gevraagd wordt voor het
kind in de derde wereld, is er een
werkgroep gevormd: ,,Het Kind in de
Derde Wereld".
Deze werkgroep is ontstaan uit een
initiatief van enkele katholieke
organisaties, t.w. 'Pauselijk Missie
Werk van de Kinderen' en 'Mensen in
Nood', waarbij zich later hebben
aangesloten: Bisschoppelijke Vasten-
aktie, Unie van Katholieke Vrouwen
bewegingen, Katholieke Radio Om
roep, Nederlandse Missieraad, Katho
lieke Onderwijs Vereniging en de
Stichting Gezamenlijke Missie Publici
teit.
In verdergaande gesprekken met
ancjere niet katholieke, kerkelijke
organisaties, heeft de werkgroep zich
ontwikkeld tot een interkerkelijke
werkgroep, welke ontwikkeling nog
niet is afgerond. Door deze ontwikke-, i
ling hebben zich bij de werkgroep
gevoegd: Oecumenisch Vrouwen Con
tact, Stichting Oecumenische Hulp, en
Algemeen Diakonaal Bureau van de
Gereformeerde Kerken in Nederland.
De werkgroep heeft zitting in de
nationale commissie: Internationaal
Jaar van het Kind 1979".
De werkgroep heeft zich als doel
gesteld om in het Jaar van het Kind te
fungeren als een coördinerende
werkgroep om gezamenlijk te werken
aan de voorlichting en bewustwording
over de positie van het kind in de
derde wereld en mogelijke hulpverle
ning, waarbij ook de parallelliteit met
de positie van kinderen in Nederland
in Het oog zal worden gehouden. Dit
samenwerkingsverband is een nieuwe
de
haar
o.a.
vorm van samenwerking tussen diverse
protestantse en katholieke organi
saties.
In de afgelopen maanden heeft
werkgroep zich bezonnen op
eigen indentiteit en taakstelling
op een bezinningsdag in Lunteren.
Het resultaat hiervan is neergelegd in
een brochure: „Kind in de Derde
Wereld en hier".
Op deze bezinningsdag kwam de
werkgroep tot een verklaring, een
resolutie, een leeropdracht en formu
lering naar aanleiding van het Jaar van
het Kind. Tevens zijn in de brochure
opgenomen de inleidingen van:
Dr. R. G. van Roon, wetenschappelijk
medewerker aan de A.T.O. (Agogische
Theologische Opleiding) van de
Katholieke Theologische Hogeschool
in Utrecht en docent aan de Sociale
Academie De Horst in Driebergen:
Pastor Jan M. Ruyter, van de kritische
gemeente IJmond in Beverwijk; Drs.
P. P. van Lelyveld, algemeen secretaris
van de Stichting Oecumenische Hulp
in Utrecht.
Deze brochure wordt uitgegeven in
samenwerking met de Horstink te
Amersfoort. Binnenkort zal de werk
groep een tweede brochure publice
ren: „BOUWSTENEN VOOR LITUR
GIE RONDOM HET THEMA „KIND
IN DE DERDE WERELD EN HIER".
Via deze bouwstenen wordt aan
gemeenten en parochies suggesties en
materiaal aangereikt voor de vorm
geving van diensten, vieringen
bijeenkomsten in het kader van
Jaar van het Kind.
Door samenwerking van de werkgroep
'Kind in de Derde Wereld' met de
■K.R.O. is een TELEVI
SIE-PROGRAMMA voorbereid, dat
door de K.R.O. zal worden uitgezon
den aan de vooravond van het Jaar
van het Kind en wel op: 29 december
1978 om 22.06 uur.
«4^ sp sL» vV «J/ *si^ sp sp sp ^p sp sp «sp sp sp <wp
4s 'T* 4* /p /p
en
het
>P Np Np *P Np Np Np Np Sp Sp sp Sp Sp Sp Sp